2020 Toukokuu - ukkosta ilmassa





Toukokuu alkaa Vapun päivästä. Koronan takia vappua vietetiin hyvin rauhallisissa merkeissä sekä Suomessa että muualla maailmassa. Meillä sitä ei vietetty lainkaan. Ilman Facebookia ja Ilta-Sanomia en olisi varmaan edes tiennyt, että sellainenkin juhla on tulossa ja menossa.  Eipä ole kovin montaa vappua muistissa, eikä se johdu siitä, että olisin ollut silloin pelti kiinni. Joskus olen olltu rahaton, joskus saamaton, joskus vain laiska viettämään sitä, ja 1990-lvuulla olin aina töissä tietokoneiden parissa. 


Tämä kuukausi oli minulle sekä fyysisesti että henkisesti raskasta aikaa. Johtuukohan se osittain tästä koronavirusjasta: siitä, etten ole päässyt matkustamaan mihinkään tammikuun alun jälkeen, kohtaa viiteen kuukauteen vai siitä, että ilma on ollut painostava, ukkosta uhkuva,  siis hiostavan kuuma, välillä +38 astetta, öisinkin alimmillaan +26 vai siitä, että perheessä on pieni vauva? 


Erik-poka on jo 7 kuukauden ikäinen: iloinen ja touhukas, mutta myös haasteita tarjoava. 

Vieläkin minua surettaa se, että ihmistaimen elämä ei voi sekään olla pelkkää iloa ja auringonpaistetta vaan siihen liittyy kipua, tuskaa ja ahdistusta. Sitä siihen liittyy siitäkin huolimatta, että erittää hoitaa ja tukea mahdollisimman hyvin, olla aina läsnä.  Mutta eipä siinä näytä olevan kaikkivoipa kun kiukku iskaa silloin kuin hyvittaisi leikkiä, mutta on väsynyt eikä sitä itse tajua, ei ymmärrä, että suostumalla nykkmaan saa olon paremmaksi.  Tottahan siinä auttaa helliminen ja tuutiminen, mutta ei se heti auta. Kauhulla vain odottelen uhmaikää. 


 


Minä viettäisin hänen kanssaan koko päivän kahluualtaassa, jonka juuri ostin, mutta hänen äitinsä ja äidin kulttuurin mielestä jopa +30 asteinen ilma ja lähes yhtä lämmin vesi vilustuttaisivat hänet, jos hän pullikoisi altaassa yli 10 minuuttia päivässä.  Haasteita siis tarjoaa pojan lisäksi myös tämä kulttuuri. Esimerksiki koiran lähelle ei saisi lapsi mennä eikä koiran kanssa leikkiä. Se ei ole lainkaan minun mieleeni  


Surukseni en ole voinut viettää lapseni kanssa niin paljoa aikaa kuin olisin halunnut, en siltikään vaikka molemmat olemme lähes aina kotona. Minä en vain voi olla siellä kuumalla terassilla ihmisten keskellä koko aikaa, vaan minun on pakko päästä takapihalle yksinäisyyteen seisomaan tuossa mutaisessa, mutta viileässä vedessä, kaivelemaan, pengertämään, maisemoimaan, istuttamaan ja hoitamaan puutarhaani. Eipä sielä juuri mikään ole vielä kunnolla kasvanut, mutta nyt sadekauden alkaessa ainakin joitakin palkokasveja on hengissä ja myös marraskuussa istutettu vetiveria-ruoho on lähtenyt kasvamaan.  

Kaivellessessani kuuntelen äänikirjoja. Viime aikoina mm. Eeva Joenpellon Lohja-sarjaa sekä Panu Rajalan kirjaa Mika Waltarista ja hänen tuotannostaan. 


Vaikka välillä iskee uskonpuute, silloin kun monen viion työ on valunut veteen, on puutarha silti pääasiassa ilon ja virkistyksen lähde. Sellainen on tietysti myös poika, ja sellainen on ruuanlaitto. Nykyään laitan lähes kaiken itse: leivät, soosit ja myös jälkiruuat.  Nyt on paljon avokadoa saatavissa, joten teen siitä jäätelöä. Lisään siihen paikallista kookosmaitoa/kermaa, banaania ja kaakaojauhetta, jossa on mukana myös kaakaovoita sekä vaniljauutetta.  On se niin hyvä, ettei muita jäätelöitä kaipaa kuin omia. Vielä kun tulee saataville duriota (durian) ja mangoa, niin saa vähän vivahdetta makuun. 

Kameravalvontaa

Yksi herrastuksistani on tietotekniikka. Se on enimmäkseen ihan hyödynkin tavoittelua. Minä virittelen Linux-palvelinta, sen apuohjelmia esimerkiksi  valvontakameroiden ohjausta varten.



Aluksi ostin muutaman tuollaisen halvimman hintaluokan kameran, joissa oli kaikki samassa, ja joita sitten seurattiin ja ohjattiin puhelimeen ladatusta sovelluksesta. Yiritin viritellä niitä myös niin, että pystyin ohjaamaan ja seuraamaan niitä myös tietokneiltanii esim. rtsp-protokollaa käyttäen. Aina se ei onnistunut. Lisäksi nämä mallit eivät näytä kestävän täällä kuumassa ja kosteassa ilmastossa kovinkaan piktään. Lisäksi minulla on tunne, että appiukko on välillä sohinut ja kolhinut niitä ihan tahallaankin. 
Näihin haasteisiin olen vastaamassa siirtymällä hieman kalliimpiin ja kestävämpiin sekä enemmän ukoista puuttumista sietäviin ratkaisuihin. 


Virittelen noita kameroita, tietokoneita ja muuta tekniikkaa ihan harrastuksena, siinä missä joku muu tekee ristikoita, sudokuja, pelaa pelejä.   Minä en pelaa pelejä enkä katso elokuvia enkä juuri muutakaan visuaalista viidhettä. Sen sijasta minulla on harrastuksina tuo tekniikka ja sen lisäksi äänikirjojen kuuntelu sekä puutarhassa touhuaminen. Mitään mainittavia tuloksia en ole missään noista saavuttanut mutta pysyvätpähän ainakin aivot ja muu keho sekä mielikin jokseenkin kunnossa.  Jooga unohtui listalta, vaikka se on nyt kuumana aikana jäanyt vähemmälle.

