2024 02 - Helmikuu - Tet-loma mummolassa ja muutokuorma

  •  Kuvat helmikuulta 2024 Googlen albumista
  •  Videot
    • Kooste helmikuun 2024 videoista
    • Ääniblogi - kuulumiset Vietnamista 9. ja 10.2.2024 
    • Lisää videoita helmikuulta. Osittain samoja kuin ääniblogissa, mutta lisänä muutakin. 


 

Joulukuun puolivälissä 2023 lähdin etsimään uusia asuinsijoja ylänköalueelta. Aloitin reissuni pyöräretkellä minulle uuteen provinssiin, alueelle, jossa yölämpötilat ovat selvästi vanhoja asuinsijojamme matalammat, jopa alle kymmenen plus-asteen.  Lähtiessäni pojalla oli valikoivan mutismin kausi, olin hyvin huolissani ja salaa toivoin, että ympäristön vaihdos voisi olla osa ratkaisua. Oman senteeni muutos ja muut korjaavat toimet siihen vielä päälle.  En tiedä, mikä toimi, mutta viikon kuluttua lähdöstäni poika puhui äitinsä ympäri tulemaan ylänköalueelle. Siitä kvuas Joulukuun 2023 kirjoituksessa ja jatkoa tammikuun 2024 tarinassa. 

 Päätettiin muuttaa sinne ylänköalueelle, tai ainakin pistää sinne pystyyn kakkoskoti. Se oli pojalle mieluisampi ajatus: saadaan jotain lisää ilman, että täytyy kokonaan luopua vanhasta.  Se on totta, sillä ainakin minulla on jopa oma huone täällä ja aion jättääkin sen ainakin toistaseksi sellaiseen kuntoon, että sielläkin voi viettää aikaa.

<

  Vanhaan kotiin jää siis äijäluolani liki entiselleen. Toki sieltä siirtyy paljon tavaraa uuteen kotiin: mm. kaksi uusinta tietokoneetta. Vain vanha HP:n kannettava jää. Ilmastointilaitteista toinen lämpöpumppu siirtyy uuteen paikkaan. Siellä se ei ole ihan välttämätön, mutta hyvä olemassa kuitenkin viilentämään iltapäivän kuumuutta ja vielä alkuyön tuntien ennen kuin puolen yön jälkeen lämpötila on laskenut niin alas, ettei sitä tarvita.

 

Myös vuosi sitten tuunattu sähköavusteinen pyörä jää vanhaan paikkaan. Uudessa on jo parempilaatuinen poljettava, johon on viritelty myös lastenistuin Erikiä varten. 





Leikkipaikkoja löytyy sekä uuden että vanhan kodin läheisyydestä. Vanhan seuduilta on löytynyt nyt tämän vuodne puolella uusi mielenkiintoisia paikkoja, kuten tammikuussa nähty ylösalaisin-talo. 



Mummolan seutuvilla on myös vanhoja kavereita, niitä, joiden kanssa oli vaikeaa viime vuonna. Tänä vuonna sujuu jo paljon paremmin. Erikin sosiaaliset taidot ovat kehittyneet.


Ollaan varauduttu siihen, että käydään välillä  isoäidin ykköskodissa, kuten poika asian ilmaisee (grandmother home number one). Siitä ei ole vielä varmuutta, miten usein se tapahtuu. 

Olen matkoja varten miettinyt ja etsinyt eri vaihtoehtoja. Vaimo ja hänen perheensä tietävät suoran bussilinjan, joka tulee tänne ilman, että täytyy vaihtaa bussia tai edes pysähtyä Saigonissa.


(C) 2024  Google maps.

Tuolla noin 450 km matkalla on keskinopeus yleensä 50-60 km tunnissa. Välillä on kaupunkimaisia katuja liikennevaloineen, noin 50 kilometrin päässä täältä käsin on jopa nelikaistainen moottoritie. Sitten, kun ei mene Saigonin (HCMC) kaupungin halki vaan kiertää sen, voi välttää pahimmat liikenneruuhkat. 

Saigonin jälkeen, tuolta korkeudelta, jossa lukee rannikolla Phan Thiet, alkaa sitten kiipeäminen n. 10 metristä aina 100 metriin saakka.  Sieltä, Dalatin lentokentän tienoilta, jos jatkaa vielä Dalatin kaupunkiin, tulisi n. 30 kilometrin amtkalla vielä 500 metrin nousu. Siellä Dalatissakin tulee silloin tällöin käytyä. Se on aika viehättävä ranskalaistyylinen kaupunki, jonka arkkitehtuurissa näkyy vielä jälkiä siirtomaa-ajalta. Dalat oli Saigonin länsimaalaisten asukkien suosittu lomakaupunki.


Mutta me asutamme kakkoskotia täällä tasaisella, isompien juurten vuorella, alueella, jossa kasvatetaan runsaasti vihanneksi ja välillä myös kukkia. 


