2022 09 Syyskuu - Koska sydän sanoo niin?


Syyskuun alkupäivien harvinaista iloa oli päästä puhumaan englantia kodin ulkopuolelle. Lähikaupungin englanninopettaja kävi kysymässä, suostuisinko tulemaan näyttelijäksi erääseen videoprojektiin: minun piti näytellä uteliasta turistia, joka kysyy paikalliilta, mitä merkitsevät nuo kaikki kukat, koristeet ja musiikki kaduilla, ihan kuin olisi juhla menossa. Sitten minulle kerrotaan kuukalenterin mukaisen uuden vuoden olevan tulossa, kiinalainen uusi vuosi on yleisimmin tunnettu nimi, mutta täällä se tunnetaan nimellä tet. Siinä meni muutama tunti uudelleen ottojen kanssa. Sen jälkeen käytiin istumassa kahvilassa ja juttelemassa.  Opettaja kuskasi minut mopolla kotiin ja halusi ostaa Erikille maitoa. Minä ehdotin popcorneja sen sijasta. 


Elo-syyskuun vaihteessa aloitin ovensuuhyllykön rakentamisen puutavarasta, sekundalaatua ja jätepuuta, joita vaimo ja äitinsä suostuivat minulle hankkimaan.  Uuden akkuporakoneen ostin netistä vanhan 36-voltin sekä verkkosähköllä toimivien lisäksi. Tämä 199-voltin akulla toimiva on näille puulajeille vähän parempi kuin 36-volttinen, muttei pärjää verkkovirtakoneelle. Siinä taas on sellainen hankaluus, että täytyy aina jäjrestää jatkohohto ellei pistoketta ole vieressä. 





Suhteellisen siedettävä siitä tuli, näin amatöörin tekmäksi ja Vietnamissa tehdyksi. Vielä parempi olisi tullut, jos olisin käyttänyt vatupassia. Sellaisen, laser- ja perinteisen yhdistelmän hankin vasta ihan kuun viimeisinä päivinä.  


Suorakulmaviivaintakaan ei minulla ole. Toki sahauspisteen, oka rakensin, tukipuista voi ottaaa vähän suuntaa sahauskulmaa avioidessa.  
Kauniiksi ja siistiksi ei tätä kotia voi kehua, mutta minulle riittää, ehtona vain se, että pystyn ja saan laitell apaikkoja kuntoon sen minkä tiatoni antavat myöten. 

Kertooko leuan muoto uniapneasta?  Saako kaltaiseni läskileuka sen helpommalla kuin muut? 


Elokuussa  epäilin minua toukokuussa kurittaneen koronaviruksen iskeneen uudelleen jälkitaudilla. Niin saattaa kuulemma taahtua, erityisesti kun on Omikron-muuttos kyseessä. Ei ollut mitään flunssan oireita vaan enemmänkin sydämessä ja yleistä heikotusta. 



Syyskuussa kävin sitten lääkärissä tutkituttamassa asiaa.  Toukokuussa tapaamani englantia osaava lääkäri suositteli minulle käyntiä niinikään englantia osaavan sisätautilääkräin pakeilla keskustelemassa antihistamiinien jatkuvasta käytöstä. Halusin myös keskustella sappikivileikkauksesta sekä niistä koronan jälkioriesta. 


Kirjoitin asiasta Facebookissa: Käytiin sairaalassa. Poika vain odotteli kun isää tutkittiin. Otettiin sydänfilmit, verikokeet, ultraäänet, röntgenkuvat.
Sisäelimet muuten kunnossa mutta sydän on laajentunut ja verenpaine koholla. Sappikivet ovat edelleen siellä.
Nyt loppui kuumassa raataminen pyöräilläkään en voi tässä säässä kuin hyvin varovasti. Se sähköavusteinen polkupyörä on nyt korkeammalla hankintalistalla.

Täti kommentoi "Kyllä se ikä tuo meille sen että tahtia on helpotettava. Saitko lääkityksen. Voimia"

Minä vastasin: Kovin vahvaa lääkitystä en saanut, enkä haluakaan. Kyllä tosiaan täytyy vähän hiljentää ja keskittää kaikki tarmo pojan kanssa leikkimiseen 😃




Kerroin lisää:  odettiin siis sydänlihaksen laajentuma. Se saattaa johtua monesta tekijästä, myös koronaviruksesta tai Astra-Zenecan rokotteesta, joita olen saanut yhteensä 3. Toki syy voi olla myös jossain muualla.

