2020 Lokakuu - vuosi isänä


Ensimmäinen lapseni syntyi ollessani 56-vuotias. Hänestä tuli Suomen ja Vietnamin kaksoiskansalainen.  



Aina pitää olla jotakin touhua ja tekemistä.  Viimeisen vuoden aikana olen viettänyt paljon aikaa syventäen ja pengertäen takapihan puutarhatilkkua sinne rakennuttamani mökin ympärillä. 


Niin kuin viime vuonnakin, nyt syys-lokakuussa alue on liki kokonaan veden peitossa ja todennäköisesti suuri osa tekemästäni työstä on valunut takaisin veteen. Myös monet kasvit ovat kuolleet tulvien alle. Tiesin sen jo tehdessäni, että näin saattaisi käydä, mutta silti jatkoin. Se oli kuitenkin rentouttavaa puuhailua. Jos olisin vaatinut pysyvää tulosta, olisin painostanut vaimoa ja hänen perhettään auttamaan minua hankkimaan kunnon tukirakenteet penkereille. Ei tunnu kovin realistiselta odottaa sellaista apua. Pitkän odottelun ja jankkaamisen jälkeen sentään sain heidät avustamaan sopivien lapioiden hankinnassa. Kunhan vedet marras-joulukuussa ovat taas asettuneet, aion syöksyä paikalle ja jatkaa työtä nyt paremmin välinein ja seuraavien yhdeksän-kymmenen kuukauden aikana rakentaa isommat penkereet, joista ainakin osa kestäisi seuraavan vuoden tulvat. 



Itse rakennus, paikallisen perinteen mukaiseksi teetetty puu-peltihökkeli, jon on rakennettu betonipilareiden päälle, on minun kannaltani jo menetetty.  Se on rakennettu liian matalalle ja liian heikkojen pilarien päälle. Ne ovat antaneet periksi pehmenässä maassa, ja nyt toinen puoli tönöstä on vieläkin matalammalla kuin ennen. Puu on myös lahonnut ja osittain muurahaisten syömää, joten eivät rakenteet kauaa kestä. Joogaa siellä ei voi harjoittaa eikä roikkua katon joogakeinusta. No, onpahan siellä kuitenkin ehjä katto, että kyllä se vajana vielä toimii. Ja toimii se myös jyrsijä- ja hyöteishotellisna. Monet sähkökaaplit ovat hiirten syömiä. Jossain vaiheessa jokin niistä on mennyt oikosulkuun, joten siellä ei ole enää sähköä. En ole vielä joutanut katsomaan tarkemmin, missä vika on. 

 


Nyt pidän taskupuutarhaa vähän urbaanimmissa oloissa.  Muunkin energian keskitän nyt tähän kaupunkikotiin. Kattoremontin ja melua torjuvan välioven asentamisen sekä pienemmän laittamisen jälkeen se on ihan asuttavassa kunnossa. 




Eihän se mikään kaunis ja siisti koti ole, jos länsimaisin mittapuin asiaa katsotaan, mutta täkäläisittäin ihan kelvollinen vähintäänkin kun kaduta ei tule turhaa meteliä sisälle, keittiö on riittävän iso ja viileä, säilytystilaakin ainakin tulee riittämiin.  Pieniä kolhuja ja naarmuja on siellä täällä, mutta se ei minua haittaa, pikemminkin päin vastoin: voin paremmalla omallatunnolla tehdä omia naarmuja ja porata reikiäkin seiniin teknisiä viritelmiäni varten. 


Prameita kaupunkiasuntoja tulee myös nähtyä silloin tällöin. Niin uusia ja niin siistejä, ettei nissä oikein oukalla edes liikkua saati sitten elää kunnon elämää lasten ja lemmikkien kanssa.  Sellaisessa kävin kuun puolivälissä kun tein matkan Saigoniin ja Vung Tauhun. Edellisestä Saigonin reissuta olikin jo kuukausi. 




Koronavirustilanne on Vietnamissa edelleenkin yksi parhaista maailmassa. Saigonissa ei ole paljoa rajoituksia, ja monet kulkevat jopa ilman kasvosuouksia.  Minä käytän sellaista aina silloin kun se ei unohdu.  Nykyään muistan useimmiten käyttää sitä ainakin osan matkasta myös pyöräillessäni tämän maalaisasunnon ja kaupunkiasunnon väliä. 




Lottemart-nimisessä ostoskekuksessa vartija huomautti minulle ovella siitä, että maski pitää olla.  Niin ei tehty enää meidän pikkukaupungin, Sa Dec, supermarketissa, koska siellä moni kulki ilman kasvosuojjusta. 




Sauna, suomalainen sauna Vietnamisssa, Vung Taussa. Se on todella hyvä, vieläkin parempi kuin edellisellä kerralla käydessäni Juhannuksena. Löylyt ovat makoisan pehmeät niin kjuin savusaunassa. Sellaisessakin olen saanut käyvä, viimeksi vuonna 2015 Ristijärvellä Suomessa. 

Siinä on satoja kiloja rautaa sydämenä ja tiiliäkin vaikka kuinka. Kiuaskiviä os kasa, ja niiden keskellä reikä, johon vettä heitetään.  Lämmittäminen kestää tunteja ja jäähtyminen myös. 

Tällaisen kiukaan kun saisi rakennettua itsellekin, ja siihen sellaisen uuniosan, jossa voisi paistaa piirakoita. Yhdistäisi siihen pizzauunin. Niin, ja istten uima-allas siihen viereen, niin paranisi elämän laatu kerralla. Suomalaisia haaveita. Niin kaukana totuetumisesta, mutta pääseepähän joskus sentään saunan makuun. 




Mutta kun ei vielä kunnon puulämmitteistä pizzauunia takapihalle eikä edes sähkö- tai kaasulämmitteistä sisälle, niin jotain mistä aloittaa edes.  Kuun toiseksi viimeisenä päivänä saapui tilaamani n. 120 euron hitainen 120 litran 2800 watin sähköuuni.  Se lämpiää vain 230 asteeseen, mutta kaipa se on riittävä, kun taikinaa vähän mukauttaa. 





 Ehkäpä siinä saa paistettua vaikka kahdessa kerroksessa.  Ensi kuun aikana täytyy kokeilla ja toivottavasti saan toimettua ensimmäiset myös koemaistajille Vung Tauhun ja Saigoniin.  Jos kaikki menee hyvin ja saan vaimon ja hänen äitisnä harjoitettua apulaisiksi, voisin saada aiankin hyvän harrastuksen ja vähän lisätienistiä heille, vaikken mitään tuottoisaa bisnestä saisikaan. 




