2025 kesäkuu - uuden kodin etsintää, kesäkoulua ja mummolaa



Perhe-elämää Vietnamin eteläisen ylängon vuoristoalueella. Vaihdettiin "opetuslaitoksesta" Steiner/Waldrof-henkiseen pieneen esikouluu-päivähoitoryhmään, jossa on lapsia kaksivuotiaista seitsenvuotaaksi. Parin viikon kesäkokeilun ja lomailun jälkeen tehdään päätös jatkosta. Kuun jälkipuolisko kului kesälomalla mummolassa. 



Eräänä alkukuun päivänä vein koululle maissinjyviä, joista teimme popcornia minun antamieni ohjiden mukaan. Lapset olivat hyvin innoissaan nähdessään jyvien poksahtelevan lasikannen alla. Sen jälkeen olemme siellä tehneet popcorneja muutamia kertoja. 

Kävimme kesäkoululla muutamia kertoja kolmen viikon aikana. Olisimme käyneet useamminkin, mutta 30 kilometrin bussimatka ja sen jälkeen viiden kilometrin mopotaksimatka olivat aika väsyttäviä. 

Ei varinaista luontoa ihan koulun vieressä, mutta iso puutarha on ja siellä jopa hedelmäpuita. 


Emme ole normaaleja!


Kouluasioitamme kerroin Facebookissa  9.6. tällä tavalla:  

Tänään oli taas hauskaa. Erik on ehkä vähän vähemmän ujo, mutta edelleenkään ei halua osallistua mihinkään vaan pelkästään seurata sivusta. Vain muutaman kerran on leikkinyt toisen lapsen kanssa. Hän ei myöskään halua mennä tuonne kouluun joka päivä vaan on suostunut käymään siellä kolme kertaa viikossa. Tosin ensi viikolla alkaa sitten useamman viikon loma jonka hän viettää mummolassa.

Siihen vastattiin vertaamalla omiin kokemuksiin (teksti kuvassa): 
Vastasin siihen näin: 

Mulla on hyvä ja luottamuksellinen suhde poikaani. Ymmärrän hänen tilanteensa: perheen ainoa lapsi ja kulttuuriltaan poikkeaa tästä sosialistisesta valtavirrasta, jossa kaikki halutaan änkeä samaan muottiin. Koska elämäntilanne sallii erikoisjärjestelyt, enkä minä luota tässä ympäristössä juuri mihinkään, on parempi näin. En vertaile meidän tilannetta omaan lapsuuteeni enkä siihen, miten täälläkin yleensä asiat tehdään. Ei ole mitään syytä pakottaa pientä yleiseen muottiin vaan on varaa antaa hänen kasvaa ilman väkivaltaa ja kehittää sosiaalisia taitojaan omaan tahtiinsa.

En näe mitään mieltä verrata tilannetta kenenkään muun tilanteeseen enkä edes omaan lapsuuteeni.
Oli mullakin joskus lähipiirissä puheita: "ei vaan mun nuoruudessa", "mekin lapsena leikittiin vaan käpylehmillä".

Toki muistan oman ekan koulupäiväni ollessani 7-vuotias. Äiti sai viedä kouluun ja olla paikalla vähän aikaa. Sitten jäätiin kivan opettajan kanssa piirtelemään. Ekana piirrettiin äiti. En muista, että ois pelottanut, mutta selkeästi sen päivän ensimmäiset tunnit ovat mieleeni jääneet.

Youtube-videot kuuluvat elämäämme, kuuluivat jo ihan pienenä. Ensimmäiset vaikutteet koulusta poika sai Miss Appleberryn kautta, todella kivan ja ystävällisen opettajan niillä videoilla. Hän usein kertoi haluavansa Appleberryn kouluun. Sitten kun kolmivuotiaana pääsi esikouluun-päiväkotiin, todellisuus oli ihan toista. Opettajat jopa puhuivat väärää kieltä: hän olisi halunnut käydä koulua englanniksi ja pienemmissä ryhmissä. Kadun sitä, että annettiin itkeä siellä kaksi viikkoa uskoen hänen tottuvan. Uskoin silloin opettajia, jotka kertoivat, että heti kun äiti oli poistunut aamulla, poika alkoi hymyilemään ja leikki iloisesti muiden kanssa. Hän itse muistaa ihan toisin ja minä olen oppinut, että tässä kulttuurissa valehtelu on maan tapa.

Appleberry-video Tällaisia ei meidän koulussa katsella. Siellä ei ole näyttäruutuja, ei tietokoneita, ei puhelimia vaan luontoa, ihmisääniä laulamassa ja puhumassa, sosiaalisuutta. 

Nyt on onneksi ainakin vuoden verran mahdollisuus minun olla osa opetusryhmää. Voin opettaa häntä pehmeästi hyväksymään sen, että muutkin lapset saavat huomiotanij ja, että opettajat, vaikka useimmiten puhuvatkin väärää kieltä, ovat silti ihan mukavia, melkein kuin Appleberry.

Löysin myös hyvän kandidaatin oppivelvollisuuskouluksi sitten kun hän täyttää seitsemän. Se on ehkä liian teoreettinen ja kuormittava, mutta toivon, että voidaan sopia erikoisjärjestelystä, vaikkapa niin, että hän saa lintrsata osan oppitunneista. 


Minusta tämä "koulu" tai päiväkoti sopii meille parhaiten nyt. Siellä ei tuputeta lukutaitoa ja muuta teoreettista lapselle vaan pääpaino on tutkimisessa ja yhdessäolossa. Erityisesti sosiaalisten taitojen toivon siellä kehittyvän.  Myös se, että saadaa kokemusta aktivitetteista, jotka eivät tapahtu tietokoneella tai puhelimella, ei edes tv-ruudun kautta, on toivottavaa siitäkin huolimatta, etten periaatteessa vastusta älypuhelimia ja niiden sisälötä lapsilla. Kuitenkin tasapainoon on hyvä pyrkiä. Sekin, että oltaisiin tuolla koululla neljä tuntia joka toinen päivä, sopisi minulle. 

Toki sopiva määrä teoriaakinn ja siihen liittyviä virikkeitä on tervetullutta. Niitä hän itse asiassa saa paljon Youtube-videoista ja peleistään.  Hän kertoilee niistä avoimesti minulle saaden minut hämmästelemään tietomääräänsä ja sanavastonsa laajuutta. 


Tämän koulun väkikään ei ole normaalia vaan enemmänkin vaihtoehtoihmisiä, ainakin osa heistä. Monet ovat kasvissyöjiä tai syövät kasvispainotteisesti. Siksi minkäin saan vegaanista aamiaista ja lounasta. Välipaloiksi syödään paljon hedelmiä. Niiden kuoriminen ja käsittely ovat yksi opetettavista taidoista. 