Vladimir Putinin terroritoimet ovat varmaankin yksi syy. Tämä vuosi on ollut uskomattoman raskas. Olen ottanut Ukrainan kärsimykset hyvin henkilökohtaisesti, en voi muuta.
 

Runsaasti vihermehuja, tunnin aamulenkki. Niillä lääkkeillä verenpaina on alentunut parissa päivässä. Yöllisetkin paineet ovat nyt alempia. Pienillä ruokavalion muutoksilla sappikivetkään eivät ole vaivanneet ainakaan muutamaan päivään.
Eli ei tässä kuitenkaan isompaa hätää ole. Onneksi ei tarvikaan levätä vaakatasossa, kunhan vain ei huhki liikaa helteessä.






Asia lähti siitä sitten selkiytymään. Ensimmäisenä aloin mittailemaan verenpainettani monta kertaa päivässä. Toisekseen päätin alkaa käyttämään enemmän vihermehuja ja vihreitä kasviksia ja vähemmän huonosti sulavia ruokia.  




Mieluummin kuin lääketehtaan lääkkeitä, kokeilen ensin elintapojen muutosta: tehosekoitin on ahkerammassa käytössä, syön enemmän keittoja ja leivässäkin käytän terveellisempien ainesten lisänä myös jopa valkoisia vehnäjauhoja. Makuuhuoneen lämpötilan laskin 27 asteesta 20-22-asteeseen. Aloin nukkumaan paksun täkin alla. Se on melkein kuin painopeitto. Painopeiton aion hankkia tai teettää kohdakkoin. Peiton alla nukkumisesta on sekin etu, että korviin vedetyn täkin alle ei melukaan niin helpolla yllä. Kylmässä nukkumisen etu on se, ettei sieltä peiton alta niin herkästi nouse ja lähde seuraamaan jokaista mielitekoa. Tosin minun pitää nousta pissalle jopa 4-5 kertaa yössä. Se saattaa kertoa uniapneasta tai eturauhasogelmista. Molemmat pitää tutkituttaa. 


Jo viime vuonna rakennetin parven, joka on käytännössä iso kerrossänky. Siellä ylhäällä en voinut nukkua, koska sinne kuului meteli ja satoi vesi sisään. Alas olen sen sijaanlaittanut itselleni makuusopin. Seiniä on eristetty samoin "kaato" eli yläpetiin on laitettu kosteussulkua ja eristettä. Ajattelin ensi kuussa laittaa tähän soppeen erillisen ilmastointikoneen, jolla saan sen todella kylmäksi jäähdyttämättä koko huonetta. Toki sisäkatto täytyy eristää paremmin sekä lämmön ulosmenolta että sadevesien sisääntulolta.  
Leivästä jäävät ruis, ohra ja muut kehossani huonosti sulavat ainekset pois. Silti se on hyvää ja terveellistä. Nyt osaan myös tehdä höylättävää juustoa. Käytän siinä paljon kookosöljyä, joka ei ole alinkaan hyvä valinta. Siksi parantelen reseptiä vähärasvaisempaan ja terveellisempään suuntaan. Rejuvelac eli käytetyt idätetyt vehnänjyvät tulivat taas mukaan ruuanlaittooni, samoin vehnänoraat. Kookosjuuston tein burmalaisen tofun reseptin pohjalle eli liotetuista ja suurustetuista kikhernejauhoista, johon on lisätty ravintohiivahiutaleita, kookosöljyä ja misotahnaa. Kookoksen funktio on tuoda juustoon   "lehmän hien" tai jalkahien hajua ja makua. Se pitää nyt tuottaa muulla tavoin eli bakteerikäymisellä.  

Kuvassa yllä näkyy myös hyvä leipäveitsi, jonka hankin tässä kuussa. Juustohöylää en ole onnistunut löytämään. Nythän sillekin olisi käyttöä. 


