2022 10 - lokakuu - uniapnea vahvistettu ja hoito aloitettu

  •  Lokakuun 2022 kuvat Googlen palvelusta
  • Videota:  
    • 2.10. Pojan kanssa tiellä nähtiin jotain kivaa 
    • 3. ja 4. lokakuuta kävin Saigonissa  unitutkimuksessa ja cpap-laitteen testauksessa 
    • 11.10. juhlittiin kolmea vuotta 
    • 12.10. Pojan kaksi identiteettiä, kieltä ja nimeä. 
    • 14.10. Taas seikkailtiin tiellä ja kotona 
    • 16.10. Kissa ja koira tutustuvat 
    • 18.10. Käytiin Saigonissa pojan ja vaimon kanssa. 
    • 23.10.  Audioblog in English, Jotain myös englanniksi 
    • Poika ja kissa ja muita pätkiä tältä kuulta. 
    • Ukrainan puolesta poikani ja minä!



Uniapnea ja sen hoito ovat kuukauden jännittävin uusi asia. Kuun kolmantena päivänä matkasin bussilla Saigoniin, Ho Chi Min Cityyn sydänsairaalan uniklinikalle. Siellä vietin yön reilaisiin mittalaitteisiin kytkettynä. Puolet yöstä, oikeastaan nelisen tuntia nukkuma-ajastani, vietin pap-laitteeseen kytkettynä. Laite käytiin asentamassa sen jälkeen kun olin nukkunut pari-kolme tuntia ja minulla oli todettu uniapnea. Sen jälkeen mitattiin apnean lieveneminen erilaisilla hengityskoneen asetuksilla.  Minulle ei ollut yllätys, että minulla todettiin  uniapnea. Toki tiet tähän ja "pappismieheksi" eli pap-laitteen käyttäjäksi on ollut pitkä. Ensimmäisen kerran kuulin laitteesta ja näin sen, kun siskoni oli käymässä luonamme siellä Dalatin kaupungin liepiellä, vuoristoaluella.  Silloin ajattelin, että minä en tuollaiseen hirvitykseen koskaan joudu, sen verran pidän itsestäni ja kunnostani huolta. 




No, sitten tuli korona, liikkumisrajoitukset, minulla terveysongelmia, tänä vuonna sydäntä myöten, kuten kerroin syyskuun kirjoituksessa.  Löysin engalntia puhuvan lääkärin, sitten toisen. Se toinen kehotti mittaamaan verenpaineen päivittäin. Minä aloin mittaamaan sitä monta kertaa päivässä toukokuussa hankkimallani mittarilla. Huomasin, että verenpaine on koholla erityisesti aamulla herättyä. Googlen ja Facebook-kavereiden avulla tulin vakuuttuneeksi, että se on uniapnean oire, samoin kuin tarve juosta pissalla monta kertaa yössä, vaikka se voi toki viitata myös eturauhasongelmiin. 

Se toinen lääkäri paikallsiessa sairaalassa, Dr Thao, kertoi, että hänellä on tuttava 60 km:n päässä Can Thon yliopistosairaalassa, jossa tehdään unitutkimuksia. Sain tämän tuttavan yhteystiedot ja aloimme viestittelemään Zalo-sovelluksella (täkääinen Whatsapp, Facebook) .  Kun selitin oireeni tarkemmin, hän oli sitä mieltä, että minun on paras hakeutua perusteelliseen tutkimukseen Saigoniin.  Sain hänen Saigonilaisen tuttavalääkärin yhteystiedot ja kohta keskustelin hänen kanssaan Zalossa. 

 
Varattiin aika ja minä olin paikalla sovittuna iltana  3.10. 


 


Sairaala vuokrasi minulle Philips Respironics -laitteen viikoksi. Vuokra-aikaa jatkettiin kahdella viikolla sen jälkeen kun päätin hankkia oman laitteen  Suomesta. Täällä sen hinta olisi yli kaksinkertainen Suomeen verrattuna. Resmed Airsense 10 oli tavoitteena. Sitä ei enää ollut verkkokaupoissa, vaikka niin mainostettiin. Jopa Airsense 11 oli heikosti saatavilla. 










Suomalaiselta nettitorilta löytyi molemmat mallit "melkein uutena", toinen jopa Saarijärveltä, jossa vanha hyvä kaverini välillä asustelee. Myyjä kuitenkin vaikutti varsin epäluotettavalta, joten kaupat jäivät sikseen. Se toinen myyjä oli ihan reilun tuntuinen kaveri, mutta hinta oli aika kova ja hän asuu paikkakunnalla, jossa minulla ei ole tuttuja. Ei voi siis käydä tarkistamassa laitetta ennen kauppaa. Coronaria-terveysfirmasta kysymistä suositeltiin alan Facebook-ryhmässä. Ne kuulemma myyvät käytettyjä laitteita. Laitoin sinne sähköpostia ja sain tietää hinnat ja muut yksityiskohdat. Sovittiin, että kaverini maksaa laskun ja toinen hakee laitteen, vie sen kolmannelle, joka saapuu Vietnamiin 9.11. oltuaan Suomessa pari vuotta koronaa ja tiukkoja viisumisääntöjä paossa.  Sairaala antaa minulle laitteen edelleen vuokralle siihen saakka kunnes minulla on se oma Airsense 10 ja siihen laitettu oikeat asetukset. 

Olen todella tyytyväinen siihen, että tämän vuoden aikana olen tutustunut neljään englantia puhuvaan lääkäriin. 




Viime vuonna käytin n. 10 000 euroa säästöjä talon rakentamiseen maapalalle, jonka vaimo osti äitinsä enon tontista lohkaistuna.  En pitänyt koko paikasta enkä varsinkaan siitä enosta tai muista ihmisistä hänen talossaan. Heikkouttani kuitenkin suostuin kauppaan. Jo alussa ärsytti se, että vaimon äiti alkoi pitää sitä omanaan ja hääriä siellä mielensä mukaan.  Niinpä hylkäsin sen paikan ja annoin vaimolle luvan myydä tuosta 600 neliön tontista puolet siskolleen.  Se puolikas sisältää myös kolmasosan tuosta mökistä.  Siellä oli paljon tavaroitani siirrettynä kaupunkiasunnosta, jonka myös hylkäsin vaimon äidin ja muun perheen takia.  Olin pitkään vaatinut niiden kuljettamista tänne. Siellä oli paljon tavaraa, joka menee pahanksi lämpimässä ja kosteassa. 

