2022 01 tammikuu - Siitä on 20 vuotta!

  • Tammikuun 2022 kuvat Googlen kuvapalvelusta. 
  • Vuosi 2001  muistoissani sekä sen seurauksena vuosi 2002 liittyvät tähän kirjoitukseen. 

Tammikuussa 2002 tuli Suomeen  euro, Armi Aavikko kuoli heti vuoden alussa.



Minä asuin Helsingin Meri-Rastilassa, SATO Oy:n asumisoikeusasunnossa, jonne olin muuttanut syksyllä 1999. Se oli mukavin kämppä, mitä minulla oli ollut: rauhallinen ja viihtyisä alue metsän laidassa. 
 

Vuonna 2000 olin siirtynyt valtion palveluksesta yksityiselle, uusemdia-alalle vasta perustwettuun OpenMobile-yhtiöön, jonka toiminta-ajatus oli luoda kännykkäsolvelluksille maailmanlaajuinen, operaattorit yhdistävä verkko internetiä käyttäen. Silloin ei ollut vielä yleistä käyttää älypuhelimia, joilla pääsi suoraan nettiin. Nokia commucator oli jo olemassa, minullakin oli ollut sellainen, mutta yleensä käytettiin Nokian tai Ericssonin peruspuhelimia, joissa ei ollut edes kameraa, matopeli vain.  Iso bisnes olivat soittoäänet ja logot, joiden myymisellä kuluttajille tehtiin isoakin bisnestä. Niiden myyntiin yli rajojen meidänkin verkkomme tähtäsi samoin kuin sovellusten, joita käytettiin tekstiviesteillä: lähetettiin avainsana tai numero tiettyyn numeroon ja sielä sitten tuli pyydetty asia vastauksena: joko säätila, satunnainen mietelause tai treffikumppaniksi ehdotetun puhelinnumero. 

Meillä oli toimisto Helsingin keskustassa Rautatientorin kupeessa, Mikonkatu 4:ssä, entisessä Nokian pääkonttorissa. Suunnitelmat olivat suuret ja sen mukana elkeet. Silloin ihailtiin it-miljonäärejä ja moni haaveili sellaiseksi tulemisesta meidänkin toimistossamme. Ajan hengestä kertoo mm. Mato Valtosen kirja  Noh, sano naakka ku nokka katkes. Hän oli mukana Wapit Oy:ssa, joka oli kytköksissä meidän toimintaamm perustajamme kautta ja osin myös toiminnan tavoitteen.



Se ei ollut minun paikkani:  en saanut tehdä mielekästä työtä ihmisten hyväksi kunten olin saanut tehdä Helsingin yliopistossa ja Kansainvälisen henkilövaihdon keskuksessa. Valtiolta tulleena olin tässä  bisnesmaailmassa aliarvostettu, suorastaan halveksittu. En tuntenut oloani kotoisaksi enkä koskaan löytänyt rooliani yhteisössä.  Tunsin olevani vain yksi monista varastoiduista, joille ehkä löytyy rooli aikanaan tai sitten he vain lähtevät.  



Työn sijasta aloin etsimään elämääni muualta: kotoa ja lähimetsistä. Vuonna 2000 olin vielä läski, liki satakiloinen köntys. Vuoden 2001 maaliskuussa muutin ruokavaliota ja aloin harrastamaan sauvakävelyä.   Muutamassa kuukaudessa  painoni laski yli 20 kiloa. Sitten pienen tauon jälkeen se laski toiset 20 kiloa. 



Vuoden lopussa olin jo 38 kiloa kevyempi ja paino laski edelleen. Laihduttamisesta tuli liki pakkomielle eikä sitä saanut pysähtymään. Ehkä minulle oli tulossa anoreksia tai ainakin jokin ravintoaineen puutos.  Työn ja ehkä tämänkin takia mieleni oli hyvin matalalla kun elettiin kovia aikoja syksyllä 2001. Silloin oli uusmedian kriisi ja konkurssiaalto. Wapit oli kaatunut jo loppukeväästä. Meiltä alettiin lomauttamaan ja irtisanomaan väkeä. Minäkin olin jonkin aikaa lomautettuna, mutta minut pyydettiin takaisin sen jälkeen kun väkeä alkoi irtisanoutumaan konkurssin ja lomautusten pelossa. 



Silloin kerrottiin, että uusmediaväki kävi mielialalääkkeillä. Minä en tullut niitä edes kysyneeksi vaan luotin sauvakävelyyn Vuosaaren ja Vartiokylän metsissä sekä avantouintiin. 


Kaveriden ja sukulaisten luona kävin jäähyväisvierailuilla ja he minun. 



Myin paljon tavaraa huuto.net-palvelussa. Joku osti jopa nämä Karl Marxin Taloudellis-filosofiset käsikirjoitukset (Grundrisse), joita olin raahannut mukanani Oulusta saakka. Ostin ne joskus 80-luvun puolivälin jälkeen Kansankulttuurin kirjakaupasta. Minähän opiskelin Oulun yliopistossa myös aate- ja oppihistoriaa jonkin verran. 




Halsuin lopettaa tupakoinnin ja ensimmäisen lakkoni aikana halusin kasvissyöjäksi. Se oli vanha teinivuosieni haave. Molemmat suunnuitelmat toteutuivat sitten Singaporessa ennen seuraavaa syntymäpäivääni, jolloin täyttäisin 39 vuotta.  Tässä kuvassa syön viimeistä kertaa makkaraa Suomessa kavereitteni Seden ja Pertin kanssa. 

Jopa tätä sänkyä ja makuuhuonetta tuli kohta ikävä. Kaikki asunnossa oli mieleeni. 


Käytin paljon aikaa joidenkin C-kasettien ja LP-levyjen digitointiin. Omat ja ison osan sukulaisten valokuvista olin jo aiemmin digitoinut.  Piilotin työnantajani palvelinkoneelle suuret määrät hekilökohtaista materiaaliani koska epäilin Singaporen tutkivan kaiken mitä tuon mukanani. Olin väärässä. Ei siellä ollut meininki kuten Venäjän tullissa vaan siellä toivotettiin tervetulleeksi ja tarjottiin jopa karkkia.
Tätä vuosituhannen vaihtuessa Pietarista ostamaani venäläistä pakkasukkonukkeakaan en halunnut mukaani vaan sekin meni myyntiin. Samoin meni myyntiin vuoden 1959 Nikon F-kamera, jonka olin saanut amerikkalaiselta Jerry-serkultani käydessäni hänen luonaan Michiganin Big Bayssa vuonna 1998. 

Kameran kolmijalka pääsi toki mukaani. Se  oli minulla viellä Australiassa vuonna 2010. 



Sitten tuli lähtö. Kerron asiasta Facebookissa näin: 



28.1.2002 viimeinkin Singaporeen n. 16 tunnin lennon jälkeen. Finnairin lento Bangkokin kautta oli lähtenyt edellisenä iltana. Helsingissä oli kova pakkanen. Lento oli todella sikamainen koska Bangkokin matkusti joukko suomalaisia miehiä. Hake kehuivat suureen ääneen olevansa erään miestenlehden lukijamatkalla. Viina virtasi ja oli valtava mökä koneessa. Lentoemännät levittelevät käsiään ja kertoivat etteivät voi tehdä mitään lattialla ryömiville ja oksenteleville suomalaisille. Vauvansa kanssa matkustanut äiti oli ihan paniikissa. Minun vierustoverini halusi kertoa kaikki yksityiskohdat siitä mitä hän aikoo Bangkokissa tehdä 12-vuotiaille pojille. Onneksi tuo koko porukka jäi bangkokissa pois ja heidän tilalleen tuli joukko nuoria aasialaisia olivat edellisen porukan täydellinen vastakohta: hiljaisia ja siistejä.

Hotellille saavuin illalla. En pystynyt nukkumaan vaan lähdin ulos katselemaan lähitenoita, nauttimaan lämpimästä ilmasta, kuuntelemaan kaskaiden siritystä ja muita yön ääniä, katselemaan lähistön moskeijaa kuun valossa. Seuraavana aamuna yritin lähteä aamiaiselle jo kello 5, koska olin säätänyt rannekellon väärin, 3 tuntia oikeaa aikaa edelle. Tämä oli ensimmäinen kertani Aasiassa ja kaikki oli uutta ja jännää, jopa hotellihuoneen lämpöpumppu.


