Maaliskuu 2019 - Singapore, Silmäleikkaus


Joulukuussa kävin viisuminhakureissulla Thaimaan Pattaijalla. Oli mukava käydä saunassa ja uimassa ja yöpyä vegaanisessa hostellissa. Kaikesta tuosta kerron joulukuun 2018 kirjoituksessa.  Minulle annettiin hakemani kolmen kuukauden turistiviisumi, joten maaliskuun puolivälissä oli tiedossa uusi ulkomaanmatka. Olisin voinut taas mennä helpomman mukaan ja lentää Dalatista Bangkokiin ja sieltä ottaa bussin Pattaijalle. Se olisi mukavin ja edullisin tapa uusia viisumi laillisesti.  Ehkäpä menenkin sinne taas kesäkuussa kun on jälleen aika käydä jossakin, jotta palatessa oin saada taas uuden turistiviisumin . Ehkä vuielä muutama sellainen reissu ennen pysyvämmän viisumin saamista.




Tällä kertaa, maaliskuun puolivälissä 2019, kun oli taas aika uusia viisumi, päätin kuitenkin käydä Singaporessa, maassa johon olin muuttanut Suomesta tammikuussa 2002, osta löysin ensimmäisen vaimoni,  Kitti-kissan  ja niiden myötä uuden elämän Aasiassa.  En ollut käynyt Singaporessa neljään vuotten, joten oli taas mielestäni aika käydä verestämässä vanhoja muistoja. 

Kuva 27. päivältä tammikuuta 2002 Helsinki-Vantaan lentoasemalla oli ulkona -27 astetta pakkasta. Jännityksellä odotin pääsyä Singaporen lämpöön. En ollut aiemmin käynyt lainkaan Aasiassa, joten tämä oli ensimmäinen kerta. Seuraavat 10 kuukautta Singaporessa olivat todella tapahtuman täytyisiä, enimmäkseen hyvin onnellista aikaa.

Matkaan oli myös toinen syy: silmäni.  Toinen tekomykiö, keinomykiö, kuten olin oppinut sitä kutsumaan, siis silikonista tai sen kaltaisesta materiaalista valmistettu linssi, joka oli leikattu silmän sisään korvaamaan puuttuva silmän osa linssi, oli alkanut temppuilemaan oikeassa silmässä.   Olin puutarhatöissä loukannut silmäni, irrottanut tai työtnänyt linssin väärään asentoon heittäessäni napunpätkää ylös siihen siduton muoviputkenpätkän avulla. Putki tuli alas ja osui suoraan oikeaan silmääni.  Jos olisin tiennyt Saigonista hyvän silmälääkärin, olisin matkannut sinne näyttämään silmääni, mutta en tiennyt. Niinpä ajattelin, että odotan seuraavaan viisumireissuun saakka ja käyn sitten näyttämässä silmää joko Bangkokissa tai Singaporessa. Valitsin Singaporen, koska ajattelin siellä oelvan tämän alueen korkeimman asiantuntemuksen.   

Käytin yli 40 vuotta vahvoja kaihilaseja.
Kaihileikkauksiin erikoistunut lääkäri oli haussa.  Nykyään kaihileikkaukseen kuuluu kaihin poiston lisäksi myös tekomykiön asentaminen.  Silloin kun minulle tehtiin ensimmäinen kaihileikkaus lokakuussa 1964 Turun yliopistollisessa keskussairaalassa, ei tekomyköitä asennettu, vaan mykiö korvattiin myöhemmin erittäin vahvoilla plus-laseilla, kahililaseilla.   Minä käytin sellaisiä reilut 40 vuotta. Ensimmäiset sain kolmivuotiaana.  Ne olivat erikoisvalmisteiset, Ranskasta saakka tilatut, ja ne piti äidin maksaa itse. Olivat hyvin kalliit, ja siksi minun piti aina leikkiessäni varoa, ettei linssi putoa. Se putosi usein. Kerran se putosi mäkeä laskiessa lumikinokseen eikä sitä kait koskaan löytynyt.   Myöhemmin koulussa se irtosi aina tuolloin tällöin. Sitten 1970-luvun puolivälissä kait opittiin tekemään parempia linssejä ja kehyksiä, koska linssi pysyi paremmin paikallaan. 



Lasejani 1990-luvulta. 


Aina ei voinut tietää, minkälaiset linssit tilattuihin lseihin tulevat: joskus ne olivat normaalia paksummat ja linssien muovi kellertävän tai vihertävän väristä.  Joskus 1990-luvun loppupuolella hain lasit keskussairaalasta ja ne olivat todella paksut kullanvärisissä kehyksissään. Sitten vuonna 2001 onnistuin ostamaan itse helsinkiläisestä optikkoliikkeestä Mikkelin muovilinssi Oyn tekemät todella ohuet mutta hyvälaatuiset linssit.  Ne oliva minulla silmillä myös Singaporeen muuttaessa ja koko siellä asumisen ajan, kunes sitten Australisssa Nancyn silmien korkeudelle ripustama lintulauta teki niihin todella isot naarmut. 

