2020 helmikuu - pysy tauti poissa!


  • Helmikuun 2020 kuvat Googlen kuvapalvelusta. 
  • Video: Aamupkakalla Vietnamissa  Tässä videossa näytetään se miten kakansyöjäkalat syövät ulosteita. Himen provokatiivista?  Kyllä, katsotaanko, lisääkö sellainen katsojalukuja. 
  • Tauti tulee ja tauti tappaa? Mietteitä koronaviruksesta ja muistakin tappajista ammulenkin lomassa. (Youtube-video, ääniblogi).
  • Leikkaamatonta videota helmikuulta 2020. Tässä on myös paljon vauvapätkiä.  (Toimii muutamia tunteeja kirjoituksen julkaisun jälkeen. Jos haluat katsoa myöhemmin, avaa Timo Tropiikista-youtube-kanava ja katso uusin video).

Minulta kiinnostavin puheenaihe hyvin monelle ainakin Facebookissa ja Whatsapissa on pieni poikani Erik, joka täytti viisi kuukautta kuun puolivälissä.  Hän on myös minun ja koko perheen silmäterä täällä. Hänen varttumistaan ja kehittymistään seuraan innolla ja hämmästyksellä. Hän ei ole pelkkä pikkuvauva enää vaaan kasvana lapsi, jolla on luonnetta ja myös jonkin verran kykyjä, joiden avulla hän pystyy muutakin kuin syömään ja nukkumaan. Söpö poika, kiltti lapsi, suloinen ja herttainen. Sitä saa kuulla usein. Kunpa hän vain välttyisi koronavirukselta ja maailman muilta taudeilta ja katastrofreilta ja saisi varttua aikuiseksi hyvissä ja rauhallisissa oloissa. Kumpa ei joutui sotaan eikä huumejengeihin ... 

Vauvakuvia myöhemmin tässä kirjoituksessa.


Elonkorjuun aika helmikuun lopulla. Riisi on kasvanut kolmisen kuukautta. Se kylvettiin marraskuun lopulla tulvien hellitettyä ja nyt se on korjattu.

Covid-19


Tappava tauti jyllää Kiinassa. Sen laineet yltävät sekä Vietnamiin että myös Suomeen. Koronavirus Kiinan Wuhanista on tappanut jos satoja ihmisiä maailmassa.  Vuonna 2019 suunnittelin joskus käyväni Manner-Kiinassa, ja Wuhan oli yksi sopiva kandidaatti kohteelle, koska VeitjetAir lensi sinne suoraan Dalatista, jossa asuin puolet vuodesta 2019.  Kiinan kansantasavaltaan tarvitaan viisumi, ja sinne matkailussa on muitakin rajoitteita,  joten en vaivautunut sinne Joulukuussa 2019 vaan kävin Kiinan tasavallassa, Formosan saarella eli Taivanissa.  Ehkäpä säästyin virustartunnalta, ken tietää.

Covid-19 on tämän epidemian virallinen nimi. Kuun edetessä tilanne paheni Kiinan ulkopuolella, mutta Kiinassa sen leviäminen oli jo hidastunut.

Minulle ja meille tämä merkitsee sitä, että pysytellään mahdollisimman paljon kotona. Voi olla, että tästä johtuen minun kesäkuulle aikataulutettu maasta poistuminen ja paluu takaisin viisumiin vaadittavan leiman takia voitaisiinkin järjestää vain lähettämällä passi postitse johonkin. Saas nähdä. Nyt toivon, ettei tarvitsisi matkustella vaan saisi olla kotona.


Genetiikkaa

Suku-DNA/testin tulokset tulivat pari kuukautta sylkinäytteen lähettämisen jälkeen. Vaikka kysessä ei olekaan mikään isyystesti, ei virallisesti eikä epävirallisesti, oli silti lämmittävää nähdä itsensä pojan geneettisissä osumissa, ja vielä niin lähellä, että sukulaisuusarvio oli isä/poika. Geeneistähän ei voikaan suoraan päätellä kumpi on kumpi.  Geenisukulaisten lista on muutenkin aika tavalla sama kuin minulle.



Geneettisestä alkuperästä testi kertoo, että minä olen täysi eurooppalainen: suomalaista perimää 88%, itä-europpalaista 7% ja länsi-eurooppalaista 5%. Poikani taas on puoliksi europpalainen: suomalaista perimää 45% ja itä-europpalaista 4%.   Pojallani taas on kaakkois-aasialaista perimää 47%, koillis-aasialaista 3%. Oseanialaista ja keskiaasialaista perimää on hänessä molempia alla prosentti, mikä saattaa olla testisivuston mukaan vain "taustakohinaa" eli virhettä.



