Lehmät ovat suloisia - niiden kakka haisee Intiassa


00001401.jpg
Silloin joskus 1990-luvun alussa kun minusta oli tullut tietokonenörtti, käytettiin konetta pääasiassa kirjoittamalla tekstiä mustalle ruudulle ja lukemalla siltä tekstiä. Kuvat olivat varsin harvinaista herkkua. Esimerkiksi avatar-kuvat sähköpostivieien tai ryhmien (newsgroups, uutisryhmät) viesteissä oli usein tehty kirjoitusmerkeillä, ihan samalla periaattella kuin hymiötkin :-)   Oli myös ASCII-taidetta, jossa tekstipohjalla, pelkillä kirjoitusmerkeillä tehtiin upeita kuvia. Yksi parhaista ja suosituimmista oli kaveri, joka piiretli tällä tavalla ASCII-lehmiä.  Tämmöisiä: (kuva alla).
cow3.jpg
Minullakin oli sellainen ASCIII signature tai plan/tiedosto koneessa tukki.jyu.fi (paiikka ja kaiikka myös).
Niin, niistä lehmistä.  Tuolla ensimmäisenä onkuva, jonka otin Lumijoella vuonna 2001. Se oli viimeinen filmikamerani, sellainen laajoja kuvia tekevä juttu, muistaakseni filmit kasetilla. Piti kuvat kehittää ja se kesti kauan ja maksoi rahaa. Digitaalisen kameran ostin sitten tuon vuoden loulla ennen kuin lähdin Singarpoeen.
Silloin kun tein tuon pyöräretken Kajaanista Paltamon Kivesjärvelle ja sieltä edelleen Vaalan kautta Ouluun, sieltä edelleen Raaheen, en tiennyt, että se tulisi olemaan viimeinen kesäni Suomessa (ainakin nyt näyttää siltää, eihän sitäkään koskaan tiedä, mitä elämä tuo tullessaan).
00001318.jpg
Työ ei ollut kovin kivaa, se oli ensimmäinen työpaikkani liikemaailmassa, muuten olin ollut aina valtiolla tai muissa organisaatioissa kun liikeyrityksissä. Tämä OpenMobile oli kunninahimoinen kansainvälinen hanke, josa oli takroitus luoda käänyköille sellainen maailmanlaajuinen verkko, mikä nyt on itsestäänselvyys älypuhelimien myötä. Siinä oltiin aika myrskyssä riippuvaisina kansainvälisestä rahoituksesta, suhdanteista, trendeistä...  Olin lähtenyt lomalle esimiehen vastusteluista huolimatta. Tunnelmat olviat silloin jo aika ahdistavat.  Vuosi aiemmin oltiin aloitettu, nyt oltiin sjupistamssa kovalla kädellä ja laittamassa väkeä pois.  Minulla oli kuitenkin kiva asunto Itä-Helsingissä, Meri-Rastilassa. Asunnon parvelkkeella menestyivät pavut ja tomaatit. Oli kiva tulla kotiin pyöräreissulta, käydä saunassa. Se oli kuumana harva se päivä,  juoda kahvia parvekkeella, tupakoida ... silloin vielä poltin, vaikka lopettaminen oli jo työn alla.

Hyppy vuoteen 1981, vain siksi, että tämä kuva sattui hyppäämään silmille kun olin  eilen postittanut sen Facebook-kommentissa eräälle noita aikoja muistelleelle ystävälle. Hassisen kone Viestin urheilutalolla Salossa. Se oli kiltti alkuillan konsertti maksajana Osuuspankki.

hks.jpg

Vielå kuva vuodelta 2001.  Edellisen vuoden marraskuussa, vasta pari kuukautta Urho Kekkosen 100-vuostipäivän jälkeen olin minäkin liittynyt joukkoon ja ajanut itseni kaljuksi. Sitten vielä hankin laseihini mustat muoviste kehykset.  Tietokone ja skanneri olivat lainassa typaikaltani  Niiden avulla tallentelin sukulaisilta kerättyjä muistoja: kuvia ja asiakirjoja.  Vaikken tiennyt lähteväni Suomesta ja joutuvani jättämään kaikki valokuvatkin albumeihinsa sinne, olin kuitenkin jostain syystä aloittanut vanhojen valokuvien tallentamisen koneelle ja saanut sen projektin päätökseenkin jo, joten olin valmis digiaikaan.