Muutamien vanhempien ja ainakin yhden opettajan kanssa voi keskustella vegaanituotteista ja vaihtoehtolääkinnästä, luonnon yrteistä. 


Lasten nimetkään  eivät ole ihan tavallisia. Siellä on yksi Pinja. Äitinsä mukaan se nimi on suomalainen, löydetty netistä.  En tiedä, onko se virallinen nimi, mutta ainakin kutsumanimi. Sitten on yksi Putin ja hänen sisärensa Merkel. Yhden pojan nimi on Bangkok, toisen Ishan. 




Muuttohaaveita 




Bussimatka aamulla kaupunkiin on noin 30 kilometriä ja sen jälkeen seurvaa vielä  viiden kilometrin mopomatka  ja sitten sama toiseen suuntaan puolen päivän maissa. ottaa voimille.  Siksi olen alkanut elättelemään toivieta isoon kaupunkiin muutosta.

Aloin miettimään mahdollisuutta muuttaa lähemmäksi kaupunkia, vuokrata sieltä joku vanha talo 200-300 euron kuukausivuokralla. Kerroin asiasta koululle, koulu vanhemmille. Minä kerroin myös ystäville, joista yksi ryhtyi auttamaan lähettämällä minulle linkkejä vuokrattavista asunnoista.  Ne olivat paikallisten agenttien Facebookiin postittamia ilmoituksia. Muutamaa niistä olenkin käynyt jo katsomassa ja useaan agenttiin on solmittu yhteys. 


Yksi kohteista oli ryhmä bambumajoja. Sen ympärillä on iso luomuhoidettu puutarha. Talon omistaja on buddhalainen, melkein munkki,  kasvissyöjä.  Bambumajan lisäksi hän vuokraa yläkerran huonetta talostaan. Ensimmäisellä käynnillä torjuin paikan, koska talossa ei ole riittävästi yksityisyyttä ja bambumajan katto vuotaa sateella. Aion kuitenkin myöshemmin ottaa asian uudelleen puheeksi ja neuvotella muutoksista eli betonin, rauhdan ja muovin lisäämisestä rakennelmiin, niin, että katosta tulee vesitiivis ja huoneissa voi säilyttää myös tietokoneita. 


Vertailukohtana uudelle pidän nykyistä asuntoa, jossa on tilaa myös isolle keittiölle. 
Yleensä ulkomaalaisille vuokrattavat asunnot ovat kalustettuja ja ne näyttävät ulos päin enemmän länsimaalaisilta siisteiltä kodeilta. Minä en sellaiseen halua muuttaa enkä totuttaa Erikiä ja vaimoa sellaiselle vaan mieluunnmin "mörskässä" asumiseen. Näissä ei tarvitse kantaa huolta siitä, tekeekö seiniin reikiä tai jättää sormenjälkiä. Nämä kestävät elämisen paremmin.  Minä en halua mennä valmiille vaan muokata itse asumukseni.  Paras olisi tietysti ostaa oma, mutta siihen eivät rahani riitä. 


Erikin ykköskodissa, Mekong-joen suistossa sijaitsevassa mummolassa minulla on edelleenkin sistamani huone käytössä, ikkunaton äijäluola, jossa on runsaasti tilaa erilaiselle roinalle ja tämä roina hyvin näkyvissä seinille viritetyillä hyllyillä. Tämä on minun käsitykseni hyvästä asumisesta.  Vaimolla se saattaa olla toinen, mutta käytännössä mummola on varsinkin takapihalla vieläkin kamalampi sotkupesä. 



Ensimmäinen talo, jota kävin katsomassa vaikutti hyvin miellyttävältä. Agentti ja omistajat eivät puhuneet englantia, joten kommunikoimme Googlen käätnäjän avulla. Minulla oli taskussa pieni äänityslaite, jolla sain talteen koko keskustelun, myös sen, miten omistajaa edustanut nainen tuli luokseni ja ilmoitti vuokraksi 2 miljoonaa kuukaudessa (n. 25 euroa) sen sijasta, että ilmoituksessa oli aiemmin ja on edelleenkin 5 miljoonaa. En hyväksy sitä, että ulkomaalaiselta yritetään periä enemmän ilman selvää perustelua, joten jätin asian sikseen.  


Vastaavia paikkoja epäilemättä löytyy muitakin, vaikka minun heikkouteni tällä hetkellä on se, että oleskelulupani umpeutuu puolen vuoden kuluttua enkä voi sitten sitoutua vuoden tai pidemmän ajan sopimukseen. 

 
Tämä Dalatin kaupunkin on ylänköalueella n. 1500 metrin korkeudessa. Kaupungin sisällä on suuri korkeusvaihteluja: ylämäkiä ja alamäkiä. Ne ovat iso haaste sekä kävelijälle että pyöräilijälle. Myös sähköpyörä on näissä maisemissa kovilla. 


Kaupungin laitamilla kohoaa paljon kasvihuoneita, joissa viljellään tomaattia, mansikoita, bataattia ja muita viileään tropiikkiin soveltuvia kasveja. 


Vanhempi rakennuskanta on ranskalaisvaikutteitsta. Tämä kaupunki kun oli aikanaan erityisesti Saigonin ranskalaisten suosima lomapaikka.  Nyt tuota meidän isoa tietä pitkin tulevat busseilla myös Saigonin vietnamilaiset. 


Monien talojen pihoilta tai parvekkeilta avautuu tällainen vuoristomaisema. 


Asunnonhaku on hyvä tekosyy ajella mopotaksilla ympäriinsä ja tutkiskella paikkoja. 

Sydän ja keuhkot pilalla?

Kesäkuun 26. päiväksi olin ostanut lipun vuorokauden viimeiseen bussiin Dalatista Saigoniin. Koska iltakymmenen ja puolenyön  välille oli ennustettu sadetta, ajattelin käyttää bussiyhtiö Phuong Trangin atarjoamaa mahdollisuutta tilata pikkubussi hakemaan minut kodin läheiseltä isolta tieltä. Pyysin vaimoa toimimaan tulkkinani. Tunnin odottelun ja MINUN puhelimeeni vietnamiksi tulevien puheluiden jälkeen turhauduin ja otin taksin 6 kilometrin päähän bussiasemalle. Eihän se ylimääräinen hinta 2 euroa 10 euron bussilipun päälle maailma kaada, mutta jurppii vain se palvelun kehnous.  Tuolla meidän lähiasemalla se on ollut sitä aina kun olen siellä asioinut. 


