2020 Kesäkuu - Eristyksen voima!


  • Kesäkuun 2020 kuva-albumi Googlen kuvapalvelusta
  • Ääniblogi kesäkuulta 2020. Yotuube-videoksi tehtynä. Siinä on kuvana nettikamerakuvaa perheemme elämästä terassilla. 
  • Ääniblogin toinen osa  - tien päällä. 



Lapsi kasvaa. Poika on jo kahdeksan kuukautta vanha.   Hieman ennen sitä, heti kesäkuun alussa hän sai jälleen uuden kokemuksen: hän sai kirjoittaa Linuxin komentoriville. Asensin tietokoneen ulkoisen näyön osoittamaan sänkyyn  päin ja lisäksi näppäimistön.  Siitä voimme katsoa mm. lastenlauluja Youtube-videooilta.




Maitohampaita on sen verran jo puhjennut, että niitä voi käyttää. Porkkanasta toki ei vielä saa palasta irti. 


Ilmeitä ja eleitä on jo sen verran runassati, että ei tässä enää mitään pikkuvauvoja olla, sentään jo 8 kuukautta ikää. 











Tutustumme isäpapan munamankeliin ja sen hienouksiin, mm. uusiin sivulaukkuihin.  Mopon ja polkupyörän päällä olemiseen täytyy tietysti totuutautua ihan pienestä pitäen. 


Sivulaukkuihin mahtui niin paljon tavaraa, ettei reppua ja etukoria olisi tarvinnut lainkaan. Kävin n. 15 kilometrin päässä sijaitsevan kaupungin kahdessa suurmmassa kaupassa, länsimaistyylisissä valintamyymälöissä Vincom (Vinmart) ja Co-opmart. Ne ovat pienehkön suomalaisen S-marketin tai K-marketin tyylisiä   paitsi että enemän on vaatetta ja kodintarvikkeita. Täällä ne ovat enemmänkin varakkaamman väestön, ainakin keskiluokan kauppoja.  

Minä tuhlaan yhdellä ostosreissulla helpostikin tavallisen työläisen viikon tai kahden tulot. 

Kaupan ovella suihkutettiin käsidesiä ja mitatiin kuume sellaisella pikamittarilla, jolla vain osotiettiin otsaa puolen sekunnin ajan. 



Parhaat sivulaukut, mitä minulla on olllut. Hinta euroissa on noin 40 euroa.
  
xx


Pitkästä aikaa pyöräilin pitkän lenkin, liki 40 kilometriä helteessä.  Välillä menin harhaankin, koska olin jo unohtanut reitit. 



Jäätelöä olen alkanut tekemään itse ja syön sitä vähäsen joka päivä.  Ei tämä ole mitään raikasta sorbettia, vaan kermaisen täyteläistä herkkua, kuin suklaata. Vegaanista jääteöä tietenkin: pohjana kookosta ja kasvisrasvaa sekä runsaasti banaania, myös avokadoa silloin kun on sen sesonki touko-kesäkuussa ja sitä pursuaa joka paikasta. Netin kautta olen ostanut kaakaojauhetta, jossa on myös kaakaovoita. Ja sitten tietysti vähän sokeria, mutta ei niin paljon kuin paikalliset käyttävät. 


Tehosekoittimena minulla on alle 100 euroa vastaavalla dongimäärällä hankittu Vitamixin kopio. Aito Vitamix jäi Australiaan ja se taitaa olla ystäväni Darrenin käytössä edelleen. Tämä kopio on ihan riittävä minulle, melkein yhtä hyvä kuin se aitokin. 

Nyt kesäkuussa on ollut saatavissa tuoretta duriota (durian), haisevaa herkkua, hedelmää, joka on minun suosikkini. Valitettavasti se on liian raskasta elimistölle, perinteisen kiinalaisen lääkeopin mukaan kuumentaa liikaa elimistöä, minut se tekee kuumeiseksi, joten en voi syösä sitä sellaisenaan. Sen sijaan silllä maustettu jäätelö on hyvä korkvike sille makunautinnolle, eikä kuumeilua tai muita haittoja ilmene.  Teen siis tuota kookos-banaani-avokado-suklaa-vanilja-jääteöseosta ja lisään siihen hieman duriota. Näin siitä makuelämyksestä voi nauttia päivittäin, koska jäätelö säilyy jääkaapin pakastelokerossa pitkiäkin aikoja. 

Mikä kahlitsee kulkuripojan sydämen?  Kanis nainen?  No, nuorella miehellä ehkä joskus, ja vanhemmallakin varmasti, jos oikea sattuu kohdalle. Tietysti ikä alkaa painaa ja vanhuus lähestytä, ja sitten kun on riittävästi kokemustakin kulkemisesta, alkaa tuntumaan siltä että kaikki oleellinen on nähty. Ei tarvitse matkustaa kaikissa maailman maissa eikä edes sadassa havaitakseen ihan omin aistein sen, että kaikkialla on periaatteessa sitä samaa: ihmisiä ja heidän luomiaan kaupunkeja ja valtioita, kulttuureja, niin erilaisia, mutta silti myös niin samanlaisia. Ja sitten on tietysti luonto ja säätila, jotka vaihtelevat, mutta kaikessa on hyvät ja huonot puolensa.  Suomen ja Ukrainan sää ja ilmasto tekivät minut usein sairaaksi: tuli allergisia oierieta, yskää, nuhaa, huuliherpestä, ihon kuivumista, kantapäiden halkeilua. Ja joskus tuli Suomessa todella kylmä, myös kesällä. Täällä Vietnamissa ilmasto on välillä liian kuuma, ja sitä myöten todella väsyttävä. Mutta ehkä se on paras tilanne kuitenkin. Hienosääsöillä, ja rahalla, tilanteen saisi paremmaksi. 

