lauantai 15. elokuuta 2009

Elokuu 2009 - Valaita katselemassa

2017: Siirto ja kuvien liittäminen uudelleen. Akuperäisen postituksen kuvalinkit eivät toimineet. 
Kaupunkimme Cairns on merenrantakaupunki. Keskustan piensatamasta ja muilta laitureita lähtee varmaankin kymmmeniä aluksia päivässä kuljettamaan turisteja erilaisille risteilyille. Suosituin kohde on tietysti suuri valliriutta, jättimäinen korallimuodostelma.
Muitakin kohteita on, kuten valaidenkatseluristeily, jonka Nancy järjesti minulle syntymäpäiväyllätyksenä. Risteilyalus ei ollut tämä kuvassa yllä näkyvä vaan tuolla alempana oleva, lähinnä Helsingissä liikennöiviä vesibusseja muistuttava pieni paatti.
Sillä sitä sitten hurautettiin, ei Cairnsin keskustasta paljoa kauemmaksi kuin mitä Korkeasaari on Helsingin Kauppatorilta.  Ja siellä niitä valaita sitten näkyi. Yhtiöllä on Helikopteri, joka turisteja lennättäessään myös kartoittaa valaiden liikkeet ja osaa siten ohjata alukset oikeille paikoille.
Risteily kesti vain puolisen päivää, mutta siinäkin oli minulle aika paljon liikaa. En nykyään pidä venekyydeistä. Autokyydissäkin on joskus liikaa. Vauhti saa minut voimaan pahoin. Väittävät, että se johtuu viime vuosina sairastamistani korvatulehduksista.

No, joka tapauksessa reissu tuli tehtyä ja valaita nähtyä.Alla videota näkemistämme valaista. Ne ovat ryhävalaita (linkki Wikipedian artikkeliin tarjoamaan lisätietoa ryhävalaasta). Näitä samoja valaita on täällä pyydetty vuoteen 1968 saakka, jolloin ryhävalas rauhoitettiin.
Nämä valaat ovat kuulemma täällä Etelänapamantereelta saakka. Ne tulevat tänne pohjoiseen talvehtimaan ja synnyttämään ja kasvattamaan poikasensa. Kesän tultua ne lähtevät takaisin kotiseudulleen.


Videon lopussa näkyy myös yksi täysin valkoinen valas. Laivan miehistön mukaan se on ainut laatuaam maailmassa: siis täysi albiino valas.

Illallisella käytiin sitten pienessä kyproslaisen kokin pyörittämässä ravintolassa. Nancy oli senkin järjestänyt etukäteen ja minulle tarjottiin suuri määrä (ihan liikaa) mieleisiäni ja ruokavaliooni soveltuvia ruokia. Oli todella mukava kokemus!


2017:   Lisäänpä myös videon elokuun alkupuolelta.  Joogaryhmämme Knoff-yoga-studiolta järjesti piknikin rantapuistossa.
Ja vielä kuvia valasretkeltä.  Valaita näkyy kunnolla tuolla ylemmällä videolla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti