Huhti - toukokuu 2006 - elämä myrskyn jälkeen

Maaliskuussa, tuolloin hirmumyrskyn aikoihin, minulla tuli vuosi täyteen nykyisessä työpaikassani, tässä, joka on minulle ensimmäinen vakituinen ja "kunnollinen", suht koulutustani vastaava työpaikka Australiassa. Vuoden täyttyessä tuli myös oikeus neljän viikon vuosilomaan. Siitä olin tosin jo viikon verran käyttänyt ennakkoon. Loput on tarkoitus käyttää pelkästään uuden kodin kunnostamiseen ja sinne muuttamiseen. Siihen tulisi vielä olemaan hieman aikaa, sillä vaikka nyt saatiin se vanha asunto myytyä, uuden hankkinenkin vie oman aikansa. Huhtikuussa jo ryhdyttiin toimeen sen jo lokakuussa löytyneen vanhan puumökin ostamiseksi. Otettiin yhteyttä lakimieheen ja lainanvälittäjään asian käynnistämiseksi. Samalla myös vielä katseltiin muita vaihtoehtoja.






Kuukausi hirmumyrsky Larryn jälkeen, saimme kokea pienen tulvan alueellamme. Pohjoisessa raivonneen, tällä kertaa ei kategoria 5:n vaan pelkästään kakkosen tai kolmosen myrsky raivosi Cooktownin tienoilla aiheuttaen varsin vähän vahinkoa. Sen sijaan se aiheutti hyvin runsaat sateet ylhäällä vuorilla eli Tablelandsin alueella: Mareebassa, Athertonissa. Vedet keräytyivät siellä tekojärviin ja sieltä Barron-jokeen. Joen uoma kävi vesille pieniksi erityisesti suistossa kylämme kohdalla. Niinpä vesi nousi pihoille ja teille sekä uhkasi myös monia taloja.





Meillä kaupungissa ei satanut kovin runsaasti, reilusti kylläkin. Nancy sai työpaikallaan kuulla, että kauempana tulva-aleiden takana asuvia kehotettiin menemään koteihinsa, sillä joen pinta nousee koko ajan. Me emme ihan heti kerinneet, vaan vasta normaaliin aikaan puoli viiden maissa. Se olikin yhdestoista hetki, sillä kyläämme vievä päätie oli jo poikki. Onneksi vanha tie oli hieman korkeammalla ja se toimikin sopivasti kiertotienä. Tosin sekään ei kauaa enää olisi ollut käytettävissä. Sade jatkui illan aikana, ja pohjoisille alueille, me mukaan lukien, annettiin evakuointivaroitus. Käskyn käydessä pitäisi tavarat ja eläimet jättää kotiin ja lähteä hätämajoitukseen. Näin sanoivat mm. varoitustekstit tv-ohjelmien päällä. Emme ottaneet asiaa kovin vakavasti vaan paimme nukkumaan normaaliin aikaan. Meidän talomme on sen verran korkealla kuitenkin, ja sen edessä juuri vuosi sitten valmistuneet tehokkaat viemärit, ettemme pelänneet jäävämme veden alle tai edes vaatimattoman omaisuutemme kastuvan.




Kukaan ei yön aikana käynyt häiritsemässä untamme. Myöhemmin kuulimme, että evakuointi oli ollut hyvin lähellä yöllä kahden aikaan. Toimesta kuitenkin luovuttiin, koska sade alkoi laantumaan ja aamuun mennessä taukosi melkein kokonaan. Aamulla olimme lähdössä töihin normaalisti, vaikka naapuruston kaduilla lainehtikin vesi. Alueella, tuon omaksemme havittelemamme puumökin naapurissa asuva suomalaispariskunta kertoi tehneensä koko illan ja alkuyön valmisteluja tulvan varalta: ojia ja patoja talonsa ympärille. Käydessäni aamuvarhaisella tuon mökin omistajan, Nancyn luona katsomassa, huomasin hänen kehunsa todeksi: melkein kaikki muut talot kadun varrella kärsivät tulvasta, mutta hänen mökkinsä oli kuivilla. Vein samalla sinne muutaman istuttamani tomaatintaimen ikään kuin valmiiksi meitä varten. Näin vanha Nancykin sanoi, että jättää ne sitten meille.