Kuten tavallista vaimolle pitää muistuttaa asiasta monta kertaa, pyytää ja pyytää, ainoastaan rähjääminen ssaa aikaan toimintaa. Huutaminen ja raivoaminen ei ole minulle luonteenomaista, mutta täällä se on ollut pakko oppia. 



En saanut vuokrattua pientä lava-autoa kuljettajineen tuomaan tavaroitani tuon reilun kilometrin matkan. Sen sijaan vaimon äiti lähti veneellä hakemaan niitä. Erik pääsi kyytiin ja oli innoissaan soutamisesta. Minä tulin pyörällä teitä pitkin ja otin kuvia. 

Minulla oli erityinen käyttösuunnitelma tavaroissa olevalle lämpöpumpulle. Huoneessa oli jo yksi sellainen, mutta halusin toisen. Sitä varten kutsuttiin asentaja paikalle. 




Asennutin lämpöpumpun nukkumakoppini jalkopäähän niin, että saan kopin jäähdytettyä ilman, että täytyy koko huonetta jäähdyttää. Toki kopin ulkpuolinen huone eli tämä työhuoneeni, Erikin ja minun leikkiuone myös jäädytetään koneellisesti n. 26 asteeseen ja samalla poistetaan kosteutta ilmasta. 



Huoneen toiseen päähän rakensin hyllyn cpap-konetta ja verenpainemittaria varten  Tietenkin puhelin, kuulokkkeet ja muu tarpeisto voat siellä käden ulottuvilla.  Tosin en paljoa tarvitse niitä yön aikana. En kuuntele musiikkia tai äänikirjoja nukahtaakseni vaan yleensä se on minuuteissa kun vaivun uneen sen jälkeen kun pää on tyynyssä. 

Aluksi nostin laitteen korkealle hyllylle, kuitenkin, niin, että yletyn sen käynnistys-sammutus-nappiin myös makuulta. 




Kirjoitin Facebook-ryhmässä: "Vielä on käytössä vuokraatu Phiilips. Resmed tulee Suomesta kaverin mukana parin viikon päästä, jos kaikki menee hyvin. ei aina siltä näytä. Minulla on täällä tropiikissa erillinen makuuhytti, jossa on myös oma lämpöpumppu viilentämässä ilmaa 20 - 22 asteeseen ja ionisoimalla sitä.
Alussa laite oli rakentamallani hyllyllä noin metrin pään yläpuolella. Nyt olen siirtänyt sen kuoppaan n. 20 cm pään alapuolelle tyynyn viereen. Kuopassa on tuloilman saanti ja hyttysverkko niin, että laitteen voi vaikka peittää ilman kuumenemisvaaraa.
Letku menee ensin yllön, jossa se on tuetty suihkuletkun pidikkeellä. Se on hieman sivussa, ettei se pissi tiivistynyttä kosteutta suoraan naamalleni. Toki sitä kosteutta tulee myös maskin sisäpinnalle, vaikka kostutin on nyt säädetty mahdollisimman pienelle. Lämpöletkua ei tässä ole, mutta tulevassa on.
Aikaisemmin juduin ravaamaan pissillä monta kertaa yössä, mutta nyt kone hoitaa lorottelun puolestani eikä itse tarvitse herätä laarille. Täytyy siis olla myös iloinen niistä hopeisista suihkuista, joita se minulle suo 😃"

Myöhemmin siirsin laitteen alemmas ihan tyynyn viereen hieman pään alapuolelle. Siitä letku menee ylös ja laskeutuu hieman pään viereen. Näin yritän minimoida letkuun tiivistyneen kosteuden satamista naamalleni. Myös laitteen säädöistä kokeilin laittaa kosteutuksen pois tai mahdollisimman pienelle. Uniapnearyhmistä ja Youtube-videoista saa mukavasti inspiraatiota ja rohkeutta kokeilla erilaisia säätöjä itse. Sitä ei Vietnamissa yleensä kait harrasteta ainakaan näissä terveysasioissa vaan ollaan enemmänkin kuuliaisia lääkäreille ja melkeinpä heidän uhrejaan.    







Nykyään menen nukkumaan ehkä hieman aikaisemmin kuin ennen, mutta vain hieman. Ennen olin usein uten mailla jo heti iltakahdeksan jälkeen, nyt useimmiten yhdeksän jälkeen. Erittäin harvoin olen valveilla kellon lyödessä kymmentä. 

Herään yleensä kolmen-neljän aikoihin ja lähden sauvakävelylenkille. Sen aikana teen myös Tai Chi- Qi cong- ja joogaharjoituksia keppejä apuna käyttäen. Seison sillalla, katselen kuuta ja tähtitaivasta, otan tukea kepeistä ja sillan kaiteesta tehdessäni taivutuksia ja pyöreitä liikkeitä.   




Kotiin palattuani yritän vielä nukkua tunnin-apri kunnes Erik tulee minut herättämään. Kerran hän ei tullut ja minä sain nukkua jopa puoli kymmeneen. 






Eräänä päivänä Erik tuli kotiin isoäitinsä kanssa pahvilaatikko mukanaan. Laatikosta kömpi ulos pieni kissanpentu. Hän oli ollut leikkimässä jonkun idoäitinsä tuttavan luona tuolla joen toisella puolella. Minä ja hänen äitinsäkään emme tiedä tarkalleen, missä. Siellä on kuitenkin pieni poika, jonka kanssa isoäiti vie toisinaan hänet leikkimään. Oli leikitty kissanpentujen kanssa ja Erik oli vaatinut saada viedä yhden kotiin. Ei antanut periksi, vaan se tuotiin. Minä olin jo suunnitellut ksisan hankkimista kunhan olisi rakentanut sille tarhan osittain sisälle, huoneeni katolle ja osittain ulos. Olin jopa ilmoittautunut halukkaaksi adoptoimaan kissan.  