Sähköisen verenpainemittarin ja infrapunakuumemittarin hankin älykellon, tai älyrannekkeen, vaikkakyllä siinä on kellokin, sellaine viisarimalli, josta on vaikea katsoa, mitä se kello oikeasti nyt on. Minä olen ollut aina 24-tuntia näyttävät digitaalikellon ystävä. Ensimmäisen sellaisen sain kait joskus 1970-80-lukujen vaihteessa. Tällä rannekkeella voi mitata pulssia, verenpainetta, juostua tai kävelytä matkaa. Sauvakävelyä laite ei ymmärrä, verenpaineen se mittaa liian korkeaksi - tai sitten se Sinocare-kone liian matalaksi. 



Tässä kirjanpitoa verenpaineistani. Aamulla herättyä se on korkealla, mutta päviän aikana laskenut. En ole huomannut rasituksen nostavan paineita paljoakaan. Uniapneaanhan tämä viittaa. 



Toinen näppärä laite, joka kommunikoi kanssani kätevästi puhelimen ja bluetooth-yhteyden kautta, on henkilövaaka. Se näyttää minun laihtuneen kymmenkunta kiloa tässä parin vuoden aikana eli yöjuoksujen korvaaminen melatoniinin ja antihistamiinien avulla tuotetulla unella on saattanut olla positiivinen asia elämässäni: vähemmän stressiä. Nyt kun olen vähentänyt antihistamiineja, on uni ollut lyhytempää ja minä päiväsaikaan väsynyt ja ärtyisä: unohtelen asioita, esimerkiksi sen, mihin jätinkään sen juuri käsittelemäni ruuvimeisselin. En osaa tehdä yhtä asiaa kerrallaan vaan tarkkaavaisuuteni poukkoilee asiasta toiseen. 

x


Kävelylenkit aloitin heti diagnoosin saatuani 7.9.  Sauvakävelyyn siirroin paria viikkoa myöhemmin. Herään aamulla kello neljältä yleensä ilman herätystä. Joskus, runsaamman antihistamiiniannoksen jälkeen, vasta viideltä, jolloin on jo liian myöhäistä lähteä yöjuoksuille. Aurinko nousee viiden ja kuuden välillä ympäri vuoden ja laskee siitä 12 tunnin kuluttua. Viiden jälkeen kun jo vähän taivas vaalenee, ihmisiä liikuu tiellä entistä enemmän. Niitä toki liikuu jo kolmen-neljän aikoihin kun ihmiset matkaavat lähiseudun toreille mopojen sivulaukut ja tavaratelineet täynnä puutarhansa tuotteita.



Myös koiravarkaita lienee taas liikeellä aamuvarhaisella. 





Erik seurasi uteliaana, kun mies kävi vaihtamassa vedenpuhdistajan suodattimet. Ikävä tulee välillä Suomen puhdasta ja raikasta pohjavettä, ja hirvittää se ajatus, että niin hyvänmakuisella ja korkeatasoisella juomalla huuhdotaan vessorja. Täällä ei ole peruskallitoa ainakaan 20 metriä pinnesmmassa vaan kaikki talousvesi on pintavettä: joko sadevettä tai puhdistettua jokivettä. 

 

Venäjä jatkaa edelleen yrityksiään tuhota Ukrainaa. Se aiheuttaa minulle edelleenkin kipua ja tuskaa. Iloa sen sijaan tuottavat Venäjän tappiot ja todennäköinen edessä oleva hajoaminen, ja etenkin kaikki Ukrainan saavutukset.  Suomi paini rajat kiinni venäläisturisteilta, mikä saa minulta hurraten kannatusta. 

Tässä kuussa kuolivat mm. Iso-Britannian kuningatar Elisabeth ja Vesa-Matti Loiri. 



29.9. Kirjoitin Facebookissa kuvan kera: 



Taifuuni, trooppinen hirmumyrsky meni kaukaa ohi, kuten tavallista. Tuota reittiä ne yleensä kulkevat. Meillä vain voimakasta tuulta välillä ja sateita. Suurin harmi on se, että katot vuotavat. Nämä kun eivät sellaisesta välitä eivätkä saa niitä korjatuksi.
Asumme suurin piirtein tuon keltaisen tahran kohdalla ihan etelässä.