Tällaisen kartan saimme hänen geneettisestä alkuperstään. Ei yllätyksiä, ja kuva saattaa hieman muuttua geneettiisen sukututkimuksen kehittymisen ja tietokantojen laajentumisen myötä, mutta näillä eväillä on hyvä lähteä ajattelemaan lapseni juuria ja geneettiistä identiteettiä. Voin kertoa nyt hänelle vakuuttavammin niistä sitten kun se aika tulee.

Voin myös antaa hänelle listan hänen geneettisistä sukulaisistaan Suomessa ja muualla. Siellä on myös joitakin vietnamilaisia nimiä: enimmäkseen länsimaihin adoptuoituja vietnamilaisia, jotka etsivät biologista sukuaan. Kovin läheisiä sukulaisia ei heissä ole, mutta parin kanssa olen jo keskustellut sähköpostitse.

Osumien listalla on myös yksi jopa mahdollinen pikkuserkku. Häneltä ei ole vielä tullut vastausta viestiin.

Ruisleipää ulkomailla



Ulkomailla ollessaan suomalainen kaipaa salmiakkia ja ruisleipää. Niitä kaivataan ihan oikeasti vai kuuluuko sellainen kaipuu ulkosuomalaisen rooliin?  Ehkä asiassa on molemmat puolet.

Ja tietysti karjalanpiirakat: niitä leivotaan kotona juhlatilanteita varten ja niitä tehdään suomalaisten myyhjäisiin.  Minäkin aloin leipomaan niitä asuessani toista vuotta poissa Suomesta, Australian townsvillessä. Siellä aloin viettämään aikaani muiden ulkosuomalaisten kanssa: iäkkäiden siirtolaistan, mm. Jokisalon Pentin ja Liisan kanssa. Heillä sai pullaa ja karjalanpiirakoita pohjalaisen tuvan tyyliin sisustetussa olohuoneessa.


Yllä video vuodelta 2003, jolloin odottelin työlupaa päviät kotosalla koiran ja kissojen seurana.

Ruisleipää aloin leipomaan sitten kun asuimme Carinsissa. Kerroin asiasta myös tämän blogin vanhemmissa teksteissä.  Ruisleipä ei sopinut elimistölle lainkaan vaan kaasunmuodostus ja vtsanväänteet olivat valtavat. Siitä huolimatta sitä piti syödä hampaat irvessä, jos siihen vaikka tottuisi.

Ja vielä Vietnamissa vuonna 2018, jolloin muutin vuoristoalueelle ja tutustuin saksalaiseen hostellinpitäjään, joka leipoi kunnon hapatettua ruisleipää myyntiin. Ostin sitä häneltä aina tuolloin tällöin, vaikka selvästi tunsin, ettei se ole soveliasta ruokaa minulle.

Kuva toukokuun 2019 kirjoituksestani. 

Sitten aloin leipomaan leiäni itse.  Vähensin ruis- ja vehnäjauhojen osuutta ja lisäsin taikinaan punajuurta, mustia papuja, kauraa, sesaminsiemneiä, jotka kaikki tekisivät leivästäni vähän terveellisempää ja ravitsevampaa.  Vegaaninan  kiinnitän ruuassani huomiota monipuoliseen proteiinien saantiin.

Minulle ei ollut tuolloin, siis viime vuonna, paistouunia vaan pelkkä Airfryer, kuumailmakypsennin ja sen liäksi tietysti paistinpannu kaasuliedellä. Niiden avulla sain leivottua ihan tyydyttävää leipää. Tosin ei sekään tuntunut kunnolla sulavan ja sitten kesäkuussa 2019  iskivät sappikivet. Sellaisia oireita olen tuntenut joskus aiemminkin, mutta nyt lääkäri kertoi minulle mistä on kysymys ja näytti ultraäänikuvia.