Nyt tuli vähän ylättäin ja aikaisin. Kannoin pennun huoneeseen ja tein sille lämpimän sukkumapaikan kaappiin. Minulla oli käyttämätön terraariolämmitin, jonka viritin siihen koppiin.  Ruokailua varten panin kissan pieneen häkkiin ja kuljetin terassille syömään. En ollut varma Mimi-koiran reaktioista enkä siitä, pelästyykö kissa koiraa ja juoksee kotiinsa. Jo seuraavana päivänä havaitsin, että kissa ja koira tulevat keskenään hyvin toimeen eikä mitään häkkiä tarvita. Kissaa ei myöskään tavinnut lukita huoneeseen vaan se sai kulkea vapaana. 



Kolmantena ilta kissa ei enää tullutkaan lämmitettyyn koppiinsa nukumaan. Odotin sitä muutaman tunnin ja menin nukuumaan. Aamullakaan sitä ei näkynyt kun valmistauduin Saigonin-matkaani. Vasta kun vaimo heräsi, hän kertoi kissan nukkuneen heidän kanssaan. Se oli siis pettynyt siihen, ettei päässyt minun sänkyyni nukkumaan tai yksinkertaisesti löysi paremman paikan. Ehkä se ei tykännyt minun ilmastidusta huoneestani. 


Saigoniin lähdimme  yksityisellä taksiautolla. Tuo reilu 200 km matka kesti nelisen tuntia.  Pojan isoäiti jäi kotiin kissan ja koiran kanssa. 




Vaimo lähti jonottamaan maahantuloviranomaisen luo anoakseen minulle uutta viisumia. Siellä hänellä meni puoli päivää vain kuullakseen, että hänen pitää tulla takaisin sitten kun minä olen poistunut maasta. Eli kuun viimeisenä päivänä hänen on määrä mennä sinne uudestaan kun minä olen naapurimaassa.  Me Erikin kanssa kävimme kahdestaan sairaalan uniklinikalla. Pojalle oli pettymys, ettei siellä ollutkaan lupaamiani leluja. Sen sijaan juoma-automaatti ja moni muu asia kiinnostivat. Piti juosa monesta mukista vettä ja sitten kävellä alakertaa pissaamaan se vessanpönttöön. 

Minulla oli mukanani Respironicsin SD-kortti, jolla oli tietoa kahden viikon unistani. Siellä sain kuulla, että minulla on vaikea obstruktiivinen uniapnea. Koenukkumisen aikana AHI-arvoksi mitattiin 48. Minulla oli siis hypoapnisia hengityskatkoksia. Laitteen nykysillä astuksilla niitä oli vin 9-11.  Vielä on kesken asian tutkiminen sen tarkemmin. Yleistitoa saa mm. Terveyskirjastosta.  

Lääkärit olviat jälkeen ystävällisiä ja mukavia, lupasivat, että saan lainata laitetta niin kauan kunnes saan omani Suomesta. Toki siitä piti maksaa kuudelta viikolta neljäsosa uuden hinnasta. Yksi lääkäri oli jopa luvannut lainata minulle rahat uuden ostoa varten.  



Meillä oli monta tuntia Erikin kanssa helppoa ja hauskaa. Hän jopa käveli yli puoli tuntia kanssani Saigonin keskustassa vakoista keppiäni pidellen.  Eräässä kahvilassa oli nuoren tytön seurana pieni koira. Erik ja koira juoksivat pitkin kahvilaa.  Vikkelän hauvan perässä oli välillä vähän vaikea pysyä. 




Viimeinkin pääsimme isoon tavarataloon ja sen leluosastolle. Halloween-kummitusten kanssa oli hauska olla vähän aikaa, käyttää mestauskirvestä ja miekkaa, kuunnella pelottavia ääniä kaiuttimista. Ostimme hänelle lupaamani panssarivaunut. Helmikuun jäkeen suhtautumiseni sotaleluihin on muuttunut. Nyt hyväksyn ne.  Meillä on myös oma tarinamme siitä, mitä tapahtuu Ukrainassa: kiusankappale ja pahis  (Troublemaker and Bad guy) ovat siellä riehumassa: siksi ukrainalaiset traktorit ja tankit yhdessä haluvat ajaa ne pois. Siitäkin on meillä video




Näistä hahmoista tulee eittämättä mieleen Mikko Alatalon Känkkäränkkä. Toki sillä erotuksella, että Känkkäränkkä on hyväksyttävämpi hahmo, kun taas Venäjän raakalaismaisia terroristeja ei voi mitenkään puolustella. 
 


Myös Saigonin-reissuta minulla on video.   


Viisumiongelmia 




Uniapnealaitteen metäsystyksen lisäksi viisumiasiat ovat tuottaneet runsaasti päänvaivaa. Kaikki alkoi tällä kertaa siitä kun Suomen passini vanheni toukokuussa. Sitä myötä vanheni tilapäinen oleskelulupa. Kävimme provinssimme maahanmuuttotoimistossa hakemassa uutta viisumia. Ei haluttu antaa vaan epäiltiin kaikkea, vaaditiin jopa todistus siitä, miksi inulla on kaksi passia. Lopulta annettiin kolmen kuukauden sukulaisvierailuviisumi. Se uusittiin lääkärintodistuksella elokuussa ja nyt 29.10. se vanhenee. On yritetty koko kuukausi saada uutta. Paikallinen toimisto vain kehotti poistumaan maasta ja tulemaan takaisin antamatta  sen kummempia ohjeita siitä, millä viisumilla pitää tulla. Eivät tajunneet, että nykyinen viisumi on yksikertaviisumi. Sillä ei pääse takaisin. Vaimokaan ei pitkään uskonut minua kun sanoin, että jos lähden, en pääse takaisin ilman uutta viisumia jo maahan tullessa.  
Asiassa on ollut paljon mutkia, myös välikäsiä, jotka ovat tarjonneet kepulikonsteja asian hoitamiseksi.  