Ilmasto osittain, osin sirot kauniit naiset, jotakin kulttuurissa,vaikka siinä on myös luotaan työntävät puolensa. Ja sitten on tietysti myös paikallinen hintataso: tässä maassa minä kuulun keskitulositen ylempään ryhmään. Suomessa hätyyttelisin köyhyysrajaa. 

Mutta se, mikä minua todella pitää paikallaan on rakkaus, rakkaus omaan lapseeni. Tuo suloinen hymy, kaikki eleet, äänteet ja kokemukset oman rakkaan lapseni kanssa. 

 


Kävelykärry Radical Design Wheelie, jonka sain 50-vuotispäivälahjaksi symboloi minulle sitä vapaan kulkurin elämää, jota vietin 2010-2016, pieniä poikkeuksia lukuun ottamatta. Se pieni poikkeus oli epätovioinen parisuhdeyritelmä Malesiassa, ja ennen sitä vielä lyhyempi Indonesiassa.  Nyt olen asettunut paikoilleni, tai päättänyt niin, ja kävelykärry joutaa uuteen rooliin. Tein siitä lastenrattaat.Isot hyvät pyörät tekevät niistä kevyet työntää. Taäytyy vain vielä kehitellä tuota istuinosaa. Autoon tarkoitettu lasten turvaistuin sopisi siihen tarkoitukseen paremmin kuin tuo pehmustettu muovituoli.  Sellaisen olen jo tilannutkin nettikaupasta, joten ensi kuussa näemme tuloksen. 



Myös makuuhuoneemme, jossa myös Erik nukkuu ja leikkii aamuleikkinsä, olen sisustanut häntä varten katselu- ja koskettelukirjaksi ja virikehuoneeksi. Värivalojen, musiikin ja youtube-videoiden lisäksi Erik voi katsella tarrakuvia elämistä ja muusta, isoa lumiukkoa katossa, hän voi kosketella erilaisia esineitä, vääntää ja repiä.  

Vaimo ei oikein ymmärrä virityksiäni. Hänestä olisi parempi ostaa jotakin millä voisi ylpeillä naapureille tai sukulaisille.  Meildän katsantokantamme ovat niin erilaiset vähän joka asiassa. Olemme naimisssa, mutta meillä ei ole oikeastaan muuta yhteistä kuin lapsi. 

Minä halusin vegaanivaimon ja yritin kasvattaa sellaisen hänestä, mutta se ei onnistunut.  Lapsenkin olisin suonut olevan enimmäkseen vegaani, vähintäänkin lakto-ovo-kasvissyöjä, mutta sekään ei toteutunut.  Minulle tekee suorastaan fyysisesti pahaa haistaa, miten lapselleni on syötetty sitä haisevaa kalakastiketta, jota täällä kaikki syövät.  Vaimokin haisee sille usein. Alussa yritin sietää sitä, mutta nykyään en edes yritä. 

Tästäkin asiasta meillä on usein riitoja, ja niiden yhteydessä puhutaan erosta. Minä olen myös itsekseni miettinyt asiaa, ja haluaisin lähteä omille teilleni. 

En kuitenkaan haluaisia eroon lapsestani, en halua viikonloppuisäksi.  

Olen myös miettinyt sitä, eettä onko tämä kriisi vain heijastumaa kulkuripojan ajattelusta, siitä, että heti kun tulee vaikeaa, sanotaan hyvästit ja vaihdetaan maisemaa.  



Sitä en halua nyt tehdä, vaan  haluan oppia kohtaamaan ongelmat ja etsimään niihin positiivisen ratkaisun yhdessä muiden osapuolten kanssa. Siihen tarvitaan ystävien tukea, mutta silti se on kovin vaikeaa.   Positiivista suhtautumista, rakentavaa ajattelua, sitä olen toki yrittänyt vuosikaudet opetella. Yksi merkittävä opettaja ja esikuva siinä on brittiläinen, nykyään Australiassa vaikuttava buddhalainen munkki Ajahn Brahm, (Ajan Brahmavamoso), johon tutustuin Singaporessa ystäväni vaikutuksesta.  Kävin jopa paeri kertaa kuulemassa hänen puheitaan siellä ja sitten myöhemmin kerran Malesiassa.  Hänen Youtube-videonsa  ovat minunkin katselulistallani silloin tällöin, tai kuuntelu-.  Ei se niin kummallista asiaa ole, mutta se miten hän kertoo niistä ja mikä tunnelma hänestä välittyy: valtava positiivinen energia ja brittiläinen älykäs, välillä mustakin huumori, vetoavat minuun. 






Tilanteeni on vähän samanlainen kuin on tuo takapihan vegaaniparatiisi-projekti.  Olen valinnut paikaksi alueen, jota on erittäin vaikea saada hyvään kuntoon ainakaan omin voimin. Maa on pettävää ja se sortuu usein tulvavesien vaikutuksesta. Niin on käynyt aas nyt kun sadekausi on alkanut. Minun omat voimani ja resurssini eivät riitä tilanteen parantamiseen, mutta silti jatkan yrittämistä  - suomalaisella sisulla?

Ehkä ei kannattaisi yrittää liikaa, voisi antaa vähän periksi, löysätä vaatimuksia itseään kohtaan.  Antaa mennä (let it go), kuten Ajahn Brahm usein neuvoo. 

