2021 tammikuu - Facebookin henkipatto

Vuosi 2021 alkoi unessa ja seuraavana aamuna se jatkui rauhallisesti.  Koko tammikuu meni kotona ollessa, onneksi ei sentään neljän seinän sisällä eikä edes omassa kotipiirissä vaan kahden kotia lähellä olevan kaupungin sekä tämän maalaiskylän piirissä. 

Maailman tapahtumia olen seurannut lähinnä suomalaisten tiedotusvälineiden, sosiaalisen median että Celian äänikirjojen välityksellä. Yhdysvalloissa Donald Trump joutui tunnustamaan vaalitappionsa ja ehkä muunkin tappionsa sen jälkeen kun hänen enemmän tai vähemmän lietsomansa kapina kukistettiin. Koronaviruksesta on löytynyt Euroopassa uusi muunnos. Myös Suomessa on aloitettu rokotukset koronavirusta vastaan. Täällä Vietnamissa ovat tautitapaukset olleet äärimmäisen pieniä verrattuna väkimäärään.  Meidän elämäämme tiukat rajoitukset eivät paljoa vaikuta. Ainoastaan minun matkailuani ne hieman hillitsevät. 

Vuoden vaihduttua Google halusi kertoa minulle kuinka paljon olen kulkenut menneen vuoden aikana. Vuosi 2020 oli tietystikin vuosi, jollon oleskelin vain yhdessä maassa, Vietnamissa. Se taisi ollakin aikoihin ensimmäinen vuosi, jola olen liikkunut vain yhdessä maassa. Äkkipätään tulee mieleen että vuosi 2009 oli viimeksi sellainen vuosi ennen tätä. 

Tietysikään lukemat eivät ole tarkkoa. Aina ei ole ollut puhelin mukana eikä aina paikannus aktiivisena. Googlen mukaan olen siis känyt viime vuonna seitsemässä kaupungissa, olen pyöräillyt 106 tuntia ja 594 mailia (n. 956 km), kävellyt 212 km, istunut mopon kyydissä 363 kilometriä, autossa 3370 km. En tiedä, onko lentokoneella matkustaminen laskettu tuohon autoiluun. Lensin kerran Saigonista Hanoihin ja Hanoista Dalatiin.  Tulisikohan tästä kuluvasta vuodesta 2021 ensimmäinen vuoden 2009 jälkeen, jolloin en ole lainkaan lentänyt. Toivon niin. 



Kokonaisuudessan eli vuodesta 2013 lähtien olen känyt 25 maassa ja 295 kauppungissa.  Googlen kartta vahvistaa asian, samoin kuin oma muistini:  Suomi, Ruotsi, Tanska, Venäjä, Viro, Latvia, Liettua, Puola, Itävalta, Saksa, Romania, Bulgaria, Moldova, Ukraina, Kazakhstan, Montenegro, Kosovo, Bosnia-Herzegovina, Serbia, Slovenia, Makedonia,, Espanja, Intia, Thaimaa, Malesia,  Singapore, Hong Kong, Kiina,  Vietnam, Taiwan, Australia....  Venäjällä, Kiinassa, Kosovossa vain läpikulku. Merkittävää oleskelua  Vietnamissa, Australiassa, Suomessa, Malesiassa ja Ukrainassa. Muissa maissa jotain siltä väliltä. 



Facebook-kriisi jatkuu tammikuussa.  Tilini ja varatilini on suljettu useita kertoja syytä ilmoittamatta, eikä minua ole muutenkaan syytetty mistään muusta kin yleiskesti yhteisäsääntöjen rikkomisesta. Olen saanut noin vuorokauden mittaisia jäähyjä, joiden aikana ohjeistetusti lähettämäni kasvokuva tai video kasvoistani on tarkistettu. 


Viimeksi päätililleni tullutta varmistuspyyntöä en ole voinut täyttää. Siinä kun on tarjottu vahvistuskoodin lähetystä yhteen klmesta annetusta puhelinnumerosta. Niistä mikään ei ole enää voimassa.  Ylin numeroista oli käytössäni toukokuussa 2017 Suomessa. Se oli Saunalahden latausliittymä. Seuraava oli propad-numero Espanjassa vuonna 2014, ja viimmeinen Australian Telstran propaid vusilta 2012 - 2014.  Nykyistä puhelinnumeroania ei tajottu vaihtoehdoksi, vaikka sekin on kerrottu Facebookille. Asiasta jättämääni kolmea valitusviestiä ei ole huomioitu. 

Vasta nyt tammikuun viimeisenä päivänä sain ladattavakseni kaiken näiden 14 vuoden aikana lähettämäni datan:kuvat,videot ja kirjoitukset. Se on aika pieni lotu, sillä pakettiin eivät kuulu ystävien lähettämät kommentit ja kysymykset. Ne ovat olelllinen osa sosiaalista mediaa, myös minu Facebook-koke,ustani. Myös monissa viestisovelluksen keskusteluissa on rakkaita muistoja ja joskus myös oleellistä a informaatiota. Facebook on ollut monien, mm. Suomessa asuvan 81-vuotiaan äitini, kanssa tärkein yhteydenpitoväline.  Nyt pitäisi siis jonkun opettaa myös äidille uusi viestintäväline.

