2023 12 joulukuu - ilouutinen matkalla

 Kuvat joulukuuta 2023

Videokooste ja toinenkin 






Tähän postitukseen lisään kuvia vasta tammikuun puolella kun pääsen takaisin tietokoneeni ääreen. Muokkaan tätä nyt blogger Pro sovelluksella sekä puhelimen Chrome-selaimella käyttäen tekstin syötössä Googlen sanelua. Siksi tekstiin saattaa tulla outoja sanamuotoja ja yhdyssana virheitä.

<


Sanelen tätä postitusta sieltä vuoristoalueelta jossa asuimme silloin kun erik sai alkunsa, ja josta vietnamilaisen perinteen mukaan palasimme vaimon äidin luokse ennen lapsen syntymää. Tarkoitus oli viipyä siellä mekongin suistossa muutama kuukausi mutta neljäksi vuodeksi se on jo venynyt.

Minun on tehnyt jo piddempään mieli sieltä takaisin viileämpään vuoristoilmastoon, mutta on ollut asioita jotka ovat puoltaneet sinne jäämistä erityisesti vaimon ja pojan kannalta.

Olin jo tulossa tutkimaan uusia maisemia syyskuussa mutta hammasimplanttiremontti sai minut perumaan sen matkan. Lisäksi en muutenkaan ole ollut matkailut tuulella vaan mieli olisi tehnyt pysytellä paikallaan.

Nyt joulukuussa täytyi aloittaa jo toisenkin kulmahampaan remontti eli poistaa se ja asentaa siihen titanioksidi-implantti joka kolmen kuukauden päästä sitten saa uuden kruunun. Tällä kertaa en antanut hammaslääkärin houkutella minua jäämään paikalleni vaan päätin toteuttaa suunnitellun matkan.

Joulukuun 13. päivänä sitten lähdimme kotoa ensin noin 50 km päähän suomalaisvietnamilaisen pariskunnan ja heidän tyttärensä ylläpitämään vierastaloon Mekong- joen saarella.

Saimme sinne kyydin sotilasystäväni auton kuljettajalta. Viivyimme siellä yhden yön kunnes seuraavana aamuna vaimon ja tyttären kanssa matkustimme Ho Chi Minh cityyn.

Siellä kävimme lastensairaalassa kysymässä neuvoa Erikin puhumattomuuteen ja ahdistukseen. 

Se puhumattomuus oli alkanut jo marraskuun alussa ja oli pikkuhiljaa pahentunut niin että jossain vaiheessa hän ei puhunut edes äidilleen vietnamia puhumattakaan että olisi kommunikoinut minun kanssani englanniksi. Se puhumattomuus ei ollut mitään mykkäkoulua vaan kyvyttömyyttä muodostaa sanoja, ikään kuin taantumista vauva-asteelle. Hän välillä jopa kommunikoi jokeltelemalla tai sitten elehtimällä ja mumisemalla.. Hän kuitenkin ymmärsi kaiken minkä sanoin hänelle ja halusi ottaa kontaktia. Keskustelin asiasta monen ihmisen kanssa ja jotkut ehdottivat selektiivistä mutismia ja autismia diagnoosiksi. Varauduin jopa siihen että poika voisi olla puhumaton tai vähäpuheinen jopa vuosia tai lopun ikänsä.

Tottakai sitä omaa lastaan rakastaa on hän sitten millainen tahansa mutta erityisesti tässä ympäristössä erityislapsena eläminen merkitsisi suurempaa syrjäytymistä.

Myöskin fyysisiä syitä aprikoitiin kuten välikorvan tulehdusta tai jopa aivovammaa ainakin puhekeskuksessa.

Poika oli kertonut äidilleen yhden syyn puhumattomuuteensa. Se oli minun kannaltani mahdollisimman ikävä. Hän kertoi että marraskuun alussa perustetussa Englannin kerhossamme sotilas ystävämme poika oli lyönyt häntä lujaa kasvoihin. Hän oli tullut kertomaan minulle asiasta mutta minä en ollut puolustanut häntä joten Hän suuttui siitä minulle.

Se lastensairaala Saigonissa oli hyvin meluisa paikka täynnä lapsia ja heidän vanhempiaan. Kaikkea muuta kuin rentouttava ympäristö. Erik halusikin sieltä pois äkkiä ja vastusti hyvin voimakkaasti kaikkia toimenpiteitä, jopa punnitusta ja mittausta. Yleislääkäri vilkaisi hänen suuhunsa ja silmiinsä ja määräsi hänelle ison kasan kaikenlaisia vitamiineja. 

Saimme kuitenkin selville että paikalla on myös psykologi jonka vastaanotolla voisimme käydä. Se oli nainen joka olisi osannut ranskaa mutta ei juurikaan englantia. Paikalla oli kuitenkin tuo suomalaisen kaverini vaimo joka osasi tulkata. 

Poika oli psykologin luona todella ahdistunut: itki huusi ja tappeli vastaan. Minut poistettiin jonkin ajan kuluttua huoneesta ja sen jälkeen hänen äitinsä. Vähän aikaa sieltä kuului pojan huutoa mutta sitten hän rauhoittui. 

Olin huolissani niin kuin jokainen vanhempi on silloin kun joku itkettää hänen  lastaan.

Noin vartin kuluttua meidät kutsuttiin jälleen sisälle huoneeseen jossa poika tutki rauhoittuneena leluja ja muita virikkeitä. 

Psykologi oli saanut pojasta irti saman selityksen kuin äitinsä aiemmin. Erik oli loukkaantunut siitä että poika oli lyönyt häntä ja minä en ollut puolustanut vaan jatkoin muiden lasten kanssa touhuamista niin kuin roolini yhtenä ryhmän vetäjistä olette minun toimivan. Olin kyllä huomannut siellä kerhossa että poikaa ei miellyttänyt se, kun muut lapset tulivat lähelleni ja halailivat tai halusivat minun leikkivän heidän kanssaan. 

Tunsin syyllisyyttä siitä, että olin pakottanut häntä osallistumaan toimiin joista Hän ei pitänyt. Itsekään en oikein ollut kotonani siinä meluisassa ja levottomassa kaupunkiympäristössä. 

Olin siis yrittänyt tuputtaa pojalleni jotain sellaista mikä ei ollut hänelle sopivaa vaikka minun mielestäni se olisi hänelle eduksi. Halusin niin kovasti hänelle englanninkielisiä ystäviä ja yleensäkin muita ystäviä kuin vaimon perheenjäsenet. 

En ottanut riittävän vakavasti sitä että hän ei pitänyt tuosta kaupunkimaisesta sotilasympäristöstä eikä ilmeisesti tule toimeen tuon ikäisen pojan kanssa.

Tietysti asetin myös kyseenalaiseksi sen että onko tuo hänen selityksensä oikea. Lapsen logiikkahan ei ole ihan samanlaista kuin aikuisen. Syy ja Seuraa suhteet saattavat mennä eri lailla kuin meillä.

IIllalla lähdimme porukalla merimiespapin pitämään kauneimmat joululaulut tilaisuuteen. Olen julkaissut siitä videoita youtube-kanavallani ja myöhemmin laitan vielä lisääkin. Tilaisuus oli todella miellyttävä ja lämminhenkinen myös minulle. Erik ei ollut siellä kovin ahdistunut vaikkei vieläkään puhunut.