Leivon edelleenkin ruislipää ilman uunia.  Ja nyt myös leivon ruisleipää ilman ruisjauhoja. Käytän taininassa entistä enemmän mustaa papua ja sesaminsiemeniä sekä kauraa. Lisäksi laitan kuivattuja sieniä, sellaisia isoja, jotka ovat tunttuja kiinalaisen ruuan ystävälle. Siitakkeita laittaisin mieluummin, mutta niitä ei ole lähiseudulla saatavissa.  Ja sitten laitan tummaa riisiä liotettuna ja tehosekoittimella jauhettuna. En tee hapanjuuritaikinaa vaan käytän hiivaa. Hapanjuurta voisin taas alkaa tekemään esim. idätetyistä vehnänhyvistä ja siitä tehtävästä rejuvelac-juomasta, kuten tein Australiassa.   Vehnäjauhoja lisään sitkon takia. Kokojyväjauhoa ei ole lähistöllä saatavissa, joten käytän ihan tavallisia hienoja kakkuihin ja höyrytettäviin "pulliin"  (kiinaksi pao) tarkoitettuja.  Niisä ei ole kuitua, mutta kuituja tulee taas muista leivän raaka-aineista.





Niistä tulee myös leivän tumma väri sekä kuoren rapeus ja kovuus.
Tällainen laipä tyydyttää minun ruisleivän tarpeeni ja vatsanikin hyväksyy sen paljon helpommin kuin venäläisistä ruisjauhoista tehdyn.



Näitä Vietnamissa tehtyjä puolikarkeita vehnäjauhoja saa aika monista kaupoista, täälläkin silloin tällöin, mutta silloin kun en saa, tilaan netistä usemman kilon pakkauksen. Postimaksua niille tulee tietysti niin, että hinta kaksinkertaistuu, mutta silti 3 euroa kilolta on ihan siedettävä hinta.  Pakkauksessa oleva englanninkielinen teksti on aika harvinainen ilmiö täällä. Se yleensä kertoo siitä, että tuotteella on myös vientiä Vietnamin ulkopuolelle.



Kukkoa (siis sellaista ruistaikinaan tehtyä savolaista piirakkaa, kuten kala- tai lanttukukko) tämä muistuuttaa, tai sisään leivottua calzone-pitsaa, karjalaista tai slaavilaista piirakkaa. Ruokakulttuurissa vaikutteet kulkevat ympäri maailman nykyään. Kiitos kuitenkin krajalaisen ja slaavilaisen ruokaperinteen, että hoksaan soveltaa näinkin.  Rukiiton ruistaikina kuorena: jälleen papua ja muuta proteiinia, kuituja jauhojen lisäks. Sisään on leivottu eilisen ruuan tähteitä: tofua ja karria. Kuoresta tulee vähän erilainen kun sen sisälle käärii jotakin. Silloin kun olen ostanut vegemakkaroita, niitä on kiva kääriä taikinaan ja tehdä hodareita, nakkipiiloja.

Uunina minulla tosiaankin toimii kuumailmakypsennin, airfryer.  Sen koko ja karenne sanelevat sen muodon, joka parhaiten tuolla paistuu.  Nyt siellä näyttää olevan sisällä jokin tekele, joka on päältä puoliksi avoin, kuten karjalanpiirakka.


xxxxx

Minä oikeasti syön muos salaattia ja tuoreita kasviksia.  Teen itse myös hapankaalia ja muita maitohappokäytettyjä kasviksia.



Aromipesä minulla on myös. Olen tuonut niitä Suomesta ainakin kolme kappaletta, joista yksi on vielä jäljellä.  Sen, ja vanhan heinällä vuoratus haudutuslaatikon ideaa käytän papujen kypsentämiseen. Liotan papuja ensin jonkin verran, tai sitten en ollenkaan, koska painekeittimessä ne kypsyvät ilmankin. Kuumennan ne ensin hetkeksi, niin, että myrkyt kuolevat, heitä veden pois, huuhtelen ja sitten kuumennan uudestaan mahdollisimman kuumaksi. Sitten suljen painekeittimen tuohon isoon haudutuslaatikkoon, joka on styroksia kuoriltaan, ja sisällä on alumiinifolioon käärittyä styroksia. Siellä pavut hautuvat kypsiksi hitaasti ja kuan. Vielä 12 tunnin kuluttua kattila on lämmin.
Ei siis tarvitse kuluttaa paljoa sähköä eikä kaasua papujen valmistukseen.




Kahviakin keitän ihan omalla tyylilläni. Käytän kaasuliekillä kuumennettavaa mutteripannua eli manuaalista espresso-keitintä. En kuitenkaan käytä kahvina espresso-jauhatusta vaan miedompaa, joka täyttä arabicaa, joka on paahdettu ruskeaksi, ei mustaksi, ja jauhettu suodatinkarkeuteen.



Soijamaidon lämmitän erikseen noin käden lämpöön. Sitten kaadan sen kapeaan ja korkeaan pulloon ja ravistan.