Minulla ovat melkein kaikki kaverit netisssä. Täällä lähistöllä ei ole juuri edes tutttavia, jotka puhuisivat kieltäni: englantia tai Suomea. heitä tavatakensi minun pitää matkustaa vähintääkin neljä tuntia bussilla.  Elämästäni tulisi huomattavasti köyhempää ilman Facebookia. Toki on Instagram, mutta sekin FB:n omistikessa samoin kuin Whatsapp. Sitten ovat Twitter ja VK. Mutta ei mikään noista ole kuin Facebook, vanha tuttava ja päivittäinen seuralainen jo vuodesta 2007.   

Mitä tämän jälkeen?  Vai pitääkö vain yrittää kaikkeni pysyäkseni Facebookissa, rukoilla ja noa, aloittaa alusta. Pitääkö yrittää elää kuin diktatuurivaltiossa, jossa jokaista sanaannsa, elettä ja tekoa saa pelätä ja odottaa, että tulevat joku yö mystatakkiset miehet hakemaan tai muuten vain viedään vankilaan tai suljetaan ulos yhteisöstä kotiarestiin.  Päätös on vielä harkinnassa. Katsotaan nyt miten käy helmikuun aikana.  

Vaikka kriisin syy on mitä todennäköisemmin liian tiukat ja minun tapaukseni kannalta väärät ohjelmistoalgoritmit, tuntuu kriisi kuitenkin hyvin henkilökohtaiselta turpiinvedolta. 



Poikani, ainoa lapseni, Ben Erik Sippala on nyt kohta vuoden ja enljän kuukauden ikäinen. Hän kävelee ja puhuukin jonkin verran, ymmärtää vieläkin enemmän puhuttua kieltä. Latsin hänestä paljon kuvia Facebookiin, ja niistä tykkäsivät monet kaverit ja sukulaiset.  Osa heistä varmaankin jatkaa Erikin seruaamista muualla, mihin sitten päädynkin päviittämään hänen elämäänsä. Minulle on tärkeätä saada jakaa vanhemmuus muidenkin kuin paikallisten vietnamialisten kanssa. Suomesta olen saanut niin paljon tukea ja neuvoja. 





Sitten ovat Facebook-ryhmät, jossa on sattunut ja tapahtunut kaikenlaista. Minulla on ollut niit hallinnassanikin muutama ja olen aika moness aollut aktiivisena keskustelijana tai seuraajana. Sananmuunns,  Lapsi jäi psuveden jalkoihin ovat olleet inspiroivia ryhmiä suomen kielen viihteelisemmästä puoletsta, Turhaa englantia sekä viihdettä että kiukunsiementä.  Ulkosuomalaisryhmässä Suomi-akat haukkumassa vegaaneja, eläinsuojeluryhmässä metsästäjäjärestöjen trollit suorastaan teilaamassa akikenlaisten kasvsissyönnin ja ihannoimassa 12-vuotiaita pyssymiehiä.  Raahen seudun vanhat valokuvat ja muistot-ryhmässä olen saanut paljon apua sukuvien henkiöiden tunnistamisessa.  Muutama suomalismies on lähettänyt kaveriyynnön ja sitten ripustautunut kuin keinoemoon: "Tuu hakemaa mut pois täältä Suomesta ja auta löytämään nuori vaimo Vietnamista". Lapsuudenkaverita, nuoruudentuttuja, uusia kavereita, reilusti yli 1000 Facebook-kaveria.  




Jääpähän sitten enemmän aikaa Erikille. Tämän kuukauden aikana suhteemme onkin syventynyt ja yhdessä viettämämme aika kasvanut niin, ettei päivästä tahdo montaa tuntia jäädä puutarhassa kaivamiselle eikä muille omille harrastuksille. Jopa tämän blogin pitäminen on nyt hieman haastavampaa kjin ennen. 



Päiväunien aikaan se onnistuu, mutta nyt ovat päiväunetkin lyhyempiä kuin vielä pari kuukautta sitten. Yöunenkin rytmi on muuttunut. Aiemmin menimme pojan kanssa molemmat nukkumaan iltakhdeksan aikoihin. Nyt hän haluaa vielä valvoa ja nukahtaminen venähtää sinne yhdeksän jälkeen. Minä olen usein unessa ennen häntä.

Otan ilta-aterian yhteydessä siinä viiden-kuuden maissa 15-30 mg prometatsiinia, antihistamiinia, jonka sivuvaikutuksena on väsymys. Niihen avulla sitten nukun  kahdeksan-yhdeksän tuntia sinne aamuneljään-viiteen, jolloin yleensä herään alaselän tai niskan kipuun. Minulla on kyllä toinen tyyny, sellainen pitkulainen bolsteri jalkojen välissä tai halauksessa. Sen pitäisi vähentää kipuja. Ehkä vika on patjassa. Täällä lähes kaikki nukkuvat hyvin kovalla patjalla. Minä en voi niitä käyttää ollenkaan vaan minulla on yleensä kovan patjan päällä pehmentävä ilmapatja. Hyvää joustinpatjaa en ole vielä löytänyt. 