Puolen yön maissa lähti bussi.  Makuubussissa osaan jo nukkua, joten heräsin suht virkeänä ainakin neljän tunnin unien jälkeen Ho Chi Minh Cityn itäisellä bussiasemalla. Siellä join aamuteet ja rupattelin inkivääriteetä myyneen naisen kanssa. Kävelin metroon ja ajoin läntiselle pääåtepsäkille kaupungin keskustaan. Sieltä otin mopotaksin n. 12 kilometrin päähän American Eye Center -silmälläkärille, jossa minulla oli kontrolliaika. Kävin siellä lähinnä saadakseni lisää silmätippoja: timololmaleaattia ja 5% suolaliosta sarveiskalvon turvotuksen hoitoon. Kerroin siellä myös miksen halua käyttää tippoja monta kertaa päivässä vaan ainoastaan silloin tällöin: ne kun valuvat nieluun ja aiheuttavat yskää. Tai ainakin jostain muusta syystä minulla on ollut melkein jatkuva yskä viimeisen vuoden ajan.  Päätin siellä viimeinkin käydä yskän ja sydänvaivojen takia kardiologilla. 



Niinpä vastaanoton jälkeen istuin odotushuoneeseen ja soitin FV Hospital -nimiseen yritykseen eli vietnamilais-ranskalaiseen sairaalaan ja tilasin ajan kardiologille. Ei löytynyt spesialistia, joka olisi perehtynyt sekä keuhkoihin että sydämeen, joten aloitettiin tästä. 

Mopotaksilla olin sairaalalla viidessä minuutissa.  Siellä kului kolmisen tuntia erilaisissa kokeissa, neuvotteluissa, kuvissa, ultraäänissä. Lääkärin kanssa pystyin keskustelmaan englanniksi. 

Lääkäriä huolestutti korkea verenpainenni, joap 170/90. Minä kerroin sen olleen koholla jo vuosia eikä näytä pelkkä uniapneahoito auttavan. Edelleen käytän Resmed Airsense APAP-laitetta lähes poikkeuksetta päivittäin. 

Minua huolestuttaa eniten rintakipu keskellä rintaa rasituksen, jopa reippaan kävelyn aikana. En tiedä, onko se seurausta koronasta, Adenovirus-koronarokotteesta vai sappikivistä. Siitä haluan nyt ottaa selvää. Myös kuntoni on selvästi laskenut viimeisen vuoden aikana. Rasitun pienestäkin kävelystä ja vielä enemmän meidän koulureissuista. 

Suostuin ottamaan verenpainelääkkeita ja sydämentykytystä hillitseviä tabletteja viikon ajan valmistaakseni itseäni sydämen magneettikuvaukseen viikon kuluttua. 

Acemuc-yskänlääke sisältää NAC-aminohappoa, n-asetyylikysteiiniä, jota käytän sitkeän liman irrottamiseksi keuhkoputkista.  Ennen tuota magneettikuvausta torstaina käyn unilääkärini luona otattamassa keuhkoistani röntgenkuvat. 



Odotusajan vietän täällä  mummolassa  Mekong-joen suistossa. Täällä ovat myös Erik ja hänen äitinsä. 
Täällä ovat muistot Erikin kolmelta ensimmäiseltä vuodelta. Tätä hän kutsuu kodiksi numero yksi, vuoristossa on koti numero kaksi ja etsinnässä koti numero kolme. 



Täällä olen ilmastointilaitteen alla lepäämisen lisäksi tuunannu vanhaa sähköavusteista polkupyörääni, jotta pääisin kuljettamaan Erikiä huveihin. 

Ihastelen siltojen ja teiden parannusten valmistumista, mutta välillä muistoja herättävät myös entiselleen jätetyt  "paremmat" sillat.  Silloin kun tulin tänne Ukrainasta vuoden 2016 joulukuussa, olivat sillat ja tiet todella alkukantaisia. Tällainen oli muihin verrattuna moderni. Siitähän pääsee kätevästi yli mopolla. 


Minun takapihaprojektini ovat kirjaimellisesti paskana. Vuonna 2019 rakennuttamani harrastemökki on lahonnut ja purettu. Sen tilalla on nyt kalakakkavessa eli silta, jolla ihmiset kykkivät kakatakseen veteen. Vedessä kissakalojen sukulaislajin edustajat syövät ne kakat. Jotkut ihmiset sitten syövät näitä kaloja. 

Banaani ja erilaiset puut ja pensaat ovat vallanneet nämä alueet niin, että paikoin on jopa vaikea kävellä katselemassa kadonneita kätteni töitä.  Ennen seisoskelin kaulaani myöten vedessä pengertäen ranoja ja kaivaen ojaa syvemmäksi.   

Enää alueella ei viljellä kukkia, koska ne eivät kuulemma mene kaupaksi.  Sen sijaan siellä vaeltelee erilaista siipikaljaa. 

Kaksi vuotta sitten rakennettu uima-allas on tyhjänä keskellä rojukasaa. 

En kyllä koskaan haluaisi muuttaa enää tänne takaisin muutenkaan kuin siksi, että täällä on tavattoman kuuma. 


Vielä on mummolassa jäljellä Mimi-koira ja kissoista yksi kippurahäntäinen. 



Aina kun minä tulen käymään, koira saa dentastix-purutikkuja ja kissa teollista kissanruokaa. 

Kissa kippurahäntä ei ole joutunut hyökkäyksen kohteeksi vaan on saanut häntänsä jyrkät kulmat syntymälahjaksi. Täällä Kaakkois-Aasiassa näkee usein hännättömiä kirroja, ainakin Singaporessa niitä oli, ja sitten näitä epätavallisia häntiä. Nuo ovat genettisiä ominaisuuksia. 


Kaksi vuotta sitten rakennettu uima-allas on nyt rojukasan kesekellä. 


Rullaluistelua




Vimme kuun viime päivinä Erik näki siellä Steiner-ryhmässä  erään tytön tuoneen rullaluistimet mukanaan ja rullaluistelevan niillä talon pihalla. Hän oli jo aiemmin kertonut muutamaankin kertaan haluavansa rullaudan lisäksi rullaluistimet. 

Lupasin ne hänelle ja heti paikalta ennen puolta päivää poistuttuamme otimme mopon paikalliseen ostoskekukseen, Go! Dalat, entinen Big C. Siellä olemme käyneet ennenkin ostoksilla ja leikkipaikalla. Isosta kaupasta ei löytynyt rullaluistimia, mutta pienestä yläkerran lelukaupasta löytyi.  Ostettiin selaiset ja kotna kokeiltiin. Siitä on video Youtubessa

Minäkin innostuin ostamaan itselleni luistimet, jotta voidaan myös yhdessä harjoitella. Omani tilasin netistä. 