Mutta onhan näistä kameroista mysö hyötyä. Ne tuovat turvallisuuden tunnetta ja ovat ehkä estäneet varkaiden vierailujakin, ken tietää.  Reilu vuosi sitten, kun oltiin täällä anoppilassa käymässä Uuden Vuoden juhlissa, yöllä kävi varas ja vei vaimon veljen sekä isän rahat. Mimi-koira ei nostanut asiasta isoa meteliä, joten epäilen, että voro oli joku pihapiirin asukeista, joap perhepiiristä. 



Tässä maassa ja tässä kulttuurissa, johon sopii Suomen persidentti Sauli Niinistönkin siteeraama kuvaus: "kasakka ottaa sen mikä on huonosti kiinni", joten kannattaa varsistaa, ettei mikään ole huonosti kiinni.  Jo, kasakat eivät varsinaisesti edusta marxismi-leninismiä eivätkä neuvostokulttuuria. Sen sijaan keltainen sirppi ja vasara ovat jättäneet jälkensä vietnailaiseen kulttuuriin ehkä samalla tavalla kuin venäläiseen.  Siltä minusta ainakin tuntuu: olen pudottanut lompakkoni tai se on muuten vain viety jopa kotipihalta, eikä sitä ole kukaan toimittanut poliisille eikä antanut takaisin edes vain rahoista putsattuna, vaan kaikki kortitkin on viety, vaikkei niitä ole välttämättä edes yritetty käyttää. Sillä tavalla menetin viime vuonna Urho Kokkosen kuvalla varustetun pankkikorttini. Se kiva-aihio sitten olikin poistettu jo valikoimasta uutta hakiessani, joten vain muisto on jäänyt tuosta 666-lukuun päättyvästä maksuvälineestä. 



Tämän nimenomaisen kortin menetyksellä sinänsä on vain symbolista merkitystä, se, että täällä ollaan erilaisessa ympäristössä ja kulttuurissa, eikä missään turvallsiessa lintukodossa. Mitä tahansa voi sattua. en luota edes puolisooni tai hänen perheeseensä, vaan heidänkin suhteensa olen varuillani. Toki en henkeäni pelkää, enä myöskään sitä, että he varastaisivat rahani tai pankkikorttini ainakaan suoraan, mutta kyllä olen sen verran realisti, että olen täällä haluttu ja rakastettu kuitenkin paljon enemmän  taloudellisista syistä kuin olisin Suomessa tai Australiassa. Siksi pidän varani, etten joudu kynityksi ja hyväksikäytetyksi, vaan että ohjat pysyvät minun käsissäni. 

Minulla on tapana hävittää ja unohdella tavaroitani. Kun niin käy, ja ne joku löytää, niitä ei anneta takaisin minulle vaan ne otetaan omaan talteen. Näin on käynyt monille työkaluille ja muille sinänsä pienille sineille on käynyt.  Se rassaa eniten, etten tiedä, onko ne vohkittu vai olenko itse työntänyt ne roskikseen tai johonkin muualle mistä en pysty niitä enää löytämään. 

Jopa lapsia varastetaan näillä seuduin, eipelkästään perheen koiria. Minähän menetin Ktio-koirani todennäköisesti varkaille viime vuonna. Poikaani en halua menettää. Siksi pitää yrittää tehdä voitavani hänen turvallisuutensa eteen. 

Ohjelmointia 

Viralliselta koulutkseltani olen atk-ohjelmoija/suunnittelija. Se olis itä 1990-luvun terminilogiaa. Suoritin tuon keskiasteen tutkinnon vuonna 1995. Tietokoneiden parissa olin puuhaillut jo vuodesta 1990 lähtien, jolloin ostin ensimmäisen tietokoneeni: Unisys PW500//2. Siinä oli 8 megahertsin suoritin, muistia 540 kilotavua, jonka päivitin jossain vaiheessa yhteen megatavuun.  Kiintolevynä oli 40 megatavun MFM-levy, joka oli hyvin meluisa ja altis häiriöille. Se oli sitä aikaa se: soiteltiin hitaalla modeemilla yliopiston soittosarjaan, käytettiin isoja koneita Unix-käyttöjärjestelmällä. Tukki, Palikka, Kalikka olivat koneiden nimet Jyväskylän yliopiston atk-keskuksessa. Lisäksi soitettiin yksityisiin BBS-jäjrestelmiin, jotka pyörivät ihmisten kotikoneissa. Minullakin oli sellainen kehittteillä Maximus-ohjelmiston avulla.

Tourukatu 8, vanha puutalo oli asuntoni  vuodesta 1989 vuoteen 1993. Vanha puutalo joen rannalla melkein kaupungin keskustassa. Jyväskylän tietokonehuolto, Veikko Lahtinen, oli ensimmäisen koneeni myyjä ja huoltaja.  Kohta opettelin itse sen huollon. myös käyttöjärjestelmän perusteet Petteri Järvisen kirjan PC-käyttäjän käsikirja avulla. 


Ohjelmointia harrastin Turbo Pascal-ympäristössä. Kävin siitä myös perus- ja jatkokurssit. Muistan kun vuoden 1991 Irakin sodan aikana oli kovassa kuumeessa. Makasin sängyllä ja radio oli auki. Sieltä tuli sotauutisia, mutta minun päässäni pyörivät houreet Pascal-kielen tietorakenteista ja moniulotteisista taulukoista.  Tietojenkäsittelyn ohella opiskelin sosiologiaa, yhtieskuntapolitiikkaa, filosofiaa ja psykologiaa sekä venäjän kieltä, johon sain myös sivuaineoikeuden.  Sitten vuonna 1993 jätin yliopisto-opinnot rahoittajan (KELA) painostuksesta ja päätin hankkia ensin käytännön ammatin eli virallistaa tietokonetaitoni.  Silloin alan töitä sai melkein jo sillä, että osasi käyttää tietokonetta eli ei pelännt sitä.