Aamuöiset kävelyt Mimi-koiran kanssa ovst olleet historiaa jo muutaman kuukauden ajan. Nyt kylmänä aikana vuodesta on riittävän viileä vielä jopa aamuseitsemältä. Tänä talvena kylmyys on jatkunut normaalia pidempään. Muistan aikaisemmilta vuosilta miten jo joululta alkoi hiostava kuumuus tuntua jo aamu seitsemältä. Nyt  alkaa tulla kuuma vasta kahdeksan-yhdeksän aikoihin. Vai lienevätköhän syynä nuo antihistamiinit?  Ehkä ne hidastavat elintoimintoja niin, että kuumuuskin häiritsee vähemmän? 

Poikakin on, kuten sanoin,  alkanut äitinsä tavoille ja nulkuu aamulla seitsemään saakka. Siksipä me ähdemme hänenkin kanssaan liikkelle vasta seitsemän jälkeen. Emme siis enää näe koululaisia, joiden aamuvuorolaiset matkaavat koululle jo aamukuuden jälkeen. 



Kenvät ovat pojalle tärkeä asia. Hän on oppinut, että kotoa lähtiessä ne laitetaan jalkaan. Kun hän pyytää minua lähtemään kanssaan ulos, hän tuo minulle kenkäni. Hän myös tunnistaa englannin sanan "shoe" ja kysymyksen "Where are your shows?". 

Olemme tehneet aamu- ja iltapäiväkävelyitä  pojan istuessa vanhasta kävelykärrystni tehdyissä rattaissa. Niistä käsin Erik haluaa katsella ympäristöä. Erityistä huomiota hän kiinnittää kaikkiin pallon muotoisiin esineisin, myös pyöreät käyvät.  Tähän naapuritaloon liatettiin uudet aidan pylvään ja niiden pähän pallot. Erik on aina inoissaan nähdessään ne. Hän sanoo "bool" (ball on pallo englanniksi.  Lehmä on "böö" vietnamiksi.Se taisi olla hänen ensimmäinen sana, jolla hän tarkoitti selvästi jotakin ympäristönsä asiaa.   Auto, englanniksi "car" on hänelle "baa".  Hän osaa myös jäljitellä kanojen ja ankkojen ääntelyä, susimpna mös kissan.  Eläviä kissoja ei meillä ole näkyvissä, mutta kuvista ja uotube-videoilta olemme niitä katselleet. 



Välillä toki tapailemme myös tyttöjä. Tämä pikkutyttö asuu kulkureittimme varrella ja on usein pihalla odottamassa meitä kun tulemme paikalle. Eniten Erik on kuitenkin innoissaan vähän vanhemmista pojista,  ehkä siksi, että sellainen on ollut hänen läähettyvillään kujeilemassa hänen kanssaan ihan pienestä pitäen. 

Viime kuussa kerroin paljon siitä, miten olen tehnyt lapio-kottikärrypelillä maansiirtotöitä viime vuonna osteamallamme tontilla. Ne työt loppuivat vuodenvaihteessa ja nyt siellä on vähän kevyemmät savotat: puutarhan kastelua ja kevyempää maisemointia kunnes taas joku päivä kaivurimies tulee ja nostaa joesta uutta savea siirrettäväksi.  


Kävelykärrystä tehty vvauvaversio on nyt tammikuun aikana jäänyt vähemmälle käytölle. Sen on korvannut polkupyörä, johon sain tilattua netistä kunnollisen lastenistuimen. 



Kiinalaisesta verkkokaupastapa tietenkin, alunperin singaporelaisesta, nyttemin Alibaban omistamasta vietnamilaisella sivustolla operoivasta kaupasta.  Postimaksut ulkomailta ovat edulliset eikä yksikään paketti ole vielä juuttunut tulliin niin että meidän pitäisi puuttua asiaan. Aliexpressin kanssa oli useasti ongelmia siinä suhteessa.  Hintaa istuimelle tuli euroissa mitaten ja postikulut mukaan lukien reilusti alle 30 euroa. 


Ja Erik todella nauttii kyydistä. Häntä on vaikea saada alas istuimelta jopa puolen tunnin pyöräreissun jälkeen. Aluksi asensin istuimen varsinaiseen pyörääni, tuohon oransseilla sivulaukuilla varustettuun, mutta sitten päätkinkin korjata vanhan pyöräni, kolme vuotta sitten ostamani hybridin. Näin saan pidettyä istuinta siinä kiinteästi ja laskettua pyörän satulan pysyvästi niin alas, että saan molemmat jalkani tukevasti maahan tarvittaessa.  Olen myös hankkimassa tuohon pyörään korkeaa ohjaustankoa sekä sellaista pitkää penkkiä, joita poikien pyörissä oli 1970-luvun alussa. 