Päivittäiseen käyttöön en aio uunia ottaa, vaan jokapäiväisen leipäni ja piirakkani aion edelleenkin tehdä kuumailmakhpsentimessä tai halogeenikypsentimessä kuten tähänkin asti. Leipäni on itse asiassa ainesosiltaan puoliksi myös kasvispihvi eli siinä on käytetty kikhernettä ja mustia papuja ruis- ja vehnäjauhojen, pellavensiementen, sesaminsiementen ja karurahiutaleiden lisäksi. Koostumus on sellainen, joka ei ärsytä vatsaani niin kuin pelkkä ruisleipä tai täkäläinen korotettu vehnäleipä (ranskanleipä).   Minäkin kohotan leipäni, mutta vähemmällä hiivalla, ja se hiiva on kuivahiivaa.  Kohotan taikiaa jääkaapissa välillä uusia jauhoja mukaan leipoen. Näin taikina säilyy jääkaapissa puolisen viikkoa niin, että leivon siitä kerta-annoksen leipää aina tarvittaessa, yleensä 2 tai 3 kertaa päivässä.  Usein teen leivästäni sisältä onttoja pitaleivän tapaisia leiipä tai sisään leivottuja piirakoita, kukkoja.  Leivän täytteenä on papumuhennosta, tofua, tuoretta salaattia, hapankaalia tai paistettua tofua. 


Oma ruokani on niin hyvää omaan makuuni, että matkoilla kasvis- tai vegaaniravintoloissa tai pitsapaikoissa nauttimani ateriat jäävät kakkoseksi omalle kotiruualleni. 

 
Toki on hyvää vaihtelua ysödä välillä muidenkint ekemää ruokaa.  Vaimo kotona kokkaa minulle aika harvoin, yleensä pyynnöstäni ban xeo-pannukakkuja silloin kun minulle on tulossa ruokavieraita. 




Onhan sekin vaihtelua käydä katuruokapaikoissa syömässä buffetista ja hieman jäähtnyttä, hyvin öljyistä ja suolaista, vetistynyttäkin pikaruokaa eurolla tai kahdella per annos. Sen jälkeen osaa iankain olla kiitollinen siitä, ettei sellaisesta ole riippuvainen jatkuvasti. 



Bussimatka Saigonin keskustasa kotiin kestää kaikkineen viisi-kuusi tuntia. Köllöttely ison bussin makuupaikalla vajaat neljä tuntia ja sitten pikkubussimatkat, odottelut ja kävelyt päälle.  Bussi pysähtyy ruokatauolle reilua tuntia ennen kotikapunkimme asemalle saapumista. Sen ruokalass aon myös kasvisruokapiste jälleen auki. Remontin takia se oli useita kuukausia ainakin minlta kateissa. 




Kotona sitten taas omia ruokia: vegaanista vöneriä eli döner-kebabia. Tai ainakin melkein. Käytännössä gluteenista ja soijasta tehtyjä suikaleita, seitania.  Ja soijapalleroita, joista keittämällä, maustamalla ja liottamalla saa "lihapullia", jotka ainakin minulle menevät täydestä. 




Japanilaista miso-tahnaa saa nettiostoksena.  Tuo 130000 + 22000 eli 150 000 vietnamin dongia on nykykurssi mukaan noin 6 euroa. Vaimolle ja monelle paikalliselle matalapalkkaiselle se on päivä palkka, mutta minulle varsin pieni raha. 

Piirakoiden kanssa syön usein myös keittoa, esimerkiksi msio-merileväkeittoa, jossa voi olla vaikkapa tofunpalasia.  Syön aika suolaista ruokaa. Johtuneekohan siitä, että hikoilen aina kun en ole ilmstoidussa huoneessa ja siksi juon myös paljon vettä.  Varsinaista vettä sellaisenaan juon harvoin, mutta usein se on joko vihreää teetä tai sitten volgansieniteetä, joka on terästetty raa'alla punjajuurella ja inkiväärillä sekä porkkanalla. Tehosekoitan nuo juurekset valmiiseen kombuchaan ja sitten annan seistä jääkaapissa niin kauan, etä kaikki juoma on nautittu.  



Ja laadukasta venäläistä punaruskeaa tattaria.  Sopi hyvin riisin, linssien ja ohrasuurimoiden kera piirakan täytteeksi, myös papumössön kaveriksi kukkojen väliin. Ja ruokani on tietysti maustettu intialaisittain curry-jauheella, jonka pohjana on kurkuma. 




Ja Hollannissa tuotettua ja sieltä tuotua tummaa ruisjauhoa. Ovat mukvavan karkeita jauhoja, ja yhdessä muiden ainesten kanssa, kuten yllä kerron, sopivat myös minun vatsalleni. 

 


Käsikäyttöinen maidonvaahdotin, n. 10 euroa toimituksineen, on ollut kyllä todella upea löytö, lisännyt aamuisen kahvihetkeni nautintoa huomattavasti. Käyttämäni soijamaito vaahdottuu sillä todella runassasti.  Keitän kahvin, sellaista puoliksi espresson vahvuista,  mutteripannulla, jonka kuumennan kaasuliekillä. Sillä aikaa kun se valmistuu, lämmitän soijamidon tuossa vaahdottimen terässsäiliössä. Ennen vaahdotusta lisään aavistuksen verran garam masala -mausteseosta maitoon, tai sitten kardemumma-suklaajääteöä, jota tein viime kuussa pakastimeen.  Vaahdotetun soijamaidon kaadan termospulloon, sinne espressot perään ja sekoitan. Noita kuvassa näkyviä sokerilla js sesaminsiemenillä kuorrutettuja minimunkkeja anoppi tuo yleensä minulle aamutorilta. 





Yritin tarjota myös muille vaimon tekemiä hihattomia paitoja, sellaisia ohuita ja vilpoisia, joita hän on vihdoinkin lakanut tekemään minulle mitytatilaustyönä. Lienee moni ottanut asian vitsinä ja jotkut nähneet siinä tarpeen, mutta tilauksia ei ole vielä tullut.  No, saaphan nyt itselleen ainakin koti- ja pyöräilykäyttöön sopivia vaatteita. 



Vaimohan on tottunut käyttämään ompelukonetta, vai saumuriko to lienee, jo vuosikausia. Hän on tehnyt tilaustyönä suojapussien ompelua sukulaiselleen ja nyt myös innostunut ompelemaan perheellekin vaatteita.  Kovin isoja rahoja hän ei siten tienaa, joten ajattelin, että jos saisi ulkomaalaisia tilaustyöasiakkaiksi, tulisi vähän paremmat tienestit. 



Vuosi isänä, se tuntuu uskomattomalta. Minäsain sneimmäisen lapseni vasta 56-vuotiaana. 
Videolla, jonka esittelin jo tämän jutun alussa,  on muutamia pätkiä Erikin syntymäpäivltä.  Täällä lapsella on kaksi merkittävää juhlaa: ensimmäisen kuukauden syntympäpäivä ja sitten ensimmäinen vuosipäivä. Muuten ei suntymäpäiviä yleensä vietetä.  



Häihin, hatajaisiin, vainajan muistopäivän juhliin, ja jopa lasten syntymäpäviin kuuluu täällä alkoholi: oluen tai riisiviinan juominen. Näissäkin juhlissa oli erityinen miesten pötyä, jossa miehet joivat ja söivät lihaa, kalaa, toivon etteivät kuitenkaan koiraa, niin kuin jotkut tekevät.  Lapset leikkivät keskenään. Näissä meidän juhlissa vaimon siskon vanhempi poika serkkuineen leikkivät rokkitähtiä meidän huoneessamme. Laitoin heille Youtubest musiikkia ja värivalot vilkkumaan. Pojat heiluivat sängyllä ruudun edessä aurinkolasit päässä, kitara kädessa ja välillä pöydällä oleviin esineisiin rummuttaen.  Erik oli liian pinei osallistumaan kovin aktiivisesti, mutta kyllä hän katseli ja yritti ottaa mallia isompien poikien leikeistä. 