Yrittäessäni pyöräillä töihin keskustaan pääsin sille vanhalle kiertotielle saakka ja sen loputtua parikymmentä metriä uutta tietä pitkin. Sitten piti pysähtyä muiden kyläläisten kanssa ihmettelemään. Vettä oli tiellä sen verran runsaasti, että edes nelivetoisten maastoautojen omistavat eivät yrittäneet yli. Joku oli yrittänyt aiemmin, ja hänen autostaan näkyi vain katto veden alla. Olin aikaisemmin ihmetellyt, miksi näin lähellä kaupungin keskustaa on sokeriruokopeltoja, erityisesti kun kaupungilla on pula tasamaasta. Ympäristö kun on vuoristoa. Sain kuulla, että alueille, jotka ovat meren pinnan alapuolella, ei tietystikään rakenneta taloja. Ja nämä meidän peltomme ovat. Siitä tulvapäivästä tuli sitten vapaapäivä. "Me emme pääse sinne, eivätkä ne pääse häiritsemään meitä, joten eiköhän pistetä juhlat pystyyn!", totesi joku. Ja niinpä ne jotkut tosiaankin tekivät. Ajellessani pyörällä ympäri kylää, kuulin monesta talosta musiikkia ja iloista puheen sorinaa. Eivät kaupungin rankkuritkaan päässeet tänään paikalle, joten koiriakin juoksenteli enemmän vapaana. Aiemmin olin saanut varoituksen kävelyttäessäni Blueyä ilman hihnaa rantakadulla.




Tämä havittelemamme mökki osoitteessa 60 Waite street, Machans beach, Queensland 4878 tuntui entistäkin mukavammalta ja tavoiteltavammalta. Niimpä allekirjoitimme siitä kauppakirjan laina-agenttimme neuvosta. Kuten tapana on, kauppakirjaan pannaan ehdoksi se, että talon täytyy läpäistä kuntotarkastus ja pankin täytyy hyväksyä sille rahoitus. Näissä tarkastuksissa ja arvioinneissa kuluikin sitten koko toukokuu. Ensimmäisenä tuloksena saimme kuulla, että pankki pitää kauppahintaa liian korkeana eikä suostu rahoittamaan kuin osan siitä. Se ei ollut meille kuitenkaan iso takapakki, koska me olimme valmiita maksamaan myös sijainnista. Talo on varsin yksityinen, koska se rajoittuu ryteikköön. Ainoastaan yhdellä puolella on naapuri lähellä. Sitten eräänä toukokuun lopun päivänä oli talon rakenteiden ja tuholaisten tarkastus. Sen teki meidän kustantamanamme yksityinen yritys. Minä olin ottanut töistä vapaata ollakseni paikalla kuulemassa ammattilaisten arvioita ja neuvoja. He näyttivät paikan päällä talon korjausta vaativia kohtia. Aluksi ei ilmennyt mitään sen vakavampaa kuin ruostevaurioita katossa ja syöpymiä seinissä ja terassin tukipilareissa. Kohta kuitenkin alkoi tarkastajien äänensävy olla huolestunut. Molempien makuuhuoneiden seinät kun olivat lähes ontoksi sisältä syötyjä. Termiitit olivat olleet asialla. Eläviä termiittejä ei enää ollut, koska ne oli myrkytetty, mutta näitä vanhoja vaurioita ei ollut korjattu. Suoranainen kehotus olla ostamatta saatiin siinä vaiheessa kun termiittiekspertti kertoi kattotuolien tulleen myös syödyksi ja kantavien kattorakenteiden pettävän milloin tahansa.

Emme halunneet vielä luopua haaveittemme mökistä, vaan jäimme odottelemaan kirjallista raporttia tarkastuksesta. Sen saavuttua pyysimme omistajaa alentamaan hintaa vedoten löytyneisiin vaurioihin. Hän lupasi keskustella asiasta lastensa kanssa seuraavan viikonlopun aikana. Odotellessa päätimme, että ostamme talon kaikesta huolimatta, jos omistaja alentaa hintaa sovitusta 270 000 dollarista vaikkapa vain 265 000:een. Muutaman päivän päästä kävimme kysymässä asiaa, ja kuulimme, ettei hintaa pudoteta. Niinpä pyysimme lakimiestämme ilmoittamaan myyjän lakimiehelle, että puramme kaupan ja pyysimme saada maksamamme 10 000 dollarin takuumaksun takaisin.



Kaupan purku sujuikin jouhevasti, koska omistaja ei halunnut riitauttaa asiaa vaan oli myötämielinen meille. Nyt täytyi siis jatkaa etsintää. Ilmoituksia seuratessa näytti siltä, että hinnat koko ajan nousevat, eikä meidän kylällämme ollut juuri yhtään alle 300000:n mökkiä. Ja ne olemassaolevat olivat todella surkeassa kunnossa. Surkeutta lisäsi tieto siitä, että 3 vuotta sitten maahan tullessamme tuolla 30 0000:lla olisi saanut täältäkin jo varsin ruhtinaallisen talon ja Woodstockista vielä edellisvuonna muutaman hehtaarin maatilan. Jossittelu ja menneiden sureminen ei nyt ole kovin järkeää ja hedelmällistä, mutta kyllä se vaan on tosi, että tuollaiset katkeransävyiset ajatukset joskus pyörivät mielessä, erityisesti kun hintaero on niin suuri. No, omaan taloon kuitenkin teki mieli silläkin uhalla, että asuntojen hinnat ovat nyt korkeimmillaan ja lainojen korotkin alkaisivat nousta.