Pietarissa kävin usein 1990-luvulla. Siellä kävin myös virtuaalisesti puhelinverrkoa pitkin paikallisiin BBS-järjestelmiin.  

Minä päätin yhdistää tietokoneet ja venäjän kielen. Niistä tulikin sitten leipäpuuni 1990-luvulla.  Silloin kyrillisten merkkien tuottaminen skandinaavisten ja kielitieteen erikoismerkkien ohella oli haastava urakka työpaikassani Slaavilaisten kielten laitoksella.  Myös ihan perustason tuki työllisti. Silloisia asikkaitani olivat mm. opiskelijat Anni Sinnemäki ja Jussi Halla-aho. Sain jopa olla todistamassa viimeksi mainitun aatteellisen kääntymyksensä ensiaskeleita.


En voi sanoa olleeni hyvä tai lahajakas, en ainakaan teknisesti, puhumattakaan siitä, että olisin ollut sitä matemaattisesti. Vahvuuteni tuolla alalla oli ennen kaikkea sosiaalisuus: halu auttaa ihmisiä. 
Se pääsi oikeuksiinsa Kansainvälisen henkilövaihdon keskuksessa (CIMO) vuosina 1999 - 2000. Sen jälkeen yritysmaailma olikin ihan toista maata, enkä pärjännyt siellä millään lailla mainiosti, mutta olin vain onnekas. Niinpä työ vei minut Suomesta Singaporeen vuonna 2002. Niistä ajoista olenkin kertonut aiemmin tässsä blogissa.





Mutta siis aviovoimistelua, sudokujen ja ristikoiden korviketta, ehkä myös ajantappoa. Ainakin jos tuo kaikki otettaisiin pois, saattaisi tulla niinsanotusti aika pitkäksi. Muistan että sellaista sattui silloin ennen kuin olin hankkinut ensimmäisen tietokoneeni. 



xxxxx

Fruitaristin kuolema 



Mietin, että pitäisikö hakukoneille tarjota vielä raflaavampaa otsikkoa: esim. Vegaanin kuolema.


Kuulin siitä vasta nyt, koolemasta, joka sattui vanhoilla kotikulmillani Australiassa, Queenslandin osavaltiossa Cairnsin kaupungissa yli puoli vuotta sitten.  Hän oli Facebook-kaverini, jonka olin tavannut Cairnsissa siellä viimeksi käydessäni elokuun alussa 2013. En siis tuntenut häntä enkä ollut kuullutkaan hänestä silloin kun asuin siellä vuodesta 2005 vuoteen 2009.

Facebook-kirjoitusten tietojen mukaan Robert oli kuollut 75-vuotiaana kuivapaaston seurauksena.  Hänen munaisensa olivat pettäneet ensin, sitten sydän. Hän oli vajonnut tajuttomuuteen, josta ei ollut lääkärien mukaan enää toivoa parantua, joten hänet oli irrotettu letkuista lokakuun lopulla 2019.  Hänen Facebook-profiilinsa näkyy poistetun sen jälkeen kun sitä viimeksi katsoin muutama päivä sitten, joten yksttyskohtia en voi katsoa.

Terveysguru, kiropraktikko Dr. Robert Lockhart, hänet tapasin paikallisten vegaanien kommuunissa, vanhassa talossa järjestetyissä bileissä, jotka osoittautuivat fruitaristien tapaamiseksi: ei alkoholia, ei huumeita, ei tupakkaan, vain hedelmiä.  Minä kävin siellä tarkoituksenani tutkailla,  löytyisikkö sieltä kimppakämppää, johon voisin ehkä asettua asumaan joksikin aikaa.  Cairnsissa asuivat entinen vaimoni Nancy sekä neljä kissamme ja kaksi koiraamme, joiden lähellä halusin olla, etenkin Singaporessa Nancyltä adoptoimani Kitti-kissan lähellä, joka oli sairas ja jo yli 10-vuotias.  En sitten löytänyt sieltä sopivaa ausinpaikkaa, en myöskään ylhäältä vuorilta Kurandasta. Niinpä sitten lähdin seudulta kävelemään kohti etelää.








Vuosi 2013, silloin en kirjoittanut blogiini kovin ahkerasti vaan kerroin elämästäni lähinnä Facebookissa sekä Soundcloud-palvelun ääniblogissa. Tamnikuussa palasin Taiwanista Singaporen kautta Sydneyyn. Sieltä lähdin maaliskuun alussa pyöräilemään kohti etelää: Melbournea ja Adelaidea, ehkä myös Tasmaniaa. Matkan aluksi olin kuolla kaaduttuani autojen eteen vilkkaasti liikennöidyllä tiellä. Selvisin säikähdyksellä ja pääsin kuuden viikon päästä Adelaideen, jonne jätin pyöräni uuden ystäväni Frazerin vegaaniparatiisiin (Eden Sanctuary).

Olin tuon kulkurielämäni aikana tavannut monta hänen kaltaistaan "gurua" tai itsensä joksikin opettajaksi, esikuvaksi kokemaa ja jonkin verran myös muiden seuraamaa ihmistä.


Taiwanissa olin joulu-tammikuussa viettänyta kuusi viikkoa Manner-Kiinasta kotoisin olevan anisen luona, en rakastajana vaan perhemajoituksen asikkaana. Hän oli valaistunut teeseremonioiden ja henkisen hyvinvoinnin harjoittaja: meditaatiota, itseään muksivaa hierontaa, positiivisuta... Hänen luonaan maaseudulla minusta tuli hoikempi, energisempi, hyvinvoivampi, iloisempi. Seuraava vierailu hänen luokseen tapahtui muuten joulukuussa 2019, ja se olikin viimeinen ulkomaanmatkani ennen kornnaepidemian puhkeamista.