Kaadan lämpimän ja kunnolla ravistamalla vaahdotetun soijamaidon tuoppiin kaadetun kuuman kahvin päälle.  Niin siitä tulee kivasti vaahtoava soijalatte.



Omassa keittonurkkauksessani minulla on kaupungista ostamani ruoka-aineet: jauhot, siemenet, merilevät, teet, kahvit, kuivat sienet, pavut ja mausteet isolla hyllyllä, jonka olen itse sinne virittänyt.
Sitten ovat koneet: tuo kuumailmakypsennin ja tehosekoitin. Jälkimmäinen näyttää Vitamix-merkkiseltä, joka minulla olikin Austtraliassa, mutta tämä on kymmenen kertaa halvempi kiinalainen kopio. Se toimii lähes yhtä hyvin, vaikka muuttorista ei ehkä lähde kolmea hevosvoimaa, kuten Vitamixista.

Tehosekoittimella jauhan liotetut pavut, sienet, siemenet, merilevät ja muut leipäainekset juoksevaksi tahnakssi, johon lisään hiivan, jauhot, kauraryynit ja muut ainekset.

Sitten pistän taikinan jääkaappiin ja paistan siitä aina tarpeen mukaan, yleensä 2-3 kertaa päivässä.  Sopiva hiiva ja sopiva taikinan tönkköisyys säätelevät hiivan toimintaa niin, että se saattaa olla aktiivisena jopa viisi päivää. Näin minulla on siis aina paistotuoretta leipää.  Ja se leipä on sellaista kuin haluan, tosin kompromisseja täytyy tehdä vatsaystävällisyyden takia: mm. kauraryynit ja chia-siemenet.


Pikkuisen matkailua


Olemme pysyneet kotona liki koko ajan, mitä nyt vaimo ja poika kävivät rokotuksilla lähikaupungissa, vaimo siellä muutaman kerran ostoksilla, minä myös. Parin viikon välein minä pyöräilen n.15 kilometriä suuntaansa  Co-opmart-valintamyymälään, joka kooltaan vastaa keskisuurta K-kauppaa ostoskekuksessa.



Eräänä helmikuun päivänä otimme tuttavan taksin, minibussin, jonka kyydissä kävimme porukalla 30 kilometrin päässä vaimon siskon luona hänen lapsensa syntymäpäivillä.



Siellä tapasimme sekä vaimon siskon että hänen miehensä sukulaisia.


Meteli oli välillä huumaava, kuten Vietnamissa on tapana. Täällä kun talot rakennetaan betonista ilman, että käytettäisiin akustiikkaa parantavia, ääntä pehmentäviä  materiaaleja.


Miesten kanssa pitää aina skoolata oli sitten häät, hautajaiset tai synttärit.



Vaimon sisko miehineen sekä kaksine poikineen asuu miehen vanhempien kanssa kaupunkiasunnossa.  Kuvassa näkyvä auto on meidän käyttämämme taksi.

Erik siis täytti neljä kuukautta helmikuun puolivälissä. Hän yrittää kovasti jo kommunikoida hymyilemällä ja ääntelemällä sekä heiluttelemalla käsiään ja jalkojaan.

Mahalleen hän osaa jo kääntyä itsekseen tai pienellä auttamisella. Hän ei kuitenkaan tunnut olevan ihan sinut mahallaan olon kanssa vaan kaikista mileluiten istuu sylissä. Silloin kun ei istu sylissä hän makaa selällään.

Päiväunet hän ottaa terassilla riippumatossa, jota keinutetaan aika voimakkaasti.  Keinutusta varten on asennettu kone, joka on nähtävissä videolla yllä.

Rintamaitoa hän ei ole juuri saanut, vaan ruokinta tapahtuu pullosta. Äoidinmaidonvastikkeet ovat yleensä täällä lisenssillä valmistettuja kansainvälisiä merkkejä tai sitten paikallisia. Vauvan ruokiin kuluu noin sata euroa kuussa, joka on täällä aika iso raha.

Ei mikään vauva enää, vauva, joka vain syö,nukkuu, kakkaa ja pissaa. Ei, Erik on pieni poika, jossa on luonnetta ja särmää, jonka kanssa voi vähän jo touhuta ja keskustellakin kunhan se tapahtuu hänen ehdoillaan.  Tässä iässähän vauva ei vielä kommunikoi varsinaisella kielellä eli hän ei käytä sanoja tai äänteitä symboleina. Puhuminen on vielä jokeltelua eli äänteiden, foneemien, harjoittelua.  Toki me puhumme hänelle ja jotain siitä varmasti jää hänelle evääksi tulavaa varten: vaimo ja muu perhe puhuvat vietnamia, minä englantia. Toki yritän tarkoituksella äännellä hänelle myös niitä äänteitä, joita ei vietnamissa ole, mm. ärrän pärinää. Sitä hän yrittääkin usein matkia.

