2024 04 huhtikuu - parempi sähköpyörä, uusi puhelin

  •  Kuvat huhtikuulta 2024
  • Videota
    • Kooste huhtikuun 2024 puhelimen videoista
    • Telttailuretki 7. ja 8. huhtikuuta
    • 20.4.2024  Uusi pyörä testissä
    • 22.4.2024  pyöräillen taas. Nyt puhe kuuluu paremmin, kun käytin ulkoista mikrofonia 

<

Ei sähköpyörä, ei maastopyörä vaan sähköavusteinen polkupyörä, jonka olen rakentanut uutena ostetun halvan maastopyörän runkoon ja muihin osiin. 

Tämä on jo kolmas sähköpyöräni. Ensimmäisen ostin lokakuussa 2008. Tässä siitä äänibloggaus kuvineen Youtube-videoksi tehtynä.   Se oli todellakin laiska ja hankala kapistus. Vajaa kaksi vuotta sillä ajelin Australian cairnsissa, mutta pois muutettuani myin sen.



Pappa-tunturi oli tuon vekottimen lempinimi. Ostin siihen jopa Suomesta Tunturi-tarrat. Huuto.netissä toimiva myyjä suostui postittamaan ne Australiaan saakka. 

Minulla oli Pappa-Tunturi Perttelin Kaivolassa 13-15-vuotiaana. Enimmäkseen ajelin sillä alaikäisenä. Jokaista ajettua tuntia kohden jouduinv armaankin tekemään siihen remonttia pari-kolme tuntia. Jonkin verran opin mopoilun ja mopon virittelyn perustaitoja silloin.  Vastaavaa kaksitahtista mopoa en ole täältä Vietnamista löytänyt.  Välillä sellaista etsiskelinkin tai vastaavaa alle 50 kuutiosenttimetrin vehjettä, jolla voisin ajella ilman ajokorttia. Testasinkin yhtä ja tulin siihen tulokseen, ettei sellainen ole minua varten enää.

Sitten pitkin elää kymmenen vuotta ilman sähköpyörää. Tavallisia polkupöriä käytin ja niitä minulla oli sueita monessakin maassa.


Sitten helmikuussa 2023 hankin sähkömoottorilla varustetun eturenkaan, akun ja ohjaimen ja asensin nen vuonna 2017 ostettuun maastopyörään. Kaveri toi ne Kambodžasta, koska vietnamilainen valmistaja heittäytyi hankalaksi eikä suostunut myymään moottoria ilman että lähettäisin pyöräni heille tarkistettavaksi.

Parempi rakentaa ja asentaa pyörä itse niin pitkälle kuin pystyy ja vähän siitä ylikin: tutkia ja oppia ja ottaa selvää. Näin sitä on sitten helpompi myöhemminkin huoltaa ja korjata, jos ei lähistöltä löydy korjaajaa. Näin on usein tilanne Vietnamissa. Erityisesti epätavanomaisille ratkaisuille ei usienkaan löydy huoltajaa.

Tuolla pyörällä teimme Erikin kanssa monet reissut sinne mummolan lähikaupunkeihin. Pyörä on vieläkin vanhassa huoneessani valmiina jonkun käytettäväksi. 


Täällä uudessa paikassa, 1000 metrin korkeudessa, jossa ilmasto on siedettävämpi, suuren osan vuotta jopa minullekin viileä ainakin aamuisin, ajattelin aluksi, että pärjään tuolla 21-vaihteisella maantiepyörällä, jonka ostin joulukuussa Dak Lak-provinssiin suuntautuneella matkallani enkä tarvitse täällä sähköpyörää.

Mutta ilmat ovat lämmenneet ja Erik kasvanut, joten pyöräily hänen istuessaan minun ja ohjaustangon väliin asennetussa lastenistuimessa on käynyt välillä aika raskaaksi. Kun oikein ponnistelen, ottaa sydänalasta. 

Tosiaan aluksi kuljeskelin katselemassa erilaisia moottoroituja kaksipyöräisiä. Tarkoitus oli ostaa bensalla kulkeva mopo, jolla voisi käydä vähän kauempanakin. Tutkailun tulos oli se, ettei sellaisia löydy hyvään hinta-laatusuhteeseen enkä minäkään ole enää kovin varma ajotaidostani. Äänekäs mopo on minulel huono, sillä kuulo on minulle huononäköiselle tärkeä aisti liikenteessä. 

Muuttokuormaa suunnitellessa olin jo päättänyt jättää viime vuonna rakennetun pyörän mummolaan sitä ajatellen, että siellä käydessäni pääsen liikkumaan sillä.

Hyvin pian hylkäsin sen ajatuksen ja päätin ruveta puuhaamaan tänne omaa sähköpyörää. 


Ajattelin tuottaa jälleen moottoidun etupyörän ja muut tarvikkeet naapurimaan Phom Penhistä, muttasitä ennen tutkailin, minkälaisia vaihtoehtoja on viime vuoden jälkeen tullut Vietnamiin. Löysinkin heti hanoilaisen myyjän, jolla oli useanlaisia ratkaisuja sähköpyörän muuntosarjoiksi. Tutkin hänen nettisivujaan ja kyselin. Mäkiseen maastoon on kuulemma paras Bafang-keskirunkomoottori.

Sain tietää sen, minkä Bafangin suomalainen markkinoija myös kertoo:    

  • Sarjan voi asentaa lähes jokaiseen runkoon, jossa poljinkeskiö on BSA (Brittiläinen poljinkeskiö/keskiömuhvi, sisähalk. 34mm. Max. leveys n.68mm)
  • Vahva vääntö heti ensipolkaisulla.
  •   Hyvä suorituskyky esim. ylämäkeen tai isolla kuormalla ajettaessa
  • Voit itse vaikuttaa moottorin vääntö/huippunopeus -suhteeseen välitystä vaihtamalla.
  • Ihanteellinen painojakauma
  • Moottorissa tuplakytkin, joka lisää turvallisuutta ja toimintavarmuutta
  • Korkea hyötysuhde, pieni virrankulutus, pitkä toimintasäde.
  • Erittäin hiljainen

 



 Tällä kaverilla ei ollut enää Bafangia varastossa, joten hän suositteli myyjää Saigonissa: Blue energy Vietnam.  Laitoin heille viestiä ja kohta alkoi hyödyllinen keskustelu. Asialliset ja kärsivälliset ihmiset, ilmeisesti itsekin alan harrastajat, antoivat neuvoja ja tietoa tuotteesta. Onnistuivat myymään minulle 300 watin moottorin sijasta uusimman mallin 750 wattisen ToSeven DM01 -moottorin  ja sen kylkiäiseksi vielä 25 ampeeritunnin akun.
  


Olisin voinut ostaa heiltä moottorin ja muut tarpeet sekä siihen sopivan pyörän, muttei sopivaa mallia löytynyt. Mummopyörä tai tukevarunkoinen naistenpyörä oli ensimmäinen ajatukseni.   
    


 Paketti saapuin neljän päivän kuluttua, pari päivää sen jälkeen kun olin saanut kuriirin tuomana n. 400 euroa maksavan Samsung A55 5G-puhelimen.  Täällä Vietnamissa kyllä rakennetaan 5G-verkkoa ja sen pitäisi tulla ensi vuonna ainakin meidän lähikaupunkiimme.

Uuden puhelimen hankin siksi, että vanha putosi lattialle ja sen ruudun lasiin tuli särö. Lisäksi tuo Redmi tnote 9 oli alkanut osoittamaan jo ikääntymisen merkkejä. Kaiken lisäksi ajattelin, että Erik saa vanhastani kolmannen pelipuhelimensa, tällä kertaa minun englanniksi asentamani sekä Googlen Family link -valvontajärjestelmällä terästetyn.



Lähdin istten metsästämään täällä lähikaupngissa pyöräliikkeitä läytääkseni tukevarunkoisen mummopyörän tai muun sopivan pelin moottorin kaveriksi. Ei löytynyt matalarunkoista. Melkein kaikissa nykyisissä pyörissä on todella korkea tanko. Naisten malleissa taas on hentoinen runko ja ohuet renkaat. Niinpä päädyin ostamaan parin sadan euron arvoisen Vietnamissa kootun ASAMA-merkkisen. Saman merkkinen sähköpyörä on vaimolla. 

Pyöräliikkeessä oli ystävällinen nuori mies, joka osasi riittävästi englantia ja ymmärsi tarpeeni.  Hän suostui asentamaan minulle korkean ohjaustangon niin, että Erikille jää tilaa sen ja minun väliin niin, että minun ei tarvitse kumartua hänen päälleen.

Niinpä sitten lähdettiin kokeilemaan ja virittelemään. Eräs paikallinen tuttavani, rautakauppias, joka osaa englantia ja hänen isänsä tarjoutuivat auttamaan asennuksessa.

Kohta tulin kuitenkin siihen tulokseen, että oma apu, paras apu ja vein pyörän heidän liikkestään  kotiin  ja aloin Youtube-videoiden antamien ohjeiden mukaisesti asennella moottoria.

Aikaa siinä on mennyt muutama viikko, mutta pyörä on ollut käytössä ja siitä lähtien kun sain akun ja ohjauskeskuksen ja muut värkit asennettua. 

Yhdessä vaiheessa ajelun päätteeksi putosi akku takatelineeltä, jonne olin sen kiinnittänyt huonosti. Johdot irtosivat juotoksistaan, joten minun oli otettava selvää siitä, miten ne saa takaisin. Myyjän teknikko onneksi auttoi Zalo-viestien välityksellä ja sain pyörän taas kuntoon.

Nyt akku on tukevasti kiinnitettynä sivulaukkujärjestelmän alle. Kumpaakaan on vaikea saada irti ilman isompia ponnisteluja. Ei sillä, että täällä moni tajuaisi akun arvon, mutta joku saattaa yrittää varastamista.

Kuun toiseksi viimeisenä päivänä tein 60 kilometrin lenkin erään ystäväni luokse. Sen aikana havaitsin muutaman korjattavan puuteen:  levyjarrujen säätäminen täytyy opetella, sillä minulla ei ole koskaan aiemmin ollut levyjarrullista polkupyörää.  Toiseksi etuhaarukka lyö liikaa klappia sekä sivu että pituussuunnassa. Hankaavat jarrut ja löysä etuhaarukka hankaloittavat ajamista ja lisäävät myös virrankulutusta.   Muuten se virrankulutus on napamoottoripyörää pienempi ja tässä mallissa monenlaiset sensorit auttavat moottoria sopeutuamaan siihen, millä voimalla pohjen ja miten käytän takapyörässä jäljellä olevaa seitsemää vaihdetta. Polkimien yhteydessä olevat kolme ratasta piti poistaa ja korvata ne moottorin omalla rattaalla.

Älypyörähän tämä on. Siksi siinä on myös näyttöruutu ja paljon säätöjä, joita voi muuttaa.
Moottorissa on jopa jarruvalotoiminto eli kaapelin päähän voi asentaa valot. Niin olen tehnytkin. Myös äänimerkki kuuluu valosarjaan.

Nyt kuun vaihteen lomakautena olen yksin kotona. Erik lähti äitinsä kanssa mummolaan noin viikoksi-kahdeksi.  Minä en halunnut lähteä sinne, joska siellä on ollut todella kuuma viime aikoina.
Niin on toki poikkeuksellisen kuuma myös täällä tuhannen metrin korkeudella ylängöllä. Lämpötila koroaa iltapäivisin jopa 35 asteeseen. Sitä ei tällä useint apahdu, vaan pysytellään yleensä korkeintaan 30 asteen tuntumassa.  Etelässä ollaan lähellä neljääkymmentä.


Sadekausi on pikkuhiljaa tehnyt tuloaan. Huhtikuussa on ollut jo pari-kolme sadepäivää, sellaista päivää, jolloin iltapäivisin on voimakas noin puolen tunnin tai tunnin sade- ja ukkoskuuro. Aamuisin on yleensä selkeää ja aurinkoista. Tämä merkitsee puutarhan kasvien virkistymistä.

Heti joulun jälkeen tänne saavuttuamme kylvin ensimmäiset pavut ja ne ovat jo yli kaksimetrisiä. Myös tomaatin siemeniä istutin ja olemme saaneet muutaman minitomaatin.

Nämä kiipeilevät kasvit saavat tukea verkkoaidasta ja lisäksi asentamistani naruista. On odotettavaissa, että loppuvuodesta minulla on jo näkösuojana toimiva paksu aita.




Hyvin hitaasti ovat lähteneet kylvämäni siemenet kasvamaan. Ole kylvänyt erilaisia yrttejä, mm. basilikaa ja piparminttua, lehtivihanneksia, salaatteja. Lisäksi yritän kasvattaa siemenistä kiinanruusua, joka on täällä suosittu teekasvi nykyään. Myös kärsimyskukkaa, passiflora, haluan kasvattaa papujen kaverina.

Monia muita siemeniä olen joko kylvänyt tai vain heitellyt ymäriinsä.
Taimista olen kasvattanut intianjasmikin, aleveraa ja kairapalmua (pandanut).



Tämä on maanviljelysaluetta: lähes joka talossa on peltoa ymärillä. Minä kyllä mieluiten asuisin vuorilla metsässä kun täällä. Vaimo kuitenkin haluaa asua lähellä perhettään, joten täytyy tehdä asiassa kompromissi.

Tuoreita juureksia ja vihanneksia on saatavana edullisesti, jos käy aamulla torilla. Minä kuitenkin suosin valintamyymälöitä.


Maatalouskoneita on kaikkialla ja isolla tiellä jyrisevät lannoita- ja torjunta-ainerekat.


Erikin äiti käy töissä ja me vietämme päivät pojan kanssa keskenämme. Se oli yksi syy sähköpyörän hankintaan, että pääsemme helpommin kulkemaan kavereiden luo, leikkipaikoille, ostoksille, uimaan ja tutkimaan uusia paikkoja.



Alkukuusta kävimme Dalatin kaupungissa  Crazy House-nimisessä talossa, joka on arkkitehdin mielikuvituksella luoma seikkailuympäristö.

Myös kaupallisia leikkipaikkoja on viileissä sisätiloissa.  Niissä käymme tuollin tällöin. 

Pyörän lisäksi bussi on meille kulkuväline. Erik pitää sillä matkustamisesta.



Useimmat kaverit ovat päivät esikoulussa tai tarhassa, mutta välillä tpaamme leikkipaikoilla uusia kaverita, joiden kanssa leikki sujuu.

Alkukuusta kävimme tuttavaperheen kanssa telttailemassa Erik ja minä kahdestaan.  Aluksi ajettiin Bussilla reilut 10 kilometriä ja toiset kymmenen kavereitten isän autossa.


Se oli minulle jännä paikka, sillä meidän oli määrä nukkua teltassa hänen kanssaan ilman äitiä. Yleensä hän on sanonut, ettei halua olla yötä poissa kotoa ilman äitiä.


Nyt oli niin paljon jännää tekemistä, muun muassa kukkulalle kiipeilyä ja joessa leikkimistä niin, että vain kerran kun kaverit olivat päiväunilla, Erik halusi kotiin. Kuitenkin kun kaverit heräsivät uniltaan, unohtuivat kotihaaveet.



Muutama päivä ennen mummolaan lähtöä tutustuttiin kotoa kolmen kilometrin päässä olevaan isoon uimalaan. Se on paljon viihtyisämpi kuin kotoa sadan metrin päässä oleva.


Paikka sijaitsee lähellä ystävämme kahvifarmia. Farmarin tytär on Erikiä vuoden vanhempi eikä hän puhu englantia. Silti heillä on välillä hauskaa yhdessä, mm. kun katsellaan uimapaikan kalalammikkoa.





Kävimme kerran myös buddhalaisessa temppelissä, joka tarjoaa ilmaista kasvisruokaa jokaisen kuukalenterin mukaisen kuun viidentenätoista päivänä. Olisikohan aina täysikuun aikaan? Siellä Erik ujosteli ja ekskittyi puhelimeensa, mutta minä sain uusia tuttavuuksia. Paikalla oli myös nuoria koululaisia, jotka lupasivat ensi kerralla tulla juttelemaan enemmän kanssani. 




Myös kasvisravintolassa käytiin pari kertaa. Poika ei tosin suostu syömään siellä muuta kuin mukanaan tuomia sipsejä tai karkkeja. Hän on aika huono syömään. Niin olin minäkin lapsena. Ätitinsä ostaa hänelle lasten erikoismaitoja, jotka on myös vitaminoitu. Minä olen hankkinut hänelle monivitamiinikarkkeja.


Roskaruokaa ja puhelimella pelaamista. Minä isovanhempi-ikäinen vanhempi en jaksa olla asiasta huolissani. Hänen äitinsä välittää vielä vähemmän. Hän uskoo paikallisten tavoin maidon taikavoimaan, ei äidinmaidon vaan teollisten lehmänmaitojen.



Kuun ensimmäisenä päivänä koin järkytyksen, kun luottokorttini (Wise) oli kaapattu ja sillä tehty parin tuhannen euron ostoja Yhdysvalloissa.  Onneksi huomasin ja reklamoin ajoissa. Kaikki rahat oli palautettu seuraavana päivänä.  Olen tänä vuonna siirtänyt  Suomen ja Australian raha-asiat Wiseen, joka on kansaivnälinen pankkialan yritys. Heiltä minulla on virtuaalinen luottokortti, jota voi hallita neitssä. Myös kaikki tuloni menevät sinne ja sieltä siirrän niitä joko käsin tai automaattisin kuukaussiirroin Vietnamin tililleni. Jos jotakin sattuu, vaimo pääsee niihin rahoihin käsiksi helpommin.



Uniapnea on hallinnassa. En ole käynyt lääkärillä tarkistuksissa yli vuoteen vaan luotan Oscar-ohjelman raportteihin sekä omaan intuitiooni. Verenpaineeni on koholla ja sydämeni ilmeisesti kärsi korona-aikana, jopa Astra Zenecan rokotteita voi epäillä. Sain niitä kolme kertaa vuosina 2021 ja 2022.

Painoa on ihan liikaa, se tekee elämän kuumassa ilmastossa vielä hankalammaksi.

Kuun viimeisen päivän paastosin. Harkitsen siirtymistä n. 12 tunnin yöpaastosta yhteen tai kahteen täyteen paastopäivään viikossa. Sanovat sen olevan terveydelle edullista. Paasto aktivoi elimistössä supervoimia.

Viime syksynä laitettu hammaimplantti, Biotechin YES, löystyi. Halusin laitattaa sen paikalleen täällä, mutta siihen ei suostuttu vaan implantti irrotettiin ja pyydettiin menemään Saigoniin ruuvauttamaan se paikalleen.  Myös vime joulukuussa asennettu implantti on edelleen ilman kruutua. Vappuvapaiden jälkeen aion hoitaa ne asiat.



Samoin aion käyttää viime kuussa adoptoimamme tyttökissan steriloitavana.  Hän on jo osoittanut levottomuutta eli poikakaverin ikävää.  Mummolassa meillä on edelleen kolme kissaa ja yksi koira. Pysykööt siellä.  Dalatin kaupungissa, 30 kilometrin päässä, on ainakin yksi klinikka, joka tekee sterilointeja myös avaimenreikätekniikalla. Silloin tytönkin operaatio on ohi parissa tunnissa, sen jälkeen voidaan antaa rokotukset ja sitten palata kotiin.






















 