Huhti-toukokuussa on muutama vapaapäivä: pääsiäinen, vappu ja Anzac-päivä (vastaa Suomessa kesäkuun neljättä ja ehkä jollain tavalla itsenäisyyspäivääkin). Vappuvapaana eli työn päivänä siivoskelin vieläkin pihaa Larry-myrskyn jäljiltä ja toisaalta edessä häämöttävää muuttoa silmällä pitäen. Lauantaina Nancy tuli aamupäivällä koirien kanssa kävelyltä ja kertoi innoissaan, että kaupan luona on mukava koira. Kaupan myyjä on sen löytänyt ja etsii sille uutta kotia. Hän pyysi minua katsomaan sitä, koska Blueykin oli suhtautunut siihen niin ystävällisesti. Katsomassa vain käytiin, koska oltiin monesti puhuttu, että toista koiraa ei oteta. Se oli yleensä silloin kun toinen oli ääneen pohtinut koiran hankkimista. "Oishan se kiva, mutta ei kuitenkaan oteta". No, tämäkin suloinen pentu, beaglen ja kettuterrierin, minkä lie sekoitus, otettiin vain kokeeksi, ennen kaikkea siksi, että se tuntui miellyttävän Blueya. Lauantaina otettiin koira, ja kaikki meni hyvin maanantaihin saakka. Silloin kaikki lähdimme kotoa: minä pyörällä töihin ja Nancy autolla Blueyn kanssa eläinlääkäriin ja sitten töihin. Sumi jäi yksin ja joutui paniikkiin. Illalla sitä ei sitten ollut. Etsiskelimme sitä ja laitoimme ilmoituksia lyhtypylväisiin. Olimme varmoja, että koira löytyy ennen pitkää kaupungin löytöeläintarhasta. Sieltä sen saisi pois maksamalla sievoisen summan. Me kun emme olleet vielä edes reksiteröineet sitä kun tarkoitus oli ensin leikkauttaa ja sitten rekisteröidä. Kolmen päivän kuluttua tuli tulosta: nainen, joka oli sen alun perin löytänyt toi "Rubyn" takaisin. Se oli juossut hänen talolleen. Tällaisia katoamistemppuja sattui sitten muutama toukokuun aikana. Ei auttanut aitojen korottaminen eikä vahvistaminenkaan, vaan aina Sumi pääsi jotenkin livahtamaan. Tosin aamulenkkien aikana se oli jopa niin tottelevainen, että saatoin antaa sen juosta ilman hihnaa. Ainoa ongelma olivat matkan varrella kohdatut ihmiset, koirat ja muut elävät olennot. Kaikkien niiden kanssa Sumi olisi tahtonut tehdä tuttavuutta ja leikkiä.


Toukokuussa kävimme myös entisillä asuinsijoillamme Woodstockissa. Reissua varten olimme ottaneet yhden perjantaipäivän vapaaksi. Lauantaina oli Nancyn entisen työkaverin kihlajaiset Townsvillessä. Yövyimme entisen vuokraisäntäperheemme luona. Koirat olivat mukana ja nauttivat todella olostaan, etenkin Sumi. Bluey on jo liian vanha ja sairas riehumaan enemmälti. Sitä ovat alkaneet vaivata korvatulehdukset, jotka eivät tahdo parantua edes antibiooteilla. Eläinlääkäri kertoi kyseessä olevan pseudomonas-bakteerin. Sen hoitamiseksi täytyy ottaa useita vahvoja antibioottikuureja ja kokeilla, mikä antibiootti bakteerin lopulta onnistuu lannistamaan. Eläinlääkäri siinä touhussa ainakin rikastuu.



Bluey tuskin jaksoi jahdata edes lehmiä, vaikka kova into olikin. Yllä olevassa kuvassa koirat kiusaavat talon vanhaa Tinkerbell-nimistä pihahevosta. Woodstockin sadekausi oli alkanut tammikuun loppupuolella, ja vettä oli tullut tasaiseen tahtiin vielä toukokuulle saakka, ei paljoa kerralla, mutta kokonaisuutena sellainen määrä, että sen arveltiin riittävän sekä tekojärvissä ihmisten käyttövedeksi että myös maatalouden varastoissa. Puoli vuotta aikaisemmin näkymät olivat olleet hyvin synkät. Lindsay-isäntä arveli, että,jos vielä tulee kuiva kausi, tilat myyvätt loputkin karjansa teuraaksi ja menevät konkurssiin. Nyt ei sitten ollut sitä pelkoa. Laitumet olivat niin täynään vielä hieman vihertävää ruohoa, että sitä riittäisi loppuvuodeksi. Vietimme sunnuntaipäivää heidän keittiön kylkeen rakentamallaan uudella kuistilla. Maanantai-aamuna lähdimme kohti kotia.