Minulla on se takapihan puutarha ja maja siellä, joogahuone ja musiikkihuone. Siellä vietän nyt vähemmän aikaa kuin ennen.

Ei erikillä ole vielä omaa kännykkää, mutta eipä sellaiseen katsomiselta voi nykyään välttyä edes pieni vauva.

Vastustamaton hymy. Sillä varmasti hurmataan tyttöjä tulevaisuudessa.

Usein otan poikani syliin ja vien hänet katsomaan maailmaa.

Takapihalla on kaksi lehmää.

Tässä iässä tuppaa nyrkki menemään suuhun, joskus molemmat.  Tuttia eivät äiti ja isoäiti täällä halua Erikille antaa. Minä kyllä antaisin.



Lopuksi  kuukauden korvamato. Tämä kappale on soinut päässäni aina tuolloin tällöin, tässä kuussa tavallista useammin. Ehkä siihen on syynä tämä versio Heikki Salon kappaleesta Wounded Knee.




Heikki Saloon liittyy henkilökohtainen muisto:  Aloitin yhtieskuntapolitiikan opinnot Jyväskylän yliopiston yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa vuonna 1988 (ja keskeytin ne myöhemmin).  Infotilaisuudessa esiintyi Heikki Salo säestäen itseään akustisella kitaralla. En muista, minkä kappaleen hän esitti, mutta tuskin tätä. Salo oli tuolloin YKP:n opiskelija.