Alla vuodelta 2007 kertomusta siitä, kuinka onnistuin Australiassa saamaan hyvät lasit: 
... kerrotaan yhdestä ilonaiheesta eli siitä, että onnistuin jälleen kerran saamaan kelvolliset silmälasit.  Jo vuosia minua on peloteltu sillä, että joku päivä käy niin, että minun tarvitsemiani vahvuuksia ei enää kukaan linssinvalmistaja tee.  Taisi olla jo 1980-luvulla kun siitä ensimmäisen kerran kuulin. Kaikki näin vahvoja laseja tarvitsevat kun ovat jo siirtyneet piilolinsseihin. Niitä minullekin on kokeiltu, mutta ne vain eivät kerta kaikkiaan sovellu. Vuotta ennen suomesta lähtöä sain teetettyä kunnolliset linssit. Valmistaja oli Mikkelin muovilinssi.  Townsvillessä yritin teettää seuraavat paikallisen optikkoliikkeen avustuksella, mutta niistä tuli täysi susi: paksut pullonpohjat, jotka valokuvissakin heijastavat kaiken valon takaisin.  Täällä Cairnsissa kiertelin kaikki optikkoliikkeet läpi löytääkseni oikeanlaiset linssit (eli vahvat, mutta mahdollisimman ohuet) sekä kehykset (muovikehykset, joissa on säädettävät nenätuet).  Kuukausien etsinnän jälkeen löytyi pikku liike, joka ilmoitti korjaavansa silmälaskehyksiä. He pystyvät ruuvaamaan pienet nenätuet mihin tahansa muovikehyksiin.  Niinpä pystyn nyt hankkimaan melkein mitkä tahansa vakiokehykset ja laitattamaan nuo nenätuet niihin. Liikkeen omistajan kanssa oli puhetta myös linsseistä. Hän kertoi tietävänsä paikan, mistä aihiot niihin voisi tilata, mutta ongelmana olevan sen, ettei hän saa myydä linssejä  minulle. Hänellä kun ei ole lupa myydä linssejä tässä osavaltiossa vaan pelkästään vietäväksi muihin osavaltioihin.  Kävi kuitenkin lopulta niin, että hän suostui tekemän minulle linssit. Niistä tuli han yhtä hyvät kuin mikkeliläisetkin. "





Mutta olivat ne linssit sitten noihin vahvuuksiin (+10 / +11.5 ja  +5 tai +6 lukuosa) nähden kuinka ohut tahansa, kyllä ne olivat aika painavat. Sangat painoivat usein korvan takaa ja nenätuet nenää. Linssit olivat usein likaiset ja jo muutaman käyttökuukauden jälkeen narrmuiset. 

Vuonna 2001 onnistuin hankkimaan hyvät linssit laseihini. Niitä käytin seuraavat pari vuotta. Ne päässä myös menin naimisiin Hlesingissä syyskuussa 2002.

Ensimmäistä kertaa jo vuonna 1985 erään lääketiedettä opiskelevan ystäväni kehotuksesta kävin kysymässä silmälääketieteen professori Henrik Forsiuksen yksityisvastaanotolla tekomykiöstä. Häneltä tuli vastauksena ehdoton ei johtuen nystagmuksesta eli silmävärveestä, siitä että silmät heiluvat.  

Toisen kerran kävin kysymässä asiaa sen jälkeen kun olin saanut Austrlian kansalaisuuden. Silmälääkärini Cairnsissa antoi minulle lähetteen Brisbaneen ja paikallinen sairaala maksoi lennot. Brisbanessa suhtauduttiin epäillen asiaan, mutta olisi suostuttu tekemään leikkaus niin, että linssit asetetaan mykiön taakse.   En kuitenkaan sitten ryhtynyt selvittämään asiaa sen pidemmälle. 

Seuvaavan kerran asia tuli ajahnkohtaiseksi vuonna 2010 ja 2011 kun minulla oli nettiromanssi Indonesialaisen naisen kanssa. Hän kertoi käyneensä lasik-leikkauksessa ja kehui sitä klinikkaa, Klinik Mata Nusantera Jakartassa. 


Jakarta Eye center elokuu 2011. Tekomykiöt asennetaan vasempaan ja oikeaan silmään. Leikkaus näytettiin suorana videolähteyksenä odotushuoneeseen.

Niinpä elokuussa 2011 tehtiin silmäleikkaus Indonesian Jakartassa.  Siinä korvattiin paksut kaihillasit asentamalla tekomekiöt, keinomyköt, molempiin silmiin. Tässä ja alla on vasemman silmän leikkauksesta kuvattu video. Lääkärin ruudulta meni kopio odotushuoneeseen, jossa yleisö saattoi seurata leikkausta ja paikalla oli sitä kommentoiva klinikan henkilökunnan edustaja. 



Tässä yllä ennen vuoden 2011 leikkausta silmästä otettu kuva. Näkyvätköhän siinä silmänpohjat eli verkkokalvo? Sarveiskalvon tilaa ei voine tästä päätellä?  Minulle kuva ei juurikaan kerro, mutta ehkä jollekulle muulle.