Ajoimme myös Innisfailin halki katsellen muutaman viikon takaisen Larry-myrskyn tekemiä tuhoja. Vielä oli paljon korjaamatta. Sanoivat, että on ollut koko ajan niin sateista, että varsinainen jälleenrakennus on hidasta.




Tunnisteet

2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2025 2025 toukokuu 210 211 212 2203 50-vuotispäivä Aamu aamulenkki Aasia Aasialainen kasvisruoka Abba abhayrab Adelaide Adviware Aeroflot Afganistan Ahti Karjalainen Airasia airbnb Airut Ajahn Brahm Alicante alkuasukkaat alkukesä amalgamipaikat Amerikansuomalaiset Ananda marga ankanpojat ankat ankka ankka ja koira ankkalammikko Anne Rintala anoppi anteeksi Antti Heikkinen apinat arkielämä Armas Latvakoski aromipesä asettuminen ashtanga asuinyhteisö asumisoikeusasunto. asumusero asunnon etsintä asunnon vuokraus asunnonvaihtosuunnitelmat asunto asuntojono aurinko aurinkorannikko Auroville Australia Australian kansalaisuus Australian karjakoira Australian suomalaiset Australian vaarat Austrlia Austrralia auton huolto autonromu autot Avantouinti avioituminen avioliitto Bali Balkan bambuhiiliburgeri banaani banaanikasvi banaaninlehtikontti banaanit Bangkok Barcelona Beatles Benton court Bicheno Bill Sippo Birsbane bloggaus blogit Bluey Bogor Boney M Borneo Bornoe Brisbane buddhalaisuus Buddhan syntymäpäivä bulgakov Bulgaria Bura Burdekin Burma Myanmar bussikyyti Cairns Cairnsin ilmasto Camberra Cameron highlands Caravonic Caravonica Cariad farm sancturary Carins cats Celia-kirjasto Changi Cheezly Chernobyl Chicago Christine Milne CIMO Coopers plains couchsurfing covid-19 covid19 cykloni Dalat dating Dio DNA-testi DNA-testit Douglas druianesanssi Dublin Duc Trong durian durio ekologia ekotalo ekotrillerit elokuu elokuu Australia Elvis eläimet eläinlääkäri eläinräääkkäys eläinten oikeudet eläintuotanto eläinuhri energiansäästö englanniksi Englannin kieli ensisynnytys epäonnistuminen Erik Erika Erika Vikman eristys ero Esa Pelkonen esikoulu Espanja Estonia etäsuhde Eurooppa Europe Euroviisut eurytmia Eve Hietamis extrawheel festivaali festivaalit Filippiinit Filippinit Filipppiinit Findon creek Finland Finnair Finnish foxy Freukkarit fruitarismi Gaza gluteeniton pitsa Gokul jooga Greata Thunberg haastattelu haju Hakaniemi Halla-aho Halong bay halvat bussilinjat Halvat lennot hammashoito hammasoito hampputofu Hanoi Hanoi. hantit hapankaali hapankurkut hapanleipä hapatus haploryhmä I-M253 Hare Krishna liike harkova Harri Holkeri Hassisen kone hautajaiset hautajaisrituaalit hedelmät hedelmätarhat hefu Heidi köngäs Heikki Huhtanen heinäkuu Heinätyöt helle helmikuu Helsingin Sanomat Helsingin yliopisto Helsinki Henry Zalkin hiivaviutaleet hiljaisuus hiljaisuusretriitti hipit hippiauto hippijuhlat hippikylä hippimeininki hirmumyrsky hirviöt hme Ho Chi Minh City hoitoala Hong kong hostelli hpit huhtikuu huijaus Huojuva lato huono selkä Hurriganes huumeet hyönteiset hämähäkki hääjuhla hääpäivä Häät häät pyörätuolissa Ich komme ihmissuhteet Iisalmi ikämiehet ikävä ilmastonmuutos Ilosaari Ilovaarirock iltatori in english too In memoriam Indonesia Indonesia. Intia intialaiset