Joka tapauksessa asia on niin, että minun on poistuttava maasta 29.10.  Olen jo ostanut bussilipun Saigonista Kambodžaan. Matka kestää noin kuusi tuntia  Jouduin ostamaan viisumin, joka maskoi n. 40 euroa ja sen välityspalkkio 60 euroa. 





Olen käynyt Phnom Penhissä aiemminkin: ensimmäisen kerran heinäkuussa 2014 ja toisen, syyskuussa 2018. Toisella kerralla kävin joogaretriitissä paikassa, jossa oli myös uima-allas ja infrapunasauna. Varasin huoneen sieltä tällekin reisuulle, mutta se piti perua, koska paikka on muuttanut muualle. 


   
Löytyi sitten korvike: Poolside villa lähempänä kaupungin keskustaa. Kolme yötä ja noin 56 euroa omasta huoneesta. 

Eräs vietnamilainen ystäväni asuu kaupungissa, joten jos pitää lähetystössä käydä, hänestä voi olla apua. Seuraa hänestä joka tapauksessa on.  

Saan myös ottaa sairaalan cpap-koneen mukaani. 


Ellei olisi huolta pojasta ja hänen pärjäämisestään, se viikko tai kaksi, jotka ehkä joudun tuolla olemaan, voisivat käydä hermolomasta. Nyt olen jo etukäteen huolissani siitä, että aiheutan hänelle harmia ja tuskaa olemalla poissa.  Kyllä hänen äitinsä ja isoäitinsä pitävät jollain tavalla hänestä huolta, mutta eivät he voi tajota hänelle samalla tavalla elämyksiä ja virikkeitä kuin minä voin. Pari päivää menisi jotenkuten erossa, mutta, että viikko tai kaksi. Se on ihan liikaa. Sydäntä jo särkee.   

Eikä ole sanottu, että edes saan viisumin. Siinä tapauksesa voin yrittää hakea sähköistä turistiviisumi kauukaudeksi joko Suomen passillani tai sitten uusia Australian passin  esim. Bangkokissa ja hakea sillä, jos suomalainen passini on laitettu mustalle listalle. Sitäkin kuulemma tapahtuu ilman erityistä syytä. 


Tietysti voisin matkustaa myös Suomeen ja anoa viiden vuoden viisumivapautta.  Pojan takia en voi sitä tehdä ja yhdessä hänen ja äitinsä kanssa matkustaminen olisi liian kallista ja raskasta. 



Minun kanssani hän on onnellisempi ja "aikuismaisempi", älyllinen ja hauska. Äidin ja isoäidin seurassa hän itkee ja raivoaa enemmän. 


 Erik puhuu usein, että haluaisi mennä kouluun. Hän on nähnyt Youtubessa, miten Miss Appleberry opetta alapsia. Aiemmin en ole halunnut laittaa häntä kouluun vielä ennen kuin on pakko, mutta nyt kun täällä olemiseni on epävarmaa, pidän parempana jopa vietnamilaista lastentarhaa tai koulua, vaikkei se olekaan millään tavalla verrattavissa siihen, mitä Miss Appleberry tekee lasten kanssa.  





Sain hyvää palvelua vietnamilaiselta firmalta. Jääpalakone lakkasi toimimasta. Epäilin jo alussa tukosta vedenotossa. Löysin facebookista firman sivun ja laitoin sinne viestin englanniksi. Nopeasti tuli asiallinen vastaus englanniksi ja aloimme pohtimaan mitä tehdä. En ollut halukas lähettämään laitetta kauas pohjoiseen, vaan pyysin heitä antamaan huolto-ohjeita, jotta voisin itse avata tukoksen tai palkata paikallisen huoltajan. Sain hyvät ohjeet ja lähettämieni kuvien perusteella diagnoosin. Pumpussa oli todellakin selvä tukos. Tunnen omat rajoitteen joten en lähtenyt sitä itse poistamaan vaikka olin saanut itse koneen kuoret auki. Vaimo näytti kuvia ja videoita paikalliselle huoltomiehelle ja sai hänet tulemaan kotiin saakka tekemään työn.
Lasku oli viitisen euroa vastaava summa.
Facebookissa vastasin kysymykseen, mihin jääpalakonetta tarvitaan: 

Täällä on niin kuuma, että yleensä juodaan jäävettä tai jääteetä. Ehkä se tapa on opittu jenkeiltä Vietnamin sodan aikana tai ranskalaisilta siirtomaa-aikana?
Mäkin juon kylmää volgansieni-punajuuri-inkirvääriteetä, mutta janon sammuttamiseen puhdasta lämmintä vettä, jos on oiekin kuuma niin elektrolyyteillä maustettuna.
Puhdas vesi täällä pitää tehdä koneella. Mä nykyään hengitänkin yöllä koneella ja joskus juoksen koneessa. Siinä mun luomu-elämä 😉


Jääkaapin pakastelokero on niin pieni, että jos siinä tekee jäitä, ei sinne mahdu mun suklaajätskit 😉
  • Like




Bassokaiutin lakkasi toimimasta. Sisältä löytyi vanha hiirenpesä. Nykyisin huone on enemmän eristetty joten he retkin luullakseni pysyvät poissa. Toki nykyään kissakin hoitaa sitä asiaa.

Huoneen tiivistäminen sen eristämiseksi sateelta, lämmöltä, hiiriltä, hyttysiltä ja ääniltä näyttää olevan vieläkin kesken. Onneksi saa noita halpoja tiiliseinätarroja. Kissakin tykkää niistä, kun niistä saa kynsillä hyvän otteen. 