Minä en aio siellä harjoittaa mitään isomman luokan maanviljelystä, mutta pientä kotipuutarhaa aion yrittää pitää.  Vanhasta paikasta kaivoin ylös muutamia kasveja, mm. pandanus amaryllifoliusta eli kairapalmua, Brasilian rypälemyrtti, jabuticaba, jabuticabeira (Plinia cauliflora, puu, jonka rungossa kasvavat hedelmät maistuvat mustaherukalle. Ihastuin niinin Australiassa reilut 10 vuotta sitten. 


Ja sitten on tuo intianjasmikki, murraya koenigii, curry tree englanniksi.  Tammikuussa otin siitä runsaasti pistokkaita, jopa niin paljon, että pelkäsin koko kasvin kuolevan siihen. Niin ei käynyt, vaan uutta versoa on pukannut ihan urakalla. Pistokkaista pari on työntänyt uutta versoa. Eivät liene kuitenkaan kunnolla vielä juurtuneet. Joka tapauksessa aion yrittää niiden istuttamista uuteen paikkaan, ehkä isoon ruukkuun, koska meillä ei ole omaa maata vaan asumme vuokralla. 

Äitini täytti 86 vuotta kuun puolivälissä. Tässä kuva hänestä teini-ikäisenä. Hän on oikealla ja hänen paras ystävänsä Kaisu Jokela vasemmalla. Kuva on otettu 1950-luvun alussa ehkä hieman ennen hänen äitinsä Lahja Maria o.s. Mäntylän kuolemaa.    
Erikiä pitää muistuttaa hampaidenpesun tärkeydestä. Hänen äitinsä ja isoäitinsä eivät sitä tee, joten se jää minun tehtäväkseni. 

Kolme kissaamme jäävät tänne vanhaan paikkaan samoin kuin Mimi-koira. Minä huolehdin siitä, että niille hankitaan myös kaupallsita kissanruokaa. Olen sopinut paikallisen eläinkauppiaan kanssa siitä, että minä tilaan ja maksan ruuat ja vaimon vanhemmat käyvät ne hakemassa kaupasta. 





Uuden talon keittiö kaipaa kunnostusta. Ostin sinne jo uuden jääkaapin alkukuun reissullani. 



Myös talon ulkokuorta voisi kaunistaa, ainakin istuttaa korkeita pensaita ja muita kasveja suojaamaan sitä auringolta. 


Kuun puolivälissä sitten lähdettiin tet-lomalta takaisin kakkoskotiin. Paria päivää ennen meitä lähti lasti puutavaraa ja kasa laatikoita. Ne kuskattiin tällä pienellä kuorma-autolla lastauspaikalle, josta iso rekka kuljetti ne perille osana isompaa lastia.


Kokeilin jälleen uutta bussireittiä, sellaista, jossa ei tarvitse tehdä vaihtoa Ho Chi Minh Cityssä.   Otettiin ensin taksi vaimon siskon luo provinssin pääkaupunkiin Cao Lanh -nimeltään.  Siellä Erik leikki nelisen tuntia serkkujensa kanssa ja sitten illalla yhdeksän jälkeen meidät kyydittiin bussiasemalle, josta tämä perhehyteillä varustettu bussi lähti.  Matkustimme kaikki kolme samassa pedissä sen yhdeksän tuntia kestäneen reissun.

Ei se ihan noin ruhtinaallinen bussi ollut, muitä mainos tuossa vasemmalla antaa ymmärtää, mutta kuitenkin paras kaikista. Myös kallein, mutta suomalaisella hintatasolla mitaten kuitenkin ihan siedettävä: 450 kilometriä noin 60 eurolla kahdelta aikuiselta ja alle 12 cm lapselta.



Vuoden ensimmäisen reissun teimme Tero-serkun kanssa taksilla, kuten jo mainitsin. Tulimme Saigonin kautta, koska kävimme äänestämässä Suomen presidenttiä. Matkassa oli myös yli puolet muuttolaatikoista, joten perille päästyämme aloin purkamaan niitä ja järjestelmään tavaroita. Toki välillä pidin seuraa myös serkulle.  Yllä oleva kuva on uuden täkäläisen ystäväni kahvifarmilta. Hän maistatutti meillä oman tilan kahvin lisäksi kahvipavun kuorista tehtyä teetä sekä marjoista ja hedelmistä tehtyjä juomia. Palan painikkeina nautimme paikallisista hedelmistä.

Tuosta kahvitilasta ja sen asukkaista on tullut mieluisin vierailukohteeni. Kuun viimeisenä sunnuntaina järjestimme sinne englannin kielen keskustelukerhomme ensimmäisen kokouksen. Päätin koota kaikki englantia puhuvat uudet kaverini yhdeksi ryhmäksi.


Paikalla oli myös Erikin ikäinen Ivy-tyttö, jonka kanssa heillä oli aluksi vaikeuksia sopeutua toisiinsa, mutta ny hänenkin kanssaan menee jo paljon paremmin.

Kokoontumisen päätteeksi kävimme musiikkikoulussa katsomassa, minkälaisissa oloissa voisimme saada Erikille soitonopetusta. Eteisessä olevista rummuista hän piti eniten (ks. kuukauden videokooste sivun alussa).   Kosketinsoitinluokka oli kaikukammio, kuten luokkahuoneet yleensäkin täällä.  Minulle näytettiin video, jossa kuului se, miten kaikki luokan lapset soittivat kukin eri kappaletta ja eri tahtiin. Moiseen kakofoniaan en lastani laita vaan palkkaan ennemmin opettajan kotiin tai opiskelemme netistä.