Irlanti islam israel isyys Italia itsari itsemurha itsenäisyyspäivä itsetyydytys itäauto Jaakko Teppo Jaava Jakafta Jakarta Jakatta jakkiihedelmä jalkapallokoira jalosavu James Cook James Cook Yliopisto jamssiborssi Jane Palmer Jani Jattinen Japani Jeesus Jeltsin Jetstar Jim Pembroke Joensuu Jokisalo Pentti Jaakko jooga joogaa aloittelijoille joukkoliikenne Joulu jouluaatto joulujuhla joulukoristeet Joulukuu joululahjat joulunaika joulupäivä jouluterveiset journalismi joutsenet Joy Cavill Juha Vikatmaa Juhannus Julia Gillard jumalat juna juna vuorilla junamatkailu juoksu Jussi Halla-aho Jyväskylä jätehuolto jättipitsa jääkaappi kaaos kaasumyrkytys kaatosateet kadotettu sukupolvi kadotus kahvi kahviviljelmät kaihi kaihilasit kaihileikkaus Kaija Mesiäinen Kaivolan koulu Kaivosmies Kajastus kaksikielisyys kaksoiskansalaisuus Kambodzha kamerapuhelin kanahaukka kanakoppi kanat kansalaissota kansalaisuus kapselihotelli karanteeni karjakoira karjalanpiirakat karjatalous kasisruoka kasivsruoka kasvatus kasvimaa kasvispiirakka kasvispruoka kasvisroka kasvisruoka kasvisruoka. kasvisruokafestivaali kasvissyönti kasvisuoka kaverit Kazakhstan keiju keinokastelu keinomykiö keinomyökiö keisari keittiö kengurut keski-ikä kesä kesä jouluna kesäjuhltat kesäkuu kesäleskeys kesäloma Kevin Rudd kevät kidutus kieku kielenopiskelu kielteiset tunteet kielten opiskelu kieltenopiskelu Kiina Kiinalainen juhla Kiinalainen uusi vuosi kiinalainen uusivuosi kiinalaiset kiinalaisuus kiipeilyhyllyt kiipeilyhyllyt kissoille kiipeilytelineet kimppakämppä Kinnalainen uskonto Kiova kirjallisuus kirjat kirpputori kissa kissa-aitaus kissan hormonit kissat kissatalo kisäkuu Kito Kitti Kitti Sippala Kitti-kissa kivivilla koillinen koira koiran korvaleikkaus koiran kuolema koiran syönti koiran turkin parturointi koiranliha koiranpurema koirat koiravarkaat kokkospähkinä kokoomus kolitelämä kolonoskopia kommuuni kommuunit konkurssi kookospähkinät korallisormisammakko korona koronavirus korrputio korvaleikkaus Kota Kinabalu Kota Kinalabu koti kotikoulu kotiruoka kotityöt koulu koulumaksut kouluruoka koulutus Krakova kriisi Kroatia krokotiili Kuala lumpur kuituhamppu kuivapaasto kuivuus kukat kukkatarrat kulkuri kulkurielämä kulkuriromantiikka kulkutauti Kultarannikko kulttuuri kulttuurierot kummilapsi kuntosali Kuolema kuolinilmoitus kuorsaus Kuranda kuristjakäärme kutina kuukakut kuuma vesi kuumuus kuvien katoaminen kylmäkaappi Kyogle kyytöt kävely kävelykärry käärme käärmeet Lada Niva Bushman lahja Lai Vung laiskuus lama Laos lapsen kieli lapset lapsi lapsi sairastaa lapsiperhe lapsuus Larissa Waters lasivilla Latvia lehdistö lehmänkakka lehmät lehtiartikkeli lehtijuttu Leichart leikkikäärme leikkipaikat leikkiraha lemmikit Leningrad lennot lento lentävä sikala lihansyönti lihantuotanto liikenneruuhka linnunlaulu Linux litsit Liverpool Loi Kratong lokakuu Lokakuu Australia Lolita loma lomakeskus lomakohde Lomakohteet Malesiassa lommo autossa luffa lukeminen lukemisesteisyys luomuliha luonnonmukainan rakentaminen luonto luovuus Lviv lähdekritiikki Lähtö kodista lämpöeristys Länsi-Australia