Ystävät, ihmiset joille puhua, erityisesti samanhenkiset, ovat kultaa.  Minulla on paljonkin Facebook-kavereita, tuttavia, ja sitten muutama samanhenkinen ystävä, myös vegaaneita, jotka ymmärtävät tilanteeni siltä kannalta, eli siltä, että eläminen lähellä eläintuotantoa, lihan ja kalan haussa, on henkisesti raskasta. 

Häävieras vuodelta 1985. Se liitto kestää edelleen. 

Sitten on kavereita, jotka ovat naimisissa aasialaisen kanssa ja jakvat kokemuksiaan. Monet varottava kullankaivajista eli naiaista, joiden pääsyy olla miehen kanssa on raha ja taloudellinen hyöty. Muutamat epäilevät, että minä joudun taloudellisesti hyväksikäytetyksi.  Tavallaan se onkin totta ja sen myönnän. En löytänyt Nancyn jälkeen sielunkmppania en suurta rakkautta. Niinpä päätin ottaa vain vaimon. Sehän ei ihmiskunnan historiassa eikä monissa nykyisissä kulttuureissa ole mitenkään outoa.  Sen sijaan tullainen "panetukseen perustuva" ei-rationaalinen, voimakkaisiin tunteisiin nojaava rakkaus, rakkausavioliitto, ovat aika uusi asia. Ja kun se rakkaus katoaa, sitten tulee ero. Ja useimmilla se katoaa. Toki ei kaikilla: vanha kaverini Kaitsu Oulusta juuri vietti 35-vuotishääpäiväänsä. 

Minä luulin, että Nancyn ja minun liitosta tuli sellainen.  Siinä ei ollut ensimmäiseen seitsemään vuoteen epäilyksiä eikä juuri alamäkiä, ja edelleenkin väitän, että ulkoiset seikat eli minun surkea työtilanteeni ja urakehtiykseni alamäki olivat eron syynä. 

Niin, aloin etsiä netistä ja maailmalta vaimoa. Päätin asettua Vietnamiin ja ottaa täältä sellaisen yksinkertaisen maalaistytön, joska kasvattaisin itselleni vegaanivaimon ja hyvän äidin lapselleni. 
Epäonnistuin kasvatustyössä. Ehkä olen liian salliva ja ymmärtäväinen enkä osaa konentaa. Vaimo ei otdellakaan ole täällä hellan ja nyrkin välissä enkä saa häntä jynssäämään hammasharjalla kylpyhuoneen laattojen saumoja, kuten olen kuullut suomalaislta aasialaisten vaimojen osaan kuuluvan. 

Vaikea minun on tuossa suhteessa muuttua enkä haluakaa alkaa tuon stereotypian vahvistajaksi, mutta jonkin verran olisi syytä jämäköityä eli vahvemmin tuoda esille tunteitani, ajatksiani ja toiveitani. 

Taloudellinen "hyväksikäyttö" eli se, että elätän vaimoani ja vähän muutakin perhettä, jopa sukua, kuuluu asiaan, eikä minulla ole mitään sitä vastaan. Osaan pitää käytetyt summat kohtuudessa, rinnastan ne yleensä siihen,, mitä itse käytin kulkurielämäni aikana matkusteluun ja halvoissa hostelleissa elämiseen sekä edullisimmissa tai keskihintaisissa kasvisravintoloissa syömiseen.  Nyt saan tuolle rahalle parempaa vastinetta: saan kokata itse melkein omassa keittiössä ja tulos on parempaa kuin mitä saisin ravintoloista. 





Kesäkuun 19. päivä umeputuin oikeuteni olla maassa. Sen sijasta että olisin käynyt uusimassa oleskeluleiman vaikkapa käymällä Thaimaassa tai Taiwanissa, nyt piti käydä vain Saigonissa. Siitä asiasta kerron tuossa vähän myöhemmin. 
 
Olin jo järjestänyt facebookissa Vietnamin suomalaisten ryhmässä Juhannustapahtuman Vung Tau-nimiseen kaupunkiin n. sadan kilometrin päähän Saigonista.   Nyt oli siis kaksi syytä lähteä matkaan, ja ennen matkaa, kuten tuossa ensimmäisessä äänitteessä yllä kuuluu, tuntui myös,e ttä on sisäinen tarve päästä tuulettumaan. 

Niinpä sitten tuona perjantaina 19.6. otin bussin Saigoniin ja siellä kävin hoitamassa ton oleskeluasian lopppun ja illalla tapasin muutamia ystäviä baarissa, joss aoli myös elävää musiikkia. 


Niistä Saigonin herättämistä tunnelmista kertoilen tuossa jälkimmäisessä videossa. 


 Lauantaina sitten otin katamaraanialuksen, joka matkasi jokea pitkin merta kohti merenrantakaupunki Vung Tauhun. 




Matka on noin sata kilometriä pitkin jokea. Se taittui umpinaisessa laivassa, jossa ei saanut mennä kannelle ihailemaan maisemia. Kotimme on tuolla vasemmassa reunassa Mekong-jokea seuraten. n. 13 kilometriä toiseen suuntaan.   Kuvassa näkyy myös sen hotellin nimi, jossa yövyin Saigonissa: hiljainen ikkunaton huone, n. 10 eurolla yö.  Ja sitten se pizzapaikka, jossa ensimmäisenä söin Vung Taussa. 



Asukasluvultaan Vung Tau on hieman Helsinkiä pienempi.   Kaupungissa asuu paljon ulkomaalaisia. Aiemmin he olivat kaupungin alueen öljyteollisuuden palveluksessa, mutta nyt entistä enemmän eläkläisiä mm. Australiasta. 