Sitten Sydenyyn saavuttuani osallistuin hyväntekeväisyysillalliselle sekä juoksutapahtumaan, jotka tukivat iäkästä pariskuntaa, joka aloitti vuoden kestävän projektinsa, jonka aikana he juoksivat maratonin joka päivä tuon vuoden aikana ja nauttivat vain raakaravintoa.  Projekti onnistui ja siitä puhuttiinkin aika tavalla:  Running Raw Around Australia. (video)

Heiädn sanomansa oli, että raakaravinto on tervelllistä ja voimaannuttavaa, ja sen avulla voi jopa parantua syövästä niin kuin Janette oli tehnyt.

Minä sain heiltä ajatuksen lähteä kiertämään Australiaa: en toki juosten, mutta ehkä polkupörällä tai kävelleen. Niinpä teinkin tuon vuoden aikana molemmat.


Ennen sitä kävin kuitenkin Suomessa ja muualla Euroopassa. Vuotta aiemmin, touko-kesäkuussa 2012 olin tehnyt Suomen-matkan liki kymmenen vuoden tauon jälkeen  Se oli todella positiivinen kokemus, joten päätin uusia matkan tänäkin vuonna. Päätin tehdä sen taas samaan aikaan eli keväällä, toukokuussa.  Tosin tällä kertaa päätin matkustaa myös muualla Euroopassa, erityisesti Balkanilla ja muualla Itä-Euroopassa. Ehkäpä sieltä löytyisi minulle uusi koti.




Tuon kuuden viikon pyöräretken aikana harkitsin, että jatkaisinko pyöräillen myös Euroopassa. Päätin että en, koska siellä on huomattavasti villkkaampia teitä ja myös vähemmän metsiä, joissa voisi yöpyä teltassa.


Niinpä sitten jätin pyöräni Frazerille sillä optiolla, että saisin sen takaisin, jos palaisin hänen luokseen. Sillä välin hän ja vieraansa saavat käyttää sitä. Sivulaukkuineni ja muine varusteineni sitten lensin Adelaidesta Sydneyn kautta Suomeen China Southern Airlinesilla, pieni välipysähdys Kiinan Guangzhoussa.





Suomessa minulle järjestettiin pieni syntymäpäiväjuhla vähän ennnakkoon. Elokuussa täyttäisin 50 vuotta.  Olin päättänyt ja hankkinut itselleni lahjankin. Perheenjäsenet osallistuivat siihen. Minulle oli saapunut Hollannista Radical Design-yhtiön valmistama kävelykärry Wheelie, hinta silloin liki 800 euroa lisävarusteineen.




Tämä kärry oli maktakumppanini seuraavien vuosien aikana. Pidempiä polkupyöräreissujakin tuli tehnyt pari: vuosina 2015 ja 2016 Suomessa.





Kärryä on kuljetettu myös polkupyrän ja mopon takana peräkärrynä. Sellaisessa käytössä se oli myös kesän 2016 pyörämatkalla Joensuusta Alajärvelle.

Ukrainan- ja Suomen-reissuilla vuonna 2017 kävelykärry odotti paluutani täällä Vietnamissa. Se on vieläkin tallella ja suhteellisen kelvossa kunnossa. Olen ajatellut tehdä siitä lastenrattat.




Ukrainassa en käynyt vielä vuonna 2013, en uskaltanut. Silloin olivat Kiovan Maidan-aukion mielenosoitukset ja niihin liittyvät kuolleet esillä mediassa. Ukrainan voro oli sitten vasta vuonna 2015 kun matkasin Euroopan halki Turkista Puolaan ja sieltä lentäen Suomeen.

Tämän, vuoden 2013 reissun aloitin matkaamalla laivvalla Helsingistä Tallinnaan. Sieltä jatkoimme kaverini kanssa Kuresaareen Saarenmaalle. Siellä vietin vajaan viikon verran kunnes matkasin itsekseni Tarttoon ja lähdin kävelemään kohti Latviaa.

Seuraavaan kahden kuukauden aikana kiiruhdin monen maan ja kaupungin halki. Kaikkea tapahtunutta en edes muista.



Tartossa vierailin vallatussa talossa. 


Tartosta koti Latviaa kävellessäni yövyin metsässä. Seuraavana aamuna minut yllätti raju ukkoskuuro, jonka yksi salamoista poltti lähelläni olleen muuntajan. Läpimärkänä ja pelästyneenä yritin liftata - tuloksetta. Sain kuitenkin otettua bussin Valgaan, josta otin junan Latvian Riigaan. Junaa odotellessani kävin läheisessä kyläkaupassa ostamassa syötävää. Sieltä löytyi tarjouksessa olleita vihreitä kuulia, joten lounaani koostui niistä ja limsasta.

Riiassa olin käynyt jo vuonna 1999, kun olimme työpaikkani Cimon pourkan kanssa tehneet sinne kesäretken.




Paikalliset kielet, sohvasurffauksen (Couchsurfing) kautta tavatut ihmiset, eritoten tytöt, keväinen luonto, vegaaniruka olivat matkallani kiinnosuksen kohteita. Toivon, että kohtalo johtaisi tielleni jotain, mikä pysäyttäisi minut ja saisi jäämään, näyttäisi uuden suunnan elämälleni.




Jatkoin Riiasta pikavauhtia Liettuan Vilnaan ja sieltä Puolan Varsovaan, jossa pysähdyin ainakin yhdeksi yöksi. Yöhvyin yleensä edullisessa hostellissa.



Se oli aika hätäistä ja tempoilevaa matkustelua, ihmeen odottelua, tai ainakin jonkin merkin, naisen, joka saisi minut jäämään, tai paikan tai molemmat. Olin eronnut Nancystä jo kolme vuotta aiemmin ja toivoin kuumeisesti löytäväni jotain mikä saisi minut asettumaan.



Sellaista ei löynyt, joten palasin Australiaan heinäkuussa, ja palasin siksikin, että eläkkeen maksaminen olisi loppunut, jos olisin viipynyt poissa maasta enemmän kuin kolme kuukautta. Aikaraja supoistui sitten kahteen heti palattuan, mutta nyt myös annettiin viranomaisille harkintavalta asiassa, ja muissa maissa syntyneet, pysyvästi työkyvyttömät saattoivat saada luvan poistua maasta niin pitkäksi aikaa kuin haluavat.  Minä anoin sellaista poikkeuslupaa ja sainkin sen yllättävän helpolla. 