 
Tämä (yllä oleva) video   on otettu lähempänä loppukuuta, ja siinä näkyy miten hän on alkanut todella nauttimaan musiikista, siitä kun kuulee tuttuja lauluja. Minä olen lauleskellut hänelle ihan vauvasta lähtien ja usein myös liikun musiikin tahtiin.   Niin, ja ostin hänelle tuon punaisen kitaran, joka näkyy kuvassa ja videolla.  Vaikken hänestä mitään Eric Claptonia saisikaan, on musiikki kuitenkin olellinen osa elämää, tunteiden ilmaisua, joten haluan totuttaa hänet siihen jo pienestä pitäen. Ja toivon voivani opettaa hänet soittamaan jotakin soitinta myös. 


Alkukuusta poika pyrki pontevasti pystyyn sängyn laitoja, ovia, ja seiniä vasten. Hän onistui välillä seisomaan muutaman sekunnin kiinni ptämättä.  Enää häntä tarvitsi harvoin kävelyttää valjaissa, ja nyt ei ollenkaan. Vähän syntympäivän jälkeen, sillä aikaa kun minä olin matkoilla, hän oppi kävelemään itse omin jaloin. Välillä meno oli horjuvaa ja välillä tuli pyllähdys lattialle, mutta päivä päivältä meno alkoi sujua sutjakammin.  


Sateita on todellakin tullut runsassti niin kuin tähän aikaan vuodesta yleensäkin. Meitä eivät tulvat kiusaa varraksi asti toisin kuin Keski-Vietnamissa, jossa kymmeniä ihmisiä on jopa kuollut niiden seurauksena.  Tilannetta pahensi vielä taifuuni Molave, joka iski kuun loppupuolella niinikään maan keskiosiin.  Meillä se toi mukanaan vain vilvoittavia tuulia ja muutaman todella rankan sadekuuron. 
Tällä videolla kertoilen tunnelmista pyöräillessäni kaunista kylätietämme pitkin kaupaunkiasunnolle. 

Maaliskuussa 2006 koin Australiassa hirmumyrsky Larryn dototuksen ja sen kuinka sykloni lippasi läheltä, muttei osunut meihin Machans beachilla Cairnsin kaupungin liepeillä.  Pienen sähkökatkon, roskaisen pihan ja pari ylimääräistä vapaapäivää töistä olivat pääseuraukset. Sen jälkeen olen oppinut luottamaan siihen,, ettie minulle tapahdu mitään oikein pahaa missä sitten liikunkin. Suojelusenkelistä eräs kaverrini vielä aikuisällä puhui. En konkreettisesti siihen usko, mutta jotain sellaista saattaa olla kuitenkin mukanani. Uudempien kokemusteni mukaan se voisi ollakin Happy Buddha, naurava Buddha, jonka positiivisuus pitä minua turvassa. 

Kuvassa yllä näkyy lainehtiva vesi pikkukaupunimme kaduilla sen rautakapuan edessä, jossa olen tottunut tekemään kodintarvikeostokseni ellen tilaa niitä netistä. 


Meillä tulvat hankaloittavat elämää vain vähäsen. Sama jjuttu on korovairuksen laita.  Maailmalla riehuu edlleenkin COVID+19 -nimellä tunnettu epidemia. Se on taas Suomessakin pahentunut syksyn aikana, ja muualla Euroopassa vielä enemmän.  Minä en edelleenkään voisi matkustaa maasta pois, eikä siihen olisi tarvettakaan. Ehkä voisin päästä pois, mutta takaisin tulo olisi vieläkin vaikeampaa.  Sen sijaan maan sisällä voin matkustaa, ja sitä olen tehnytkin sekä syys- että lokakuussa.  Elokuu taisi olla kuukausi, jolloin en käynyt missään. Sitä ennen sellainen kuukausi oli toukokuu. Alkuuvuodesta tammi-kesäkuun välisen ajan olin koronatilanteen takia eristuyksissä kotona. 


Lokakuun puolivälin matkalta Saigoniin ja Vung Tauhun toin pojalle mieluisia tuliaisia: paksusivuisia kirjoja, joissa on selkeitä kuvia eläimistä sekä niiden nimet vietnamiksi ja englanniksi.  Niitä me todellakin myös luemme, ja ne ovat joap kiintoisampia välillä kuin Youtube-videot. Erityisesti hänen äitiään ja isoäitiään minä moitin siitä, että poikaa istutetaan liiaksi paikallaan television edessä. Nythän hhän haluaisi mennä ja tulla, tutkia ja kosketella, repiä ja heitellä. Minä haluan tarjota juuri sellaisia elämyksiä hänelle samoin kuin näitä eläinseikkailuja. Haluaisin myös uida hänen kanssaa  kahluualtaassa, mutta siitä asiasta on ainainen vääntäminen hänen äitinsä kanssa. Täällä kun ei uimista pidetä lapselle hyvänä. Kun olen saanut äidiltä väkisin vietyä pojan altaaseen ja hän on päässyt loiskuttelun alkuun, 10 tai 15 minuutin kuluttua käyvät äiti ja isoäiti riistämässä hänet pois. Innokas ja riemastunut ilme vaihtuu silloin itkuun. 




Leluja en halua pojalle ostaa muuta kuin kehittävää ja tarpeellista, kuten noita eläin- ja muita kuvakirjoja, ja sitten sensomotorisia välineitä eli niitä, jotka kehittävät silmän ja käden yhteistyötä, sorminäppäryyttä, logiikkaa.  Muovisen työkalusarjan tilasin Australiassa asuvan "mummon", Annen kehotuksesta. 


Täällä näkee vieläkin lasten ampuvan toisia ihmisiä kohti leikkipyssyillä. Toivon, että pystyn pitämään poikani poissa sellaisesta. 
 


Tunnen syyllisyyttä aina kun olen poissa lapseni luota. Haluaisin olla tärkeä, jopa tärkein, osa hänen helämäänsä. En ehkä kuitenkaan pärjää äidille tai isoäidille, mutta pystyn tarjoamaan hänelle jotakin erilaista.  Välillä on kuitenkin pakko päästä pois: useasti muutamaksi tunniksi yksin kaupunkiasuntoon laittelemaan paikkoja, kokkailemaan ja olemaan yksin.  Kun käyn Saigonissa tai Vung taussa tai missä tahansa muualla, on pakko päästä takaisin jo muutaman päivän kuluttua. Viikko tuntuisi liian pitkältä ajalta olla poissa.  Lokakuun reissulla oli tarkoitus olla reilu viikko, osallistua vielä Saigonin suomalaisten piirakanleipomisjuhliin, mutta en katsonut tilaisuutta sen arvoiseksi, että olisin jäänyt vaan palasin jo neljän päivän reissun jälkeen takaisin kotiin. 