Olen aiemmilla reissuillani, mm. äänestymatkalla Saigoniin ja suomalaisten juhlissa tutustunut siellä asuviin ikäisiini tai himean nuorempiin eläkeukkoihin.  Nyt sitten heidän, heidän puolisoittensa ja muutaman Saigonista tulleen jo entuudestaan tutun kanssa meillä oli juhannuksen saunailta.  

Eihän se oikeasti tätä ollut. Tyhjällä pullolla päätin demonstroida suomalaista juhannusta. No, olihan se pullo alukuillasta täysi kun sen joku tänne toi, mutta rymsteeraamista ei se meidän juhla ollut. Pääosassa oli sauna, ja muille paitsi minulle, grilliruuat sekä savustetut lihat ja kalat. 


Juteeleua uusien ja vanhojen tuttujen kanssa, sosiaalista kanssakäymistä, sitä se oli ilta parhaimmillaan. 
Parin suomalaisukon rouvan kanssa oli mukava jutella englanniksi ja itse ukkojen kannssa suomeksi. Yhtään suomalaista naista ei meillä porukassa ollut. 

Nyt oli todella mieltä lämmittävää ja rentouttavaa puhua suomea suomalaisten kanssa.  Niin mukavaa, että ihan hyvin kestin sen grillauksen ja savustuksen tuokstut. 

 
Saunaa ja sen kiuasta on kuvattuna tuossa jälkimmäisessä videossa. Oli todella hyvä masssiivinen kivikiuas, ja siitä irtosi lempeän pehmeä löyly, joka lämmitti ihan luissa saakka. 
 



Ainahan tämä kotiolot voittaa, ajattelin usein kävellessäni siistejä, enimmäkseen hajuttomia katuja. Kotona Mekongilla me elämme haisevassa paskakasassa. Onko se todella sitä elämää, mitä haluan? Entäpä jos tulisin elämän siistissä kaupunkiasunnossa?   Vaimo ei siihen suostuisi, mutta minä tulisinkin ihan mielelläni yksi elle ... ellei minulla olisi lasta, jonka lähellä haluan olla.  

 

Ja hänen lähellään tahdon olla, vaikka siitä itse kärsinkin. Kuitenkin samalla yritän löytää ratkaisua pulimiin.   Hänen läellään olemista rajoittavat täällä lämpötila: etutereassilla, jossa hän viettää aikaa perheen kanssa, on liian kuuma. Olen ostanut sinne lasten kahluualtaita kaksikin kappaletta, mutta niitä ei saa käyttää, koska vaimon mielestä poika sairastuu, jos hän ui. 


Eli unelma elämästä palmujen alla uima-altaan äärellä  viileitä juomia siemaillen samalla kun lapsi pullikoi altaassa ei ole ihan taoteutunut.  Ei ole toetutunut, koska mulla ei oo rahaa ... Miten pääsisi sitä lähemmäksi niillä resursseilla, mitä minulla nyt on? 



Vun taussa voisi puhua myös venäjää.  Siellä on jonkinsuuruinen venäjänkielinen väestönosuus, mm. venäläisä ravintoloita.  Voisi sieltä löytyä ukrainalaisiakin.  Minun mielenterveydelleni voisi venäjän puhuminen olla terveellisempää kuin mitä ajattelen. On vain Putinin ja muiden "stalinistien" ansiota, etten oikein pidä siitä kielestä enää.   Minulle osoitettiin kuitenkin kauppa, jossa puhutaan venäjää, ja josta voi ostaa isokokoisia vaatteita. Minä ostin ja vähän myös puhuin. 

 


Vun Taussa on myös vuoria, tai aiankin isoja kukkuloita, joille voi myös tehdä kävelyretkiä. Sellainen on minusta varsin houkuttelevaa. 

 

Tempe (tempeh indionsialaisittain)  on yksi ruuista, joita haluaisian ostaa tai tehdä itse.  Sitä ei ole myynnissä täällä, joten itse tekeminen on ainoa vaihtoehto. Kerran yritin, mutta tuloksena oli kasa mädäntyneitä soijapapuja. Nyt valmistauduin paremmin ja tilasin netistä ainekset haudutuslaatikkoon, jossa pystyn ylläpitämään tasaisen 32 asteen lämpötilan, jonka sen valmistus vaatii. Aloitusjauhe eli  Rhizopus oligosporus -sieniviljelmä oli joskus myynnissä lazada-nettikaupssa myynnissä. Ostin sen samoin kuin japanilaisen naton aloituspakkauksen. 


Tempe onnistui oikein hyvin.  Olen itsestäni suorastaan ylpeä! 




Nautin sitä itse tekemäni hapanvihannessalaatin kanssa.  En voi kutsua tekemääni hapankaaliksi enkä kimchiksi, koska se ei ole puhtaasti kumpaakaan. Eikä se ol myöskään täysin luonnollisesti hapatettu vaan olen käyttänyt apuna omenaviinietikkaan. Mutta erittäin hyvää einestä, josta vatsakin tykkää. 



Erikillä ei vielä ole omaa sänkyä. Sellaisen voisi hankkia, kunnon pinnasängyn, jossa voisi myös leikkiä. 


Minä saan illalla unen päästä kiinni helpolla. Silti kärsin unettomuudesta. Unettomuuteni on ollut aina sitä laatua, että herään liian aikaisin: jokin ajatus tekemättömästä työstä tai kivasta tekemisestä ajaa minut liikkeelle aamuyöstä, usein 4 - 6 tunnin unten jälkeen. Joskus se on sitä, että herään kuselle ja sitten päätän vilkaista puhelimesta kelloa, sitten katson myös viestit ja huomaamatta onkin kello kolme tai neljä ja aika lähteä viemään koiraa lenkille. 