Vuonna 2016 olen rullaluistellut sen ainoan kerran elämässäni. Sekin tapahtui Vietnamissa. Olin silloin täältä nykyisestä paikasta n. 160 kilometrin päässä Nha Trang-nimisessä merenrantakaupungissa. Yksin englannin keskusteluryhmäni tytöistä halusi viedä minut rullaluistelemaan paikkaan, josta sai luistimia vuokralle.  Huomastin pärjääväni rullilla aika hyvin, paremmin kuin moni paikallinen. Varmuuden vuoksi pidin mukana myös keppiä estämään ja vaimentamaan kaatumisia sekä auttamaan ohjaamisessa. Joskus 1970-luvulla opin jollain lailla luistelemaan harjoitusluistimilla, joskaan en niin hyvin, että olisin voinut pelata jääkiekkoa. Ehkä se harjoittelu auttoi vielä vuosikymmenten jälkeen rullatessa.
Suomen rahaksi  muunnettuna tämä miljoonainvestointi on vähän alle 38 euroa. 


Sain puhuttua pojan ympäri, että aluksi käytämme keppejä eli kävelysauvoja apuna rullaillessamme. Kerran kävimmekin harjoittelemassa kodin lähistöllä sijaitsevan buddhalaisen temppelin muurin takana.  Toisella kerralla jätin kamerat kotiin, koska nousin itsekin luistimille myöskin keppien avulla. 

Liikunnallisia harrastuksia yritän löytää ja ylläpitää meille molemmille. 

Kakkoskodin puutarha tuottaa mm. pullokurpitsaa.  Ykköskodissa on lähinnä banaania. 

Kuvakirja


Viimeinkin sain aikaiseksi tekaista pojalle fyysisen kuvakirjan, jossa kerron hänen syntymästään ja ensimmäisistä elinkuukauksistaan.  Annan tietoja myös siltä varalta, ettei minua enää ole kertomassa hänelle hänen suomalaisista sukujuuristaan. Vlaitsin tukevan paksun paprein ja kannet, joiden välissä hänen suomalainen henkilökunnuksensa ja tieto sukuselvityksen aloituspisteistä säilyvät silloinkin, jos jostain syystä niitä ei enää saa netistä.  Minun kuolmeani tai ydinsodasta seurannut sähkömagneettinen pulssi voisivat olla sellaisia syitä, joihin on syytä jollain tasolla varautua. 

Hyvästijättö hautausmaalla 



Kesäkuussa 2012 olin Suomen-vierailulla ensimmäistä kertaa liki kymmeneen vuoteen. Kävin Rauhalan Pation keikoilla kuuntelemassa Radiopuhelimia, Tumppi Varosta ja ... kuka se olikaan se vanha nainen hunningolla. 

Tapasin myös Marjan, joka vei minut poseeraamaan  torin nettikameraan, katsomaan silloista versiota Paska kaupunni -graffitista ja parin päivän päästä eräänä iltapäivänä hautausmaalle. Hän oli suostunut tapaamiseen alkuiltapäivästä, muistaakseni jopa ehdotti sitä siitäkin huolimatta, että sanoi joutuvansa lähtemään töihin pian tapaamisen jälkeen. 

Hän vei minut kaupungin turisti-infoon ja halusi estelyistäni huolimatta minun osallistuvan johonkin tapahtumaan. Taisi olla ainoastaan hautausmaakierros saatavilla ja hän ylipuhui minut osallistumaan sille. Hän oli jonkin aikaa mukana, mutta oli jo alussa kertonut, että hänen pitää kohta kierroksen alettua lähteä töihin.  Seurasin häntä portille kun hän lähti. Siinä juuri ennen portista poistuessaan hän huikkasi  vähän kauempaa johonkin sivulle, että hän sairastaa parantumatonta syöpää ei ehkä elä enää kovin kauaa. 

Se oli niin hämmentävä tilanne, että se häipyi mielstäni ja muistin sen selvästi vasta kun useamman vuoden kuluttua huomasin hänen Facebook-profiilinsa olevan muistotilassa. Yksi hänen läheisistään ja kohta myös eräs ystävä, jolla Marja oli kertonut minusta, vahvistivat hänen menehtymisensä kesäkuussa 2016. 


Marja virpin muistolle


Touko-kesäkuun vaihde on koulujen päättäjäisten aikaa, myös ylioppilasjuhlien. Jo viiden veljeni lapsista sai valkolakin tänä vuonna.  Juhlista saa sentään kuvia pyytämällä, vaikka en paikalle pääsekään lähinnä terveyssyistä ja siksi, ettei Erik halua matkustaa niin kauas. 
+

Kotikouluperhe otti lapset ja häipyi?


Alkukuusta uutisoitiin ja keskusteltiin laajasti siitä, mitä ja miksi oli tapahtunut Suomen Pohjanmaalla asuneelle kotikouluperheelle, jonka lapset oli otettu huostaan ja sijoitettu lastensuojeluyksikköön. Sieltä vanhemmat olivat hakeneet seitsemän lastaan autoonsa ja kadonneet näiden kanssa.  Puhuttiin omavaltaisesta huostaanotosta, ei omien lasten kaappaamisesta sentään. Vauvafoorumeilla ja somessa keskusteltiin paljon asiasta: osa epäili, että perhe on lahkolaisia ja vienyt lapsensa jopa uhrattaviksi. Osa oli sitä mieltä, että vanhemmat olivat sankareita: eivät halunneet lastensa käyvän "normaalia" koulua vaan halusivat kotikouluttaa heidät ja muutenkin elää tavanomaisista normeista poikkeavaa elämää. 

Viikkojen ajan on Suomen media raportoinut tapauksen taustoista ja sen eri puolista. 

Minä en halua tässä ottaa kantaa siihen mitä tapahtui ja miksi, vaan ihan härskisti peilaan omaa tilannettamme tähän tapaukseen. 

Elämäämme koskevissa päätöksissä, mm. lapsen koultuksessa täytyy omien arvojen ja mieltymysten lisäksi ottaa myös vakavasti ympäröivaän yhteiskunnan arvot ja käsitykset. Jos ristiriita kasvaa liian suurkesi, voi uhkana olla lapsen menetys. En tiedä, miten herkästi sellainen voi täällä Vietnamissa tapahtua, mutta parempi olla varuillani ja pitää jonkinlaisia suhteita yllä myös viralliseen koulujärjestelmään. 

Ukrainan sota 


Iso uutinen alkukuusta oli se, miten Ukraina onnistui pitkän suunnittelun tuloksena tuhoamaan suuren osan Venäjän ilmavoimien lentokoneista  sekä muutaman päivän päästä vakasti vahingoittamaan kertsinsalmen ylittävää maan- ja rautatiesiltaa.  Loppukuusta ei paljoa uutisoitu siitä, miten Kiova, Harkova  ja muut ukrainan kaupungit olivat öisin massiivisten  lennokki- ja ohjushyökkäysten kohteina. Kuolleita on aina muutamia lähes joka päivä, joten valitettavasti siihen on ainakin julkisuus tottunut.  Perheille se on aina järkyttävä tragedia samoin kuin rintamalla kaatuminenkin. 