Kommentit

Tunnisteet

2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2025 210 211 212 2203 50-vuotispäivä Aamu aamulenkki Aasia Aasialainen kasvisruoka abhayrab Adelaide Adviware Aeroflot Afganistan Airasia airbnb Airut Ajahn Brahm Alicante alkuasukkaat amalgamipaikat Ananda marga ankanpojat ankat ankka ankka ja koira ankkalammikko Anne Rintala anoppi anteeksi Antti Heikkinen apinat arkielämä Armas Latvakoski aromipesä asettuminen ashtanga asuinyhteisö asumisoikeusasunto. asumusero asunnon etsintä asunnon vuokraus asunnonvaihtosuunnitelmat asunto asuntojono aurinko aurinkorannikko Auroville Australia Australian kansalaisuus Australian karjakoira Australian suomalaiset Australian vaarat Austrlia Austrralia auton huolto autonromu autot Avantouinti avioituminen avioliitto Bali Balkan bambuhiiliburgeri banaani banaanikasvi banaaninlehtikontti banaanit Bangkok Barcelona Beatles Benton court Bicheno Bill Sippo Birsbane bloggaus blogit Bluey Bogor Borneo Bornoe Brisbane buddhalaisuus Buddhan syntymäpäivä bulgakov Bulgaria Bura Burdekin Burma Myanmar bussikyyti Cairns Cairnsin ilmasto Camberra Cameron highlands Caravonic Caravonica Cariad farm sancturary Carins cats Celia-kirjasto Changi Cheezly Chernobyl Christine Milne CIMO Coopers plains couchsurfing covid-19 covid19 cykloni Dalat dating Dio DNA-testi DNA-testit Douglas druianesanssi Dublin Duc Trong durian durio ekologia ekotalo elokuu elokuu Australia Elvis eläimet eläinlääkäri eläinräääkkäys eläinten oikeudet eläintuotanto eläinuhri energiansäästö englanniksi Englannin kieli epäonnistuminen eristys ero Esa Pelkonen esikoulu Espanja etäsuhde Eurooppa Europe Eve Hietamis extrawheel festivaali festivaalit Filippiinit Filippinit Filipppiinit Findon creek Finland Finnair Finnish foxy Freukkarit fruitarismi Gaza gluteeniton pitsa Gokul jooga Greata Thunberg haastattelu haju Hakaniemi Halla-aho halvat bussilinjat Halvat lennot hammashoito hammasoito hampputofu Hanoi Hanoi. hantit hapankaali hapankurkut hapanleipä hapatus haploryhmä I-M253 Hare Krishna liike harkova Hassisen kone hautajaiset hautajaisrituaalit hedelmät hedelmätarhat hefu Heidi köngäs Heikki Huhtanen heinäkuu Heinätyöt helle helmikuu Helsingin Sanomat Helsingin yliopisto Helsinki Henry Zalkin hiivaviutaleet hiljaisuus hiljaisuusretriitti hipit hippiauto hippijuhlat hippikylä hippimeininki hirmumyrsky hme Ho Chi Minh City hoitoala Hong kong hostelli hpit huhtikuu huijaus Huojuva lato huono selkä huumeet hyönteiset hämähäkki hääjuhla hääpäivä Häät häät pyörätuolissa ihmissuhteet Iisalmi ikävä ilmastonmuutos Ilosaari Ilovaarirock iltatori in english too In memoriam Indonesia Indonesia. Intia intialaiset Irlanti islam israel isyys Italia itsari itsemurha itsenäisyyspäivä itäauto Jaakko Teppo Jaava Jakafta Jakarta Jakatta jakkiihedelmä jalkapallokoira jalosavu James Cook James Cook Yliopisto jamssiborssi Jane Palmer Jani Jattinen Japani Jeesus Jeltsin Jetstar Joensuu Jokisalo Pentti Jaakko jooga joogaa aloittelijoille joukkoliikenne Joulu jouluaatto joulujuhla joulukoristeet Joulukuu joululahjat joulunaika joulupäivä jouluterveiset journalismi joutsenet Joy Cavill Juhannus Julia Gillard jumalat juna juna vuorilla junamatkailu juoksu Jussi Halla-aho Jyväskylä jätehuolto jättipitsa jääkaappi kaaos kaasumyrkytys kaatosateet kadotettu sukupolvi kadotus kahvi kahviviljelmät kaihi kaihilasit kaihileikkaus Kaija Mesiäinen Kaivolan koulu Kaivosmies Kajastus kaksikielisyys kaksoiskansalaisuus Kambodzha kamerapuhelin kanahaukka kanakoppi kanat kansalaissota kansalaisuus kapselihotelli karanteeni karjakoira karjalanpiirakat karjatalous kasisruoka kasivsruoka kasvimaa kasvispiirakka kasvispruoka kasvisroka kasvisruoka kasvisruoka. kasvisruokafestivaali kasvissyönti kasvisuoka Kazakhstan keiju keinokastelu keinomykiö keinomyökiö keisari keittiö kengurut keski-ikä kesä kesä jouluna kesäjuhltat kesäkuu kesäleskeys Kevin Rudd kevät kidutus kieku kielenopiskelu kielteiset tunteet kielten opiskelu kieltenopiskelu Kiina Kiinalainen juhla Kiinalainen uusi vuosi kiinalainen uusivuosi kiinalaiset kiinalaisuus kiipeilyhyllyt kiipeilyhyllyt kissoille kiipeilytelineet kimppakämppä