Oli kiintoisaa nähdä ihan omin silmin, miten Ho Chi Minh Cityn metrolinjat valmistuvat. Ensimmäiset junatkin ovat jo testikäytössä. Ehkäpä ja muutaman vuoden kuluttua on minullekin arkipäivää käyttää Grab-mopotakisen sijasta tai rinnalla paikallisjunaa. 




Täällä maalla, maalaiskylässä, vaimon äidin suvun asuinyhteisössä on minun kannaltani tapahtunut paljon muutosta parempaan niiden kolmen vuoden aikana, jotka olen täällä asunut. Talon editse vievä tie on päällystetty, monia siltoja on matkan varrella korjattu tai uusittu, takapihalta ovat siat hävinneet ja tilalle tullut lehmiä, mikä on vähentänyt hajuhaittoja. Toki kala edelleen haisee usein, mikä inhottaa minua suuresti. Kanojen ja ankkojen siajasta tilalla kasvaa nyt enemmän kukkia myyntitarkoituksessa. 






Aemmin piha talojen välissä ja edessä on aina sateen jälkeen lainehtinut vedestä. Minä olen noitunut sitä mielessäni ja ääneen, ettei asiaan saada muutosta.  Nyt sitten tilan pääomistaja eli anopin veli on rrybhtybyt kaivamaan takapihalla ohia syvemmäksi ja tuomaan sieltä savea tänne etupihalle maan kohotteeksi.   NIin kuin kuvasta aiemmin yllä näkyy, vesi ei enää lanehdi koko pihalla vaan on selvä kulkukäytä, joka ei niin helpolla jää veden alle. Alue oikealla kukkatarhan alla, on edelleen matalammalla ja se tulvii sateella. Ehkä koko pihakin isoilla sateilla.  Ehkä ne joskus kaivavat kunnon ojan tai salaohjan niin, että vesi pääsee parinkymmenen metrin päähän takapihalle, joka on selvästi etupihaa alempana. 





Timon pankkin on nyt Timo , eikä se johdu pelkästään nimestä, vaan pankin toiminta-ajatuksesta. Ittse asiassa kysymyksessä ei ole itsenäinen pankki vaan isomman pankin yhteydessä toimiva yritys, joka tarjoaa pankkipalveluita pääasiassa internetin kautta, mm. hyvin toimivan sovelluksen, jolla pystyy lähettämään ja vastaanottamaan rahaa joustavasti ja nopeasti.  Heiltä saisi myös visa-kortin, mutta minä otin aluksi  maan sisäisen pankkiautomaattikortilla, jolla nostot eivät ole maksullisia. 

Elokuussahan lopetin asiakkuussuhteeni Danske-bankiin. Siihen päättyi yli 40 vuoden historia Postipankista ja kulapossukerhosta, Leonian ja Sammon kautta Danskeen.  Asiakkuden myötä katosi mahdollisuus sähköiseen tunnistautumiseen suomalaisiin verkkopalveluihin, mm. eläkyhtiöön ja väestötietojräjestlemään.  Mutta siitä ei liene niin isoa vähinkoa, sillä monet niistä tarjoavat nykyään palveluita myös suojatun sähköpostin välityksellä.   Palvelu Danskessa oli jouukuusta lähtien kuitenkin ylimielistä ja epäystävällistä, jopa epärehellistä, joten ilomielin lopetin sen pankkisuhteen. Nyt Suomesta tulevat suoritykset menevät Australian tilille sieltä tulevien jatkoksi. 

Australiass aminulla on vielä tili, jolle tulee pääosa tuloistani. Siihen liitettynä minulla on kansainvälinen Debit-maksukortti, jota käytän niihin nettiostoksiin, joihin tämä paikalline ei käy. Rhan nostoon automaatilta ei kannata jatkuvasti käyttää enää tuota kansainvälistä korttia, sillä nostopalkkioista kertyy vuoden mittaan aika huomattava summa.  Parempi siirtää tilisiirtona iso summa kerrallaan Australiasta tälle uudelle tilille Vietnamiin.  



Vettä on siis tullut kunnolla  niin, että kaupunkasunnon takapihan sadevesitankki on melkein aina täynnä. Tosin se tyhjeneekin aika nopeasti. Lopulta huomasin, että tankki vuotaa alasaumoistaan. Pohjan venttiilissä ei ollut tiivisteitä, joten sen voto oli helpompi korjata. 




Nettikamerat ja muu tekniikka ovat minulle mukava harrastus, mutta lienee nistä joskus ihan oikeatakin hyötyä. 


On se kuitenkin ihan mukavaakin vaikkapa matkoilla ollessa seurata puhelimen ruudulta, mitä kotien ovilla Erikin hoitoterassilla tapahtuu.  Ehkäpä joku päivä onnistun tallentamaan vorojen murtorityksen tai jotain muuta jännää. Toki noissa systeemeissä on aina kehittämisen varaa. Nyt jo olen oppinut tekemään niistä niin jämäkät, ettei appiukko viitsi enää yrittää sohia niitä alas. Myös sähkökatkoihin on varauduttu sekä kameroissa että netin reitittimessä. 






Lääkettä 

Paljoa en oloe elämäni aikana läkkeitä syönyt: mitä nyt ibuprofeenia silloin tällöin aina siitä asti kun Burana tuli Suomen markkinoille ja muutaman penisiliinikuurin silloin kun lääkäri on määrännyt. Silmätippoja olen joutunut silmiini laittamaan leikkausten jälkeen, ja joskus, kuten viime kuussa tulehduksen iskiessä.  Nykyään käytän lievästi antiseptisia tippoja varmuuden vuoksi ja kostuttamaann silmiäni. 

Viimeiset pari kuukautta olen alkanut ottamaan illalla ennen nukkumaanmenoa  25 mg hydroksitsiinihydrokloridia, jota myydään tuotenimellä Atarax. Se on antihistamiini, mutta minä käytän sitä unen syventämiseen. En halua enää herätä aamuyöllä kahden-kolmen aikaan kuten olen tehnyt jo vuosikausia. Aikaisin olen herännyt jo lapsesta lähtien. Enää en siis tee aamuöisiä lenkkejä koiran kanssa, vaan lääkkeen vaikutuksesta nukun ilta kahdenksan ja yhdeksan väliltä aina viiteen-kuuteen aamulla. Muutaman kerran olen nukkunut jopa seitsemään saakka. Toki ainakin puolittain herään siihen kun poika kitisee pari-kolme kertaa yössä unissaan. Vaimo kuitenkin rauhoittaa hänet tuttipullola. Jos minä ota häntä syliin tai paijan tai laulan hänelle, hän ei tunne minua vaan alkaa itkemään ihabn tosissaan. Minä siis en ole pojalleni tarpeellinen ennen ylösnousua. Toki heti aamusta kun hän on nousuut istumaan, hän haluaa alkaa tohuamaan kanssani. 