Tilaisuuden jälkeen seurueemme muut lähtivät hotelliin ja sieltä seuraavana päivänä kohti kotia. Minä sen sijaan otin mopotaksin bussiasemalle josta olin varannut yöbussin vuoristoalueelle, en tänne tutulle seudulle vaan viereiseen provinssiin Dak lakiin, jossa ainakin maan hinta on edullisempi kuin täällä Lam Dongissa.

Syksyn mittaan olen tutkiskellut asioita netistä ja myöskin solminut kontakteja sikäläisiin ja siellä asuviin ihmisiin.

Yksi näistä tuttavuuksista oli minua vastassa kun noin kuuden tunnin bussimatkan jälkeen saavuin Buon ma thuot -nimiseen vuoristokaupunkiin. 



Hän vei minut perheensä pyörittämään kahvilaan ja tarjosi muutakin apuaan. Tarjottu polkupyörä oli kilpapyörä jolla en uskaltanut lähteä kiertelemään aluetta.

Aluksi minut oli tarkoitus majoittaa heidän taloonsa, mutta tämän nuoren miehen perhe pisti vastaan ja minut ajettiin lähistöllä olevaan hotelliin. Yksi pojan kavereista ajoi minut sinne mopollaan. Tämä kaveri oli saanut opiskelupaikan Suomesta ja oli nyt valmistelemassa paperityötä sitä varten. Hän oli jonkin verran opiskellut suomen kieltä mutta nyt oli sen verran kiire etten kerinnyt häntä paljoa auttamaan muuten kuin kertomalla jotakin Suomesta. Hotelliin vietyään hän katosi kuvasta eikä ole sen koommin pitänyt yhteyttä. 

Sain sen vaikutelman että tällä alueella oli varsin vähän ulkomaalaisia ja ainakin minuun nämä nuoret miehet suhtautuivat liian suojelevasti. He olivat muun muassa sitä mieltä että hotelleja ei voi varata netin kautta vaan pelkästään henkilökohtaisten kontaktien avulla. Minun olisi pitänyt soittaa hotelleihin joissa useimmiten ei puhuttu englantia. Niinpä tein kaverille selväksi että olen varsin kokenut matkailija enkä tarvitse lastenhoitajaa vaan pelkkä kaveruus riittää.

Seuraavana aamuna lähdin kävelemään hotellin ympäristöön, jossa kasvatettiin kahvia. Näin miten kahvipapuja oli levitetty aurinkoon kuivumaan. Muutama kahvinviljelijä yritti ottaa minun kontaktia ja yksi kutsui katsomaan kahviviljelmäänsä ja tarjosi minulle puista kahvipapuja pureskeltaviksi.

Olin tavannut nettiryhmässä myös alueella asuvan saksalaismiehen jolla oli paikallinen vaimo. Heillä oli pieni majatalo järven rannalla. Aluksi yritin pyytää mopo tai autokyytiä sinne 30 km päähän. Päätin kuitenkin yrittää bussilla. Aamulla olin käynyt ostamassa syötävää pienestä kaupasta jonka pariskunta osasi jonkin verran englantia. He olivat hyvin mielissään siitä että otin kontaktia heidän lapsensa. Se on Vietnamissa hyvin tehokas tapa voittaa paikallisten sympatia että edes tervehtii lapsia englanniksi. Monet jopa tuovat lapsiaan ulkomaalaisen lähelle ikään kuin siitä levittyisi jonkinlaista siunausta.

Kirjauduttuani ulos hotellista kävelin raskainekantamuksineeni tuohon samaan kauppaan ja kysyin meneekö tuolle alueelle busseja ja mistä niitä menee. Mies vastasi että menee ja opasti minut tien yli bussipysäkille, joka oli liikennemerkin varteen maalattu bussin värejä vastaava raidoitus.

Niinpä onnistuin noin 15 minuutin odottelun jälkeen pysäyttämään sinivalkoisen bussin. 

Googlen kartan avulla osasin suurin piirtein sanoa missä haluan jäädä pois. Tosin rahasta ja määränpäätä lähestyessämme laati minua jäämään pois bussista jo noin kilometriä ennen hotellia josta olin varannut huoneen ennen kuin seuraavana päivänä pääsisin sinne järven rannalla olevaan majataloon.

Lähdin kävelemään ja tunsin jälleen rinnassani epämukavaa poltetta. Viime aikoina minua ovat vaivanneet sappikivet usein kävellessäni ja jopa pyöräillessäni. 

Ne on ultraääniellä tutkittu mutta eivät ole niin isot että leikkaus olisi välttämätön. Jossain vaiheessa ne täytyy poistattaa mieluummin avaimenreikätekniikalla eikä avoleikkauksella. 

Pysähdyin miellyttävään kahvilaan suurten puiden alle. Aina välillä laittelin videoita ja ääniviestejä sekä kuvia Erikille. Tein kaikkeni välttääkseni aiheuttamasta hänelle sitä tunnetta että olin hylännyt hänet. Olin aikaisemmin jo puhunut hänen kanssaan siitä että joku päivä lähden vuoristoon etsimään meille paikkaa jossa olisi iso puu hänen haaveilemaansa puumajaa varten. Muistutin hänelle tästä asiasta ja lähetin kuvia näistä isoista puista.

Jossain vaiheessa matkaani hän oli alkanut taas puhumaan äidilleen vietnamia. Minulle hän ei kuitenkaan halu8nnut puhua edes videoiden tai äänitiedostojen välityksellä.

Kahvittelun jälkeen kävelin hotellille jonka olin varannut netin kautta. Se oli hyvin edullinen paikka mutta oli saanut hyvät arvostelut. Paikkaa piti nuori viehättävä kirkassilmäinen neitonen pienen lapsensa ja äitinsä kanssa. Hän ei osannut englantia mutta pystyi kommunikoimaan Googlen kääntäjän avulla. 

Hän näytti minulle huoneeni ja pyysi passia. Ryhdyin kaivamaan sitä pikku repustani mutta ei sitä löytynyt. Viestikin edellisen päivän isännälle että hän kysyisi oliko se jäänyt hotelliin. Tämä oli juuri se sama tyyppi jolle olin kertonut etten tarvitse lapsenhoitajaa vaan kaveria. Jo minuutin päästä pystyin perumaan pyyntöni kysyä hotellista koska passi löytyi toisen repun pohjalta. Täällä jokainen ulkomaalaisen yöpyminen täytyy rekisteröidä paikalliselle poliisille oli se sitten yksi yö tai useampi. Lain mukaan ulkomaalainen ei saisi yöpyä yksityisasunnoissa ellei ole perheenjäsen.

Tästä säännöstä on hieman erilaisia tulkintoja. Minä olen vävykokelaana saanut asua nykyisen vaimoni talossa vuoden ennen naimisiinmenoamme. Liekö se johtunut siitä että vaimon sukulainen on työssä poliisissa.

Tässä varsin nukkavierussa hotellissa ei ollut luksushuoneessakaan toimivaa suihkua vaan ämpärisysteemi. Kuumaa vettä sentään tuli joten peseytyminen onnistui. Minä niin kuin monet muutkin ulkomaalaiset kaipaamme kuumaa vettä vaikka ulkona olisi liian kuuma. On tunnettua että sauna ja kuuma suihku ovat hyviä tapoja vilvoitella helteessä.