Kinnalainen uskonto Kiova kirjallisuus kirjat kirpputori kissa kissa-aitaus kissan hormonit kissat kissatalo kisäkuu Kito Kitti Kitti Sippala Kitti-kissa kivivilla koillinen koira koiran korvaleikkaus koiran kuolema koiran syönti koiran turkin parturointi koiranliha koiranpurema koirat koiravarkaat kokkospähkinä kolitelämä kolonoskopia kommuuni kommuunit konkurssi kookospähkinät korallisormisammakko korona koronavirus korrputio korvaleikkaus Kota Kinabalu Kota Kinalabu koti kotikoulu kotiruoka kotityöt koulu koulumaksut kouluruoka koulutus Krakova kriisi Kroatia krokotiili Kuala lumpur kuituhamppu kuivapaasto kuivuus kukat kukkatarrat kulkuri kulkurielämä kulkuriromantiikka kulkutauti Kultarannikko kulttuuri kulttuurierot kummilapsi kuntosali Kuolema kuolinilmoitus kuorsaus Kuranda kuristjakäärme kutina kuukakut kuuma vesi kuumuus kuvien katoaminen kylmäkaappi Kyogle kyytöt kävely kävelykärry käärme käärmeet Lada Niva Bushman lahja Lai Vung laiskuus lama Laos lapsen kieli lapset lapsi lapsi sairastaa lapsiperhe lapsuus Larissa Waters lasivilla Latvia lehdistö lehmänkakka lehmät lehtiartikkeli lehtijuttu Leichart leikkikäärme leikkipaikat leikkiraha lemmikit Leningrad lennot lento lentävä sikala lihansyönti lihantuotanto liikenneruuhka linnunlaulu Linux litsit Liverpool Loi Kratong lokakuu Lokakuu Australia Lolita loma lomakeskus lomakohde Lomakohteet Malesiassa lommo autossa luffa lukeminen lukemisesteisyys luomuliha luonnonmukainan rakentaminen Lviv lähdekritiikki Lähtö kodista lämpöeristys Länsi-Australia löytöeläimet Maailman tila maailmanloppu maalaiselämä Maaliskuu maanviljely maaseutu maaseutumusiikki maastamuutto maastopalot Machans beach Madir maidoton maisemointi maitohappokäymien maitohappokäyminen Maitreya majoitus makakit Makedonia Malesia Malseia Mango Manila mansit Markku Mutanen Marraskuu Marrraskuu Martti Miettunen masennus matkailu matkasuunnitelmat matkat matkustaminen matkustelu Matti Nykänen Maxi Mayakalenteri meditaatio Mekong delta Melbourne melu menetys metabloggaus metallimusiikki metsälampi metsäpalot Michael Klaper Midsummer mielenosoitus mielenrauha mielenterveys miljonääri minicast miso misotahna Misu monikulttuurinen parisuhde Montenegro Moorooka moottoripyörä mopo mopoilu Moskova mp3 MSR Hubba Mt Isa muistot muistotilaisuus munaton Murha murhe musiikki musiikkitede muutto muutto Australiaan muutto ulkomaille Myanmar naimisiinbmeno naiset naisnäkökulma Naisten mini-maraton naistenpäivä Navalnyi navetta nenetsit nettisuhde Neuvostoliitto Neuvostolitto nevlivuotias Nha Trang Nicky Knoff Nightwish Nimbin nomadi Norwegian nuoruus nuoruus. näkövamma näkövammaisten kirjasto Näkövammaisten liitto näkövammaisuus nälkäisten henkien kuukausi nälähnätä Odessa odotus oikeutta eläimille olkitalo oluthiiva oma koti oma talo omaisuus omistaminen Onnellisuus Onnibus.com onnittelut opaali Openmobile Openmobilem CIMO opettaja opettaminen opetus Opetusministeriö opetustyö opiskelu oppositio Ortodoksisuus ostjakit otava oti paasto Pai paikoilleen asettuminen painekeitin painonpudots pakolaiset pakolaispolitiikka paksusuolen tähystys Palembang palloleikki pandemia papaija pappa-Tunturi parisuhde parisuhde. parisuhe passi pato patsas Pattaija Pattaya Pauli Valdemar Sippala Pauligin kahvipurkit paussi Penang pensaspalot Pentti Jokisalo perhe perinne Perth Pertteli Perttelin kirkko Perttelin urheilutalo peräkärry peso Phnom Penh PhuQuoc Piehinki pienikasvuiisuus Pietari piha pihakirppis piharemontti piknik pitkä viisumi pitsa podcast poliitikot. politiikka politiikko polkupyörä pomona Port Dickson Port Doglas Porvoo posliinipaikat puhdistus punaiset punkinpurema punkki Puola Puole Purra Pussy riot Putin puutahra puutara puutarha puutarha. Pwrth pyhiinvaellus pyton pyykinkuivaus pyykkikone pyöräily pyöräretkeily pyöräretki Pääsiäinen Qantas Queensland Raahe raakaravinto rabies Radical design Radical Design Wheelie raha rakentaminen Rakkaus rakkaus. rambutan rantakylä raskaus Rastila rauhanmarssit rautatieasem Read peak remontti reppumatkailu retkeily retriitti rikollisuus rock rokotus Romania roska-auto rotan vuosi ruishiutaleet ruisleipä ruohonleikkuu