Tunnisteet

2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2025 2025 toukokuu 210 211 212 2203 50-vuotispäivä Aamu aamulenkki Aasia Aasialainen kasvisruoka Abba abhayrab Adelaide Adviware Aeroflot Afganistan Ahti Karjalainen Airasia airbnb Airut Ajahn Brahm Alicante alkuasukkaat alkukesä amalgamipaikat Amerikansuomalaiset Ananda marga ankanpojat ankat ankka ankka ja koira ankkalammikko Anne Rintala anoppi anteeksi Antti Heikkinen apinat arkielämä Armas Latvakoski aromipesä asettuminen ashtanga asuinyhteisö asumisoikeusasunto. asumusero asunnon etsintä asunnon vuokraus asunnonvaihtosuunnitelmat asunto asuntojono aurinko aurinkorannikko Auroville Australia Australian kansalaisuus Australian karjakoira Australian suomalaiset Australian vaarat Austrlia Austrralia auton huolto autonromu autot Avantouinti avioituminen avioliitto Bali Balkan bambuhiiliburgeri banaani banaanikasvi banaaninlehtikontti banaanit Bangkok Barcelona Beatles Benton court Bicheno Bill Sippo Birsbane bloggaus blogit Bluey Bogor Boney M Borneo Bornoe Brisbane buddhalaisuus Buddhan syntymäpäivä bulgakov Bulgaria Bura Burdekin Burma Myanmar bussikyyti Cairns Cairnsin ilmasto Camberra Cameron highlands Caravonic Caravonica Cariad farm sancturary Carins cats Celia-kirjasto Changi Cheezly Chernobyl Chicago Christine Milne CIMO Coopers plains couchsurfing covid-19 covid19 cykloni Dalat dating Dio DNA-testi DNA-testit Douglas druianesanssi Dublin Duc Trong durian durio ekologia ekotalo ekotrillerit elokuu elokuu Australia Elvis eläimet eläinlääkäri eläinräääkkäys eläinten oikeudet eläintuotanto eläinuhri energiansäästö englanniksi Englannin kieli ensisynnytys epäonnistuminen Erik Erika Erika Vikman eristys ero Esa Pelkonen esikoulu Espanja Estonia etäsuhde Eurooppa Europe Euroviisut eurytmia Eve Hietamis extrawheel festivaali festivaalit Filippiinit Filippinit Filipppiinit Findon creek Finland Finnair Finnish foxy Freukkarit fruitarismi Gaza gluteeniton pitsa Gokul jooga Greata Thunberg haastattelu haju Hakaniemi Halla-aho Halong bay halvat bussilinjat Halvat lennot hammashoito hammasoito hampputofu Hanoi Hanoi. hantit hapankaali hapankurkut hapanleipä hapatus haploryhmä I-M253 Hare Krishna liike harkova Harri Holkeri Hassisen kone hautajaiset hautajaisrituaalit hedelmät hedelmätarhat hefu Heidi köngäs Heikki Huhtanen heinäkuu Heinätyöt helle helmikuu Helsingin Sanomat Helsingin yliopisto Helsinki Henry Zalkin hiivaviutaleet hiljaisuus hiljaisuusretriitti hipit hippiauto hippijuhlat hippikylä hippimeininki hirmumyrsky hirviöt hme Ho Chi Minh City hoitoala Hong kong hostelli hpit huhtikuu huijaus Huojuva lato huono selkä Hurriganes huumeet hyönteiset hämähäkki hääjuhla hääpäivä Häät häät pyörätuolissa Ich komme ihmissuhteet Iisalmi ikämiehet ikävä ilmastonmuutos Ilosaari Ilovaarirock iltatori in english too In memoriam Indonesia Indonesia. Intia intialaiset Irlanti islam israel isyys Italia itsari itsemurha itsenäisyyspäivä itsetyydytys itäauto Jaakko Teppo Jaava Jakafta Jakarta Jakatta jakkiihedelmä jalkapallokoira jalosavu James Cook James Cook Yliopisto jamssiborssi Jane Palmer Jani Jattinen Japani Jeesus Jeltsin Jetstar Jim Pembroke Joensuu Jokisalo Pentti Jaakko jooga joogaa aloittelijoille joukkoliikenne Joulu jouluaatto joulujuhla joulukoristeet Joulukuu joululahjat joulunaika joulupäivä jouluterveiset journalismi joutsenet Joy Cavill Juha Vikatmaa Juhannus Julia Gillard jumalat juna juna vuorilla junamatkailu juoksu Jussi Halla-aho Jyväskylä jätehuolto jättipitsa jääkaappi kaaos kaasumyrkytys kaatosateet kadotettu sukupolvi kadotus kahvi kahviviljelmät kaihi kaihilasit kaihileikkaus Kaija Mesiäinen Kaivolan koulu Kaivosmies Kajastus kaksikielisyys kaksoiskansalaisuus Kambodzha kamerapuhelin kanahaukka kanakoppi kanat kansalaissota kansalaisuus kapselihotelli karanteeni karjakoira karjalanpiirakat karjatalous kasisruoka kasivsruoka kasvatus kasvimaa kasvispiirakka kasvispruoka kasvisroka kasvisruoka kasvisruoka. kasvisruokafestivaali kasvissyönti kasvisuoka kaverit Kazakhstan keiju keinokastelu keinomykiö