Samana aamuna 29.9.  otin itselaukaisimella kuvia runsaan tunnin sauvakävelylenkistäni, jonka aikana tein myös liikkeitä joogasta, tai chista ja Qikongista. Onneksi tuli niitä harjoitettua vuosikausia ei ryhmissä ja kymmenien opettajien kanssa. 
Keuhkoon pistää ja rintaa pakottaa kun yrittää juosta. Takana ovat ajat, 10-12 vuoden päässä, jolloin pystyin hymyssä suin juoksemaan 10 kilometriä Brisbanessa, 15 km rannalla Bribie beachilla tai toukokuussa 2012 Helsinki City run-tapahtumassa puolimaratonin. Viikko sitten aloitin ja silloin pääsin tuskin 100 metriä, nyt menee jo 300.  Nyt menee jo 400.  Keppijumppa-taichi-joogaliikkeilläkin yritän avata rintakehää ja vahvistaa sydäntä.   

Kaikki tämä siksi, että haluan olla läsnä poikani elämässä mahdollisimman pitkään. Ilman minua hänestä tulisi täysin vietnamilainen. Hänen engalnnintaitonsa ja muut ominaisuudet selviävät parhaiten tuolla alussa esitetyillä videoilla. En voi muuta lisätä, kuin, että hän hämmästyttää minua joka päivä kyvyllään omaksua ja oppia asioita, myös luovuudellaan. 

Hieman huolissani olen siitä, että minä olen hänelle henkilö, jonka kanssa pidetään hauskaa ja leikitään. Kun tulee pipi "booboo", hän joksee äitinsä ja isoäitinsä luokse. Näistä hän pitää, vaikka minun näkökulmastani he eivät kohtele häntä kovin ymmärtäväisesti: tiuskivat ja riuhtovat. Kun pitää niistää nenä, he menevät ja tarttuvat häneen ja tekevät toimen väkisin. Sen sijaan minä selitän asian ja näytän mallia ja lisäksi netistä miten lapsi niistää nenää.  

Maanantaina 3.10. minulla on aika unitutkimukseen ja mahdolliseen CPAP-laitteen testaukseen. Sitä varten pitää matkustaa Saigoniin. Siellä en ole tainnutkaan huhtikuun alun jälkeen käydä.  Jos se laite määrätään, niin se pitää todennäköisesti itse ostaa. Hinta on 1000-3000 euroa. 


Sähköavusteinen polkupyörä on edelleenkin hankintalistalla aika korkealla. Saatan sen ostaa, kunhan selviää, minkälaisen loven talouteen tekee CPAP-laitteen hankinta sikäli kuin se kannattaa hankkia.  





Pojan listan ja mielenkiinnon yläpäässä ovat kakut,  "Happy Birthday to you cake". Niitä täytyy tehdä, vaikkei olisikaan lähistöllä kenenkään synttäreitä. Minun kannaltani nämä kakut ovat iso riemu, sillä ne ovat vegaanisia, sellaisia hyytelökakkuja, joita tehdään kasvista nimeltään kiinalainen mesona, Platostoma palustre.  Maku ja rakenne ovat hieman agar-agaria muistuttavia. Sitä voisi siis käyttää myös vegaanisten juustojen valmistuksessa.   Erikille on tärkeää, että hän saa syödä ja nauttia virvokkeita (soda, jonka on oppinut Youtubesta) minun kanssani:  "we sit together", "we eat together happy birthday cake". 



Kaikkea pitää tutkia ja kaikkeen tutustua. Hellassa ei ole poika vielä itseään polttanut, mutta kaatuillut juostessaan aika usein. Se kun vaatii kokemusta osata mitoittaa vauhtinsa ympäristöön sopivaksi. Sairaalassa ei ole tarvinnut käydä heinäkuun alun jälkeen.  


Facebookin mainostaja olisi halunnut kouluttaa minusta valkohattuhakkerin. Mielelläni toki hakkeroisin Venäjän ydinaseet räjähtämään paikoillaan tai suuntaamaan Putlerin bunkkeriin, mutta   tunnen itseni ja rajoitteeni, jotan en tartu tilaisuuteen. 