Kuolleita

Sain tietää vasta nyt, että kesäkuussa menehtyi 83-vuotiaana entinen esimieheni Valdemar Melanko . Hänen johtamassaan Venäjän ja Itä-Euroopan instituutissa olin sekä harjoittelijana, työsopimussuhteisena atk-suunnittelijana että palkattuna konsulttina vuodesta 1994 vuoteen 2000. 
  
Kirjoitin Facebookissa: 
Minä olin mukana jo 1994 kun instituutti muutti sittemmin latvian lähetystölle palautetusta rakennuksesta entisiin tilastokeskuksen tiloihin Annankadulle hotelli Presidentin naapuriin. Tein myös instituutin ensimmäiset nettisivut, viritelin sähköpostit ym. Vallu oli innoissaan vaikka puhuikin välillä sulkäkynän paremmudesta. Kaverinsa Kalervo Siikalan kanssa ne tulivat istumaan selkäni taakse pieneen työhuoneeseeni ja kyselivät kaikkea.



Vallu halusi nettisivuille instituutin logoksi piirtämänsä kissan takapuolen. Hänen alaisensa nostivat siitä niin ison metelin, että hänen oli pakko perääntyä ja hyväksyä virallinen logo rusin.fi-sivuston otsakkeeseen. 

Tilastokeskuksen jäljiltä verkkoyhteytemme pohjana oli vaikuttavan näköistä infrastuktuuria. 



Palvelinkone vuodelta 1998. Windows NT käyttöjärjestelmänä. Linuxia toki jo tuolloin harrastin, mutta en käyttänyt sitä vielä työprojekteissa.  



Helsingin ortodoksiselta hautausmaalta löytyy Vallun kaima. Hänen suvussaan oli sekä Maksimenkoja että Viipurin Sergejeffejä. Niistä on on kirjoittanutkin jotain. 

Pääsi välillä unohtumaan, mitä se on tietokoneen käyttö kissan kanssa. En edes huomannut miten tuo veijari onnistui kiipeämään olkapäälleni ennen kuin alkoi korvan juuressa kova kehrääminen ❤





Kovasti yrittävät kaupata huippuhintaan Suomessa paahdettua ja pakattua kahvia, jonka pavuista ainakin osa todennäköisesti tulee meiltä. Entä sitten sokeria, kaakaota ja maitorasvaa pakattuna? Osa kaakaosta saattaa tulla meiltä.
Onneksi osa suomalaista on minussa kadonnut, se tuotemerkkifetisisti. Ei enää edes Turkinpippureita tarvitse siellä haikailla, koska osaan tehdä vastaavaa itse.
Myöskään terveysvakuutusta en osta, vaikka joka päivä mainostavat. Kuitenkin tulee pidemmän päälle halvemmaksi hoitaa asia itse, esim. ostaa se pap-kone.





Matkalla kotiin leikitään sotaa leluilla joita ostin pojalle. Vielä tämän vuoden helmikuun alussa en olisi ostanut, mutta eräs idiootti sai pääni kääntymään ja nyt ymmärrän että joissain tilanteissa sotilaallinen puolustautuminen on todellakin ainoa vaihtoehto ja moraalisesti täysin oikea.
Sänkykaveria ei tästä kissasta tule. Sitä virkaa hoitaa se pappiskone. Kissa saa 37 asteen lämmön terraariolämmittimestä, joka sattui lojumaan kaapissa ylimääräisenä. Ensimmäinen yö jo nukuttiin sen lämmössä minun nukkumakoppini seinän takana. Vielä täytyy tuunailla tuota systeemiä, laittaa vähän lisää lämpöeristeitä ja huolehtia paloturvallisuudesta.




Aloitimme jouluvalmistelut. Tänä vuonna hän ymmärtää joulun merkityksen ainakin ulkoisilta puitteiltaan joten voimme järjestää sellaisen. Täytyy ostaa se muovikuusi ja tekolunta.



Elämäni kissat 


Ei ole ensimmäinen kissa elämässäni tämä.  Tein Facebookiin albumin vanhoista kissakuvista. Tässä osa niistä selityksin. 

1979 Suomessa Misu-kissan japikkuveljen kanssa. 






Olin lähtenyt ja eronnut. Nancy lähetteli välillä kuvatervehdyksiä elämistä. 

2015  Hostellin kissa Kuala lumpurissa Malesiassa. 

2019  Taiwan. ystäväni kissa. 





2015 Bulgarian Sofiassa kaverini hevimiehen kissa tutki tavaroitani. 









2008 Spartacus-kissa Australian Cairnsissa. 

2009 Cairns, Misu-kissa haluaa estää minua lukemasta kurssikirjojani. Suoritin 3 kuukauden vanhustyön kurssin. 

2006  Spartacus Cairnsissa, Caravonica, QLD. 

2002 Singapore.  Hääjuhlaamme olivat myös kissat kutsutut. 

2002 Lokakuussa toinen jäähulamme järjestettiin Sinaporessa. Se alkoi paikallisessa kissojen turvatalossa, Mettacattery, Mettacats, jossa buddhalainen munkki Geshela siunasi eläimiä. 

2003  Townsville QLD Australia. Naapurin Spartacus-kissa päätti muuttaa meille asumaan. Ne tulivat huyvin toimeen meidän kissojemme kanssa. 

2015 Akaa, Toijala, tutustuin suomalaisen vegaanikaverin kissatarhaan. 





2003 Townsville,QLD Australia. Suunnittelin ja painatin vaimolleni syntymäpäivälahjaksi t-paidan. 

2013  kävelyretekkläni Australiassa tapasin myös kissoja. 

2013 sama kissa kuin yllä 



2013 elokuussa tapasin viimeistä kertaa eläimemme. Spartacus-kissa oli jo kovi sairas. Hän sairasti kissojen immuunikatoa ja menehtyi siihen parin vuoden päästä. 

Myös Kitti-kissani tapasin viimeistä kertaa elokuussa 2013.  Hän eli vielä 4 vuotta Nancyn kanssa. 

2013 tammikuun lopussa lensin Taiwanista Sydneyyn, jossa toimin kissojen ja koiran hoitajana niiden isännän ollessa matkoilla. . 