löytöeläimet Maailman tila maailmanloppu maalaiselämä Maaliskuu maanviljely maaseutu maaseutumusiikki maastamuutto maastopalot Machans beach Madir maidoton maisemointi maitohappokäymien maitohappokäyminen Maitreya majoitus makakit Makedonia Malesia Malseia Mango Manila mansit Markku Mutanen Marraskuu Marrraskuu Martti Miettunen masennus matkailu matkasuunnitelmat matkat matkustaminen matkustelu Matti Nykänen Maxi Mayakalenteri meditaatio Mekong delta Mekong-joen suisto Melbourne melu menetys meribiologia metabloggaus metallimusiikki metsä metsälampi metsäpalot Michael Klaper Michigan Midsummer mielenosoitus mielenrauha mielenterveys miljonääri minicast miso misotahna Misu monikulttuurinen parisuhde Montenegro Moorooka moottoripyörä mopo mopoilu Moskova mp3 MSR Hubba Mt Isa muistot muistotilaisuus mummola munaton munkit Murha murhe musiikki musiikkitede muutto muutto Australiaan muutto ulkomaille Myanmar naimisiinbmeno naiset naisnäkökulma Naisten mini-maraton naistenpäivä Navalnyi navetta nenetsit nettisuhde Neuvostoliitto Neuvostolitto nevlivuotias New York Nha Trang Nicky Knoff Nightwish Nimbin nomadi Norwegian Nuku pommiin nuoruus nuoruus. näkövamma näkövammaisten kirjasto Näkövammaisten liitto näkövammaisuus nälkäisten henkien kuukausi nälähnätä Odessa odotus oikeutta eläimille olkitalo oluthiiva oma koti oma talo omaisuus omistaminen Onnellisuus Onnibus.com onnittelut opaali Openmobile Openmobilem CIMO opettaja opettaminen opetus Opetusministeriö opetustyö opiskelu oppositio Ortodoksisuus ostjakit otava oti Oulu paasto Pai paikoilleen asettuminen painekeitin painonpudots pakolaiset pakolaispolitiikka paksusuolen tähystys Palembang palloleikki pandemia papaija pappa-Tunturi parisuhde parisuhde. parisuhe passi pato patsas Pattaija Pattaya Pauli Valdemar Sippala Pauligin kahvipurkit paussi Penang pensaspalot Pentti Jokisalo perhe perinne Perth Pertteli Perttelin kirkko Perttelin urheilutalo peräkärry peso Phnom Penh Piehinki pienikasvuiisuus Pietari piha pihakirppis piharemontti piknik pitkä viisumi pitsa podcast poliisikuulustelu poliitikot. politiikka politiikko polkupyörä pomona populäärimusiikki Port Dickson Port Doglas Porvoo posliinipaikat puhdistus pulpetti punaiset punk punkinpurema punkki Puola Puole Purra Pussy riot Putin puutahra puutara puutarha puutarha. Pwrth pyhiinvaellus pyton pyykinkuivaus pyykkikone pyöräily pyöränkorjaus pyöräretkeily pyöräretki Pääsiäinen Qantas Queensland Raahe raakaravinto rabies Radical design Radical Design Wheelie raha rakentaminen Rakkaus rakkaus. rambutan rantakylä raskaus Rastila rauhanmarssit rautatieasem Read peak Reggae ok remontti reppumatkailu retkeily retriitti rikollisuus Riku Keski-Rauska Risto Isomäki rock rokotus Romania roska-auto rotan vuosi ruishiutaleet ruisleipä rullaluistimet ruohonleikkuu Ruotsi rupia Russian ruuansulatus ruuhka ruumiinvalvojaiset ryhävalas ryssä Saaremaa saasteet Sabah sade sadekausi Sadhana Forest Saharov Saigon sairaala sairaus Saksa. Halvat bussimatkat salakuvaus salmiakki Salo Samantha Fox Samford Valley sammakot samojedit Samurai sappikivet Sarawak sauna