Sama ongelma on kaikissa näkemissäni kouluissa ja kerhoissa: liian kuuma, kaikuvat luokkahuoneet, levoton ympäristö.

Olen entistä motivoituneempi järjestämään lapselleni kotikoulun. Varsinkin nyt tässä ympäristössä, jossa änelle on tarjolla paljona sosiaalisia suhteita ilman, että niitä pitää hankkia koulusta. Yhteiselon opetteluunkin tulee päivittäin useita tilaisuuksia mm. naapurissa asuvien serkkujen kanssa.



Kuun loppua kohden alkaa kastelu ja siementen heittely sinne tänne tuottamaan tulosta. Myös pavut ja muut palkokasvit ovat työntäneet versojaan. 



Vielä on kuitenkin paljon tehtävää: talo kuumenee iltapäivän auringossa, joten se pitäisi ympäröidä viidakolla, mieluiten tietysti syötävällä.


Ihan välttämättä en lämpöpumppua eli jäähdytystä täällä tarvitse, mutta päätin kuitenkin tuoda toisen laitteeni tänne ja asennuttaa sen sänkyni päätyyn, kuten oli tilanne ykköskodissa. Ainakin iltapäivällä ja alkuillasta on kiva viettää aikaa myös koneellisessa viileässä, koska täällä lämpötila kuitenkin kohoaa noin 30 asteeseen. Iltayöstä ilma kuitenkin jo alle 20 asteista, jolloin ei jäähdytystä enää tarvita. Joskus aamuyöstä on jopa niin viileää, että pitää laittaa sukat jalkaan ja pitkät lahkeet ja hihat päälle. Mieli tkee jopa kömpiä takaisin lämpimään peiton alle.

Mörskähän tämä on ainakin suomalaisen asumisstandardin mukaan, mutta kyllä tästä vähän nätimmän ja viihtyisämmän saa, joakaan ei mitään tiptop-lukaalia. Ei sellaiseen ole minulla varaa edes täällä.
Tuo keittiön nurkka kuumenee jo aamupäivästä niin, että sinne pitää laittaa vielä lisääkin lämpöeristettä: hopean väristä kuplamuovia.


Mörskä, jota saa remontoida, on hyvä kuntosali ja harrastus. Se on myös opiksi minulle. Onkin hyvä harjoitella toisten vanhalla, jotta sitten, jos joskus sattuu saamaan oman uuden, toivon mukaan on remonttitaitoja ja kertynyt sen verran, että siitä saa paremman.




Suomi saa uuden presidentin maaliskuussa 2024. Presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella kävin äänestämässä Saigonissa samalla kun matkasin bussilla sieltä ylänköalueelta Mekong-joen suistoon mummolaan ja vanhaan asuinpaikkaan. Toisella kierroksella kävin äänestämässä Tero-serkun kanssa samalla kun otettin yksityisauto mummolasta ylänköalueelle.  Ajettiin noin neljä ja puolisataa kilometriä kahden kuskin voimin. Mukana oli farmari-tyylisen auton takatilassa melkein puolet muuttolaatikoista.  Päivän reissu tuli kustantamaan  alle 200 euroa. 
Minun ehdokkaani oli edellisissä vaaleissa Haavisto, mutta nyt se oli Stubb jo ensimmäisestä kierroksesta lähtien. Ero ehdokkaiden välillä oli hiuksenhieno. Minulla valinta osui Stubbiin siksi, että hän on ulospäinsuuntautuneempi, kielitaitoisempi ja sosiaalisilta taidoiltaan erinomainen. Hän on Suomen kannalta juuri sopiva pr-henkilö. Minua myös kosketti se, että hän myönsi avoimesti  virheensä suhteessa Venäjään ja myös sen, että pääministerin homma ei ollut häntä varten.  Hänen suhteensa Venäjään on ehkä astetta tiukempi kuin Haaviston. Jos Stubbia ei olisi ollut,  eikä ehkä Marinia, olisin äänestänyt Haavistoa.

"Kokemuksen ja sydämen viisautta" oli iskulaseena minusta erittäin hyvä ja kuvaava myöskin. Voisi melkein sanoa, että Haavistosta olisi tullu sydänten presidentti kun taas Stubb olisi enemmän järjen presidentti. Jälkimmäinen sopii minusta paremmin NATO-Suomelle, johon kohdistuu Venäjän uhka ihan samalla tavalla kuin se kohdistuu koko sivistyneeseen maailmaan, länsimaihin.

Aika tavalla nyt valmistaudutaan sotaan, jopa ydinsotaan. Ilmassa leijuu ydinsodan uhka: Venäjä saattaa tappiolle jäädessään aloittaa yhdihyökkäyksen, joka erään arvion mukaan ensimmäisen tunnin aikana tappaisi Euraapasta yli 30 miljoonaa ihmistä ja jättäisi koko maanosan raunioiksi.