Silloin kun Ataraxia ei ole saatavilla, otan muita antihistamiineja, difenhydramiinia  ja prometatsiinia.  Kaikilla noilla on väsyttävä vaikutus. Sen opin kesäkuussa eräältä suomalaiselta kaverilta, jonka kanssa oltiin Juhannuksen saunareissulla. Silloin muistui mieleen aika Ukrainassa 2016 ja 2017. Siellä minulle tuli voimakkaita allergiaoireita, mm. jatkuva nuha, silmien ärystystä, yskää. Joku silloin suositteli minulle antihistamiineja. Aloin ottamaan niitä ohjeen mukaan 3-4 kertaa päivässä. Olin silloin jatkuvasti väsynyt, mutta en osannut yhdistää asiaa antihistamiineihin. Olin siis huono googlettaja. 

Nyt olen saanut tietää, että antihistamiinien jatkuva käyttö ei ole haitaksi. Silti en ole varma, haluanko turvautua niihin vuosikausia, vaikka ainakaan toistaiseksi mitään sivuvaikutuksia ei ole tullut. Illalla otettu yksi tabletti antaa yöksi hyvän unen ja jo 10 tunnin kuluttua olen taas virkeä. Päivisin en siis enää ota antihistamiineja enkä muitakaan lääkkeitä.  Särkylääkkeeitäkin tarvitsen vain harvoin. Ja tässä ilmastossa ei edes tule flunssaa edes kerran vuodessa. 

Luettua tässä kuussa


Celianetin äänikrjjat ovat seuranani kotona ja puutarhassa puuhaillessani. 

  Lari Kotilainen, Kielen elämä, Suomen kieli eilisestä huomiseen,  Antti Heikkisen kirja Kalle Päätalosta ja sen innoittamana joitakin Päätalon teoksia, ilmeiesti Iijoki-sarjasta tehty lyhennelmä.  Alkutaival: itsenäisyyden etsikkoaika Kalle Päätalon silmin on sen kirjan nimi. Piti luntata Celianetistä. 

 Haukivuoren Houdini, Aimo Leikkaan elämä ja kuolema. Muistan lapsuudestani, olin silloin 12-vuotias kun Leikas vahingossa ampui itsensä pelatessaan venäläistä rulettia. Siitä luin Salon Seudun Sanomista, joka oli meidän paikallinen sanomalehtemme. Taikurin nimeä en tuolloin tullut tietämään enkä varmaan myöhemminkään, mutta nyt sekin selvisi ja koko Leikkaan elämäntarina. 

Joonas Konstig, Vaaran vuodet on romaani, mutta voisi hyvinkin olettaa suuren osan siitä perustuvan tositapahtumiin. Ainakin henki on juuri selainen, jonka voisi olettaa vallineen sodan jälkeen neuvostomiehityksen pelossa. 

 
Finnjävlar : suomiperkeleet Ruotsissa on juuri sitä mitä nimikin antaa olettaa: suomalaisten tarina Ruotsissa. Teosa tarjosi uusia faktoja ja uusia näkökulmia asiaan. 

Jäätynyt tyttö, Putkonen Liina ja samalta kirjoittajalta Palava Poika. Molemmat hyvin kiehtovaa jännitystä, jossa on mukana myös "yhteiskunnaliseti tärkeää asiaa" nyky-Suomesta. Hyvin rakkaa sinänsä, mutta kirjoitettu ilman väkivallalla mässäilyä. 






Ostosten esittelyn makuun kun kerran pääsin, esitellään myös tämä langaton Bluetooth -korvanappi, jonka välityksellä voin helpommin kuunnella äänikirjoja. Käynnistän Smart Audiobook Player -android-sovelluksen puhelmiesta, säädän sen lulunopeuden, otan bluetooth-yhteyden kuulokkeisiin ja istten voin kunnella kirjaa tarvitsematta kantaa puhelinta taskussani.  Tuon korvanapin tukiaseman voin vaikka pistää hakaneulalla kiinni lippalakkiin kun tässä myöhemmin alan taas työskentelemään savivedessä pihan perällä. 


Uutisieta seurattua


Donald Trump, yhdysvaltain presidentti  2016 -  ?  Onnistuvatko demokraatti Joe Bidenin kannattajat potkimaan hänet virastaan vai jatkaako hän seuraavan kauden. Siinä tulevan marraskuun suuri kysymys. 

Suomen ja Euroopan sekä myös Australian, miltei koko maailman, puhutuin aihe on kuitenkin koronavirus, sen aktivoituminen uudellee nyt kuin pohjoinen pallonpuolisko elää syksyä ja kaikenlaisten influenssien ja räkätautien aikaa. Suomi on ehkä menossa taas kiiinni niin kuin keväällä, samoin monet Euroopan maat, erityisesti Saksa. Minun onneni on se, että asun perheineni Vietnamissa. 

Kuolemista on mietityttänyt erityisesti Uriah Heep yhtyeen entisen rumpalin Lee Kerslaken poismeno syyskuussa.   Se musiikki, mitä teininä on kuunnellut ei noin vain häviä meielstä. Minulla yksi nuoruuden kuunnelluimmista rock-albumeissta oli Uriah Heepin Magician's birthday. Sen kansi, my;s sis'kannen kuvat muusikoista, oli katseeni kohteena useinkin. Nyttemmin olen Youtubesta seurannut heid'n live/essintymisiä, ja näinhän minä saman nimisen bädin, jossa oli yksi vuoden 1972 aikaisista jäsenistä vielä jäljellä, konsertissa Ukrainan Dniprossa vuonna 2016. 


Toki ei Kerslake eikä edelleen bädnissä soittva Mick Boxkaan ole ollett päähuomioni kohteena, vaan kyllä se on ollut Ken Hensley kaikin tavoin. Ja tietysti laulusolisti, erityisesti myöhemmissä konserteissa on John Lawton tehnyt vaikutuksen. Bernie Shawta on ollut vähän vaikeampi hyväksyä eimmin, mutta nyt arvostan hänenkin ääntään. 