Se romanssi loppui kipeästi, mutta leikkaus onnistui jokseenkin odotusten mukaisesti - keskimäärin. Vasemmassa silmässä se onnistui erittäin hyvin ja oikeassa taas huonosti. Oikeassa silmässä linssi liikkui pois paikaltaan heti parin päivän kuluttu ja se jouduttiin uusimaan: vapaasti kelluvan linssin tilalle laitettiin uusi linssi kiinni iirikseen. Lääkäri joutui käyttämään paljon aikaa vanhan linssin pois kaivamiseen ja siinä yhteydessä ilmeisesti vahingoitti silmääni. Nytkin kun linssi on poistetu, ei oikean silmän näkö ole yhtä hyvä kuin se oli ennen vuotta 2011. Mutta minä tiesin riskit ja olin valmis ottamaan ne.

Nyt sitten kahdeksan vuoden jälkeen tuli ensimmäinen iso ongelma niiden tekomykiöiden kanssa. Se oikea irtosi. Se ei ole koskaan ollut kunnolla kiinni tai kunnolla paikallaan vaan siitä on näkynyt reunat ja usein kohde kahtena: sekä linsiin läpi että sen renan yli.  Lääkäri silloin vaihtaessaan linssiä ja kaivaessaan vanhaa pois varmastikin vahingoitti silmää, ehkä sarveiskalvoa sillä leikkauksen jälkeen sen kuvassa esiintyy rakeisuutta ja sumeutta. Se on ollut hyvin arka päivänvalolle, ehkä UV-säteilylle.



Mielessäni oli kypsynyt ajatus oikean silmän tekomykiön poistamisesta. Pärjäisin nyt vasemmalla silmällä ihan hyvin ja oikea voisi olla varasilmä, jos vasemmalle sattuu jotakin.



Singaporessa vietin neljä päivää kuljeskellen ympäriinsä bussilla ja merolla sekä kävellen. Katslein vanhoja tuttuja paikkoja ja nautin saaren ainutlaatuisesta tunnelmasta.

Singapore on suuri rakkauteni. Tuohon saareen liittyy niin paljon muistoja ja tunteita, ennen kaikkea positiivisia. 


 Singaporen erikoislääkäri kertoi, että oikean silmän linssi on todellakin irti ja ihan väärässä paikassa. Kertoi sen hankaavan sarveiskalvoa niin, että jos sitä ei poisteta, silmä sokeutuu ja pahimmillaan se jouduttaisiin poistamaan kokonaan. Pelottelua. Muutenkaan siellä SNEC, saaren johtavassa silmäsairaalassa ei taso vakuuttanut: ne eivät pystyneet edes ottamaan silmäpaineita eivätkä kunnolla analysoimaan sarveiskalvoa, eivät kertoneet paljoa asioista ja tekivät hyvin korkean tarjouksen leikkauksesta, mutta sanoivat, että sitä voidaan alentaa.  Kuitenkaan mitään kovin konkreettista ei osattu sanoa muuta kuin se, että minnun pitäisi tulla uudestaan ja minut siirrettäisiin varsainaisen sairaalan potilaaksi ja sinne olisi aika pitkä jono.




Sain mukaani nämä paperit sarveiskalvon solujen määrästä. Ilmeisesti ne pystyttiin laskemaan vain toisesta silmästä. Kukaan ei selittänyt minulle, mitä nuo luvut tarkoittavat.


Sain myös kuulla, että vasen silmä, se hyvä ja ongelmaton täytyisi myös leikata jossain vaiheessa, sillä sieltäkin on linssi irtoamassa. Arvio oli, että se irtoaisi vuoden sisällä.

Päätin jo, etten tule Singaporeen leikkaukseen vaan etsin vaihtehtoja Saigonista ja Bangkokista. Satuin netistä sitten löytämään yhden lääkäriaseman, josta tuli nopea vastaus alustavaan tiedusteluuni. Sovittiin, että menen sinne suoraan lentokentältä 14.3. kun palaan Saigoniin.  Niin tapahtui: saatuani uuden 3 kuukauden turistiviisumin, otin mopotaksin, Grabbike, sinne lääkärille. Sain vahtvistuksen, että oikea linssi on väärässä asennossa ja aiheuttaa tulehdusta ja ärsytystä silmään. Myös vasen on kuulemma irtoamassa, kuten Singaporessakin kuulin. Lääkäri kertoi, että se voidaan myöhemmässä vaiheessa vaikka kiinnittää uudelleen silmän takaosaan. Ensin kuitenkin poistetaan oikean silmän linssi ja katsotaan, miten silmä paranee.

Tekomykiö on tuossa kolikosta alavasemmalla oleva pieni läpinäkyvä palanen. Siinä on kiinni myös siihen kuulumaton punainen "roska", ilmeisesti pala ommelta, jolla se oli kiinni pupillissa. 