Houkuttelin tai suorastaan painostin tämän viehättävän neidon kokkaamaan minulle vegaanisen aterian.  Sitä varten hän joutui käymään ostoksilla ja käyttämään pari tuntia siihen kokkaamiseen. Kerroin hänelle että hän voi lisätä hotellinsa kuvaukseen sen että tarvittaessa saa myös kasvisruokaa. Maksoin hänelle koko yöpymisen ja ylimääräistä siltä varalta että hänellä ei olisi käteistä ostoksia varten.

Niinpä sitten illalla viiden aikoihin pääsin syömään päivän ensimmäisen aterian. Se oli yhtä lailla kehujen arvoinen kuin tuo viehättävän sympaattinen palvelu.

Minulla oli sappikivivaivojen lisäksi kova yskä ja nuha. Ajattelin näiden kaikkien johtuvan ilmaston ja ruokavalion vaihdoksesta. Edelleenkin nuo päivät ovat jonkin verran läsnä samoin kuin huimaus ja ajoittainen voimattomuus. Ne voivat hyvinkin olla koronan tai jonkun muun oireita, ehkä pitkään jatkuneen koronan. 




Seuraavana aamuna tuo saksalaismies tuli keltaisella jeepillään hakemaan minut hotellilta parin kilometrin matkan majatalolleen. Mennessä kävimme apteekissa hakemassa minulle lääkkeitä.

Majatalo ei ollut mikään nukkavieru esitys vaan saksalaisella pieteetillä ja täkäläisittäin isolla rahalla rakennettu paratiisi. Olen muuten puhunut saksalais miehestä vaikka hän on sveitsiläinen. En viitsi tuota asiaa puhelimella sanellessa ja kirjoittaessa korjata kuten en myöskään korjaa lukuisia yhdyssanavirheitä. Yritän mieluummin opetella lausumaan yhdyssanat niin että en painota molempia sanoja erikseen, mikä tuntuu olevan minulle luonteenomaista.

Ennen saunomista suomalaisessa sähkösaunassa tämä alppipyöräilyä harrastanut mies lähti käyttämään minua polkupyöräliikkeessä, joka hänen arvionsa mukaan on seudun paras. 

Valitsemme minulle maantiepyöräilyyn sopivan pyörän, 12-vaihteisen ja vanhaan pyörääni verrattuna todella modernin ajopelin. Olin varautunut matkailemaan pyörällä muun muassa pakkaamalla tavarani isoon reppuun ja sinne myöskin pyörän sivulaukut. Olin myöskin ottanut mukaani paljon kylmässä ilmastossa tarvittavia vaatteita jotka ajattelin jättää tänne tulevia matkojani varten.

Saunan jälkeen pyöräkauppias kävi tuomassa tuon upean mustavalkoisen ajopelin majatalolle. Hintaa sille tuli runsaat 7 miljoonaa Vietnamin dongia eli vajaa 300 euroa. Huomattavasti kalliimpiakin pyöriä olisi ollut siinäkin kaupassa saatavissa mutta katsoin että niistä ei olisi paljoa hyötyä minulle.



Seuraavana aamuna pariskunnan oli määrä lähteä aikaisin hyväntekeväisyystyöhön paikallisen etnisen väestön parissa. Minäkin suunnittelin lähteväni jo varhain pyöräilemään kohti uusia alueita. 

Jo kolmas yö peräkkäin kun en ollut pystynyt nukkumaan kunnolla. Uniapnea -laite, Airsense 10 minulla oli mukanani muttei antihistamiineja joita olin parin vuoden aikana käyttänyt kotioloissa. 

Siksi vanha unirytmi oli palautunut eli pystyn nukkumaan kahdesta neljään tuntia ja sitten herään liian aikaisin. Se on ollut nyt pari viikkoa päällä. Ainoastaan nyt kun olen vaimoni ja poikani kanssa asettunut sinne vanhoille tutuille seuduille vaimon veljen naapuriin, olen pystynyt yhtenä tai kahtena yönä nukkumaan yli kuusi tuntia.

Myöskin sappikivivaivat ovat parantuneet ja yskäkin pikkuhiljaa. Nykyään jokaisesta flunssasta ja vilustumisesta tulee mieleen ajatus että onkohan tämä taas koronaa. Sitä kehotti eräs facebook-kaverini tutkimaan. Kävinkin seuraavana päivänä ostamassa covid-testin. Se ei kuitenkaan toiminut enkä ole sen jälkeen uutta hankkinut, vaikkei se todellakaan ole rahasta kiinni.

Lähdin uudella pyörälläni kohti pohjoista tarkoituksenani aloittaa suht pehmeästi ja pyöräillä vain noin 30 km lähikaupungin hotelliin. Pyöräilin ohi alkuperäisväestön kylien ja maatilojen. Usein ohitseni kulki traktoreita jotka olivat lähinnä peräkärryllä varustettuja suuria puutarhajyrsimiö ainakin siten kuin minä ne miellän.

Ihmiset olivat uteliaita ja ystävällisiä, vähän sellaisia Peräkylän tyyppejä jotka eivät ole vielä tottuneet ulkomaalaisiin. He eivät ymmärrä esimerkiksi sitä että ulkomaalainen ei ymmärrä vietnamia siitäkään huolimatta että he yrittävät puhua hitaasti ja huutaen.

Pyöräilys sujui kohtalaisesti joskin nuha yskä ja polte rinnassa häiritsivät.

Olin hotellilla hyvissä ajoin alkuiltapäivästä joten oli aikaa parannella itseäni. 

Illan pimetessä lähdin kävellen etsimään kasvisravintolaa, joka oli merkitty Googlen karttaan. Sitä ei paikalla enää ollut vaan siellä oli kioski. Sen omistaja kuitenkin osasi jonkin verran englantia ja myöskin käyttää Googlen karttaa. Niinpä hän osoitti minulle ravintolan uuden sijainnin.

Sinne oli parin kilometrin matka mutta ajattelin kävellä sen. Niin teinkin. 

Ravintola oli auki mutta tyhjä. Huutelemalla sain takahuoneesta esiin naisen joka ei puhunut englantia. Googlen kääntäjän avulla jälleen saimme aikaan ymmärrettävän keskustelun. Nainen kertoi että ravintolassa ei ole ruokaa. Minä taas kerroin että olen nälkäinen ja voisin ostaa häneltä vaikka pelkkää riisiä jos sitä on.

Niinpä hän teki minulle annoksen riisiä ja jotain soija suikaleista tehtyä paistosta. Lisäksi näin myynnissä keksejä, joita ostin vielä lisäksi. Rahaa nainen ei suostunut ostoksistani ottamaan vaan pyyteli anteeksi ja pyysi minua tulemaan seuraavana aamuna uudestaan syömään kunnon ruokaa.

Seuraavana aamuna kirjauduin ulos hotellista ja kävin pyöräkaupassa ostamassa etukorin. Sielläkään ei ollut iskuvaimentimiselle haarukalle tarkoitettua mallia vaan piti ottaa tavallinen kori ja hieman viritellä sitä niin ettei se estä iskunvaimennusta. Kauppias auttoi alkeellisella viritelmällä. 

Pyöräilin kansallispuistoa kohden mutta kun matkan varrella sattui olemaan tuo eilisiltainen kasvisravintola, päätin poiketa siellä. 

Eilisen nainen ei ollut paikalla vaan siellä oli mies kokoamassa polkupyöriä. Palvelu oli nihkeää mutta sain kun sainkin pho-keittoni kun riittävästi pidin meteliä itsestäni.