Tunnisteet

2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2025 2025 toukokuu 210 211 212 2203 50-vuotispäivä Aamu aamulenkki Aasia Aasialainen kasvisruoka Abba abhayrab Adelaide Adviware Aeroflot Afganistan Ahti Karjalainen Airasia airbnb Airut Ajahn Brahm Alicante alkuasukkaat alkukesä amalgamipaikat Amerikansuomalaiset Ananda marga ankanpojat ankat ankka ankka ja koira ankkalammikko Anne Rintala anoppi anteeksi Antti Heikkinen apinat arkielämä Armas Latvakoski aromipesä asettuminen ashtanga asuinyhteisö asumisoikeusasunto. asumusero asunnon etsintä asunnon vuokraus asunnonvaihtosuunnitelmat asunto asuntojono aurinko aurinkorannikko Auroville Australia Australian kansalaisuus Australian karjakoira Australian suomalaiset Australian vaarat Austrlia Austrralia auton huolto autonromu autot Avantouinti avioituminen avioliitto Bali Balkan bambuhiiliburgeri banaani banaanikasvi banaaninlehtikontti banaanit Bangkok Barcelona Beatles Benton court Bicheno Bill Sippo Birsbane bloggaus blogit Bluey Bogor Boney M Borneo Bornoe Brisbane buddhalaisuus Buddhan syntymäpäivä bulgakov Bulgaria Bura Burdekin Burma Myanmar bussikyyti Cairns Cairnsin ilmasto Camberra Cameron highlands Caravonic Caravonica Cariad farm sancturary Carins cats Celia-kirjasto Changi Cheezly Chernobyl Chicago Christine Milne CIMO Coopers plains couchsurfing covid-19 covid19 cykloni Dalat dating Dio DNA-testi DNA-testit Douglas druianesanssi Dublin Duc Trong durian durio ekologia ekotalo ekotrillerit elokuu elokuu Australia Elvis eläimet eläinlääkäri eläinräääkkäys eläinten oikeudet eläintuotanto eläinuhri energiansäästö englanniksi Englannin kieli ensisynnytys epäonnistuminen Erik Erika Erika Vikman eristys ero Esa Pelkonen esikoulu Espanja Estonia etäsuhde Eurooppa Europe Euroviisut eurytmia Eve Hietamis extrawheel festivaali festivaalit Filippiinit Filippinit Filipppiinit Findon creek Finland Finnair Finnish foxy Freukkarit fruitarismi Gaza gluteeniton pitsa Gokul jooga Greata Thunberg haastattelu haju Hakaniemi Halla-aho Halong bay halvat bussilinjat Halvat lennot hammashoito hammasoito hampputofu Hanoi Hanoi. hantit hapankaali hapankurkut hapanleipä hapatus haploryhmä I-M253 Hare Krishna liike harkova Harri Holkeri Hassisen kone hautajaiset hautajaisrituaalit hedelmät hedelmätarhat hefu Heidi köngäs Heikki Huhtanen heinäkuu Heinätyöt helle helmikuu Helsingin Sanomat Helsingin yliopisto Helsinki Henry Zalkin hiivaviutaleet hiljaisuus hiljaisuusretriitti hipit hippiauto hippijuhlat hippikylä hippimeininki hirmumyrsky hirviöt hme Ho Chi Minh City hoitoala Hong kong hostelli hpit huhtikuu huijaus Huojuva lato huono selkä Hurriganes huumeet hyönteiset hämähäkki hääjuhla hääpäivä Häät häät pyörätuolissa Ich komme ihmissuhteet Iisalmi ikämiehet ikävä ilmastonmuutos Ilosaari Ilovaarirock iltatori in english too In memoriam Indonesia Indonesia. Intia intialaiset Irlanti islam israel isyys Italia itsari itsemurha itsenäisyyspäivä itsetyydytys itäauto Jaakko Teppo Jaava Jakafta Jakarta Jakatta jakkiihedelmä jalkapallokoira jalosavu James Cook James Cook Yliopisto jamssiborssi Jane Palmer Jani Jattinen Japani Jeesus Jeltsin Jetstar Jim Pembroke Joensuu Jokisalo Pentti Jaakko jooga joogaa aloittelijoille joukkoliikenne Joulu jouluaatto joulujuhla joulukoristeet Joulukuu joululahjat joulunaika joulupäivä jouluterveiset journalismi joutsenet Joy Cavill Juha Vikatmaa Juhannus Julia Gillard jumalat juna juna vuorilla junamatkailu juoksu Jussi Halla-aho Jyväskylä jätehuolto jättipitsa jääkaappi kaaos kaasumyrkytys kaatosateet kadotettu sukupolvi kadotus kahvi kahviviljelmät kaihi kaihilasit kaihileikkaus Kaija Mesiäinen Kaivolan koulu Kaivosmies Kajastus kaksikielisyys kaksoiskansalaisuus Kambodzha kamerapuhelin kanahaukka kanakoppi kanat kansalaissota kansalaisuus kapselihotelli karanteeni karjakoira karjalanpiirakat karjatalous kasisruoka kasivsruoka kasvatus kasvimaa kasvispiirakka kasvispruoka kasvisroka kasvisruoka kasvisruoka. kasvisruokafestivaali kasvissyönti kasvisuoka kaverit Kazakhstan keiju keinokastelu keinomykiö keinomyökiö keisari keittiö kengurut keski-ikä kesä kesä jouluna kesäjuhltat kesäkuu kesäleskeys kesäloma Kevin Rudd kevät kidutus kieku kielenopiskelu kielteiset tunteet kielten opiskelu kieltenopiskelu Kiina Kiinalainen juhla Kiinalainen uusi vuosi kiinalainen uusivuosi kiinalaiset kiinalaisuus kiipeilyhyllyt kiipeilyhyllyt kissoille kiipeilytelineet kimppakämppä Kinnalainen uskonto Kiova kirjallisuus kirjat kirpputori kissa kissa-aitaus kissan hormonit kissat kissatalo kisäkuu Kito Kitti Kitti Sippala Kitti-kissa kivivilla koillinen koira koiran korvaleikkaus koiran kuolema koiran syönti koiran turkin parturointi koiranliha koiranpurema koirat koiravarkaat kokkospähkinä kokoomus kolitelämä kolonoskopia kommuuni kommuunit konkurssi kookospähkinät korallisormisammakko korona koronavirus korrputio korvaleikkaus Kota Kinabalu Kota Kinalabu koti kotikoulu kotiruoka kotityöt koulu koulumaksut kouluruoka koulutus Krakova kriisi Kroatia krokotiili Kuala lumpur kuituhamppu kuivapaasto kuivuus kukat kukkatarrat kulkuri kulkurielämä kulkuriromantiikka kulkutauti Kultarannikko kulttuuri kulttuurierot kummilapsi kuntosali Kuolema kuolinilmoitus kuorsaus Kuranda kuristjakäärme kutina kuukakut kuuma vesi kuumuus kuvien katoaminen kylmäkaappi Kyogle kyytöt kävely kävelykärry käärme käärmeet Lada Niva Bushman lahja Lai Vung laiskuus lama Laos lapsen kieli lapset lapsi lapsi sairastaa lapsiperhe lapsuus Larissa Waters lasivilla Latvia lehdistö lehmänkakka lehmät lehtiartikkeli lehtijuttu Leichart leikkikäärme leikkipaikat leikkiraha lemmikit Leningrad lennot lento lentävä sikala lihansyönti lihantuotanto liikenneruuhka linnunlaulu Linux litsit Liverpool Loi Kratong lokakuu Lokakuu Australia Lolita loma lomakeskus lomakohde Lomakohteet Malesiassa lommo autossa luffa lukeminen lukemisesteisyys luomuliha luonnonmukainan rakentaminen luonto luovuus Lviv lähdekritiikki Lähtö kodista lämpöeristys Länsi-Australia löytöeläimet Maailman tila maailmanloppu maalaiselämä Maaliskuu maanviljely maaseutu maaseutumusiikki maastamuutto