Venäjä-mieliset Suomen politiikassa 




Outi Salovaara on kirjoittanut artikkelin Venäjä-mielisistä Suomen politiikassa. VaLi, VaLi, Vasemmistoliitto ja Vapauden Liitto ovat ottaneet näitä listalleen. 

Ilta-Sanomat julkaisi 8.1.2025 artikkelin asiasta. Etusivun "klikkiotsikko" kertoi:  Hämyisessä venäläishotellissa järjestettiin suljettu vaalitilaisuus - sen jälkeen kaksi kiisteltyä ehdokasta sai äänivyöryn. 

 Tässä artikkelin tiivistelmä.


Vasemmistoliiton ehdokkaat Katja Marova ja Ivan Deviatkin menestyivät yllättävästi Etelä-Karjalan alue- ja kuntavaaleissa.

He järjestivät suljettuja venäjänkielisiä vaalitilaisuuksia ja kampanjoivat Venäjä-mielisellä agendalla.

Vasemmistoliiton mukaan heidän ei olisi pitänyt olla ehdolla.


Kaikuja YYA-Suomesta?  Onneksi osa kansasta ja toimittajista on valveutunut ja kärryillä siitä mitä tapahtuu. 



Facebook-kaverini Anastasia tutkii ja jakaa aktiivisesti Venäjään ja Suomen venäläisiin liittyviä asioita. Tämän vaalivaikuttamisen lisäksi hän on tässä kuussa julkaisuut mm. tietoa siitä, miten Latviassa Venäjä-mieliseltä rap-aritstistilta nimeltään Slimus estettiin pääsy maahan. Virossa ja Suomessa ei ollut estetty vaan keikkoja vielä mainostettiin.  Paljastui, ettei Helsingin keikan järjestäjä Vallilan varikko tiennyt, että heillä järjestetään moinen keikka, tai ainakin sitä pyörittänyt italialaispariskunta ei myöntänyt asiaa vaan antoi ymmärtää, että tilaisuutta mainostettiin heidän tietämättään. Joka tapauksessa Facebookin tapahtuma kohta peruttiin vedottiin järjestäjästä ja artistista riippumattomiin syihin. 

Kuva: Anastasia Diudinan jakama alunperin Nataliya Teramaen julkinen FB-postaus 28.6.2025 mielenosoituksesta Tuska-festivaalin sisäänkäynnin tuntumasta Helsingissä


Tuska-festivaalilla sen sijaan sai esiintyä venäläinen metallibändi Slaughter to Prevail, ehkä siksi, että se on virallisesti USA:sta nykyään. Toki sitäkin vastaan Anastasia järjesti mielenosoituksen festivaalialueen portin tuntumassa. 

  •  Kuvat kesäkuulta 2025  Googlen albumista 
  • Kirjaesittely: Kasvonsa peittänyt mies, Juha Vikatmaan elämä
  • Video 2.6.2025: Rullaluistelun esni askeleet  (Youtube)  




Kiva, kun ei tarvitse istua epämukavalla tuolilla vaan voi istua puun alla bambumatolla. 

Tuolla meidän koulussa/päiväkodissa on muitakin kaksikielisiä ja monikulttuurisia lapsia. 



Kakkoskodin naapurissa on buddhalainen luostari, ehkä kaksikin. Valtava aidattu alue, jossa harjoitetaan myös maanviljelystä. 


Kakkoskodin lähettyvillä on uimala, jossa käymme aina silloin tällöin. 

Puuleluja puulattialla. 


Koulun jälkeen kävellään usein kioskille ostamaan herkkuja. 



Steiner-koulussa arvostetaan luovuutta ja luonnon materiaaleja. 




Grab-mopotaksin kyydissä



Mummolan takapiha. 



Asentelin mummolassa paikalleen sähköavusteisen polkupyörän etupyörää. Olin kuljetuttanut sen kakkoskotiin, mutta nyt siirsin takaisin ykköskotiin, jotta saadaan se täällä pojan kanssa käyttöön kun käydään lomilla. 