Opiskelukaverini 1980-luvulta, Jarno Mällinen julkaisi neljännen kirjansa Käpylän idylli. Innolla odotan saavani sen kuunneltavakseni äänikirjana. Vaikka olisi nyt saatavanakin, en ehkä aloittaisi ihan heti. Melkein koko syyskuu olen kitunut myös kirja-ähkyn vallassa: ei huvita kuunnella äänikirjoja vaan mieluiten kuuntelen omia ajatuksiani. 




https://youtu.be/iJZPGYmnHEI










Kommentit

Tunnisteet

2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2025 2025 toukokuu 210 211 212 2203 50-vuotispäivä Aamu aamulenkki Aasia Aasialainen kasvisruoka Abba abhayrab Adelaide Adviware Aeroflot Afganistan Airasia airbnb Airut Ajahn Brahm Alicante alkuasukkaat alkukesä amalgamipaikat Ananda marga ankanpojat ankat ankka ankka ja koira ankkalammikko Anne Rintala anoppi anteeksi Antti Heikkinen apinat arkielämä Armas Latvakoski aromipesä asettuminen ashtanga asuinyhteisö asumisoikeusasunto. asumusero asunnon etsintä asunnon vuokraus asunnonvaihtosuunnitelmat asunto asuntojono aurinko aurinkorannikko Auroville Australia Australian kansalaisuus Australian karjakoira Australian suomalaiset Australian vaarat Austrlia Austrralia auton huolto autonromu autot Avantouinti avioituminen avioliitto Bali Balkan bambuhiiliburgeri banaani banaanikasvi banaaninlehtikontti banaanit Bangkok Barcelona Beatles Benton court Bicheno Bill Sippo Birsbane bloggaus blogit Bluey Bogor Boney M Borneo Bornoe Brisbane buddhalaisuus Buddhan syntymäpäivä bulgakov Bulgaria Bura Burdekin Burma Myanmar bussikyyti Cairns Cairnsin ilmasto Camberra Cameron highlands Caravonic Caravonica Cariad farm sancturary Carins cats Celia-kirjasto Changi Cheezly Chernobyl Christine Milne CIMO Coopers plains couchsurfing covid-19 covid19 cykloni Dalat dating Dio DNA-testi DNA-testit Douglas druianesanssi Dublin Duc Trong durian durio ekologia ekotalo ekotrillerit elokuu elokuu Australia Elvis eläimet eläinlääkäri eläinräääkkäys eläinten oikeudet eläintuotanto eläinuhri energiansäästö englanniksi Englannin kieli epäonnistuminen eristys ero Esa Pelkonen esikoulu Espanja etäsuhde Eurooppa Europe Eve Hietamis extrawheel festivaali festivaalit Filippiinit Filippinit Filipppiinit Findon creek Finland Finnair Finnish foxy Freukkarit fruitarismi Gaza gluteeniton pitsa Gokul jooga Greata Thunberg haastattelu haju Hakaniemi Halla-aho Halong bay halvat bussilinjat Halvat lennot hammashoito hammasoito hampputofu Hanoi Hanoi. hantit hapankaali hapankurkut hapanleipä hapatus haploryhmä I-M253 Hare Krishna liike harkova Hassisen kone hautajaiset hautajaisrituaalit hedelmät hedelmätarhat hefu Heidi köngäs Heikki Huhtanen heinäkuu Heinätyöt helle helmikuu Helsingin Sanomat Helsingin yliopisto Helsinki Henry Zalkin hiivaviutaleet hiljaisuus hiljaisuusretriitti hipit hippiauto hippijuhlat hippikylä hippimeininki hirmumyrsky hirviöt hme Ho Chi Minh City hoitoala Hong kong hostelli hpit huhtikuu huijaus Huojuva lato huono selkä huumeet hyönteiset hämähäkki hääjuhla hääpäivä Häät häät pyörätuolissa ihmissuhteet Iisalmi ikävä ilmastonmuutos Ilosaari Ilovaarirock iltatori in english too In memoriam Indonesia Indonesia. Intia intialaiset Irlanti islam israel isyys Italia itsari itsemurha itsenäisyyspäivä itäauto Jaakko Teppo Jaava Jakafta Jakarta Jakatta jakkiihedelmä jalkapallokoira