Ruotsi rupia Russian ruuansulatus ruuhka ruumiinvalvojaiset ryhävalas ryssä Saaremaa saasteet Sabah sade sadekausi Sadhana Forest Saharov Saigon sairaala sairaus Saksa. Halvat bussimatkat salakuvaus salmiakki Salo Samford Valley sammakot samojedit Samurai sappikivet Sarawak sauna sauropus androgynos sauvakävely savimaja savuakävely seksiturismi. amerikkalaisuus Seppo Heikinheimo Seppuku Serbia serkku serkun kuolema Shani Louk sienet sifoni Siirtolaisuus siitake sika sillmäleikkaus silmäleikkaus silmälääkäri silmät Singapen tulaiset Singapore Singapre airlines Siperia sipsikaljaveganismi sipuli Sisuradio sisäleikkipaikat sisällissota sitoutumiskammo sivuraide Slaavilaiset kielet. Sngapore sodat Sofi Oksanen soija soijanakki soijapapu sokeus. sony-Eircsson sorsat sota Spartacus spesismi Steve Dillon Subaru suhku suikkis suklaa sukuhistoria sukulaisvierailu sukupuu sukututkimus Sumi Sunnybank Sunshine coast suolakurkut suomalaiset Australiassa suomalaiset ulkomailla suomalaisuus suomeksi suomen kieli Suomesta muutto Suomi suru Sydney sydän sydänsurut sydänvaivat sykloni Sykloni Larry syksy synnytys syntymäpäivä syyskuu sähkömopo sähkönkulutus sähköpyörä säteily Sössölandian kultakurkut taapero TAFE taimsed viinerid Taiwan takapiha Talo talous talvi Tammikuu tammikuu. Tanah rata taolaisuus Tapaninpäivä tasapaino Tasmania Tasmanian sää tattari taujko teini-ikä tekomykiö telttailu tempe tempeh temppeli tempperli Terrassa. Zaragoza terveys tet teurastamo Thai Thai-ruoka Thaimaa Thermarest Timo tropiikista Tolstoi. tomaatin tuoksu tontti tonttikaupat Topi Sorsakoski toukokuu Townsille Townsville Townsvillen suomalaiset Toyota trooppiset kasvit Tropiikki tuhkaus tulirokko tulva tulvat tupakoinnin lopettaminen Turkki turvallisuus tuuli uimapaikat uiminen Ukraina Ukraina. matkailu ukrainan kieli. ulkoilu ulkosuomalainen ulkosuomalaiset ulkosuomalasiet UNHCR uniapnea Unkari uriah heep USA uskonto Uusi Etelä-Wales uusi työ Uusi Vuosi Uusi Vuosituhat Uusi Vuso uusivusi Uusmedia Uvbuntu vaalit vaalitilaisuus vaellussauvat Vagaaniruoka vaiva vakiintuminen valaat valkoinen Australia valkoinen valas Vanha talo vanhemmuus vanhemmuus. vankila vapaaehtoistyö Vappu Varna vauva vauva-arki vauvauutiset vegaairuoka vegaani vegaanihaaste vegaanijuusto vegaanijuustot vegaanimajoitus vegaanimakkara vegaanin ravitsemus vegaaninen Espanja vegaaninen juusto vegaanirakkaus vegaaniruika vegaaniruoka vegaaniruoka kasvisruoka vegaaniset juustot vegaanit vegaanituotteet vegaanius vegaanyhteisö Vegaia vegan vegan. veganismi vegetarian vegfest veneretki Venäjä venäjän kieli verenpaine vesihuolto vesisade Victoria Video video. videoblogi videokamera videokirje videoloki vieraat Vietnam Vietnam. vihannekset vihis vihreät Viisumi viisuminhaku violife Viro virus Vlog vlogi vloki vogulit Voietnam Voito Pokela Vung Tau vuodatus vuoret vuoristo Vuosaari vuosi vuosi 2001 vuosipäivä vuotavat hanat väkivalta välikatto Wapit wheaty Wheelie Wilmersburger Woodstock WWOOF Y2K ydinvoima yhteisöasuminen yhtisöasuminen YK yksin yksinkertaisuus yksityiskoulu yksivuotias ympäristö ymäpristö ystävät äiti äänesys ääniblogi Ääniblogi. äänikirja äänikirjat äänivlogi
Näytä enemmän

Käyttöehdot

Kaikki sisältö, jota ei ole lainattu lähde mainiten, on aina tekijän omaisuutta ja pysyy sellaisena. Tekstit on kivjoitettu ja julkaistu Australiassa, Ukrainassa, Malesiassa ja Vietnamissa Googlen kansainvälisille palvelimille..

Tämän blogin sisältö on jaettavissa noudattaen Creative Commons -lisenssiä CC BY-NC 4.0

. Se tarkoittaa sitä, että kaikkia tämän sivun tekstejä ja kuvia saa käyttää, jakaa ja sovittaa sillä ehdolla, että alkuperäinen lähde mainitaan: Timo Tropiikista ja/tai Tim Sippala sekä tekstin, kuvien että videoiden ja kaiken muun sisällön kohdalla. Tämän lisenssin käytön on oltava ei-kaupallista. Kaupallisesta käytöstä on sovittava erikseen tekijän kanssa.

Lisenssi ei ole voimassa selvästi kuvakaappauksiksi tunnistettavissa kuviss, esim. Google maps tai Google Earth eikä tekstien kohdalla myöskään silloin kun lainataan sanomalehtiä. Lisäksi lainaajan on muistettava, että julkaisumaan lait ajavat tämän lisenssin edelle.