Tunnisteet

2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2025 2025 toukokuu 210 211 212 2203 50-vuotispäivä Aamu aamulenkki Aasia Aasialainen kasvisruoka Abba abhayrab Adelaide Adviware Aeroflot Afganistan Ahti Karjalainen Airasia airbnb Airut Ajahn Brahm Alicante alkuasukkaat alkukesä amalgamipaikat Amerikansuomalaiset Ananda marga ankanpojat ankat ankka ankka ja koira ankkalammikko Anne Rintala anoppi anteeksi Antti Heikkinen apinat arkielämä Armas Latvakoski aromipesä asettuminen ashtanga asuinyhteisö asumisoikeusasunto. asumusero asunnon etsintä asunnon vuokraus asunnonvaihtosuunnitelmat asunto asuntojono aurinko aurinkorannikko Auroville Australia Australian kansalaisuus Australian karjakoira Australian suomalaiset Australian vaarat Austrlia Austrralia auton huolto autonromu autot Avantouinti avioituminen avioliitto Bali Balkan bambuhiiliburgeri banaani banaanikasvi banaaninlehtikontti banaanit Bangkok Barcelona Beatles Benton court Bicheno Bill Sippo Birsbane bloggaus blogit Bluey Bogor Boney M Borneo Bornoe Brisbane buddhalaisuus Buddhan syntymäpäivä bulgakov Bulgaria Bura Burdekin Burma Myanmar bussikyyti Cairns Cairnsin ilmasto Camberra Cameron highlands Caravonic Caravonica Cariad farm sancturary Carins cats Celia-kirjasto Changi Cheezly Chernobyl Chicago Christine Milne CIMO Coopers plains couchsurfing covid-19 covid19 cykloni Dalat dating Dio DNA-testi DNA-testit Douglas druianesanssi Dublin Duc Trong durian durio ekologia ekotalo ekotrillerit elokuu elokuu Australia Elvis eläimet eläinlääkäri eläinräääkkäys eläinten oikeudet eläintuotanto eläinuhri energiansäästö englanniksi Englannin kieli ensisynnytys epäonnistuminen Erik Erika Erika Vikman eristys ero Esa Pelkonen esikoulu Espanja Estonia etäsuhde Eurooppa Europe Euroviisut eurytmia Eve Hietamis extrawheel festivaali festivaalit Filippiinit Filippinit Filipppiinit Findon creek Finland Finnair Finnish foxy Freukkarit fruitarismi Gaza gluteeniton pitsa Gokul jooga Greata Thunberg haastattelu haju Hakaniemi Halla-aho Halong bay halvat bussilinjat Halvat lennot hammashoito hammasoito hampputofu Hanoi Hanoi. hantit hapankaali hapankurkut hapanleipä hapatus haploryhmä I-M253 Hare Krishna liike harkova Harri Holkeri Hassisen kone hautajaiset hautajaisrituaalit hedelmät hedelmätarhat hefu Heidi köngäs Heikki Huhtanen heinäkuu Heinätyöt helle helmikuu Helsingin Sanomat Helsingin yliopisto Helsinki Henry Zalkin hiivaviutaleet hiljaisuus hiljaisuusretriitti hipit hippiauto hippijuhlat hippikylä hippimeininki hirmumyrsky hirviöt hme Ho Chi Minh City hoitoala Hong kong hostelli hpit huhtikuu huijaus Huojuva lato huono selkä Hurriganes huumeet hyönteiset hämähäkki hääjuhla hääpäivä Häät häät pyörätuolissa Ich komme ihmissuhteet Iisalmi ikämiehet ikävä ilmastonmuutos Ilosaari Ilovaarirock iltatori in english too In memoriam Indonesia Indonesia. Intia intialaiset Irlanti islam israel isyys Italia itsari itsemurha itsenäisyyspäivä itsetyydytys itäauto Jaakko Teppo Jaava Jakafta Jakarta Jakatta jakkiihedelmä jalkapallokoira jalosavu James Cook James Cook Yliopisto jamssiborssi Jane Palmer Jani Jattinen Japani Jeesus Jeltsin Jetstar Jim Pembroke Joensuu Jokisalo Pentti Jaakko jooga joogaa aloittelijoille joukkoliikenne Joulu jouluaatto joulujuhla joulukoristeet Joulukuu joululahjat joulunaika joulupäivä jouluterveiset journalismi joutsenet Joy Cavill Juha Vikatmaa Juhannus Julia Gillard jumalat juna juna vuorilla junamatkailu juoksu Jussi Halla-aho Jyväskylä jätehuolto jättipitsa jääkaappi kaaos kaasumyrkytys kaatosateet kadotettu sukupolvi kadotus kahvi kahviviljelmät kaihi kaihilasit kaihileikkaus Kaija Mesiäinen Kaivolan koulu Kaivosmies Kajastus kaksikielisyys kaksoiskansalaisuus Kambodzha kamerapuhelin kanahaukka kanakoppi kanat kansalaissota kansalaisuus kapselihotelli karanteeni karjakoira karjalanpiirakat karjatalous kasisruoka kasivsruoka kasvatus kasvimaa kasvispiirakka kasvispruoka kasvisroka kasvisruoka kasvisruoka. kasvisruokafestivaali kasvissyönti kasvisuoka kaverit Kazakhstan keiju keinokastelu keinomykiö keinomyökiö keisari keittiö kengurut keski-ikä kesä kesä jouluna kesäjuhltat kesäkuu kesäleskeys kesäloma Kevin Rudd kevät kidutus kieku kielenopiskelu kielteiset tunteet kielten opiskelu kieltenopiskelu Kiina Kiinalainen juhla Kiinalainen uusi vuosi kiinalainen uusivuosi kiinalaiset kiinalaisuus kiipeilyhyllyt kiipeilyhyllyt kissoille kiipeilytelineet kimppakämppä Kinnalainen uskonto Kiova kirjallisuus kirjat kirpputori kissa kissa-aitaus kissan hormonit kissat kissatalo kisäkuu Kito Kitti Kitti Sippala Kitti-kissa kivivilla koillinen koira koiran korvaleikkaus koiran kuolema koiran syönti koiran turkin parturointi koiranliha koiranpurema koirat koiravarkaat kokkospähkinä kokoomus kolitelämä kolonoskopia kommuuni kommuunit konkurssi kookospähkinät korallisormisammakko korona koronavirus korrputio korvaleikkaus Kota Kinabalu Kota Kinalabu koti kotikoulu kotiruoka kotityöt koulu koulumaksut kouluruoka koulutus Krakova kriisi Kroatia krokotiili Kuala lumpur kuituhamppu kuivapaasto kuivuus kukat kukkatarrat kulkuri kulkurielämä kulkuriromantiikka kulkutauti Kultarannikko kulttuuri kulttuurierot kummilapsi kuntosali Kuolema kuolinilmoitus kuorsaus Kuranda kuristjakäärme kutina kuukakut kuuma vesi kuumuus kuvien katoaminen kylmäkaappi Kyogle kyytöt kävely kävelykärry käärme käärmeet Lada Niva Bushman lahja Lai Vung laiskuus lama Laos lapsen kieli lapset lapsi lapsi sairastaa lapsiperhe lapsuus Larissa Waters lasivilla Latvia lehdistö lehmänkakka lehmät lehtiartikkeli lehtijuttu Leichart leikkikäärme leikkipaikat leikkiraha lemmikit Leningrad lennot lento lentävä sikala lihansyönti lihantuotanto liikenneruuhka linnunlaulu Linux litsit Liverpool Loi Kratong lokakuu Lokakuu Australia Lolita loma lomakeskus lomakohde Lomakohteet Malesiassa lommo autossa luffa lukeminen lukemisesteisyys luomuliha luonnonmukainan rakentaminen luonto luovuus Lviv lähdekritiikki Lähtö kodista lämpöeristys Länsi-Australia löytöeläimet Maailman tila maailmanloppu maalaiselämä Maaliskuu maanviljely maaseutu maaseutumusiikki maastamuutto