jalosavu James Cook James Cook Yliopisto jamssiborssi Jane Palmer Jani Jattinen Japani Jeesus Jeltsin Jetstar Joensuu Jokisalo Pentti Jaakko jooga joogaa aloittelijoille joukkoliikenne Joulu jouluaatto joulujuhla joulukoristeet Joulukuu joululahjat joulunaika joulupäivä jouluterveiset journalismi joutsenet Joy Cavill Juhannus Julia Gillard jumalat juna juna vuorilla junamatkailu juoksu Jussi Halla-aho Jyväskylä jätehuolto jättipitsa jääkaappi kaaos kaasumyrkytys kaatosateet kadotettu sukupolvi kadotus kahvi kahviviljelmät kaihi kaihilasit kaihileikkaus Kaija Mesiäinen Kaivolan koulu Kaivosmies Kajastus kaksikielisyys kaksoiskansalaisuus Kambodzha kamerapuhelin kanahaukka kanakoppi kanat kansalaissota kansalaisuus kapselihotelli karanteeni karjakoira karjalanpiirakat karjatalous kasisruoka kasivsruoka kasvimaa kasvispiirakka kasvispruoka kasvisroka kasvisruoka kasvisruoka. kasvisruokafestivaali kasvissyönti kasvisuoka kaverit Kazakhstan keiju keinokastelu keinomykiö keinomyökiö keisari keittiö kengurut keski-ikä kesä kesä jouluna kesäjuhltat kesäkuu kesäleskeys Kevin Rudd kevät kidutus kieku kielenopiskelu kielteiset tunteet kielten opiskelu kieltenopiskelu Kiina Kiinalainen juhla Kiinalainen uusi vuosi kiinalainen uusivuosi kiinalaiset kiinalaisuus kiipeilyhyllyt kiipeilyhyllyt kissoille kiipeilytelineet kimppakämppä Kinnalainen uskonto Kiova kirjallisuus kirjat kirpputori kissa kissa-aitaus kissan hormonit kissat kissatalo kisäkuu Kito Kitti Kitti Sippala Kitti-kissa kivivilla koillinen koira koiran korvaleikkaus koiran kuolema koiran syönti koiran turkin parturointi koiranliha koiranpurema koirat koiravarkaat kokkospähkinä kolitelämä kolonoskopia kommuuni kommuunit konkurssi kookospähkinät korallisormisammakko korona koronavirus korrputio korvaleikkaus Kota Kinabalu Kota Kinalabu koti kotikoulu kotiruoka kotityöt koulu koulumaksut kouluruoka koulutus Krakova kriisi Kroatia krokotiili Kuala lumpur kuituhamppu kuivapaasto kuivuus kukat kukkatarrat kulkuri kulkurielämä kulkuriromantiikka kulkutauti Kultarannikko kulttuuri kulttuurierot kummilapsi kuntosali Kuolema kuolinilmoitus kuorsaus Kuranda kuristjakäärme kutina kuukakut kuuma vesi kuumuus kuvien katoaminen kylmäkaappi Kyogle kyytöt kävely kävelykärry käärme käärmeet Lada Niva Bushman lahja Lai Vung laiskuus lama Laos lapsen kieli lapset lapsi lapsi sairastaa lapsiperhe lapsuus Larissa Waters lasivilla Latvia lehdistö lehmänkakka lehmät lehtiartikkeli lehtijuttu Leichart leikkikäärme leikkipaikat leikkiraha lemmikit Leningrad lennot lento lentävä sikala lihansyönti lihantuotanto liikenneruuhka linnunlaulu Linux litsit Liverpool Loi Kratong lokakuu Lokakuu Australia Lolita loma lomakeskus lomakohde Lomakohteet Malesiassa lommo autossa luffa lukeminen lukemisesteisyys luomuliha luonnonmukainan rakentaminen Lviv lähdekritiikki Lähtö kodista lämpöeristys Länsi-Australia löytöeläimet Maailman tila maailmanloppu maalaiselämä Maaliskuu maanviljely maaseutu maaseutumusiikki maastamuutto maastopalot Machans beach Madir maidoton maisemointi maitohappokäymien maitohappokäyminen Maitreya majoitus makakit Makedonia Malesia Malseia Mango Manila mansit Markku Mutanen Marraskuu Marrraskuu Martti Miettunen masennus matkailu matkasuunnitelmat matkat matkustaminen matkustelu