Kesäkuu 2004. Woodstock, Queensland, Australia. Talvi alkoi

























 
Kesäkuussa alkaa talvi eteläisellä pallonpuoliskolla. Lämpötilat pysyvät edelleenkin päivisin Suomen hellelukemien tuntumassa, mutta heti illalla kun aurinko on painunut mailleen tulee kylmä. Viime vuonna Townsvillen seudulla ei ollut kunnon kesää eli kunnon sadekautta eikä ollut myöskään kunnon talvea. Nyt kun asutaan yli 200 metriä viime vuotista asuinpaikkaa korkeammalla ja parikymmentä kilometriä pois merestä tuntuisi leutokin talvi vähän kylmemmältä.

Mutta eipä tullut talven ensimmäisestä kuukaudesta leutoa vaan tavallista kylmempi. Lämpötila on laskenut monena kesäkuun yönä viiden ja kymmenen plus-asteen välille. Sellaiset kelit tuntuvat täällä pakkasilta, ja öisin hytistään kylmästä. Suomesta katsoen tuntuu tietysti hassulta, että joku valittaa tällaisista lämpötiloista, mutta niin se vain on. Moni tänne muuttanut tai täällä vieraillut suomalainen on sanonut, ettei ole palellut missään muualla niin kuin Australiassa. No, minä olen palellut Singaporessa vieläkin enemmän, mutta se ei ollut luonnollista kylmyyttä vaan työskentelyä suuressa tietokonehallissa, jossa oli huipputehokas koneellinen ilmanvaihto jäähdyttämässä tuhansia palvelinkoneita.



Sanovat, että tänne lämpimään muuttaneen veri ohenee ensimmäisen vuoden aikana niin, että kylmän sietokyky katoaa. Turistin erottaa paikallisesta katsoamalla heidän vaatetustaan. Kun turisti hilluu hihattomassa t-paidassa ja shortseissa, on paikallinen sonnustautunut pitkiin housuihin ja pusakkaan. No, tuo veren oheneminen tuskin on mitenkään tieteellisesti todistettu asia, vaan palelemiselle saattaa löytyä muita selityksiä. Yksi tärkeä on rakennustekniikka. Suomessa talot ovat tiiviitä, ne pitävät kylmän ja kuuman ulkona ja niissä on lämmitys. Australiassa ei taida kukaan asentaa kolminkertaisia ikkunoita, tuskin edes kahdenkertaisia vaan säännönmukaisesti on vain yhdenkertaiset ikkunalasit. Useimpia taloja ei ole eristetty pohjasta eikä katostakaan kunnolla. Niinpä lämpötilat ikkunan sisä- ja ulkopuolella ovat suurin piirtein samat ellei käytetä kylmällä lämmitystä ja kuumalla ilmastoinita. Ilmastointi on yleensä paremmin järjestetty kuin lämmitys. Yllättävän suosittu lämmityslaite on vieläkin sänkyyn otettava kuminen kuumavesipullo. Sähköhuovat ja kaikenlaiset pienet ja halvat sähkölämmittimet ovat myös suosittuja. Uusimmissa ja kaliimmissa taloissa on kiinteä lämmitys. Yleensä se on ilmastointilaite, joka osaa sekä jäähdyttää että lämmittää. Tuollaisten lämmitys- ja jäähdytyslaitteiden energiankulutus on valtava juuri siksi, että talojen eristys on olematon. Energian säästöstä en ole täällä kuullut juurikaan puhuttavan, kuten en paljoa muustakaan luontoa ja ympäristöä säästävään elämäntapaan liittyvästä. Australia ei aio liittyä Kyoton ilmastosopimukseen vaan on siinä asiassa samalla linjalla kuin Yhdysvallat. En tiedä tarkemmin tilastoista, mutta voisi hyvin olettaa, että tämä maa on kärkisijoilla myös energian ja luonnonvarojen kulutuksessa. Sen tiedän, että Australia on yksi maailman johtavista ympäristön saastuttajista.

Takkaa tai minkäänlaista muuta tulisijaa ei taloissa ole. Eihän täällä ole juuri metsiäkään joista saisi edulista polttopuuta. Kaikki puutavara on kallista ja "kortilla", joten eipä sitä paljoa viitsi poltella. Olen tosin nähnyt kerran eräässä kaupassa myytävän nuotiopuita 10 kilon säkeissä.



Kunpa olisikin sauna!!! Ei tarvitsisi kylmästä valittaa kun pääsisi sitä pakoon lämpiään saunaan. Muutenhan pahinta on juuri tuo, että talosta on vaikea löytää yhtään lämmintä tilaa, jossa kävisi lämmittelemässä. Auto ehkä olisi sellainen paikka. Auton ilmastointilaiteen kun saa täälläkin puhaltamaan kylmän lisäksi kuumaa. Kuuma kylpy on meille ollut saunan korvike. Paitsi että lämmikettä sieltä on haettu lievitystä kaikenlaisten ötököiden aiheuttamalle kutinalle. Ei täällä hyttysiä ole niin kuin suomessa, mutta meillä eläimet vetävät puoleensa kaikenlaisia punkkeja ja täitä. Viime aikoina pahinmpia on ollut kanakopissa ja itse kanoissa pesivät pieni punkki, joka kiusaa myös ihmistä.

Kanarintamalla onkin tapahtunut paljon tässä kuussa. Pieni musta kana alkoi hautoa toukokuun puolivälissä. Pari viikkoa haudottuaan se hylkäsi munat, jotka olivat enimmäkseen sen omia pieniä valkoisia. Se siirtyi heti hautomaan toista kasaa, jossa oli enemmän ruskeiden kanojen isoja munia. Urhea äiti. Siinä se kökötti toista kuukautta punkkien ja nälän kiusaamana. Jossain vaiheessa yksi poikasista kuoriutui. Emo oli näköjään vierittänyt yhden vanhoista munistaan uusien haudottavien joukkoon. Se ei lopettanut hautomista, vaan poikanen sai ryömiä sen alle. Sinne se oli sitten seuraavana päivänä kuollut. Parin viikon päästä kuoriutui sitten lisää poikasia. Emo jätti pesän ja istuutui maahan pesäkopin alle kutsumaan poikasiaan. Tusinasta munasta kuoriuti seitsemän, pari niistä meidän avustuksellamme. Osa oli liian heikkoja taapertamaan emon luokse. Ne sitten kuolivatkin siitä huolimatta, että otimme ne sisälle lämpölampun alle. Parin päivän kuluttua kuoriutumisesta poikasia oli jäljellä neljä. Sitten yksi niistä sairastui, sen liikkeet alkoivat hidastua ja muutaman tunnin kuluttua sekin kuoli. Nyt poikasia on enää kolme.



Toukokuussa saimme lainaksi emon pitämään huolta meille annetusta sen viidestä poikasesta. Kesäkuun alussa päättelimme, että poikaset ovat kyllin isoja pärjätäkseen omillaan ja palautimme emon. Heti seuraavana päivänä kaksi poikasista katosi. Lienevät joutuneet kanahaukan, variksen tai käärmeen suihin. Muutaman päivän kuluttua tästä kuoli yksi aikuisista kanoista, tuo valkoinen Dannyn antama. Se vain löytyi eräänä iltapäivänä pihalta raadeltuna. Bluey-koiramme ja muut kanat olivat jäännösten kimpussa. Epäilimme omien koirien lisäksi kahta isoa naapurin koiraa, jotka kierelivät aidan takana. Keskusteltuani asiasta Dannyn kanssa, myönnyin hänen ehdotukseensa. Hän kertoi itsekin alussa halunneensa antaa kanojen kulkea täysin vapaana tontillaan, mutta oli joutunut luopumaan ajatuksesta kun kanat olivat tehneet tuhoa puutarhassa ja niitä oli joutunut petojen saaliiksi. Lopulta hän oli rakentanut katetun kanatarhan. Minäkin päätin laajentaa omani ja sulkea kanat sinne. Katoamisten lisäksi oli minullakin tullut ongelmaksi se, että kanat ovat alkaneet tuhoamaan tomaatteja ja syömään kaiken vihreän kukkapenkeistä nyt kun ole heinäsikrkkoja eikä vihreää ruohoa saatavilla. Dannylta sain pari rullaa häneltä yli jäänyttä verkkoa ja talomme liepeiltä löytyi vielä vahvemman verkon palasia sekä paksua rautalankaa. Niinpä sain tarhan laajennettua ja nyt kanoilla on kolmisenkymmentä neliötä tallattavanaan. Tarha ei ole vielä katettu kun osittain, sillä verkkoa ei ollut tarpeeksi. Niinpä sitten kävikin niin, että tarhasta katosi kaksi kanaa, noista alunperin viidestä kaksi oli kadonnut aiemmin ja nyt hävisi vielä toiset kaksi. Niistä on enää yksi jäljellä. Sen lisäksi tarhaa asuttavat nuo emo ja kolme poikasta, kaksi komeata kukkoa ja neljä muuta kanaa. Kaikkiaan tusina siivekästä.



Ja vielä yksi asukas kanatarhaan ... ankka, jonka toimme kesäkuun alussa. Viedessämme sitä emoa takaisin, kävimme samalla lähistöllä kylässä Rintalan Annen ja Tapsan luona. Tehdessämme kotiinlähtöä autone ympärillä tepasteli ankka. Se oli kuulemma tepastellut heidän pihallaan aiemmin sinä päivänä ja lähtenyt kun Tapsa oli hätyytellut sitä kauemmas. Ei ollut kuulemma kenenkään naapurin lemmikki, joten me päätimme pyydystää sen ja viedä kotiin. Aluksi se liikuskeli vapaana pihalla kanojen kanssa. Kukkojen kanssa se välillä tappeli. Se kävi pari kertaa joella katsomassa vettä ja uimassa, mutta ei ollut tyytyväinen löytämäänsä pieneen lätäkköön, joka oli täynnä lehmänlantaa. Myöhemmin laitoin sille lammikon muovisesta vauvan ammeesta. Ei se siinä paljoa uimaan mahdu, mutta on tyytyväinen saadessaan leikkiä vedellä. Nyt ankka on teljettynä kana-aitaukseen muiden siivekkäisen kanssa. Onko tuo ankka vai sorsa? Mikä ero on ankalla ja sorsalla? Englanniksi molempia kutsutaan duck, mutta suomessa tuon näköinen lintu on ennemminkin sorsa. Ankkahan on isompi ja valkoinen?  Jos joku tätä lukeva sattuu tietämään tuon kuvan ankan lajimäärityksen tai muuten vain enemmän tuosta ankka/sorsa -asiasta,  niin valistakoon minuakin vaikka vieraskirjassa (linkki tuossa vasemmalla).

Ja lisää uusia perheenjäseniä:



Päätimme eräänä iltana viedä isomman jäte-erän suoraan paikalliselle kaatopaikalle. Se sijaitsee n. kymmenen kilometrin päässä Mt Elliot-vuoriston eteläpäässä Majors Creek -nimisellä alueella, joka on meidän aluettamme vehreämpää johtuen vuorten läheisyydestä. Vuoret keräävät pilviä, joista sitten muodostuu pieniä paikallisia sadepilviä. Alueella viljellään runsasti viinirypäleitä ja sitrushedelmiä ja jopa sokeriruokoa.

Kaatopaikalle saavuttuamme näimme heti kaksi kissaa. Ne olivat ihan poikasia vielä. Kohta näimme myös emon ja kaksi muuta poikasta. Tulimme uudestaan parina seuraavana päivänä ja jätimme ruokaa kissoille. Enää ei kuitenkaan näkynyt emoa eikä muita poikasia. Lopulta oli vain yksi jäljellä. Päätimme pelastaa sen kotiimme ja löytää sille uuden kodin. Aprikoimme josko veisimme sen paikalliseen RSPCA-järjestön hoiviin. RSPCA, Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals, on alkujaan brittiläinen eläinsuojelujärjestö, jolla on toimintaa myös muissa entisissä ja nykyisissä kansainyhteisömaissa kuten Singaporessa ja Australiassa. Townsvillessäkin on heidän eläinsuojansa, jonne voi viedä löydettyjä hylättyjä eläimiä. He etsivät niille sitten uudet kodit tai jos eivät löydä, lopettavat eläimet. Juuri tuon tappouhan takia päätimme olla viemättä kissaa RSPCA:lle vaan yrittää itse löytää sille uusi koti. No, yritimme hieman, mutta lopulta päätimme pitää kissan itse.  vaikka meillähän on jo kolme kissaa ennestäänkin. Kitti, Lolita ja Spartacus eivät tietystikään olleet iloisia tulokkaasta vaan sähisivät sille ja kieltäytyivät tulemasta sisälle taloon. Pikku hiljaa ne kuitenkin oppivat hyväksymään uuden perheenjäsenen. Se sai nimekseen Misu siksi, että se muistuttaa hieman sitä pikku kissaa, jonka 12-vuotiaana toin kotiini Pornaisista, mummolan naapurista. itse asiassa toimme siskoni Tarjan kanssa kaksi kissaa kysymättä lupaa äidiltä. Pienen taistelun jälkeen saimme luvan pitää toisen niistä. Misu olikin sitten perheessä liki 10 vuotta.

Olin jo viime vuonna lupautunut järjestämään tänä vuonna paikkakunnan suomalaisten juhannusjuhlat kotonani. Hyvissä ajoin esitin kutsut tuttaville ja pyysin suomenkielisen radio-ohjelman toimittajaa Korhosen Aria mainostamaan tilaisuutta myös jokaviikkoisessa,  tunnin mittaisessa lähetyksessä. Ari on tehnyt ohjelmaa jo toistakymmentä vuotta siitä huolimatta, että suomalaisten määrä on koko ajan vähentymässä ja ikääntymässä. Alkavat paikkakunnan suomalaiset olla jo niin vanhoja ja sairaita, ettei enää paljoa jakseta kotoa mihinkään. Niinpä sitten juhannusjuhliini saapui Arin lisäksi vain Dannyn perhe vahvistettuna japanilaisella Akiko-neidolla, joka on asunut heidän luonaan viikonloppuisin. Lisäksi oli vielä Nancyn työkaveri, joka on naimisissa ruotsalaisen kanssa ja on asunutkin Pohjois-Ruotsissa muutaman vuoden. Minä olin tehnyt tattariuunipuuroa, jonka olin maustanut intialaisittain ja lisännyt siihen myös punaisia linssejä. Esittelin sen kuitenkin karjalaisena perinneruokana, ja lisäsin muunnelleeni sitä hieman. Jo muutamaa viikkoa aikaisemmin olin aloittanut hapanleipätaikinan juuren, koska nyt kylmään aikaan se onnistuu paremmin. Lämpimällä tuppaavat kaikki hapatteet vain homehtumaan. Nyt minulla oli jo aika hyvä hapanjuuri, josta tein ruisleipätaikinan. Lisäsin taikinaan  myös ohraa ja tattaria. Leivoin siitä ohuita reikäleipiä ja paistoine niistä ennen juhlan kovia jälkiuunileivän tyylisiä leipiä. Aika kovia niistä tuli, vaikka osittain oli tarkoituskin. Maistuivat kyllä ihan aidoille rukiisille leiville, joita täältä päin ei muuten saa kuin itse tekemällä. vieraille leivät olivat liian kovia, ja minä taisin olla ainoa, joka niiden pälle jotain ymmärsi. Arikin on ollut Suomesta poissa jo oli 30 vuotta eikä ole ollut niin ihastunut ruisleipään. Tattaripuuroni sen sijaan sai huomattavasti suuremman suosion. Lisäksi oli tarjolla Nancyn tekemiä kiinalaisia ruokia, mm. kevätrullia sekä vieraiden tuomia aasialaisia ja täkäläisiä valmisruokia. Suomalaistyylinen juhannus kokon polttoineen ja remuamisineen jäi juhlimatta. Sen sijaan istuttiin mukavasti iltaa syöden ja jutellen. Auringon laskettua tuli niin kylmä, että piti siirtyä sisälle. Se on täällä niin tavatonta, että saatoin mainostaa ilmiön olevan suomalaista kesäeksotiikkaa. Me vietimme juhannusta viikkoa aikaisemmin kuin Suomi, ja pari päivää ennen täkäläistä talvipäivän seisausta. 
Lopuksi vähän politiikkaa
Vielä viime vuoden eduskuntavaaleissa oli Townsvillessäkin mahdollisuus äänestää yhtenä unnuntaipäivänä ennakkoon maahanmuuttajien palvelutalossa (Migrant Resource Centre). Silloin ei tullut käytyä paikalla, koska kaupunki ei ollut tuttu eikä meillä ollut autoa. Tänä vuonna ei sitten järjestettykään äänestystä täällä, koska ei ole kuulemma riittänyt äänestäjiä viime vuonna. Lähin äänestyspaikka kesäkuun Europarlamenttivaaleissa oli perinteisellä suomalaispaikkakunnalla Mt Isa:n kaivoskaupungissa tästä reilut 1000 kilometria sisämaahan.  Olisihan se tietysti ollut mukavaa tehdä viikon mittainen äänestysreissu vaikkapa junalla, mutta eipä ole moiseen edes taloudellisia resursseja tällä hetkellä. Suomen ja Euroopan asiat eivät kyllä tunnu niin läheisiltä ja tärkeiltä tänne kauas, että osallistumisen takia viitsisi vaivautua. Täkäläisissä vaaleissa meillä kummallakaan ei ole äänioikeutta, mutta eivätpä taitaisi nekään kiinostaa sen enempää.
Alla videota Juhannusjuhlistamme:











Kommentit

Tunnisteet

2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2025 2025 toukokuu 210 211 212 2203 50-vuotispäivä Aamu aamulenkki Aasia Aasialainen kasvisruoka abhayrab Adelaide Adviware Aeroflot Afganistan Airasia airbnb Airut Ajahn Brahm Alicante alkuasukkaat amalgamipaikat Ananda marga ankanpojat ankat ankka ankka ja koira ankkalammikko Anne Rintala anoppi anteeksi Antti Heikkinen apinat arkielämä Armas Latvakoski aromipesä asettuminen ashtanga asuinyhteisö asumisoikeusasunto. asumusero asunnon etsintä asunnon vuokraus asunnonvaihtosuunnitelmat asunto asuntojono aurinko aurinkorannikko Auroville Australia Australian kansalaisuus Australian karjakoira Australian suomalaiset Australian vaarat Austrlia Austrralia auton huolto autonromu autot Avantouinti avioituminen avioliitto Bali Balkan bambuhiiliburgeri banaani banaanikasvi banaaninlehtikontti banaanit Bangkok Barcelona Beatles Benton court Bicheno Bill Sippo Birsbane bloggaus blogit Bluey Bogor Borneo Bornoe Brisbane buddhalaisuus Buddhan syntymäpäivä bulgakov Bulgaria Bura Burdekin Burma Myanmar bussikyyti Cairns Cairnsin ilmasto Camberra Cameron highlands Caravonic Caravonica Cariad farm sancturary Carins cats Celia-kirjasto Changi Cheezly Chernobyl Christine Milne CIMO Coopers plains couchsurfing covid-19 covid19 cykloni Dalat dating Dio DNA-testi DNA-testit Douglas druianesanssi Dublin Duc Trong durian durio ekologia ekotalo elokuu elokuu Australia Elvis eläimet eläinlääkäri eläinräääkkäys eläinten oikeudet eläintuotanto eläinuhri energiansäästö englanniksi Englannin kieli epäonnistuminen eristys ero Esa Pelkonen esikoulu Espanja etäsuhde Eurooppa Europe Eve Hietamis extrawheel festivaali festivaalit Filippiinit Filippinit Filipppiinit Findon creek Finland Finnair Finnish foxy Freukkarit fruitarismi Gaza gluteeniton pitsa Gokul jooga Greata Thunberg haastattelu haju Hakaniemi Halla-aho halvat bussilinjat Halvat lennot hammashoito hammasoito hampputofu Hanoi Hanoi. hantit hapankaali hapankurkut hapanleipä hapatus haploryhmä I-M253 Hare Krishna liike harkova Hassisen kone hautajaiset hautajaisrituaalit hedelmät hedelmätarhat hefu Heidi köngäs Heikki Huhtanen heinäkuu Heinätyöt helle helmikuu Helsingin Sanomat Helsingin yliopisto Helsinki Henry Zalkin hiivaviutaleet hiljaisuus hiljaisuusretriitti hipit hippiauto hippijuhlat hippikylä hippimeininki hirmumyrsky hme Ho Chi Minh City hoitoala Hong kong hostelli hpit huhtikuu huijaus Huojuva lato huono selkä huumeet hyönteiset hämähäkki hääjuhla hääpäivä Häät häät pyörätuolissa ihmissuhteet Iisalmi ikävä ilmastonmuutos Ilosaari Ilovaarirock iltatori in english too In memoriam Indonesia Indonesia. Intia intialaiset Irlanti islam israel isyys Italia itsari itsemurha itsenäisyyspäivä itäauto Jaakko Teppo Jaava Jakafta Jakarta Jakatta jakkiihedelmä jalkapallokoira jalosavu James Cook James Cook Yliopisto jamssiborssi Jane Palmer Jani Jattinen Japani Jeesus Jeltsin Jetstar Joensuu Jokisalo Pentti Jaakko jooga joogaa aloittelijoille joukkoliikenne Joulu jouluaatto joulujuhla joulukoristeet Joulukuu joululahjat joulunaika joulupäivä jouluterveiset journalismi joutsenet Joy Cavill Juhannus Julia Gillard jumalat juna juna vuorilla junamatkailu juoksu Jussi Halla-aho Jyväskylä jätehuolto jättipitsa jääkaappi kaaos kaasumyrkytys kaatosateet kadotettu sukupolvi kadotus kahvi kahviviljelmät kaihi kaihilasit kaihileikkaus Kaija Mesiäinen Kaivolan koulu Kaivosmies Kajastus kaksikielisyys kaksoiskansalaisuus Kambodzha kamerapuhelin kanahaukka kanakoppi kanat kansalaissota kansalaisuus kapselihotelli karanteeni karjakoira karjalanpiirakat karjatalous kasisruoka kasivsruoka kasvimaa kasvispiirakka kasvispruoka kasvisroka kasvisruoka kasvisruoka. kasvisruokafestivaali kasvissyönti kasvisuoka kaverit Kazakhstan keiju keinokastelu keinomykiö keinomyökiö keisari keittiö kengurut keski-ikä kesä kesä jouluna kesäjuhltat kesäkuu kesäleskeys Kevin Rudd kevät kidutus kieku kielenopiskelu kielteiset tunteet kielten opiskelu kieltenopiskelu Kiina Kiinalainen juhla Kiinalainen uusi vuosi kiinalainen uusivuosi kiinalaiset kiinalaisuus kiipeilyhyllyt kiipeilyhyllyt kissoille kiipeilytelineet kimppakämppä Kinnalainen uskonto Kiova kirjallisuus kirjat kirpputori kissa kissa-aitaus kissan hormonit kissat kissatalo kisäkuu Kito Kitti Kitti Sippala Kitti-kissa kivivilla koillinen koira koiran korvaleikkaus koiran kuolema koiran syönti koiran turkin parturointi koiranliha koiranpurema koirat koiravarkaat kokkospähkinä kolitelämä kolonoskopia kommuuni kommuunit konkurssi kookospähkinät korallisormisammakko korona koronavirus korrputio korvaleikkaus Kota Kinabalu Kota Kinalabu koti kotikoulu kotiruoka kotityöt koulu koulumaksut kouluruoka koulutus Krakova kriisi Kroatia krokotiili Kuala lumpur kuituhamppu kuivapaasto kuivuus kukat kukkatarrat kulkuri kulkurielämä kulkuriromantiikka kulkutauti Kultarannikko kulttuuri kulttuurierot kummilapsi kuntosali Kuolema kuolinilmoitus kuorsaus Kuranda kuristjakäärme kutina kuukakut kuuma vesi kuumuus kuvien katoaminen kylmäkaappi Kyogle kyytöt kävely kävelykärry käärme käärmeet Lada Niva Bushman lahja Lai Vung laiskuus lama Laos lapsen kieli lapset lapsi lapsi sairastaa lapsiperhe lapsuus Larissa Waters lasivilla Latvia lehdistö lehmänkakka lehmät lehtiartikkeli lehtijuttu Leichart leikkikäärme leikkipaikat leikkiraha lemmikit Leningrad lennot lento lentävä sikala lihansyönti lihantuotanto liikenneruuhka linnunlaulu Linux litsit Liverpool Loi Kratong lokakuu Lokakuu Australia Lolita loma lomakeskus lomakohde Lomakohteet Malesiassa lommo autossa luffa lukeminen lukemisesteisyys luomuliha luonnonmukainan rakentaminen Lviv lähdekritiikki Lähtö kodista lämpöeristys Länsi-Australia löytöeläimet Maailman tila maailmanloppu maalaiselämä Maaliskuu maanviljely maaseutu maaseutumusiikki maastamuutto maastopalot Machans beach Madir maidoton maisemointi maitohappokäymien maitohappokäyminen Maitreya majoitus makakit Makedonia Malesia Malseia Mango Manila mansit Markku Mutanen Marraskuu Marrraskuu Martti Miettunen masennus matkailu matkasuunnitelmat matkat matkustaminen matkustelu Matti Nykänen Maxi Mayakalenteri meditaatio Mekong delta Melbourne melu menetys metabloggaus metallimusiikki metsälampi metsäpalot Michael Klaper Midsummer mielenosoitus mielenrauha mielenterveys miljonääri minicast miso misotahna Misu monikulttuurinen parisuhde Montenegro Moorooka moottoripyörä mopo mopoilu Moskova mp3 MSR Hubba Mt Isa muistot muistotilaisuus munaton munkit Murha murhe musiikki musiikkitede muutto muutto Australiaan muutto ulkomaille Myanmar naimisiinbmeno naiset naisnäkökulma Naisten mini-maraton naistenpäivä Navalnyi navetta nenetsit nettisuhde Neuvostoliitto Neuvostolitto nevlivuotias Nha Trang Nicky Knoff Nightwish Nimbin nomadi Norwegian nuoruus nuoruus. näkövamma näkövammaisten kirjasto Näkövammaisten liitto näkövammaisuus nälkäisten henkien kuukausi nälähnätä Odessa odotus oikeutta eläimille olkitalo oluthiiva oma koti oma talo omaisuus omistaminen Onnellisuus Onnibus.com onnittelut opaali Openmobile Openmobilem CIMO opettaja opettaminen opetus Opetusministeriö opetustyö opiskelu oppositio Ortodoksisuus ostjakit otava oti paasto Pai paikoilleen asettuminen painekeitin painonpudots pakolaiset pakolaispolitiikka paksusuolen tähystys Palembang palloleikki pandemia papaija pappa-Tunturi parisuhde parisuhde. parisuhe passi pato patsas Pattaija Pattaya Pauli Valdemar Sippala Pauligin kahvipurkit paussi Penang pensaspalot Pentti Jokisalo perhe perinne Perth Pertteli Perttelin kirkko Perttelin urheilutalo peräkärry peso Phnom Penh Piehinki pienikasvuiisuus Pietari piha pihakirppis piharemontti piknik pitkä viisumi pitsa podcast poliitikot. politiikka politiikko polkupyörä pomona Port Dickson Port Doglas Porvoo posliinipaikat puhdistus punaiset punkinpurema punkki Puola Puole Purra Pussy riot Putin puutahra puutara puutarha puutarha. Pwrth pyhiinvaellus pyton pyykinkuivaus pyykkikone pyöräily pyöräretkeily pyöräretki Pääsiäinen Qantas Queensland Raahe raakaravinto rabies Radical design Radical Design Wheelie raha rakentaminen Rakkaus rakkaus. rambutan rantakylä raskaus Rastila rauhanmarssit rautatieasem Read peak remontti reppumatkailu retkeily retriitti rikollisuus rock rokotus Romania roska-auto rotan vuosi ruishiutaleet ruisleipä ruohonleikkuu Ruotsi rupia Russian ruuansulatus ruuhka ruumiinvalvojaiset ryhävalas ryssä Saaremaa saasteet Sabah sade sadekausi Sadhana Forest Saharov Saigon sairaala sairaus Saksa. Halvat bussimatkat salakuvaus salmiakki Salo Samford Valley sammakot samojedit Samurai sappikivet Sarawak sauna sauropus androgynos sauvakävely savimaja savuakävely seksiturismi. amerikkalaisuus Seppo Heikinheimo Seppuku Serbia serkku serkun kuolema Shani Louk sienet sifoni Siirtolaisuus siitake sika sillmäleikkaus silmäleikkaus silmälääkäri silmät Singapen tulaiset Singapore Singapre airlines Siperia sipsikaljaveganismi sipuli Sisuradio sisäleikkipaikat sisällissota sitoutumiskammo sivuraide Slaavilaiset kielet. Sngapore sodat Sofi Oksanen soija soijanakki soijapapu sokeus. sony-Eircsson sorsat sota Spartacus spesismi Steve Dillon Subaru suhku suikkis suklaa sukuhistoria sukulaisvierailu sukupuu sukututkimus Sumi Sunnybank Sunshine coast suolakurkut suomalaiset Australiassa suomalaiset ulkomailla suomalaisuus suomeksi suomen kieli Suomesta muutto Suomi suru Sydney sydän sydänsurut sydänvaivat sykloni Sykloni Larry syksy synnytys syntymäpäivä syyskuu sähkömopo sähkönkulutus sähköpyörä säteily Sössölandian kultakurkut taapero TAFE taimsed viinerid Taiwan takapiha Talo talous talvi Tammikuu tammikuu. Tanah rata taolaisuus Tapaninpäivä tasapaino Tasmania Tasmanian sää tattari taujko teini-ikä tekomykiö telttailu tempe tempeh temppeli tempperli Terrassa. Zaragoza terveys tet teurastamo Thai Thai-ruoka Thaimaa Thermarest Timo tropiikista Tolstoi. tomaatin tuoksu tontti tonttikaupat Topi Sorsakoski toukokuu Townsille Townsville Townsvillen suomalaiset Toyota trooppiset kasvit Tropiikki tuhkaus tulirokko tulva tulvat tupakoinnin lopettaminen Turkki turvallisuus tuuli uimapaikat uiminen ujous Ukraina Ukraina. matkailu ukrainan kieli. ulkoilu ulkosuomalainen ulkosuomalaiset ulkosuomalasiet UNHCR uniapnea Unkari uriah heep USA uskonto Uusi Etelä-Wales uusi työ Uusi Vuosi Uusi Vuosituhat Uusi Vuso uusivusi Uusmedia Uvbuntu vaalit vaalitilaisuus vaellussauvat Vagaaniruoka vaiva vakiintuminen valaat valkoinen Australia valkoinen valas Vanha talo vanhemmuus vanhemmuus. vankila vapaaehtoistyö Vappu Varna vauva vauva-arki vauvauutiset vegaairuoka vegaani vegaanihaaste vegaanijuusto vegaanijuustot vegaanimajoitus vegaanimakkara vegaanin ravitsemus vegaaninen Espanja vegaaninen juusto vegaanirakkaus vegaaniruika vegaaniruoka vegaaniruoka kasvisruoka vegaaniset juustot vegaanit vegaanituotteet vegaanius vegaanyhteisö Vegaia vegan vegan. veganismi vegetarian vegfest veneretki Venäjä venäjän kieli verenpaine vesihuolto vesisade Victoria Video video. videoblogi videokamera videokirje videoloki vieraat Vietnam Vietnam. vihannekset vihis vihreät Viisumi viisuminhaku violife Viro virus Vlog vlogi vloki vogulit Voietnam Voito Pokela Vung Tau vuodatus vuoret vuoristo Vuosaari vuosi vuosi 2001 vuosipäivä vuotavat hanat väkivalta välikatto Wapit wheaty Wheelie Wilmersburger Woodstock WWOOF Y2K ydinvoima yhteisöasuminen yhtisöasuminen YK yksin yksinkertaisuus yksityiskoulu yksivuotias ympäristö ymäpristö ystävät äiti äänesys ääniblogi Ääniblogi. äänikirja äänikirjat äänivlogi
Näytä enemmän

Käyttöehdot

Kaikki sisältö, jota ei ole lainattu lähde mainiten, on aina tekijän omaisuutta ja pysyy sellaisena. Tekstit on kivjoitettu ja julkaistu Australiassa, Ukrainassa, Malesiassa ja Vietnamissa Googlen kansainvälisille palvelimille..

Tämän blogin sisältö on jaettavissa noudattaen Creative Commons -lisenssiä CC BY-NC 4.0

. Se tarkoittaa sitä, että kaikkia tämän sivun tekstejä ja kuvia saa käyttää, jakaa ja sovittaa sillä ehdolla, että alkuperäinen lähde mainitaan: Timo Tropiikista ja/tai Tim Sippala sekä tekstin, kuvien että videoiden ja kaiken muun sisällön kohdalla. Tämän lisenssin käytön on oltava ei-kaupallista. Kaupallisesta käytöstä on sovittava erikseen tekijän kanssa.

Lisenssi ei ole voimassa selvästi kuvakaappauksiksi tunnistettavissa kuviss, esim. Google maps tai Google Earth eikä tekstien kohdalla myöskään silloin kun lainataan sanomalehtiä. Lisäksi lainaajan on muistettava, että julkaisumaan lait ajavat tämän lisenssin edelle.