00001337.jpg
Laitetaan vielä Saloisten kirkko kertomaan sukututkimuksestani. Raahen Saloisissa ja lähistöllä on äitini suku, Siopalat, asuneet vuosisatoja. Kirkon kupeeseen on moni sukulainen haudattu.
00001397.jpg
Vuoteen 2014. Tammikuun 17. päivä lähdin Australiasta ja olen nyt ollut sieltä pois vuoden ja yhden päivän ajan.  Päällimmäisenä ikävänä asiana sieltä on mielessä se, ettei siellä kaupoissa tarjota kassisäilytystä, vaan henkilökunta erittäin rumalla ja nöyryyttävällä tavalla käy kassillisten kimppuun ja pyytää avaamaan ne, vaikkei heillä ole siihen edes laillista oikeutta.  Muuten ihan kiva maa, mutta täällä on parempi.   Halausian kuitenkin käydä siellä vielä, Cairnsissa tervehtimässä eläimiä:  Kittiä, Blueya, Misua, Spartacusta, Lolithaa, Sumia .... Kaikki ne ovat vielä elossa. Kanoja ja ankkkoja ei ole enää.
201401.jpg
Tammikuussa 2014 siis saavuin Kota Kinabaluun. Noin puolet koko vuodesa vietin Malesiassa, kolmeen eri otteeseen.  
IMG_20141008_135944.jpg
Sitten marraskuussa alkoi kouluni lomakausi, jota edelsi tenttivikko, jolloin minulla ei ollut tunteja. Niinpä päätin lähteä jonnekin.  Olisin voinut käydä Myanmarissa, Burmassa, siellä, mistä nämä lapset, oppilaani, ovat kotoisin, mutta valitsin kuitenkin Intia. Päätin käydä Aurovillessa ja siellä sijaitsevassa vegaanisessa yhteisössä nimeltään Sadhana Forest.

IMG_20141103_064331.jpg
Ennen lähtöä hankin oppilailleni lahjoituksena kirjoja sekä tietokoneen.

IMG_20141101_202031.jpg
Paikallisten vegetaristien kanssakin illastettiin.  Paikalla oli kiinalaisten lisäksi myös Malesian intialaisia.
Tuo kalju rillipää en ole minä, vaan Andreas Itävllasta, tapahtuman järjestäjä.
20141101_184116.jpg
Sitten halpoja lentoja jahtaamaan.  Ne löytyivät jälleen AirAsialta. Ja niiden kanssa onkin ihan miellyttävää lentää, vaikka vegaanista ruokaa ei niiltä juurikaan saa, muuta kuin pikanuudeleita, pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä. Mutta silmänruokaa on aina tarjolla, ja ne lentoemännätkin ovat ihan mukavia.

IMG_20141112_102550.jpg

Kotona sitten sanottiin kumppanin kanssa näkemiin, tietämättä mihin tämä johtaa, ja kuinka pitkä ero tulee olemaan.  Hänellä on täällä työnsä ja velvoitteensa, joten hän ei voinut lähteä.  Lokakuussa oli sentään saatu tehdä viikon mittainen yhteinen matka Thaimaahan.
IMG_20141012_105704.jpg

Intiaan on vaikea saada viisumia. Pitkää varten olisi pitänyt matkustaa Bangkokiin ja viettää siellä viikon verran käsittely odottaen. Viisumia varten tarvitaan kaikki tiedot matkasta, majoituksesta yms.  Päätin etten hae pitkää viisumia vaan menen kuukauden turistiviisumilla, jonka saa lentokentältä.  Kuvittelin, eli uskoin mainontaa, että sen saa ihan tuosta vain muutamassa minuutissa. No, kolmisen tuntia siinä meni kun homma hoidettiin kynällä, paperilla ja puhelimella. Tietokoneita ei siellä Cennain lentokentän töimistossa käytetty.
india2.jpg
Eli ensivaikutelma ihan sitä mitä odotinkin,ei yllätyksiä.  Alkeellista meininkiä, epäloogista, sattumanvaraista, tungosta, hajua.  SIM-kortin ostaminenkaan ei tietenkään sujunut ihan tuosta vain.  Siinä piti olla paikallinen takaaja, ja se piti aktivoida aikamoisen proseduurin kautta.  Yleensä eli muissa maissa kortin saa lentokentällä heti käyttöön. Minulla sen saamiseen meni täällä reilu viikko.  Eikä yhteyden laatu tietysti ollut päätä huimaava. Intia on täynnä it-osaajia, mutta he kaikki työskentelevät ulkomailla olevien asikkaiden hyödyksi. Oma maa jää siinä lapsipuolen asemaan.
india8.jpg
Lehmiä Intiassa tietysti on, ja ne ovat niitä samoja söpöjä intialaisia, joita meillä oli Woodstockissa.  Ne kestävät kuivuutta ja syöpäläisiä paremmin kuin nuo ayshiret ja muut jalostetut maitolehmät.