Matti Nykänen Maxi Mayakalenteri meditaatio Mekong delta Mekong-joen suisto Melbourne melu menetys meribiologia metabloggaus metallimusiikki metsälampi metsäpalot Michael Klaper Midsummer mielenosoitus mielenrauha mielenterveys miljonääri minicast miso misotahna Misu monikulttuurinen parisuhde Montenegro Moorooka moottoripyörä mopo mopoilu Moskova mp3 MSR Hubba Mt Isa muistot muistotilaisuus munaton munkit Murha murhe musiikki musiikkitede muutto muutto Australiaan muutto ulkomaille Myanmar naimisiinbmeno naiset naisnäkökulma Naisten mini-maraton naistenpäivä Navalnyi navetta nenetsit nettisuhde Neuvostoliitto Neuvostolitto nevlivuotias Nha Trang Nicky Knoff Nightwish Nimbin nomadi Norwegian nuoruus nuoruus. näkövamma näkövammaisten kirjasto Näkövammaisten liitto näkövammaisuus nälkäisten henkien kuukausi nälähnätä Odessa odotus oikeutta eläimille olkitalo oluthiiva oma koti oma talo omaisuus omistaminen Onnellisuus Onnibus.com onnittelut opaali Openmobile Openmobilem CIMO opettaja opettaminen opetus Opetusministeriö opetustyö opiskelu oppositio Ortodoksisuus ostjakit otava oti Oulu paasto Pai paikoilleen asettuminen painekeitin painonpudots pakolaiset pakolaispolitiikka paksusuolen tähystys Palembang palloleikki pandemia papaija pappa-Tunturi parisuhde parisuhde. parisuhe passi pato patsas Pattaija Pattaya Pauli Valdemar Sippala Pauligin kahvipurkit paussi Penang pensaspalot Pentti Jokisalo perhe perinne Perth Pertteli Perttelin kirkko Perttelin urheilutalo peräkärry peso Phnom Penh Piehinki pienikasvuiisuus Pietari piha pihakirppis piharemontti piknik pitkä viisumi pitsa podcast poliisikuulustelu poliitikot. politiikka politiikko polkupyörä pomona populäärimusiikki Port Dickson Port Doglas Porvoo posliinipaikat puhdistus pulpetti punaiset punk punkinpurema punkki Puola Puole Purra Pussy riot Putin puutahra puutara puutarha puutarha. Pwrth pyhiinvaellus pyton pyykinkuivaus pyykkikone pyöräily pyöränkorjaus pyöräretkeily pyöräretki Pääsiäinen Qantas Queensland Raahe raakaravinto rabies Radical design Radical Design Wheelie raha rakentaminen Rakkaus rakkaus. rambutan rantakylä raskaus Rastila rauhanmarssit rautatieasem Read peak remontti reppumatkailu retkeily retriitti rikollisuus Risto Isomäki rock rokotus Romania roska-auto rotan vuosi ruishiutaleet ruisleipä ruohonleikkuu Ruotsi rupia Russian ruuansulatus ruuhka ruumiinvalvojaiset ryhävalas ryssä Saaremaa saasteet Sabah sade sadekausi Sadhana Forest Saharov Saigon sairaala sairaus Saksa. Halvat bussimatkat salakuvaus salmiakki Salo Samantha Fox Samford Valley sammakot samojedit Samurai sappikivet Sarawak sauna sauropus androgynos sauvakävely savimaja savuakävely seksiturismi. amerikkalaisuus Seppo Heikinheimo Seppuku Serbia serkku serkun kuolema Shani Louk sienet sifoni Siirtolaisuus siitake sika sillmäleikkaus silmäleikkaus silmälääkäri silmät Singapen tulaiset Singapore Singapre airlines Siperia sipsikaljaveganismi sipuli Sisuradio sisäleikkipaikat sisällissota sitoutumiskammo sivuraide Slaavilaiset kielet. Sngapore sodat Sofi Oksanen soija soijanakki soijapapu sokeus. sony-Eircsson sorsat sota Spartacus spesismi Steve Dillon Subaru suhku suikkis suklaa sukuhistoria sukulaisvierailu sukupuu sukututkimus Sumi Sunnybank Sunshine coast suolakurkut