Vung Taun reissulla suomalainen kaverini antoi tilanteeseen neuvon; ota antihistamiineja, ne ovat turvallinen unilääke, ne vanhan tyyppiset, joiden sivuvaikutuksena on väsymys. Niin aloin tekemään, ja nyt nukun ainakin kauemmin kuin aiemmin, jopa 9 - 10 tuntia vuorokaudessa, myös jopa kahdet päiväunet.  Masennustahan tuo uupumuksen tunne on ollut. Ei kovin vakavaa, mutta lievää. Toki sitä voisi unettomuus pahentaa.  Toivotaan,e ttä tilanne helpottuu nyt kun voin taas matkustella enemmän. 

Add caption


Koronakriisin sivutuotteena hain pysyvää oleskelulupaa suunniteltua aikaisemmin. Vielä viime joulkuussa hain vain viisumivapautta, joka pitää käydä rajalla uusimassa aina puolen vuoden välein. Nyt kun koronan takia rajat ovat kiinni tai karanteenin takana, oli helpompaa hakea oleskelulupaa, joka ei edellytä rajalla käyntiä kahdesti vuodessa.  Kortti on voimassa niin kauan kuin nykyinen passikin eli minun tapauksessani kaksi vuotta. Sen hankinta maksoi n. 330 euroa. Puolen vouden leiman korvaava poikkuslupa olisi maksanut melkein saman. 

Nyt siis voin matkustella enemmän Vietnamin sisällä kun ei tarvtise murehtia siitä rajalla käymisestä kolmen eikä edes kuuden kuukauden välein. 




Madeleine Mccann katosi Portugalissa vanhempiensa huomasta vuonna 2007.  Tapaus oli yli 10 vuotta selvittämättä, kunnes siihen on nyt saatu selvyys. Tyttö on kuollut. Sitä ei ole kerrottu milloin ja miten, mutta tarpeeksi järkyttävä uutinen silti.  Tuskin olen ainoa tässä maailmassa, joka on vuodattanut kyyneliä ajatellessaan tuon pikkutytön julmaa kohtelua ja mahdollisia kärsimyksiä ihmishirviön käsissä.  Olihan Suomessakin vastaava tapaus joskus 1980/uvun lopulla, ja silloinkn mediassa n'ytettiin kadonneiden pikkutyttöjen kuvat.  Siinä tapauksessa syyllinen jäi kiinni ja hänen syyllisyydestään saatiin vanhva näyttö niin, että hän eli lopun elämäänsä lukkojen takana, ensin vankilassa ja sitten hoitolaitoksessa. 

Jammu Siltavuoren haastattelu nähtiin TV:ssä joskus 1990-luvulla. Ei ollut mitään kaunista kerrottavaa, vaikka toimittajan mukaan pahimmat kohdat oli leikattu pois. Se asia tuli mieleeni lukiessani eli kuunnellesani, vasta nyt ensimmäistä kertaa, Vladimir Nabokovin teoksen Lolita. Siinä venäläistyylisen kertojan pohdinnat toivat mieleen tuon haastattelun: paha ja turmeltunut pikkutyttö houkuttelee heikon miehen julmuuksiin.   Nabokovin kirjaan minut sai tarttumaan kaksi ruotsalaisen Kicki Sehlstedt-nimisen kirjailijan teosta, joka käsittelee nykypäivän lolitoja moneltakin kantilta: alkaen ihan japanilaisesta alakulttuurista päätyen teineihin, jotka taskurahaa saadakseen vilauttelevat nettikameroissa.  Ja toinen teos Koskematon käsittelee tyttöjen roolia esikuvina instagramissa ja muissa somekulttuureissa sekä siihen liittyvää hyväksikäyttöä. 

Ei ole tyttönä oleminen helppoa sekään. Mutta silti vanha haaveeni olla tytön isä elää yhä. Teinitytön isällä, ja nuoren aikuistuvan naisen, on tietysti sitten ihan omat murheensa. Joskus ne kärjistyvät siihen, että pitää jahdata halikko kädessä sulhaskandindaatteja.  Minulla tuskin tulee eteen sellaista elämänvaihetta. Tosin kyllä se teoreettisesti ajatellen olisi vielä mahdollista. 

Jallu Junnilainen, mm. Oulussa vaikuttanut muusikko, jonka tunsin 1980-luvulla, menehtyi toukokuussa 2020.  Nyt löysin muutaman kuvan hänestä eräältä Facebook-sivulta. Kopioin kuva tähän luvatta, koska en musita miltä sivulta ne löysin. Jallun muisto varamsti elää vahvana niiden keskuudessa, joiden kanssa hän teki töitä ja jotka tunsivat hänet paremmin. 


Heinäkuu 2020. Mitä on odotettavissa? 

On odotettavissa matka  pohjoiseen. Käyn vahvistututtamassa avioliiton ja tekemässä Erikistä Suomen kansalaisen Suomen suurlähetystössä Hanoissa.  Venytän reissua vähän yli välttämättömän, koska sinne saakka kerran ollaan menossa ja minä tunnen edelleenkin olevani tuulettumisen tarpeessa. 





Matka on pitkä:  ensin bussilla Saigoniin, sieltä sitten kolmatta tuntia lentäen Hanoihin. Lauantaina 4.7. pitäisi olla sitten perillä. 