Ruokailun jälkeen lähdin pyöräilemään kohti itää, luonnonsuojelualuetta reilun 30 km päässä. Alueella ei ollut yhtään kansainvälisillä sivustoilla mainostettua yöpymispaikkaa mutta Googlen kartta osoitti muutaman.

Seutu oli hyvin vuoristoista. Tie oli suhteellisen hyvä ja sillä kulki muun muassa turistibusseja. Jouduin välillä kävelemään mäkiä ylös koska kuntoni ei vieläkään ollut kovin hyvä. Olihan tämä vasta kolmas pyöräilypäivä pitkän tauon jälkeen. Aiempaa pyöräilyä sähköavusteisella pyörällä ei pyöräilyksi tässä mielessä lasketa. 

Ei se ihan syrjäseutua ollut vaan matkan varrella oli myös pari kaupunkia ja kauppoja joista saatoin ostaa täydennystä ruoka- ja juomavarastoihin.

Muutama kilometri ennen pientä vuoristokaupunkia viestikin sikäläiselle ystävälleni ja pyysin häntä kysymään hotellista onko heillä huonetta ulkomaalaiselle. Hetken kuluttua sain vastauksen että sitä hotellia ei ole rekisteröity majoittamaan ulkomaalaisia.

Asia varmistui kun saavuin paikan päälle ja yritin kirjautua tuohon paikkakunnan ainoaan hotelliin. Minut käännytettiin pois. Kiertelin hieman alueella miettien mitä nyt tehdä. Epäilin että hotellin torjunta johtui siitä että kaverini oli aikaisemmin soittanut. Ehkä he luulivat tätä toiminta poliisin järjestämäksi ansaksi eivätkä uskaltaneet ottaa riskiä. Tai sitten. Kuitenkin tämä hotelli kieltäytyi jonkin ajan kuluttua paikalliset viranomaiset todellakin ovat ankaria 

Minulla oli mukanani ilmapatja muttei telttaa koska en ollut löytänyt hyvää vaellusteuttaa kuten se muutama vuosi rikki mennyt Hubba oli.

Käväisin virittelemässä etukoriani hieman tukevammaksi ja samalla tervehdin metalliverstaha omistajan lasta. Sitten astuin läheiseen kahvilaan jonka omistajien kanssa ryhdyin puheisiin. Kerroin heille tilanteestani ja he yrittivät auttaa, soittivat tuttavalleen joka oli ollut turistibisneksessä. Hän lupasi järjestää minulle huoneen hotellista joka ei ollut enää toiminnassa. Myöhemmin se hotelli paljastui samaksi johon olin yrittänyt aiemmin. 

Kahvilan omistajan perheenjäsen tunsi.


 jonkun poliisista ja he rekisteröivät minut poliisille tai ainakin yrittivät sitä. En tarkalleen tiedä mistä asiassa oli kysymys mutta tuo ainoa hotelli ei sittenkään hyväksynyt minua. 

Lopulta päädyin nukkumaan erään yrityksen pihalla seisovan kuorma-auton tavaratilaan. Siellä oli kova patja mutta minulla oli onneksi se ilmapatjani joka pehmensi paljon alustaan. Auto oli räystään alla ja sade ropisi sen metallia vasten, joten en kovin montaa tuntia saanut nukuttua

Illan aikana kun mietittiin ja välillä oltiin hyvinkin huolissamme tilanteestani, mietin taksin ottamista lähikaupunkiin tai jopa lähtemistä yön selkään pyörälläni ja nukkumista jossain pusikossa.

Erik oli päivän aikana kertonut äidilleen, että hän haluaa tulla luokseni vuoristoon. Hän jopa uhkasi tulla yksin taksilla niin että äiti voi jäädä kotiin. Kuitenkin sovittiin että he tulevat perjantaina joulukuun 22 päivä vaimon veljen luokse Jonne myös minä saavun heitä tapaamaan. 

Tuolta itävaltalaiselta mieheltä olin kuullut että tapaamispaikkamme lähtee busseja aika läheltä sitä paikkaa josta Hän auttoi minua ostamaan pyöräni. Sinne oli täältä lyhintä tietä vain 25 kilometriä. Olisin mennyt sinne bussilla koska yöunet olivat jääneet niin lyhyiksi jo monena yönä. Kuitenkaan paikallisbussit eivät ottaneet pyöriä joten minun piti ajaa itse 

Maasto oli hyvin kaunista eikä kovin mäkistä. GPS ei toiminut aivan moitteettomasti joten minun piti kysyä tietä välillä. Yhdessä vaiheessa noin puolimatkassa takani tuli nainen moottoripyörällä ja viittoili minua etten saisi kääntyä siihen suuntaan johon kartta opasti. Epäilin kovasti ja hän oli hieman kiukkuinen kun en uskonut. Ajattelin sitten kääntyä seuraavasta samaan suuntaan mutta hän näki aikeeni ja yritti estää senkin. Hän viittoili minua seuraamaan itseään. Muutaman kilometrin seurasin mutta sitten kun katsoin aurinkoon tajusin että ollaan menossa ihan päinvastaiseen suuntaan. Käännyin takaisin kohti kartan osoittamaan suuntaa. Jossain vaiheessa joukko ihmisiä tuli tielle juottamaan minua. He olivat näennäisen ystävällisiä mutta vaativat kuitenkin minua menemään siihen suuntaan johon nainen oli opastanut. Siinä oli miehiä naisia lapsia ja vanha mummo. Tuo nainen tuli mopollaan paikalle ja oli hyvin vihainen yksi naisista puhui hyvää englantia ja yritti vakuuttaa minua siitä, että Googlen kartta neuvoo pidemmän reitin ja minun olisi viisainta seurata teidän neuvomaansa tietä. Se nainen pauhasi todella suurella äänellä ja toinen puhui ystävällisesti englantia. Minulta kysyttiin muun muassa että olenko yksin liikkeellä ja onko puhelimessani nettiyhteys. Kun he huomasivat etten anna periksi paikalle tuli meikattu nuori tyttö ja ryhtyi kiehnäämään kylkeeni pyytäen minua jäämään heidän luokseen hänen seurakseen. Haistatin hänelle ja muille pitkät ja lähdin matkoihin siihen suuntaan johon Google neuvoi. Riidellessäni muutama ohikulkija oli pysähtynyt paikalle ja minä otin videota siitä mitä heille selitettiin. Yhdeltä ohikulkijalta kysyin viittomalla tietä tuonne kaupunkiin osoittaen siihen suuntaan mihin Google neuvoi hän vain nyökkäsi mutta ilmeisesti hänet yritettiin vaientaa.

Olin näkevinäni että yhdessä vaiheessa joku tuli moottoripyörällä takana ja varmisti suunnan johon olin kääntymässä.

En ollut tästä episodista kovin huolissani mutta harmissani siitä että se viivästytti saapumista niin vähintäänkin puolellatoista tunnilla.

Saavuin tuohon pieneen kaupunkiin jossa ei niinkään ollut netissä mainostettuja hotelleja vaan Googlen karttaa merkitty muutama paikka. Sain huoneen motellista, hieman yli-hintaisen mutta kelvollisen.

Kiertelin kaupungilla etsien kasvisravintolaa ja pyöräliikettä. Pyöräni jalasta oli lähtenyt kaksi ruuvia irti ja minun piti saada ne kirvattua.

Löysinkin liikkeen ja ryhdyin puheisiin sen omistajan kanssa. Tämä nainen neuvoi minulle bussiyhtiön joka ottaa polkupyörän kyytiinsä. Hän antoi sen asiakaspalvelulle puhelinnumeroni ja myöhemmin sieltä tuli tekstiviestillä englanniksi ohjeet.

SSeuraavana aamuna olin sitten valmiina laittamaan pyörän pussiin ja matkaamaan vanhalle tutulle alueelleni tosin nyt uudesta suunnasta.

Sain jälleen tutustua alueen maisemiin bussin ikkunasta ja korkeustietoihin nettisovelluksen kautta.

Duc Trongissa olin perillä iltapäivällä runsaan viiden tunnin bussimatkan jälkeen. Kirjoittauduin varaamaani hotelliin ja sinne tuli vanha kaverini neljän vuoden takaa. Hän vei minut illalla kahvilaan tapaamaan vaimoaan ja tytärtään sekä tietysti vaihtamaan kuulumisia ja ajatuksia.

Seuraavana aamuna lähdin sitten tavaroideni pyöräilemään noin viiden kilometrin matkan vaimon veljen talolle. Sinne vaimo ja poika olivat saapuneet jo reilua tuntia aikaisemmin. Tapaaminen oli iloinen molemmin puolin. Kesti noin 15 minuuttia ennen kuin poika alkoi puhumaan minulle: ensin varovasti ja takellellen mutta pikkuhiljaa puhe tuli varmemmaksi ja kovemmaksi. Iltapäivällä se taas katosi muutamaksi tunniksi mutta tuli uudelleen esiin illalla. Niin on käynyt tässä noin viikon aikana niin että välillä puhe katoaa mutta tulee melko nopeasti taas uudelleen esille.

Tämän viikon aikana olemme viettäneet aikaa yhdessä muun muassa pyöräillen siten että poika istuu hankkimallani lastenistuimella. Hän on myös tavannut vaimon veljen lapsia elikkä serkkujaan joiden kanssa he tuntuvat olevan Aika hyvin toimeen. Kävimme myös ostoskeskuksessa ja Dalatin kaupungissa, joulumarkkinoilla ja lasten leikkipaikalla. 

Sen verran hyvin täällä on mennyt että myös vaimo on suostuvainen pojan ja minun ajatukseen siitä että voisimme tehdä tänne kakkoskodin. Sen ajatuksen kun esitin pojalle Hän oli paljon suostuvaisempi verrattuna siihen että hylkäisimme sen isoäidin kodin kokonaan. Se olisi hänen mielestään edelleen meidän ykköskotimme mutta tästä tulee kakkoskoti.

Olemme täällä vielä pari viikkoa. tammikuusta kunnes lähdemme sinne isoäidin luokse viettämään tet-juhlaa, kuukalenterin mukaista uutta vuotta joka maailmalla tunnetaan nimellä kiinalainen uusi vuosi. Toivon jossain vaiheessa löytäväni pienen palasen maata ja ehkä vanhan talon täältä niin että pääsen muokkaamaan sitä mieleisekseni. Myös tämän veljen vanhan talon vuokraaminen tulee kysymykseen.

Tämä alue on noin kilometrin merenpinnan yläpuolella joten ilmasto on viileämpi. Iltapäivisin on edelleenkin 30 astetta tai vähän yli lämpöä mutta öisin lämpö laskee selvästi alle 20 asteen.

Minua viehättää täällä se että pystyn päivässä aikaan tekemään jopa pyörämatkoja ja varhaisaamun kävelyt ovat todellakin niin viileitä että täytyy pukea pitkät housut ja pitkähihainen paita tai takki.

Aion jättää polkupyöräni ja sellaiset varusteet ja vaatteet tänne joita en siellä kuumassa etelässä tarvitse. Suunnitelmissani on tulla tänne aina välillä tai sitten vakituisesti vaimon ja pojan kanssa.

Vaikka poika puhuu useimmiten ainakin silloin kun hän on perheen kanssa, silti on vielä isoja haasteita. Hän ahdistuu todella helpolla uusissa ympäristöissä ja uusien ihmisten kanssa, toisten kanssa enemmän kuin toisten. Nyt hänestä on tullut entistä aggressiivisempi ahdistavissa tilanteissa: hän haluaa lyödä ja kirkua, hyppiä ja pyöriä, kieriskellä lattialla ja jokellella kuin vauva. 

Ainakin tavallisessa koulussa hän ei ehkä pärjää vaan pitää etsiä erikoiskouluja. Tällä seudulla on muutama Montessori koulu ja ehkä muitakin pienempiä kouluja kuin siellä etelässä.

Toki on myös mietityttänyt se että onko hänestä lainkaan vietnamilaiseen kouluun siksi on ollut esillä myös ajatus kotikoulusta. 

Joka tapauksessa vanhemmuus tarjoaa nyt isoja haasteita alkaen puhelimella pelaamisen rajoituksesta ja mielekkään vaihtoehtoisen tekemisen tarjoamisesta.  Sosiaalisten taitojen kehittäminen on kaikista haastavin. Ilmeisesti pakottamalla niitä ei saa esiin vaan täytyy totuttaa häntä vähän hitaammin. Yksi kaveri kertoi että hänen tyttärensä itki joka aamu kahden kuukauden ajan kun hänet alle 2-vuotiaana vietiin tarhaan. Minulle oli ihan liikaa jo itkettää poikaa kaksi viikkoa kun hän kuluneen vuoden tammi-helmikuussa joutui yksinään tarhaan tai kuten täällä sanotaan kouluun

Olen joutunut tuntemaan syyllisyyttä ja vanhempana huonommuutta etten ole kaikkia tilanteita osannut ratkaista lapsen kannalta parhaalla mahdollisella tavalla. En ole ehkä kuunnellut häntä tarpeeksi vaan seurannut omia ajatuskulkujani.

Toivottavasti hän ei koskaan nimittele minua huonoksi isäksi. Ainakin vielä Hän tuntee kiintymystä ja rakkautta minuakin kohtaan.

Lopettelen tätä kirjoitusta puolitoista tuntia ennen vuoden vaihdetta Vietnamin aikaa eli vajaa seitsemän tuntia ennen Suomen vuodenvaihdetta.

Henkilökohtaisten haasteiden lisäksi huolettaa maailmantilanne, tarkemmin sanottuna Venäjän raukkamainen julma hyökkäys ukrainaa vastaan ja typerä uhittelu länsimaille, Suomi mukaan lukien.

Suomessa vaihtuu ensi vuonna presidentti mutta en usko kenenkään ehdokkaista olevan niin huono vaihtoehto kuin Donald Trump usa:ssa. Suomen presidentillä Hän ei ole niin suurta valtaa kuin Venäjän tai usa:n. Suomen presidentti on enemmänkin keulakuva.  Mutta miten sitten käy jos Donald Trump voittaa vaalit ja hänestä tulee usa:n presidentti? Antaako hän Ukrainan Venäjän käsiin? Tuleeko Venäjästä sen jälkeen vielä todellisempi uhka Suomelle ja muille sen naapurimaille?










Tunnisteet

2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2025 2025 toukokuu 210 211 212 2203 50-vuotispäivä Aamu aamulenkki Aasia Aasialainen kasvisruoka Abba abhayrab Adelaide Adviware Aeroflot Afganistan Ahti Karjalainen Airasia airbnb Airut Ajahn Brahm Alicante alkuasukkaat alkukesä amalgamipaikat Amerikansuomalaiset Ananda marga ankanpojat ankat ankka ankka ja koira ankkalammikko Anne Rintala anoppi anteeksi Antti Heikkinen apinat arkielämä Armas Latvakoski aromipesä asettuminen ashtanga asuinyhteisö asumisoikeusasunto. asumusero asunnon etsintä asunnon vuokraus asunnonvaihtosuunnitelmat asunto asuntojono aurinko aurinkorannikko Auroville Australia Australian kansalaisuus Australian karjakoira Australian suomalaiset Australian vaarat Austrlia Austrralia auton huolto autonromu autot Avantouinti avioituminen avioliitto Bali Balkan bambuhiiliburgeri banaani banaanikasvi banaaninlehtikontti banaanit Bangkok Barcelona Beatles Benton court Bicheno Bill Sippo Birsbane bloggaus blogit Bluey Bogor Boney M Borneo Bornoe Brisbane buddhalaisuus Buddhan syntymäpäivä bulgakov Bulgaria Bura Burdekin Burma Myanmar bussikyyti Cairns Cairnsin ilmasto Camberra Cameron highlands Caravonic Caravonica Cariad farm sancturary Carins cats Celia-kirjasto Changi Cheezly Chernobyl Chicago Christine Milne CIMO Coopers plains couchsurfing covid-19 covid19 cykloni Dalat dating Dio DNA-testi DNA-testit Douglas druianesanssi Dublin Duc Trong durian durio ekologia ekotalo ekotrillerit elokuu elokuu Australia Elvis eläimet eläinlääkäri eläinräääkkäys eläinten oikeudet eläintuotanto eläinuhri energiansäästö englanniksi Englannin kieli ensisynnytys epäonnistuminen Erik Erika Erika Vikman eristys ero Esa Pelkonen esikoulu Espanja Estonia etäsuhde Eurooppa Europe Euroviisut eurytmia Eve Hietamis extrawheel festivaali festivaalit Filippiinit Filippinit Filipppiinit Findon creek Finland Finnair Finnish foxy Freukkarit fruitarismi Gaza gluteeniton pitsa Gokul jooga Greata Thunberg haastattelu haju Hakaniemi Halla-aho Halong bay halvat bussilinjat Halvat lennot hammashoito hammasoito hampputofu Hanoi Hanoi. hantit hapankaali hapankurkut hapanleipä hapatus haploryhmä I-M253 Hare Krishna liike harkova Harri Holkeri Hassisen kone hautajaiset hautajaisrituaalit hedelmät hedelmätarhat hefu Heidi köngäs Heikki Huhtanen heinäkuu Heinätyöt helle helmikuu Helsingin Sanomat Helsingin yliopisto Helsinki Henry Zalkin hiivaviutaleet hiljaisuus hiljaisuusretriitti hipit hippiauto hippijuhlat hippikylä hippimeininki hirmumyrsky hirviöt hme Ho Chi Minh City hoitoala Hong kong hostelli hpit huhtikuu huijaus Huojuva lato huono selkä Hurriganes huumeet hyönteiset hämähäkki hääjuhla hääpäivä Häät häät pyörätuolissa Ich komme ihmissuhteet Iisalmi ikämiehet ikävä ilmastonmuutos Ilosaari Ilovaarirock iltatori in english too In memoriam Indonesia Indonesia. Intia intialaiset Irlanti islam israel isyys Italia itsari itsemurha itsenäisyyspäivä itsetyydytys itäauto Jaakko Teppo Jaava Jakafta Jakarta Jakatta jakkiihedelmä jalkapallokoira jalosavu James Cook James Cook Yliopisto jamssiborssi Jane Palmer Jani Jattinen Japani Jeesus Jeltsin Jetstar Jim Pembroke Joensuu Jokisalo Pentti Jaakko jooga joogaa aloittelijoille joukkoliikenne Joulu jouluaatto joulujuhla joulukoristeet Joulukuu joululahjat joulunaika joulupäivä jouluterveiset journalismi joutsenet Joy Cavill Juha Vikatmaa Juhannus Julia Gillard jumalat juna juna vuorilla junamatkailu juoksu Jussi Halla-aho Jyväskylä jätehuolto jättipitsa jääkaappi kaaos kaasumyrkytys kaatosateet kadotettu sukupolvi kadotus kahvi kahviviljelmät kaihi kaihilasit kaihileikkaus Kaija Mesiäinen Kaivolan koulu Kaivosmies Kajastus kaksikielisyys kaksoiskansalaisuus Kambodzha kamerapuhelin kanahaukka kanakoppi kanat kansalaissota kansalaisuus kapselihotelli karanteeni karjakoira karjalanpiirakat karjatalous kasisruoka kasivsruoka kasvatus kasvimaa kasvispiirakka kasvispruoka kasvisroka kasvisruoka kasvisruoka. kasvisruokafestivaali kasvissyönti kasvisuoka kaverit Kazakhstan keiju keinokastelu keinomykiö keinomyökiö keisari keittiö kengurut keski-ikä kesä kesä jouluna kesäjuhltat kesäkuu kesäleskeys kesäloma Kevin Rudd kevät kidutus kieku kielenopiskelu kielteiset tunteet kielten opiskelu kieltenopiskelu Kiina Kiinalainen juhla Kiinalainen uusi vuosi kiinalainen uusivuosi kiinalaiset kiinalaisuus kiipeilyhyllyt kiipeilyhyllyt kissoille kiipeilytelineet kimppakämppä Kinnalainen uskonto Kiova kirjallisuus kirjat kirpputori kissa kissa-aitaus kissan hormonit kissat kissatalo kisäkuu Kito Kitti Kitti Sippala Kitti-kissa kivivilla koillinen koira koiran korvaleikkaus koiran kuolema koiran syönti koiran turkin parturointi koiranliha koiranpurema koirat koiravarkaat kokkospähkinä kokoomus kolitelämä kolonoskopia kommuuni kommuunit konkurssi kookospähkinät korallisormisammakko korona koronavirus korrputio korvaleikkaus Kota Kinabalu Kota Kinalabu koti kotikoulu kotiruoka kotityöt koulu koulumaksut kouluruoka koulutus Krakova kriisi Kroatia krokotiili Kuala lumpur kuituhamppu kuivapaasto kuivuus kukat kukkatarrat kulkuri kulkurielämä kulkuriromantiikka kulkutauti Kultarannikko kulttuuri kulttuurierot kummilapsi kuntosali Kuolema kuolinilmoitus kuorsaus Kuranda kuristjakäärme kutina kuukakut kuuma vesi kuumuus kuvien katoaminen kylmäkaappi Kyogle kyytöt kävely kävelykärry käärme käärmeet Lada Niva Bushman lahja Lai Vung laiskuus lama Laos lapsen kieli lapset lapsi lapsi sairastaa lapsiperhe lapsuus Larissa Waters lasivilla Latvia lehdistö lehmänkakka lehmät lehtiartikkeli lehtijuttu Leichart leikkikäärme leikkipaikat leikkiraha lemmikit Leningrad lennot lento lentävä sikala lihansyönti lihantuotanto liikenneruuhka linnunlaulu Linux litsit Liverpool Loi Kratong lokakuu Lokakuu Australia Lolita loma lomakeskus lomakohde Lomakohteet Malesiassa lommo autossa luffa lukeminen lukemisesteisyys luomuliha luonnonmukainan rakentaminen luonto luovuus Lviv lähdekritiikki Lähtö kodista lämpöeristys Länsi-Australia löytöeläimet Maailman tila maailmanloppu maalaiselämä Maaliskuu maanviljely maaseutu maaseutumusiikki maastamuutto