suomalaiset Australiassa suomalaiset ulkomailla suomalaisuus suomeksi suomen kieli Suomesta muutto Suomi suru Sydney sydän sydänsurut sydänvaivat sykloni Sykloni Larry syksy synnyimää synnytys syntymäpäivä syyskuu sähkömopo sähkönkulutus sähköpyörä säteily Sössölandian kultakurkut taapero TAFE taimsed viinerid Taiwan takapiha Talo talous talvi Tammikuu tammikuu. Tanah rata taolaisuus Tapaninpäivä tasapaino Tasmania Tasmanian sää tattari taujko teini-ikä tekomykiö telttailu tempe tempeh temppeli tempperli Terrassa. Zaragoza terveys tet teurastamo Thai Thai-ruoka Thaimaa Thermarest Timo tropiikista Tolstoi. tomaatin tuoksu tontti tonttikaupat Topi Sorsakoski toukokuu Townsille Townsville Townsvillen suomalaiset Toyota trooppiset kasvit Tropiikki tuhkaus tulirokko tulva tulvat tupakoinnin lopettaminen Turkki turvallisuus tuuli uimapaikat uiminen ujous Ukraina Ukraina. matkailu ukrainan kieli. ulkoilu ulkosuomalainen ulkosuomalaiset ulkosuomalasiet UNHCR uniapnea Unkari uriah heep USA uskonto Uusi Etelä-Wales uusi työ Uusi Vuosi Uusi Vuosituhat Uusi Vuso uusivusi Uusmedia Uvbuntu vaalit vaalitilaisuus vaellussauvat Vagaaniruoka vaiva vakiintuminen valaat valkoinen Australia valkoinen valas Vanha talo vanhemmuus vanhemmuus. vankila vapaaehtoistyö Vappu Varna vauva vauva-arki vauvauutiset vegaairuoka vegaani vegaanihaaste vegaanijuusto vegaanijuustot vegaanimajoitus vegaanimakkara vegaanin ravitsemus vegaaninen Espanja vegaaninen juusto vegaanirakkaus vegaaniruika vegaaniruoka vegaaniruoka kasvisruoka vegaaniset juustot vegaanit vegaanituotteet vegaanius vegaanyhteisö Vegaia vegan vegan. veganismi vegetarian vegfest veneretki Venäjä venäjän kieli venäläiset verenpaine vesihuolto vesisade Victoria Video video. videoblogi videokamera videokirje videoloki vieraat Vietnam Vietnam. vietnamin kielinen kirjallisuus vihannekset vihis vihreät Viisumi viisuminhaku violife Viro virus Vlog vlogi vloki vogulit Voietnam Voito Pokela Vung Tau vuodatus vuoret vuoristo Vuosaari vuosi vuosi 2001 vuosipäivä vuotavat hanat väkivalta välikatto Wapit wheaty Wheelie Wilmersburger Woodstock WWOOF Y2K ydinvoima yhteisöasuminen yhtisöasuminen YK yksin yksinkertaisuus yksityiskoulu yksivuotias ympäristö ymäpristö ystävät äiti äänesys ääniblogi Ääniblogi. äänikirja äänikirjat äänivlogi
Näytä enemmän

Käyttöehdot

Kaikki sisältö, jota ei ole lainattu lähde mainiten, on aina tekijän omaisuutta ja pysyy sellaisena. Tekstit on kivjoitettu ja julkaistu Australiassa, Ukrainassa, Malesiassa ja Vietnamissa Googlen kansainvälisille palvelimille..

Tämän blogin sisältö on jaettavissa noudattaen Creative Commons -lisenssiä CC BY-NC 4.0

. Se tarkoittaa sitä, että kaikkia tämän sivun tekstejä ja kuvia saa käyttää, jakaa ja sovittaa sillä ehdolla, että alkuperäinen lähde mainitaan: Timo Tropiikista ja/tai Tim Sippala sekä tekstin, kuvien että videoiden ja kaiken muun sisällön kohdalla. Tämän lisenssin käytön on oltava ei-kaupallista. Kaupallisesta käytöstä on sovittava erikseen tekijän kanssa.

Lisenssi ei ole voimassa selvästi kuvakaappauksiksi tunnistettavissa kuviss, esim. Google maps tai Google Earth eikä tekstien kohdalla myöskään silloin kun lainataan sanomalehtiä. Lisäksi lainaajan on muistettava, että julkaisumaan lait ajavat tämän lisenssin edelle.