Kommentit

Tunnisteet

2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2025 2025 toukokuu 210 211 212 2203 50-vuotispäivä Aamu aamulenkki Aasia Aasialainen kasvisruoka abhayrab Adelaide Adviware Aeroflot Afganistan Airasia airbnb Airut Ajahn Brahm Alicante alkuasukkaat amalgamipaikat Ananda marga ankanpojat ankat ankka ankka ja koira ankkalammikko Anne Rintala anoppi anteeksi Antti Heikkinen apinat arkielämä Armas Latvakoski aromipesä asettuminen ashtanga asuinyhteisö asumisoikeusasunto. asumusero asunnon etsintä asunnon vuokraus asunnonvaihtosuunnitelmat asunto asuntojono aurinko aurinkorannikko Auroville Australia Australian kansalaisuus Australian karjakoira Australian suomalaiset Australian vaarat Austrlia Austrralia auton huolto autonromu autot Avantouinti avioituminen avioliitto Bali Balkan bambuhiiliburgeri banaani banaanikasvi banaaninlehtikontti banaanit Bangkok Barcelona Beatles Benton court Bicheno Bill Sippo Birsbane bloggaus blogit Bluey Bogor Boney M Borneo Bornoe Brisbane buddhalaisuus Buddhan syntymäpäivä bulgakov Bulgaria Bura Burdekin Burma Myanmar bussikyyti Cairns Cairnsin ilmasto Camberra Cameron highlands Caravonic Caravonica Cariad farm sancturary Carins cats Celia-kirjasto Changi Cheezly Chernobyl Christine Milne CIMO Coopers plains couchsurfing covid-19 covid19 cykloni Dalat dating Dio DNA-testi DNA-testit Douglas druianesanssi Dublin Duc Trong durian durio ekologia ekotalo ekotrillerit elokuu elokuu Australia Elvis eläimet eläinlääkäri eläinräääkkäys eläinten oikeudet eläintuotanto eläinuhri energiansäästö englanniksi Englannin kieli epäonnistuminen eristys ero Esa Pelkonen esikoulu Espanja etäsuhde Eurooppa Europe Eve Hietamis extrawheel festivaali festivaalit Filippiinit Filippinit Filipppiinit Findon creek Finland Finnair Finnish foxy Freukkarit fruitarismi Gaza gluteeniton pitsa Gokul jooga Greata Thunberg haastattelu haju Hakaniemi Halla-aho Halong bay halvat bussilinjat Halvat lennot hammashoito hammasoito hampputofu Hanoi Hanoi. hantit hapankaali hapankurkut hapanleipä hapatus haploryhmä I-M253 Hare Krishna liike harkova Hassisen kone hautajaiset hautajaisrituaalit hedelmät hedelmätarhat hefu Heidi köngäs Heikki Huhtanen heinäkuu Heinätyöt helle helmikuu Helsingin Sanomat Helsingin yliopisto Helsinki Henry Zalkin hiivaviutaleet hiljaisuus hiljaisuusretriitti hipit hippiauto hippijuhlat hippikylä hippimeininki hirmumyrsky hirviöt hme Ho Chi Minh City hoitoala Hong kong hostelli hpit huhtikuu huijaus Huojuva lato huono selkä huumeet hyönteiset hämähäkki hääjuhla hääpäivä Häät häät pyörätuolissa ihmissuhteet Iisalmi ikävä ilmastonmuutos Ilosaari Ilovaarirock iltatori in english too In memoriam Indonesia Indonesia. Intia intialaiset Irlanti islam israel isyys Italia itsari itsemurha itsenäisyyspäivä itäauto Jaakko Teppo Jaava Jakafta Jakarta Jakatta jakkiihedelmä jalkapallokoira jalosavu James Cook James Cook Yliopisto jamssiborssi Jane Palmer Jani Jattinen Japani Jeesus Jeltsin Jetstar Joensuu Jokisalo Pentti Jaakko jooga joogaa aloittelijoille joukkoliikenne Joulu jouluaatto joulujuhla joulukoristeet Joulukuu joululahjat joulunaika joulupäivä jouluterveiset journalismi joutsenet Joy Cavill Juhannus Julia Gillard jumalat juna juna vuorilla junamatkailu juoksu Jussi Halla-aho Jyväskylä jätehuolto jättipitsa jääkaappi kaaos kaasumyrkytys kaatosateet kadotettu sukupolvi kadotus kahvi kahviviljelmät kaihi kaihilasit kaihileikkaus Kaija Mesiäinen Kaivolan koulu Kaivosmies Kajastus kaksikielisyys kaksoiskansalaisuus Kambodzha kamerapuhelin kanahaukka kanakoppi kanat kansalaissota kansalaisuus kapselihotelli karanteeni karjakoira karjalanpiirakat karjatalous kasisruoka kasivsruoka kasvimaa kasvispiirakka kasvispruoka kasvisroka kasvisruoka kasvisruoka. kasvisruokafestivaali kasvissyönti kasvisuoka kaverit Kazakhstan keiju keinokastelu keinomykiö keinomyökiö keisari keittiö kengurut keski-ikä kesä kesä jouluna kesäjuhltat kesäkuu kesäleskeys Kevin Rudd kevät kidutus kieku kielenopiskelu kielteiset tunteet kielten opiskelu kieltenopiskelu Kiina Kiinalainen juhla Kiinalainen uusi vuosi kiinalainen uusivuosi kiinalaiset kiinalaisuus kiipeilyhyllyt kiipeilyhyllyt kissoille kiipeilytelineet kimppakämppä