maastopalot Machans beach Madir maidoton maisemointi maitohappokäymien maitohappokäyminen Maitreya majoitus makakit Makedonia Malesia Malseia Mango Manila mansit Markku Mutanen Marraskuu Marrraskuu Martti Miettunen masennus matkailu matkasuunnitelmat matkat matkustaminen matkustelu Matti Nykänen Maxi Mayakalenteri meditaatio Mekong delta Mekong-joen suisto Melbourne melu menetys meribiologia metabloggaus metallimusiikki metsä metsälampi metsäpalot Michael Klaper Michigan Midsummer mielenosoitus mielenrauha mielenterveys miljonääri minicast miso misotahna Misu monikulttuurinen parisuhde Montenegro Moorooka moottoripyörä mopo mopoilu Moskova mp3 MSR Hubba Mt Isa muistot muistotilaisuus mummola munaton munkit Murha murhe musiikki musiikkitede muutto muutto Australiaan muutto ulkomaille Myanmar naimisiinbmeno naiset naisnäkökulma Naisten mini-maraton naistenpäivä Navalnyi navetta nenetsit nettisuhde Neuvostoliitto Neuvostolitto nevlivuotias New York Nha Trang Nicky Knoff Nightwish Nimbin nomadi Norwegian Nuku pommiin nuoruus nuoruus. näkövamma näkövammaisten kirjasto Näkövammaisten liitto näkövammaisuus nälkäisten henkien kuukausi nälähnätä Odessa odotus oikeutta eläimille olkitalo oluthiiva oma koti oma talo omaisuus omistaminen Onnellisuus Onnibus.com onnittelut opaali Openmobile Openmobilem CIMO opettaja opettaminen opetus Opetusministeriö opetustyö opiskelu oppositio Ortodoksisuus ostjakit otava oti Oulu paasto Pai paikoilleen asettuminen painekeitin painonpudots pakolaiset pakolaispolitiikka paksusuolen tähystys Palembang palloleikki pandemia papaija pappa-Tunturi parisuhde parisuhde. parisuhe passi pato patsas Pattaija Pattaya Pauli Valdemar Sippala Pauligin kahvipurkit paussi Penang pensaspalot Pentti Jokisalo perhe perinne Perth Pertteli Perttelin kirkko Perttelin urheilutalo peräkärry peso Phnom Penh Piehinki pienikasvuiisuus Pietari piha pihakirppis piharemontti piknik pitkä viisumi pitsa podcast poliisikuulustelu poliitikot. politiikka politiikko polkupyörä pomona populäärimusiikki Port Dickson Port Doglas Porvoo posliinipaikat puhdistus pulpetti punaiset punk punkinpurema punkki Puola Puole Purra Pussy riot Putin puutahra puutara puutarha puutarha. Pwrth pyhiinvaellus pyton pyykinkuivaus pyykkikone pyöräily pyöränkorjaus pyöräretkeily pyöräretki Pääsiäinen Qantas Queensland Raahe raakaravinto rabies Radical design Radical Design Wheelie raha rakentaminen Rakkaus rakkaus. rambutan rantakylä raskaus Rastila rauhanmarssit rautatieasem Read peak Reggae ok remontti reppumatkailu retkeily retriitti rikollisuus Riku Keski-Rauska Risto Isomäki rock rokotus Romania roska-auto rotan vuosi ruishiutaleet ruisleipä rullaluistimet ruohonleikkuu Ruotsi rupia Russian ruuansulatus ruuhka ruumiinvalvojaiset ryhävalas ryssä Saaremaa saasteet Sabah sade sadekausi Sadhana Forest Saharov Saigon sairaala sairaus Saksa. Halvat bussimatkat salakuvaus salmiakki Salo Samantha Fox Samford Valley sammakot samojedit Samurai sappikivet Sarawak sauna sauropus androgynos sauvakävely savimaja savuakävely seksiturismi. amerikkalaisuus seksuaalisuus seksuaaliterveys Seppo Heikinheimo Seppuku Serbia serkku serkun kuolema Shani Louk sienet sifoni Siirtolaisuus siitake sika sillmäleikkaus silmäleikkaus silmälääkäri silmät Singapen tulaiset Singapore Singapre airlines Siperia sipsikaljaveganismi sipuli Sisuradio sisäleikkipaikat sisällissota sitoutumiskammo sivuraide Slaavilaiset kielet. Sngapore sodat Sofi Oksanen soija soijanakki soijapapu sokeus. sony-Eircsson sorsat sota Spartacus spesismi Steiner Steinerpäiväkoti Steve Dillon Subaru suhku suikkis suklaa sukuhistoria sukulaisvierailu sukupuolivietti sukupuu sukututkimus Sumi Sunnybank Sunshine coast suolakurkut suomalaiset Australiassa suomalaiset ulkomailla suomalaisuus suomeksi suomen kieli Suomesta muutto Suomi Suomirock suru Sydney sydän sydänsurut sydänvaivat sykloni Sykloni Larry syksy synnyimää synnytys syntymäpäivä syyskuu sähkömopo sähkönkulutus sähköpyörä säteily Sössölandian kultakurkut taapero TAFE taimsed viinerid Taiwan takapiha Talo talous talvi Tammikuu tammikuu. Tanah rata taolaisuus Tapaninpäivä tasapaino Tasmania Tasmanian sää tattari taujko teini-ikä tekomykiö telttailu tempe tempeh temppeli tempperli Terrassa. Zaragoza terveys tet teurastamo Thai Thai-ruoka Thaimaa Thermarest Timo tropiikista Tolstoi. tomaatin tuoksu tontti tonttikaupat Topi Sorsakoski toukokuu Townsille Townsville Townsvillen suomalaiset Toyota trooppiset kasvit Tropiikki tuhkaus tulirokko tulva tulvat tupakoinnin lopettaminen turistijuna Turkki turvallisuus tuuli uimapaikat uiminen ujous Ukraina Ukraina. matkailu ukrainan kieli. ulkoilu ulkosuomalainen ulkosuomalaiset ulkosuomalasiet UNHCR uniapnea Unkari Urho Kekkonen uriah heep urologia USA uskonto Uusi Etelä-Wales uusi työ Uusi Vuosi Uusi Vuosituhat Uusi Vuso uusivusi Uusmedia Uvbuntu vaalit vaalitilaisuus vaellussauvat Vagaaniruoka vaiva vakiintuminen valaat valkoinen Australia valkoinen valas Vanha talo vanhemmuus vanhemmuus. vankila vapaaehtoistyö Vappu Varna vauva vauva-arki vauvauutiset vegaairuoka vegaani vegaanihaaste vegaanijuusto vegaanijuustot vegaanimajoitus vegaanimakkara vegaanin ravitsemus vegaaninen Espanja vegaaninen juusto vegaanirakkaus vegaaniruika vegaaniruoka vegaaniruoka kasvisruoka vegaaniset juustot vegaanit vegaanituotteet vegaanius vegaanyhteisö Vegaia vegan vegan. veganismi vegetarian vegfest veneretki Venäjä venäjän kieli venäläiset verenpaine vesihuolto vesisade Victoria Video video. videoblogi videokamera videokirje videoloki vieraat Vietnam Vietnam. vietnamin kielinen kirjallisuus vihannekset vihis vihreät Viisumi viisuminhaku violife Viro virus Vlog vlogi vloki vogulit Voietnam Voito Pokela Vung Tau vuodatus vuoret Vuorikatu 5 vuoristo Vuosaari vuosi vuosi 2001 vuosipäivä vuotavat hanat väkivalta välikatto Waldorf Wapit wheaty Wheelie Wigwam Wilmersburger Woodstock WWOOF Y2K ydinvoima yhteisöasuminen yhtisöasuminen YK yksin yksinkertaisuus yksityiskoulu yksivuotias ympäristö ymäpristö ystävät äiti äänesys ääniblogi Ääniblogi. äänikirja äänikirjat äänivlogi
Näytä enemmän