sauropus androgynos sauvakävely savimaja savuakävely seksiturismi. amerikkalaisuus seksuaalisuus seksuaaliterveys Seppo Heikinheimo Seppuku Serbia serkku serkun kuolema Shani Louk sienet sifoni Siirtolaisuus siitake sika sillmäleikkaus silmäleikkaus silmälääkäri silmät Singapen tulaiset Singapore Singapre airlines Siperia sipsikaljaveganismi sipuli Sisuradio sisäleikkipaikat sisällissota sitoutumiskammo sivuraide Slaavilaiset kielet. Sngapore sodat Sofi Oksanen soija soijanakki soijapapu sokeus. sony-Eircsson sorsat sota Spartacus spesismi Steiner Steinerpäiväkoti Steve Dillon Subaru suhku suikkis suklaa sukuhistoria sukulaisvierailu sukupuolivietti sukupuu sukututkimus Sumi Sunnybank Sunshine coast suolakurkut suomalaiset Australiassa suomalaiset ulkomailla suomalaisuus suomeksi suomen kieli Suomesta muutto Suomi Suomirock suru Sydney sydän sydänsurut sydänvaivat sykloni Sykloni Larry syksy synnyimää synnytys syntymäpäivä syyskuu sähkömopo sähkönkulutus sähköpyörä säteily Sössölandian kultakurkut taapero TAFE taimsed viinerid Taiwan takapiha Talo talous talvi Tammikuu tammikuu. Tanah rata taolaisuus Tapaninpäivä tasapaino Tasmania Tasmanian sää tattari taujko teini-ikä tekomykiö telttailu tempe tempeh temppeli tempperli Terrassa. Zaragoza terveys tet teurastamo Thai Thai-ruoka Thaimaa Thermarest Timo tropiikista Tolstoi. tomaatin tuoksu tontti tonttikaupat Topi Sorsakoski toukokuu Townsille Townsville Townsvillen suomalaiset Toyota trooppiset kasvit Tropiikki tuhkaus tulirokko tulva tulvat tupakoinnin lopettaminen turistijuna Turkki turvallisuus tuuli uimapaikat uiminen ujous Ukraina Ukraina. matkailu ukrainan kieli. ulkoilu ulkosuomalainen ulkosuomalaiset ulkosuomalasiet UNHCR uniapnea Unkari Urho Kekkonen uriah heep urologia USA uskonto Uusi Etelä-Wales uusi työ Uusi Vuosi Uusi Vuosituhat Uusi Vuso uusivusi Uusmedia Uvbuntu vaalit vaalitilaisuus vaellussauvat Vagaaniruoka vaiva vakiintuminen valaat valkoinen Australia valkoinen valas Vanha talo vanhemmuus vanhemmuus. vankila vapaaehtoistyö Vappu Varna vauva vauva-arki vauvauutiset vegaairuoka vegaani vegaanihaaste vegaanijuusto vegaanijuustot vegaanimajoitus vegaanimakkara vegaanin ravitsemus vegaaninen Espanja vegaaninen juusto vegaanirakkaus vegaaniruika vegaaniruoka vegaaniruoka kasvisruoka vegaaniset juustot vegaanit vegaanituotteet vegaanius vegaanyhteisö Vegaia vegan vegan. veganismi vegetarian vegfest veneretki Venäjä venäjän kieli venäläiset verenpaine vesihuolto vesisade Victoria Video video. videoblogi videokamera videokirje videoloki vieraat Vietnam Vietnam. vietnamin kielinen kirjallisuus vihannekset vihis vihreät Viisumi viisuminhaku violife Viro virus Vlog vlogi vloki vogulit Voietnam Voito Pokela Vung Tau vuodatus vuoret Vuorikatu 5 vuoristo Vuosaari vuosi vuosi 2001 vuosipäivä vuotavat hanat väkivalta välikatto Waldorf Wapit wheaty Wheelie Wigwam Wilmersburger Woodstock WWOOF Y2K ydinvoima yhteisöasuminen yhtisöasuminen YK yksin yksinkertaisuus yksityiskoulu yksivuotias ympäristö ymäpristö ystävät äiti äänesys ääniblogi Ääniblogi. äänikirja äänikirjat äänivlogi
Näytä enemmän