india3.jpg
Chennaista matkasin taksilla kolmatta tuntia Pondicherryyn. Se maksoi pari-kolmekymmentä euroa. 
Siellä, paikallisen mittapuun mukaan pikkukaupungissa olin pari ensimmäistä päivää, joten tapaamani lehmät olivat urbaaneja asukkeja, tottunet liikenteeseen ja kaupungin meininkiin.

IMG_20141113_115409.jpgIMG_20141113_112732.jpgIMG_20141113_112652.jpg
Sattui olemaan vielää sadekausi saapuessani.  No, kyllähän se kakka välillä haisi, mutta läjiä ei juirkaan näkynyt. Vaikutti siltä, että joku korjaa ne pois heti tuoreeltaan.  Mutta kaiknlaisia muita hajuja toki oli läsnä, tietysti miesten pissa haisi joissakin syrjäisissä nurkissa. Ja intialaiset mausteet antavalla sille hajulle ihan oman vivahteensa.

india4.jpg
Auroville sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä Pondicherrystä, tai Puducherry se on nykyään virallisesti.

india25.jpg
Paikka on yksi osoitus noista 60-70-luvun enemmän tai vähemmän hippityylisistä ihanneyhdyskunnista, joita syntyi eri puolille maailmaa, ja joista jotkut elävät edelleenkin. Alue on entinen ranskalainen siirtokunta, ja aika moni Aurovillen asukkaista ovat edlleenkin ranskalaiselta kielialueelta.  Ja minusta tuntui, että paikka toimi aika tavalla ranskalaisella logiikalla, eli ei ole kovin suoraviivaisen rationaalinen, ja suosii myös vanhahtavia, hitaan työläitä menetelmiä asioiden käsittelyssä.
india7.jpg
Kaupassa kassakoneen virkaa toimittaa kynä ja paerinen kuitti, joka kirjoitetaan sillä kynällä.
india5.jpg
Ennen Aurovilleä alue oli todella köyhää ja takapajuista.  Vesikin kannettiin kymmenen kilometrin päästä kaivosta. Nyt ympäröivissä kylissä on ihan kelvollinen elintaso: kunnon talot ja yhä useammalla  pihalla citymaasturit.
india1.jpg
Mutta pikkukylän rento tunnelma on silti tallella.
india24.jpg
Minusta oli todella upeaa ajella näitä tietä polkupyörällä.  Pyöriä sai vuokrattua euron-parin päivähintaan.


IMG_20141203_152145.jpg
Selfie-keppi ei ole minulle mikään tuhake. Harmittaa, että hukkasin sen kaksi kertaa. Nyt tiedän, missä se on, muttan pääse hakemaan. Helpompi ostaa uusi.
IMG_20141209_172244.jpgIMG_20141207_122156.jpg
Kombucha eli vogansienitee on teestä ja sokerista  sieni-bakteeriklönttiä apuna käyttäen vlamistettu juoma. Vähän kuin sima. Sitä myydään Aurovillessä, ihan niin kuin monin paikoin esim. Thaimaassa, etenkin Chiang Maissa.
IMG_20141209_165217.jpgIMG_20141204_145551.jpgIMG_20141204_111235.jpgIMG_20141203_142719.jpg
Intialainen ruoka on minusta parempaa Intian ulkopuolela. Parasta, mitä söin Aurovillessa, oli pitsa. Ja minulle se oli silti halpaa, reilusti alle kymmenen euroa annos. Olisikohan jopa lähempänä viittä. En enää muista.
IMG_20141203_124923.jpgIMG_20141202_135844.jpgIMG_20141127_165624.jpgIMG_20141130_122058.jpg
india26.jpg
Sadhana forest on vegaaninen yhteisö ja ekoprojekti, jonka tarkoituksena on opettaa ja kehittää kestävää elämäntapaa ja myös istuttaa metsää.  Nilllä on toimipiste Intiassa, Haitilla ja Keniassa.  Projekti on alkanut yhden pmihen ja hänen perheensä ideoista.
india23.jpg
Minulle Sadhanan vegaaniruoka oli aika pettymys, siksi, että se ei ollut intialaista vaan enemmänkin länsimaista. Siksi, että siinä ei käytetty masuteita muuta kuin sipulia ja sitä ihan liikaa ja joka paikassa.
india19.jpg
Paikan läpi kulkee tuhansittain ihmisiä vuodessa, pääasiassa nuoria eurrooppalaisia. Siellä asutaan jatyöskennellään yhdessä. Keittiövuorot olivat niitä, johon minä pyrin.
india20.jpg
Paistoin lättyjä ruotsalaisen kaverin kanssa.
india21.jpg
Banaaneita sai syödä niin paljon kuin halusi.  Minun olisi oikeastaan pitänyt tuon kahden viikon aikana syödä vain niitä ja jättää ne sipulisörsselit sikseen.  Olisi tullut kokeiltua se banana island -dieetti vihdoinkin, eli yhtä hedelmää jatkuvati muutaman viikon ajan.

Kuitenkin halusin nähdä ja oppia mitä keittiössä tapahtuu, ja halusin tietysti syödä paikassa, jossa kaikki ruoka on vegaanista. Mutt se, että käytettiin valkosipula ja sipulia, vei pohjan pois koko hommalta ja etäännytti minua tuosta yhteisöslä.
india18.jpg
Vuosien kokemus oli opettanut yhteisölle organisoimaan työt, kokkaamisen, tiskauksen sun muut, hyvin tehokkaasti ja myös hygienisesti.  Uusi vapaaehtoinen oli helppo imea mukaan prosessiin.
india16.jpg
Tämä kakka ei haisuut.  Minulla oli oma yksityinen kuivakäymälä, koska minulla oli myös oma asumus. Perheet ja vanhemmat ihmiset saivat oman majan, muut nukkuivat kimppamajoituksessa vanhoilla märillä patjoilla.  Heitä varten olivat isot kompostikäymälät. Märkä ja kuiva tehtiin eri paikkoihin, joten hajua ei syntynyt.
india15.jpg
AAmuinen järjestäytyminen tuötä varten. Kuokat ja haravat olalla mentiin istuttamaan puita ja hoitamaan taimia.
india14.jpgindia13.jpg
Nuoremmat pumppasivat vetensä käsipelillä peseytymistä ja pyykkiä varten. Meillä vanhemmilla vesi tuli hanasta n. 25 asteen lämpöisenä.
india12.jpg
Tässä oma majani.  Pakkasin eräänä aamuna tavarani ja lähdin hotelliin. Kaksi viikkoa tässä riiti.
india11.jpg
india10.jpgindia9.jpgindia6.jpg
Radical design wheeli, tuo kätevä kävelykärryni, on seurannut minua viimeisen vajaan parin vuoden aikana moniaalle. Käytin sitä myös polkupyörän peräkärrynä muuttaessani hotellista toiseen.

india22.jpg
Ihan kiva paikka tuo Sadhana forest, loistava idea eikä toteutuskaan ole mitenkään huono kun ajatellaan, että sen läpi kulkee valtavat määrät ihmisiä varsin joustavasti.  Mutta ei se ole kuitenkaan minun paikkani. En aio muuttaa sinne. Minulle se on liian länsimainen ympäristö, liika hektinen eläkepaikaksi, ja koko Aurovillen kulttuuri jotenkin vieras ja vastenmielinen kaikesta hyvästä huolimatta.
IMG_20141210_103047.jpg
Ehkä Pohjois-Intia ja Nepal pitää joskus tutkia, ja Sri Lanka, tai sitten ei, en ole vielä päättänyt.
Paikoin se kakka tosiaan haisee, mutta enimmäkseen ei. Ja joskus on todella likaista, kuten esim. Indoneisaasa ja joskus jopa Malesiassa on.
IMG_20141211_094231.jpgIMG_20141210_171358.jpgIMG_20141210_110407.jpgIMG_20141210_111416.jpg
Chennaista Thaimaan Bangkokiin saapuminen oli todella kuin olisi eri planeetalle astunut,  sama tunne, mikä ainakin ennen valtasi kun astui Vaalimaalla Suomen puolelle ja istahti kahvikupin ääreen siellä baarissa.