keinomyökiö keisari keittiö kengurut keski-ikä kesä kesä jouluna kesäjuhltat kesäkuu kesäleskeys kesäloma Kevin Rudd kevät kidutus kieku kielenopiskelu kielteiset tunteet kielten opiskelu kieltenopiskelu Kiina Kiinalainen juhla Kiinalainen uusi vuosi kiinalainen uusivuosi kiinalaiset kiinalaisuus kiipeilyhyllyt kiipeilyhyllyt kissoille kiipeilytelineet kimppakämppä Kinnalainen uskonto Kiova kirjallisuus kirjat kirpputori kissa kissa-aitaus kissan hormonit kissat kissatalo kisäkuu Kito Kitti Kitti Sippala Kitti-kissa kivivilla koillinen koira koiran korvaleikkaus koiran kuolema koiran syönti koiran turkin parturointi koiranliha koiranpurema koirat koiravarkaat kokkospähkinä kokoomus kolitelämä kolonoskopia kommuuni kommuunit konkurssi kookospähkinät korallisormisammakko korona koronavirus korrputio korvaleikkaus Kota Kinabalu Kota Kinalabu koti kotikoulu kotiruoka kotityöt koulu koulumaksut kouluruoka koulutus Krakova kriisi Kroatia krokotiili Kuala lumpur kuituhamppu kuivapaasto kuivuus kukat kukkatarrat kulkuri kulkurielämä kulkuriromantiikka kulkutauti Kultarannikko kulttuuri kulttuurierot kummilapsi kuntosali Kuolema kuolinilmoitus kuorsaus Kuranda kuristjakäärme kutina kuukakut kuuma vesi kuumuus kuvien katoaminen kylmäkaappi Kyogle kyytöt kävely kävelykärry käärme käärmeet Lada Niva Bushman lahja Lai Vung laiskuus lama Laos lapsen kieli lapset lapsi lapsi sairastaa lapsiperhe lapsuus Larissa Waters lasivilla Latvia lehdistö lehmänkakka lehmät lehtiartikkeli lehtijuttu Leichart leikkikäärme leikkipaikat leikkiraha lemmikit Leningrad lennot lento lentävä sikala lihansyönti lihantuotanto liikenneruuhka linnunlaulu Linux litsit Liverpool Loi Kratong lokakuu Lokakuu Australia Lolita loma lomakeskus lomakohde Lomakohteet Malesiassa lommo autossa luffa lukeminen lukemisesteisyys luomuliha luonnonmukainan rakentaminen luonto luovuus Lviv lähdekritiikki Lähtö kodista lämpöeristys Länsi-Australia löytöeläimet Maailman tila maailmanloppu maalaiselämä Maaliskuu maanviljely maaseutu maaseutumusiikki maastamuutto maastopalot Machans beach Madir maidoton maisemointi maitohappokäymien maitohappokäyminen Maitreya majoitus makakit Makedonia Malesia Malseia Mango Manila mansit Markku Mutanen Marraskuu Marrraskuu Martti Miettunen masennus matkailu matkasuunnitelmat matkat matkustaminen matkustelu Matti Nykänen Maxi Mayakalenteri meditaatio Mekong delta Mekong-joen suisto Melbourne melu menetys meribiologia metabloggaus metallimusiikki metsä metsälampi metsäpalot Michael Klaper Michigan Midsummer mielenosoitus mielenrauha mielenterveys miljonääri minicast miso misotahna Misu monikulttuurinen parisuhde Montenegro Moorooka moottoripyörä mopo mopoilu Moskova mp3 MSR Hubba Mt Isa muistot muistotilaisuus mummola munaton munkit Murha murhe musiikki musiikkitede muutto muutto Australiaan muutto ulkomaille Myanmar naimisiinbmeno naiset naisnäkökulma Naisten mini-maraton naistenpäivä Navalnyi navetta nenetsit nettisuhde Neuvostoliitto Neuvostolitto nevlivuotias New York Nha Trang Nicky Knoff Nightwish Nimbin nomadi Norwegian Nuku pommiin nuoruus nuoruus. näkövamma näkövammaisten kirjasto Näkövammaisten liitto näkövammaisuus nälkäisten henkien kuukausi nälähnätä Odessa odotus oikeutta eläimille olkitalo oluthiiva oma koti oma talo omaisuus omistaminen Onnellisuus Onnibus.com onnittelut opaali Openmobile Openmobilem CIMO opettaja opettaminen opetus Opetusministeriö opetustyö opiskelu oppositio Ortodoksisuus ostjakit otava oti Oulu paasto Pai paikoilleen asettuminen painekeitin painonpudots pakolaiset pakolaispolitiikka paksusuolen tähystys Palembang palloleikki pandemia papaija pappa-Tunturi parisuhde parisuhde. parisuhe passi pato patsas Pattaija Pattaya Pauli Valdemar Sippala Pauligin kahvipurkit paussi Penang pensaspalot Pentti Jokisalo perhe perinne Perth Pertteli Perttelin kirkko Perttelin urheilutalo peräkärry peso Phnom Penh Piehinki pienikasvuiisuus Pietari piha pihakirppis piharemontti piknik pitkä viisumi pitsa podcast poliisikuulustelu poliitikot. politiikka politiikko polkupyörä pomona populäärimusiikki