Tällainen krossipyörä oli silloin minullakin. Tosin ei tainnut ohjaustanko olla noin korkea.  Syybä tähän suunnitelmaan on paitsi tuo omien poikavuosien haikailu, myös se, että kun itse olisin pystyasennaossa, mahtuu lastenistuin vähän taaemmas eikä pyörän ohjattavuus kärsi niin kuin nyt. (Kuva lainattu pinterest-sivustolta)

 

Mutta sujuu se pyöräily ihan tavallisillakin sarvilla ja satulalla ainakin niin kauan kunnes Erik vähän kasvaa pituutta.  Retket pitää tehdä aamulla tai illan suussa ennen auringon laskua. Keskipäivällä ja iltapäivällä on liian kuuma ja aurinkokin pääsee polttamaan, vaikka suuren osan reissusta voikin tehdä puiden varjossa, pienikin aurinkoinen alue siellä täällä saattaa olla liikaa lapsen herkälle iholle. 

Kuvassa yllä me satuimme paikalle kun miehet korvasivat vanhaa lahoa puusiltaa metallisella. Juuri edellisenä päivänä olimme käyttäneet vanhaa siltaa ensimmäisen kerran ikinä. Talo sillan vieressä on iso ja komea, todennäköisesti jonkun paikallisen merkkihenkilön. 



Sillan kaiteet eivät ole kovin korkeat, mutta onpahan edes jonkinlaiset. Vanhoissa silloissa niitä ei ole lainkaan. 



Toki pitää lapsen liikua myös omin jaloin. Ensimmäinen potkupyörä on jo hankittu ja parempi hankitaan sitten kun löytyy parempi paikka käyttää sitä. Kaupunkiasunto ja siellä sijaitseva puisto vosivat olla sellainen. 



Kotona Erik miellään katselee kuvakirjoja ja haluaa minun tai jonkun muun nimeävän niissä olevat eläimet, vihannekset, hedelmät tai mjut esineet. Minä nimeän englanniksi ja vaimo vietnamiksi. Vielä muutama kuukausi sitten pelkäsin, että hän ei ole kiinnostunut minun kielestäni vaan mieluummin kuuntelee vietnamia. Onneksi pelko oli aiheeton. Vietnamilaiset kiekuvat ja kiljuvat hänelle kimakalla äänellä, myös miehet, usein myös huutavat.  Minä taas puhun tasaisella ja rauhallisella äänellä. 





Olen hankkinut hänelle myös värikyniä, joita hän tässä käyttää yhdessä sukulaispojan kanssa. 




Kuun viimeisenä päivänä tonttimme näyttää tältä.  Vasemmalla näkyy tekemäni penger, jolle olen myös heitellyt erilaisia palkokasveja, joista jotkut ovat myös itäneet.  Takana näkyy peltinen katos bambukeppien varassa. Siitä on tulossa puutarhavaja. Aion tehdä siihen seinät kanaverkosta ja sitten istuttaa kärismyskukkaa, passionhedelmäköynnöstä tai muita kiipeileviä kasevja sen ympärille.  Tontti on 60 metriä pitkä ja 10 metriä leveä, joten sille mahtuu pitkä ja kapea rakennus. Täällä on maaperä paksua savea jopa 21 metrin syvyyteen. Mietin, että kävisiköhän talon perustuksiksi muutma betonista valettu valtava vesisäiliö, johon voisi kerätä sadeveden. Vai olisiko parempi olla valamatta, mutta upottaa pohjaan useampi kapea mutta korkea säiliö joko muossta tai teräksestä tehty, laittaa ne paalujen väliin.  Täällä yleensä paalutetaan vain muutama metri. Yksikerroksiseen rakennukseen ei ehkä laiteta paaluja lainkaan. 


Vasemmalla intianjasmikki, murraya koenigii, aromaattiselle tuoksuva puu, jota kutsutaan myös currypuuksi, curry leaves tree.  Sitä käytetään intiassa ja ainakin Singaporessa ja Malesiassa ruuan mausteena. Niin käytän minäkin. Minulla on täällä appivanhempien luona hääpäivämme tienoilla, maaliskuussa 2018 istutettu puu, joka on nyt kasvanut jo liki 2 metrin korkuiseksi. Nyt sain kolme uutta tainta sen jälkeen kun olin niitä pyytänyt eräältä puutarhasuunnittelijalta Saigonissa. Olin tutustunut häneen syksyllä 2019 eräällä Saigonin reissullani. 


Tämä on tontti kuvattuna tielle päin eli toiseen suuntaan kuin tuo ylempänä oleva, jossa näkyy sen ensimmäinen rakennelma.  Tuohon korotetulle alueelle tulee etupiha, sitten vaimon ja ehkä hänen vanhempiensa asumus, etuterassa ja olohuone. Siitä takapihalle kulkien sitten makuuhuoneet.  Ihan takapihalle, sinne missä on nyt tuo katos, ajattelin tehdä itselleni yksiön, jossa voin viettää omaa aikaani mm. kokaten ihan omassa keittiössä niin, ettei tarvitse käyttää samaa sekasyöjien kanssa. Pieni yksiö, joka on sekä lämpö- että äänieristetty. Ehkä taloon voisi tehdä myös toisen kerooksen,  ihan sellaisen kevytrakenteisen, ei betonissta vaan ehkä puusta tai jopa vain metalliranka ja siihen verkkoseinöt esim. meallisesta hyttysverkosta, jota oli ainakin Australiassa saatavilla. 

Tullta toiselta reunalta, jossa olen tehnyt jo pengerryksiä ja anoppi istuttanut banaanikasveja, kulkisi bambujen tai muiden puiden reunustama pieni polku sinne takapihalle. 

Istutin sinne jo pari bambun juurakkoa, jotka tilasin netistä. 

Jos olisi oikein paljon rahaa käytössä, tekisin myös jättikokoisen kissa-aitauksen, joka voisi toimia myös puutarhana. Ulkokissoja täällä ei kannata ottaa, sillä naapurit söisivät ne ennemmin tai myöhemmin. 


Kaikenlaisia veneitä ja jokiproomuja näemme päivittäin, jotkut ovat todella vanhoja. Sadekauden jäljiltä on vielä paljon versikasvillisuutta. Sitä on jo minin paikoin raivattu pois. Tämä pieni joki on siis yksi lukuisista Mekong-joen sivuhaaroista, joita täällä suistossa on useita. 



Puut tarjoavat suojaa tiellä liikkuvalle. 


Paikoin on todella kaunista ja upeaa.  Verrattuna siihen kun kolme vuotta sitten aloin kierrellä näitä kyläteitä on kukkien viljely taloissa lisääntynyt ja sianpito vähentynyt huomattavasti. 



Mimi-koira seuraa meitä usein pyörälenkille.  Se käyttäytyy muuten hyvin, mutta välillä vauhkoontuu nähdessään toisen uroskoiran. Silloin se myös lähtee mopojen perään. 



Kanoja pidetään edelleenkin aika paljon. Tänä sadekautena oli ankkoja vähemmän kuin ennen. 



Kiinalainen uusivuosi se on useimille, mutta Vietnamissa tet. Helmikuun puolivälissä rotan vuosi vaihtuu härän vuodeksi. Sitä varten noita yllä näytettyjä ixora- ja muita kukkaikin kasvatetaan. Ixora-suku eli tähtikukat näyttävät viihtyvän erityisen hyvin tässä happamassa savimaassa.  Pihapuusta on riivitty lehdet, jotta se tekisi parin viikon kuluttua keltaisia kukkia. Puu on mikinpensaisiin kuuluva  Ochna integerrima. 


Tässäkin kuussa olen kuunnellut paljon äänikirjoja, enimmäkseen suomalaista realismia, jopa tietokirjoja. Päätin myös alkaa kuuntelemaan lukion oppikirjoja. Aloitin jo terveystiedon kirjasta ja hämmästyin sitä miten monipuolisesti fiksusti ne opettavat, verrattuna siihen mitä terveysoppi oli minun aikanani. Nykyisin siihen kuuluu myös sosiaalinen terveys, mielenterveys ja jopa mediakritiikki.  Myös Uusi Islamin käsikirja sekä Islamin miekka, molemmat Jaakko Hämeen-Anttilan käsialaa, Kari Tapion elämäkerta Antti Heikkisen kertomana, Riitta Kylänpään Pentti Linkola elämäkerta. Linkolahan kuoli vajaa vuosi sitten.  Mari Mannisen   Kiinalainen juttu : 33 Kiina-myyttiä, jotka vaativat kumoamista on avartava kirja myös vietnamilaista kulttuuria ja elämäntapaa ajatellen. Ilkka Remeksen Kotkanpesän aloitin empien ja kesti aikansa ennen kuin se alkoi viemään.  Anni Kytömäen Finlandia-voittaja Margarit ja Mari Friskin Neliöjuuri olivat elämyksiä. Seppo Zetterbergin Uusi Viron Historia antoi uutta tietoa.  Pari Leena Lehtolaisen dekkariakin siinä meni ohessa.   Kuuntelen todella paljon kirjoja nykyään, koska teen sitä jopa pyöräillessä käyttäen toisessa korvassa bluetooth-kuuloketta.  F.E. Sillanpään Nuorena nukunut ja Miehen tie eivät alun jälkeen enää sujuneet. 


Kommentit

Tunnisteet

2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2025 2025 toukokuu 210 211 212 2203 50-vuotispäivä Aamu aamulenkki Aasia Aasialainen kasvisruoka abhayrab Adelaide Adviware Aeroflot Afganistan Airasia airbnb Airut Ajahn Brahm Alicante alkuasukkaat alkukesä amalgamipaikat Ananda marga ankanpojat ankat ankka ankka ja koira ankkalammikko Anne Rintala anoppi anteeksi Antti Heikkinen apinat arkielämä Armas Latvakoski aromipesä asettuminen ashtanga asuinyhteisö asumisoikeusasunto. asumusero asunnon etsintä asunnon vuokraus asunnonvaihtosuunnitelmat asunto asuntojono aurinko aurinkorannikko Auroville Australia Australian kansalaisuus Australian karjakoira Australian suomalaiset Australian vaarat Austrlia Austrralia auton huolto autonromu autot Avantouinti avioituminen avioliitto Bali Balkan bambuhiiliburgeri banaani banaanikasvi banaaninlehtikontti banaanit Bangkok Barcelona Beatles Benton court Bicheno Bill Sippo Birsbane bloggaus blogit Bluey Bogor Boney M Borneo Bornoe Brisbane buddhalaisuus Buddhan syntymäpäivä bulgakov Bulgaria Bura Burdekin Burma Myanmar bussikyyti Cairns Cairnsin ilmasto Camberra Cameron highlands Caravonic Caravonica Cariad farm sancturary Carins cats Celia-kirjasto Changi Cheezly Chernobyl Christine Milne CIMO Coopers plains couchsurfing covid-19 covid19 cykloni Dalat dating Dio DNA-testi DNA-testit Douglas druianesanssi Dublin Duc Trong durian durio ekologia ekotalo ekotrillerit elokuu elokuu Australia Elvis eläimet eläinlääkäri eläinräääkkäys eläinten oikeudet eläintuotanto eläinuhri energiansäästö englanniksi Englannin kieli epäonnistuminen eristys ero Esa Pelkonen esikoulu Espanja etäsuhde Eurooppa Europe Eve Hietamis extrawheel festivaali festivaalit Filippiinit Filippinit Filipppiinit Findon creek Finland Finnair Finnish foxy Freukkarit fruitarismi Gaza gluteeniton pitsa Gokul jooga Greata Thunberg haastattelu haju Hakaniemi Halla-aho Halong bay halvat bussilinjat Halvat lennot hammashoito hammasoito hampputofu Hanoi Hanoi. hantit hapankaali hapankurkut hapanleipä hapatus haploryhmä I-M253 Hare Krishna liike harkova Hassisen kone hautajaiset hautajaisrituaalit hedelmät hedelmätarhat hefu Heidi köngäs Heikki Huhtanen heinäkuu Heinätyöt helle helmikuu Helsingin Sanomat Helsingin yliopisto Helsinki Henry Zalkin hiivaviutaleet hiljaisuus hiljaisuusretriitti hipit hippiauto hippijuhlat hippikylä hippimeininki hirmumyrsky hirviöt hme Ho Chi Minh City hoitoala Hong kong hostelli hpit huhtikuu huijaus Huojuva lato huono selkä huumeet hyönteiset hämähäkki hääjuhla hääpäivä Häät häät pyörätuolissa ihmissuhteet Iisalmi ikävä ilmastonmuutos Ilosaari Ilovaarirock iltatori in english too In memoriam Indonesia Indonesia. Intia intialaiset Irlanti islam israel isyys Italia itsari itsemurha itsenäisyyspäivä itäauto Jaakko Teppo Jaava Jakafta Jakarta Jakatta jakkiihedelmä jalkapallokoira jalosavu James Cook James Cook Yliopisto jamssiborssi Jane Palmer Jani Jattinen Japani Jeesus Jeltsin Jetstar Joensuu Jokisalo Pentti Jaakko jooga joogaa aloittelijoille joukkoliikenne Joulu jouluaatto joulujuhla joulukoristeet Joulukuu joululahjat joulunaika joulupäivä jouluterveiset journalismi joutsenet Joy Cavill Juhannus Julia Gillard jumalat juna juna vuorilla junamatkailu juoksu Jussi Halla-aho Jyväskylä jätehuolto jättipitsa jääkaappi kaaos kaasumyrkytys kaatosateet kadotettu sukupolvi kadotus kahvi kahviviljelmät kaihi kaihilasit kaihileikkaus Kaija Mesiäinen Kaivolan koulu Kaivosmies Kajastus kaksikielisyys kaksoiskansalaisuus Kambodzha kamerapuhelin kanahaukka kanakoppi kanat kansalaissota kansalaisuus kapselihotelli karanteeni karjakoira karjalanpiirakat karjatalous kasisruoka kasivsruoka kasvimaa kasvispiirakka kasvispruoka kasvisroka kasvisruoka kasvisruoka. kasvisruokafestivaali kasvissyönti kasvisuoka kaverit Kazakhstan keiju keinokastelu keinomykiö keinomyökiö keisari keittiö kengurut keski-ikä kesä kesä jouluna kesäjuhltat kesäkuu kesäleskeys Kevin Rudd kevät kidutus kieku kielenopiskelu kielteiset tunteet kielten opiskelu kieltenopiskelu Kiina Kiinalainen juhla Kiinalainen uusi vuosi kiinalainen uusivuosi kiinalaiset kiinalaisuus kiipeilyhyllyt kiipeilyhyllyt kissoille kiipeilytelineet kimppakämppä Kinnalainen uskonto Kiova kirjallisuus kirjat kirpputori kissa kissa-aitaus kissan hormonit kissat kissatalo kisäkuu Kito Kitti Kitti Sippala Kitti-kissa kivivilla koillinen koira koiran korvaleikkaus koiran kuolema koiran syönti koiran turkin parturointi koiranliha koiranpurema koirat koiravarkaat kokkospähkinä kolitelämä kolonoskopia kommuuni kommuunit konkurssi kookospähkinät korallisormisammakko korona koronavirus korrputio korvaleikkaus Kota Kinabalu Kota Kinalabu koti kotikoulu kotiruoka kotityöt koulu koulumaksut kouluruoka koulutus Krakova kriisi Kroatia krokotiili Kuala lumpur kuituhamppu kuivapaasto kuivuus kukat kukkatarrat kulkuri kulkurielämä kulkuriromantiikka kulkutauti Kultarannikko kulttuuri kulttuurierot kummilapsi kuntosali Kuolema kuolinilmoitus kuorsaus Kuranda kuristjakäärme kutina kuukakut kuuma vesi kuumuus kuvien katoaminen kylmäkaappi Kyogle kyytöt kävely kävelykärry käärme käärmeet Lada Niva Bushman lahja Lai Vung laiskuus lama Laos lapsen kieli lapset lapsi lapsi sairastaa lapsiperhe lapsuus Larissa Waters lasivilla Latvia lehdistö lehmänkakka lehmät lehtiartikkeli lehtijuttu Leichart leikkikäärme leikkipaikat leikkiraha lemmikit Leningrad lennot lento lentävä sikala lihansyönti lihantuotanto liikenneruuhka linnunlaulu Linux litsit Liverpool Loi Kratong lokakuu Lokakuu Australia Lolita loma lomakeskus lomakohde Lomakohteet Malesiassa lommo autossa luffa lukeminen lukemisesteisyys luomuliha luonnonmukainan rakentaminen Lviv lähdekritiikki Lähtö kodista lämpöeristys Länsi-Australia löytöeläimet Maailman tila maailmanloppu maalaiselämä Maaliskuu maanviljely maaseutu maaseutumusiikki maastamuutto maastopalot Machans beach Madir maidoton maisemointi maitohappokäymien maitohappokäyminen Maitreya majoitus makakit Makedonia Malesia Malseia Mango Manila mansit Markku Mutanen Marraskuu Marrraskuu Martti Miettunen masennus matkailu matkasuunnitelmat matkat matkustaminen matkustelu Matti Nykänen Maxi Mayakalenteri meditaatio Mekong delta Mekong-joen suisto Melbourne melu menetys meribiologia metabloggaus metallimusiikki metsälampi metsäpalot Michael Klaper Midsummer mielenosoitus mielenrauha mielenterveys miljonääri minicast miso misotahna Misu monikulttuurinen parisuhde Montenegro Moorooka moottoripyörä mopo mopoilu Moskova mp3 MSR Hubba Mt Isa muistot muistotilaisuus munaton munkit Murha murhe musiikki musiikkitede muutto muutto Australiaan muutto ulkomaille Myanmar naimisiinbmeno naiset naisnäkökulma Naisten mini-maraton naistenpäivä Navalnyi navetta nenetsit nettisuhde Neuvostoliitto Neuvostolitto nevlivuotias Nha Trang Nicky Knoff Nightwish Nimbin nomadi Norwegian nuoruus nuoruus. näkövamma näkövammaisten kirjasto Näkövammaisten liitto näkövammaisuus nälkäisten henkien kuukausi nälähnätä Odessa odotus oikeutta eläimille olkitalo oluthiiva oma koti oma talo omaisuus omistaminen Onnellisuus Onnibus.com onnittelut opaali Openmobile Openmobilem CIMO opettaja opettaminen opetus Opetusministeriö opetustyö opiskelu oppositio Ortodoksisuus ostjakit otava oti Oulu paasto Pai paikoilleen asettuminen painekeitin painonpudots pakolaiset pakolaispolitiikka paksusuolen tähystys Palembang palloleikki pandemia papaija pappa-Tunturi parisuhde parisuhde. parisuhe passi pato patsas Pattaija Pattaya Pauli Valdemar Sippala Pauligin kahvipurkit paussi Penang pensaspalot Pentti Jokisalo perhe perinne Perth Pertteli Perttelin kirkko Perttelin urheilutalo peräkärry peso Phnom Penh Piehinki pienikasvuiisuus Pietari piha pihakirppis piharemontti piknik pitkä viisumi pitsa podcast poliisikuulustelu poliitikot. politiikka politiikko polkupyörä pomona Port Dickson Port Doglas Porvoo posliinipaikat puhdistus pulpetti punaiset punkinpurema punkki Puola Puole Purra Pussy riot Putin puutahra puutara puutarha puutarha. Pwrth pyhiinvaellus pyton pyykinkuivaus pyykkikone pyöräily pyöränkorjaus pyöräretkeily pyöräretki Pääsiäinen Qantas Queensland Raahe raakaravinto rabies Radical design Radical Design Wheelie raha rakentaminen Rakkaus rakkaus. rambutan rantakylä raskaus Rastila rauhanmarssit rautatieasem Read peak remontti reppumatkailu retkeily retriitti rikollisuus Risto Isomäki rock rokotus Romania roska-auto rotan vuosi ruishiutaleet ruisleipä ruohonleikkuu