2013 Sydnen kissat ja koira elivät vegaanisella ruualla. 

2013 Taiwanissa tapasin kissan, joka oli jäänyt auton alle ja vammautunut. Sille oli rakennettu apuneuvo, jonka avulla se saattoi liikkua. 







Misu-kissa Cairnsissa 2011

Rakentelin taloomme kissoille kiipeilyhyllyjä. 



1976 Vantaan Rekolassa serkkujen luona. Pysähdyimme siellä kun toimme isosiskoni kanssa  Pornaisista kaksi kissaa kotiin Pertteliin, Salon seudulle. 

2010 Bogor, Indonesia. Vierailin kissojen turvatalossa.  

2009 Cairns, Lolita-kissa 

2008-2009 rakentelin Cairnsissa kissoille sopivia huonekaluja. 



2008  Kitti-kissa testailee rakennelmiamme. 

2008 Cairns, aviovuoteemme oli täynnä kissoja ja koiria. Ei se minua häirinnyt. 



Spartacus








































































































2000 Oulu, Toppila. Milli-kissa. 


Pietari 1992. Vova ja Foma

1976 Misu-kissa

1992 Pietari. Dima-kissa ja Anja. 

1983 Keski-Pohjanmaan opisto, Kävliä. Talonmiehen kissa asuntolahuoneeni ikkunan takana. 















Kommentit

Tunnisteet

2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2025 2025 toukokuu 210 211 212 2203 50-vuotispäivä Aamu aamulenkki Aasia Aasialainen kasvisruoka abhayrab Adelaide Adviware Aeroflot Afganistan Airasia airbnb Airut Ajahn Brahm Alicante alkuasukkaat amalgamipaikat Ananda marga ankanpojat ankat ankka ankka ja koira ankkalammikko Anne Rintala anoppi anteeksi Antti Heikkinen apinat arkielämä Armas Latvakoski aromipesä asettuminen ashtanga asuinyhteisö asumisoikeusasunto. asumusero asunnon etsintä asunnon vuokraus asunnonvaihtosuunnitelmat asunto asuntojono aurinko aurinkorannikko Auroville Australia Australian kansalaisuus Australian karjakoira Australian suomalaiset Australian vaarat Austrlia Austrralia auton huolto autonromu autot Avantouinti avioituminen avioliitto Bali Balkan bambuhiiliburgeri banaani banaanikasvi banaaninlehtikontti banaanit Bangkok Barcelona Beatles Benton court Bicheno Bill Sippo Birsbane bloggaus blogit Bluey Bogor Boney M Borneo Bornoe Brisbane buddhalaisuus Buddhan syntymäpäivä bulgakov Bulgaria Bura Burdekin Burma Myanmar bussikyyti Cairns Cairnsin ilmasto Camberra Cameron highlands Caravonic Caravonica Cariad farm sancturary Carins cats Celia-kirjasto Changi Cheezly Chernobyl Christine Milne CIMO Coopers plains couchsurfing covid-19 covid19 cykloni Dalat dating Dio DNA-testi DNA-testit Douglas druianesanssi Dublin Duc Trong durian durio ekologia ekotalo ekotrillerit elokuu elokuu Australia Elvis eläimet eläinlääkäri eläinräääkkäys eläinten oikeudet eläintuotanto eläinuhri energiansäästö englanniksi Englannin kieli epäonnistuminen eristys ero Esa Pelkonen esikoulu Espanja etäsuhde Eurooppa Europe Eve Hietamis extrawheel festivaali festivaalit Filippiinit Filippinit Filipppiinit Findon creek Finland Finnair Finnish foxy Freukkarit fruitarismi Gaza gluteeniton pitsa Gokul jooga Greata Thunberg haastattelu haju Hakaniemi Halla-aho Halong bay halvat bussilinjat Halvat lennot hammashoito hammasoito hampputofu Hanoi Hanoi. hantit hapankaali hapankurkut hapanleipä hapatus haploryhmä I-M253 Hare Krishna liike harkova Hassisen kone hautajaiset hautajaisrituaalit hedelmät hedelmätarhat hefu Heidi köngäs Heikki Huhtanen heinäkuu Heinätyöt helle helmikuu Helsingin Sanomat Helsingin yliopisto Helsinki Henry Zalkin hiivaviutaleet hiljaisuus hiljaisuusretriitti hipit hippiauto hippijuhlat hippikylä hippimeininki hirmumyrsky hirviöt hme Ho Chi Minh City hoitoala Hong kong hostelli hpit huhtikuu huijaus Huojuva lato huono selkä huumeet hyönteiset hämähäkki hääjuhla hääpäivä Häät häät pyörätuolissa ihmissuhteet Iisalmi ikävä ilmastonmuutos Ilosaari Ilovaarirock iltatori in english too In memoriam Indonesia Indonesia. Intia intialaiset Irlanti islam israel isyys Italia itsari itsemurha itsenäisyyspäivä itäauto Jaakko Teppo Jaava Jakafta Jakarta Jakatta jakkiihedelmä jalkapallokoira jalosavu James Cook James Cook Yliopisto jamssiborssi Jane Palmer Jani Jattinen Japani Jeesus Jeltsin Jetstar Joensuu Jokisalo Pentti Jaakko jooga joogaa aloittelijoille joukkoliikenne Joulu jouluaatto joulujuhla joulukoristeet Joulukuu joululahjat joulunaika joulupäivä jouluterveiset journalismi joutsenet Joy Cavill Juhannus Julia Gillard jumalat juna juna vuorilla junamatkailu juoksu Jussi Halla-aho Jyväskylä jätehuolto jättipitsa jääkaappi kaaos kaasumyrkytys kaatosateet kadotettu sukupolvi kadotus kahvi kahviviljelmät kaihi kaihilasit kaihileikkaus Kaija Mesiäinen Kaivolan koulu Kaivosmies Kajastus kaksikielisyys kaksoiskansalaisuus