Port Dickson Port Doglas Porvoo posliinipaikat puhdistus pulpetti punaiset punk punkinpurema punkki Puola Puole Purra Pussy riot Putin puutahra puutara puutarha puutarha. Pwrth pyhiinvaellus pyton pyykinkuivaus pyykkikone pyöräily pyöränkorjaus pyöräretkeily pyöräretki Pääsiäinen Qantas Queensland Raahe raakaravinto rabies Radical design Radical Design Wheelie raha rakentaminen Rakkaus rakkaus. rambutan rantakylä raskaus Rastila rauhanmarssit rautatieasem Read peak Reggae ok remontti reppumatkailu retkeily retriitti rikollisuus Riku Keski-Rauska Risto Isomäki rock rokotus Romania roska-auto rotan vuosi ruishiutaleet ruisleipä rullaluistimet ruohonleikkuu Ruotsi rupia Russian ruuansulatus ruuhka ruumiinvalvojaiset ryhävalas ryssä Saaremaa saasteet Sabah sade sadekausi Sadhana Forest Saharov Saigon sairaala sairaus Saksa. Halvat bussimatkat salakuvaus salmiakki Salo Samantha Fox Samford Valley sammakot samojedit Samurai sappikivet Sarawak sauna sauropus androgynos sauvakävely savimaja savuakävely seksiturismi. amerikkalaisuus seksuaalisuus seksuaaliterveys Seppo Heikinheimo Seppuku Serbia serkku serkun kuolema Shani Louk sienet sifoni Siirtolaisuus siitake sika sillmäleikkaus silmäleikkaus silmälääkäri silmät Singapen tulaiset Singapore Singapre airlines Siperia sipsikaljaveganismi sipuli Sisuradio sisäleikkipaikat sisällissota sitoutumiskammo sivuraide Slaavilaiset kielet. Sngapore sodat Sofi Oksanen soija soijanakki soijapapu sokeus. sony-Eircsson sorsat sota Spartacus spesismi Steiner Steinerpäiväkoti Steve Dillon Subaru suhku suikkis suklaa sukuhistoria sukulaisvierailu sukupuolivietti sukupuu sukututkimus Sumi Sunnybank Sunshine coast suolakurkut suomalaiset Australiassa suomalaiset ulkomailla suomalaisuus suomeksi suomen kieli Suomesta muutto Suomi Suomirock suru Sydney sydän sydänsurut sydänvaivat sykloni Sykloni Larry syksy synnyimää synnytys syntymäpäivä syyskuu sähkömopo sähkönkulutus sähköpyörä säteily Sössölandian kultakurkut taapero TAFE taimsed viinerid Taiwan takapiha Talo talous talvi Tammikuu tammikuu. Tanah rata taolaisuus Tapaninpäivä tasapaino Tasmania Tasmanian sää tattari taujko teini-ikä tekomykiö telttailu tempe tempeh temppeli tempperli Terrassa. Zaragoza terveys tet teurastamo Thai Thai-ruoka Thaimaa Thermarest Timo tropiikista Tolstoi. tomaatin tuoksu tontti tonttikaupat Topi Sorsakoski toukokuu Townsille Townsville Townsvillen suomalaiset Toyota trooppiset kasvit Tropiikki tuhkaus tulirokko tulva tulvat tupakoinnin lopettaminen turistijuna Turkki turvallisuus tuuli uimapaikat uiminen ujous Ukraina Ukraina. matkailu ukrainan kieli. ulkoilu ulkosuomalainen ulkosuomalaiset ulkosuomalasiet UNHCR uniapnea Unkari Urho Kekkonen uriah heep urologia USA uskonto Uusi Etelä-Wales uusi työ Uusi Vuosi Uusi Vuosituhat Uusi Vuso uusivusi Uusmedia Uvbuntu vaalit vaalitilaisuus vaellussauvat Vagaaniruoka vaiva vakiintuminen valaat valkoinen Australia valkoinen valas Vanha talo vanhemmuus vanhemmuus. vankila vapaaehtoistyö Vappu Varna vauva vauva-arki vauvauutiset vegaairuoka vegaani vegaanihaaste vegaanijuusto vegaanijuustot vegaanimajoitus vegaanimakkara vegaanin ravitsemus vegaaninen Espanja vegaaninen juusto vegaanirakkaus vegaaniruika vegaaniruoka vegaaniruoka kasvisruoka vegaaniset juustot vegaanit vegaanituotteet vegaanius vegaanyhteisö Vegaia vegan vegan. veganismi vegetarian vegfest veneretki Venäjä venäjän kieli venäläiset verenpaine vesihuolto vesisade Victoria Video video. videoblogi videokamera videokirje videoloki vieraat Vietnam Vietnam. vietnamin kielinen kirjallisuus vihannekset vihis vihreät Viisumi viisuminhaku violife Viro virus Vlog vlogi vloki vogulit Voietnam Voito Pokela Vung Tau vuodatus vuoret Vuorikatu 5 vuoristo Vuosaari vuosi vuosi 2001 vuosipäivä vuotavat hanat väkivalta välikatto Waldorf Wapit wheaty Wheelie Wigwam Wilmersburger Woodstock WWOOF Y2K ydinvoima yhteisöasuminen yhtisöasuminen YK yksin yksinkertaisuus yksityiskoulu yksivuotias ympäristö ymäpristö ystävät äiti äänesys ääniblogi Ääniblogi. äänikirja äänikirjat äänivlogi
Näytä enemmän