maastopalot Machans beach Madir maidoton maisemointi maitohappokäymien maitohappokäyminen Maitreya majoitus makakit Makedonia Malesia Malseia Mango Manila mansit Markku Mutanen Marraskuu Marrraskuu Martti Miettunen masennus matkailu matkasuunnitelmat matkat matkustaminen matkustelu Matti Nykänen Maxi Mayakalenteri meditaatio Mekong delta Mekong-joen suisto Melbourne melu menetys meribiologia metabloggaus metallimusiikki metsä metsälampi metsäpalot Michael Klaper Michigan Midsummer mielenosoitus mielenrauha mielenterveys miljonääri minicast miso misotahna Misu monikulttuurinen parisuhde Montenegro Moorooka moottoripyörä mopo mopoilu Moskova mp3 MSR Hubba Mt Isa muistot muistotilaisuus mummola munaton munkit Murha murhe musiikki musiikkitede muutto muutto Australiaan muutto ulkomaille Myanmar naimisiinbmeno naiset naisnäkökulma Naisten mini-maraton naistenpäivä Navalnyi navetta nenetsit nettisuhde Neuvostoliitto Neuvostolitto nevlivuotias New York Nha Trang Nicky Knoff Nightwish Nimbin nomadi Norwegian Nuku pommiin nuoruus nuoruus. näkövamma näkövammaisten kirjasto Näkövammaisten liitto näkövammaisuus nälkäisten henkien kuukausi nälähnätä Odessa odotus oikeutta eläimille olkitalo oluthiiva oma koti oma talo omaisuus omistaminen Onnellisuus Onnibus.com onnittelut opaali Openmobile Openmobilem CIMO opettaja opettaminen opetus Opetusministeriö opetustyö opiskelu oppositio Ortodoksisuus ostjakit otava oti Oulu paasto Pai paikoilleen asettuminen painekeitin painonpudots pakolaiset pakolaispolitiikka paksusuolen tähystys Palembang palloleikki pandemia papaija pappa-Tunturi parisuhde parisuhde. parisuhe passi pato patsas Pattaija Pattaya Pauli Valdemar Sippala Pauligin kahvipurkit paussi Penang pensaspalot Pentti Jokisalo perhe perinne Perth Pertteli Perttelin kirkko Perttelin urheilutalo peräkärry peso Phnom Penh Piehinki pienikasvuiisuus Pietari piha pihakirppis piharemontti piknik pitkä viisumi pitsa podcast poliisikuulustelu poliitikot. politiikka politiikko polkupyörä pomona populäärimusiikki Port Dickson Port Doglas Porvoo posliinipaikat puhdistus pulpetti punaiset punk punkinpurema punkki Puola Puole Purra Pussy riot Putin puutahra puutara puutarha puutarha. Pwrth pyhiinvaellus pyton pyykinkuivaus pyykkikone pyöräily pyöränkorjaus pyöräretkeily pyöräretki Pääsiäinen Qantas Queensland Raahe raakaravinto rabies Radical design Radical Design Wheelie raha rakentaminen Rakkaus rakkaus. rambutan rantakylä raskaus Rastila rauhanmarssit rautatieasem Read peak Reggae ok remontti reppumatkailu retkeily retriitti rikollisuus Riku Keski-Rauska Risto Isomäki rock rokotus Romania roska-auto rotan vuosi ruishiutaleet ruisleipä rullaluistimet ruohonleikkuu Ruotsi rupia Russian ruuansulatus ruuhka ruumiinvalvojaiset ryhävalas ryssä Saaremaa saasteet Sabah sade sadekausi Sadhana Forest Saharov Saigon sairaala sairaus Saksa. Halvat bussimatkat salakuvaus salmiakki Salo Samantha Fox Samford Valley sammakot samojedit Samurai sappikivet Sarawak sauna sauropus androgynos sauvakävely savimaja savuakävely seksiturismi. amerikkalaisuus seksuaalisuus seksuaaliterveys Seppo Heikinheimo Seppuku Serbia serkku serkun kuolema Shani Louk sienet sifoni Siirtolaisuus siitake sika sillmäleikkaus silmäleikkaus silmälääkäri silmät Singapen tulaiset Singapore Singapre airlines Siperia sipsikaljaveganismi sipuli Sisuradio sisäleikkipaikat sisällissota sitoutumiskammo sivuraide Slaavilaiset kielet. Sngapore sodat Sofi Oksanen soija soijanakki soijapapu sokeus. sony-Eircsson sorsat sota Spartacus spesismi Steiner Steinerpäiväkoti Steve Dillon Subaru suhku suikkis suklaa sukuhistoria sukulaisvierailu sukupuolivietti sukupuu sukututkimus Sumi Sunnybank Sunshine coast suolakurkut suomalaiset Australiassa suomalaiset ulkomailla suomalaisuus suomeksi suomen kieli Suomesta muutto Suomi Suomirock suru Sydney sydän sydänsurut sydänvaivat sykloni Sykloni Larry syksy synnyimää synnytys syntymäpäivä syyskuu sähkömopo sähkönkulutus sähköpyörä säteily Sössölandian kultakurkut taapero TAFE taimsed viinerid Taiwan takapiha Talo talous talvi Tammikuu tammikuu. Tanah rata taolaisuus Tapaninpäivä tasapaino Tasmania Tasmanian sää tattari taujko teini-ikä tekomykiö telttailu tempe tempeh temppeli tempperli Terrassa. Zaragoza terveys tet teurastamo Thai Thai-ruoka Thaimaa Thermarest Timo tropiikista Tolstoi. tomaatin tuoksu tontti tonttikaupat Topi Sorsakoski toukokuu Townsille Townsville Townsvillen suomalaiset Toyota trooppiset kasvit Tropiikki tuhkaus tulirokko tulva tulvat tupakoinnin lopettaminen turistijuna Turkki turvallisuus tuuli uimapaikat uiminen ujous Ukraina Ukraina. matkailu ukrainan kieli. ulkoilu ulkosuomalainen ulkosuomalaiset ulkosuomalasiet UNHCR uniapnea Unkari Urho Kekkonen uriah heep urologia USA uskonto Uusi Etelä-Wales uusi työ Uusi Vuosi Uusi Vuosituhat Uusi Vuso uusivusi Uusmedia Uvbuntu vaalit vaalitilaisuus vaellussauvat Vagaaniruoka vaiva vakiintuminen valaat valkoinen Australia valkoinen valas Vanha talo vanhemmuus vanhemmuus. vankila vapaaehtoistyö Vappu Varna vauva vauva-arki vauvauutiset vegaairuoka vegaani vegaanihaaste vegaanijuusto vegaanijuustot vegaanimajoitus vegaanimakkara vegaanin ravitsemus vegaaninen Espanja vegaaninen juusto vegaanirakkaus vegaaniruika vegaaniruoka vegaaniruoka kasvisruoka vegaaniset juustot vegaanit vegaanituotteet vegaanius vegaanyhteisö Vegaia vegan vegan. veganismi vegetarian vegfest veneretki Venäjä venäjän kieli venäläiset verenpaine vesihuolto vesisade Victoria Video video. videoblogi videokamera videokirje videoloki vieraat Vietnam Vietnam. vietnamin kielinen kirjallisuus vihannekset vihis vihreät Viisumi viisuminhaku violife Viro virus Vlog vlogi vloki vogulit Voietnam Voito Pokela Vung Tau vuodatus vuoret Vuorikatu 5 vuoristo Vuosaari vuosi vuosi 2001 vuosipäivä vuotavat hanat väkivalta välikatto Waldorf Wapit wheaty Wheelie Wigwam Wilmersburger Woodstock WWOOF Y2K ydinvoima yhteisöasuminen yhtisöasuminen YK yksin yksinkertaisuus yksityiskoulu yksivuotias ympäristö ymäpristö ystävät äiti äänesys ääniblogi Ääniblogi. äänikirja äänikirjat äänivlogi
Näytä enemmän