Kambodzha kamerapuhelin kanahaukka kanakoppi kanat kansalaissota kansalaisuus kapselihotelli karanteeni karjakoira karjalanpiirakat karjatalous kasisruoka kasivsruoka kasvimaa kasvispiirakka kasvispruoka kasvisroka kasvisruoka kasvisruoka. kasvisruokafestivaali kasvissyönti kasvisuoka kaverit Kazakhstan keiju keinokastelu keinomykiö keinomyökiö keisari keittiö kengurut keski-ikä kesä kesä jouluna kesäjuhltat kesäkuu kesäleskeys Kevin Rudd kevät kidutus kieku kielenopiskelu kielteiset tunteet kielten opiskelu kieltenopiskelu Kiina Kiinalainen juhla Kiinalainen uusi vuosi kiinalainen uusivuosi kiinalaiset kiinalaisuus kiipeilyhyllyt kiipeilyhyllyt kissoille kiipeilytelineet kimppakämppä Kinnalainen uskonto Kiova kirjallisuus kirjat kirpputori kissa kissa-aitaus kissan hormonit kissat kissatalo kisäkuu Kito Kitti Kitti Sippala Kitti-kissa kivivilla koillinen koira koiran korvaleikkaus koiran kuolema koiran syönti koiran turkin parturointi koiranliha koiranpurema koirat koiravarkaat kokkospähkinä kolitelämä kolonoskopia kommuuni kommuunit konkurssi kookospähkinät korallisormisammakko korona koronavirus korrputio korvaleikkaus Kota Kinabalu Kota Kinalabu koti kotikoulu kotiruoka kotityöt koulu koulumaksut kouluruoka koulutus Krakova kriisi Kroatia krokotiili Kuala lumpur kuituhamppu kuivapaasto kuivuus kukat kukkatarrat kulkuri kulkurielämä kulkuriromantiikka kulkutauti Kultarannikko kulttuuri kulttuurierot kummilapsi kuntosali Kuolema kuolinilmoitus kuorsaus Kuranda kuristjakäärme kutina kuukakut kuuma vesi kuumuus kuvien katoaminen kylmäkaappi Kyogle kyytöt kävely kävelykärry käärme käärmeet Lada Niva Bushman lahja Lai Vung laiskuus lama Laos lapsen kieli lapset lapsi lapsi sairastaa lapsiperhe lapsuus Larissa Waters lasivilla Latvia lehdistö lehmänkakka lehmät lehtiartikkeli lehtijuttu Leichart leikkikäärme leikkipaikat leikkiraha lemmikit Leningrad lennot lento lentävä sikala lihansyönti lihantuotanto liikenneruuhka linnunlaulu Linux litsit Liverpool Loi Kratong lokakuu Lokakuu Australia Lolita loma lomakeskus lomakohde Lomakohteet Malesiassa lommo autossa luffa lukeminen lukemisesteisyys luomuliha luonnonmukainan rakentaminen Lviv lähdekritiikki Lähtö kodista lämpöeristys Länsi-Australia löytöeläimet Maailman tila maailmanloppu maalaiselämä Maaliskuu maanviljely maaseutu maaseutumusiikki maastamuutto maastopalot Machans beach Madir maidoton maisemointi maitohappokäymien maitohappokäyminen Maitreya majoitus makakit Makedonia Malesia Malseia Mango Manila mansit Markku Mutanen Marraskuu Marrraskuu Martti Miettunen masennus matkailu matkasuunnitelmat matkat matkustaminen matkustelu Matti Nykänen Maxi Mayakalenteri meditaatio Mekong delta Mekong-joen suisto Melbourne melu menetys meribiologia metabloggaus metallimusiikki metsälampi metsäpalot Michael Klaper Midsummer mielenosoitus mielenrauha mielenterveys miljonääri minicast miso misotahna Misu monikulttuurinen parisuhde Montenegro Moorooka moottoripyörä mopo mopoilu Moskova mp3 MSR Hubba Mt Isa muistot muistotilaisuus munaton munkit Murha murhe musiikki musiikkitede muutto muutto Australiaan muutto ulkomaille Myanmar naimisiinbmeno naiset naisnäkökulma Naisten mini-maraton naistenpäivä Navalnyi navetta nenetsit nettisuhde Neuvostoliitto Neuvostolitto nevlivuotias Nha Trang Nicky Knoff Nightwish Nimbin nomadi Norwegian nuoruus nuoruus. näkövamma näkövammaisten kirjasto Näkövammaisten liitto näkövammaisuus nälkäisten henkien kuukausi nälähnätä Odessa odotus oikeutta eläimille olkitalo oluthiiva oma koti oma talo omaisuus omistaminen Onnellisuus Onnibus.com onnittelut opaali Openmobile Openmobilem CIMO opettaja opettaminen opetus Opetusministeriö opetustyö opiskelu oppositio Ortodoksisuus ostjakit otava oti paasto Pai paikoilleen asettuminen painekeitin painonpudots pakolaiset pakolaispolitiikka paksusuolen tähystys Palembang palloleikki pandemia papaija pappa-Tunturi parisuhde parisuhde. parisuhe passi pato patsas Pattaija Pattaya Pauli Valdemar Sippala Pauligin kahvipurkit paussi Penang pensaspalot Pentti Jokisalo perhe perinne Perth Pertteli Perttelin kirkko Perttelin urheilutalo peräkärry peso Phnom Penh Piehinki pienikasvuiisuus Pietari piha pihakirppis piharemontti piknik pitkä viisumi pitsa podcast poliisikuulustelu poliitikot. politiikka politiikko polkupyörä pomona Port Dickson Port Doglas Porvoo posliinipaikat puhdistus pulpetti punaiset punkinpurema punkki Puola Puole Purra Pussy riot Putin puutahra puutara puutarha puutarha. Pwrth pyhiinvaellus pyton pyykinkuivaus pyykkikone pyöräily pyöränkorjaus pyöräretkeily