Niinpä muutaman tunnin kuluttua maahan saapumisestani olin leikkauspöydällä. Pelkäsin, että sitä linssiä alettaisiin taas kaivamaan silmää murjomalla kuten oli tehty Jakartassa, muta ei: Se saatiin pois ilman kummempia ongelmia. Silmä piti ainoastaan sokaista eli nystagmus lamauttaa sekä tietysti puuduttaa.  Se puudutuspiikki silmän pohjaan oli aika kivulloinen, muuten kaikki sujui mukavasti.


Mopotaksin kyydissä Saigonin kaduilla.  Grab-mimisellä  puhelimen sovelluksella voi tilata mopon tai auton ilmoittamaansa osoitteeseen. Sovllus kertoo hinnan jo ennen tilausta. Uber on vastaava Suomessa, paitsi sillä ei taida voida tilata mopoa.

Saigonissa tuli vietettyä kaksi ylimääräistä yötä leikkauksen ja älkiseurannan takia.  Lauantai-iltana 16.3. olin kotona liki viikon poissaolon jälkeen. Mimi-koira oli tietysti iloinen nähdessän minut.


Pieni kirurginen toimenpide.  Ylisuuri suojalappu oikeassa silmässä antaa siitä turhan dramaattisen kuvan. 


tulevalla viikolla on ompeleiden poisto.  Huhtikuun neljäntenä olen siis siellä taas ja samalla käyn äänestämässä Suomen eduskuntavaaleissa.

Olen iloinen, että löysin Saigonista hyvän silmälääkärin.  Hoito on eurooppalaista tasoa ja lääkäri mukava mies, eurooppalainen.





Minä olen ollut koko ikäni näkövammainen. Aloitin lähes täydellisestä sokeudesta kunnes sitten 14 kuukauden iässä leikkauksen jälkeen aloin nähdä jonkin verran. Olen aikuisiälläkin saanut näönkuntoutusta ja joutunut käsittelemään näitä näköasioita lähes koko ikäni.  Silmissäni ei ole etenevää sairautta vaan näkötilanteeni on pysynyt suurin piirtein samana, jos ei oteta lukuun näitä itse aiheutettuja muutoksia eli lähinnä tekomykiön asennusta. 


Kolmenlaisia silmätippoja pitämään tulehdukset loitolla. Älypuhelimessani on sovllus, joka muistuttaa puheella silloin kun on aika ottaa lääkkeet.  Muutta lääkitystä minulla ei olekaan. 
Ei ole kovinkaan todennäköistä, että sokeutuisin myöhemmällä iällä. Tietysti se voi tapahtua minulle niin kuin kenelle muulle tahansa. Ja leikatut silmät ovat aina leikatut silmät ja niissä ovat omat riskinsä. Australiassa uskottiin vahvasti, että minun riskini saada glaukooma ja sokeutua on hyvin suuri, jopa niin suuri, että minulle myönnettiin eläke sen takia ja annettiin lupa asua missä haluan, myös Australian ulkopuolella.   Huono näköni on siis tältä kannalta jopa siunaus eikä pelkkä vamma. Muutama vuosi sitten Malesiassa toimiessani vapaaehtoisena opettajana pakolaisille koulun johtaja rukoili aamuhartaudessa puolestani, että saisin näköni takaisin.  Se loukkasi minua, vaikka tarkoitus oli ihan hyvä. Minä en rukoilisi itselleni parempaa näköä vaan pikemminkin sitä, että pysyisin muuten terveenä: ettei pää pettäisi, ettei tulisi muistisairautta, etten joutuisi palaamaan Suomeen ja joutuisi siellä hoivakotiin, enkä myöskään Australiaan.  Elän täällä Vietnamissa ilman vakuutuksia ja sosiaaliturvaa. Jos jotain isompaa sattuisi, muuta kuin sokeus, joutuisin harkitsemaan muuttoa takaisin sosiaaliturvan piiriin joko Suomeen tai Australiaan. Olen edelleenkin näiden molempien maiden kansalainen.  Molempien maiden passitkin minulla edelleen ovat voimassa. 

Välillä silmä tulehtuu. Se lienee seurausta siitä, että sillä on vaierasta ainesta: yhdessä se tekomykiö ja toisessa vielä leikkauksen jälkeiset ompeleet.  


Minulla ei ole "muita sairauksia", sis sairauksia ollenkaan:  ei ole diabetesta, ei uniapneaa, ei masennusta, eikä muita mielen ongelmia, ei ainakaan sellaisia, jotka myöntäisin edes itselleni. S Kohta elämäntilanteeni muuttuu, kun meistä tulee lapsiperhe. Siihen voin siirtyä melko turvallisin mielin. tietysti se, että tulee isäksi lähes kuusikymppisenä, tuo omat haasteensa. Tai sehän tuo haasteita tapahtuupa se missä iässä tahansa. No,  presidentti Sauli Niinistöstä tuli isä vieläkin vanhempana.  