Käyttöehdot

Kaikki sisältö, jota ei ole lainattu lähde mainiten, on aina tekijän omaisuutta ja pysyy sellaisena. Tekstit on kivjoitettu ja julkaistu Australiassa, Ukrainassa, Malesiassa ja Vietnamissa Googlen kansainvälisille palvelimille..

Tämän blogin sisältö on jaettavissa noudattaen Creative Commons -lisenssiä CC BY-NC 4.0

. Se tarkoittaa sitä, että kaikkia tämän sivun tekstejä ja kuvia saa käyttää, jakaa ja sovittaa sillä ehdolla, että alkuperäinen lähde mainitaan: Timo Tropiikista ja/tai Tim Sippala sekä tekstin, kuvien että videoiden ja kaiken muun sisällön kohdalla. Tämän lisenssin käytön on oltava ei-kaupallista. Kaupallisesta käytöstä on sovittava erikseen tekijän kanssa.

Lisenssi ei ole voimassa selvästi kuvakaappauksiksi tunnistettavissa kuviss, esim. Google maps tai Google Earth eikä tekstien kohdalla myöskään silloin kun lainataan sanomalehtiä. Lisäksi lainaajan on muistettava, että julkaisumaan lait ajavat tämän lisenssin edelle.



Blogitekstien arkisto



2025 - Matkailua pojan kanssa täällä Vietnamissa, pehmeä lasku kouluun Toukokuu, Huhtikuu Maaliskuu, Helmikuu, Tammikuu
2024 - Uusi elämä vuoristossa. Pari matkaa pojan kanssa. Joulukuu, Marraskuu, Lokakuu, Syyskuu, Elokuu, Heinäkuu, Kesäkuu, Toukokuu, Huhtikuu, Maaliskuu, Helmikuu, Tammikuu
2023 - Pojan huono koulukokemus, loppuvuodesta mykistyi kuukaudeksi. Ennen joulu pyörärekti vuoristossa ja sitten muutta vuoristoalueelle. Täytin 60 vuotta. Joulukuu, Marraskuu, Lokakuu, Syyskuu, Elokuu, Heinäkuu, Kesäkuu, Toukokuu, Huhtikuu, Maaliskuu, Helmikuu, Tammikuu
2022 - Korona-aika jatkuu: sairaana pari kertaa, passin ja oleskeluluvan uusinta. Matka Phnom Penhiin olsekelulupaa odottamaan. Suru Ukrainan puolesta Venäjän hyökättyä 24.2.2022, uniapnea todettiin ja kone hankittiin.  Tammikuussa tuli 20 vuotta Suomesta lähdöstä. 
Joulukuu,   MarraskuuLokakuuSyyskuuElokuuHeinäkuuKesäkuuToukokuuHuhtikuuMaaliskuuHelmikuuTammikuu
2021 - Eloa koronan varjossa, sisäinen verenvuoto, uusi mökki
2020 - Koronapandemia lukitsi elämän maalaiskylään. Matka Hanoihin rekisteröimään avioliitto ja lapsi. Nyt pojasta tuli Suomen kansalainen.
2019 - Ensimmäinen lapseni syntyi. Avioliitto virallistettiin molemmissa maissa.
2018 - Häät Vietnamissa, muutto vuoristoon opettajaksi ja koulun hylkääminen.
2017 - Vietnamista käynti Ukrainassa ja Suomessa. Paluu Vietnamiin ja päätös asettua.
2016 - Parisuhteen loppu. Poistuin Vietnamiin, sieltä Ukrainaan, jossa vietin puolet vuodesta. Välillä oleskelua Suomessa. Loppuvuodesta uusi parisuhde Vietnamissa.
2015 - Parisuhde Malesiassa. Opettajana Myammarin lapsille. Turkin, Bulgarian, Ukrainan ja Puolan kautta Suomeen. Loppuvuodesta takaisin Malesiaan.
2014 - Pois Australiasta: ensin Malesiaan, sitten Vietnamiin, Suomeen ja Espanjaan ja takaisin Vietnamiin ja Malesiaan. Uusi Parisuhde.
2013 - Taiwanista Singaporen kautta Australiaan. Pyöräretki Adelaideen ja sieltä Suomeen, Viron kautta Eurooppaan. Takaisin Australiaan ja päätös lähteä. Pitkä kävelyretki Cairnsista Melbourneen.
2012 - Brisbanesta Suomeen, sieltä Hongkogiin. Loppuvuodesta Japani, Taiwan.
2011 - Perth, Länsi-Australia. Uusi parisuhde Indonesiassa, tekomykilöleikkaus.
2010 - Elämää kommuunissa, Brisbane, avioero. Matka Thaimaahan, Singaporeen, Indonesiaan.
2009 - Opiskelua vanhustenhoitajaksi, lähdin kotoa etsimään uutta elämää. Huhtikuu: Elvis kuoli käärmeen kidassa. Lokakuussa lähdin omille teilleni.
2008 - Erosin työpaikasta ja yritin uutta uraa.
2007 - Australian kansalaisuus. Politiikkaa: vaalit ja vihreät naiset.
2006 - Ostimme oman talon Australiassa. Terveys reistailee.
2005 - Uusi työpaikka, muutto Cairnsiin. Machans beach, vanha hippikylä. Vegaaniksi.
2004 - Maalla Woodstockissa (Queensland, Australia), työharjoittelua, hautajaiset Syyskuu, Marraskuu.
2003 - Townsville, Queensland, Australia. Oleskeluluvan hakua.
2002 - Muutto Singaporeen, uusi parisuhde, avioliitto, joulukuussa muutto Australiaan.
2001 - Uuden edessä: Uusmediakupla puhkeaa, lomautus, painonpudotus, Singaporeen? Pyörilyä, matka Kainuuseen ja Ouluun.
2000
Uranvaihto: Valtiolta yritysmaailmaan: OpenMobile, asunto Meri-Rastilassa, matka Englantiin ja Irlantiin.
1999 - Helsinki, Läksiäiset yliopistolla. Nyt töissä Hakaniemen virastotalossa (CIMO)
1998 - Helsingissä töissä yliopistolla. Matka USA:han ja sieltä tuli mukana ensimmäinen videokamerani.
Ennen sitä elämää Suomessa: Pertteli, Salo, Kälviä, Oulu, Jyväskylä, Espoo, Helsinki. Opiskelua: tietokoneita, venäjän kieltä ja kulttuuria, kotimaista kirjallisuutta, aate- ja oppihistoriaa, filosofiaa.