pyöräretki Pääsiäinen Qantas Queensland Raahe raakaravinto rabies Radical design Radical Design Wheelie raha rakentaminen Rakkaus rakkaus. rambutan rantakylä raskaus Rastila rauhanmarssit rautatieasem Read peak remontti reppumatkailu retkeily retriitti rikollisuus Risto Isomäki rock rokotus Romania roska-auto rotan vuosi ruishiutaleet ruisleipä ruohonleikkuu Ruotsi rupia Russian ruuansulatus ruuhka ruumiinvalvojaiset ryhävalas ryssä Saaremaa saasteet Sabah sade sadekausi Sadhana Forest Saharov Saigon sairaala sairaus Saksa. Halvat bussimatkat salakuvaus salmiakki Salo Samantha Fox Samford Valley sammakot samojedit Samurai sappikivet Sarawak sauna sauropus androgynos sauvakävely savimaja savuakävely seksiturismi. amerikkalaisuus Seppo Heikinheimo Seppuku Serbia serkku serkun kuolema Shani Louk sienet sifoni Siirtolaisuus siitake sika sillmäleikkaus silmäleikkaus silmälääkäri silmät Singapen tulaiset Singapore Singapre airlines Siperia sipsikaljaveganismi sipuli Sisuradio sisäleikkipaikat sisällissota sitoutumiskammo sivuraide Slaavilaiset kielet. Sngapore sodat Sofi Oksanen soija soijanakki soijapapu sokeus. sony-Eircsson sorsat sota Spartacus spesismi Steve Dillon Subaru suhku suikkis suklaa sukuhistoria sukulaisvierailu sukupuu sukututkimus Sumi Sunnybank Sunshine coast suolakurkut suomalaiset Australiassa suomalaiset ulkomailla suomalaisuus suomeksi suomen kieli Suomesta muutto Suomi suru Sydney sydän sydänsurut sydänvaivat sykloni Sykloni Larry syksy synnytys syntymäpäivä syyskuu sähkömopo sähkönkulutus sähköpyörä säteily Sössölandian kultakurkut taapero TAFE taimsed viinerid Taiwan takapiha Talo talous talvi Tammikuu tammikuu. Tanah rata taolaisuus Tapaninpäivä tasapaino Tasmania Tasmanian sää tattari taujko teini-ikä tekomykiö telttailu tempe tempeh temppeli tempperli Terrassa. Zaragoza terveys tet teurastamo Thai Thai-ruoka Thaimaa Thermarest Timo tropiikista Tolstoi. tomaatin tuoksu tontti tonttikaupat Topi Sorsakoski toukokuu Townsille Townsville Townsvillen suomalaiset Toyota trooppiset kasvit Tropiikki tuhkaus tulirokko tulva tulvat tupakoinnin lopettaminen Turkki turvallisuus tuuli uimapaikat uiminen ujous Ukraina Ukraina. matkailu ukrainan kieli. ulkoilu ulkosuomalainen ulkosuomalaiset ulkosuomalasiet UNHCR uniapnea Unkari uriah heep USA uskonto Uusi Etelä-Wales uusi työ Uusi Vuosi Uusi Vuosituhat Uusi Vuso uusivusi Uusmedia Uvbuntu vaalit vaalitilaisuus vaellussauvat Vagaaniruoka vaiva vakiintuminen valaat valkoinen Australia valkoinen valas Vanha talo vanhemmuus vanhemmuus. vankila vapaaehtoistyö Vappu Varna vauva vauva-arki vauvauutiset vegaairuoka vegaani vegaanihaaste vegaanijuusto vegaanijuustot vegaanimajoitus vegaanimakkara vegaanin ravitsemus vegaaninen Espanja vegaaninen juusto vegaanirakkaus vegaaniruika vegaaniruoka vegaaniruoka kasvisruoka vegaaniset juustot vegaanit vegaanituotteet vegaanius vegaanyhteisö Vegaia vegan vegan. veganismi vegetarian vegfest veneretki Venäjä venäjän kieli venäläiset verenpaine vesihuolto vesisade Victoria Video video. videoblogi videokamera videokirje videoloki vieraat Vietnam Vietnam. vietnamin kielinen kirjallisuus vihannekset vihis vihreät Viisumi viisuminhaku violife Viro virus Vlog vlogi vloki vogulit Voietnam Voito Pokela Vung Tau vuodatus vuoret vuoristo Vuosaari vuosi vuosi 2001 vuosipäivä vuotavat hanat väkivalta välikatto Wapit wheaty Wheelie Wilmersburger Woodstock WWOOF Y2K ydinvoima yhteisöasuminen yhtisöasuminen YK yksin yksinkertaisuus yksityiskoulu yksivuotias ympäristö ymäpristö ystävät äiti äänesys ääniblogi Ääniblogi. äänikirja äänikirjat äänivlogi
Näytä enemmän

Käyttöehdot

Kaikki sisältö, jota ei ole lainattu lähde mainiten, on aina tekijän omaisuutta ja pysyy sellaisena. Tekstit on kivjoitettu ja julkaistu Australiassa, Ukrainassa, Malesiassa ja Vietnamissa Googlen kansainvälisille palvelimille..

Tämän blogin sisältö on jaettavissa noudattaen Creative Commons -lisenssiä CC BY-NC 4.0

. Se tarkoittaa sitä, että kaikkia tämän sivun tekstejä ja kuvia saa käyttää, jakaa ja sovittaa sillä ehdolla, että alkuperäinen lähde mainitaan: Timo Tropiikista ja/tai Tim Sippala sekä tekstin, kuvien että videoiden ja kaiken muun sisällön kohdalla. Tämän lisenssin käytön on oltava ei-kaupallista. Kaupallisesta käytöstä on sovittava erikseen tekijän kanssa.

Lisenssi ei ole voimassa selvästi kuvakaappauksiksi tunnistettavissa kuviss, esim. Google maps tai Google Earth eikä tekstien kohdalla myöskään silloin kun lainataan sanomalehtiä. Lisäksi lainaajan on muistettava, että julkaisumaan lait ajavat tämän lisenssin edelle.