Kinnalainen uskonto Kiova kirjallisuus kirjat kirpputori kissa kissa-aitaus kissan hormonit kissat kissatalo kisäkuu Kito Kitti Kitti Sippala Kitti-kissa kivivilla koillinen koira koiran korvaleikkaus koiran kuolema koiran syönti koiran turkin parturointi koiranliha koiranpurema koirat koiravarkaat kokkospähkinä kolitelämä kolonoskopia kommuuni kommuunit konkurssi kookospähkinät korallisormisammakko korona koronavirus korrputio korvaleikkaus Kota Kinabalu Kota Kinalabu koti kotikoulu kotiruoka kotityöt koulu koulumaksut kouluruoka koulutus Krakova kriisi Kroatia krokotiili Kuala lumpur kuituhamppu kuivapaasto kuivuus kukat kukkatarrat kulkuri kulkurielämä kulkuriromantiikka kulkutauti Kultarannikko kulttuuri kulttuurierot kummilapsi kuntosali Kuolema kuolinilmoitus kuorsaus Kuranda kuristjakäärme kutina kuukakut kuuma vesi kuumuus kuvien katoaminen kylmäkaappi Kyogle kyytöt kävely kävelykärry käärme käärmeet Lada Niva Bushman lahja Lai Vung laiskuus lama Laos lapsen kieli lapset lapsi lapsi sairastaa lapsiperhe lapsuus Larissa Waters lasivilla Latvia lehdistö lehmänkakka lehmät lehtiartikkeli lehtijuttu Leichart leikkikäärme leikkipaikat leikkiraha lemmikit Leningrad lennot lento lentävä sikala lihansyönti lihantuotanto liikenneruuhka linnunlaulu Linux litsit Liverpool Loi Kratong lokakuu Lokakuu Australia Lolita loma lomakeskus lomakohde Lomakohteet Malesiassa lommo autossa luffa lukeminen lukemisesteisyys luomuliha luonnonmukainan rakentaminen Lviv lähdekritiikki Lähtö kodista lämpöeristys Länsi-Australia löytöeläimet Maailman tila maailmanloppu maalaiselämä Maaliskuu maanviljely maaseutu maaseutumusiikki maastamuutto maastopalot Machans beach Madir maidoton maisemointi maitohappokäymien maitohappokäyminen Maitreya majoitus makakit Makedonia Malesia Malseia Mango Manila mansit Markku Mutanen Marraskuu Marrraskuu Martti Miettunen masennus matkailu matkasuunnitelmat matkat matkustaminen matkustelu Matti Nykänen Maxi Mayakalenteri meditaatio Mekong delta Mekong-joen suisto Melbourne melu menetys meribiologia metabloggaus metallimusiikki metsälampi metsäpalot Michael Klaper Midsummer mielenosoitus mielenrauha mielenterveys miljonääri minicast miso misotahna Misu monikulttuurinen parisuhde Montenegro Moorooka moottoripyörä mopo mopoilu Moskova mp3 MSR Hubba Mt Isa muistot muistotilaisuus munaton munkit Murha murhe musiikki musiikkitede muutto muutto Australiaan muutto ulkomaille Myanmar naimisiinbmeno naiset naisnäkökulma Naisten mini-maraton naistenpäivä Navalnyi navetta nenetsit nettisuhde Neuvostoliitto Neuvostolitto nevlivuotias Nha Trang Nicky Knoff Nightwish Nimbin nomadi Norwegian nuoruus nuoruus. näkövamma näkövammaisten kirjasto Näkövammaisten liitto näkövammaisuus nälkäisten henkien kuukausi nälähnätä Odessa odotus oikeutta eläimille olkitalo oluthiiva oma koti oma talo omaisuus omistaminen Onnellisuus Onnibus.com onnittelut opaali Openmobile Openmobilem CIMO opettaja opettaminen opetus Opetusministeriö opetustyö opiskelu oppositio Ortodoksisuus ostjakit otava oti paasto Pai paikoilleen asettuminen painekeitin painonpudots pakolaiset pakolaispolitiikka paksusuolen tähystys Palembang palloleikki pandemia papaija pappa-Tunturi parisuhde parisuhde. parisuhe passi pato patsas Pattaija Pattaya Pauli Valdemar Sippala Pauligin kahvipurkit paussi Penang pensaspalot Pentti Jokisalo perhe perinne Perth Pertteli Perttelin kirkko Perttelin urheilutalo peräkärry peso Phnom Penh Piehinki pienikasvuiisuus Pietari piha pihakirppis piharemontti piknik pitkä viisumi pitsa podcast poliisikuulustelu poliitikot. politiikka politiikko polkupyörä pomona Port Dickson Port Doglas Porvoo posliinipaikat puhdistus pulpetti punaiset punkinpurema punkki Puola Puole Purra Pussy riot Putin puutahra puutara puutarha puutarha. Pwrth pyhiinvaellus pyton pyykinkuivaus pyykkikone pyöräily pyöränkorjaus pyöräretkeily pyöräretki Pääsiäinen Qantas Queensland Raahe raakaravinto rabies Radical design Radical Design Wheelie raha rakentaminen Rakkaus rakkaus. rambutan rantakylä raskaus Rastila rauhanmarssit rautatieasem Read peak remontti reppumatkailu retkeily retriitti rikollisuus Risto Isomäki rock rokotus Romania roska-auto rotan vuosi ruishiutaleet ruisleipä ruohonleikkuu