Käyttöehdot

Kaikki sisältö, jota ei ole lainattu lähde mainiten, on aina tekijän omaisuutta ja pysyy sellaisena. Tekstit on kivjoitettu ja julkaistu Australiassa, Ukrainassa, Malesiassa ja Vietnamissa Googlen kansainvälisille palvelimille..

Tämän blogin sisältö on jaettavissa noudattaen Creative Commons -lisenssiä CC BY-NC 4.0

. Se tarkoittaa sitä, että kaikkia tämän sivun tekstejä ja kuvia saa käyttää, jakaa ja sovittaa sillä ehdolla, että alkuperäinen lähde mainitaan: Timo Tropiikista ja/tai Tim Sippala sekä tekstin, kuvien että videoiden ja kaiken muun sisällön kohdalla. Tämän lisenssin käytön on oltava ei-kaupallista. Kaupallisesta käytöstä on sovittava erikseen tekijän kanssa.

Lisenssi ei ole voimassa selvästi kuvakaappauksiksi tunnistettavissa kuviss, esim. Google maps tai Google Earth eikä tekstien kohdalla myöskään silloin kun lainataan sanomalehtiä. Lisäksi lainaajan on muistettava, että julkaisumaan lait ajavat tämän lisenssin edelle.



Blogitekstien arkisto



2025 - Matkailua pojan kanssa täällä Vietnamissa, pehmeä lasku kouluun Toukokuu, Huhtikuu Maaliskuu, Helmikuu, Tammikuu
2024 - Uusi elämä vuoristossa. Pari matkaa pojan kanssa. Joulukuu, Marraskuu, Lokakuu, Syyskuu, Elokuu, Heinäkuu, Kesäkuu, Toukokuu, Huhtikuu, Maaliskuu, Helmikuu, Tammikuu
2023 - Pojan huono koulukokemus, loppuvuodesta mykistyi kuukaudeksi. Ennen joulu pyörärekti vuoristossa ja sitten muutta vuoristoalueelle. Täytin 60 vuotta. Joulukuu, Marraskuu, Lokakuu, Syyskuu, Elokuu, Heinäkuu, Kesäkuu, Toukokuu, Huhtikuu, Maaliskuu, Helmikuu, Tammikuu
2022 - Korona-aika jatkuu: sairaana pari kertaa, passin ja oleskeluluvan uusinta. Matka Phnom Penhiin olsekelulupaa odottamaan. Suru Ukrainan puolesta Venäjän hyökättyä 24.2.2022, uniapnea todettiin ja kone hankittiin.  Tammikuussa tuli 20 vuotta Suomesta lähdöstä. 
Joulukuu,   MarraskuuLokakuuSyyskuuElokuuHeinäkuuKesäkuuToukokuuHuhtikuuMaaliskuuHelmikuuTammikuu
2021 - Eloa koronan varjossa, sisäinen verenvuoto, uusi mökki
2020 - Koronapandemia lukitsi elämän maalaiskylään. Matka Hanoihin rekisteröimään avioliitto ja lapsi. Nyt pojasta tuli Suomen kansalainen.
2019 - Ensimmäinen lapseni syntyi. Avioliitto virallistettiin molemmissa maissa.
2018 - Häät Vietnamissa, muutto vuoristoon opettajaksi ja koulun hylkääminen.
2017 - Vietnamista käynti Ukrainassa ja Suomessa. Paluu Vietnamiin ja päätös asettua.
2016 - Parisuhteen loppu. Poistuin Vietnamiin, sieltä Ukrainaan, jossa vietin puolet vuodesta. Välillä oleskelua Suomessa. Loppuvuodesta uusi parisuhde Vietnamissa.
2015 - Parisuhde Malesiassa. Opettajana Myammarin lapsille. Turkin, Bulgarian, Ukrainan ja Puolan kautta Suomeen. Loppuvuodesta takaisin Malesiaan.
2014 - Pois Australiasta: ensin Malesiaan, sitten Vietnamiin, Suomeen ja Espanjaan ja takaisin Vietnamiin ja Malesiaan. Uusi Parisuhde.
2013 - Taiwanista Singaporen kautta Australiaan. Pyöräretki Adelaideen ja sieltä Suomeen, Viron kautta Eurooppaan. Takaisin Australiaan ja päätös lähteä. Pitkä kävelyretki Cairnsista Melbourneen.
2012 - Brisbanesta Suomeen, sieltä Hongkogiin. Loppuvuodesta Japani, Taiwan.
2011 - Perth, Länsi-Australia. Uusi parisuhde Indonesiassa, tekomykilöleikkaus.
2010 - Elämää kommuunissa, Brisbane, avioero. Matka Thaimaahan, Singaporeen, Indonesiaan.
2009 - Opiskelua vanhustenhoitajaksi, lähdin kotoa etsimään uutta elämää. Huhtikuu: Elvis kuoli käärmeen kidassa. Lokakuussa lähdin omille teilleni.
2008 - Erosin työpaikasta ja yritin uutta uraa.
2007 - Australian kansalaisuus. Politiikkaa: vaalit ja vihreät naiset.
2006 - Ostimme oman talon Australiassa. Terveys reistailee.
2005 - Uusi työpaikka, muutto Cairnsiin. Machans beach, vanha hippikylä. Vegaaniksi.
2004 - Maalla Woodstockissa (Queensland, Australia), työharjoittelua, hautajaiset Syyskuu, Marraskuu.
2003 - Townsville, Queensland, Australia. Oleskeluluvan hakua.
2002 - Muutto Singaporeen, uusi parisuhde, avioliitto, joulukuussa muutto Australiaan.
2001 - Uuden edessä: Uusmediakupla puhkeaa, lomautus, painonpudotus, Singaporeen? Pyörilyä, matka Kainuuseen ja Ouluun.
2000
Uranvaihto: Valtiolta yritysmaailmaan: OpenMobile, asunto Meri-Rastilassa, matka Englantiin ja Irlantiin.
1999 - Helsinki, Läksiäiset yliopistolla. Nyt töissä Hakaniemen virastotalossa (CIMO)
1998 - Helsingissä töissä yliopistolla. Matka USA:han ja sieltä tuli mukana ensimmäinen videokamerani.
Ennen sitä elämää Suomessa: Pertteli, Salo, Kälviä, Oulu, Jyväskylä, Espoo, Helsinki. Opiskelua: tietokoneita, venäjän kieltä ja kulttuuria, kotimaista kirjallisuutta, aate- ja oppihistoriaa, filosofiaa.