 Venäjän merkittävimmän oppositiojohtajan Aleksei Navalnyin kuolemasta kerrottiin perjantaina 16.2. Hän ei ole ensimmäinen eikä viimeinen Putinin vastustaja, joka on murhattu tai kuollut epäilyttävissä olosuhteissa.

Kuukauden mittaan tuli ilmi asioita, mm. siitä, minkälaisissa olosuhteissa hän joutui vankileirillä elämään. Ne kuvaukset muisttavat lähinnä oloja Stalinin kuolemanleireillä: ihmisten nöyryttämistä, alistamista, kiduttamista ja lopulta tappamista kiduttamalla. Sellainen on Suomella itänaapuri.



Oliko Navalnyi sitten parempi vaihtoehto Venäjälle, olisko hän voinut pelastaa sen maan ja tehdä siitä sivistysmaan ja oikeusvaltion, jossa demokratia toimii aidosto?    Jotkut ovat uskoneet niin, ehkä minäkin vielä vuonna 2021.

      

Helmikuun 24. 2022 muutti paljon, mm. minun suhteeni aseisiin ja tappamiseen. Nyt jopa kannustan poikaa rakentelemaan pyssyjä ja ohjuksia, jahtaamaan niillä puutarhassa piileksivää pahis-putleria ja tekemään hänestä selvää. Pojan mielestä myös hänen lapsensa täytyy tuhota.  Paha on Putin ja Hyvä on Zelenski. Niin olkoon. Katsotaan sitten myöhemmin, miten täsmennämme kuvaa.

 

Ukraina on osa poikani maailmaa samoin kuin Suomi, USA ja Vietnam. Kuvassa kaksi vuotta sitten hänelle hankkimani Pes Patron, ukrainalainen sotakoira -t-paita, joka myös hehkuttaa Kalushia. 
Se on hänelle edelleenkin vähän liian iso. Ehkä 8-10 iässä jo tulee käyttöön.

Siellä ykköskodissa törmäsimme pyöräillessämme näihin vaaleanpunaisiin ankkoihin.



Ehdimme käydä monessa kivassa paikassa tammikuun ja helmikuun aikana siellä ykköskodissa.

Nyt kun kaikki tarpeellinen tavara on tuotu tänne tai ostettu, on edessä niiden järjestely: tilan tekeminen, hyllyjen rakentelu.



Niitä hyllyjä värkätessä olen todellakin iloinnut siitä, että tuli tuotua etelästä iso kasa puutavaraa.



Pyörän virittely: korkea ohjaustanko, parempi istuin lapselle, ovat myös olleet mielessä ja tehtävien töiden listalla. Aika pitkällä jo llaankin siinä.



Myös kaverit lapsineen haluavat kokeilla pyörääni.




Lapsen vanhempana minua tosiaankin huolettaa ja välillä myös pelottaa tulevaisuus:se, minllaisessa maailmassa hän joutuu nuoruutensa ja aikuisuutensa elämään: ovatko hänen sukupolvensa suurimmat haasteet ydinsodan jälkien siivoaminen, ilmastonmuutokseen sopeutuminen vai kenties jokin muu? 

 

 

 





Tunnisteet

2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2025 2025 toukokuu 210 211 212 2203 50-vuotispäivä Aamu aamulenkki Aasia Aasialainen kasvisruoka Abba abhayrab Adelaide Adviware Aeroflot Afganistan Ahti Karjalainen Airasia airbnb Airut Ajahn Brahm Alicante alkuasukkaat alkukesä amalgamipaikat Amerikansuomalaiset Ananda marga ankanpojat ankat ankka ankka ja koira ankkalammikko Anne Rintala anoppi anteeksi Antti Heikkinen apinat arkielämä Armas Latvakoski aromipesä asettuminen ashtanga asuinyhteisö asumisoikeusasunto. asumusero asunnon etsintä asunnon vuokraus asunnonvaihtosuunnitelmat asunto asuntojono aurinko aurinkorannikko Auroville Australia Australian kansalaisuus Australian karjakoira Australian suomalaiset Australian vaarat Austrlia Austrralia auton huolto autonromu autot Avantouinti avioituminen avioliitto Bali Balkan bambuhiiliburgeri banaani banaanikasvi banaaninlehtikontti banaanit Bangkok Barcelona Beatles Benton court Bicheno Bill Sippo Birsbane bloggaus blogit Bluey Bogor Boney M Borneo Bornoe Brisbane buddhalaisuus Buddhan syntymäpäivä bulgakov Bulgaria Bura Burdekin Burma Myanmar bussikyyti Cairns Cairnsin ilmasto Camberra Cameron highlands Caravonic Caravonica Cariad farm sancturary Carins cats Celia-kirjasto Changi Cheezly Chernobyl Chicago Christine Milne CIMO Coopers plains couchsurfing covid-19 covid19 cykloni Dalat dating Dio DNA-testi DNA-testit Douglas druianesanssi Dublin Duc Trong durian durio ekologia ekotalo ekotrillerit elokuu elokuu Australia Elvis eläimet eläinlääkäri eläinräääkkäys eläinten oikeudet eläintuotanto eläinuhri energiansäästö englanniksi Englannin kieli ensisynnytys epäonnistuminen Erik Erika Erika Vikman eristys ero Esa Pelkonen esikoulu Espanja Estonia etäsuhde Eurooppa Europe Euroviisut eurytmia Eve Hietamis extrawheel festivaali festivaalit Filippiinit Filippinit Filipppiinit Findon creek Finland Finnair Finnish foxy Freukkarit fruitarismi Gaza gluteeniton pitsa Gokul jooga Greata Thunberg haastattelu haju Hakaniemi Halla-aho Halong bay halvat bussilinjat Halvat lennot hammashoito hammasoito hampputofu Hanoi Hanoi. hantit hapankaali hapankurkut hapanleipä hapatus haploryhmä I-M253 Hare Krishna liike harkova Harri Holkeri Hassisen kone hautajaiset hautajaisrituaalit hedelmät hedelmätarhat hefu Heidi köngäs Heikki Huhtanen heinäkuu Heinätyöt helle helmikuu Helsingin Sanomat Helsingin yliopisto Helsinki Henry Zalkin hiivaviutaleet hiljaisuus hiljaisuusretriitti hipit hippiauto hippijuhlat hippikylä hippimeininki hirmumyrsky hirviöt hme Ho Chi Minh City hoitoala Hong kong hostelli hpit huhtikuu huijaus Huojuva lato huono selkä Hurriganes huumeet hyönteiset hämähäkki hääjuhla hääpäivä Häät häät pyörätuolissa Ich komme ihmissuhteet Iisalmi ikämiehet ikävä ilmastonmuutos Ilosaari Ilovaarirock iltatori in english too In memoriam Indonesia Indonesia. Intia intialaiset Irlanti islam israel isyys Italia itsari itsemurha itsenäisyyspäivä itsetyydytys itäauto Jaakko Teppo Jaava Jakafta Jakarta Jakatta jakkiihedelmä jalkapallokoira jalosavu James Cook James Cook Yliopisto jamssiborssi Jane Palmer Jani Jattinen Japani Jeesus Jeltsin Jetstar Jim Pembroke Joensuu Jokisalo Pentti Jaakko jooga joogaa aloittelijoille joukkoliikenne Joulu jouluaatto joulujuhla joulukoristeet Joulukuu joululahjat joulunaika joulupäivä jouluterveiset journalismi joutsenet Joy Cavill Juha Vikatmaa Juhannus Julia Gillard jumalat juna juna vuorilla junamatkailu juoksu Jussi Halla-aho Jyväskylä jätehuolto jättipitsa jääkaappi kaaos kaasumyrkytys kaatosateet kadotettu sukupolvi kadotus kahvi kahviviljelmät kaihi kaihilasit kaihileikkaus Kaija Mesiäinen Kaivolan koulu Kaivosmies Kajastus kaksikielisyys kaksoiskansalaisuus Kambodzha kamerapuhelin kanahaukka kanakoppi kanat kansalaissota kansalaisuus kapselihotelli karanteeni karjakoira karjalanpiirakat karjatalous kasisruoka kasivsruoka kasvatus kasvimaa kasvispiirakka kasvispruoka kasvisroka kasvisruoka kasvisruoka. kasvisruokafestivaali kasvissyönti kasvisuoka kaverit Kazakhstan keiju keinokastelu keinomykiö