Ruotsi rupia Russian ruuansulatus ruuhka ruumiinvalvojaiset ryhävalas ryssä Saaremaa saasteet Sabah sade sadekausi Sadhana Forest Saharov Saigon sairaala sairaus Saksa. Halvat bussimatkat salakuvaus salmiakki Salo Samantha Fox Samford Valley sammakot samojedit Samurai sappikivet Sarawak sauna sauropus androgynos sauvakävely savimaja savuakävely seksiturismi. amerikkalaisuus Seppo Heikinheimo Seppuku Serbia serkku serkun kuolema Shani Louk sienet sifoni Siirtolaisuus siitake sika sillmäleikkaus silmäleikkaus silmälääkäri silmät Singapen tulaiset Singapore Singapre airlines Siperia sipsikaljaveganismi sipuli Sisuradio sisäleikkipaikat sisällissota sitoutumiskammo sivuraide Slaavilaiset kielet. Sngapore sodat Sofi Oksanen soija soijanakki soijapapu sokeus. sony-Eircsson sorsat sota Spartacus spesismi Steve Dillon Subaru suhku suikkis suklaa sukuhistoria sukulaisvierailu sukupuu sukututkimus Sumi Sunnybank Sunshine coast suolakurkut suomalaiset Australiassa suomalaiset ulkomailla suomalaisuus suomeksi suomen kieli Suomesta muutto Suomi suru Sydney sydän sydänsurut sydänvaivat sykloni Sykloni Larry syksy synnytys syntymäpäivä syyskuu sähkömopo sähkönkulutus sähköpyörä säteily Sössölandian kultakurkut taapero TAFE taimsed viinerid Taiwan takapiha Talo talous talvi Tammikuu tammikuu. Tanah rata taolaisuus Tapaninpäivä tasapaino Tasmania Tasmanian sää tattari taujko teini-ikä tekomykiö telttailu tempe tempeh temppeli tempperli Terrassa. Zaragoza terveys tet teurastamo Thai Thai-ruoka Thaimaa Thermarest Timo tropiikista Tolstoi. tomaatin tuoksu tontti tonttikaupat Topi Sorsakoski toukokuu Townsille Townsville Townsvillen suomalaiset Toyota trooppiset kasvit Tropiikki tuhkaus tulirokko tulva tulvat tupakoinnin lopettaminen Turkki turvallisuus tuuli uimapaikat uiminen ujous Ukraina Ukraina. matkailu ukrainan kieli. ulkoilu ulkosuomalainen ulkosuomalaiset ulkosuomalasiet UNHCR uniapnea Unkari uriah heep USA uskonto Uusi Etelä-Wales uusi työ Uusi Vuosi Uusi Vuosituhat Uusi Vuso uusivusi Uusmedia Uvbuntu vaalit vaalitilaisuus vaellussauvat Vagaaniruoka vaiva vakiintuminen valaat valkoinen Australia valkoinen valas Vanha talo vanhemmuus vanhemmuus. vankila vapaaehtoistyö Vappu Varna vauva vauva-arki vauvauutiset vegaairuoka vegaani vegaanihaaste vegaanijuusto vegaanijuustot vegaanimajoitus vegaanimakkara vegaanin ravitsemus vegaaninen Espanja vegaaninen juusto vegaanirakkaus vegaaniruika vegaaniruoka vegaaniruoka kasvisruoka vegaaniset juustot vegaanit vegaanituotteet vegaanius vegaanyhteisö Vegaia vegan vegan. veganismi vegetarian vegfest veneretki Venäjä venäjän kieli venäläiset verenpaine vesihuolto vesisade Victoria Video video. videoblogi videokamera videokirje videoloki vieraat Vietnam Vietnam. vietnamin kielinen kirjallisuus vihannekset vihis vihreät Viisumi viisuminhaku violife Viro virus Vlog vlogi vloki vogulit Voietnam Voito Pokela Vung Tau vuodatus vuoret vuoristo Vuosaari vuosi vuosi 2001 vuosipäivä vuotavat hanat väkivalta välikatto Wapit wheaty Wheelie Wilmersburger Woodstock WWOOF Y2K ydinvoima yhteisöasuminen yhtisöasuminen YK yksin yksinkertaisuus yksityiskoulu yksivuotias ympäristö ymäpristö ystävät äiti äänesys ääniblogi Ääniblogi. äänikirja äänikirjat äänivlogi
Näytä enemmän

Käyttöehdot

Kaikki sisältö, jota ei ole lainattu lähde mainiten, on aina tekijän omaisuutta ja pysyy sellaisena. Tekstit on kivjoitettu ja julkaistu Australiassa, Ukrainassa, Malesiassa ja Vietnamissa Googlen kansainvälisille palvelimille..

Tämän blogin sisältö on jaettavissa noudattaen Creative Commons -lisenssiä CC BY-NC 4.0

. Se tarkoittaa sitä, että kaikkia tämän sivun tekstejä ja kuvia saa käyttää, jakaa ja sovittaa sillä ehdolla, että alkuperäinen lähde mainitaan: Timo Tropiikista ja/tai Tim Sippala sekä tekstin, kuvien että videoiden ja kaiken muun sisällön kohdalla. Tämän lisenssin käytön on oltava ei-kaupallista. Kaupallisesta käytöstä on sovittava erikseen tekijän kanssa.

Lisenssi ei ole voimassa selvästi kuvakaappauksiksi tunnistettavissa kuviss, esim. Google maps tai Google Earth eikä tekstien kohdalla myöskään silloin kun lainataan sanomalehtiä. Lisäksi lainaajan on muistettava, että julkaisumaan lait ajavat tämän lisenssin edelle.