Sitä en vielä tiennyt ollessani Cairnsissa. Kävin vanhassa kodissamme, näin Nancyn ja tapasin eläimet: kissat olivat kaikki vielä hengissä: Kitti, Lolita, Spartacus ja Misu. Myös koirat Bluey ja Sumi, jotka nekin tunsivat minut. Oli myös uusi koira Foxy, joka oli kaveri kaikkien kanssa. 

Yirtin etsiä sieltä asuinyhteisöä, joho olisin voinut jjäädä asumaan. Siinä tarkoituksessa vierailin myös vegaanien talossa hedelmäbileissä, joissa olivat myös Robert Lockhardt ja hänen Filipppiineiltä kotoisin oleva vaimonsa. He olivat paikalla ainoat, joiden kanssa oli mukava jutella ja joiden kanssa ystävystyin. Vegaanikommuuniin liittymisestä ei ollut edes puhetta. Kukaan ei sellaista mahdollisuutta edes tarjonnut, enkä muista kysyinkö edes. 


En viihtynyt Carinsissa, levottomuus ei kadonnut. Niinpä päätin lähteä kävellen kohti etelää.  Ennen lähtöäni ystäväni ja entinen työkavernini tsekkiläinen Albert näytti minulle kävelyeitin entisen taloni tienoilta kohti ylhäällä vuorella sijainnutta Kurandaa. 




Ne vuoret, joskus jopa Kurandan valojen kajo, näkyivät meidän talollemme Caravonican kaupinginosassa Carramar Crescent-kadulle.  Yirtin siellä asuessamme pari kertaa löytää sen kävelyrietin alun, mutta sitä ei ollut merkitty hyvin, ja se oli kaiken lisäksi virallsiesti suljetty hirmumyrsky Larryn tekemien tuhojen takia.  Nyt Albert käytti Googela parempaa navigaattoriohjelmistoa, jonka avulla hän pystyi löytämään sen polun alkupisteen ja pitämään meidät oikealla tiellä. 


Kurandassa leiriydyin Granite Gorge kansallispuiston lähes ilmaiselle leiripaikalle  muutamanksi päiväksi: syöttelin wallabeja, pieniä kengurueläimiä, kuutbtelin äänikirjoja, uin purossa ja vain lepäsin viileähkössä ilmassa.   Sitten lähdin kävelemään kohtei etelää: ensin alas vuorta kohti mission beachia ja Towsvilleä. 


Kävelin pitkin teitä kärryäni työnnellen, eninnäkseen maan suurimman valtatien reunaa. Yövyin joko metsissä, peltojen reunoilla tai leirintäalueilla.  Välillä istuin autossa, sitten parin kuukauden kuluttua jopa junassakin, mutta tuli niiden viiden kuukauden aikana käveltyäkin varmaan muutama tuhat kilometriä. 

Ehkä vähän ennen tai jälkeen 50-vuotispäiväni sain tiedän, että minun ei enää tarvitse pysyä Australiassa saadakseni tk-eläkkeeni vaan olen vapaa lähtemään, myös tulemaan takaisin, jos siltä tuntuu. Tosin virkailijan puheesta ymmärsin sen, että tarkoitus olisi nimenomaan se, että lähtisin. Syynä siihen oli epäilemättä se, etten olisi maassa kuormittamassa sosiaali- ja terveyspalveluja. 


Tämä oli minun  viidenkympin villitykseni, synttärijuhlani.  Aurinkopaneeleista sain virtaa puhelimeen ja mp3-soittimeen, jolla kuuntelin äänikirjoja suomeksi.   Kaikenlaista Australiaa sain nähdä: myös tuttuja paikkoja: Inghan, Townsville, Woodstock, Brisbane, Sydney, Melbourne. Sitten joulukuun vietin Tasmaniassa. Sieltä palasin ihan vuoden viimeisinä tunteina Melbrouneen, jossa vietin pari viikkoa ennen kuin lähdin maasta lentämällä ensin Malesian Kota Kinabaluun. 


Raimo Häyrinen kuollut 


Vuonna 1975 minä oli 11-12 -vuotias Asuimme äidin, isäpuolen ja sisarusten kanssa omakotitalossa Perttelin Kiavolassa. Kaikilla ei ollut omaa huonetta, mutta minulla oli. Se oli kellarissa oleva takkahuone erillään muista, pannuhuoneen vieressä. Isäpuoli oli remontoinut talon sen jälkeen kun se oli ostettu äidin ja isäuoli-Matin avioiduttua vuonna 1973 kesällä ja meidän muutettuamme omaan taloon. Muutto tapahtui Inkreeltä Kaivolaan. Samalla tuli eteen myös koulun vaihto.
Vuonna 1975 isäpuoleni kanssa Tammisaaressa. 


Usein en vaivautunut kuoulun jälkeen nousemaan huoneestani olohuoneeseen katsomaan televisiota muiden kanssa vaan kuuntelin itsekseni radiota. Olin ostanut isäpuoleltani vnahan matkardion. Ulos sitä ei uskaltanut viedä muuta kuin omalle pihalle, sillä radion kuunteluun tarvittiin tolloin radiolupa.

Silloin ei radiossa ollut läheskään niin paljoa kuunneltavaa kuin nykyään eivätkä puheohjelmat olleet mitä-sylki-suuhun-tuo-tyyppistä lätinää vaan useimmiten rauhallisempia ja paremmin suunniteltuja, jopa käsikirjoitettuja.  No, jääkiekkoselostukset ja muut urheiluselostukset olivat tietyti vauhdikkaista ja niissä puhuttiin "mitä sylki suuhun tuo".  Raimo Häyrisellä se toi suuhun jotain todella kuuntelemisen arvoista. Erityisesti jääkiekkoselostukset ovat jääneet mieleeni ja niistä Häyrisen värikäs kieli. 

Sitten paljon myöhemiiin, kun Häyrinen oli jo eläkkeellä, olin kerran Helsingin Hakaniemessä lounaalla työkavereittenii kanssa. Vuosti oli 2000 ja paikka Marco Polo, Juttutuvan parempi puoli. Siellä hätkähdin yhtäkkiä kun jostain alkoi kuulua Häyrisen ääni ja varsin kovalla vielä. Sittent uli näkyviin itse mieskin. Hän selitti jotain jollekullke vähän kauempana istuvalle. 

Toinen vastaava kokemus sattui Helsingin kadulla, olisiko ollut Pikku-Robertinkadulla vuonna 2012. Silloin istuin siellä penkillä ja jostain sisäpihalta tai ikkunasta kuului Häyrisen ääni. 

Jallu Junnilainen kuollut 


Siitä luin Facebookissa hänen kumppaninsa kertomana. Oli mies mennyt syövän uuvuttamana. Ei me kovin läheisiä oltu, mutta tuttuja kuitenkin: tavattu useammnkin kerran 1980-luvulla, jolloin Jallu mm. soitti Tunnelbana Bröder-yhtyessä Tero Intosen ja Vesa Niirasen kanssa. Vesankin kanssa oltiin tuttuja ja sain kuulla hänen kuolemastaan Suomen-vierailullaani vuonna 2012. Vesa oli kuollut kolmea vuotta aikaisemmin ikävissä olosuhteissa.  Sittemmin Jallu kunnostauti eritoten raggae-piireissä, mutta kyllä hän mm. esiintyi yhdessä Rölli-elokuvassakin. 



