keinomyökiö keisari keittiö kengurut keski-ikä kesä kesä jouluna kesäjuhltat kesäkuu kesäleskeys kesäloma Kevin Rudd kevät kidutus kieku kielenopiskelu kielteiset tunteet kielten opiskelu kieltenopiskelu Kiina Kiinalainen juhla Kiinalainen uusi vuosi kiinalainen uusivuosi kiinalaiset kiinalaisuus kiipeilyhyllyt kiipeilyhyllyt kissoille kiipeilytelineet kimppakämppä Kinnalainen uskonto Kiova kirjallisuus kirjat kirpputori kissa kissa-aitaus kissan hormonit kissat kissatalo kisäkuu Kito Kitti Kitti Sippala Kitti-kissa kivivilla koillinen koira koiran korvaleikkaus koiran kuolema koiran syönti koiran turkin parturointi koiranliha koiranpurema koirat koiravarkaat kokkospähkinä kokoomus kolitelämä kolonoskopia kommuuni kommuunit konkurssi kookospähkinät korallisormisammakko korona koronavirus korrputio korvaleikkaus Kota Kinabalu Kota Kinalabu koti kotikoulu kotiruoka kotityöt koulu koulumaksut kouluruoka koulutus Krakova kriisi Kroatia krokotiili Kuala lumpur kuituhamppu kuivapaasto kuivuus kukat kukkatarrat kulkuri kulkurielämä kulkuriromantiikka kulkutauti Kultarannikko kulttuuri kulttuurierot kummilapsi kuntosali Kuolema kuolinilmoitus kuorsaus Kuranda kuristjakäärme kutina kuukakut kuuma vesi kuumuus kuvien katoaminen kylmäkaappi Kyogle kyytöt kävely kävelykärry käärme käärmeet Lada Niva Bushman lahja Lai Vung laiskuus lama Laos lapsen kieli lapset lapsi lapsi sairastaa lapsiperhe lapsuus Larissa Waters lasivilla Latvia lehdistö lehmänkakka lehmät lehtiartikkeli lehtijuttu Leichart leikkikäärme leikkipaikat leikkiraha lemmikit Leningrad lennot lento lentävä sikala lihansyönti lihantuotanto liikenneruuhka linnunlaulu Linux litsit Liverpool Loi Kratong lokakuu Lokakuu Australia Lolita loma lomakeskus lomakohde Lomakohteet Malesiassa lommo autossa luffa lukeminen lukemisesteisyys luomuliha luonnonmukainan rakentaminen luonto luovuus Lviv lähdekritiikki Lähtö kodista lämpöeristys Länsi-Australia löytöeläimet Maailman tila maailmanloppu maalaiselämä Maaliskuu maanviljely maaseutu maaseutumusiikki maastamuutto maastopalot Machans beach Madir maidoton maisemointi maitohappokäymien maitohappokäyminen Maitreya majoitus makakit Makedonia Malesia Malseia Mango Manila mansit Markku Mutanen Marraskuu Marrraskuu Martti Miettunen masennus matkailu matkasuunnitelmat matkat matkustaminen matkustelu Matti Nykänen Maxi Mayakalenteri meditaatio Mekong delta Mekong-joen suisto Melbourne melu menetys meribiologia metabloggaus metallimusiikki metsä metsälampi metsäpalot Michael Klaper Michigan Midsummer mielenosoitus mielenrauha mielenterveys miljonääri minicast miso misotahna Misu monikulttuurinen parisuhde Montenegro Moorooka moottoripyörä mopo mopoilu Moskova mp3 MSR Hubba Mt Isa muistot muistotilaisuus mummola munaton munkit Murha murhe musiikki musiikkitede muutto muutto Australiaan muutto ulkomaille Myanmar naimisiinbmeno naiset naisnäkökulma Naisten mini-maraton naistenpäivä Navalnyi navetta nenetsit nettisuhde Neuvostoliitto Neuvostolitto nevlivuotias New York Nha Trang Nicky Knoff Nightwish Nimbin nomadi Norwegian Nuku pommiin nuoruus nuoruus. näkövamma näkövammaisten kirjasto Näkövammaisten liitto näkövammaisuus nälkäisten henkien kuukausi nälähnätä Odessa odotus oikeutta eläimille olkitalo oluthiiva oma koti oma talo omaisuus omistaminen Onnellisuus Onnibus.com onnittelut opaali Openmobile Openmobilem CIMO opettaja opettaminen opetus Opetusministeriö opetustyö opiskelu oppositio Ortodoksisuus ostjakit otava oti Oulu paasto Pai paikoilleen asettuminen painekeitin painonpudots pakolaiset pakolaispolitiikka paksusuolen tähystys Palembang palloleikki pandemia papaija pappa-Tunturi parisuhde parisuhde. parisuhe passi pato patsas Pattaija Pattaya Pauli Valdemar Sippala Pauligin kahvipurkit paussi Penang pensaspalot Pentti Jokisalo perhe perinne Perth Pertteli Perttelin kirkko Perttelin urheilutalo peräkärry peso Phnom Penh Piehinki pienikasvuiisuus Pietari piha pihakirppis piharemontti piknik pitkä viisumi pitsa podcast poliisikuulustelu poliitikot. politiikka politiikko polkupyörä pomona populäärimusiikki