IMG_20141215_114519.jpgIMG_20141215_113751.jpgIMG_20141214_175615.jpgIMG_20141214_154654.jpgIMG_20141213_170638.jpgIMG_20141213_131954.jpgIMG_20141213_103506.jpg

Kommentit

Tunnisteet

2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2025 2025 toukokuu 210 211 212 2203 50-vuotispäivä Aamu aamulenkki Aasia Aasialainen kasvisruoka abhayrab Adelaide Adviware Aeroflot Afganistan Airasia airbnb Airut Ajahn Brahm Alicante alkuasukkaat amalgamipaikat Ananda marga ankanpojat ankat ankka ankka ja koira ankkalammikko Anne Rintala anoppi anteeksi Antti Heikkinen apinat arkielämä Armas Latvakoski aromipesä asettuminen ashtanga asuinyhteisö asumisoikeusasunto. asumusero asunnon etsintä asunnon vuokraus asunnonvaihtosuunnitelmat asunto asuntojono aurinko aurinkorannikko Auroville Australia Australian kansalaisuus Australian karjakoira Australian suomalaiset Australian vaarat Austrlia Austrralia auton huolto autonromu autot Avantouinti avioituminen avioliitto Bali Balkan bambuhiiliburgeri banaani banaanikasvi banaaninlehtikontti banaanit Bangkok Barcelona Beatles Benton court Bicheno Bill Sippo Birsbane bloggaus blogit Bluey Bogor Borneo Bornoe Brisbane buddhalaisuus Buddhan syntymäpäivä bulgakov Bulgaria Bura Burdekin Burma Myanmar bussikyyti Cairns Cairnsin ilmasto Camberra Cameron highlands Caravonic Caravonica Cariad farm sancturary Carins cats Celia-kirjasto Changi Cheezly Chernobyl Christine Milne CIMO Coopers plains couchsurfing covid-19 covid19 cykloni Dalat dating Dio DNA-testi DNA-testit Douglas druianesanssi Dublin Duc Trong durian durio ekologia ekotalo elokuu elokuu Australia Elvis eläimet eläinlääkäri eläinräääkkäys eläinten oikeudet eläintuotanto eläinuhri energiansäästö englanniksi Englannin kieli epäonnistuminen eristys ero Esa Pelkonen esikoulu Espanja etäsuhde Eurooppa Europe Eve Hietamis extrawheel festivaali festivaalit Filippiinit Filippinit Filipppiinit Findon creek Finland Finnair Finnish foxy Freukkarit fruitarismi Gaza gluteeniton pitsa Gokul jooga Greata Thunberg haastattelu haju Hakaniemi Halla-aho halvat bussilinjat Halvat lennot hammashoito hammasoito hampputofu Hanoi Hanoi. hantit hapankaali hapankurkut hapanleipä hapatus haploryhmä I-M253 Hare Krishna liike harkova Hassisen kone hautajaiset hautajaisrituaalit hedelmät hedelmätarhat hefu Heidi köngäs Heikki Huhtanen heinäkuu Heinätyöt helle helmikuu Helsingin Sanomat Helsingin yliopisto Helsinki Henry Zalkin hiivaviutaleet hiljaisuus hiljaisuusretriitti hipit hippiauto hippijuhlat hippikylä hippimeininki hirmumyrsky hme Ho Chi Minh City hoitoala Hong kong hostelli hpit huhtikuu huijaus Huojuva lato huono selkä huumeet hyönteiset hämähäkki hääjuhla hääpäivä Häät häät pyörätuolissa ihmissuhteet Iisalmi ikävä ilmastonmuutos Ilosaari Ilovaarirock iltatori in english too In memoriam Indonesia Indonesia. Intia intialaiset Irlanti islam israel isyys Italia itsari itsemurha itsenäisyyspäivä itäauto Jaakko Teppo Jaava Jakafta Jakarta Jakatta jakkiihedelmä jalkapallokoira jalosavu James Cook James Cook Yliopisto jamssiborssi Jane Palmer Jani Jattinen Japani Jeesus Jeltsin Jetstar Joensuu Jokisalo Pentti Jaakko jooga joogaa aloittelijoille joukkoliikenne Joulu jouluaatto joulujuhla joulukoristeet Joulukuu joululahjat joulunaika joulupäivä jouluterveiset journalismi joutsenet Joy Cavill Juhannus Julia Gillard jumalat juna juna vuorilla junamatkailu juoksu Jussi Halla-aho Jyväskylä jätehuolto jättipitsa jääkaappi kaaos kaasumyrkytys kaatosateet kadotettu sukupolvi kadotus kahvi kahviviljelmät kaihi kaihilasit kaihileikkaus Kaija Mesiäinen Kaivolan koulu Kaivosmies Kajastus kaksikielisyys kaksoiskansalaisuus Kambodzha kamerapuhelin kanahaukka kanakoppi kanat kansalaissota kansalaisuus kapselihotelli karanteeni karjakoira karjalanpiirakat karjatalous kasisruoka kasivsruoka kasvimaa kasvispiirakka kasvispruoka kasvisroka kasvisruoka kasvisruoka. kasvisruokafestivaali kasvissyönti kasvisuoka kaverit Kazakhstan keiju keinokastelu keinomykiö keinomyökiö keisari keittiö kengurut keski-ikä kesä kesä jouluna kesäjuhltat kesäkuu kesäleskeys Kevin Rudd kevät kidutus kieku kielenopiskelu kielteiset tunteet kielten opiskelu kieltenopiskelu Kiina Kiinalainen juhla Kiinalainen uusi vuosi kiinalainen uusivuosi kiinalaiset kiinalaisuus kiipeilyhyllyt kiipeilyhyllyt kissoille kiipeilytelineet kimppakämppä Kinnalainen uskonto Kiova kirjallisuus kirjat kirpputori kissa kissa-aitaus kissan hormonit kissat kissatalo kisäkuu Kito Kitti Kitti Sippala Kitti-kissa kivivilla koillinen koira koiran korvaleikkaus koiran kuolema koiran syönti koiran turkin parturointi koiranliha koiranpurema koirat koiravarkaat kokkospähkinä kolitelämä kolonoskopia kommuuni kommuunit konkurssi kookospähkinät korallisormisammakko korona koronavirus korrputio korvaleikkaus Kota Kinabalu Kota Kinalabu koti kotikoulu kotiruoka kotityöt koulu koulumaksut kouluruoka koulutus Krakova kriisi Kroatia krokotiili Kuala lumpur kuituhamppu kuivapaasto kuivuus kukat kukkatarrat kulkuri kulkurielämä kulkuriromantiikka kulkutauti Kultarannikko kulttuuri kulttuurierot kummilapsi kuntosali Kuolema kuolinilmoitus kuorsaus Kuranda kuristjakäärme kutina kuukakut kuuma vesi kuumuus kuvien katoaminen kylmäkaappi Kyogle kyytöt kävely kävelykärry käärme käärmeet Lada Niva Bushman lahja Lai Vung laiskuus lama Laos lapsen kieli lapset lapsi lapsi sairastaa lapsiperhe lapsuus Larissa Waters lasivilla Latvia lehdistö lehmänkakka lehmät lehtiartikkeli lehtijuttu Leichart leikkikäärme leikkipaikat leikkiraha lemmikit Leningrad lennot lento lentävä sikala lihansyönti lihantuotanto liikenneruuhka linnunlaulu Linux litsit Liverpool Loi Kratong lokakuu Lokakuu Australia Lolita loma lomakeskus lomakohde Lomakohteet Malesiassa lommo autossa luffa lukeminen lukemisesteisyys luomuliha luonnonmukainan rakentaminen Lviv lähdekritiikki Lähtö kodista lämpöeristys Länsi-Australia löytöeläimet Maailman tila maailmanloppu maalaiselämä Maaliskuu maanviljely maaseutu maaseutumusiikki maastamuutto maastopalot Machans beach Madir maidoton maisemointi maitohappokäymien maitohappokäyminen Maitreya majoitus makakit Makedonia Malesia Malseia Mango Manila mansit Markku Mutanen Marraskuu Marrraskuu Martti Miettunen masennus matkailu matkasuunnitelmat matkat matkustaminen matkustelu Matti Nykänen Maxi Mayakalenteri meditaatio Mekong delta Melbourne melu menetys metabloggaus metallimusiikki metsälampi metsäpalot Michael Klaper Midsummer mielenosoitus mielenrauha mielenterveys miljonääri minicast miso misotahna Misu monikulttuurinen parisuhde Montenegro Moorooka moottoripyörä mopo mopoilu Moskova mp3 MSR Hubba Mt Isa muistot muistotilaisuus munaton munkit Murha murhe musiikki musiikkitede muutto muutto Australiaan muutto ulkomaille Myanmar naimisiinbmeno naiset naisnäkökulma Naisten mini-maraton naistenpäivä Navalnyi navetta nenetsit nettisuhde Neuvostoliitto Neuvostolitto nevlivuotias Nha Trang Nicky Knoff Nightwish Nimbin nomadi Norwegian nuoruus nuoruus. näkövamma näkövammaisten kirjasto Näkövammaisten liitto näkövammaisuus nälkäisten henkien kuukausi nälähnätä Odessa odotus oikeutta eläimille olkitalo oluthiiva oma koti oma talo omaisuus omistaminen Onnellisuus Onnibus.com onnittelut opaali Openmobile Openmobilem CIMO opettaja opettaminen opetus Opetusministeriö opetustyö opiskelu oppositio Ortodoksisuus ostjakit otava oti paasto Pai paikoilleen asettuminen painekeitin painonpudots pakolaiset pakolaispolitiikka paksusuolen tähystys Palembang palloleikki pandemia papaija pappa-Tunturi parisuhde parisuhde. parisuhe passi pato patsas Pattaija Pattaya Pauli Valdemar Sippala Pauligin kahvipurkit paussi Penang pensaspalot Pentti Jokisalo perhe perinne Perth Pertteli Perttelin kirkko Perttelin urheilutalo peräkärry peso Phnom Penh Piehinki pienikasvuiisuus Pietari piha pihakirppis piharemontti piknik pitkä viisumi pitsa podcast poliitikot. politiikka politiikko polkupyörä pomona Port Dickson Port Doglas Porvoo posliinipaikat puhdistus pulpetti punaiset punkinpurema punkki Puola Puole Purra Pussy riot Putin puutahra puutara puutarha puutarha. Pwrth pyhiinvaellus pyton pyykinkuivaus pyykkikone pyöräily pyöräretkeily pyöräretki Pääsiäinen Qantas Queensland Raahe raakaravinto rabies Radical design Radical Design Wheelie raha rakentaminen Rakkaus rakkaus. rambutan rantakylä raskaus Rastila rauhanmarssit rautatieasem Read peak remontti reppumatkailu retkeily retriitti rikollisuus rock rokotus Romania roska-auto rotan vuosi ruishiutaleet ruisleipä ruohonleikkuu Ruotsi rupia Russian ruuansulatus ruuhka ruumiinvalvojaiset ryhävalas ryssä Saaremaa saasteet Sabah sade sadekausi Sadhana Forest Saharov Saigon sairaala sairaus Saksa. Halvat bussimatkat salakuvaus salmiakki Salo Samford Valley sammakot samojedit Samurai sappikivet Sarawak sauna sauropus androgynos sauvakävely savimaja savuakävely seksiturismi. amerikkalaisuus Seppo Heikinheimo Seppuku Serbia serkku serkun kuolema Shani Louk sienet sifoni Siirtolaisuus siitake sika sillmäleikkaus silmäleikkaus silmälääkäri silmät Singapen tulaiset Singapore Singapre airlines Siperia sipsikaljaveganismi sipuli Sisuradio sisäleikkipaikat sisällissota sitoutumiskammo sivuraide Slaavilaiset kielet. Sngapore sodat Sofi Oksanen soija soijanakki soijapapu sokeus. sony-Eircsson sorsat sota Spartacus spesismi Steve Dillon Subaru suhku suikkis suklaa sukuhistoria sukulaisvierailu sukupuu sukututkimus Sumi Sunnybank Sunshine coast suolakurkut suomalaiset Australiassa suomalaiset ulkomailla suomalaisuus suomeksi suomen kieli Suomesta muutto Suomi suru Sydney sydän sydänsurut sydänvaivat sykloni Sykloni Larry syksy synnytys syntymäpäivä syyskuu sähkömopo sähkönkulutus sähköpyörä säteily Sössölandian kultakurkut taapero TAFE taimsed viinerid Taiwan takapiha Talo talous talvi Tammikuu tammikuu. Tanah rata taolaisuus Tapaninpäivä tasapaino Tasmania Tasmanian sää tattari taujko teini-ikä tekomykiö telttailu tempe tempeh temppeli tempperli Terrassa. Zaragoza terveys tet teurastamo Thai Thai-ruoka Thaimaa Thermarest Timo tropiikista Tolstoi. tomaatin tuoksu tontti tonttikaupat Topi Sorsakoski toukokuu Townsille Townsville Townsvillen suomalaiset Toyota trooppiset kasvit Tropiikki tuhkaus tulirokko tulva tulvat tupakoinnin lopettaminen Turkki turvallisuus tuuli uimapaikat uiminen ujous Ukraina Ukraina. matkailu ukrainan kieli. ulkoilu ulkosuomalainen ulkosuomalaiset ulkosuomalasiet UNHCR uniapnea Unkari uriah heep USA uskonto Uusi Etelä-Wales uusi työ Uusi Vuosi Uusi Vuosituhat Uusi Vuso uusivusi Uusmedia Uvbuntu vaalit vaalitilaisuus vaellussauvat Vagaaniruoka vaiva vakiintuminen valaat valkoinen Australia valkoinen valas Vanha talo vanhemmuus vanhemmuus. vankila vapaaehtoistyö Vappu Varna vauva vauva-arki vauvauutiset vegaairuoka vegaani vegaanihaaste vegaanijuusto vegaanijuustot vegaanimajoitus vegaanimakkara vegaanin ravitsemus vegaaninen Espanja vegaaninen juusto vegaanirakkaus vegaaniruika vegaaniruoka vegaaniruoka kasvisruoka vegaaniset juustot vegaanit vegaanituotteet vegaanius vegaanyhteisö Vegaia vegan vegan. veganismi vegetarian vegfest veneretki Venäjä venäjän kieli verenpaine vesihuolto vesisade Victoria Video video. videoblogi videokamera videokirje videoloki vieraat Vietnam Vietnam. vihannekset vihis vihreät Viisumi viisuminhaku violife Viro virus Vlog vlogi vloki vogulit Voietnam Voito Pokela Vung Tau vuodatus vuoret vuoristo Vuosaari vuosi vuosi 2001 vuosipäivä vuotavat hanat väkivalta välikatto Wapit wheaty Wheelie Wilmersburger Woodstock WWOOF Y2K ydinvoima yhteisöasuminen yhtisöasuminen YK yksin yksinkertaisuus yksityiskoulu yksivuotias ympäristö ymäpristö ystävät äiti äänesys ääniblogi Ääniblogi. äänikirja äänikirjat äänivlogi
Näytä enemmän

Käyttöehdot

Kaikki sisältö, jota ei ole lainattu lähde mainiten, on aina tekijän omaisuutta ja pysyy sellaisena. Tekstit on kivjoitettu ja julkaistu Australiassa, Ukrainassa, Malesiassa ja Vietnamissa Googlen kansainvälisille palvelimille..

Tämän blogin sisältö on jaettavissa noudattaen Creative Commons -lisenssiä CC BY-NC 4.0

. Se tarkoittaa sitä, että kaikkia tämän sivun tekstejä ja kuvia saa käyttää, jakaa ja sovittaa sillä ehdolla, että alkuperäinen lähde mainitaan: Timo Tropiikista ja/tai Tim Sippala sekä tekstin, kuvien että videoiden ja kaiken muun sisällön kohdalla. Tämän lisenssin käytön on oltava ei-kaupallista. Kaupallisesta käytöstä on sovittava erikseen tekijän kanssa.

Lisenssi ei ole voimassa selvästi kuvakaappauksiksi tunnistettavissa kuviss, esim. Google maps tai Google Earth eikä tekstien kohdalla myöskään silloin kun lainataan sanomalehtiä. Lisäksi lainaajan on muistettava, että julkaisumaan lait ajavat tämän lisenssin edelle.