maastopalot Machans beach Madir maidoton maisemointi maitohappokäymien maitohappokäyminen Maitreya majoitus makakit Makedonia Malesia Malseia Mango Manila mansit Markku Mutanen Marraskuu Marrraskuu Martti Miettunen masennus matkailu matkasuunnitelmat matkat matkustaminen matkustelu Matti Nykänen Maxi Mayakalenteri meditaatio Mekong delta Mekong-joen suisto Melbourne melu menetys meribiologia metabloggaus metallimusiikki metsä metsälampi metsäpalot Michael Klaper Michigan Midsummer mielenosoitus mielenrauha mielenterveys miljonääri minicast miso misotahna Misu monikulttuurinen parisuhde Montenegro Moorooka moottoripyörä mopo mopoilu Moskova mp3 MSR Hubba Mt Isa muistot muistotilaisuus mummola munaton munkit Murha murhe musiikki musiikkitede muutto muutto Australiaan muutto ulkomaille Myanmar naimisiinbmeno naiset naisnäkökulma Naisten mini-maraton naistenpäivä Navalnyi navetta nenetsit nettisuhde Neuvostoliitto Neuvostolitto nevlivuotias New York Nha Trang Nicky Knoff Nightwish Nimbin nomadi Norwegian Nuku pommiin nuoruus nuoruus. näkövamma näkövammaisten kirjasto Näkövammaisten liitto näkövammaisuus nälkäisten henkien kuukausi nälähnätä Odessa odotus oikeutta eläimille olkitalo oluthiiva oma koti oma talo omaisuus omistaminen Onnellisuus Onnibus.com onnittelut opaali Openmobile Openmobilem CIMO opettaja opettaminen opetus Opetusministeriö opetustyö opiskelu oppositio Ortodoksisuus ostjakit otava oti Oulu paasto Pai paikoilleen asettuminen painekeitin painonpudots pakolaiset pakolaispolitiikka paksusuolen tähystys Palembang palloleikki pandemia papaija pappa-Tunturi parisuhde parisuhde. parisuhe passi pato patsas Pattaija Pattaya Pauli Valdemar Sippala Pauligin kahvipurkit paussi Penang pensaspalot Pentti Jokisalo perhe perinne Perth Pertteli Perttelin kirkko Perttelin urheilutalo peräkärry peso Phnom Penh Piehinki pienikasvuiisuus Pietari piha pihakirppis piharemontti piknik pitkä viisumi pitsa podcast poliisikuulustelu poliitikot. politiikka politiikko polkupyörä pomona populäärimusiikki Port Dickson Port Doglas Porvoo posliinipaikat puhdistus pulpetti punaiset punk punkinpurema punkki Puola Puole Purra Pussy riot Putin puutahra puutara puutarha puutarha. Pwrth pyhiinvaellus pyton pyykinkuivaus pyykkikone pyöräily pyöränkorjaus pyöräretkeily pyöräretki Pääsiäinen Qantas Queensland Raahe raakaravinto rabies Radical design Radical Design Wheelie raha rakentaminen Rakkaus rakkaus. rambutan rantakylä raskaus Rastila rauhanmarssit rautatieasem Read peak Reggae ok remontti reppumatkailu retkeily retriitti rikollisuus Riku Keski-Rauska Risto Isomäki rock rokotus Romania roska-auto rotan vuosi ruishiutaleet ruisleipä rullaluistimet ruohonleikkuu Ruotsi rupia Russian ruuansulatus ruuhka ruumiinvalvojaiset ryhävalas ryssä Saaremaa saasteet Sabah sade sadekausi Sadhana Forest Saharov Saigon sairaala sairaus Saksa. Halvat bussimatkat salakuvaus salmiakki Salo Samantha Fox Samford Valley sammakot samojedit Samurai sappikivet Sarawak sauna sauropus androgynos sauvakävely savimaja savuakävely seksiturismi. amerikkalaisuus seksuaalisuus seksuaaliterveys Seppo Heikinheimo Seppuku Serbia serkku serkun kuolema Shani Louk sienet sifoni Siirtolaisuus siitake sika sillmäleikkaus silmäleikkaus silmälääkäri silmät Singapen tulaiset Singapore Singapre airlines Siperia sipsikaljaveganismi sipuli Sisuradio sisäleikkipaikat sisällissota sitoutumiskammo sivuraide Slaavilaiset kielet. Sngapore sodat Sofi Oksanen soija soijanakki soijapapu sokeus. sony-Eircsson sorsat sota Spartacus spesismi Steiner Steinerpäiväkoti Steve Dillon Subaru suhku suikkis suklaa sukuhistoria sukulaisvierailu sukupuolivietti sukupuu sukututkimus Sumi Sunnybank Sunshine coast suolakurkut suomalaiset Australiassa suomalaiset ulkomailla suomalaisuus suomeksi suomen kieli Suomesta muutto Suomi Suomirock suru Sydney sydän sydänsurut sydänvaivat sykloni Sykloni Larry syksy synnyimää synnytys syntymäpäivä syyskuu sähkömopo sähkönkulutus sähköpyörä säteily Sössölandian kultakurkut taapero TAFE taimsed viinerid Taiwan takapiha Talo talous talvi Tammikuu tammikuu. Tanah rata taolaisuus Tapaninpäivä tasapaino Tasmania Tasmanian sää tattari taujko teini-ikä tekomykiö telttailu tempe tempeh temppeli tempperli Terrassa. Zaragoza terveys tet teurastamo Thai Thai-ruoka Thaimaa Thermarest Timo tropiikista Tolstoi. tomaatin tuoksu tontti tonttikaupat Topi Sorsakoski toukokuu Townsille Townsville Townsvillen suomalaiset Toyota trooppiset kasvit Tropiikki tuhkaus tulirokko tulva tulvat tupakoinnin lopettaminen turistijuna Turkki turvallisuus tuuli uimapaikat uiminen ujous Ukraina Ukraina. matkailu ukrainan kieli. ulkoilu ulkosuomalainen ulkosuomalaiset ulkosuomalasiet UNHCR uniapnea Unkari Urho Kekkonen uriah heep urologia USA uskonto Uusi Etelä-Wales uusi työ Uusi Vuosi Uusi Vuosituhat Uusi Vuso uusivusi Uusmedia Uvbuntu vaalit vaalitilaisuus vaellussauvat Vagaaniruoka vaiva vakiintuminen valaat valkoinen Australia valkoinen valas Vanha talo vanhemmuus vanhemmuus. vankila vapaaehtoistyö Vappu Varna vauva vauva-arki vauvauutiset vegaairuoka vegaani vegaanihaaste vegaanijuusto vegaanijuustot vegaanimajoitus vegaanimakkara vegaanin ravitsemus vegaaninen Espanja vegaaninen juusto vegaanirakkaus vegaaniruika vegaaniruoka vegaaniruoka kasvisruoka vegaaniset juustot vegaanit vegaanituotteet vegaanius vegaanyhteisö Vegaia vegan vegan. veganismi vegetarian vegfest veneretki Venäjä venäjän kieli venäläiset verenpaine vesihuolto vesisade Victoria Video video. videoblogi videokamera videokirje videoloki vieraat Vietnam Vietnam. vietnamin kielinen kirjallisuus vihannekset vihis vihreät Viisumi viisuminhaku violife Viro virus Vlog vlogi vloki vogulit Voietnam Voito Pokela Vung Tau vuodatus vuoret Vuorikatu 5 vuoristo Vuosaari vuosi vuosi 2001 vuosipäivä vuotavat hanat väkivalta välikatto Waldorf Wapit wheaty Wheelie Wigwam Wilmersburger Woodstock WWOOF Y2K ydinvoima yhteisöasuminen yhtisöasuminen YK yksin yksinkertaisuus yksityiskoulu yksivuotias ympäristö ymäpristö ystävät äiti äänesys ääniblogi Ääniblogi. äänikirja äänikirjat äänivlogi
Näytä enemmän

Käyttöehdot

Kaikki sisältö, jota ei ole lainattu lähde mainiten, on aina tekijän omaisuutta ja pysyy sellaisena. Tekstit on kivjoitettu ja julkaistu Australiassa, Ukrainassa, Malesiassa ja Vietnamissa Googlen kansainvälisille palvelimille..

Tämän blogin sisältö on jaettavissa noudattaen Creative Commons -lisenssiä CC BY-NC 4.0

. Se tarkoittaa sitä, että kaikkia tämän sivun tekstejä ja kuvia saa käyttää, jakaa ja sovittaa sillä ehdolla, että alkuperäinen lähde mainitaan: Timo Tropiikista ja/tai Tim Sippala sekä tekstin, kuvien että videoiden ja kaiken muun sisällön kohdalla. Tämän lisenssin käytön on oltava ei-kaupallista. Kaupallisesta käytöstä on sovittava erikseen tekijän kanssa.

Lisenssi ei ole voimassa selvästi kuvakaappauksiksi tunnistettavissa kuviss, esim. Google maps tai Google Earth eikä tekstien kohdalla myöskään silloin kun lainataan sanomalehtiä. Lisäksi lainaajan on muistettava, että julkaisumaan lait ajavat tämän lisenssin edelle.



Blogitekstien arkisto



2025 - Matkailua pojan kanssa täällä Vietnamissa, pehmeä lasku kouluun Toukokuu, Huhtikuu Maaliskuu, Helmikuu, Tammikuu
2024 - Uusi elämä vuoristossa. Pari matkaa pojan kanssa. Joulukuu, Marraskuu, Lokakuu, Syyskuu, Elokuu, Heinäkuu, Kesäkuu, Toukokuu, Huhtikuu, Maaliskuu, Helmikuu, Tammikuu
2023 - Pojan huono koulukokemus, loppuvuodesta mykistyi kuukaudeksi. Ennen joulu pyörärekti vuoristossa ja sitten muutta vuoristoalueelle. Täytin 60 vuotta. Joulukuu, Marraskuu, Lokakuu, Syyskuu, Elokuu, Heinäkuu, Kesäkuu, Toukokuu, Huhtikuu, Maaliskuu, Helmikuu, Tammikuu
2022 - Korona-aika jatkuu: sairaana pari kertaa, passin ja oleskeluluvan uusinta. Matka Phnom Penhiin olsekelulupaa odottamaan. Suru Ukrainan puolesta Venäjän hyökättyä 24.2.2022, uniapnea todettiin ja kone hankittiin.  Tammikuussa tuli 20 vuotta Suomesta lähdöstä. 
Joulukuu,   MarraskuuLokakuuSyyskuuElokuuHeinäkuuKesäkuuToukokuuHuhtikuuMaaliskuuHelmikuuTammikuu
2021 - Eloa koronan varjossa, sisäinen verenvuoto, uusi mökki
2020 - Koronapandemia lukitsi elämän maalaiskylään. Matka Hanoihin rekisteröimään avioliitto ja lapsi. Nyt pojasta tuli Suomen kansalainen.
2019 - Ensimmäinen lapseni syntyi. Avioliitto virallistettiin molemmissa maissa.
2018 - Häät Vietnamissa, muutto vuoristoon opettajaksi ja koulun hylkääminen.
2017 - Vietnamista käynti Ukrainassa ja Suomessa. Paluu Vietnamiin ja päätös asettua.
2016 - Parisuhteen loppu. Poistuin Vietnamiin, sieltä Ukrainaan, jossa vietin puolet vuodesta. Välillä oleskelua Suomessa. Loppuvuodesta uusi parisuhde Vietnamissa.
2015 - Parisuhde Malesiassa. Opettajana Myammarin lapsille. Turkin, Bulgarian, Ukrainan ja Puolan kautta Suomeen. Loppuvuodesta takaisin Malesiaan.
2014 - Pois Australiasta: ensin Malesiaan, sitten Vietnamiin, Suomeen ja Espanjaan ja takaisin Vietnamiin ja Malesiaan. Uusi Parisuhde.
2013 - Taiwanista Singaporen kautta Australiaan. Pyöräretki Adelaideen ja sieltä Suomeen, Viron kautta Eurooppaan. Takaisin Australiaan ja päätös lähteä. Pitkä kävelyretki Cairnsista Melbourneen.
2012 - Brisbanesta Suomeen, sieltä Hongkogiin. Loppuvuodesta Japani, Taiwan.
2011 - Perth, Länsi-Australia. Uusi parisuhde Indonesiassa, tekomykilöleikkaus.
2010 - Elämää kommuunissa, Brisbane, avioero. Matka Thaimaahan, Singaporeen, Indonesiaan.
2009 - Opiskelua vanhustenhoitajaksi, lähdin kotoa etsimään uutta elämää. Huhtikuu: Elvis kuoli käärmeen kidassa. Lokakuussa lähdin omille teilleni.
2008 - Erosin työpaikasta ja yritin uutta uraa.
2007 - Australian kansalaisuus. Politiikkaa: vaalit ja vihreät naiset.
2006 - Ostimme oman talon Australiassa. Terveys reistailee.
2005 - Uusi työpaikka, muutto Cairnsiin. Machans beach, vanha hippikylä. Vegaaniksi.
2004 - Maalla Woodstockissa (Queensland, Australia), työharjoittelua, hautajaiset Syyskuu, Marraskuu.
2003 - Townsville, Queensland, Australia. Oleskeluluvan hakua.
2002 - Muutto Singaporeen, uusi parisuhde, avioliitto, joulukuussa muutto Australiaan.
2001 - Uuden edessä: Uusmediakupla puhkeaa, lomautus, painonpudotus, Singaporeen? Pyörilyä, matka Kainuuseen ja Ouluun.
2000
Uranvaihto: Valtiolta yritysmaailmaan: OpenMobile, asunto Meri-Rastilassa, matka Englantiin ja Irlantiin.
1999 - Helsinki, Läksiäiset yliopistolla. Nyt töissä Hakaniemen virastotalossa (CIMO)
1998 - Helsingissä töissä yliopistolla. Matka USA:han ja sieltä tuli mukana ensimmäinen videokamerani.
Ennen sitä elämää Suomessa: Pertteli, Salo, Kälviä, Oulu, Jyväskylä, Espoo, Helsinki. Opiskelua: tietokoneita, venäjän kieltä ja kulttuuria, kotimaista kirjallisuutta, aate- ja oppihistoriaa, filosofiaa.