Haluan pitää huolta itsestäni, sekä mielestä että kehtosta.  Ylipainoa vastaan pitää suorastaan vähän tapella, mutta sehän myös motivoi liikkumaan.   Käyn joogassa kerran viikossa. Silmäleikkaus toki aiheutti siihen parin viikon tauon, mutta jatkan jo normaalisti.  Pystyin viimeinkin netistä löytäämäni ja itse muokkaamani äänitteen avulla tekemään lähes kahden tunnin Sivananda-sarjan lähes päivittäin. Siihen kuuluu hengitysharjoituksia (pranayama), aurinkotervehdyksiä, päällä ja olkapäillä seisontaa sekä erilaisia venytyksiä.   Mimi-koiran kanssa lkäymme lenkillä kaksi kertaa päivässä.  Nyt teemme sen aamulla neljän ja kuuden välillä. Herään aikaisin, mutta menen myös nukkumaan ajoissa. Yritän pitää huolen siitä, että unta tulee riittävästi, ainakin kuusi tuntia yössä. Yleensä nukahdan heti.  Olen pienestä pitäen ollut aamuvirkku, herännyt aina ennen muita. 


Ei härkäpapua, kuten luulin aiemmin vaan vaaleaa kidney-papua.  Näiutä lisään myös leipään tehden siitä enemmän ruisleivän kaltaista, sellaista, joka tarjoaa hampaillekin haastetta enemmän kuin nämä paikalliset ranskanleivät. 
Elämäni on rikasta, ei taloudellisesti mutta henkisesti ja sosiaalisestikin. Toki minussa asuu introvertti ja erakko, mutta en ole missään mielessä minsantrooppi enkä halua olla epäsosiaalinen. Ihmiskontakteja löysän sosiaalisesta mediasta ja myös paikallisesti jonkin verran. Tosin en kaipaa seuraa jatkuvasti.  Joogassa käynti ja opettaminen silloin tällöin sekä muutamat kaverit lähikaupungissa ja täälläkin tarjoavat riittävän sosiaalisen ympäristön. Suomalaista seuraa en kaipaa joka päivä sitäkään. Silloin kun kaipaan, sitä löytyy Saigonista.  Sinne tosin on kuuden tai kahdeksan tunnin matka bsssilla, lentäenkin toki pääsisi tuosta viiden kilometrin päästä lentoasemalta, mutta en ole sitä koskaan tehnyt.

Katselen mielelläni maisemia ja rakennuksia. Haaveilen usein siitä, minkälainen oma taloni tulisi olemaan. Esimerkiksi tällainen se voisi olla.

 Paikallisbussilla pääsee 30 kilometrin päässä olevaan kaupunkiin, jossa on se jooga ja ostoskeskus valintamyymälöineen, pieni tavaratalo suorastaan. Siellä käyn ostoksilla lähes viikottain. Ostan myös eräästä pikkuliikkeestä vehnäjauhoja, joita käytän rieskan tyyppisten, tai intilaisten rotien ja chapaiten, tyyppisten leipien leipomiseen. Vehnän lisäksi käytän leivissäni papuja, joita tulee omasta puutarhasta sekä kauraa ja joitakin siemeniä.




Puutarhanhoito on avain onneen


Eläimet, puutarhanhoito, luonto siinä lisää onnellisen elämän aineksia. Minä voin sanoa olevani suht onnellinen. Se ei ole pysähtynyttä lillumista tyytyväisyydessä vaan siinä on aina myös uusia haasteita, sopivan kokoisia kuitenkin. Myös silmät ovat ihan sopiva haaste. Osittain tekninenkin ja älyllinen haaste,   

Lähes onnellinen mies. 






