Otsikko liittyy politiikkaan, ei suoranaisesti henkilökohtaiseen elämääni. Samoin kaksi videolinkkiä tuossa alla.
Henkilökohtaista näissä on se, että viime vuoden marraskuun vaaleista lähtien Australia, jossa asun, on ollut politiikan tasolla minulle huomattavasti miellyttävämpi paikka kuin John Howardin johtama Australia niitä ennen. Olen paljon mieluummin tämän uuden Australian kansalainen kuin sen vanhan.
Jo ennen vaaleja Kevin Rudd lupasi toteuttaa valtaan päästyään joitakin asioita: mm. poistaa Howardin voimaan saattamat työelämän uudistukset, jotka heikensivät työntekijän asemaa merkittävästi. Lisäksi hän lupasi, että Australia ratifioi Kioton ilmastosopimuksen. Ja vielä hän lupasi, että hän esittää virallisen anteeksipyynnön maan alkuperäisväestön siitä julmasta kohtelusta, jota sen lapset kokivat 1970-luvulla. Näitä lapsia ryöstettiin perheiltään, ja heidät sijoitettiin valkoisiin perheisiin, jotta he oppisivat länsimaisia tapoja ja englannin kieltä ja unohtaisivat omat perinteiset tapansa ja kielensä.
Anteeksipyyntö sitten esitettiin helmikuun 13. päivänä. Se näkyy tässä ensimmäisessä videossa:
Lisäsin videot vuonna 2017, koska vuodatus oli kadottanut myös linkit. En ole varma, onko tuo toinen se, johon viittasin. Nyt jälkeen päin laittaisin vielä kolmannen, suomalaisen laulun nuoruuteni ajoilta.
Tuossa toisessa näkyy se, miten jo sitä ennen Howard toi ainakin rituaalien tasolla alkuasukkaat lähemmäksi maan johtamista. Parlamentin avajaisissa tunnustettiin näkyvästi alkuasukkaiden läsnäolo ja historia. Tämä maahan on heiltä valloitettu alkaen noin 300 vuotta sitten. Ensin tänne tulivat löytöretkeilijät kapteeni James Cook etunenässä, sitten tänne asutettiin Englannista tuotuja vankeja, ja lopuksi alkoi eurooppalaisten siirtolaisten virta. Eivät he tulleet tyhjään maahan, vaan heidän piti valloittaa tämä maa tummaihoisilta alkuasukasheimoilta. Niin on tietysti käynyt joka maassa, jopa Suomessa.
Niin kuin monessa muussakin maassa, on myös Australiassa alkuperäisväestöllä sopeutumisongelmia: työttömyyttä, köyhyyttä, rikollisuutta, terveysongelmia, ja suurinpana kaikista alkoholismi. Myöskin Cairnsin katukuvassa näkyy metelöiviä, humalaisia alkuasukkaita. Uutisissa on kuultu siitä, miten maan keskiosien alkuasukasheimojen miesjohtajia on syytetty lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, kun he ovat perinteittensä mukaan ottaneet 14-vuotiaita vaimoja. Anteeksipyyntö ei tietysti pyyhkäise pois näitä ongelmia. Monet ovat sitä vastaan. He väittävät, että nyt kun alkuasukkaille on annettu taas periksi, siitä seuraa, että he vain alkavat vaatimaan lisää rahaa hallitukselta. Usein tällaisen puheen jatkoksi sitten tulee tekstiä, että nämä ihmiset ovat itse syyllisiä ongelmiinsa, koska ovat juoppoja, laiskoja, eivät halua elää maassa maan tavalla j.n.e. Heidän mielestään maan tapa eli oikea australialaisuus kun on nimenomaan tämä valkoisten eurooppalaisten tuoma kulttuuri.
Niin, Howard pääsi hyvään vauhtiin monikulttuurisen Australian purkamisessa, ja Rudd on päässyt hyvään vauhtiin sen palauttamisessa ja kehittämisessä - jos vähän kärjistetysti sanotaan. No, minulla ei ole tarkoitus tässä pohtia asiaa tämän enempää. Kerronpa vain päivän tunnelmista.
Ja laitan tähän nyt sitten pari muuta kuvaa kännykästäni, kun kerran tuli kuvakansio avattua tuon James Cookin takia.
Tässä Nancy taustallaan yksi kaupungin vanhoista puutaloista. Olisikohan ollut jokin tämän tyylinen se, joka purettiin tuon Cookin patsaan takaa.
Ja tässä taas olen kuvaillut muita naisia. Osuivat tytöt ihan sattumalta kohdalle kun halusin kuvata kaupan lihaosastoa, jonka valikoimat ovat kuin taannoisesta Neuvostoliitosta. Kysessä voisivat olla syklonin aiheuttaman hamstrauksen seuraukset, mutta tällä kertaa ei näin olekaan. IGA, eli itsenäisten viljelijöiden "osuuskauppa" sulki yhden myymälöistään isossa ostoskekusessa ja myi kaiken pois 20% alennuksella.
Todellisuudessa lihaa on tässä maassa ihan liiankin kanssa. Tässä pienen lihakaupan näyteikkuna.
Tuo kauppa on auki joka päivä aamu kuudesta alkaen. Se lienee erityisesti niiden punaniskaisten lava-automiesten suosiossa, jotka lähtevät aamuvarhaisella kalastelemaan ja käyvät hankkimassa grillilihat menomatkalla. Olutta ei tästä kaupasta saa, vaikka se kuuluu tähän "valkoisen Australian" kulttuuriin yhtä paljon kuin runsas lihansyöntikin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti