Elokuu 2014 - No, onhan mulla blogi


Tässä puhetta suomeksi (ääniblogi) ja video asuinalueestamme:  Taman Ehsan, Kepong Sentral, Kuala lumpur, Malesia




Joo, terveisiä Timo Kantolalle, jos satuit tulemaan tänne Facebook-päitivykseesi antamani kommentin ja linkin kautta. Ja tieysti muillekin, erityisesti yhteisille vegaanitutuille. Eihän tämä mikään varsinainen vegaaniblogi ole, vaan vanha nettipäiväkirja, jota nyt taas päivittelenn aina muistaessani, jaksaessani ja ehtiessäni.
Nyt kun ainakin osa kuvistakin näyttää ilmestyneen takaisin vanhoihinkin postauksiin, on tätä kiva taas päivitellä,.

Olen edelleenkin Malesiassa ....

v3-normal.jpg
Paasissani on Malesian maahantuloleima, joka kertoo, että minulla on oikeus pysytellä maassa 3 kuukautta tulopäivästä, siis Heinäkuun 13:sta lukien.  Jo tullessani yritin vakuuttaa itseäni, joidenkin ystävien avustuksella, että nyt olisi aika pysähtyä joksikin aikaa ja asettua aloilleen   Olen ollut täällä jo toista kuukautta, miää tuntuu todella pitkältä ajalta yhdessä paikassa, melkein vuodelta tai ainakin puolelta.  No, ei olla vielä jakson puolessa välissä, mutta näyttää lupaavalta ...

20140819_105624-normal.jpg
En ole työelämässä, liikkeellä vain turistina, mutta Malesia sallii, toisin kuin esimerkiksi Thaimaa, vapaaehtoistyön myös turistiviisumilla. Niinpä ilmoittauduin YK:n pakolaisavun järjestölle vapaaehtoiseksi opettajaksi.  Muutaman tunnin päivässä käyn opettamassa Burmasta, nykyisin Myanmar, saapuneita pakolaislapsia.  He ovat saapuneet vanhempineen tuolla Thaimaan takana sijaitsevasta maasta, jossa on ollut levotonta jo monta kymmentä vuotta Väittävät, että Buddhalaiset vainoavat muslimeja ja kristittyjä tai ainakin, että uskonnollisten ryhmien välillä on konflikti, jossa vuodateetaan verta ja tavoitellaan ylivaltaa alueella.

20140819_105756-normal.jpg
Opetan ryhmää, jossa on viidestä kymmenen 7 - 12 -vuotiasta lasta. Hyvin oppimishalusiai ja mukavia, tiesyti välillä myöskin liian aktiivisia istuakseen paikallaan ja kuunnellakseen.  Onneksi olen harrastanut joogaa sen verran, että voin käyttää sitä hyväkseni myös opetuksessa.  Kun lapset villiintyvät, komennan kaikki ylös, asetumme piiriin ja teemme yksinkertaisia voimisteluliikkeitä (joogaksi en sitä halua kutsua, ettei leimattaisi hihduksi).   Olen mielestäni han hyvä opettaja myös lapsille.  Opetan pääasiassa englannin kielen keskustelutaitoja, mutta siinä samalla tulee opetettua paljon muutakin, kuten maantietoa, laskemista, loogista ajattelua (ennen, jälkeen, suurempi, pienempi ...).

20140819_080327-normal.jpg

Malesian rahayksikkö on Ringgit,  RM,  joka on tällä hetkellä 0,25 euroa   Yksi Euro on siis neljä ringgittiä.  Sillä saa noin litran virvoitusjuomaa (Kokista eism.),  puolet yksinkertaisesta kasvisateriasta  tai paikallisjunalipun, jolla voin tehdä edestakaisin matkan, yhteensä n 30 km, koululle ja takaisin.

20140819_130542-normal.jpg
Tästä on vajaat neljäsataa kilometriä Singaporeen.  Singapore on tuolla Malakan niemimaan kärjessä oleva pieni kaupunkivaltio. Maa, jossa ei saa syödä purkkaa (oikeasti kyllä saa) ja jossa rikoksista rangaistaan myös raippoja antamalla tai jopa hirttämällä  Pienikin huumemäärä riittää hirttotuomioon.   Minulla Singapore on yksi nostalgisimmista  ja mukavimmista paikoista. Käyn siellä aina mielelläni ja katselen vanhoja tuttuja paikkoja ihan haltioissani.

sg-normal.jpg
(C) Google.  Kiitos karttakuvan käytöstä.  Ilman Google-karttoja minulta olisi jäänyt moni paikka löytämättä. 

Minähän muutin Suomesta Singaporeen tammikuussa 2002. Maaliskuun lopussa samana vuonna tapasin Nancy, ikäiseni Singaporen kiinalaisen naisen.  Viiden kuukauden päästä siitä kävimme Suomessa avioitumassa ja kohta muutimme Australiaan.  Tuon tarinan kertoo tämän blogin alkupuoli.  Yhteiselämämme valitettavasti päättyi loppuvuodesta 2009.  Siitä lähtien olen kuljeskellut ympäriinsä ja etsinyt uutta elämää.    Niin, ja uutta elämänkumppania ....

20140822_170036-normal.jpg

Olisikohan tuo nyt sitten löytynyt?   Aika sen lopullisesti näyttää, mutta nyt olemme yhdessä ikäiseni Malesian kiinalaisen naisen kanssa.  Hän on kasvissyöjä kuten minäkin, joten ainakin ykjsi voimakkaasti yhdistävä tekijä meillä on.  Ja noista kulttuurieroista, eli Kiinan ulkopuolella elävien kiinalaisten kulttuurista minulla jo onkin kokemusta ensimmäisen avioliittoni ajoilta.

Yllä oleva kuva on viime viikolta eli  perjantailta 22. elokuuta. Silloin meistä tuli taas saman ikäiset.  Minähän olin täyttänyt 51 jo yhdeksää päivää aiemmin.

hbd1-normal.jpg
Vuosi sittenhän täytin 50. Em muista olenkin tuota asiaa täällä kiertonut, joten kerrotaanpa nyt.

20140810_151424-normal.jpg
Tässä kuvassa olimme molemmat vielä viisikymppisiä.  Muutamaa päivää ennen syntymäpäivääni kävimme maaseudulla tutustumassa maalaiselämään ja hengittämässä raikasta vuoristoilmaa.

20140811_082750-normal.jpg
Meillä on yhteinen haave viettää vanhuudenpäivät maaseudun rauhassa, puhtaassa ja raikkaassa ilmassa. Erityisesti minulle tämä kuuma  ilmasto ei enää sovi. Alkuvuosina Singaporessa ja Cairnsissa nautin siitä, mutta nyt sellainen lähempänä 20 kuin 30 astetta oleva tasainen lämpö olisi ihanne.
20140810_141842-normal.jpgeikä
Nämä lehmät kulkevat vapaina ja niitä ei tietääkseni tapeta eikä pidetä raskaana koko aikaa maidon tuottamiseksi.
Silti vierailukohteemme ei ollut mikään eläinten vanhainkoti tai turvakoti, kuten oli  Australiassa ystäväni Cariad Farm tai Suomen Somerolla sijaitseva eläinsuojelukeskus Tuulispää, jossa vietin ikimuistoisen Vapun tienoon tänä vuonna  Haaveissa on vierailla siellä taas ensi vuonna.

20140817_075918-normal.jpg
Mutta toistaiseksi asumme Kuala lumpurin esikaupungissa vähän enemmän urbaanissa ympäristössä.
Tätä voisi aika tavalla verrata siihen, mitä meillä oli Cairnsissa.  Siitähän löytyy runsaasti merkintöjä tästä blogista ennen vuotta 2010.   Meillä ei ole nyt omaa puutarhaa toisin kuin oli Nancyn kanssa, mutta lähistöllä on paljon luontoa, suuri metsäalue ja vuori sekä kasvitieteellinen puutarha ja tutkimusalue  Taman Botani FRIM.  Siellä käymme usein kävelyllä.  Jopa päivän mittaisia vaelluksiakin voisi tehdä.

tamanehsan-normal.jpg
Mutta arki on usein niin kiireistä, että luonto unohtuu. Matka juna-asemalle suuntautuu toiseen suuntaan. matkan varrella on kouluja, temppeleitä ja omakotitaloja. Tiet ovat melko kapeat automäärään nähden eikä suojateitä ole.  En uskalla pyöräillä vaan kävelen silloin kun ei ole autokyytiä saatavillla.
20140806_155219-normal.jpg
Asuinalue on keskiluokkaisen kiinalainen, ei mikään ulkomaalaisten suosima luksusalue, kuten alueet kaupungin etelä- ja länsipuolella, mm. Bangsar ja Petaling Jaya.

20140821_192731-normal.jpg
Lähimpään isompaan kauppaan eli ostoskekukseen on kolmisen kilometriä.  Lyhyen kävelymatkan päässä on pienempiä kauppoja ja runsaasti teollisuusyrityksiä.  Pari moskeijaakin on alueella, ja niiden rukokuset kuuluvat vaimeina jopa taloomme sisälle.   Torstai-iltaisin on lähitori, josta voi ostaa edullisia vihanneksia ja hedelmiä sekä muita ruoka-aineita.  Kuvassa yllä valmistetaan ja myydään bakteerikäytettyä tofua.  Sen tuoksu on aika lähellä sitä ihtiään eli kakkaa. Mutta uskokaa huviksenne, kakalle haisevasta ruuasta voi oppia tykkäämään. Minä olen oppinut.  Jälkiruuaksi voi sittten nauttia duriota eli durian-hedelmää.  Sehän oli suurta herkkuani jo Singaporessa.

20140731_153421-normal.jpg
Siellä maaseuturetkellä sattuivat pari durio-puuta olemaan juuri parhaimmassa hedelmöimisvaiheessa, eivätkä talon väki ja muut vieraat jaksaneet tai halunneet syödä kaikkea, joten meillä oli oiva tilaisuus auttaa.  En edes laskenut montako kokonaista duriota tuli tyhjennettyä viikonlopun aikana. Hedelmästä vain pieni osa on syömäkelpoista. Siemenet ja kuri eivät sitä ole ja niitä on suurin osa sen massasta.
20140809_161730-normal.jpg
Tuo valkoinen "vaunkas"  siementen ympärillä on sitä syötävää osaa duriosta.   Minä edelleenkin sanon durian, vaikka esim. wikipedia ohjeistaa sanomaan "durio". http://fi.wikipedia.org/durio/

20140815_093618-normal.jpg
Tämä kuva on otettu kouluni läheisestä puistosta, joka on itse asiassa perinteinen malajikylä, tai se, mitä siitä on jäljellä.  Miharja on kaupunginosan nimi. Koulu toimii sille lahjoitetuissa varsin alkeellisissa tiloissa.  Malesian hallitus ei tue pakolaisia juuri millään tavalla, vain antaa YK:n pitää heistä huolta.  UNHCR ylläpitää kouluja vapaaehtoisten avulla.  Monilla kouluilla ei ole edes oppikirjoja.   Meille lahjoitettiin juuri äskettäin tietokneita, ja niitä aion käyttää hyväkseni opetuksessa.  Kuvassa näkyy  Kuala Lumpurin symboli, aikanaan maailman korkein rakennus, Petronas-kaksoistorni.

20140821_090319-normal.jpg
Malesia on tänä vuonna ollut julkisuudessa kahden varsin ikävän tapahtuman tiimoilta.  Alkuvuodesta katosi Kuala lumpurista Pekingiin ollut matkustajakone, eikä sitä ole vieläkään löydetty.  Heinäkuussa sitten ammuttiin alas saman lentoyhtiön, Malaysian Airlines, matkustajakone Ukrainan yllä.  Ukrainassahan on ollut sotatila lähes koko vuoden, ja Venäjä on aktiivisesti sekaantunut asioihin, minun uskoakseni sen tavoite on liittää Ukraina itseensä.
Viime perajantaina järjestettiin rukoustilaisuus MH17:n malessialaisuhreille, joiden ruumiit tuotiin tuona päivänä Kuala lumpuriin.
20140814_142254-normal.jpg
Omakotialuetta  Taman Ehsan -kaupunginosassa.  Tätä kautta kävlen kotiin juna-asemalta. Kepong Sentral on aseman nimi.
20140814_131623-normal.jpg
Kaupungiiin menen lähijunalla ja siellä kuljen koululle lähinnä metroa vastaavalla junalla, nimeltään LRT (Local RApid Transit).  Tämä LRT on aika tavalla sama mikä Singaporessa on MRT. Singaporen LRT taas on sitä mitä täällä on Monorail eli yksiraieinen pieni metrojuna.   Tuo KFC taas on jotain ... hyvin epävegaanista.  Suomessa ei taida tuon pikaruokaketjun ravintoloita ollakaan, mutta Australiassa on ja monissa Aasian maissa.   Minulle siellä ei ole yhtään mitään. En ole koskaan käynyt tiskillä saakka.
20140817_091351-normal.jpg
Yhdellä Eurolla ajaa jo hyvin pitkään tuolla RapidKL-yhtiön LRT-junalla.  yhdellä lipulla en selviä työmatkasta vaan täytyy ostaa kaksi.  Täällä kun ei ole tuollaista Helsingin kanltaista yhteistariffijäjrestelmää vaan jokainen liikennöitsijä laskuttaa erikseen.  Raideliikenteessä on kaksi yhtiötä. Toinen niistä harjoittaa myös bussiliikennettä, mutta sitten on mysö muita bussifirmoja, joiden autossa pitää maksaa erikseen.
20140814_132545-normal.jpg
Masjid Jamek on yksi LRT-linjan asemista. Aseman lähellä on moskeija.
20140806_121327-normal.jpg
Kouluni lähellä taas on hindutemppeli.
20140814_130340-normal.jpg
Tuolla vasemmalla on Chan Sow Lin -LRT-asema, joka on lähinnä kouluani. Joskus kävelen myös parille muulle asemalle, jotka ovat vähän kauempana  Kävelen aika paljon tutustuakseni kaupunkiin.  Valitettavasti jalkakäytävät, suojatiet ja tienreunat sekä muut likennejärjestelyt eivät ole kovin kävelijäystävällisiä.

20140820_084402-normal.jpg
Valtiollisen rautatieyhtiön KTM  paikallisjuna  "KTM kommuter" saapuvmassa pohjoisesta päin Kepong Sentral -asemalle.  Tämän yhtiön liput ovat halvempia.  Ostan yleenä meno-paluulipun käteisellä.  Paperille tulostettu kuitin oloinen lippu maksaa noin 50 eurosenttiä, ja sillä pääsee n 10 km matkan edes takaisin.
20140815_091243-normal.jpg

Malajin kieli on toisinaan hauskaa ja mielkuvitusta kiehtovaa.  Suomalaiselle sen ääntäminen ja pitkien sanojen hahmottaminen ei ole kovin vaikeaa.  Myös kielioppi on varsin yksinkertainen.  
Tosin minulle mandariinikiina on vähintäänkin yhtä hyödyllien ja tarpeellinen
Mutta käytännössä englannillakin pärjää.

20140726_072704-normal.jpg

Minkälaista sitten on olla vegaani Malesiassa?

Trooppisia hedelmiä ja vihanneksia on saatavissa halvalla kaupoista ja toreilta, samoin muita elintarvikkeita.  Joitakin luksustuotteita on saatavissa lähes Suomen hinnoin, kuten Cheezly-juustoja, joitakin vegenakkeja ja makkaroita.  Vegaanisia ravintoloita on olemassa, mutta vielä enemmän kasvisravintoloita.  Niin kuin muuallakin, pääero vegaaisen ja tavallisen kasvisravintolan välillä on se, että kasvisravintolat usein käyttävät kananmunaa ja/tai maitotuotteita.  Tosin täälllä päin maitotuotteita käytetään hyvin vähän, ja kananmunaakaan ei sellaisenaan vaan pääasiassa valelihojen valmistusaineena käytetään munanvalkuaista tai siitä saatua albumiinia.
20140801_194708-normal.jpg

 Suurin osa kasvissyöjistä Malesiassa kuuluu kiinalaisväestöön, ja he ovat kasvissyöjiä uskonnollisista syistä, lähinnä Buddhalaisia. Buddhalaiseen kasvisruokaan saattavat kuulua maitotuotteet ja kananmuna muuta eivät juuri koskaan sipuli ja valkosipuli  Minulle aika hassunkurista on se, että niiden suhteen ollaan hyvinkin tarkkoja, mutta sen sijaan kananmunasta ja maitotuotteista ei välitetä.  Hassuahan se  on, jos ajatellaan asiaa siltä kannalta, että kasvissyönnin motiivi olisi se, että vältetään kärsimyksen tuottamista muille eläville olennoille  Nykykäsityksen ja -käytönnön mukaan sekä munan- että maidon tuotanto ovat hyvinkin epäeettisiä sillä teollisuusmaisen tuotannon suurkanaloissa ja navetoissa eläimiä ei kohdella niiden lajille tyypillisesti ja niille tuotetaan suoranasita kärsimystä.  Niitä myös tapetaan maidon ja kananmunien vuoksi:  kukonpojat joutuvat silppuriin ja lypsylehmätkin teurastetaan siinä vaiheessa kun maidon tuotanto alkaa loppumaan.
20140801_202256-normal.jpg

Sipulin ja valkosipulin välttäminen on yhteistä vanhalle kiinalaiselle perinteelle ja intilaiselle ayerveda-ajattelulle. Molempien mukaan sipuli ja valkosipuli ovat vanhingollisia ihmisen henkiselle kehitykselle, ne aiheuttavat ointohimoja ja aggressiota. Niillä on siis negatiivinen henkinen vaikutus.

20140817_084024-normal.jpg

Kumppanini on siis kasvissvyöjä uskonnollisista syistä,  kiinalais-taolais-buddhalaisen yhteisön kehotuksesta pääosin, ei oman harkinnan tuloksena ainakaan ensisijaisesti niin kuin minulla ja monilla länsimaalaisilla. Monesti jopa uskonnon määrittelee etninen tausta tai sukutausta.  Oma valinta tulee kuvaan  nykyään entistä useammin, tai mukautuminen puolison uskoon.  Aasialainen elämähän on paljon yhteisöllisempää kuin länsimainen.  Täällä on paljon voimakkaampana sekin ajatus, että kahden ihmisen välinen suhde ei ole kahden ihmisen välinen vaan perheiden ja sukujen välinen lähes yhtä paljon ellei enemmäkin. Siis kun nait paikallisen, nait myös suvun.

20140801_202308-normal.jpg
Mutta länsimainen kulttuuri ja ajattelu ovat tieysti lyömässä itseään läpi myös Aasian maissa, ja se tapahtuu monilla alueilla:  pikaruoka, arvot, asenteet, elämäntyyli.  Myös länsimaistyyppistä kasvissyöntiä ja veganismia oman harkinnan tai "kääntymyksen" tulo9ksena esiintyy jonkin verran  Kuitenkin suurin osa kasvisravintoloista on kiinalaisten buddhalaisten ylläpitämiä. Ruoka on kiinalaista: riisiä, vokattuja tai höyrytettyjä vihanneksia, tofua ja vehnägluteenista maustamalla tehtyjä lihan ja kalan korvikkeita.  Niitä käytetään paljon kuten muuaallakin kiinalaisessa kasvisruokaperinteessä. Erityisesti silloin kun kasvissyönti ei ole oma tietoinen valinta, vaan perustuu uskonnon tai perheen suosituksiin, lihasta ja kalasta kieltäytyminen tekisi siitä hankalan niille, jotka noista tuotteista pitävät. Valelihojen ja kalojen olemassaolo tekee kasvissyönnin näin helpommaklsi.
Malesian kolmanneksi suurin väestöryhmä ovat intialaiset. Ja heillähän kasvissyönti on myös osa kulttuuria. Jopa kiinalaissa ravintoloissa saa joitakin intilaistyyppisiä kasvisruokia.  Ja intialaisia kasvsiravintoloita on myöskin. Myös länsimaista ruokaa on monin paikoin saatavissa mm. kasvishampurilaisia.



20140706_113359-normal.jpg
Sitten on olemassa gourmet-kasvispaikkoja, joissa ruoka on luomua ja fuusiota länsimaisen ja aasialaisen välillä.  Niissä hinnat ovat paikallisille aika kovat, mutta suomalaiselle silti melko edulliset.  Kymmenellä eurolla saa jo hyvän ja monipuolisen aterian.

20140715_131910-normal.jpg

Kasvisruokahan ei ole aina terveellistä, eivätkä kaikki kasvsisyöjät langanlaihoja.  Täkäläinen kasvisruoka sisältää paljon öljyssä paistettuja ruokalajeja. Suolaa käytetään paljon, ja erityiesti natriumglutamaattia. Se kulkee lyhenteellä MSG (MonoSolidumGlutamate). Se on tuo Aromisuolasta tuttu kemiallinen maunvahvistaja.

20140719_075924-normal.jpg
Meillä kuitenkin kokataan enimmäkseen kotona.  Ulona syöminen on toki halpaa, mutta parempaa saa kun tekee itse.  Puolisoni on hyvä ruuan laittaja, hyvin perinteinestä kiinalaista ruokaa syntyy häneltä. Ja hän on tarkka ruoka-aineiden puhtaudesta.  Minä tuon oman lisäni kokkaamalla intilaistyyppistä ja hyvin paljon improvisoitua, kuten vastikään tehty lkakku, jonka pohja on tehty gram- ja vehnäjauhoista. Pinnalla oli sitten puolet vegaanista juusto-majoneesi-kookoskermaa ja toinen puoli lohikäärmehedelmä-kooksokerma-sekoitusta.

kakku-normal.jpg



Niin, mulla siis on blogi.   Tarkemmin sanoen onhan mulla muitakin blogeja,  mm. ääniblogi souncloud-palvelussa  https://soundcloud.com/tim-sippala

Kommentit

Tunnisteet

2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2025 210 211 212 2203 50-vuotispäivä Aamu aamulenkki Aasia Aasialainen kasvisruoka abhayrab Adelaide Adviware Aeroflot Afganistan Airasia airbnb Airut Ajahn Brahm Alicante alkuasukkaat amalgamipaikat Ananda marga ankanpojat ankat ankka ankka ja koira ankkalammikko Anne Rintala anoppi anteeksi Antti Heikkinen apinat arkielämä Armas Latvakoski aromipesä asettuminen ashtanga asuinyhteisö asumisoikeusasunto. asumusero asunnon etsintä asunnon vuokraus asunnonvaihtosuunnitelmat asunto asuntojono aurinko aurinkorannikko Auroville Australia Australian kansalaisuus Australian karjakoira Australian suomalaiset Australian vaarat Austrlia Austrralia auton huolto autonromu autot Avantouinti avioituminen avioliitto Bali Balkan bambuhiiliburgeri banaani banaanikasvi banaaninlehtikontti banaanit Bangkok Barcelona Beatles Benton court Bicheno Bill Sippo Birsbane bloggaus blogit Bluey Bogor Borneo Bornoe Brisbane buddhalaisuus Buddhan syntymäpäivä bulgakov Bulgaria Bura Burdekin Burma Myanmar bussikyyti Cairns Cairnsin ilmasto Camberra Cameron highlands Caravonic Caravonica Cariad farm sancturary Carins cats Celia-kirjasto Changi Cheezly Chernobyl Christine Milne CIMO Coopers plains couchsurfing covid-19 covid19 cykloni Dalat dating Dio DNA-testi DNA-testit Douglas druianesanssi Dublin Duc Trong durian durio ekologia ekotalo elokuu elokuu Australia Elvis eläimet eläinlääkäri eläinräääkkäys eläinten oikeudet eläintuotanto eläinuhri energiansäästö englanniksi Englannin kieli epäonnistuminen eristys ero Esa Pelkonen esikoulu Espanja etäsuhde Eurooppa Europe Eve Hietamis extrawheel festivaali festivaalit Filippiinit Filippinit Filipppiinit Findon creek Finland Finnair Finnish foxy Freukkarit fruitarismi Gaza gluteeniton pitsa Gokul jooga Greata Thunberg haastattelu haju Hakaniemi Halla-aho halvat bussilinjat Halvat lennot hammashoito hammasoito hampputofu Hanoi Hanoi. hantit hapankaali hapankurkut hapanleipä hapatus haploryhmä I-M253 Hare Krishna liike harkova Hassisen kone hautajaiset hautajaisrituaalit hedelmät hedelmätarhat hefu Heidi köngäs Heikki Huhtanen heinäkuu Heinätyöt helle helmikuu Helsingin Sanomat Helsingin yliopisto Helsinki Henry Zalkin hiivaviutaleet hiljaisuus hiljaisuusretriitti hipit hippiauto hippijuhlat hippikylä hippimeininki hirmumyrsky hme Ho Chi Minh City hoitoala Hong kong hostelli hpit huhtikuu huijaus Huojuva lato huono selkä huumeet hyönteiset hämähäkki hääjuhla hääpäivä Häät häät pyörätuolissa ihmissuhteet Iisalmi ikävä ilmastonmuutos Ilosaari Ilovaarirock iltatori in english too In memoriam Indonesia Indonesia. Intia intialaiset Irlanti islam israel isyys Italia itsari itsemurha itsenäisyyspäivä itäauto Jaakko Teppo Jaava Jakafta Jakarta Jakatta jakkiihedelmä jalkapallokoira jalosavu James Cook James Cook Yliopisto jamssiborssi Jane Palmer Jani Jattinen Japani Jeesus Jeltsin Jetstar Joensuu Jokisalo Pentti Jaakko jooga joogaa aloittelijoille joukkoliikenne Joulu jouluaatto joulujuhla joulukoristeet Joulukuu joululahjat joulunaika joulupäivä jouluterveiset journalismi joutsenet Joy Cavill Juhannus Julia Gillard jumalat juna juna vuorilla junamatkailu juoksu Jussi Halla-aho Jyväskylä jätehuolto jättipitsa jääkaappi kaaos kaasumyrkytys kaatosateet kadotettu sukupolvi kadotus kahvi kahviviljelmät kaihi kaihilasit kaihileikkaus Kaija Mesiäinen Kaivolan koulu Kaivosmies Kajastus kaksikielisyys kaksoiskansalaisuus Kambodzha kamerapuhelin kanahaukka kanakoppi kanat kansalaissota kansalaisuus kapselihotelli karanteeni karjakoira karjalanpiirakat karjatalous kasisruoka kasivsruoka kasvimaa kasvispiirakka kasvispruoka kasvisroka kasvisruoka kasvisruoka. kasvisruokafestivaali kasvissyönti kasvisuoka Kazakhstan keiju keinokastelu keinomykiö keinomyökiö keisari keittiö kengurut keski-ikä kesä kesä jouluna kesäjuhltat kesäkuu kesäleskeys Kevin Rudd kevät kidutus kieku kielenopiskelu kielteiset tunteet kielten opiskelu kieltenopiskelu Kiina Kiinalainen juhla Kiinalainen uusi vuosi kiinalainen uusivuosi kiinalaiset kiinalaisuus kiipeilyhyllyt kiipeilyhyllyt kissoille kiipeilytelineet kimppakämppä Kinnalainen uskonto Kiova kirjallisuus kirjat kirpputori kissa kissa-aitaus kissan hormonit kissat kissatalo kisäkuu Kito Kitti Kitti Sippala Kitti-kissa kivivilla koillinen koira koiran korvaleikkaus koiran kuolema koiran syönti koiran turkin parturointi koiranliha koiranpurema koirat koiravarkaat kokkospähkinä kolitelämä kolonoskopia kommuuni kommuunit konkurssi kookospähkinät korallisormisammakko korona koronavirus korrputio korvaleikkaus Kota Kinabalu Kota Kinalabu koti kotikoulu kotiruoka kotityöt koulu koulumaksut kouluruoka koulutus Krakova kriisi Kroatia krokotiili Kuala lumpur kuituhamppu kuivapaasto kuivuus kukat kukkatarrat kulkuri kulkurielämä kulkuriromantiikka kulkutauti Kultarannikko kulttuuri kulttuurierot kummilapsi kuntosali Kuolema kuolinilmoitus kuorsaus Kuranda kuristjakäärme kutina kuukakut kuuma vesi kuumuus kuvien katoaminen kylmäkaappi Kyogle kyytöt kävely kävelykärry käärme käärmeet Lada Niva Bushman lahja Lai Vung laiskuus lama Laos lapsen kieli lapset lapsi lapsi sairastaa lapsiperhe lapsuus Larissa Waters lasivilla Latvia lehdistö lehmänkakka lehmät lehtiartikkeli lehtijuttu Leichart leikkikäärme leikkipaikat leikkiraha lemmikit Leningrad lennot lento lentävä sikala lihansyönti lihantuotanto liikenneruuhka linnunlaulu Linux litsit Liverpool Loi Kratong lokakuu Lokakuu Australia Lolita loma lomakeskus lomakohde Lomakohteet Malesiassa lommo autossa luffa lukeminen lukemisesteisyys luomuliha luonnonmukainan rakentaminen Lviv lähdekritiikki Lähtö kodista lämpöeristys Länsi-Australia löytöeläimet Maailman tila maailmanloppu maalaiselämä Maaliskuu maanviljely maaseutu maaseutumusiikki maastamuutto maastopalot Machans beach Madir maidoton maisemointi maitohappokäymien maitohappokäyminen Maitreya majoitus makakit Makedonia Malesia Malseia Mango Manila mansit Markku Mutanen Marraskuu Marrraskuu Martti Miettunen masennus matkailu matkasuunnitelmat matkat matkustaminen matkustelu Matti Nykänen Maxi Mayakalenteri meditaatio Mekong delta Melbourne melu menetys metabloggaus metallimusiikki metsälampi metsäpalot Michael Klaper Midsummer mielenosoitus mielenrauha mielenterveys miljonääri minicast miso misotahna Misu monikulttuurinen parisuhde Montenegro Moorooka moottoripyörä mopo mopoilu Moskova mp3 MSR Hubba Mt Isa muistot muistotilaisuus munaton Murha murhe musiikki musiikkitede muutto muutto Australiaan muutto ulkomaille Myanmar naimisiinbmeno naiset naisnäkökulma Naisten mini-maraton naistenpäivä Navalnyi navetta nenetsit nettisuhde Neuvostoliitto Neuvostolitto nevlivuotias Nha Trang Nicky Knoff Nightwish Nimbin nomadi Norwegian nuoruus nuoruus. näkövamma näkövammaisten kirjasto Näkövammaisten liitto näkövammaisuus nälkäisten henkien kuukausi nälähnätä Odessa odotus oikeutta eläimille olkitalo oluthiiva oma koti oma talo omaisuus omistaminen Onnellisuus Onnibus.com onnittelut opaali Openmobile Openmobilem CIMO opettaja opettaminen opetus Opetusministeriö opetustyö opiskelu oppositio Ortodoksisuus ostjakit otava oti paasto Pai paikoilleen asettuminen painekeitin painonpudots pakolaiset pakolaispolitiikka paksusuolen tähystys Palembang palloleikki pandemia papaija pappa-Tunturi parisuhde parisuhde. parisuhe passi pato patsas Pattaija Pattaya Pauli Valdemar Sippala Pauligin kahvipurkit paussi Penang pensaspalot Pentti Jokisalo perhe perhe huhtikuu perinne Perth Pertteli Perttelin kirkko Perttelin urheilutalo peräkärry peso Phnom Penh PhuQuoc Piehinki pienikasvuiisuus Pietari piha pihakirppis piharemontti piknik pitkä viisumi pitsa podcast poliitikot. politiikka politiikko polkupyörä pomona Port Dickson Port Doglas Porvoo posliinipaikat puhdistus punaiset punkinpurema punkki Puola Puole Purra Pussy riot Putin puutahra puutara puutarha puutarha. Pwrth pyhiinvaellus pyton pyykinkuivaus pyykkikone pyöräily pyöräretkeily pyöräretki Pääsiäinen Qantas Queensland Raahe raakaravinto rabies Radical design Radical Design Wheelie raha rakentaminen Rakkaus rakkaus. rambutan rantakylä raskaus Rastila rauhanmarssit rautatieasem Read peak remontti reppumatkailu retkeily retriitti rikollisuus rock rokotus Romania roska-auto rotan vuosi ruishiutaleet ruisleipä ruohonleikkuu Ruotsi rupia Russian ruuansulatus ruuhka ruumiinvalvojaiset ryhävalas ryssä Saaremaa saasteet Sabah sade sadekausi Sadhana Forest Saharov Saigon sairaala sairaus Saksa. Halvat bussimatkat salakuvaus salmiakki Salo Samford Valley sammakot samojedit Samurai sappikivet Sarawak sauna sauropus androgynos sauvakävely savimaja savuakävely seksiturismi. amerikkalaisuus Seppo Heikinheimo Seppuku Serbia serkku serkun kuolema Shani Louk sienet sifoni Siirtolaisuus siitake sika sillmäleikkaus silmäleikkaus silmälääkäri silmät Singapen tulaiset Singapore Singapre airlines Siperia sipsikaljaveganismi sipuli Sisuradio sisäleikkipaikat sisällissota sitoutumiskammo sivuraide Slaavilaiset kielet. Sngapore sodat Sofi Oksanen soija soijanakki soijapapu sokeus. sony-Eircsson sorsat sota Spartacus spesismi Steve Dillon Subaru suhku suikkis suklaa sukuhistoria sukulaisvierailu sukupuu sukututkimus Sumi Sunnybank Sunshine coast suolakurkut suomalaiset Australiassa suomalaiset ulkomailla suomalaisuus suomeksi suomen kieli Suomesta muutto Suomi suru Sydney sydän sydänsurut sydänvaivat sykloni Sykloni Larry syksy synnytys syntymäpäivä syyskuu sähkömopo sähkönkulutus sähköpyörä säteily Sössölandian kultakurkut taapero TAFE taimsed viinerid Taiwan takapiha Talo talous talvi Tammikuu tammikuu. Tanah rata taolaisuus Tapaninpäivä tasapaino Tasmania Tasmanian sää tattari taujko teini-ikä tekomykiö telttailu tempe tempeh temppeli tempperli Terrassa. Zaragoza terveys tet teurastamo Thai Thai-ruoka Thaimaa Thermarest Timo tropiikista Tolstoi. tomaatin tuoksu tontti tonttikaupat Topi Sorsakoski toukokuu Townsille Townsville Townsvillen suomalaiset Toyota trooppiset kasvit Tropiikki tuhkaus tulirokko tulva tulvat tupakoinnin lopettaminen Turkki turvallisuus tuuli uimapaikat uiminen Ukraina Ukraina. matkailu ukrainan kieli. ulkoilu ulkosuomalainen ulkosuomalaiset ulkosuomalasiet UNHCR uniapnea Unkari uriah heep USA uskonto Uusi Etelä-Wales uusi työ Uusi Vuosi Uusi Vuosituhat Uusi Vuso uusivusi Uusmedia Uvbuntu vaalit vaalitilaisuus vaellussauvat Vagaaniruoka vaiva vakiintuminen valaat valkoinen Australia valkoinen valas Vanha talo vanhemmuus vanhemmuus. vankila vapaaehtoistyö Vappu Varna vauva vauva-arki vauvauutiset vegaairuoka vegaani vegaanihaaste vegaanijuusto vegaanijuustot vegaanimajoitus vegaanimakkara vegaanin ravitsemus vegaaninen Espanja vegaaninen juusto vegaanirakkaus vegaaniruika vegaaniruoka vegaaniruoka kasvisruoka vegaaniset juustot vegaanit vegaanituotteet vegaanius vegaanyhteisö Vegaia vegan vegan. veganismi vegetarian vegfest veneretki Venäjä venäjän kieli verenpaine vesihuolto vesisade Victoria Video video. videoblogi videokamera videokirje videoloki vieraat Vietnam Vietnam. vihannekset vihis vihreät Viisumi viisuminhaku violife Viro virus Vlog vlogi vloki vogulit Voietnam Voito Pokela Vung Tau vuodatus vuoret vuoristo Vuosaari vuosi vuosi 2001 vuosipäivä vuotavat hanat väkivalta välikatto Wapit wheaty Wheelie Wilmersburger Woodstock WWOOF Y2K ydinvoima yhteisöasuminen yhtisöasuminen YK yksin yksinkertaisuus yksityiskoulu yksivuotias ympäristö ymäpristö ystävät äiti äänesys ääniblogi Ääniblogi. äänikirja äänikirjat äänivlogi
Näytä enemmän

Käyttöehdot

Kaikki sisältö, jota ei ole lainattu lähde mainiten, on aina tekijän omaisuutta ja pysyy sellaisena. Tekstit on kivjoitettu ja julkaistu Australiassa, Ukrainassa, Malesiassa ja Vietnamissa Googlen kansainvälisille palvelimille..

Tämän blogin sisältö on jaettavissa noudattaen Creative Commons -lisenssiä CC BY-NC 4.0

. Se tarkoittaa sitä, että kaikkia tämän sivun tekstejä ja kuvia saa käyttää, jakaa ja sovittaa sillä ehdolla, että alkuperäinen lähde mainitaan: Timo Tropiikista ja/tai Tim Sippala sekä tekstin, kuvien että videoiden ja kaiken muun sisällön kohdalla. Tämän lisenssin käytön on oltava ei-kaupallista. Kaupallisesta käytöstä on sovittava erikseen tekijän kanssa.

Lisenssi ei ole voimassa selvästi kuvakaappauksiksi tunnistettavissa kuviss, esim. Google maps tai Google Earth eikä tekstien kohdalla myöskään silloin kun lainataan sanomalehtiä. Lisäksi lainaajan on muistettava, että julkaisumaan lait ajavat tämän lisenssin edelle.