Käyttöehdot

Kaikki sisältö, jota ei ole lainattu lähde mainiten, on aina tekijän omaisuutta ja pysyy sellaisena. Tekstit on kivjoitettu ja julkaistu Australiassa, Ukrainassa, Malesiassa ja Vietnamissa Googlen kansainvälisille palvelimille..

Tämän blogin sisältö on jaettavissa noudattaen Creative Commons -lisenssiä CC BY-NC 4.0

. Se tarkoittaa sitä, että kaikkia tämän sivun tekstejä ja kuvia saa käyttää, jakaa ja sovittaa sillä ehdolla, että alkuperäinen lähde mainitaan: Timo Tropiikista ja/tai Tim Sippala sekä tekstin, kuvien että videoiden ja kaiken muun sisällön kohdalla. Tämän lisenssin käytön on oltava ei-kaupallista. Kaupallisesta käytöstä on sovittava erikseen tekijän kanssa.

Lisenssi ei ole voimassa selvästi kuvakaappauksiksi tunnistettavissa kuviss, esim. Google maps tai Google Earth eikä tekstien kohdalla myöskään silloin kun lainataan sanomalehtiä. Lisäksi lainaajan on muistettava, että julkaisumaan lait ajavat tämän lisenssin edelle.



Blogitekstien arkisto



2025 - Matkailua pojan kanssa täällä Vietnamissa, pehmeä lasku kouluun Toukokuu, Huhtikuu Maaliskuu, Helmikuu, Tammikuu
2024 - Uusi elämä vuoristossa. Pari matkaa pojan kanssa. Joulukuu, Marraskuu, Lokakuu, Syyskuu, Elokuu, Heinäkuu, Kesäkuu, Toukokuu, Huhtikuu, Maaliskuu, Helmikuu, Tammikuu
2023 - Pojan huono koulukokemus, loppuvuodesta mykistyi kuukaudeksi. Ennen joulu pyörärekti vuoristossa ja sitten muutta vuoristoalueelle. Täytin 60 vuotta. Joulukuu, Marraskuu, Lokakuu, Syyskuu, Elokuu, Heinäkuu, Kesäkuu, Toukokuu, Huhtikuu, Maaliskuu, Helmikuu, Tammikuu
2022 - Korona-aika jatkuu: sairaana pari kertaa, passin ja oleskeluluvan uusinta. Matka Phnom Penhiin olsekelulupaa odottamaan. Suru Ukrainan puolesta Venäjän hyökättyä 24.2.2022, uniapnea todettiin ja kone hankittiin.  Tammikuussa tuli 20 vuotta Suomesta lähdöstä. 
Joulukuu,   MarraskuuLokakuuSyyskuuElokuuHeinäkuuKesäkuuToukokuuHuhtikuuMaaliskuuHelmikuuTammikuu
2021 - Eloa koronan varjossa, sisäinen verenvuoto, uusi mökki
2020 - Koronapandemia lukitsi elämän maalaiskylään. Matka Hanoihin rekisteröimään avioliitto ja lapsi. Nyt pojasta tuli Suomen kansalainen.
2019 - Ensimmäinen lapseni syntyi. Avioliitto virallistettiin molemmissa maissa.
2018 - Häät Vietnamissa, muutto vuoristoon opettajaksi ja koulun hylkääminen.
2017 - Vietnamista käynti Ukrainassa ja Suomessa. Paluu Vietnamiin ja päätös asettua.
2016 - Parisuhteen loppu. Poistuin Vietnamiin, sieltä Ukrainaan, jossa vietin puolet vuodesta. Välillä oleskelua Suomessa. Loppuvuodesta uusi parisuhde Vietnamissa.
2015 - Parisuhde Malesiassa. Opettajana Myammarin lapsille. Turkin, Bulgarian, Ukrainan ja Puolan kautta Suomeen. Loppuvuodesta takaisin Malesiaan.
2014 - Pois Australiasta: ensin Malesiaan, sitten Vietnamiin, Suomeen ja Espanjaan ja takaisin Vietnamiin ja Malesiaan. Uusi Parisuhde.
2013 - Taiwanista Singaporen kautta Australiaan. Pyöräretki Adelaideen ja sieltä Suomeen, Viron kautta Eurooppaan. Takaisin Australiaan ja päätös lähteä. Pitkä kävelyretki Cairnsista Melbourneen.
2012 - Brisbanesta Suomeen, sieltä Hongkogiin. Loppuvuodesta Japani, Taiwan.
2011 - Perth, Länsi-Australia. Uusi parisuhde Indonesiassa, tekomykilöleikkaus.
2010 - Elämää kommuunissa, Brisbane, avioero. Matka Thaimaahan, Singaporeen, Indonesiaan.
2009 - Opiskelua vanhustenhoitajaksi, lähdin kotoa etsimään uutta elämää. Huhtikuu: Elvis kuoli käärmeen kidassa. Lokakuussa lähdin omille teilleni.
2008 - Erosin työpaikasta ja yritin uutta uraa.
2007 - Australian kansalaisuus. Politiikkaa: vaalit ja vihreät naiset.
2006 - Ostimme oman talon Australiassa. Terveys reistailee.
2005 - Uusi työpaikka, muutto Cairnsiin. Machans beach, vanha hippikylä. Vegaaniksi.
2004 - Maalla Woodstockissa (Queensland, Australia), työharjoittelua, hautajaiset Syyskuu, Marraskuu.
2003 - Townsville, Queensland, Australia. Oleskeluluvan hakua.
2002 - Muutto Singaporeen, uusi parisuhde, avioliitto, joulukuussa muutto Australiaan.
2001 - Uuden edessä: Uusmediakupla puhkeaa, lomautus, painonpudotus, Singaporeen? Pyörilyä, matka Kainuuseen ja Ouluun.
2000
Uranvaihto: Valtiolta yritysmaailmaan: OpenMobile, asunto Meri-Rastilassa, matka Englantiin ja Irlantiin.
1999 - Helsinki, Läksiäiset yliopistolla. Nyt töissä Hakaniemen virastotalossa (CIMO)
1998 - Helsingissä töissä yliopistolla. Matka USA:han ja sieltä tuli mukana ensimmäinen videokamerani.
Ennen sitä elämää Suomessa: Pertteli, Salo, Kälviä, Oulu, Jyväskylä, Espoo, Helsinki. Opiskelua: tietokoneita, venäjän kieltä ja kulttuuria, kotimaista kirjallisuutta, aate- ja oppihistoriaa, filosofiaa.