Kommentit

Tunnisteet

2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2025 2025 toukokuu 210 211 212 2203 50-vuotispäivä Aamu aamulenkki Aasia Aasialainen kasvisruoka abhayrab Adelaide Adviware Aeroflot Afganistan Airasia airbnb Airut Ajahn Brahm Alicante alkuasukkaat alkukesä amalgamipaikat Ananda marga ankanpojat ankat ankka ankka ja koira ankkalammikko Anne Rintala anoppi anteeksi Antti Heikkinen apinat arkielämä Armas Latvakoski aromipesä asettuminen ashtanga asuinyhteisö asumisoikeusasunto. asumusero asunnon etsintä asunnon vuokraus asunnonvaihtosuunnitelmat asunto asuntojono aurinko aurinkorannikko Auroville Australia Australian kansalaisuus Australian karjakoira Australian suomalaiset Australian vaarat Austrlia Austrralia auton huolto autonromu autot Avantouinti avioituminen avioliitto Bali Balkan bambuhiiliburgeri banaani banaanikasvi banaaninlehtikontti banaanit Bangkok Barcelona Beatles Benton court Bicheno Bill Sippo Birsbane bloggaus blogit Bluey Bogor Boney M Borneo Bornoe Brisbane buddhalaisuus Buddhan syntymäpäivä bulgakov Bulgaria Bura Burdekin Burma Myanmar bussikyyti Cairns Cairnsin ilmasto Camberra Cameron highlands Caravonic Caravonica Cariad farm sancturary Carins cats Celia-kirjasto Changi Cheezly Chernobyl Christine Milne CIMO Coopers plains couchsurfing covid-19 covid19 cykloni Dalat dating Dio DNA-testi DNA-testit Douglas druianesanssi Dublin Duc Trong durian durio ekologia ekotalo ekotrillerit elokuu elokuu Australia Elvis eläimet eläinlääkäri eläinräääkkäys eläinten oikeudet eläintuotanto eläinuhri energiansäästö englanniksi Englannin kieli epäonnistuminen eristys ero Esa Pelkonen esikoulu Espanja etäsuhde Eurooppa Europe Eve Hietamis extrawheel festivaali festivaalit Filippiinit Filippinit Filipppiinit Findon creek Finland Finnair Finnish foxy Freukkarit fruitarismi Gaza gluteeniton pitsa Gokul jooga Greata Thunberg haastattelu haju Hakaniemi Halla-aho Halong bay halvat bussilinjat Halvat lennot hammashoito hammasoito hampputofu Hanoi Hanoi. hantit hapankaali hapankurkut hapanleipä hapatus haploryhmä I-M253 Hare Krishna liike harkova Hassisen kone hautajaiset hautajaisrituaalit hedelmät hedelmätarhat hefu Heidi köngäs Heikki Huhtanen heinäkuu Heinätyöt helle helmikuu Helsingin Sanomat Helsingin yliopisto Helsinki Henry Zalkin hiivaviutaleet hiljaisuus hiljaisuusretriitti hipit hippiauto hippijuhlat hippikylä hippimeininki hirmumyrsky hirviöt hme Ho Chi Minh City hoitoala Hong kong hostelli hpit huhtikuu huijaus Huojuva lato huono selkä huumeet hyönteiset hämähäkki hääjuhla hääpäivä Häät häät pyörätuolissa ihmissuhteet Iisalmi ikävä ilmastonmuutos Ilosaari Ilovaarirock iltatori in english too In memoriam Indonesia Indonesia. Intia intialaiset Irlanti islam israel isyys Italia itsari itsemurha itsenäisyyspäivä itäauto Jaakko Teppo Jaava Jakafta Jakarta Jakatta jakkiihedelmä jalkapallokoira jalosavu James Cook James Cook Yliopisto jamssiborssi Jane Palmer Jani Jattinen Japani Jeesus Jeltsin Jetstar Joensuu Jokisalo Pentti Jaakko jooga joogaa aloittelijoille joukkoliikenne Joulu jouluaatto joulujuhla joulukoristeet Joulukuu joululahjat joulunaika joulupäivä jouluterveiset journalismi joutsenet Joy Cavill Juhannus Julia Gillard jumalat juna juna vuorilla junamatkailu juoksu Jussi Halla-aho Jyväskylä jätehuolto jättipitsa jääkaappi kaaos kaasumyrkytys kaatosateet kadotettu sukupolvi kadotus kahvi kahviviljelmät kaihi kaihilasit kaihileikkaus Kaija Mesiäinen Kaivolan koulu Kaivosmies Kajastus kaksikielisyys kaksoiskansalaisuus Kambodzha kamerapuhelin kanahaukka kanakoppi kanat kansalaissota kansalaisuus kapselihotelli karanteeni karjakoira karjalanpiirakat karjatalous kasisruoka kasivsruoka kasvimaa kasvispiirakka kasvispruoka kasvisroka kasvisruoka kasvisruoka. kasvisruokafestivaali kasvissyönti kasvisuoka kaverit Kazakhstan keiju keinokastelu keinomykiö keinomyökiö keisari keittiö kengurut keski-ikä kesä kesä jouluna kesäjuhltat kesäkuu kesäleskeys Kevin Rudd kevät kidutus kieku kielenopiskelu kielteiset tunteet kielten opiskelu kieltenopiskelu Kiina Kiinalainen juhla Kiinalainen uusi vuosi kiinalainen uusivuosi kiinalaiset kiinalaisuus kiipeilyhyllyt kiipeilyhyllyt kissoille kiipeilytelineet kimppakämppä