2022 06 kesäkuu - Elämä voittaa!

 

  •  Kuvat kesäkuulta 2022  Googlen kuvapalvelusta
  • Videota: Kooste Kuukauden kuulumiset  
  • 28.6. kuvattu käynti takapihalla ja sen jälkeen kooste pojan leikistä edelisen videon jälkeen
  • Pyöräilyä 18.6   . 
  • Pyörällä lähikaupunkiin . Tämä on myös ääniblogi. Kertoilen pyöräilyn lomassa. 
  • Pojalta juttu luistaa , minuakin hämmästyttää miten hyvin hän osaa ilmaista itseään myös englanniksi. Äidilleen hän kuuluu selittävän asioita myös vietnamiksi. 
  • Äitinsä kuvaamaa videota: Poika ja musta koiranpentu  , valkoinen koiranpentu, Poika ja pullo,  



Tässä minä istun ja krjoitan kannettavaan tietokoneeseen kytketyn 19-tuuman näytön ja 45-asteen kulmaan asetetun näppäimistön äänresä, ilmastoidussa huoneessa, jonka seinät ovat muovia. Ikkunaaei ol ole, mutta ulos pääsee kätevästi muutamassa sekunnissa.  Tämä on se tuttu huone, jossa usein leikimme ja puuhastelemme pojan kanssa.  Tietokoneen lisäksi on juoksumatto, vaatekaappi ja makuualkovi.  Seinien hyllyillä on runsaasti säilytystilaa erilaisille työkaluille ja muulle rojulle. 
Tuohon kuuakuden koostevideoon olen kuvannut huonetta ja itseäni tuolla uudella kameralla, josta kerron jäljenpänä. 


 

Makuualkovi on lattiasta korotetun vaatekaapin takana. Sen yllä on myös toinen makuutila, parvi, joka ei ole täydessä käytössä.  Seinillä on muovitarraa lisäämässä lämpö- ja äänieristystä  Siniselle tarralle on liimattu Erikin autotarrojen lisäksi Ukrainan auringonkukkia. Ukrainan sinikeltainan lippu liehuu tuulettimen puhaltaessa.  Tuuletin on liki aina päällä, samoin ilmastointilaite, jonka termostaatti on säädetty 27 asteeseen. Ulkona on yleensä iltapäivisin n. 6 - 8 astetta lämpimämpää ja kosteaa.  Sähkölasku on noin miljoona Vietnamin dongia kuussa, euroissa se tekee viitisenkymmentä. Täkäläisittäin se on aika korkea, kun ihmisillä ei useinkaan täällä maalla ole ilmastointia eikä vedenlämmitintä niin kuin meillä on minun toimieni ansiosta.   

Ukraina on läsnä muistoissa ja ajatuksissa nyt kun maa on jo neljättä kuukautta ollut Venäjän julman hyökkäyksen kohteena. Jotkut ennustavat sodan kestävän vuosia sillä Ukraina ei anna periksi. Toisaalta ei NAT, Yhdysvallat eikä muu länsikään ole riittävän aktiivinen auttamaan Ukrainaa kaikilla tavoin niin, että pahuuden valtakunta Venäjä saataisiin viimeinkin murskattua ja nöyryytettyä täysin. Niin kävi Japanille vuonna 1945. Se vaati kaksi ydinpommia. Ehkä sellaisia tarvittaisiin myös Venäjän kukistamiseen vaikka sillä itselläänkin on on ydinaseita.  Ne kun saisi jollain tavalla riisuttua.  Missään tapauksessa en haluaisi nähdä tilannetta, jossa Venäjä saavuttaisi millään tavalla yhtään mitään etua  Se olisi maailman suurin vääryys. Mitä enemmän se maa kärsii sitä tyytyväisempi olen. Senkin uhalla, että sen hajoaminen synnyttäisi useita paikallisia konfliketja, toivon sitä. 

Huumori, meemit, taide, musiikki ovat lääkettä sielulle tässä järkyttävässä tilanteessa. 



Asia tekee todella kipää sekä henkisesti että fyysisesti. Erityisen kipeää tekee se henkiökohtainen kosketus, joka minulla molempiin maihin on: Ukrainassa vietetyt 6 kk vuonan 2016 ja kuukausi vielä seuraavana, se että olen entinen "russofiili", yksi niistä, jotka näkivät suuren toivon perestroikassa 1980-luvun lopulla, Neuvostoliiton hajoamisessa, jotka halusivat unohtaa hyökkäykset Afganistaniin, Tsetseniaan ja Georgiaan, Krimin miehityksen, ihmisoikeuksien loukkaukset Venäjällä kautta historian. Nyt mietityttää, että oliko se innostus kielestä ja maan kokeminen läheiseksi, jopa Neuvostoliiton, Karjalan evakon jälkeläisen Tukholma-syndroomaa.  Aiemmin oletin sen olevan slaavilaisen veren vetoa, mutta ainakaan geneettinen DNA-testi ei heittänyt minua Itä-Euroopaan vaan täysin Länsi-Eurooppaan, 95-posesnttisesti Suomeen. Itä-Eurooppa ja slaavit on ainakin FTDNA:ssa listattu erikseen. 



Musiikki, erityisesti ukrainalainen musiikki on tässä tilanteessa lääkettä sielulle.  Olen maaliskuusta lähtien pyrkinyt tietoisesti korvaamaan venäläisen musiikin ja vähän kielenkin ukrainalaisella. 


Suomesta tulee sittenkin NATO-maa, samoin kuin Ruotsista. Onneksi Turkin Erdogan ei pystynyt estämään sitä. Ainakin nyt kuun lopussa näyttää siltä, että jotain siitä tulee. Suomi ja Ruotsi on kutsuttu jäsenyysneuvotteluihin.  Olen jyrkästi Suomen NATO-jäsenyyden kannalla.  Mitä suurempi vastavoima saadaan Venäjälle, sen parempi.  Suomen turvallisuudesta en niin tiedä, ehkä sekin paranee hieman, mutta minä riemuitsen eniten siitä, että Suomi kuuluu nyt kiistatta länsileiriin, YYA-ajat ovat lopullisesti ohi. Venäjä on julma roistovaltio ja siten sitä pitää kohdellakin.  


Lakritsinhimo 



Toukokuun aikana sairastettu korona, todennäköisesti Omikron-jälkitauti, pitkittynyt covid, teki minut todella väsyneeksi, ja sitä väsymystä pahensi ruokahaluttomuus, kyvyttömyys syödä, koska kaikki suuhun pantu aiheutti yököttävän tunteen.  Toukokuun kirjoituksessa kerroinkin heikotuksesta ja epäilistä, että minulla olisi joko liian matala tai korkea verenpaine. Ei ollut vaan heikotus johtui ilmeisesti syömättömyydestä ja/tai jostain ruuansulatukseen liittyvästä häiriöstä. Yritin pakottaa itseni syömään. Vanhat tutut suosikkini: itse tehty intailaisyylinen leipä ja papupohjaiset curryt ja vastaavat eivät menneet alas. Niiden sijasta aloin kuuntelemaan mielitekojani: kaurapuuroa, omenamehua, mustaherukkaa, mustikkaa. Niinpä kaurajugurtin asemesta aloin syömään aamuisin kaurapuuroa. Se maistui omenakutoiden ja mustaherkkahillon tai mustikkahillon kanssa. Jatkuvasti teki mieli myös lakritsia. Aloin tutkimaan, mitä on netin kautta tarjolla. Oli jopa Pandaa, mutta todella korkeaan hintaan, 800 grammaa yli 30 eurolla.  Tämä 450 gramman erä maerikkalaista Twizzlers-lakritsia tuli postikuluineen n. 8 eurolla.  Myöhemmin tilasin vielä 2 pakkausta lisää. Aloin myös valmistelemaan omaa lakritsi- ja slamiakkituotantoa. 





Eikä se kauaa mennytkään kun olin tehnyt jo ensimmäiset salmiakkikarkkini.  Olin toki aloittanut prosessin ja yli 10 vuotta sitten Australiassa tutkimalla mitä nk. "salmiakki" sisältää. Ensimmäinen oletus on ammoniumkloridi.  Kuvitellaan että maku ja väri tulevat siitä tai vähintääkin lakritsijuuresta. 
Minä olin jo oppinut siitä pois ja päätellyt, että salmiakkikarkkeja voidaan valmistaa jopa ilman ammoniumkloridia.  Vähintään yhtä tärkeää on niiden lisäksi ja maun kannalta vieläkin olennaisempaa anis ja turkinpippureiden kohdalla chili. 




Näistä aineksista: ammoniumkloridi, anisjauhe, lakritsijuurijauhe, fenkoliauhe, chilijauhe, sokeri, kaakojauhe sitten sekoitin kuviana jauheen, jota voisi kutsua nimellä salmiakkijauho.  Sitä voi pistää puoli teelusikallista suuhun ja tuottaa itselleen turkinpippurimaisen aistimuksen. Tai sitten sitä voi sekoittaa melkein mihin vain. Minä kokeilin mm. mustikka- ja mustaherukkahillon kanssa. Myös agar-agarista saostin kiinteän tahnaan, johon sitten sekoitin tätä jauhetta. 





Julkaisin Facebookissa ja instagramissa myös provokatiivisen kuvan siitä, miten lakritsipötkön aiheuttama mielikuva muuttuu, jos sitä ei muotoile tangoksi ja tee siihen kierteitä vaan jättää sen epämääräisiksi pökäleiksi.  Vielä kun viereen lorottaa sitruunamehua tai muuta kellertävää nestettä.  Voitte kutsua minua pervessiksi pissa- ja kakkahuumorin lähettilääksi, mutta minulle tämä on vähintään yhtä paljon ihmismielen tutkailua.  

  
Hyllyn kulmaan kiinnitetty kännykkäteline ja sen alla omalla valaisimellaan valaistu alusta. Näiden avulla saa skannattua kuviksi tekstiä ilman että kuvaan tulee heilahdusten aiheuttamia epätarkkuuksia. 


Kaikissa kuvissa näkyy likatahrojam osa niistä on pojan muovailuvahaa tai hänen tussilla tekemiään korostuksia. Osa on kyllä myös minun jäljiltäni. Edes kuvissa pitäisi kiinnittää enemmän huomiota asiaan.  



Pelko ja viha 

Kirjoitan mielestäni paremmin Facebook-kommentteja kuin tämän blogin tekstejä.  Tästä nykyisestä tilanteesta, jossa Venäjä jatkaa Ukrainan moukarointia, murhaamista, raiskaamista, mollaamista, vastasin Facebook-ryhmän kirjoitukseen.  

Tässä kirjoitus: 
"Minä oikeasti pelkään. En pelkää henkeni puolesta (olen vanha lapseton leski), pelkään että tulevat sukupolvet eivät saa elää vapaassa Suomessa. Isoisäni taistelivat sen puolesta, onko nykyisistä sukupolvista samaan? Venäjä on tosissaan, tarkoitus on vallata kaikki entiset alueet takaisin ja minä pelkään että nykyiset valtiot (niin Suomi kuin muutkin) tajuavat sen liian myöhään. Jos nyt ei Ukrainaa puolusteta kaikin voimin, kaikin asein niin turhaa on jälkikäteen jossitella. Herätkää, nyt on korkein aika!"
Ja minun vastaukseni: 


"Minä pelkään, tai olen huolissani vähintäänkin: ihan myös sitä, mitä pitkäaikaisia vaikutuksia on myös itseeni tällä, että aina uutisia lukiessa on tunne, että saa turpaan, joku lyö kirveellä palasiksi sitä mihin on uskonut. Suomen ja Euroopan, koko maailman puolesta pelkään sitä, että minkälainen helvetti maailmasta tulee, jos oikeus ei tapahdukaan ja Venäjää ei pystytä murskaamaan joidenkin idiottipoliitikkojen sinisilmäisyyden ja lyhytnäköisen oman edun tavoittelun vuoksi. Asun myös ison Kiinan naapurissa Vietnamissa, olen ihastunut Taiwaniin tuossa naapurissa ja tunnen sitä aika hyvin, kuten Ukrainaakin. Täällä pelätään Kiinan ottavan nämä pienet naapuriinsa haltuun myös sotilaallisesti ja kulttuurisesti, taloudellisestihan se on jo tapahtunut hyvin pitkälle.

Minulla on täällä pieni poika, jonka puolesta välillä pelkään kaikkia tulevaisuuden uhkia. Onneksi kuitenkin olen luonteeltani optimisti ja uskon hyvän voittoon. Toivottavasti se usko palaa entiselleen."

Minä myös vihaan, minä vihaan Venäjää ja venäläisiä, en ihan yksiselitteisesti ja poikkeuksetta. Ehkä tämä ambivalenssi tekeekin tilanteesta vielä vaikeamman henkisesti. Olisi kuin vanha hyvä kaveri, jota olet ihaillut ja kunnoittanut vuosikymmeniä, yhtäkkiä hyökkää toisen hyvän kaverin kimppuun, haluaa tappaa ja tuhota tämän. Ei se Venäjän hyökkäys alkanut tosin yhtäkkiä vaan sitä on jatkunut jo vuosikausia, mutta kyllä tuo helmikuun 24.päivä tänä vuona 2022 oli järkyttävyydessään havahduttava tapahtuma, joka toi kaiken pinnan alla kyteneen saastan esille. 

Olisi kammottavaa elää maailmassa, tai tietää poikani joutuvan elämään maailmassa, jota hallitsisi Venäjä, ihmisyyttä polkeva diktatuuri. Yhtä kammottavaa olisi, jos tuo diktatuuri olisi Kiina. Tosin uskon, että Kiina käyttäisi vähän lempeämpää valtaa, etupäässä taloudellista, ainakin niin kuan kun kukaan ei uhkaa sitä valtaa.  Saatan toki olla päätelmässäni väärässä: ehkä Kiinan vallankäytöstä vain ei ole kerrottu kaikkea siten kuin Venäjän.   

Taas uusi kamera 

Minä olen elektroniikan kuluttajana mahdollisimman epäekologinen, sellainen joka ostaa monta halpaa peräkkäin kuvittelevan, että se on parempi kuin ostaa yhden hyvänn ja kalliin. Ostan keskihintaisia Android-puhelimia noin vuoden-kahden välein. Nykyinen luurini Redmi Note 9 täyttää joulukuussa kaksi vuotta. Se on vielä ihan hyvä mitä nyt akkua kuluu aika tavalla varsinkin Saigonissa matkaillessa.  Muilta ominaisuuksiltaan puhelin on riittävän hyvä.  Naarmuiset kameran linssit ja sormenjälkitunnistin ovat vain pieni kiusa. Ehkä ostan uuden Redmi Noten (11) ennen nykyisen kaksivuotispäivää. 

Pelkällä puhelimen kameralla pärjäisi ihan yvin. Sen saa asennettua jopa polkupyörään kun tarpeeksi väkertää ja videon laatu on hyvä. Myös tärinän ja räminän suodatus toimii paremmin kuin monissa kypäräkameroissa. 



  

Kuitenkin olen ostellut erilaisia kameroita jo vuosikausia.   Jo Australiassa pyöräillessäni v. 2013 haaveilin kypäräkamerasta, sillä monet pyöräilijät suosittelivat sellaista autojen seassa puikkelehtiessaan. 


Vasta vuonna 2017 kun olin lähdössä Kiovasta, päätin soijoittaa yksitysopetuksella tienaamistani rahoista n. 120 euroa  SJCAM 5000 -kameraan. Se olikin sitten hupia Suomessa, Salossa, Helsingissä, Inkoossa. Pääsin jopa siskonpojan motskarin kyytiin ja tuloksesta tein "kaahausvideon" kääntämällä sen lopusta alkuun ja nopeuttamalla sekä muokkaamalla siihen sopivan "musiikin".  Ätini vierashuoneen ikkunasta kuvasin timelapse-videota aamunkoitteesta


Sain hyvän kuvan myös vanhasta tutusta yöpaikastani asuntovaunussa veljeni pihassa Nurmijärvellä.  Tässä kamerassa ei vielä ollut perspektiivin korjausta vaan vääristymät jäivät kuvaan kertoen kalansilmälinssistä tai laajakulmalinssistä. 



Helsingin katunäkyvmiä tuli kuvailtua yli toistasataa.  Ujostutti vähemmän kun kamera oli pieni, nyrkkiin mentävä. Olisipa ollut sellainen jo aiemmin, esim. vuonna 2002 Singaporessa kun olin juuri muuttanut sinne Suomesta. 


Myös lentomatkalla Suomesta Moskovan kautta Hanoihin kamerasta oli iloa. 


Yritin ottaa ilmakuvia myös Terijoen-Koiviston suunnalta kun koneen karttasovellus näytti meidän olevan niillä tienoilla. 


Saavuttuani kesäkuun alussa Vietnamiin, huomasin, että kameran linssi oli rikki. Se toimi vielä jonkin aikaa, mutta sitten lakkasi toimimasta.  



Syyskuussa ostin uuden   SJCAM 4000 AIR -kameran, jolla kuvailin pari vuotta kunnes  sekin meni huonoksi takapihan mökkirähjässä seisytään. Siellä se putosi pari kertaa veteenkin. 



SJA10:n ostin elokuussa 2020 ensisijaisesti Saigonin ja Vung Taun reilluilla vaatteissa pidettäväksi turvakameraksi.  Siitä kuitenkin naarmuttui linssi heti alkupäivinä enkä ole tähän päivään mennessä saanut vaihdettua sitä uuteen. Ei ole löytynyt tarvittavaa varaosaa eikä sille paikalleen laittajaa.  tuo kuvassa näkyvä valkoinen läiskä on se "naarmu". Se lienee vain vioittunut heijastuksen poistokalvo linssin pinnalla? 

SJCAM A10 on kätevä turvakamerana ja muutenkin: riittävän iso, sopivan kokoinen nyrkkiin, riittävän iso kosketusnäyttö, helppo käyttää. Miinuksena se, että linssi naarmuttuu helpolla, koska on koholla ja se, että sivussa olevaa infrapuna-nappia painaa helpolla vahingossa.  Iso akku ja tukeva kuori tekevät siitä hieman painavan ajatellen varren päässä käytettynä, 



Saapa sillä aiankin kivempia panorama-kuvia helpommalla kuin puhelimella. 



Myös veteen ja veden äärelle kamera on turvallisempi viedä kuin puhelin.  Sen lisävarusteena on vedenpitävä kotelo. Niin oli myös aiempien SJCAMien, paitsi A10:n, mutta niitä ei tullut juurikaan käytettyä. 



Veden allakin voisi kuvata, jos vesi ei olisi näin savisen harmaata. ehkä joskus loka-marraskuussa kun joka paikka tulvii ja tässäkin on runsaasti uutta sadevettä, voisi koettaa paremmalla onnella. 



Satella ja kameran vedestä oton jälkeen täytyy muistaa pyyhkiä kotelon linssiä peittävä osa. Siitä, etten niin tehnyt, johtuu näiden vesikuvien harmaus. Tietysti täytyy myös oppia se, miten kauan kameraa pitää paikallaan kuvatessa. Tämä saattaa vaatia puoli sekuntia ennen kuin kuva on otettu. 

Lähikaupungissa käyn yleensä  vain silloin kun sinne on asiaa: korjauttamassa pyörääni, lääkärissä tai ostamassa jotakin, mitä ei kannata painon tai ison koon takia tilata netistä.  Se on minulle ihan erilainen ymopäristö kuin kotipiha ja kylä täällä viiden kilometrin päässä.  Tällaiset siistiksi laitetut puistot saavat minut melkein haukkomaan henkeäni ihastuksesta: miksi en tule tänne joskus aamulla istumaan ja ihailemaan.  Retkestä on myös video


Loppukuusta tämä tökerö, pyörän etukoriin kiinnitetty kamerateline oli jo historiaa, mutta uusi ei ollut vielä ihan valmis, koska netistä tilatut osat eivät olleet kaikki vielä tuleet.  


Selfie-tikku ja siihen liityvä kiinnitys tulivat ensimmäisenä.  Siinä on stanrdin mukainen kolmijalkaruuvi, jolla kameran mukana tulleen pidikkeen saa siihen kiini.  Jo näin saisi aikaan paremman ratkaisun: tuon itsekuvauskepin voisi työntää  pyörän etukoriin kiiinnitettyyn vaakasuoraan muoviputkeen ja kiristää sellaisellä pyöreällä ruuvin avaulla kiristettävällä metallirenkaalla, joita minulla onkin jo varastossa.   Tuo oikealla näkyvä ruma teipattu mötikkä on osa vanhaa systeemiä, jota myös parantelen. Sen sisällä on styroksia ja vaahtokumia, jotka vaimentavat metalliosia pitkin tulevia ääniä. Sen voi sitten kiinnittää välikappaleeksi pyörässä jo olvaan kännykkäpidikkeeseen.  Tuohon mätikkään kun laittaa vielä komijalkakiinnikkeet sekä yläruuviin että sivulle, saa monipuolisemmat kuvakulmat.  







 Kolmijalkaan standrikiinnityksellä emenvät sekä puhelin että minikamera, niiden sekä pallonivelillä varustettujen lisäosien avulla saan enemmän liikkuvuutta mutta myös vakautta telineeseen. 

Muovitetun huoneeni liukuoven takana on vaimon perheen valtakunta, tosin heti ovan lähistöllä on minun ruokailutilani, jossa säilytän myös ruoka-aineitani muovilaatioissa, jotteivät hiiert, muurahaiset ja torakat pääsisi apajille..



Käytän samaa tilaa ja hellaa, mutta eri välienitä kuin eläintuotteita kokkaava vaimo ja hänen äitinsä. Haavenni omasta vegaaniparatiisista on siis edelleenkin toteutumatta. Haluan sellaisen, koska olen lapsesta saakka ollut herkkä eläintuotteiden hajulle, erityisesti paistetun lihan tai kalan.  Ne saavat minut oikeasti voimaan pahoin.  Katossa näkyvä folioeriste, itse asiassa enimmäksen kuplamuovia, on minun asentamaani. Aion laittaa sitä enemmän myös seiniin. 

Tähän huoneeseeni teen myös jatkuvasti pieniä parannuksia. Kuvassa näkyvä kirkas lamppu on osa tuota skannauspistettä, jota käytän kuittien ja pienten ohjekirjasten,  netistä tilattujen pakkausten kuvaamiseen niin, ettei teksti sumene kameran heilahdusten ansiosta silloin kun kuvaa vapaalla kädellä. 





Volgansieni eli kombucha on ollut päivittäisessä käytössäni jo vuosia. Nyt teen sitä ilmastoidussa huoneessani styrox-laatikossa, jossa valmistan myös kaurajugurttia.  paria päviää ennen juoman pullotusta lisään siihen punajuurta ja inkivääriä hienoksi jauhettuna. Sitten pullotusvaiheessa siivilöin ne pois.  Käytän tulosta janonuomana jääveteen sekoitettuna. Sitä juon pitkin päivää. 




Kuun viimeisenä päivänä saapui kauan odottamani puutarvara, pöllistä sahattuja eri laatuirisia ja levyisiä paljoja. Osan niistä voin käyttää puutarhassa aidanseipäinä, osan talossa raketeluun. Aloitin keittiöstä tekemällä hyllyn ruoka-aineiden ja astioiden säilytystä varten. Samana päivänä saapui myös kameraan tarkoitettu ulkoinen mikrofoni. Sitä en päässyt vielä kokeilemaan tositoimissa. 

 



Nettikaupasta tilattuna saapui kuun loppupäivinä myös kuan kaivattu appuneuvo: metallinen rengas, jonka voi laittaa mutteripannun ja kaasuhellan polttimen väliin niin, että pannu ja muut pienemmän keittoastiat pysyvät pystyssä. Minä keitän kahvini mutteripannulla joskaan en espresson vahvuiseksi vaan vähn miedommaksi. Senkin sitten laimennan sokeroidulla soijamaidolla. 



Minua vuotta vanhempi siskoni, perheen esikoinen, täyttää heinäkuun alussa 60 vuotta. Niin se aika vain kuluu. Meistä kuudesta lapsesta kaikki ovat vielä elossa ja iältämme  kaikki olemme nyt 50 ja 60 ikävuoden väliltä. Nuorin täytti 50 juuri ennen pandemiaa. 

Pitkästä aikaa harrastin ääninäyttelemistä eli luin ja äänitin lukemani  Aleksei Navalnyin kirjoitukset vankiolasta numero 70 ja 71sekä  tein niistä Youtube-videot


Kuvamuistoja




Isovanhempieni hääkuva oli esillä Saloisten kotiseutumuseon vanhojen hääkuvien näyttelyssä. 
Lahja Maria os. Mäntylä ja Erkki Johannes Sippala 


2017 kesäkuussa, Cairns, Queensland, Australia.  Siitä on myös blogikirjoitus tässä blogissa aiemmin. Silloin asuimme vaimoni kanssa siellä, kävimme molemmat töissä ja minä sain häärätä pihalla ja puutarhassa vain vapaa-aikoina.  Iltapäivällä oli hyvinkin lämmintä, mutta aamuvarhaisella saattoi olla jopa +15 paikkeilla. Se tuntui kylmältä. Piti ihan takkiin ja pipoon pukeutua. 



2012 vietin touko- ja kesäkuun Suomessa. Oli todella ihastuttavaa aikaa. Kävin niin monessa paikassa, mm. Oulussa kesäkuun puolivälissä. Asuin entisen ylioppilaskylä Välkkylän tiloissa toimivassa kesähotellissa. Nyt taloissa asuivat tietääkseni keskiasteen opiskelijat, kun kaikki yliopisto-opiskelijoiden asuntolat taisivat olla kaukana Linnanmaalla päin. 


Silloin kun minä vaikutin, välillä myös opiskelin Oulussa vv. 1984 - 88, olivat humanistisen tiedekunnan laitokset Kasarmintiellä entisen Åströmin nahkatehtaan talossa ja sen viereisissä. Yksi rakennuksista oli vielä jäljellä. Tuosta vähän eteen päin, entisen kasarmin alueella on Intiön vesitorni ja sen liepillä Vesitornin mäellä oli kerrostalo, jossa asuimme minun ensimmäiset kuukauteni. Pian kuitenin muutimme keskustaan johonkin puuröttelöön, koska isäni sai potkut armeijasta, tai ainakin tiedon, että juopposeikkailujensa seuruksena hänellä ei ole mahdolisuuksia edetä sotilasurallaan. Näin minulle on kerrottu. 

 Tuli käytyä monet tutut paikat kävelleen, koska ilmat suosivat kävelijää. Myös tuttuja tapasin. Kävin entisen yliopiilastalo Rauhalan pihakonserteissa: ainakin Garbo, Erin, Radiopuhelimet ja Tumppi Varonen tuli koettua. 


Tuolta ikimuistoiselta Suomen-reissulta on paljon muistoja eri puolilta Suomea. Se oli ensimmäinen kerta syyskuun 2002 jälkeen kun kävin Suomessa. Etukäteen aprikoin, että viihdynköhän siellä edes viikkoa.  

xxx


Vietin Oulussa myös jonkin verran aikaa Marjan kanssa, johon olin tutustunut vasta 1990-luvun lopulla kun olin ollut Oulusta poissa jo kymmenisen vuotta.  Hän taisi olla ensimmäinen ihminen, jonka kanssa tekstiviestittelin vähän pidempään. Se taisi olla Uudenvuoden  1999 aattona kun olin lentänyt Oulusta Helsinkiin. Meillä oli ollut hänen ja parin muun kaverin kanssa venäläinen ilta, johon minä olin kokannut.  En ollut sisäistänyt tekstailua, joten muutaman viestin jälkeen soitin ajatellen, että hän haluaa jutella. Hän oudoksui sitä. Myöhemmin olen siirtynyt samoille linjoille: ei puhetta vaan teksti riittää. 


Nyt kesäkuussa 2012 Marja näytti minulle torin web-kameran, jonka sivulla saattoi käydä katsomassa itseään vilkuttamassa, Paska kaupunni -seinäkirjoituksen ja hautausmaan. Hän vei minut opastetulle kierrokselle hautuumaalla. Se oli ihan mielenkiintoinen.  Hän oli jo varoittanut, että hänen pitää lähteä ennen kierroksen loppua. Hän lähtikin ja hyvästellessämme kertoi nopeasti, että hänellä on parantumaton syöpä. En kunnolla edes kerinnyt sisäistämään uutista. Ehkä torjuin sen melessäni. Enää emme sen jälkeen tavanneet,. Facebookissa toki pidimme yhteyttä jonkin verran komemntoiden ja välillä viestien. Juhannksena 2015 epäröin yhteydenottoa. Jätin sen viimeiseen päivään tai sitä edelliseen. vastaus tuli vasta kun oli jo junassa matkalla Kajaaniin.  Vasta kahden vuoden päästä siitä hän tuli taas mieleeni ja kävin hänen FB-sivullaan. Se oli muistotilassa.   Otin yhteyttä hänen profiilissaan näkyviin sukulaisiin. Veljen vaimolta sain tietää hänen menehtyneen vuonna 2016. 




2012  Oulun torin nettikamerassa.  Vuonna 2016 en vielä tiennyt  Marjan kohtalosta enkä aktiivisesti edes sitä, että hänellä oli syöpä. Vasta kun kuulin asiasta v. 2017 tai 18, se palautui mieleeni.  Muuten tuona vuonan 2016 menehtyi kaksi kaveria: serkkuni Lasse ja entinen työkaverini Heinosen Jussi. Molempien kanssa pidimme yhteyttä Facebookin kautta ja olimme myös tavanneet: Jussin kanssa kuukautta ennen hänen kuolemaansa ja Lassen kanssa vajaata vuotta aiemmin.  



Vuosi 2013 oli minun 50-vuotisjuhlavuoteni ja sen kunniaksi tuli matkailtua oikein kunnolla. Tammikuun lopulla olin palannut pitkältä Taiwanin-matkaltaan Sydneyyn. Sieltä lähdin maaliskuun alussa pyöräilemään kohti Adelaidea. Adelaidesta sitten lensin Brisbanen ja Kiinan Guongzhoun kautta Suomeen.  Sieltä sitten lähdin vapun jälkeen matkaan. Muutamassa viikossa olin tullut Viron, Latvian, Liettuan,  Puolan, Tsekin, Itävallan, Slovenian, Kroatian ja Serbian kautta tänne Bosnia & Herzegovinaan, joka kauneudellaan hurmasi minut. Myös muuten täällä oli miellyttävää olla. Mostariin pysähdyin muutamaksi päiväksi, mutta sitten oli pakko lähteä takaisin päin kohti Suomea, josta olisi heinäkuun lopulla lento takaisin Australiaan. 
2013  Mostarissa 




2016 kesäkuun puolivälissä tuli jo kolme kuukautta täyteen Ukrainassa, joten viisumiton oleskeluni päättyi. Juuri ennen sitä piti lähteä pois, jälleen Suomeen, kuten jo neljänä aikaisempana kesänä. Kiovan aluueel olevassa Makarivin pikkukaupungissa ja sen liepeillä luonnossa vietin pari päivää ystäväni Olegin luona, mm. juhlien erään hänen kaverinsa syntymäpäiää.   Maaliskuussa Makariv joutui venäläisten tuhotöiden kohteeksi kuten niin moni muukin kylä ja kaupunki alueella, Bucha niistä surullisimpana esimerkkinä. Oleg ja hänen perheensä ovat kuitenkin edes hengissä vielä. 
Minä ja Oleg  6/2016 


Luettua 


Heikki Turunen, Timotein tuoksu 

Kirjoitin Facebookin Kirjoja kaikille -ryhmässä teoksestä näin: 


Heikki Turunen lienee vanhemmille ihmisille tuttu Simpauttaja-romaanistaan ja sen pohjalta tehdystä elokuvasta.  Viime vuonna hän julkaisi "testamenttinsa" nimeltään Timotein tuoksu. Valitsin sen kuunteluun Celianetin etusivun suosituksesta.  Ajattelin katsoa ainakin vähän alkua, mitä se vanha jäärä on saanut aikaiseksi. En osannut odottaa sellaista yllätystä, joka tuli toisen vanhan jäärän, Pirkko Saision, kohdalla, jonka teos Passio oli todella vaikuttava kokemus.  Meinasinkin jättää kirjan kesken kun alussa luodaan vasatkkainasettelu nykynuorten ja kirjailijan oman ikäpolven välille: kyllä meidän nuoruudessa asiat oli paremmin, elämä aitoa ... jäkäjäkä, samanlainen kätisijä kuin Hannu Salama ... 

 Mutta ei, onneksi kohta rävähti esiin sellaista sanankäyttöä, että oksat pois: Juice Leskisen, Antti Heikkisen laulumailta mehevää kerrontaa ja maalaishuumoria, tunnelmia, eläviä ja kiinnostavia henkilöitä. 

Kyllä Turunen yllätti melkein yhtä rankasti kuin Saisio, joskin hänen aiemmasta tuotannostaan  tutummilla teemoilla, mutta sen verran hyvin kerrottuna, että tuntuu ihan tuoreelta. 

Linkissä arvostelu teoksesta. 

Se löytyy siis myös Celiasta äänikirjana. 


Leikitäänkö 

Tästä teoksesta kirjotiin samaisessa Facebook-ryhmässä: 

Leikitäänkö? Lasten kaverisuhteet 1900-luvun Suomessa.
Teijät Antti Malinen ja Tuomo Tamminen.
Tässä kirja, joka kirvoittaa monilla esiin kaikenlaisia muistoja lapsuudesta. Se kertoo lasten kaverisuhteista 1900-luvun Suomessa. Teos ei ole kaunokirjallisuutta eikä kuivaa tiedettä vaan jotain siltä väliltä, elämänmakuisia muisteloita ja analyysiä rinta rinnan. Kertomuksia siitä, miten elämä, leikit, koulu, asenteet ovat muuttuneet sadan vuoden aikana. Kiertokoulusta älypuhelimiin ja konsolipeleihin, maaseudun syrjäkylistä kaupunkien lähiöihin.
Oli minulle todella nautittavaa kuunneltavaa. Siinä tuli useasti peilattua omaa lapsuutta sekä isovanhempien ja vanhemopien kertomia tarinoita kuultuihin.
Lainasin äänikirjan Celiasta.

Linkki esittelyyn. 


Olen jo uesin kertonut lukuharrastukseni olevan mahdollista enisen Näkövammaisten kirjaston, nykyisen Celian tarjoamien, netistä ladattavien, äänikirjojen ansiosta.  Niitä kuuntelen useinkin muiden toimien ohella, esim. puutarhassa kaivellessa tai pyöräillessä, ruokaa laittaessa, syödessä. 











Kommentit

Tunnisteet

2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2025 2025 toukokuu 210 211 212 2203 50-vuotispäivä Aamu aamulenkki Aasia Aasialainen kasvisruoka abhayrab Adelaide Adviware Aeroflot Afganistan Airasia airbnb Airut Ajahn Brahm Alicante alkuasukkaat amalgamipaikat Ananda marga ankanpojat ankat ankka ankka ja koira ankkalammikko Anne Rintala anoppi anteeksi Antti Heikkinen apinat arkielämä Armas Latvakoski aromipesä asettuminen ashtanga asuinyhteisö asumisoikeusasunto. asumusero asunnon etsintä asunnon vuokraus asunnonvaihtosuunnitelmat asunto asuntojono aurinko aurinkorannikko Auroville Australia Australian kansalaisuus Australian karjakoira Australian suomalaiset Australian vaarat Austrlia Austrralia auton huolto autonromu autot Avantouinti avioituminen avioliitto Bali Balkan bambuhiiliburgeri banaani banaanikasvi banaaninlehtikontti banaanit Bangkok Barcelona Beatles Benton court Bicheno Bill Sippo Birsbane bloggaus blogit Bluey Bogor Boney M Borneo Bornoe Brisbane buddhalaisuus Buddhan syntymäpäivä bulgakov Bulgaria Bura Burdekin Burma Myanmar bussikyyti Cairns Cairnsin ilmasto Camberra Cameron highlands Caravonic Caravonica Cariad farm sancturary Carins cats Celia-kirjasto Changi Cheezly Chernobyl Christine Milne CIMO Coopers plains couchsurfing covid-19 covid19 cykloni Dalat dating Dio DNA-testi DNA-testit Douglas druianesanssi Dublin Duc Trong durian durio ekologia ekotalo ekotrillerit elokuu elokuu Australia Elvis eläimet eläinlääkäri eläinräääkkäys eläinten oikeudet eläintuotanto eläinuhri energiansäästö englanniksi Englannin kieli epäonnistuminen eristys ero Esa Pelkonen esikoulu Espanja etäsuhde Eurooppa Europe Eve Hietamis extrawheel festivaali festivaalit Filippiinit Filippinit Filipppiinit Findon creek Finland Finnair Finnish foxy Freukkarit fruitarismi Gaza gluteeniton pitsa Gokul jooga Greata Thunberg haastattelu haju Hakaniemi Halla-aho Halong bay halvat bussilinjat Halvat lennot hammashoito hammasoito hampputofu Hanoi Hanoi. hantit hapankaali hapankurkut hapanleipä hapatus haploryhmä I-M253 Hare Krishna liike harkova Hassisen kone hautajaiset hautajaisrituaalit hedelmät hedelmätarhat hefu Heidi köngäs Heikki Huhtanen heinäkuu Heinätyöt helle helmikuu Helsingin Sanomat Helsingin yliopisto Helsinki Henry Zalkin hiivaviutaleet hiljaisuus hiljaisuusretriitti hipit hippiauto hippijuhlat hippikylä hippimeininki hirmumyrsky hirviöt hme Ho Chi Minh City hoitoala Hong kong hostelli hpit huhtikuu huijaus Huojuva lato huono selkä huumeet hyönteiset hämähäkki hääjuhla hääpäivä Häät häät pyörätuolissa ihmissuhteet Iisalmi ikävä ilmastonmuutos Ilosaari Ilovaarirock iltatori in english too In memoriam Indonesia Indonesia. Intia intialaiset Irlanti islam israel isyys Italia itsari itsemurha itsenäisyyspäivä itäauto Jaakko Teppo Jaava Jakafta Jakarta Jakatta jakkiihedelmä jalkapallokoira jalosavu James Cook James Cook Yliopisto jamssiborssi Jane Palmer Jani Jattinen Japani Jeesus Jeltsin Jetstar Joensuu Jokisalo Pentti Jaakko jooga joogaa aloittelijoille joukkoliikenne Joulu jouluaatto joulujuhla joulukoristeet Joulukuu joululahjat joulunaika joulupäivä jouluterveiset journalismi joutsenet Joy Cavill Juhannus Julia Gillard jumalat juna juna vuorilla junamatkailu juoksu Jussi Halla-aho Jyväskylä jätehuolto jättipitsa jääkaappi kaaos kaasumyrkytys kaatosateet kadotettu sukupolvi kadotus kahvi kahviviljelmät kaihi kaihilasit kaihileikkaus Kaija Mesiäinen Kaivolan koulu Kaivosmies Kajastus kaksikielisyys kaksoiskansalaisuus Kambodzha kamerapuhelin kanahaukka kanakoppi kanat kansalaissota kansalaisuus kapselihotelli karanteeni karjakoira karjalanpiirakat karjatalous kasisruoka kasivsruoka kasvimaa kasvispiirakka kasvispruoka kasvisroka kasvisruoka kasvisruoka. kasvisruokafestivaali kasvissyönti kasvisuoka kaverit Kazakhstan keiju keinokastelu keinomykiö keinomyökiö keisari keittiö kengurut keski-ikä kesä kesä jouluna kesäjuhltat kesäkuu kesäleskeys Kevin Rudd kevät kidutus kieku kielenopiskelu kielteiset tunteet kielten opiskelu kieltenopiskelu Kiina Kiinalainen juhla Kiinalainen uusi vuosi kiinalainen uusivuosi kiinalaiset kiinalaisuus kiipeilyhyllyt kiipeilyhyllyt kissoille kiipeilytelineet kimppakämppä Kinnalainen uskonto Kiova kirjallisuus kirjat kirpputori kissa kissa-aitaus kissan hormonit kissat kissatalo kisäkuu Kito Kitti Kitti Sippala Kitti-kissa kivivilla koillinen koira koiran korvaleikkaus koiran kuolema koiran syönti koiran turkin parturointi koiranliha koiranpurema koirat koiravarkaat kokkospähkinä kolitelämä kolonoskopia kommuuni kommuunit konkurssi kookospähkinät korallisormisammakko korona koronavirus korrputio korvaleikkaus Kota Kinabalu Kota Kinalabu koti kotikoulu kotiruoka kotityöt koulu koulumaksut kouluruoka koulutus Krakova kriisi Kroatia krokotiili Kuala lumpur kuituhamppu kuivapaasto kuivuus kukat kukkatarrat kulkuri kulkurielämä kulkuriromantiikka kulkutauti Kultarannikko kulttuuri kulttuurierot kummilapsi kuntosali Kuolema kuolinilmoitus kuorsaus Kuranda kuristjakäärme kutina kuukakut kuuma vesi kuumuus kuvien katoaminen kylmäkaappi Kyogle kyytöt kävely kävelykärry käärme käärmeet Lada Niva Bushman lahja Lai Vung laiskuus lama Laos lapsen kieli lapset lapsi lapsi sairastaa lapsiperhe lapsuus Larissa Waters lasivilla Latvia lehdistö lehmänkakka lehmät lehtiartikkeli lehtijuttu Leichart leikkikäärme leikkipaikat leikkiraha lemmikit Leningrad lennot lento lentävä sikala lihansyönti lihantuotanto liikenneruuhka linnunlaulu Linux litsit Liverpool Loi Kratong lokakuu Lokakuu Australia Lolita loma lomakeskus lomakohde Lomakohteet Malesiassa lommo autossa luffa lukeminen lukemisesteisyys luomuliha luonnonmukainan rakentaminen Lviv lähdekritiikki Lähtö kodista lämpöeristys Länsi-Australia löytöeläimet Maailman tila maailmanloppu maalaiselämä Maaliskuu maanviljely maaseutu maaseutumusiikki maastamuutto maastopalot Machans beach Madir maidoton maisemointi maitohappokäymien maitohappokäyminen Maitreya majoitus makakit Makedonia Malesia Malseia Mango Manila mansit Markku Mutanen Marraskuu Marrraskuu Martti Miettunen masennus matkailu matkasuunnitelmat matkat matkustaminen matkustelu Matti Nykänen Maxi Mayakalenteri meditaatio Mekong delta Mekong-joen suisto Melbourne melu menetys meribiologia metabloggaus metallimusiikki metsälampi metsäpalot Michael Klaper Midsummer mielenosoitus mielenrauha mielenterveys miljonääri minicast miso misotahna Misu monikulttuurinen parisuhde Montenegro Moorooka moottoripyörä mopo mopoilu Moskova mp3 MSR Hubba Mt Isa muistot muistotilaisuus munaton munkit Murha murhe musiikki musiikkitede muutto muutto Australiaan muutto ulkomaille Myanmar naimisiinbmeno naiset naisnäkökulma Naisten mini-maraton naistenpäivä Navalnyi navetta nenetsit nettisuhde Neuvostoliitto Neuvostolitto nevlivuotias Nha Trang Nicky Knoff Nightwish Nimbin nomadi Norwegian nuoruus nuoruus. näkövamma näkövammaisten kirjasto Näkövammaisten liitto näkövammaisuus nälkäisten henkien kuukausi nälähnätä Odessa odotus oikeutta eläimille olkitalo oluthiiva oma koti oma talo omaisuus omistaminen Onnellisuus Onnibus.com onnittelut opaali Openmobile Openmobilem CIMO opettaja opettaminen opetus Opetusministeriö opetustyö opiskelu oppositio Ortodoksisuus ostjakit otava oti paasto Pai paikoilleen asettuminen painekeitin painonpudots pakolaiset pakolaispolitiikka paksusuolen tähystys Palembang palloleikki pandemia papaija pappa-Tunturi parisuhde parisuhde. parisuhe passi pato patsas Pattaija Pattaya Pauli Valdemar Sippala Pauligin kahvipurkit paussi Penang pensaspalot Pentti Jokisalo perhe perinne Perth Pertteli Perttelin kirkko Perttelin urheilutalo peräkärry peso Phnom Penh Piehinki pienikasvuiisuus Pietari piha pihakirppis piharemontti piknik pitkä viisumi pitsa podcast poliisikuulustelu poliitikot. politiikka politiikko polkupyörä pomona Port Dickson Port Doglas Porvoo posliinipaikat puhdistus pulpetti punaiset punkinpurema punkki Puola Puole Purra Pussy riot Putin puutahra puutara puutarha puutarha. Pwrth pyhiinvaellus pyton pyykinkuivaus pyykkikone pyöräily pyöränkorjaus pyöräretkeily pyöräretki Pääsiäinen Qantas Queensland Raahe raakaravinto rabies Radical design Radical Design Wheelie raha rakentaminen Rakkaus rakkaus. rambutan rantakylä raskaus Rastila rauhanmarssit rautatieasem Read peak remontti reppumatkailu retkeily retriitti rikollisuus Risto Isomäki rock rokotus Romania roska-auto rotan vuosi ruishiutaleet ruisleipä ruohonleikkuu Ruotsi rupia Russian ruuansulatus ruuhka ruumiinvalvojaiset ryhävalas ryssä Saaremaa saasteet Sabah sade sadekausi Sadhana Forest Saharov Saigon sairaala sairaus Saksa. Halvat bussimatkat salakuvaus salmiakki Salo Samantha Fox Samford Valley sammakot samojedit Samurai sappikivet Sarawak sauna sauropus androgynos sauvakävely savimaja savuakävely seksiturismi. amerikkalaisuus Seppo Heikinheimo Seppuku Serbia serkku serkun kuolema Shani Louk sienet sifoni Siirtolaisuus siitake sika sillmäleikkaus silmäleikkaus silmälääkäri silmät Singapen tulaiset Singapore Singapre airlines Siperia sipsikaljaveganismi sipuli Sisuradio sisäleikkipaikat sisällissota sitoutumiskammo sivuraide Slaavilaiset kielet. Sngapore sodat Sofi Oksanen soija soijanakki soijapapu sokeus. sony-Eircsson sorsat sota Spartacus spesismi Steve Dillon Subaru suhku suikkis suklaa sukuhistoria sukulaisvierailu sukupuu sukututkimus Sumi Sunnybank Sunshine coast suolakurkut suomalaiset Australiassa suomalaiset ulkomailla suomalaisuus suomeksi suomen kieli Suomesta muutto Suomi suru Sydney sydän sydänsurut sydänvaivat sykloni Sykloni Larry syksy synnytys syntymäpäivä syyskuu sähkömopo sähkönkulutus sähköpyörä säteily Sössölandian kultakurkut taapero TAFE taimsed viinerid Taiwan takapiha Talo talous talvi Tammikuu tammikuu. Tanah rata taolaisuus Tapaninpäivä tasapaino Tasmania Tasmanian sää tattari taujko teini-ikä tekomykiö telttailu tempe tempeh temppeli tempperli Terrassa. Zaragoza terveys tet teurastamo Thai Thai-ruoka Thaimaa Thermarest Timo tropiikista Tolstoi. tomaatin tuoksu tontti tonttikaupat Topi Sorsakoski toukokuu Townsille Townsville Townsvillen suomalaiset Toyota trooppiset kasvit Tropiikki tuhkaus tulirokko tulva tulvat tupakoinnin lopettaminen Turkki turvallisuus tuuli uimapaikat uiminen ujous Ukraina Ukraina. matkailu ukrainan kieli. ulkoilu ulkosuomalainen ulkosuomalaiset ulkosuomalasiet UNHCR uniapnea Unkari uriah heep USA uskonto Uusi Etelä-Wales uusi työ Uusi Vuosi Uusi Vuosituhat Uusi Vuso uusivusi Uusmedia Uvbuntu vaalit vaalitilaisuus vaellussauvat Vagaaniruoka vaiva vakiintuminen valaat valkoinen Australia valkoinen valas Vanha talo vanhemmuus vanhemmuus. vankila vapaaehtoistyö Vappu Varna vauva vauva-arki vauvauutiset vegaairuoka vegaani vegaanihaaste vegaanijuusto vegaanijuustot vegaanimajoitus vegaanimakkara vegaanin ravitsemus vegaaninen Espanja vegaaninen juusto vegaanirakkaus vegaaniruika vegaaniruoka vegaaniruoka kasvisruoka vegaaniset juustot vegaanit vegaanituotteet vegaanius vegaanyhteisö Vegaia vegan vegan. veganismi vegetarian vegfest veneretki Venäjä venäjän kieli venäläiset verenpaine vesihuolto vesisade Victoria Video video. videoblogi videokamera videokirje videoloki vieraat Vietnam Vietnam. vietnamin kielinen kirjallisuus vihannekset vihis vihreät Viisumi viisuminhaku violife Viro virus Vlog vlogi vloki vogulit Voietnam Voito Pokela Vung Tau vuodatus vuoret vuoristo Vuosaari vuosi vuosi 2001 vuosipäivä vuotavat hanat väkivalta välikatto Wapit wheaty Wheelie Wilmersburger Woodstock WWOOF Y2K ydinvoima yhteisöasuminen yhtisöasuminen YK yksin yksinkertaisuus yksityiskoulu yksivuotias ympäristö ymäpristö ystävät äiti äänesys ääniblogi Ääniblogi. äänikirja äänikirjat äänivlogi
Näytä enemmän

Käyttöehdot

Kaikki sisältö, jota ei ole lainattu lähde mainiten, on aina tekijän omaisuutta ja pysyy sellaisena. Tekstit on kivjoitettu ja julkaistu Australiassa, Ukrainassa, Malesiassa ja Vietnamissa Googlen kansainvälisille palvelimille..

Tämän blogin sisältö on jaettavissa noudattaen Creative Commons -lisenssiä CC BY-NC 4.0

. Se tarkoittaa sitä, että kaikkia tämän sivun tekstejä ja kuvia saa käyttää, jakaa ja sovittaa sillä ehdolla, että alkuperäinen lähde mainitaan: Timo Tropiikista ja/tai Tim Sippala sekä tekstin, kuvien että videoiden ja kaiken muun sisällön kohdalla. Tämän lisenssin käytön on oltava ei-kaupallista. Kaupallisesta käytöstä on sovittava erikseen tekijän kanssa.

Lisenssi ei ole voimassa selvästi kuvakaappauksiksi tunnistettavissa kuviss, esim. Google maps tai Google Earth eikä tekstien kohdalla myöskään silloin kun lainataan sanomalehtiä. Lisäksi lainaajan on muistettava, että julkaisumaan lait ajavat tämän lisenssin edelle.