Ruotsi rupia Russian ruuansulatus ruuhka ruumiinvalvojaiset ryhävalas ryssä Saaremaa saasteet Sabah sade sadekausi Sadhana Forest Saharov Saigon sairaala sairaus Saksa. Halvat bussimatkat salakuvaus salmiakki Salo Samantha Fox Samford Valley sammakot samojedit Samurai sappikivet Sarawak sauna sauropus androgynos sauvakävely savimaja savuakävely seksiturismi. amerikkalaisuus Seppo Heikinheimo Seppuku Serbia serkku serkun kuolema Shani Louk sienet sifoni Siirtolaisuus siitake sika sillmäleikkaus silmäleikkaus silmälääkäri silmät Singapen tulaiset Singapore Singapre airlines Siperia sipsikaljaveganismi sipuli Sisuradio sisäleikkipaikat sisällissota sitoutumiskammo sivuraide Slaavilaiset kielet. Sngapore sodat Sofi Oksanen soija soijanakki soijapapu sokeus. sony-Eircsson sorsat sota Spartacus spesismi Steve Dillon Subaru suhku suikkis suklaa sukuhistoria sukulaisvierailu sukupuu sukututkimus Sumi Sunnybank Sunshine coast suolakurkut suomalaiset Australiassa suomalaiset ulkomailla suomalaisuus suomeksi suomen kieli Suomesta muutto Suomi suru Sydney sydän sydänsurut sydänvaivat sykloni Sykloni Larry syksy synnyimää synnytys syntymäpäivä syyskuu sähkömopo sähkönkulutus sähköpyörä säteily Sössölandian kultakurkut taapero TAFE taimsed viinerid Taiwan takapiha Talo talous talvi Tammikuu tammikuu. Tanah rata taolaisuus Tapaninpäivä tasapaino Tasmania Tasmanian sää tattari taujko teini-ikä tekomykiö telttailu tempe tempeh temppeli tempperli Terrassa. Zaragoza terveys tet teurastamo Thai Thai-ruoka Thaimaa Thermarest Timo tropiikista Tolstoi. tomaatin tuoksu tontti tonttikaupat Topi Sorsakoski toukokuu Townsille Townsville Townsvillen suomalaiset Toyota trooppiset kasvit Tropiikki tuhkaus tulirokko tulva tulvat tupakoinnin lopettaminen Turkki turvallisuus tuuli uimapaikat uiminen ujous Ukraina Ukraina. matkailu ukrainan kieli. ulkoilu ulkosuomalainen ulkosuomalaiset ulkosuomalasiet UNHCR uniapnea Unkari uriah heep USA uskonto Uusi Etelä-Wales uusi työ Uusi Vuosi Uusi Vuosituhat Uusi Vuso uusivusi Uusmedia Uvbuntu vaalit vaalitilaisuus vaellussauvat Vagaaniruoka vaiva vakiintuminen valaat valkoinen Australia valkoinen valas Vanha talo vanhemmuus vanhemmuus. vankila vapaaehtoistyö Vappu Varna vauva vauva-arki vauvauutiset vegaairuoka vegaani vegaanihaaste vegaanijuusto vegaanijuustot vegaanimajoitus vegaanimakkara vegaanin ravitsemus vegaaninen Espanja vegaaninen juusto vegaanirakkaus vegaaniruika vegaaniruoka vegaaniruoka kasvisruoka vegaaniset juustot vegaanit vegaanituotteet vegaanius vegaanyhteisö Vegaia vegan vegan. veganismi vegetarian vegfest veneretki Venäjä venäjän kieli venäläiset verenpaine vesihuolto vesisade Victoria Video video. videoblogi videokamera videokirje videoloki vieraat Vietnam Vietnam. vietnamin kielinen kirjallisuus vihannekset vihis vihreät Viisumi viisuminhaku violife Viro virus Vlog vlogi vloki vogulit Voietnam Voito Pokela Vung Tau vuodatus vuoret vuoristo Vuosaari vuosi vuosi 2001 vuosipäivä vuotavat hanat väkivalta välikatto Wapit wheaty Wheelie Wilmersburger Woodstock WWOOF Y2K ydinvoima yhteisöasuminen yhtisöasuminen YK yksin yksinkertaisuus yksityiskoulu yksivuotias ympäristö ymäpristö ystävät äiti äänesys ääniblogi Ääniblogi. äänikirja äänikirjat äänivlogi
Näytä enemmän

Käyttöehdot

Kaikki sisältö, jota ei ole lainattu lähde mainiten, on aina tekijän omaisuutta ja pysyy sellaisena. Tekstit on kivjoitettu ja julkaistu Australiassa, Ukrainassa, Malesiassa ja Vietnamissa Googlen kansainvälisille palvelimille..

Tämän blogin sisältö on jaettavissa noudattaen Creative Commons -lisenssiä CC BY-NC 4.0

. Se tarkoittaa sitä, että kaikkia tämän sivun tekstejä ja kuvia saa käyttää, jakaa ja sovittaa sillä ehdolla, että alkuperäinen lähde mainitaan: Timo Tropiikista ja/tai Tim Sippala sekä tekstin, kuvien että videoiden ja kaiken muun sisällön kohdalla. Tämän lisenssin käytön on oltava ei-kaupallista. Kaupallisesta käytöstä on sovittava erikseen tekijän kanssa.

Lisenssi ei ole voimassa selvästi kuvakaappauksiksi tunnistettavissa kuviss, esim. Google maps tai Google Earth eikä tekstien kohdalla myöskään silloin kun lainataan sanomalehtiä. Lisäksi lainaajan on muistettava, että julkaisumaan lait ajavat tämän lisenssin edelle.