Kinnalainen uskonto Kiova kirjallisuus kirjat kirpputori kissa kissa-aitaus kissan hormonit kissat kissatalo kisäkuu Kito Kitti Kitti Sippala Kitti-kissa kivivilla koillinen koira koiran korvaleikkaus koiran kuolema koiran syönti koiran turkin parturointi koiranliha koiranpurema koirat koiravarkaat kokkospähkinä kolitelämä kolonoskopia kommuuni kommuunit konkurssi kookospähkinät korallisormisammakko korona koronavirus korrputio korvaleikkaus Kota Kinabalu Kota Kinalabu koti kotikoulu kotiruoka kotityöt koulu koulumaksut kouluruoka koulutus Krakova kriisi Kroatia krokotiili Kuala lumpur kuituhamppu kuivapaasto kuivuus kukat kukkatarrat kulkuri kulkurielämä kulkuriromantiikka kulkutauti Kultarannikko kulttuuri kulttuurierot kummilapsi kuntosali Kuolema kuolinilmoitus kuorsaus Kuranda kuristjakäärme kutina kuukakut kuuma vesi kuumuus kuvien katoaminen kylmäkaappi Kyogle kyytöt kävely kävelykärry käärme käärmeet Lada Niva Bushman lahja Lai Vung laiskuus lama Laos lapsen kieli lapset lapsi lapsi sairastaa lapsiperhe lapsuus Larissa Waters lasivilla Latvia lehdistö lehmänkakka lehmät lehtiartikkeli lehtijuttu Leichart leikkikäärme leikkipaikat leikkiraha lemmikit Leningrad lennot lento lentävä sikala lihansyönti lihantuotanto liikenneruuhka linnunlaulu Linux litsit Liverpool Loi Kratong lokakuu Lokakuu Australia Lolita loma lomakeskus lomakohde Lomakohteet Malesiassa lommo autossa luffa lukeminen lukemisesteisyys luomuliha luonnonmukainan rakentaminen Lviv lähdekritiikki Lähtö kodista lämpöeristys Länsi-Australia löytöeläimet Maailman tila maailmanloppu maalaiselämä Maaliskuu maanviljely maaseutu maaseutumusiikki maastamuutto maastopalot Machans beach Madir maidoton maisemointi maitohappokäymien maitohappokäyminen Maitreya majoitus makakit Makedonia Malesia Malseia Mango Manila mansit Markku Mutanen Marraskuu Marrraskuu Martti Miettunen masennus matkailu matkasuunnitelmat matkat matkustaminen matkustelu Matti Nykänen Maxi Mayakalenteri meditaatio Mekong delta Mekong-joen suisto Melbourne melu menetys meribiologia metabloggaus metallimusiikki metsälampi metsäpalot Michael Klaper Midsummer mielenosoitus mielenrauha mielenterveys miljonääri minicast miso misotahna Misu monikulttuurinen parisuhde Montenegro Moorooka moottoripyörä mopo mopoilu Moskova mp3 MSR Hubba Mt Isa muistot muistotilaisuus munaton munkit Murha murhe musiikki musiikkitede muutto muutto Australiaan muutto ulkomaille Myanmar naimisiinbmeno naiset naisnäkökulma Naisten mini-maraton naistenpäivä Navalnyi navetta nenetsit nettisuhde Neuvostoliitto Neuvostolitto nevlivuotias Nha Trang Nicky Knoff Nightwish Nimbin nomadi Norwegian nuoruus nuoruus. näkövamma näkövammaisten kirjasto Näkövammaisten liitto näkövammaisuus nälkäisten henkien kuukausi nälähnätä Odessa odotus oikeutta eläimille olkitalo oluthiiva oma koti oma talo omaisuus omistaminen Onnellisuus Onnibus.com onnittelut opaali Openmobile Openmobilem CIMO opettaja opettaminen opetus Opetusministeriö opetustyö opiskelu oppositio Ortodoksisuus ostjakit otava oti Oulu paasto Pai paikoilleen asettuminen painekeitin painonpudots pakolaiset pakolaispolitiikka paksusuolen tähystys Palembang palloleikki pandemia papaija pappa-Tunturi parisuhde parisuhde. parisuhe passi pato patsas Pattaija Pattaya Pauli Valdemar Sippala Pauligin kahvipurkit paussi Penang pensaspalot Pentti Jokisalo perhe perinne Perth Pertteli Perttelin kirkko Perttelin urheilutalo peräkärry peso Phnom Penh Piehinki pienikasvuiisuus Pietari piha pihakirppis piharemontti piknik pitkä viisumi pitsa podcast poliisikuulustelu poliitikot. politiikka politiikko polkupyörä pomona Port Dickson Port Doglas Porvoo posliinipaikat puhdistus pulpetti punaiset punkinpurema punkki Puola Puole Purra Pussy riot Putin puutahra puutara puutarha puutarha. Pwrth pyhiinvaellus pyton pyykinkuivaus pyykkikone pyöräily pyöränkorjaus pyöräretkeily pyöräretki Pääsiäinen Qantas Queensland Raahe raakaravinto rabies Radical design Radical Design Wheelie raha rakentaminen Rakkaus rakkaus. rambutan rantakylä raskaus Rastila rauhanmarssit rautatieasem Read peak remontti reppumatkailu retkeily retriitti rikollisuus Risto Isomäki rock rokotus Romania roska-auto rotan vuosi ruishiutaleet ruisleipä ruohonleikkuu