Siitä elämä sitten lähti käyntiin. Maaliskuun lopulla adoptoin kulkukissan. Sen löytäjän kanssa syntyi parisuhde, joka johti avioitumiseen ja Australiaan muuttoon. Australiassa asuimme reilut 7 vuotta yhdessä kunnes minulle tuli seinä vastaan. Erittäin surullista on vieläkin ajatella sen päättymistä ja sitä seurannutta etsintää, kulkurivuosia. Tänne Vietnamiin päädyin yli 5 vuotta sitten. 


TET - Kiinalainen uusi vuosi 


Kuluneen tammikuun viimeinen päivä on myös härän vuoden viimeinen päivä kuukalenterin mukaisesti. Kiinalainen uusi vuosi on juhlan nimi. Tuolloin vuonna 2002 se oli vasta helmikuun 11. päivä. Siitä lähtien tuolla juhlalla on ollut minulle suuri henkilökohtainen merkitys. Se on ollut osa "uudestisyntymääni", iso elämänmuutosta.  Kevään juhlajan se on täällä Vietnamissakin. Ja tämä kiinalainen laulu Gong xi ni ya on tunnettu myös täällä. Kuulin sen ensimmäistä kertaa Singaporessa kun siellä jo valmistauduttiin suureen juhlaan, mutta en tiennyt sitä. Ihastelin vain lyhtyjä ja kaikkia koristeita sekä iloisia ihmisiä. Laulun sanat kuulin aluksi väärin: "Ho Chi Ho Chi Ho Chi Minh" ja ihmettelin, että miksi täälläkin palvotaan Vietnamin Ho-steää. 

Tämä laulu saa edelleenkin minussa aikaan voimakkaan tunnereaktion, silmät kostumaan. Tosin täällä Vietnamissa en halua paljoa juhlistaa paikallisten kanssa, vaan tet, jolla kiinalainen uusi vuosi täällä tunnetaan on eri asia.  CNY Singaporelaisittain on minulle se muistojen iso juttu. 



Tokihan täälläkin on juhlan edellä kaunista ja osittain mielenkiintoistakin. Ja nyt kun koronarajoituksia on purettu, pääsen taas käymään lähikaupungissakin. 



Suosikkikauppani, kunnollisen kokoinen valintamyymälä, on laitettu liikennevalot. Toki ei voi luottaa, että kaikki niitä kunnioittavat, mutta suurin osa kuitenkin. Niiden olemassaolo helpottaa elämääni suuresti. 





En ole kärisnyt kuumuudesta yhtä paljon kuin aiemmin. Johtunee siitä, että olen parantanut lämpöeristystä huoneesani ja sen edustalla. En käy enää aamuisin kävelyllä vaan nukun noin viiteen saakka eli kahdeksan tunnin unet melatoniinin, CBD-öljyn ja antihistamiinien avulla. Silloin kun en muuten liiku päivän aikana, voin käyttää jouluksi hankittua juoksumattoa. 

Toki edelleenkin vietän osan päivästä takapihalla kaiuuprojektini parissa äänikirjoja kuunellen. Tässä kuussa olen kuunnellut Celian viime vuoden suosituimmista ne kirjat, joita en ollut aikaisemmin kuunnellut eli Lucinda Rileyn teokset lähinnä. Nyt kuuntelin Enni Mustosen Näkijä-toeksen sekä jopa Harry Potterin ensimmäisen kirjan. Aiemmin yirtin kuunnella Potteria alkukielellä, englanniksi, mutta jätin sen kesken. Onpahan tullut yleissivistystä sikäli kuin Potter siihen kuuluu. En aio jatkaa muihin Potterihin.  Kuun lopulla on Toni Lindblomin Jarkko Aholasta kertova Mies ja ääni.  En ole juurikaan kuunnellut Aholan tuotantoa, mutta silti kirja on mielenkiintoinen kuvaus muusikon elämästä. Ja kyllä välillä tulee keskeytettyä kirja ja etsittyä Youtubesta kappaleita, joisa on kirjassa puhe. 




Laguunini reunoilla kasvavat bambut, banaanit ja yksi mangopuu. Se on alkanut jo tuottamaan hedelmää. Muutama raakile on jo näkyvissä. 


Sen verran korkeita ovat penkereet, että kasvit voivat olla tulvalta suojassa. Erittäin herkkä seisovalle vedelle on duriopuu (durian), joka saattaa vaatia jopa 20 vuotta ennen kuin alkaa tuottamaan noita piikikkäitä haisevia hedelmiä. Niihin rakastuin Singaporessa silloin 20 vuotta sitten. Ostin kaksi duriopuuta, joista toinen odottaa vielä istuttamista. 


Naapurin sitrustarha oli ennen korkeammalla kuin minun maani. Nyt osat ovat vaihtuneet. 


Vegaanista juustoa saa Saigonista kun sinne pääsee taas käymään. Cashew-pähkinäpohjaisia on monessakin paikassa tarjolla, mutta minulle ei cashew sovi vaan aiheuttaa allergiaoireita. Yhdestä kaupasta saa kreikkalaista Kolios-juustoa, joka on samanlaista kovaa ja höylättävää kuin Suomessa myytävä Violife. Siinä vain on kypsempi maku, vanhaa kookosta. 

Tässä kuussa yritin vihdoinkin tehdä omaa vastaavaa juustoa. Ensin Googlailin erilaisia ohjeita vinkiksi ja sitten aloin tekemään. Monta kertaa piti yrittää, mutta lopulta onnistuin tekemään hyvin kermaisen makuista (myös voin) puolikovaa juustoa kookosmaidosta, kookosöljystä, oliiviöljystä, kikhernejauhoista, tärkkelyksestä, misotahanasta, hiivahiutaleista, agar agarista ja karrageenanista. 
Myös tumma leipä on itse tehtyä. Tomaatteja en ole onnistunut kasvattamaan vaan ne ovat ostoisia.  Tuo juusto on hvää myös itse tehdyn suklaamössön kanssa, jota säilytän pakastimessa. Kun ne yhdistää, tulee hyvää suklaajuustokakkua. 

Mieleistäni makkaraa en ole onnistunut tkemään itse, en edes ryynimakkaroita. Onneksi joulukuussa sain niitä lähikaupungista kun vaimo löysi niitä sieltä ja on sen jälkeen tuonut niitä pyynnöstäni. Ne ovat rakenteeltaan juuri sitä mistä tykkään eli samanlaista kuin suomalaiset halvimmat makkarat. Tosin nämä maistuvat lihmaisemmilta kuin ne, mitä en arvosta lainkaan. Etenkin kun koirakin on niiden perään, herää epäilys, että onkohan ne niin vegaanisia kuin mitä paketti väittää.  Myyjäkin väittää, että ovat sitä mitä väittävät. Hän ei myykään muuta kuin kasvisruokaa. 

Sinappia olen oppinut tekemään ihan yhtä hyvää ellen parempaakin kuin Turun sinappia. Teen sitä omenaviinietikkaan. Minulla on aina myös omatekoista kaurajugurttia. Viime aikoina keksin sekoittaa siihen joukkoon seesaminsiemeniä ennen purkitusta ja jauhaa ne tehosekoittimessa keskenään. Näin jugurtti saa aviistuksen tahinimaisuutta eli se tarttuu mukavasti kitalakeen. 


Loka-joulukuussa minua vaivasivat sappikivet. Nyt vaiva on täysin poissa. En voi muuta selitystä antaa paranemiselle kuin sen, että lopetin käyttämästä suomalaisia ruisjauhoja ja ranskalaista vehnägluteenia. 




Erik-poikani on kaksi vuotta ja kaksi kuukautta vanha. Hän osaa puhua jo jonkin verran sekä vietnamia että englantia, ei suomea. Hän osaa vertailla esineitä keskenään: osoittaa leluautoa ja sen kuvaa seinältä ja sanoa "same".  Muyös käsitteet big ja small ovat käytössä mutta niiden merkitykset eivät ole aivan selvät.  
 
Hän haluaa viettää paljon aikaa kanssani, touhuta smaa kuin minäkin. Tässä kuvassa hän on tuonut leikkinsä sängynrakennustyömaalle. Nyt sekä parvella että sen alla on sänky. Alalaverin saa nostettua saranoiden avulla pystyyn, joten sen alta on helpompi siivota. 
https://www.navalnyi.fi/k/45


Navalnyi suomeksi, www.navalnyi.fi on  kuulunut harrastuksiini elokuusta lähtien. Huolehdin käänätjäystäväni blogiin laittamien tekstine esillepanosta mahdollisimman moneen paikaan. Puhun ne jopa ääneen Youtube-videoilla ja jaan suomen kielen opiskelijoille some-ryhmissä. 