Port Dickson Port Doglas Porvoo posliinipaikat puhdistus pulpetti punaiset punk punkinpurema punkki Puola Puole Purra Pussy riot Putin puutahra puutara puutarha puutarha. Pwrth pyhiinvaellus pyton pyykinkuivaus pyykkikone pyöräily pyöränkorjaus pyöräretkeily pyöräretki Pääsiäinen Qantas Queensland Raahe raakaravinto rabies Radical design Radical Design Wheelie raha rakentaminen Rakkaus rakkaus. rambutan rantakylä raskaus Rastila rauhanmarssit rautatieasem Read peak Reggae ok remontti reppumatkailu retkeily retriitti rikollisuus Riku Keski-Rauska Risto Isomäki rock rokotus Romania roska-auto rotan vuosi ruishiutaleet ruisleipä rullaluistimet ruohonleikkuu Ruotsi rupia Russian ruuansulatus ruuhka ruumiinvalvojaiset ryhävalas ryssä Saaremaa saasteet Sabah sade sadekausi Sadhana Forest Saharov Saigon sairaala sairaus Saksa. Halvat bussimatkat salakuvaus salmiakki Salo Samantha Fox Samford Valley sammakot samojedit Samurai sappikivet Sarawak sauna sauropus androgynos sauvakävely savimaja savuakävely seksiturismi. amerikkalaisuus seksuaalisuus seksuaaliterveys Seppo Heikinheimo Seppuku Serbia serkku serkun kuolema Shani Louk sienet sifoni Siirtolaisuus siitake sika sillmäleikkaus silmäleikkaus silmälääkäri silmät Singapen tulaiset Singapore Singapre airlines Siperia sipsikaljaveganismi sipuli Sisuradio sisäleikkipaikat sisällissota sitoutumiskammo sivuraide Slaavilaiset kielet. Sngapore sodat Sofi Oksanen soija soijanakki soijapapu sokeus. sony-Eircsson sorsat sota Spartacus spesismi Steiner Steinerpäiväkoti Steve Dillon Subaru suhku suikkis suklaa sukuhistoria sukulaisvierailu sukupuolivietti sukupuu sukututkimus Sumi Sunnybank Sunshine coast suolakurkut suomalaiset Australiassa suomalaiset ulkomailla suomalaisuus suomeksi suomen kieli Suomesta muutto Suomi Suomirock suru Sydney sydän sydänsurut sydänvaivat sykloni Sykloni Larry syksy synnyimää synnytys syntymäpäivä syyskuu sähkömopo sähkönkulutus sähköpyörä säteily Sössölandian kultakurkut taapero TAFE taimsed viinerid Taiwan takapiha Talo talous talvi Tammikuu tammikuu. Tanah rata taolaisuus Tapaninpäivä tasapaino Tasmania Tasmanian sää tattari taujko teini-ikä tekomykiö telttailu tempe tempeh temppeli tempperli Terrassa. Zaragoza terveys tet teurastamo Thai Thai-ruoka Thaimaa Thermarest Timo tropiikista Tolstoi. tomaatin tuoksu tontti tonttikaupat Topi Sorsakoski toukokuu Townsille Townsville Townsvillen suomalaiset Toyota trooppiset kasvit Tropiikki tuhkaus tulirokko tulva tulvat tupakoinnin lopettaminen turistijuna Turkki turvallisuus tuuli uimapaikat uiminen ujous Ukraina Ukraina. matkailu ukrainan kieli. ulkoilu ulkosuomalainen ulkosuomalaiset ulkosuomalasiet UNHCR uniapnea Unkari Urho Kekkonen uriah heep urologia USA uskonto Uusi Etelä-Wales uusi työ Uusi Vuosi Uusi Vuosituhat Uusi Vuso uusivusi Uusmedia Uvbuntu vaalit vaalitilaisuus vaellussauvat Vagaaniruoka vaiva vakiintuminen valaat valkoinen Australia valkoinen valas Vanha talo vanhemmuus vanhemmuus. vankila vapaaehtoistyö Vappu Varna vauva vauva-arki vauvauutiset vegaairuoka vegaani vegaanihaaste vegaanijuusto vegaanijuustot vegaanimajoitus vegaanimakkara vegaanin ravitsemus vegaaninen Espanja vegaaninen juusto vegaanirakkaus vegaaniruika vegaaniruoka vegaaniruoka kasvisruoka vegaaniset juustot vegaanit vegaanituotteet vegaanius vegaanyhteisö Vegaia vegan vegan. veganismi vegetarian vegfest veneretki Venäjä venäjän kieli venäläiset verenpaine vesihuolto vesisade Victoria Video video. videoblogi videokamera videokirje videoloki vieraat Vietnam Vietnam. vietnamin kielinen kirjallisuus vihannekset vihis vihreät Viisumi viisuminhaku violife Viro virus Vlog vlogi vloki vogulit Voietnam Voito Pokela Vung Tau vuodatus vuoret Vuorikatu 5 vuoristo Vuosaari vuosi vuosi 2001 vuosipäivä vuotavat hanat väkivalta välikatto Waldorf Wapit wheaty Wheelie Wigwam Wilmersburger Woodstock WWOOF Y2K ydinvoima yhteisöasuminen yhtisöasuminen YK yksin yksinkertaisuus yksityiskoulu yksivuotias ympäristö ymäpristö ystävät äiti äänesys ääniblogi Ääniblogi. äänikirja äänikirjat äänivlogi
Näytä enemmän