Ruotsi rupia Russian ruuansulatus ruuhka ruumiinvalvojaiset ryhävalas ryssä Saaremaa saasteet Sabah sade sadekausi Sadhana Forest Saharov Saigon sairaala sairaus Saksa. Halvat bussimatkat salakuvaus salmiakki Salo Samantha Fox Samford Valley sammakot samojedit Samurai sappikivet Sarawak sauna sauropus androgynos sauvakävely savimaja savuakävely seksiturismi. amerikkalaisuus Seppo Heikinheimo Seppuku Serbia serkku serkun kuolema Shani Louk sienet sifoni Siirtolaisuus siitake sika sillmäleikkaus silmäleikkaus silmälääkäri silmät Singapen tulaiset Singapore Singapre airlines Siperia sipsikaljaveganismi sipuli Sisuradio sisäleikkipaikat sisällissota sitoutumiskammo sivuraide Slaavilaiset kielet. Sngapore sodat Sofi Oksanen soija soijanakki soijapapu sokeus. sony-Eircsson sorsat sota Spartacus spesismi Steve Dillon Subaru suhku suikkis suklaa sukuhistoria sukulaisvierailu sukupuu sukututkimus Sumi Sunnybank Sunshine coast suolakurkut suomalaiset Australiassa suomalaiset ulkomailla suomalaisuus suomeksi suomen kieli Suomesta muutto Suomi suru Sydney sydän sydänsurut sydänvaivat sykloni Sykloni Larry syksy synnyimää synnytys syntymäpäivä syyskuu sähkömopo sähkönkulutus sähköpyörä säteily Sössölandian kultakurkut taapero TAFE taimsed viinerid Taiwan takapiha Talo talous talvi Tammikuu tammikuu. Tanah rata taolaisuus Tapaninpäivä tasapaino Tasmania Tasmanian sää tattari taujko teini-ikä tekomykiö telttailu tempe tempeh temppeli tempperli Terrassa. Zaragoza terveys tet teurastamo Thai Thai-ruoka Thaimaa Thermarest Timo tropiikista Tolstoi. tomaatin tuoksu tontti tonttikaupat Topi Sorsakoski toukokuu Townsille Townsville Townsvillen suomalaiset Toyota trooppiset kasvit Tropiikki tuhkaus tulirokko tulva tulvat tupakoinnin lopettaminen Turkki turvallisuus tuuli uimapaikat uiminen ujous Ukraina Ukraina. matkailu ukrainan kieli. ulkoilu ulkosuomalainen ulkosuomalaiset ulkosuomalasiet UNHCR uniapnea Unkari uriah heep USA uskonto Uusi Etelä-Wales uusi työ Uusi Vuosi Uusi Vuosituhat Uusi Vuso uusivusi Uusmedia Uvbuntu vaalit vaalitilaisuus vaellussauvat Vagaaniruoka vaiva vakiintuminen valaat valkoinen Australia valkoinen valas Vanha talo vanhemmuus vanhemmuus. vankila vapaaehtoistyö Vappu Varna vauva vauva-arki vauvauutiset vegaairuoka vegaani vegaanihaaste vegaanijuusto vegaanijuustot vegaanimajoitus vegaanimakkara vegaanin ravitsemus vegaaninen Espanja vegaaninen juusto vegaanirakkaus vegaaniruika vegaaniruoka vegaaniruoka kasvisruoka vegaaniset juustot vegaanit vegaanituotteet vegaanius vegaanyhteisö Vegaia vegan vegan. veganismi vegetarian vegfest veneretki Venäjä venäjän kieli venäläiset verenpaine vesihuolto vesisade Victoria Video video. videoblogi videokamera videokirje videoloki vieraat Vietnam Vietnam. vietnamin kielinen kirjallisuus vihannekset vihis vihreät Viisumi viisuminhaku violife Viro virus Vlog vlogi vloki vogulit Voietnam Voito Pokela Vung Tau vuodatus vuoret vuoristo Vuosaari vuosi vuosi 2001 vuosipäivä vuotavat hanat väkivalta välikatto Wapit wheaty Wheelie Wilmersburger Woodstock WWOOF Y2K ydinvoima yhteisöasuminen yhtisöasuminen YK yksin yksinkertaisuus yksityiskoulu yksivuotias ympäristö ymäpristö ystävät äiti äänesys ääniblogi Ääniblogi. äänikirja äänikirjat äänivlogi
Näytä enemmän

Käyttöehdot

Kaikki sisältö, jota ei ole lainattu lähde mainiten, on aina tekijän omaisuutta ja pysyy sellaisena. Tekstit on kivjoitettu ja julkaistu Australiassa, Ukrainassa, Malesiassa ja Vietnamissa Googlen kansainvälisille palvelimille..

Tämän blogin sisältö on jaettavissa noudattaen Creative Commons -lisenssiä CC BY-NC 4.0

. Se tarkoittaa sitä, että kaikkia tämän sivun tekstejä ja kuvia saa käyttää, jakaa ja sovittaa sillä ehdolla, että alkuperäinen lähde mainitaan: Timo Tropiikista ja/tai Tim Sippala sekä tekstin, kuvien että videoiden ja kaiken muun sisällön kohdalla. Tämän lisenssin käytön on oltava ei-kaupallista. Kaupallisesta käytöstä on sovittava erikseen tekijän kanssa.

Lisenssi ei ole voimassa selvästi kuvakaappauksiksi tunnistettavissa kuviss, esim. Google maps tai Google Earth eikä tekstien kohdalla myöskään silloin kun lainataan sanomalehtiä. Lisäksi lainaajan on muistettava, että julkaisumaan lait ajavat tämän lisenssin edelle.