Käyttöehdot

Kaikki sisältö, jota ei ole lainattu lähde mainiten, on aina tekijän omaisuutta ja pysyy sellaisena. Tekstit on kivjoitettu ja julkaistu Australiassa, Ukrainassa, Malesiassa ja Vietnamissa Googlen kansainvälisille palvelimille..

Tämän blogin sisältö on jaettavissa noudattaen Creative Commons -lisenssiä CC BY-NC 4.0

. Se tarkoittaa sitä, että kaikkia tämän sivun tekstejä ja kuvia saa käyttää, jakaa ja sovittaa sillä ehdolla, että alkuperäinen lähde mainitaan: Timo Tropiikista ja/tai Tim Sippala sekä tekstin, kuvien että videoiden ja kaiken muun sisällön kohdalla. Tämän lisenssin käytön on oltava ei-kaupallista. Kaupallisesta käytöstä on sovittava erikseen tekijän kanssa.

Lisenssi ei ole voimassa selvästi kuvakaappauksiksi tunnistettavissa kuviss, esim. Google maps tai Google Earth eikä tekstien kohdalla myöskään silloin kun lainataan sanomalehtiä. Lisäksi lainaajan on muistettava, että julkaisumaan lait ajavat tämän lisenssin edelle.



Blogitekstien arkisto



2025 - Matkailua pojan kanssa täällä Vietnamissa, pehmeä lasku kouluun Toukokuu, Huhtikuu Maaliskuu, Helmikuu, Tammikuu
2024 - Uusi elämä vuoristossa. Pari matkaa pojan kanssa. Joulukuu, Marraskuu, Lokakuu, Syyskuu, Elokuu, Heinäkuu, Kesäkuu, Toukokuu, Huhtikuu, Maaliskuu, Helmikuu, Tammikuu
2023 - Pojan huono koulukokemus, loppuvuodesta mykistyi kuukaudeksi. Ennen joulu pyörärekti vuoristossa ja sitten muutta vuoristoalueelle. Täytin 60 vuotta. Joulukuu, Marraskuu, Lokakuu, Syyskuu, Elokuu, Heinäkuu, Kesäkuu, Toukokuu, Huhtikuu, Maaliskuu, Helmikuu, Tammikuu
2022 - Korona-aika jatkuu: sairaana pari kertaa, passin ja oleskeluluvan uusinta. Matka Phnom Penhiin olsekelulupaa odottamaan. Suru Ukrainan puolesta Venäjän hyökättyä 24.2.2022, uniapnea todettiin ja kone hankittiin.  Tammikuussa tuli 20 vuotta Suomesta lähdöstä. 
Joulukuu,   MarraskuuLokakuuSyyskuuElokuuHeinäkuuKesäkuuToukokuuHuhtikuuMaaliskuuHelmikuuTammikuu
2021 - Eloa koronan varjossa, sisäinen verenvuoto, uusi mökki
2020 - Koronapandemia lukitsi elämän maalaiskylään. Matka Hanoihin rekisteröimään avioliitto ja lapsi. Nyt pojasta tuli Suomen kansalainen.
2019 - Ensimmäinen lapseni syntyi. Avioliitto virallistettiin molemmissa maissa.
2018 - Häät Vietnamissa, muutto vuoristoon opettajaksi ja koulun hylkääminen.
2017 - Vietnamista käynti Ukrainassa ja Suomessa. Paluu Vietnamiin ja päätös asettua.
2016 - Parisuhteen loppu. Poistuin Vietnamiin, sieltä Ukrainaan, jossa vietin puolet vuodesta. Välillä oleskelua Suomessa. Loppuvuodesta uusi parisuhde Vietnamissa.
2015 - Parisuhde Malesiassa. Opettajana Myammarin lapsille. Turkin, Bulgarian, Ukrainan ja Puolan kautta Suomeen. Loppuvuodesta takaisin Malesiaan.
2014 - Pois Australiasta: ensin Malesiaan, sitten Vietnamiin, Suomeen ja Espanjaan ja takaisin Vietnamiin ja Malesiaan. Uusi Parisuhde.
2013 - Taiwanista Singaporen kautta Australiaan. Pyöräretki Adelaideen ja sieltä Suomeen, Viron kautta Eurooppaan. Takaisin Australiaan ja päätös lähteä. Pitkä kävelyretki Cairnsista Melbourneen.
2012 - Brisbanesta Suomeen, sieltä Hongkogiin. Loppuvuodesta Japani, Taiwan.
2011 - Perth, Länsi-Australia. Uusi parisuhde Indonesiassa, tekomykilöleikkaus.
2010 - Elämää kommuunissa, Brisbane, avioero. Matka Thaimaahan, Singaporeen, Indonesiaan.
2009 - Opiskelua vanhustenhoitajaksi, lähdin kotoa etsimään uutta elämää. Huhtikuu: Elvis kuoli käärmeen kidassa. Lokakuussa lähdin omille teilleni.
2008 - Erosin työpaikasta ja yritin uutta uraa.
2007 - Australian kansalaisuus. Politiikkaa: vaalit ja vihreät naiset.
2006 - Ostimme oman talon Australiassa. Terveys reistailee.
2005 - Uusi työpaikka, muutto Cairnsiin. Machans beach, vanha hippikylä. Vegaaniksi.
2004 - Maalla Woodstockissa (Queensland, Australia), työharjoittelua, hautajaiset Syyskuu, Marraskuu.
2003 - Townsville, Queensland, Australia. Oleskeluluvan hakua.
2002 - Muutto Singaporeen, uusi parisuhde, avioliitto, joulukuussa muutto Australiaan.
2001 - Uuden edessä: Uusmediakupla puhkeaa, lomautus, painonpudotus, Singaporeen? Pyörilyä, matka Kainuuseen ja Ouluun.
2000
Uranvaihto: Valtiolta yritysmaailmaan: OpenMobile, asunto Meri-Rastilassa, matka Englantiin ja Irlantiin.
1999 - Helsinki, Läksiäiset yliopistolla. Nyt töissä Hakaniemen virastotalossa (CIMO)
1998 - Helsingissä töissä yliopistolla. Matka USA:han ja sieltä tuli mukana ensimmäinen videokamerani.
Ennen sitä elämää Suomessa: Pertteli, Salo, Kälviä, Oulu, Jyväskylä, Espoo, Helsinki. Opiskelua: tietokoneita, venäjän kieltä ja kulttuuria, kotimaista kirjallisuutta, aate- ja oppihistoriaa, filosofiaa.