Käyttöehdot

Kaikki sisältö, jota ei ole lainattu lähde mainiten, on aina tekijän omaisuutta ja pysyy sellaisena. Tekstit on kivjoitettu ja julkaistu Australiassa, Ukrainassa, Malesiassa ja Vietnamissa Googlen kansainvälisille palvelimille..

Tämän blogin sisältö on jaettavissa noudattaen Creative Commons -lisenssiä CC BY-NC 4.0

. Se tarkoittaa sitä, että kaikkia tämän sivun tekstejä ja kuvia saa käyttää, jakaa ja sovittaa sillä ehdolla, että alkuperäinen lähde mainitaan: Timo Tropiikista ja/tai Tim Sippala sekä tekstin, kuvien että videoiden ja kaiken muun sisällön kohdalla. Tämän lisenssin käytön on oltava ei-kaupallista. Kaupallisesta käytöstä on sovittava erikseen tekijän kanssa.

Lisenssi ei ole voimassa selvästi kuvakaappauksiksi tunnistettavissa kuviss, esim. Google maps tai Google Earth eikä tekstien kohdalla myöskään silloin kun lainataan sanomalehtiä. Lisäksi lainaajan on muistettava, että julkaisumaan lait ajavat tämän lisenssin edelle.



Blogitekstien arkisto



2025 - Matkailua pojan kanssa täällä Vietnamissa, pehmeä lasku kouluun Toukokuu, Huhtikuu Maaliskuu, Helmikuu, Tammikuu
2024 - Uusi elämä vuoristossa. Pari matkaa pojan kanssa. Joulukuu, Marraskuu, Lokakuu, Syyskuu, Elokuu, Heinäkuu, Kesäkuu, Toukokuu, Huhtikuu, Maaliskuu, Helmikuu, Tammikuu
2023 - Pojan huono koulukokemus, loppuvuodesta mykistyi kuukaudeksi. Ennen joulu pyörärekti vuoristossa ja sitten muutta vuoristoalueelle. Täytin 60 vuotta. Joulukuu, Marraskuu, Lokakuu, Syyskuu, Elokuu, Heinäkuu, Kesäkuu, Toukokuu, Huhtikuu, Maaliskuu, Helmikuu, Tammikuu
2022 - Korona-aika jatkuu: sairaana pari kertaa, passin ja oleskeluluvan uusinta. Matka Phnom Penhiin olsekelulupaa odottamaan. Suru Ukrainan puolesta Venäjän hyökättyä 24.2.2022, uniapnea todettiin ja kone hankittiin.  Tammikuussa tuli 20 vuotta Suomesta lähdöstä. 
Joulukuu,   MarraskuuLokakuuSyyskuuElokuuHeinäkuuKesäkuuToukokuuHuhtikuuMaaliskuuHelmikuuTammikuu
2021 - Eloa koronan varjossa, sisäinen verenvuoto, uusi mökki
2020 - Koronapandemia lukitsi elämän maalaiskylään. Matka Hanoihin rekisteröimään avioliitto ja lapsi. Nyt pojasta tuli Suomen kansalainen.
2019 - Ensimmäinen lapseni syntyi. Avioliitto virallistettiin molemmissa maissa.
2018 - Häät Vietnamissa, muutto vuoristoon opettajaksi ja koulun hylkääminen.
2017 - Vietnamista käynti Ukrainassa ja Suomessa. Paluu Vietnamiin ja päätös asettua.
2016 - Parisuhteen loppu. Poistuin Vietnamiin, sieltä Ukrainaan, jossa vietin puolet vuodesta. Välillä oleskelua Suomessa. Loppuvuodesta uusi parisuhde Vietnamissa.
2015 - Parisuhde Malesiassa. Opettajana Myammarin lapsille. Turkin, Bulgarian, Ukrainan ja Puolan kautta Suomeen. Loppuvuodesta takaisin Malesiaan.
2014 - Pois Australiasta: ensin Malesiaan, sitten Vietnamiin, Suomeen ja Espanjaan ja takaisin Vietnamiin ja Malesiaan. Uusi Parisuhde.
2013 - Taiwanista Singaporen kautta Australiaan. Pyöräretki Adelaideen ja sieltä Suomeen, Viron kautta Eurooppaan. Takaisin Australiaan ja päätös lähteä. Pitkä kävelyretki Cairnsista Melbourneen.
2012 - Brisbanesta Suomeen, sieltä Hongkogiin. Loppuvuodesta Japani, Taiwan.
2011 - Perth, Länsi-Australia. Uusi parisuhde Indonesiassa, tekomykilöleikkaus.
2010 - Elämää kommuunissa, Brisbane, avioero. Matka Thaimaahan, Singaporeen, Indonesiaan.
2009 - Opiskelua vanhustenhoitajaksi, lähdin kotoa etsimään uutta elämää. Huhtikuu: Elvis kuoli käärmeen kidassa. Lokakuussa lähdin omille teilleni.
2008 - Erosin työpaikasta ja yritin uutta uraa.
2007 - Australian kansalaisuus. Politiikkaa: vaalit ja vihreät naiset.
2006 - Ostimme oman talon Australiassa. Terveys reistailee.
2005 - Uusi työpaikka, muutto Cairnsiin. Machans beach, vanha hippikylä. Vegaaniksi.
2004 - Maalla Woodstockissa (Queensland, Australia), työharjoittelua, hautajaiset Syyskuu, Marraskuu.
2003 - Townsville, Queensland, Australia. Oleskeluluvan hakua.
2002 - Muutto Singaporeen, uusi parisuhde, avioliitto, joulukuussa muutto Australiaan.
2001 - Uuden edessä: Uusmediakupla puhkeaa, lomautus, painonpudotus, Singaporeen? Pyörilyä, matka Kainuuseen ja Ouluun.
2000
Uranvaihto: Valtiolta yritysmaailmaan: OpenMobile, asunto Meri-Rastilassa, matka Englantiin ja Irlantiin.
1999 - Helsinki, Läksiäiset yliopistolla. Nyt töissä Hakaniemen virastotalossa (CIMO)
1998 - Helsingissä töissä yliopistolla. Matka USA:han ja sieltä tuli mukana ensimmäinen videokamerani.
Ennen sitä elämää Suomessa: Pertteli, Salo, Kälviä, Oulu, Jyväskylä, Espoo, Helsinki. Opiskelua: tietokoneita, venäjän kieltä ja kulttuuria, kotimaista kirjallisuutta, aate- ja oppihistoriaa, filosofiaa.