Townsvillen suomalaisia

Minä, tämän kirjoittaja, asuin Australiassa vv. 2002 - 2014, niistä vuoden Townsvillessä, toisen lähistöllä ja vielä kolme lisää samassa Queenslandin osavaltiossa.  

Townsvillen suomalaisia ja yksi Townsvillensingaporelainen syyskussa 2003. Vasemmalla Salli os. Erkkilä, syntynyt Australiassa muistaakensi, mutta suku kotoisin Lohtajalta Keski-Pohjanmaalta. Sieltä on kotoisin myös seuraavana vasemmalta istuva Liisa Jokisalo.  Liisan mies Pentti Jokisalo taisi olla tuolloin sairaalassa. Hän pääsi vielä kerran tai kaksi sieltä kotiin kunnes menehtyi reilun vuoden päästä. Liisasta vasemmalle on sitten Armas Latvakoski, jonka Salli oli saanut houkuteltua tapaamiseen. Armas eli tuon jälkeen vielä vajaat kaksi vuotta. Äärimmäisen oikealla on Kaija Mesiäinen.


Kaija on muistaakseni kotoisin Oulusta samoin kun hänen miehnsä Tauno Mesiäinen. Kaija täytti 80 vuotta vuonna 2004, ja vuonna 2006 hän sai syövän, joka vei hänet hautaan parissa kuukaudessa. Tauno eli siitä vielä muutamia vuosia viettäen viimeiset vuotensa Brisbanessa sijaitsevassa Finlandia Villag-nimisessä paikassa, onko se nyt vanhainkoti, hoivakoti vai mikä tukiasuntoja varmaankin tarjoavat.  En nyt muista äkkiseltään, mikä on vanhainkoti nykysuomeksi. Minun lapsuudessani se oli vielä kunnalliskoti.  Tauno muuten oli suomalainen SS-mies, Saksassa koulutettu. Siitä kuulin vasta jälkeen päin.  Hänen kansaan ei tullut palja juteltua, koska hän ei vanhettuaa enää hyväksynyt uusia ihmisiä ja oli välillä varsin varauksellinen. Ainoa poikkeus oli kun hänen vaimonsa Kaija täytti 80 vuotta. Sinä päivänä Tauno antoi Kaijalle suuren lahjan eli oli ihmisten kanssa "niin kuin ihmisen kuuluu", jutteli jopa iloisesti kylssä olleen kaverinikin kanssa. Kaveri oli Oulusta niin kuin Taunokin. Oulu-yhtiöllä olivat olleet töissä molemmat Kaija ja Tauno. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti