2024 06 kesäkuu - oikea silmä ei olekaan mennyttä

  •  Kuvat  kesäkuulta 2024 
  • Vidota 
    • Kooste puhelimen videoista kesäkuulta 2024 (Youtube-video aukeaa erillisessä selainikkunassa)
    • 21.6;2024 ja vähän ennen.  Poikani ja minä. Vuorokauden matkani jällkeen hänellä oli paljon kerrottavaa.  
    • 25.6.2024, Voiko vanha kömpelö läski oppia skeittaamaan?

 

 

Bussilla on tässäkin kuussa matkusteltu muutama kerta. Nämä yksityisillä hyteillä  ja makuuasentoon säädettävillä istuimilla varustetut bussit ovat mukavia myös yöllä. Niissä saan jopa muutaman tunnin nukuttua.

 

 Hampaiden jälkeen silmät kuntoon? 

Silmieni tilanteesta taustaa  kirjoituksessa  3/2019 , jolloin oikean silmän tekomykiö ja ilmeisesti sarveiskalvo vauroituivat pahasti niin, että tekomykiö piti poistaa. Se tehtiin Singaporen sijasta Vietnamin Ho Chi Minh Cityssä.   Operaation jälkeen silmäni ovat olleet suht vakaat. Ennen parempi, oikea silmä on olltu käytännössä poissa pelistä, koska siihen ei ole laitettu utta tekomykötä. Syynä siihen on sarveiskalvon huon kunto.  Tilanteen voisi korjata joko kokonaisella tai osittaisella sarveiskalvon siirolla. Se merkitsisi sitä, että kuolleelta henkilöltä otetaan sarveiskalvo tai osa sen soluista, jotka sitten siirretään minulle leikkauksessa.  Näin kertoi minulle Eurooppalaisen silmäaseman etelä-afrikkalainen silmälääkäri. Hän myös määräsi minut tulemaan tarkastukseen puolivuosittain.  Viimeksi kävin syyskuussa 2020 sen jälkeen, kun Erik oli vahingossa sohaissut silmääni puukepillä.  Silloin silmä oli tulehtunut ja siihen määrättiin tippoja ja voidetta.

 Nyt päätin käydä toisella silmäasemalla, tällä kertaa amerikkalaisella, tarkistuttamassa silmäni ja hakemassa toisen mielipiteen oikeasta silmästäni. Sinne oli tarkoitus mennä jo heti kesäkuun alussa samalla kun kävin hammaslääkärilläni implanttihoidossa. Silloin silmäasema joutui perumaan aikani, joten se siirtyi kuun loppupuolelle.


Niinpä toista kertaa tässä kuussa  ajoin polkupyörällä noin viiden kilometrin päässä sijaitsevalle bussiasemalle vähän ennen puoltayötä, parkkerasin pyöräni sisätiloissa sijaitsevalle parkkialueelle ja odottelin vuorokauden ensimmäistä bussia. Kuten tavallista se oli makuubussi, jossa olivat varsin yksytiset pienet makuuhutit, vähän kuin auton etupenkit, jotka sai kallistettua taakse päin ilman että häritisee takana istuvaa tai nukkuvaa kanssamatkustajaa, kuten tavallisissa busseissa tai lentokoneissa. Täällä istujan takan on vain hänen koppinsa takaseinä. Katso sivun ensimmäinen kuva.

Noin kuuden ja puolen tunnin matkan jälkeen oltiin kaupungin itäpuolen bussiasemalla, jota päätin vaihteeksi kokeilla pohjoisen tai eteläisen sijasta.  Isot bussit pysähtyvät nykyään isommilla keskusasemilla kymmenen tai kahdenkymmenen kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Näiltä asemilta ihmiset sitten kuljetetaan haluamiinsa bussiyhtiön toimipisteisiin, hotelleihin tai jopa kotiovelle mikäli koti ei ole kovin kaukana pikkubussin reitiltä. 



Minä otin bussin noin 7 kilometrin päässä sijaitsevaan kasvisravintolaan ihan sillä perusteella, miten siitä kerrottiin Googlessa.

Nätti ja rauhallinen paikka se olikin: hyvä ja ystävällinen palvelu ja hinta kohtuullinen, vain kolme-neljä kertaa kalliimpi kuin tavallinen kasvisateria. Silti alle 15 eurolla pärjättiin.


Grab-mopotaksilla lääkäriaseman naapuriin AEON-ostoskekukseeen, jossa on pitkiä käytäviä ja ilmastointi, paljon kahviloita ja ruokapaikkoja. Kävin mm. isossa urheilutarvikeliikkeessä katselemassa kävelysauvoja ja muuta kiinnostavaa.

Silmälääkäriaseman löysin muutaman ksyelyn jälkeen ison rakennuksen viidennestä kerroksesta. Siellä jouduin odottelemaan noin puoli tuntia ja sen jälkeen avustajien kanssa näkötesteissä. Sitten pääsin lääkärin pakeille. Hän on melko nuori, Singpaoressa koulutetteu Britanniassa kasvanut ilmeisesti etninen kiinalainen, tohtori Wong.  Hän kätteli ja puhui hyvää englantia, oli ystävällinen ja empaattinen, tultiin mielestäni juttuun hyvin.

Hän ei myöskään pahastunut siitä, että kerroin kokemuksiani hänen opettajansa vastaanotolta Singaporessa maaliskuussa 2019. Tuo maailman johtava asintuntija kohteli minua mielestäni alentavasti, ei antanut minulle riittävästi aikaa, ei suorittanut tutkimuksia loppuun, hänen klinikkansa ei saanut minusta otettua edes silmien paineita. Hän yritti pelotella minua silmän tahoutumisella. Vaikka olisikin ollut riski silmän mätänemisellä pois, ei siitä olisi minulle pitänyt kertoa kauhistellen vaan asiallisesti.
Asiallinen ja kiihkoton oli tämän tohtori Wongin asenne nyt. Hän esitti vain toriasiat, mm. sen, ettei juurikään näe oikean silmäni tarpeeksi avioidakseen tilanteen. Sarveiskalvo näyttää olevan sukreassa kunnossa, minkä jo tiesinkin aiempien lääkärien arvioista. Siitä ei minullakaan ole käsitystä, milloin a miksi se on vaurioitunut. Saattaa olla jo tapahtunut leikkuksessa vuonna 1964 tai sitten 80-luvulla, kun minulle kokeiltiin piilolaseja huonolla menestyksellä. Jouduin melkein kynsineni kaivamaan niitä pois silmistä. Tai sitten vairoiot ovat voineet syntyä tai pahentua tekomykiöleikkauksessa Indonesiassa vuonna 2011. Tietysti osansa voi olla ollut myös alkuvuoden 2019 onnettomuudella, jossa ylös heittämäni naruun sidottu keppi putosi suoraan silmääni siirtäen tekomykön entistä enemmän pois paikaltaan.

Hän otti mikroskoopin läpi puhelimellani alla näkyvät kuvat, kertoi vasemman silmänt ekomykön olevan hyvin paikallaan. Sen tiedän ja tunnen, koska tuo silmä on suhteellisen käyttökelpoinen: se pystyy jopa lukemaan puhelimen tekstiä ilman, että täytyy käyttää erillistä suurennuslasia. OIkea silmä sen sijaan on erittäin valonaraka, joten päivänvalossa se on yleensä suljettuna. Sen näkökyky on sitäpaitsi huonompi kuin vasemman, koska siinä ei ole vuoden 2019 jälkeen ollut enää tekomykiötä. Ennen sitäkin vuodesta 2011 lähtien siinä oli tuo Indonesiassa pieleen asennettu tekomykiö. Tohtorin mukaan se olisi alunpitäenkin täytynyt asentaa silmän takaosaan eikä kiinni iirikseen, kuten nyt oli tehty.

Uusi juttu tällä käynnillä silmiini liittyen oli ajatus, että ehkä voitaisiin kutistaa tuhoutuneita sarveiskalvon soluja, jotta vielä toimiville jäisi enemmän tilaa. Näin minun ymmärtääkseni.
Poistuin vastaanotolta hymyillen kassan kautta, alle 100 euroa vastaava summa ja lisäksi kahdenlaisia silmätippoja: yhdet ovat voimakasta suolaliuosta, jotka kirvelevät silmään laittaessa, koska ovat voimakkaampia kuin silmän omat nesteet. Ne käsittääkseni imevät erityisesti vaurioituneista soluista nesteet. Sitten on fysiologista suolaliuosta eli keinotekoisia kyyneleitä, joita laitetaan noiden voimakkaiden tippojen välillä: yksi viisi ja toisia neljä kertaa päivässä. 

Jo muutaman käyttökerran jälkeen oikea silmä parani niin paljon, että sillä pystyy hätätilassa jopa lukemaan kun käyttää voimakasta suurennuslasia. Tosin siihen piirtyvä kuva ei ole selkeävaan aika vääristynyt. Joka tapauksessa, jos menettäisin vasemman silmän, mutta oikea pysyisi ennallaan, en olisi ainakaan täysin sokea. 

Oikeaa silmää voitaisiin yrittää korjata sarveiskalvon siirolla: joko osittaisella tai kokosiirrolla. Täällä se olisi varsin kallis ja hankala operaatio. Siinä on riskinä mm. se, että elimistö alkaisi hylkimään siirrännäistä. 

Näillä näkymin en näes sellaisessa toimenpiteessä paljoa järkeä, koska minä en pystyisi kuitenkaan näkemään stereona vaan käyttäisin edelleen yhtä silmää kerrallaan kuten tähänkin saakka.

Ennen kotiin lähtöä kävin vielä vegaanisella burgerilla lääkäriaseman lähistöllä.  Sitten otin mopotaksin hammaslääkärille. Sieltä sitten Annam Gourmer Market-kauppaan ostamaan vegaanista Kolios-juustoa.  Se on hinnaltaan varsin kallista varsinkin täkäläiseen muuhun hintatasoon nähden, mutta harvinaisena herkkuna menettelee minullekin. 

Sitten kävin hammaslääkärillä, joka haluaa minun käyvän vielä pari kertaa senkin jälkeen kun implantit ovat paikallaan varmistaakseen, että ne pysyvätkin paikallaan. Hänen motivaationsa ei ole raha, koska hän ei laskuta näistä tarkastuksista erikseen vaan ne kuuluvat pakettiin.

Sitten taas iltabussilla kotia kohti ja täkäläsieltä bussiasemalta reilun puolen tunnin pyöräily kotiin aamun pikkutunneilla. 

Seuraava aika silmälääkärille on heinäkuun lopulla ja samalla piipahdan vielä hammaslääkärillä toivon mukaan viimeisessä tarkastuksessa.

 

Nha Trang

 Se on kaupunki meren rannalla noin neljän tunnin bussimatkan päässä meiltä 

Siellä vietin pari kuukautta alkuvuodesta 2016 kun olin lähtenyt Malesiasta ja päättänyt lopettaa siellä muhineen suhteen 

Sinne palasin nyt kesäkuun viimeisenä päivänä bussilla osallistuekseni hautajaisiin. Siinä on myös syy miksi kesäkuun postaus venyy heinäkuulle. 

En kuitenkaan palauta tätä luonnokseksi vaan Annan olla julkaistuna siten kun sen ajastin kun viimeisen päivän viimeisille minuuteille. Tämän blogin lukijamäärä on sitten Ukrainan kärsimän terroristihyökkäyksen toisen vaiheen eli helmikuun 2022 jälkeen huomattavasti supistunut. En tarkalleen tiedä mikä siihen on syynä mutta se tapahtui sen jälkeen kun minulle tuli ilmoitus siitä että blogini näkyvyyttä on supistettu siksi että se sisälsi käyttöehtojen vastaista materiaalia. Epäilen että tuo materiaali oli venäläisiä loukkaavan r-sanan käyttö. 


Tuolle loukkaavalle kielelle olisi täälläkin käyttöä koska tämä on venäläisten suosiossa oleva kaupunki. Yksi syy siihen on että tänne edelleenkin tulee suoria lentoja Novosibirskistä. Täällä on gorkin puisto ja monien kauppojen kyltit sekä ravintoloiden ruokalistat ovat venäjäksi. 


Nykyään tosin entistä enemmän näkyy korealaisia kylttejä. Tänne tulee suoria lentoja myös Etelä-Koreasta.

Sitä voin vain arvailla merkitseekö korealaisten turistien kasvava määrä myös koiravarkauksien lisääntymistä sekä kaupungissa että ympäröivällä maaseudulla. 

Täällähän turistibisnekseen kuuluu myös koiran lihas safarien järjestäminen. Kissaa ja koiraa saa ilmeisesti laillisesti myydä myös lihoina. Meidän lähikaupungissa kerrotaan olevan yritys joka kasvattaa kissoja häkissä ja teurastaa niitä myytäväksi 


Joidenkin mielestä ei ole paljoa eroa siinä tapetaanko sikoja lehmiä kissoja vai koiria tai kaloja ihmisten ruoaksi. 

Minusta siinä on kuitenkin se ero että kissat ja koirat ovat ihmiselle tunteenomaisesti läheisempiä. Näin on ainakin suurimman osan ihmisistä kohdalla. Toki on sitten erityisherkkiä ihmisiä jotka pystyvät kokemaan myös muut eläimet yhtä läheisiksi. Tällainen ihminen taitaa olla ainakin Elisa Aaltola ja monet minun vegaani ystävistäni epäilemättä myös. 


Kuitenkin minulle on syy inhota vietnamia sen takia että täällä tuotetaan ja syödään kissan ja koiran lihaa ja muitakin eläimiä kohdellaan välillä varsinkin julmasti

Yksi lisäsyy inhota tätä maata on sen suhtautuminen Venäjään ja Ukrainan sotaan. Vladimir Putin vueraili täällä tässä kuussa sen jälkeen kun hän oli käynyt kerjäämässä sympatiaa Pohjois-Koreasta.


Uusi nopeas internet-valokuitukaapelia pitkin.  Ainakin teoreettisesti netti nopeutui liki kymmenkrtaiseksi aikaisempaan verrattuna. Aiemmin käytettiin vaimon veljen talouden "Free wifi"-yhteyttä, joka lienee tv-liittymän kylkiäinen. Se on hidas ja lisähaitta minulle on, etten voi hallita sen reitinitä enkä kytkeä sitä katkottomaan virtalähteeseen, UPS.  Tämän uuden liittymän myötä voin tehdä molemmat. voin kytkeä molemmat pöytäkoneet kaapelilla reitittimeen ja määritellä niille kiinteät lähiverkon osoitteet niin, että voin käyttää Windows-koneelta Erikin TV-koneena käyttämää  Linux-konetta lähiverkon kautta ip-osoitteessa 192.168.1.4.  Sen takana toimii paitsi komentokehote myös web-palvelin, jolla sijaitsevat mm. vanhat Facebook-sivuni ja niiden sisällöstä, mm. yksityisviestestä hakuja suorittava ohjelma.  Entisen'tietokoneohjelmoijana minulle on luonnollista tehdä silloin tällöin tarvitsemani apuohjelmat itse.  

Opettajan hautajaiset 

 
In loving memory of Ian Gordon McDougall (Handsome Man) 6.10.1941 Cambridge, United Kingdom - 25.6.2024  Nha Trang Vietnam. Teacher Mac of  Mac's conversational English class in Ho Chi Minh City and later Nha Trang.  Youtube video

 Kymmen vuotta sitten, maaliskuussa 2014 vierailin ensimmäistä kertaa Vietnamissa. Ensimmäisellä reissulla viivyin vähän vajaat kaksi kuukautta ennen kuin lensin Bangkokin ja Tukholman kautta Helsinkiin ja sieltä parin päivän kuluttua Espanjaan. Espanja oli suuri pettymys monin tavoin, mm. siksi, ettei GPS toiminut eikä sieltä saanut iltapäivällä kunnon vegaaniruokaa: vain rakkaa sipulia ja tomaattia. Aurinko ja tuuli saivat silmäni kipeäksi. Lisäksi Saigonissa minua odotti Maria, jonka luokse ikävöin siitäkin huomimatta, että suhteemme oli varsin mutkikas. Eikä siitä sitten tullutkaan mitään sinä vuonna eikä sen jälkeenkään. Muutaman vuoden olimme ystäviä, mutta muutama vuosi sitten hän muutti Intiaan ja sitä myötä esti mint sosiaalisessa mediassa.


Joka tapauksessa noin kolme vikkoa saapumiseni jälkeen lensin takaisin Bangkokiin: nyt Espanjan Alicantesta Oslon kautta. Noista viikoista Espanjassa en muista juurikaan mitään enkä oikein ajasta Suomessakaan. Olin ilmeisesti aika tavalla Vietnamin lumoissa.  Täytyy myös tunnustaa, että minulla oli aika vahva haku päällä myös parisuhteen osalta. Thaimaan Phuketissa asvuaa japanilaista vegaania, Tomokoa oli halu tavata ennen Vietnamissa pistäytymistä.  Ennen sitä matkustin Bangkokista Chiang Maihin, sieltä Paihin, paikkoihin, joihin olin tutustunut ensimmäistä ekrtaa matkallani syksyllä 2010.  Thaimaassa oli tuolloin armeijan julistama sotatila: konepistoolimiehiä asemilla ja öinen ulkonaliikkumiskielto.  Matkustin Chiang Maista pikkubussilla Laosiin ja sieltä takaisin Thaimaahan, ensin pohjoiseen Khon Kaeniin jossa minulla oli yksi tuttu ja toinen sohvasurfauksen kautta. Sieltä sitten matkustin Bangkokin kautta etelään päätyen Phuketiin. Siellä tapasin Tomokon ja kuljimme muutaman päivän yhdessä. Hän mm. käytti minua temppelissa nostamassa jonkun ennustuslapun. Kohdalleni osunut ennustus lukuisista haasteista ennen vakiintumista sai hänet mietteliääksi. Niinpä hän torjui ajatuksen minun muuttamisestani hänen luokseen. Päätin olla tuhlaamatta enempää aikaa ja loppukuusta lensin Bangkokin kautta Ho Chi Minh Cityyn.   Maria ei ollut siellä minua vastassa vaan hän oli matkustanut Kiinaan minua varhaisemman poikaystävän luokse.  Minä olin jo Laosissa ilmoittanut hänelle, etten halua jatkaa tuskin edes alkanutta suhdetta hänen kanssaan. 

Olin kuullut häneltä tai joltakulta muulta Nha Trangin kaupungista rannikolla noin Dalatin korkeudella. En ollut siellä vielä käynyt, joten päätin nyt käväsitä. Postitin Couchsurfing-sivustolle matkasuunnitelman ja sain siihen ainakin yhden vastauksen, ehkä useammankin, mutta tällä oli kauaskantoisemmat seuraukset.

Viivyin Nha Trangissa neljä päivää ja sinä aikana vierailin kahdesti tuossa keskusteluryhmässä. Minuun teki suuren vaikutuksen sen iloinen ja lämmin, rento tunnelma, ja totta kai, myöntää täytyy, lukuisat nuoret tytöt ja naiset.   Olisi voinut heidän kanssaan jotain vakavampaakin yrittää, mutta olin tavannut Asiandating-sivustolla Malesian Kuala Lumpurissa asuvan Dianan ja olin päättänyt lentää hänen luokseen tutustumaan.


Video näyttää, miten yritän opetella edes pysymään skeittilauden päällä.  Aamulenkin ja joidenkin joogaliikkeiden lisänä tämä lienee hyvästä. Ainakin alavatsan lihaksia joutuu jännittämään.
Sattui videon taustamusiikiksi Juice Leskinen Grand Slam-yhtyeen Mimosan hipiä-kappale. Siinä soittaa urkuja Anssi Tikanmäki, joka menehtyi tässä kuussa.

 














 

Video Youtubessa


 

 


























Meidän alueemme halki, noin 800 metrin päässä asunnostamme, kulkee valtatie numero 20 Saigonista Dalatin kaupunkiin. Tie nousee koko matkallaan 1500 metriä. Meidän alueemme on tasaista, vain pieniä ylä- ja alamäkiä.  Saigonista tulevat bussit ja muu likenne eivät välttämättä käytä tätä tietä, koska noin sadan metrin päässä taloltamme toiseen suntaan, lähteen, kulkee uusi moottoritie.  Kuitenkin tänne tulee paljon raskasta liikennettä johtuen maataloudesta. Nuo rekat ja kuorma-autot ilmeisesti kuljettavat tänne  lannoitteita, torjunta-aineita  ja sitten satoa etelän isoihin kaupunkeihin.  Rekkoja ja kuorma-autoja näkyy usein parkkeeratun tieden sivuille, myös jlkakäytäville kuten täällä tapa on. Niitä varten on olemassa myös huoltoalueita, joille ei ole asiallista pääsyä isoilla autoilla vaan ne joutuvat poistuessaan peruuttamaan niin, että koko muu liikenne pysähtyy itellä. Kuvassa näkyy odottamassa myös mintunvihreä paikallisbussi, joka tuoho suuntaan kulkevana tuo meidät Dalatin kaupungista kotiin ja kuvaajan puolella kulkevana vie sinne.













Hautajaisiin pukeuduin vihreään asuun, jota koristivat Ukrainan värit sekä Kalush orchestran kuvat. Ohjeena oli pukeutua värikkäästi ja hymyillä.




Osa saattoväestä matkusti arkun vierellä ruumisautossa krematorioon, jossa saimme seurata tv-ruuduilta arkun matkaa poltettavaksi.






















Hautajaisten jälkeen jäin yöksi kaupunkiin mahdollisia jatkoktilaisuuksia ajatellen. Sellainen järjestyikin seuraavana päivänä, jolloin entisen englannin ryhmän opiskelijat kutsuivat minut lounaalle. Ennen sitä kävin rannalla ihamilemass auringonlaskua. Jo vuonna 2016 ihastuin siihen, että keskellä kaupungissa on puhdas hiekkranta, jolle paikalliset kokoontuvat aamulla ennen turistien heräämistä voimistelemaan, uimaan, kävelmeään ja viettämään aikaa yhdessä.










Nha Trangin kaupunkiin Vietnamissa lennetään suoraan myös Venäjältä, ainakin Novosibirskistä, Länsi-Siperiasta.


Kommentit

Tunnisteet

2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2025 2025 toukokuu 210 211 212 2203 50-vuotispäivä Aamu aamulenkki Aasia Aasialainen kasvisruoka abhayrab Adelaide Adviware Aeroflot Afganistan Airasia airbnb Airut Ajahn Brahm Alicante alkuasukkaat amalgamipaikat Ananda marga ankanpojat ankat ankka ankka ja koira ankkalammikko Anne Rintala anoppi anteeksi Antti Heikkinen apinat arkielämä Armas Latvakoski aromipesä asettuminen ashtanga asuinyhteisö asumisoikeusasunto. asumusero asunnon etsintä asunnon vuokraus asunnonvaihtosuunnitelmat asunto asuntojono aurinko aurinkorannikko Auroville Australia Australian kansalaisuus Australian karjakoira Australian suomalaiset Australian vaarat Austrlia Austrralia auton huolto autonromu autot Avantouinti avioituminen avioliitto Bali Balkan bambuhiiliburgeri banaani banaanikasvi banaaninlehtikontti banaanit Bangkok Barcelona Beatles Benton court Bicheno Bill Sippo Birsbane bloggaus blogit Bluey Bogor Boney M Borneo Bornoe Brisbane buddhalaisuus Buddhan syntymäpäivä bulgakov Bulgaria Bura Burdekin Burma Myanmar bussikyyti Cairns Cairnsin ilmasto Camberra Cameron highlands Caravonic Caravonica Cariad farm sancturary Carins cats Celia-kirjasto Changi Cheezly Chernobyl Christine Milne CIMO Coopers plains couchsurfing covid-19 covid19 cykloni Dalat dating Dio DNA-testi DNA-testit Douglas druianesanssi Dublin Duc Trong durian durio ekologia ekotalo ekotrillerit elokuu elokuu Australia Elvis eläimet eläinlääkäri eläinräääkkäys eläinten oikeudet eläintuotanto eläinuhri energiansäästö englanniksi Englannin kieli epäonnistuminen eristys ero Esa Pelkonen esikoulu Espanja etäsuhde Eurooppa Europe Eve Hietamis extrawheel festivaali festivaalit Filippiinit Filippinit Filipppiinit Findon creek Finland Finnair Finnish foxy Freukkarit fruitarismi Gaza gluteeniton pitsa Gokul jooga Greata Thunberg haastattelu haju Hakaniemi Halla-aho Halong bay halvat bussilinjat Halvat lennot hammashoito hammasoito hampputofu Hanoi Hanoi. hantit hapankaali hapankurkut hapanleipä hapatus haploryhmä I-M253 Hare Krishna liike harkova Hassisen kone hautajaiset hautajaisrituaalit hedelmät hedelmätarhat hefu Heidi köngäs Heikki Huhtanen heinäkuu Heinätyöt helle helmikuu Helsingin Sanomat Helsingin yliopisto Helsinki Henry Zalkin hiivaviutaleet hiljaisuus hiljaisuusretriitti hipit hippiauto hippijuhlat hippikylä hippimeininki hirmumyrsky hirviöt hme Ho Chi Minh City hoitoala Hong kong hostelli hpit huhtikuu huijaus Huojuva lato huono selkä huumeet hyönteiset hämähäkki hääjuhla hääpäivä Häät häät pyörätuolissa ihmissuhteet Iisalmi ikävä ilmastonmuutos Ilosaari Ilovaarirock iltatori in english too In memoriam Indonesia Indonesia. Intia intialaiset Irlanti islam israel isyys Italia itsari itsemurha itsenäisyyspäivä itäauto Jaakko Teppo Jaava Jakafta Jakarta Jakatta jakkiihedelmä jalkapallokoira jalosavu James Cook James Cook Yliopisto jamssiborssi Jane Palmer Jani Jattinen Japani Jeesus Jeltsin Jetstar Joensuu Jokisalo Pentti Jaakko jooga joogaa aloittelijoille joukkoliikenne Joulu jouluaatto joulujuhla joulukoristeet Joulukuu joululahjat joulunaika joulupäivä jouluterveiset journalismi joutsenet Joy Cavill Juhannus Julia Gillard jumalat juna juna vuorilla junamatkailu juoksu Jussi Halla-aho Jyväskylä jätehuolto jättipitsa jääkaappi kaaos kaasumyrkytys kaatosateet kadotettu sukupolvi kadotus kahvi kahviviljelmät kaihi kaihilasit kaihileikkaus Kaija Mesiäinen Kaivolan koulu Kaivosmies Kajastus kaksikielisyys kaksoiskansalaisuus Kambodzha kamerapuhelin kanahaukka kanakoppi kanat kansalaissota kansalaisuus kapselihotelli karanteeni karjakoira karjalanpiirakat karjatalous kasisruoka kasivsruoka kasvimaa kasvispiirakka kasvispruoka kasvisroka kasvisruoka kasvisruoka. kasvisruokafestivaali kasvissyönti kasvisuoka kaverit Kazakhstan keiju keinokastelu keinomykiö keinomyökiö keisari keittiö kengurut keski-ikä kesä kesä jouluna kesäjuhltat kesäkuu kesäleskeys Kevin Rudd kevät kidutus kieku kielenopiskelu kielteiset tunteet kielten opiskelu kieltenopiskelu Kiina Kiinalainen juhla Kiinalainen uusi vuosi kiinalainen uusivuosi kiinalaiset kiinalaisuus kiipeilyhyllyt kiipeilyhyllyt kissoille kiipeilytelineet kimppakämppä Kinnalainen uskonto Kiova kirjallisuus kirjat kirpputori kissa kissa-aitaus kissan hormonit kissat kissatalo kisäkuu Kito Kitti Kitti Sippala Kitti-kissa kivivilla koillinen koira koiran korvaleikkaus koiran kuolema koiran syönti koiran turkin parturointi koiranliha koiranpurema koirat koiravarkaat kokkospähkinä kolitelämä kolonoskopia kommuuni kommuunit konkurssi kookospähkinät korallisormisammakko korona koronavirus korrputio korvaleikkaus Kota Kinabalu Kota Kinalabu koti kotikoulu kotiruoka kotityöt koulu koulumaksut kouluruoka koulutus Krakova kriisi Kroatia krokotiili Kuala lumpur kuituhamppu kuivapaasto kuivuus kukat kukkatarrat kulkuri kulkurielämä kulkuriromantiikka kulkutauti Kultarannikko kulttuuri kulttuurierot kummilapsi kuntosali Kuolema kuolinilmoitus kuorsaus Kuranda kuristjakäärme kutina kuukakut kuuma vesi kuumuus kuvien katoaminen kylmäkaappi Kyogle kyytöt kävely kävelykärry käärme käärmeet Lada Niva Bushman lahja Lai Vung laiskuus lama Laos lapsen kieli lapset lapsi lapsi sairastaa lapsiperhe lapsuus Larissa Waters lasivilla Latvia lehdistö lehmänkakka lehmät lehtiartikkeli lehtijuttu Leichart leikkikäärme leikkipaikat leikkiraha lemmikit Leningrad lennot lento lentävä sikala lihansyönti lihantuotanto liikenneruuhka linnunlaulu Linux litsit Liverpool Loi Kratong lokakuu Lokakuu Australia Lolita loma lomakeskus lomakohde Lomakohteet Malesiassa lommo autossa luffa lukeminen lukemisesteisyys luomuliha luonnonmukainan rakentaminen Lviv lähdekritiikki Lähtö kodista lämpöeristys Länsi-Australia löytöeläimet Maailman tila maailmanloppu maalaiselämä Maaliskuu maanviljely maaseutu maaseutumusiikki maastamuutto maastopalot Machans beach Madir maidoton maisemointi maitohappokäymien maitohappokäyminen Maitreya majoitus makakit Makedonia Malesia Malseia Mango Manila mansit Markku Mutanen Marraskuu Marrraskuu Martti Miettunen masennus matkailu matkasuunnitelmat matkat matkustaminen matkustelu Matti Nykänen Maxi Mayakalenteri meditaatio Mekong delta Mekong-joen suisto Melbourne melu menetys meribiologia metabloggaus metallimusiikki metsälampi metsäpalot Michael Klaper Midsummer mielenosoitus mielenrauha mielenterveys miljonääri minicast miso misotahna Misu monikulttuurinen parisuhde Montenegro Moorooka moottoripyörä mopo mopoilu Moskova mp3 MSR Hubba Mt Isa muistot muistotilaisuus munaton munkit Murha murhe musiikki musiikkitede muutto muutto Australiaan muutto ulkomaille Myanmar naimisiinbmeno naiset naisnäkökulma Naisten mini-maraton naistenpäivä Navalnyi navetta nenetsit nettisuhde Neuvostoliitto Neuvostolitto nevlivuotias Nha Trang Nicky Knoff Nightwish Nimbin nomadi Norwegian nuoruus nuoruus. näkövamma näkövammaisten kirjasto Näkövammaisten liitto näkövammaisuus nälkäisten henkien kuukausi nälähnätä Odessa odotus oikeutta eläimille olkitalo oluthiiva oma koti oma talo omaisuus omistaminen Onnellisuus Onnibus.com onnittelut opaali Openmobile Openmobilem CIMO opettaja opettaminen opetus Opetusministeriö opetustyö opiskelu oppositio Ortodoksisuus ostjakit otava oti paasto Pai paikoilleen asettuminen painekeitin painonpudots pakolaiset pakolaispolitiikka paksusuolen tähystys Palembang palloleikki pandemia papaija pappa-Tunturi parisuhde parisuhde. parisuhe passi pato patsas Pattaija Pattaya Pauli Valdemar Sippala Pauligin kahvipurkit paussi Penang pensaspalot Pentti Jokisalo perhe perinne Perth Pertteli Perttelin kirkko Perttelin urheilutalo peräkärry peso Phnom Penh Piehinki pienikasvuiisuus Pietari piha pihakirppis piharemontti piknik pitkä viisumi pitsa podcast poliisikuulustelu poliitikot. politiikka politiikko polkupyörä pomona Port Dickson Port Doglas Porvoo posliinipaikat puhdistus pulpetti punaiset punkinpurema punkki Puola Puole Purra Pussy riot Putin puutahra puutara puutarha puutarha. Pwrth pyhiinvaellus pyton pyykinkuivaus pyykkikone pyöräily pyöränkorjaus pyöräretkeily pyöräretki Pääsiäinen Qantas Queensland Raahe raakaravinto rabies Radical design Radical Design Wheelie raha rakentaminen Rakkaus rakkaus. rambutan rantakylä raskaus Rastila rauhanmarssit rautatieasem Read peak remontti reppumatkailu retkeily retriitti rikollisuus Risto Isomäki rock rokotus Romania roska-auto rotan vuosi ruishiutaleet ruisleipä ruohonleikkuu Ruotsi rupia Russian ruuansulatus ruuhka ruumiinvalvojaiset ryhävalas ryssä Saaremaa saasteet Sabah sade sadekausi Sadhana Forest Saharov Saigon sairaala sairaus Saksa. Halvat bussimatkat salakuvaus salmiakki Salo Samantha Fox Samford Valley sammakot samojedit Samurai sappikivet Sarawak sauna sauropus androgynos sauvakävely savimaja savuakävely seksiturismi. amerikkalaisuus Seppo Heikinheimo Seppuku Serbia serkku serkun kuolema Shani Louk sienet sifoni Siirtolaisuus siitake sika sillmäleikkaus silmäleikkaus silmälääkäri silmät Singapen tulaiset Singapore Singapre airlines Siperia sipsikaljaveganismi sipuli Sisuradio sisäleikkipaikat sisällissota sitoutumiskammo sivuraide Slaavilaiset kielet. Sngapore sodat Sofi Oksanen soija soijanakki soijapapu sokeus. sony-Eircsson sorsat sota Spartacus spesismi Steve Dillon Subaru suhku suikkis suklaa sukuhistoria sukulaisvierailu sukupuu sukututkimus Sumi Sunnybank Sunshine coast suolakurkut suomalaiset Australiassa suomalaiset ulkomailla suomalaisuus suomeksi suomen kieli Suomesta muutto Suomi suru Sydney sydän sydänsurut sydänvaivat sykloni Sykloni Larry syksy synnytys syntymäpäivä syyskuu sähkömopo sähkönkulutus sähköpyörä säteily Sössölandian kultakurkut taapero TAFE taimsed viinerid Taiwan takapiha Talo talous talvi Tammikuu tammikuu. Tanah rata taolaisuus Tapaninpäivä tasapaino Tasmania Tasmanian sää tattari taujko teini-ikä tekomykiö telttailu tempe tempeh temppeli tempperli Terrassa. Zaragoza terveys tet teurastamo Thai Thai-ruoka Thaimaa Thermarest Timo tropiikista Tolstoi. tomaatin tuoksu tontti tonttikaupat Topi Sorsakoski toukokuu Townsille Townsville Townsvillen suomalaiset Toyota trooppiset kasvit Tropiikki tuhkaus tulirokko tulva tulvat tupakoinnin lopettaminen Turkki turvallisuus tuuli uimapaikat uiminen ujous Ukraina Ukraina. matkailu ukrainan kieli. ulkoilu ulkosuomalainen ulkosuomalaiset ulkosuomalasiet UNHCR uniapnea Unkari uriah heep USA uskonto Uusi Etelä-Wales uusi työ Uusi Vuosi Uusi Vuosituhat Uusi Vuso uusivusi Uusmedia Uvbuntu vaalit vaalitilaisuus vaellussauvat Vagaaniruoka vaiva vakiintuminen valaat valkoinen Australia valkoinen valas Vanha talo vanhemmuus vanhemmuus. vankila vapaaehtoistyö Vappu Varna vauva vauva-arki vauvauutiset vegaairuoka vegaani vegaanihaaste vegaanijuusto vegaanijuustot vegaanimajoitus vegaanimakkara vegaanin ravitsemus vegaaninen Espanja vegaaninen juusto vegaanirakkaus vegaaniruika vegaaniruoka vegaaniruoka kasvisruoka vegaaniset juustot vegaanit vegaanituotteet vegaanius vegaanyhteisö Vegaia vegan vegan. veganismi vegetarian vegfest veneretki Venäjä venäjän kieli venäläiset verenpaine vesihuolto vesisade Victoria Video video. videoblogi videokamera videokirje videoloki vieraat Vietnam Vietnam. vietnamin kielinen kirjallisuus vihannekset vihis vihreät Viisumi viisuminhaku violife Viro virus Vlog vlogi vloki vogulit Voietnam Voito Pokela Vung Tau vuodatus vuoret vuoristo Vuosaari vuosi vuosi 2001 vuosipäivä vuotavat hanat väkivalta välikatto Wapit wheaty Wheelie Wilmersburger Woodstock WWOOF Y2K ydinvoima yhteisöasuminen yhtisöasuminen YK yksin yksinkertaisuus yksityiskoulu yksivuotias ympäristö ymäpristö ystävät äiti äänesys ääniblogi Ääniblogi. äänikirja äänikirjat äänivlogi
Näytä enemmän

Käyttöehdot

Kaikki sisältö, jota ei ole lainattu lähde mainiten, on aina tekijän omaisuutta ja pysyy sellaisena. Tekstit on kivjoitettu ja julkaistu Australiassa, Ukrainassa, Malesiassa ja Vietnamissa Googlen kansainvälisille palvelimille..

Tämän blogin sisältö on jaettavissa noudattaen Creative Commons -lisenssiä CC BY-NC 4.0

. Se tarkoittaa sitä, että kaikkia tämän sivun tekstejä ja kuvia saa käyttää, jakaa ja sovittaa sillä ehdolla, että alkuperäinen lähde mainitaan: Timo Tropiikista ja/tai Tim Sippala sekä tekstin, kuvien että videoiden ja kaiken muun sisällön kohdalla. Tämän lisenssin käytön on oltava ei-kaupallista. Kaupallisesta käytöstä on sovittava erikseen tekijän kanssa.

Lisenssi ei ole voimassa selvästi kuvakaappauksiksi tunnistettavissa kuviss, esim. Google maps tai Google Earth eikä tekstien kohdalla myöskään silloin kun lainataan sanomalehtiä. Lisäksi lainaajan on muistettava, että julkaisumaan lait ajavat tämän lisenssin edelle.