Putin on jatkanut pullisteluaan. Helmikuussa alkavat Pekingissä talviolympialaiset. On arvuuteltu, että hyökkääkö Venäjä niiden aikana Ukrainaan kuten on jo kauukausia pelätty. Ainakin joukkojaan se on keskittänyt Ukrainan rajoille. Jos hyökkäystä ei tapahdu, on se vain osoitus siitä, että länsi on onnistunut pelottemaan Venäjää kyllin tehokkaasti. 

Kommentit

Tunnisteet

2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2025 2025 toukokuu 210 211 212 2203 50-vuotispäivä Aamu aamulenkki Aasia Aasialainen kasvisruoka abhayrab Adelaide Adviware Aeroflot Afganistan Airasia airbnb Airut Ajahn Brahm Alicante alkuasukkaat amalgamipaikat Ananda marga ankanpojat ankat ankka ankka ja koira ankkalammikko Anne Rintala anoppi anteeksi Antti Heikkinen apinat arkielämä Armas Latvakoski aromipesä asettuminen ashtanga asuinyhteisö asumisoikeusasunto. asumusero asunnon etsintä asunnon vuokraus asunnonvaihtosuunnitelmat asunto asuntojono aurinko aurinkorannikko Auroville Australia Australian kansalaisuus Australian karjakoira Australian suomalaiset Australian vaarat Austrlia Austrralia auton huolto autonromu autot Avantouinti avioituminen avioliitto Bali Balkan bambuhiiliburgeri banaani banaanikasvi banaaninlehtikontti banaanit Bangkok Barcelona Beatles Benton court Bicheno Bill Sippo Birsbane bloggaus blogit Bluey Bogor Boney M Borneo Bornoe Brisbane buddhalaisuus Buddhan syntymäpäivä bulgakov Bulgaria Bura Burdekin Burma Myanmar bussikyyti Cairns Cairnsin ilmasto Camberra Cameron highlands Caravonic Caravonica Cariad farm sancturary Carins cats Celia-kirjasto Changi Cheezly Chernobyl Christine Milne CIMO Coopers plains couchsurfing covid-19 covid19 cykloni Dalat dating Dio DNA-testi DNA-testit Douglas druianesanssi Dublin Duc Trong durian durio ekologia ekotalo ekotrillerit elokuu elokuu Australia Elvis eläimet eläinlääkäri eläinräääkkäys eläinten oikeudet eläintuotanto eläinuhri energiansäästö englanniksi Englannin kieli epäonnistuminen eristys ero Esa Pelkonen esikoulu Espanja etäsuhde Eurooppa Europe Eve Hietamis extrawheel festivaali festivaalit Filippiinit Filippinit Filipppiinit Findon creek Finland Finnair Finnish foxy Freukkarit fruitarismi Gaza gluteeniton pitsa Gokul jooga Greata Thunberg haastattelu haju Hakaniemi Halla-aho Halong bay halvat bussilinjat Halvat lennot hammashoito hammasoito hampputofu Hanoi Hanoi. hantit hapankaali hapankurkut hapanleipä hapatus haploryhmä I-M253 Hare Krishna liike harkova Hassisen kone hautajaiset hautajaisrituaalit hedelmät hedelmätarhat hefu Heidi köngäs Heikki Huhtanen heinäkuu Heinätyöt helle helmikuu Helsingin Sanomat Helsingin yliopisto Helsinki Henry Zalkin hiivaviutaleet hiljaisuus hiljaisuusretriitti hipit hippiauto hippijuhlat hippikylä hippimeininki hirmumyrsky hirviöt hme Ho Chi Minh City hoitoala Hong kong hostelli hpit huhtikuu huijaus Huojuva lato huono selkä huumeet hyönteiset hämähäkki hääjuhla hääpäivä Häät häät pyörätuolissa ihmissuhteet Iisalmi ikävä ilmastonmuutos Ilosaari Ilovaarirock iltatori in english too In memoriam Indonesia Indonesia. Intia intialaiset Irlanti islam israel isyys Italia itsari itsemurha itsenäisyyspäivä itäauto Jaakko Teppo Jaava Jakafta Jakarta Jakatta jakkiihedelmä jalkapallokoira jalosavu James Cook James Cook Yliopisto jamssiborssi Jane Palmer Jani Jattinen Japani Jeesus Jeltsin Jetstar Joensuu Jokisalo Pentti Jaakko jooga joogaa aloittelijoille joukkoliikenne Joulu jouluaatto joulujuhla joulukoristeet Joulukuu joululahjat joulunaika joulupäivä jouluterveiset journalismi joutsenet Joy Cavill Juhannus Julia Gillard jumalat juna juna vuorilla junamatkailu juoksu Jussi Halla-aho Jyväskylä jätehuolto jättipitsa jääkaappi kaaos kaasumyrkytys kaatosateet kadotettu sukupolvi kadotus kahvi kahviviljelmät kaihi kaihilasit kaihileikkaus Kaija Mesiäinen Kaivolan koulu Kaivosmies Kajastus kaksikielisyys kaksoiskansalaisuus Kambodzha kamerapuhelin kanahaukka kanakoppi kanat kansalaissota kansalaisuus kapselihotelli karanteeni karjakoira karjalanpiirakat karjatalous kasisruoka kasivsruoka kasvimaa kasvispiirakka kasvispruoka kasvisroka kasvisruoka kasvisruoka. kasvisruokafestivaali kasvissyönti kasvisuoka kaverit Kazakhstan keiju keinokastelu keinomykiö keinomyökiö keisari keittiö kengurut keski-ikä kesä kesä jouluna kesäjuhltat kesäkuu kesäleskeys Kevin Rudd kevät kidutus kieku kielenopiskelu kielteiset tunteet kielten opiskelu kieltenopiskelu Kiina Kiinalainen juhla Kiinalainen uusi vuosi kiinalainen uusivuosi kiinalaiset kiinalaisuus kiipeilyhyllyt kiipeilyhyllyt kissoille kiipeilytelineet kimppakämppä Kinnalainen uskonto Kiova kirjallisuus kirjat kirpputori kissa kissa-aitaus kissan hormonit kissat kissatalo kisäkuu Kito Kitti Kitti Sippala Kitti-kissa kivivilla koillinen koira koiran korvaleikkaus koiran kuolema koiran syönti koiran turkin parturointi koiranliha koiranpurema koirat koiravarkaat kokkospähkinä kolitelämä kolonoskopia kommuuni kommuunit konkurssi kookospähkinät korallisormisammakko korona koronavirus korrputio korvaleikkaus Kota Kinabalu Kota Kinalabu koti kotikoulu kotiruoka kotityöt koulu koulumaksut kouluruoka koulutus Krakova kriisi Kroatia krokotiili Kuala lumpur kuituhamppu kuivapaasto kuivuus kukat kukkatarrat kulkuri kulkurielämä kulkuriromantiikka kulkutauti Kultarannikko kulttuuri kulttuurierot kummilapsi kuntosali Kuolema kuolinilmoitus kuorsaus Kuranda kuristjakäärme kutina kuukakut kuuma vesi kuumuus kuvien katoaminen kylmäkaappi Kyogle kyytöt kävely kävelykärry käärme käärmeet Lada Niva Bushman lahja Lai Vung laiskuus lama Laos lapsen kieli lapset lapsi lapsi sairastaa lapsiperhe lapsuus Larissa Waters lasivilla Latvia lehdistö lehmänkakka lehmät lehtiartikkeli lehtijuttu Leichart leikkikäärme leikkipaikat leikkiraha lemmikit Leningrad lennot lento lentävä sikala lihansyönti lihantuotanto liikenneruuhka linnunlaulu Linux litsit Liverpool Loi Kratong lokakuu Lokakuu Australia Lolita loma lomakeskus lomakohde Lomakohteet Malesiassa lommo autossa luffa lukeminen lukemisesteisyys luomuliha luonnonmukainan rakentaminen Lviv lähdekritiikki Lähtö kodista lämpöeristys Länsi-Australia löytöeläimet Maailman tila maailmanloppu maalaiselämä Maaliskuu maanviljely maaseutu maaseutumusiikki maastamuutto maastopalot Machans beach Madir maidoton maisemointi maitohappokäymien maitohappokäyminen Maitreya majoitus makakit Makedonia Malesia Malseia Mango Manila mansit Markku Mutanen Marraskuu Marrraskuu Martti Miettunen masennus matkailu matkasuunnitelmat matkat matkustaminen matkustelu Matti Nykänen Maxi Mayakalenteri meditaatio Mekong delta Mekong-joen suisto Melbourne melu menetys meribiologia metabloggaus metallimusiikki metsälampi metsäpalot Michael Klaper Midsummer mielenosoitus mielenrauha mielenterveys miljonääri minicast miso misotahna Misu monikulttuurinen parisuhde Montenegro Moorooka moottoripyörä mopo mopoilu Moskova mp3 MSR Hubba Mt Isa muistot muistotilaisuus munaton munkit Murha murhe musiikki musiikkitede muutto muutto Australiaan muutto ulkomaille Myanmar naimisiinbmeno naiset naisnäkökulma Naisten mini-maraton naistenpäivä Navalnyi navetta nenetsit nettisuhde Neuvostoliitto Neuvostolitto nevlivuotias Nha Trang Nicky Knoff Nightwish Nimbin nomadi Norwegian nuoruus nuoruus. näkövamma näkövammaisten kirjasto Näkövammaisten liitto näkövammaisuus nälkäisten henkien kuukausi nälähnätä Odessa odotus oikeutta eläimille olkitalo oluthiiva oma koti oma talo omaisuus omistaminen Onnellisuus Onnibus.com onnittelut opaali Openmobile Openmobilem CIMO opettaja opettaminen opetus Opetusministeriö opetustyö opiskelu oppositio Ortodoksisuus ostjakit otava oti paasto Pai paikoilleen asettuminen painekeitin painonpudots pakolaiset pakolaispolitiikka paksusuolen tähystys Palembang palloleikki pandemia papaija pappa-Tunturi parisuhde parisuhde. parisuhe passi pato patsas Pattaija Pattaya Pauli Valdemar Sippala Pauligin kahvipurkit paussi Penang pensaspalot Pentti Jokisalo perhe perinne Perth Pertteli Perttelin kirkko Perttelin urheilutalo peräkärry peso Phnom Penh Piehinki pienikasvuiisuus Pietari piha pihakirppis piharemontti piknik pitkä viisumi pitsa podcast poliisikuulustelu poliitikot. politiikka politiikko polkupyörä pomona Port Dickson Port Doglas Porvoo posliinipaikat puhdistus pulpetti punaiset punkinpurema punkki Puola Puole Purra Pussy riot Putin puutahra puutara puutarha puutarha. Pwrth pyhiinvaellus pyton pyykinkuivaus pyykkikone pyöräily pyöränkorjaus pyöräretkeily pyöräretki Pääsiäinen Qantas Queensland Raahe raakaravinto rabies Radical design Radical Design Wheelie raha rakentaminen Rakkaus rakkaus. rambutan rantakylä raskaus Rastila rauhanmarssit rautatieasem Read peak remontti reppumatkailu retkeily retriitti rikollisuus Risto Isomäki rock rokotus Romania roska-auto rotan vuosi ruishiutaleet ruisleipä ruohonleikkuu Ruotsi rupia Russian ruuansulatus ruuhka ruumiinvalvojaiset ryhävalas ryssä Saaremaa saasteet Sabah sade sadekausi Sadhana Forest Saharov Saigon sairaala sairaus Saksa. Halvat bussimatkat salakuvaus salmiakki Salo Samantha Fox Samford Valley sammakot samojedit Samurai sappikivet Sarawak sauna sauropus androgynos sauvakävely savimaja savuakävely seksiturismi. amerikkalaisuus Seppo Heikinheimo Seppuku Serbia serkku serkun kuolema Shani Louk sienet sifoni Siirtolaisuus siitake sika sillmäleikkaus silmäleikkaus silmälääkäri silmät Singapen tulaiset Singapore Singapre airlines Siperia sipsikaljaveganismi sipuli Sisuradio sisäleikkipaikat sisällissota sitoutumiskammo sivuraide Slaavilaiset kielet. Sngapore sodat Sofi Oksanen soija soijanakki soijapapu sokeus. sony-Eircsson sorsat sota Spartacus spesismi Steve Dillon Subaru suhku suikkis suklaa sukuhistoria sukulaisvierailu sukupuu sukututkimus Sumi Sunnybank Sunshine coast suolakurkut suomalaiset Australiassa suomalaiset ulkomailla suomalaisuus suomeksi suomen kieli Suomesta muutto Suomi suru Sydney sydän sydänsurut sydänvaivat sykloni Sykloni Larry syksy synnytys syntymäpäivä syyskuu sähkömopo sähkönkulutus sähköpyörä säteily Sössölandian kultakurkut taapero TAFE taimsed viinerid Taiwan takapiha Talo talous talvi Tammikuu tammikuu. Tanah rata taolaisuus Tapaninpäivä tasapaino Tasmania Tasmanian sää tattari taujko teini-ikä tekomykiö telttailu tempe tempeh temppeli tempperli Terrassa. Zaragoza terveys tet teurastamo Thai Thai-ruoka Thaimaa Thermarest Timo tropiikista Tolstoi. tomaatin tuoksu tontti tonttikaupat Topi Sorsakoski toukokuu Townsille Townsville Townsvillen suomalaiset Toyota trooppiset kasvit Tropiikki tuhkaus tulirokko tulva tulvat tupakoinnin lopettaminen Turkki turvallisuus tuuli uimapaikat uiminen ujous Ukraina Ukraina. matkailu ukrainan kieli. ulkoilu ulkosuomalainen ulkosuomalaiset ulkosuomalasiet UNHCR uniapnea Unkari uriah heep USA uskonto Uusi Etelä-Wales uusi työ Uusi Vuosi Uusi Vuosituhat Uusi Vuso uusivusi Uusmedia Uvbuntu vaalit vaalitilaisuus vaellussauvat Vagaaniruoka vaiva vakiintuminen valaat valkoinen Australia valkoinen valas Vanha talo vanhemmuus vanhemmuus. vankila vapaaehtoistyö Vappu Varna vauva vauva-arki vauvauutiset vegaairuoka vegaani vegaanihaaste vegaanijuusto vegaanijuustot vegaanimajoitus vegaanimakkara vegaanin ravitsemus vegaaninen Espanja vegaaninen juusto vegaanirakkaus vegaaniruika vegaaniruoka vegaaniruoka kasvisruoka vegaaniset juustot vegaanit vegaanituotteet vegaanius vegaanyhteisö Vegaia vegan vegan. veganismi vegetarian vegfest veneretki Venäjä venäjän kieli venäläiset verenpaine vesihuolto vesisade Victoria Video video. videoblogi videokamera videokirje videoloki vieraat Vietnam Vietnam. vietnamin kielinen kirjallisuus vihannekset vihis vihreät Viisumi viisuminhaku violife Viro virus Vlog vlogi vloki vogulit Voietnam Voito Pokela Vung Tau vuodatus vuoret vuoristo Vuosaari vuosi vuosi 2001 vuosipäivä vuotavat hanat väkivalta välikatto Wapit wheaty Wheelie Wilmersburger Woodstock WWOOF Y2K ydinvoima yhteisöasuminen yhtisöasuminen YK yksin yksinkertaisuus yksityiskoulu yksivuotias ympäristö ymäpristö ystävät äiti äänesys ääniblogi Ääniblogi. äänikirja äänikirjat äänivlogi
Näytä enemmän

Käyttöehdot

Kaikki sisältö, jota ei ole lainattu lähde mainiten, on aina tekijän omaisuutta ja pysyy sellaisena. Tekstit on kivjoitettu ja julkaistu Australiassa, Ukrainassa, Malesiassa ja Vietnamissa Googlen kansainvälisille palvelimille..

Tämän blogin sisältö on jaettavissa noudattaen Creative Commons -lisenssiä CC BY-NC 4.0

. Se tarkoittaa sitä, että kaikkia tämän sivun tekstejä ja kuvia saa käyttää, jakaa ja sovittaa sillä ehdolla, että alkuperäinen lähde mainitaan: Timo Tropiikista ja/tai Tim Sippala sekä tekstin, kuvien että videoiden ja kaiken muun sisällön kohdalla. Tämän lisenssin käytön on oltava ei-kaupallista. Kaupallisesta käytöstä on sovittava erikseen tekijän kanssa.

Lisenssi ei ole voimassa selvästi kuvakaappauksiksi tunnistettavissa kuviss, esim. Google maps tai Google Earth eikä tekstien kohdalla myöskään silloin kun lainataan sanomalehtiä. Lisäksi lainaajan on muistettava, että julkaisumaan lait ajavat tämän lisenssin edelle.