Kommentit

Tunnisteet

2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2025 2025 toukokuu 210 211 212 2203 50-vuotispäivä Aamu aamulenkki Aasia Aasialainen kasvisruoka abhayrab Adelaide Adviware Aeroflot Afganistan Airasia airbnb Airut Ajahn Brahm Alicante alkuasukkaat alkukesä amalgamipaikat Ananda marga ankanpojat ankat ankka ankka ja koira ankkalammikko Anne Rintala anoppi anteeksi Antti Heikkinen apinat arkielämä Armas Latvakoski aromipesä asettuminen ashtanga asuinyhteisö asumisoikeusasunto. asumusero asunnon etsintä asunnon vuokraus asunnonvaihtosuunnitelmat asunto asuntojono aurinko aurinkorannikko Auroville Australia Australian kansalaisuus Australian karjakoira Australian suomalaiset Australian vaarat Austrlia Austrralia auton huolto autonromu autot Avantouinti avioituminen avioliitto Bali Balkan bambuhiiliburgeri banaani banaanikasvi banaaninlehtikontti banaanit Bangkok Barcelona Beatles Benton court Bicheno Bill Sippo Birsbane bloggaus blogit Bluey Bogor Boney M Borneo Bornoe Brisbane buddhalaisuus Buddhan syntymäpäivä bulgakov Bulgaria Bura Burdekin Burma Myanmar bussikyyti Cairns Cairnsin ilmasto Camberra Cameron highlands Caravonic Caravonica Cariad farm sancturary Carins cats Celia-kirjasto Changi Cheezly Chernobyl Christine Milne CIMO Coopers plains couchsurfing covid-19 covid19 cykloni Dalat dating Dio DNA-testi DNA-testit Douglas druianesanssi Dublin Duc Trong durian durio ekologia ekotalo ekotrillerit elokuu elokuu Australia Elvis eläimet eläinlääkäri eläinräääkkäys eläinten oikeudet eläintuotanto eläinuhri energiansäästö englanniksi Englannin kieli epäonnistuminen eristys ero Esa Pelkonen esikoulu Espanja etäsuhde Eurooppa Europe Eve Hietamis extrawheel festivaali festivaalit Filippiinit Filippinit Filipppiinit Findon creek Finland Finnair Finnish foxy Freukkarit fruitarismi Gaza gluteeniton pitsa Gokul jooga Greata Thunberg haastattelu haju Hakaniemi Halla-aho Halong bay halvat bussilinjat Halvat lennot hammashoito hammasoito hampputofu Hanoi Hanoi. hantit hapankaali hapankurkut hapanleipä hapatus haploryhmä I-M253 Hare Krishna liike harkova Hassisen kone hautajaiset hautajaisrituaalit hedelmät hedelmätarhat hefu Heidi köngäs Heikki Huhtanen heinäkuu Heinätyöt helle helmikuu Helsingin Sanomat Helsingin yliopisto Helsinki Henry Zalkin hiivaviutaleet hiljaisuus hiljaisuusretriitti hipit hippiauto hippijuhlat hippikylä hippimeininki hirmumyrsky hirviöt hme Ho Chi Minh City hoitoala Hong kong hostelli hpit huhtikuu huijaus Huojuva lato huono selkä huumeet hyönteiset hämähäkki hääjuhla hääpäivä Häät häät pyörätuolissa ihmissuhteet Iisalmi ikävä ilmastonmuutos Ilosaari Ilovaarirock iltatori in english too In memoriam Indonesia Indonesia. Intia intialaiset Irlanti islam israel isyys Italia itsari itsemurha itsenäisyyspäivä itäauto Jaakko Teppo Jaava Jakafta Jakarta Jakatta jakkiihedelmä jalkapallokoira jalosavu James Cook James Cook Yliopisto jamssiborssi Jane Palmer Jani Jattinen Japani Jeesus Jeltsin Jetstar Joensuu Jokisalo Pentti Jaakko jooga joogaa aloittelijoille joukkoliikenne Joulu jouluaatto joulujuhla joulukoristeet Joulukuu joululahjat joulunaika joulupäivä jouluterveiset journalismi joutsenet Joy Cavill Juhannus Julia Gillard jumalat juna juna vuorilla junamatkailu juoksu Jussi Halla-aho Jyväskylä jätehuolto jättipitsa jääkaappi kaaos kaasumyrkytys kaatosateet kadotettu sukupolvi kadotus kahvi kahviviljelmät kaihi kaihilasit kaihileikkaus Kaija Mesiäinen Kaivolan koulu Kaivosmies Kajastus kaksikielisyys kaksoiskansalaisuus Kambodzha kamerapuhelin kanahaukka kanakoppi kanat kansalaissota kansalaisuus kapselihotelli karanteeni karjakoira karjalanpiirakat karjatalous kasisruoka kasivsruoka kasvimaa kasvispiirakka kasvispruoka kasvisroka kasvisruoka kasvisruoka. kasvisruokafestivaali kasvissyönti kasvisuoka kaverit Kazakhstan keiju keinokastelu keinomykiö keinomyökiö keisari keittiö kengurut keski-ikä kesä kesä jouluna kesäjuhltat kesäkuu kesäleskeys Kevin Rudd kevät kidutus kieku kielenopiskelu kielteiset tunteet kielten opiskelu kieltenopiskelu Kiina Kiinalainen juhla Kiinalainen uusi vuosi kiinalainen uusivuosi kiinalaiset kiinalaisuus kiipeilyhyllyt kiipeilyhyllyt kissoille kiipeilytelineet kimppakämppä Kinnalainen uskonto Kiova kirjallisuus kirjat kirpputori kissa kissa-aitaus kissan hormonit kissat kissatalo kisäkuu Kito Kitti Kitti Sippala Kitti-kissa kivivilla koillinen koira koiran korvaleikkaus koiran kuolema koiran syönti koiran turkin parturointi koiranliha koiranpurema koirat koiravarkaat kokkospähkinä kolitelämä kolonoskopia kommuuni kommuunit konkurssi kookospähkinät korallisormisammakko korona koronavirus korrputio korvaleikkaus Kota Kinabalu Kota Kinalabu koti kotikoulu kotiruoka kotityöt koulu koulumaksut kouluruoka koulutus Krakova kriisi Kroatia krokotiili Kuala lumpur kuituhamppu kuivapaasto kuivuus kukat kukkatarrat kulkuri kulkurielämä kulkuriromantiikka kulkutauti Kultarannikko kulttuuri kulttuurierot kummilapsi kuntosali Kuolema kuolinilmoitus kuorsaus Kuranda kuristjakäärme kutina kuukakut kuuma vesi kuumuus kuvien katoaminen kylmäkaappi Kyogle kyytöt kävely kävelykärry käärme käärmeet Lada Niva Bushman lahja Lai Vung laiskuus lama Laos lapsen kieli lapset lapsi lapsi sairastaa lapsiperhe lapsuus Larissa Waters lasivilla Latvia lehdistö lehmänkakka lehmät lehtiartikkeli lehtijuttu Leichart leikkikäärme leikkipaikat leikkiraha lemmikit Leningrad lennot lento lentävä sikala lihansyönti lihantuotanto liikenneruuhka linnunlaulu Linux litsit Liverpool Loi Kratong lokakuu Lokakuu Australia Lolita loma lomakeskus lomakohde Lomakohteet Malesiassa lommo autossa luffa lukeminen lukemisesteisyys luomuliha luonnonmukainan rakentaminen Lviv lähdekritiikki Lähtö kodista lämpöeristys Länsi-Australia löytöeläimet Maailman tila maailmanloppu maalaiselämä Maaliskuu maanviljely maaseutu maaseutumusiikki maastamuutto maastopalot Machans beach Madir maidoton maisemointi maitohappokäymien maitohappokäyminen Maitreya majoitus makakit Makedonia Malesia Malseia Mango Manila mansit Markku Mutanen Marraskuu Marrraskuu Martti Miettunen masennus matkailu matkasuunnitelmat matkat matkustaminen matkustelu Matti Nykänen Maxi Mayakalenteri meditaatio Mekong delta Mekong-joen suisto Melbourne melu menetys meribiologia metabloggaus metallimusiikki metsälampi metsäpalot Michael Klaper Midsummer mielenosoitus mielenrauha mielenterveys miljonääri minicast miso misotahna Misu monikulttuurinen parisuhde Montenegro Moorooka moottoripyörä mopo mopoilu Moskova mp3 MSR Hubba Mt Isa muistot muistotilaisuus munaton munkit Murha murhe musiikki musiikkitede muutto muutto Australiaan muutto ulkomaille Myanmar naimisiinbmeno naiset naisnäkökulma Naisten mini-maraton naistenpäivä Navalnyi navetta nenetsit nettisuhde Neuvostoliitto Neuvostolitto nevlivuotias Nha Trang Nicky Knoff Nightwish Nimbin nomadi Norwegian nuoruus nuoruus. näkövamma näkövammaisten kirjasto Näkövammaisten liitto näkövammaisuus nälkäisten henkien kuukausi nälähnätä Odessa odotus oikeutta eläimille olkitalo oluthiiva oma koti oma talo omaisuus omistaminen Onnellisuus Onnibus.com onnittelut opaali Openmobile Openmobilem CIMO opettaja opettaminen opetus Opetusministeriö opetustyö opiskelu oppositio Ortodoksisuus ostjakit otava oti Oulu paasto Pai paikoilleen asettuminen painekeitin painonpudots pakolaiset pakolaispolitiikka paksusuolen tähystys Palembang palloleikki pandemia papaija pappa-Tunturi parisuhde parisuhde. parisuhe passi pato patsas Pattaija Pattaya Pauli Valdemar Sippala Pauligin kahvipurkit paussi Penang pensaspalot Pentti Jokisalo perhe perinne Perth Pertteli Perttelin kirkko Perttelin urheilutalo peräkärry peso Phnom Penh Piehinki pienikasvuiisuus Pietari piha pihakirppis piharemontti piknik pitkä viisumi pitsa podcast poliisikuulustelu poliitikot. politiikka politiikko polkupyörä pomona Port Dickson Port Doglas Porvoo posliinipaikat puhdistus pulpetti punaiset punkinpurema punkki Puola Puole Purra Pussy riot Putin puutahra puutara puutarha puutarha. Pwrth pyhiinvaellus pyton pyykinkuivaus pyykkikone pyöräily pyöränkorjaus pyöräretkeily pyöräretki Pääsiäinen Qantas Queensland Raahe raakaravinto rabies Radical design Radical Design Wheelie raha rakentaminen Rakkaus rakkaus. rambutan rantakylä raskaus Rastila rauhanmarssit rautatieasem Read peak remontti reppumatkailu retkeily retriitti rikollisuus Risto Isomäki rock rokotus Romania roska-auto rotan vuosi ruishiutaleet ruisleipä ruohonleikkuu Ruotsi rupia Russian ruuansulatus ruuhka ruumiinvalvojaiset ryhävalas ryssä Saaremaa saasteet Sabah sade sadekausi Sadhana Forest Saharov Saigon sairaala sairaus Saksa. Halvat bussimatkat salakuvaus salmiakki Salo Samantha Fox Samford Valley sammakot samojedit Samurai sappikivet Sarawak sauna sauropus androgynos sauvakävely savimaja savuakävely seksiturismi. amerikkalaisuus Seppo Heikinheimo Seppuku Serbia serkku serkun kuolema Shani Louk sienet sifoni Siirtolaisuus siitake sika sillmäleikkaus silmäleikkaus silmälääkäri silmät Singapen tulaiset Singapore Singapre airlines Siperia sipsikaljaveganismi sipuli Sisuradio sisäleikkipaikat sisällissota sitoutumiskammo sivuraide Slaavilaiset kielet. Sngapore sodat Sofi Oksanen soija soijanakki soijapapu sokeus. sony-Eircsson sorsat sota Spartacus spesismi Steve Dillon Subaru suhku suikkis suklaa sukuhistoria sukulaisvierailu sukupuu sukututkimus Sumi Sunnybank Sunshine coast suolakurkut suomalaiset Australiassa suomalaiset ulkomailla suomalaisuus suomeksi suomen kieli Suomesta muutto Suomi suru Sydney sydän sydänsurut sydänvaivat sykloni Sykloni Larry syksy synnyimää synnytys syntymäpäivä syyskuu sähkömopo sähkönkulutus sähköpyörä säteily Sössölandian kultakurkut taapero TAFE taimsed viinerid Taiwan takapiha Talo talous talvi Tammikuu tammikuu. Tanah rata taolaisuus Tapaninpäivä tasapaino Tasmania Tasmanian sää tattari taujko teini-ikä tekomykiö telttailu tempe tempeh temppeli tempperli Terrassa. Zaragoza terveys tet teurastamo Thai Thai-ruoka Thaimaa Thermarest Timo tropiikista Tolstoi. tomaatin tuoksu tontti tonttikaupat Topi Sorsakoski toukokuu Townsille Townsville Townsvillen suomalaiset Toyota trooppiset kasvit Tropiikki tuhkaus tulirokko tulva tulvat tupakoinnin lopettaminen Turkki turvallisuus tuuli uimapaikat uiminen ujous Ukraina Ukraina. matkailu ukrainan kieli. ulkoilu ulkosuomalainen ulkosuomalaiset ulkosuomalasiet UNHCR uniapnea Unkari uriah heep USA uskonto Uusi Etelä-Wales uusi työ Uusi Vuosi Uusi Vuosituhat Uusi Vuso uusivusi Uusmedia Uvbuntu vaalit vaalitilaisuus vaellussauvat Vagaaniruoka vaiva vakiintuminen valaat valkoinen Australia valkoinen valas Vanha talo vanhemmuus vanhemmuus. vankila vapaaehtoistyö Vappu Varna vauva vauva-arki vauvauutiset vegaairuoka vegaani vegaanihaaste vegaanijuusto vegaanijuustot vegaanimajoitus vegaanimakkara vegaanin ravitsemus vegaaninen Espanja vegaaninen juusto vegaanirakkaus vegaaniruika vegaaniruoka vegaaniruoka kasvisruoka vegaaniset juustot vegaanit vegaanituotteet vegaanius vegaanyhteisö Vegaia vegan vegan. veganismi vegetarian vegfest veneretki Venäjä venäjän kieli venäläiset verenpaine vesihuolto vesisade Victoria Video video. videoblogi videokamera videokirje videoloki vieraat Vietnam Vietnam. vietnamin kielinen kirjallisuus vihannekset vihis vihreät Viisumi viisuminhaku violife Viro virus Vlog vlogi vloki vogulit Voietnam Voito Pokela Vung Tau vuodatus vuoret vuoristo Vuosaari vuosi vuosi 2001 vuosipäivä vuotavat hanat väkivalta välikatto Wapit wheaty Wheelie Wilmersburger Woodstock WWOOF Y2K ydinvoima yhteisöasuminen yhtisöasuminen YK yksin yksinkertaisuus yksityiskoulu yksivuotias ympäristö ymäpristö ystävät äiti äänesys ääniblogi Ääniblogi. äänikirja äänikirjat äänivlogi
Näytä enemmän

Käyttöehdot

Kaikki sisältö, jota ei ole lainattu lähde mainiten, on aina tekijän omaisuutta ja pysyy sellaisena. Tekstit on kivjoitettu ja julkaistu Australiassa, Ukrainassa, Malesiassa ja Vietnamissa Googlen kansainvälisille palvelimille..

Tämän blogin sisältö on jaettavissa noudattaen Creative Commons -lisenssiä CC BY-NC 4.0

. Se tarkoittaa sitä, että kaikkia tämän sivun tekstejä ja kuvia saa käyttää, jakaa ja sovittaa sillä ehdolla, että alkuperäinen lähde mainitaan: Timo Tropiikista ja/tai Tim Sippala sekä tekstin, kuvien että videoiden ja kaiken muun sisällön kohdalla. Tämän lisenssin käytön on oltava ei-kaupallista. Kaupallisesta käytöstä on sovittava erikseen tekijän kanssa.

Lisenssi ei ole voimassa selvästi kuvakaappauksiksi tunnistettavissa kuviss, esim. Google maps tai Google Earth eikä tekstien kohdalla myöskään silloin kun lainataan sanomalehtiä. Lisäksi lainaajan on muistettava, että julkaisumaan lait ajavat tämän lisenssin edelle.