2013 04 maalis-huhtikuu - Pyörällä Sydneystä Adelaideen

 Jälkeen päin, 2025, rakennettu tarina Facebookin muistojen ja Googlen kuvien perusteella

Videota

  • Adelaide   hieman ennen Suomen-lentoa. Siinä kerron suomeksi kaupungista.
  • Taiwan    1.1.2013 toivotan hyvää uutta vuotta.  Auringonnousu samana aamuna. 

Marraskuussa 2012 olin matkannut Brisbanesta Japanin Kioton kautta Taiwaniin, jossa vietin seuraavat noin 3 kuukautta. Tammikuun lopulla oli lentänyt Malesian kautta Sydneyyn, jossa olin helmikuun talonvahtina singaporelaiselle vegaanille hoitaen hänen kissojaan ja koiraansa. Tuona aikana päätin lentää taas huhtikuun lopulla Suomeen.  Varasin liput Brisbanesta.  Päätin kuitenkin tehdä vuosi sitten epäonnistuneen pitkän pyörämatkan ennen lentoa, polkea niin pitkälle kun kerkiän. 

Maalis-huhtikuun 2013 suunnitelma: enin pyörällä Adelaideen ja sieltä Brisbanen kautta lento Kiinan kautta Suomeen. Lennon myi minulle nettisivusto ja sen toteutti China Southern Airlines.  


Pyörä minulle oli, tuo sama, jonka olin ostanut Cairnsista ja kuljettanut ensin Brisbaneen ja sieltä nyt tänne Sydneyyn muutamien muiden tavaroiden kanssa.  Nyt hankin siihen sivulaukut eteen ja taakse sekä hyvän aurinkopaneelin kännykän latausta varten.  Pyörän taakse kiinnitetty paneeli lataa ensin ulkoiset akut, joista sitten yön aikana lataan puhelinta.  

Vuonna 2012 olin hankkinut napadynamon, jonka oli tarkoitus tuottaa sähköä. Niin ei kuitenkaan tapahtunut, koska pyöräilyvauhtini oli liian hiljainen siihen. Vinkin aurinkopaneelista sain Facebook-postaukseni kommentissa. 


 Helmikuussa olin kehittänyt myös  touko-elokuun ohjelmaa Suomessa: en halunnutkään jäädä nyt Suomeen vaan matkustella Euroopassa. Ensin ajattelin pyöräretkeä, mutta kohta vaihdoin sen kävelyretkeen täydennettynä busseilla ja junilla. 

Kirjoitian Facebookissa 

"My next travel idea:

I will arrive to Finland in the end of April. Then soon I will head to Eastonia and from there via Latvia, Lithuania and Poland to Germany and possibly some other Central-European countries.

In Germany I mainly plan to travel by walking, using my hiking poles and pulling a special trailer. I will have my tent and camping gear with me and hope to find places to camp on the roadside, people's backyards..."


Netistä olin löytänyt Radical Design Wheelien, kaksipyöräisen kävelykärryn, jonka hankkimista aloin suunnittelemaan. Toisena vaihtoehtoisena oli yksipyöräinen Monowheel-kärry. Päädyin tuohon kuvankaksipöyräiseen.  Tilasin sellaisen toimitettuna Suomen Helsinkin kaverini luokse. Maksoin reilut 800 euroa luottokortilla. 



Maaliskuun 6. päivä aloitin matkan, mutta en kohti etelää vaan pohjoista. Päätin vierailla perusteilla olevassa asuinyhteisössä kaupungin pohjoispuolella. Olin löytänyt paikan Couchsurfing-sivustolta niin kuin monen muunkin mielenkiintoisen vastaavan. Olin vuonna 2010 yrittänyt asumista Brisbanen pohjoispuolella Aurinkorannikon takamailla sijaitsevassa Bellbunya-yhteisössä, mutta se ei pidemmän päälle toiminutkaan, joten olin viimeisen parin vuoden aikana asustellut tilapäisissä kimppakämpissä, mutta syksystä 2010 lähtien myös matkustellut Australian ulkopuolella aina 3 kauukautta kerrallaan. Se oli maksimiaika olla poissa maasta menettämättä eläkettäni. 



Paikan ympäristö oli ihan mielenkiintoinen: iso kansallispuisto, paljon kaunista luontoa lähellä. Mutta itse yhteisö ei ollut sitä, mitä olin etsinyt. Se oli enemmänkin reppumatkaajien bilepaikka kuin mikään jooga- tai meditattio, kasvissyöjäyhteisö,   Minä harrastin joogaa ja mediaatiota aika säännöllisesti sen jälkeen kun olin aloittanut sen Nancyn vaikutuksesta alkuvuodesta 2009. Olin välillä käynyt myös Bikram-joogassa sekä perthissä että Brisbanessa ihan säännöllisestikin.  Toukokuussa 2012 olin juossut puolimaratonin Helsinki City Run -tapahtumassa. 

Myöhemmin sain tietää, että tuo yhteisö oli jo kerran häädetty sen toimiessa toisessa paikassa. Oli kuulemma ollut kyse huumeista. 


Lähdin polkemaan paikallisjunalle ja junalla ajoin kaupungin keskustan halki sen etäläpuolelle. 



9.3.2013 olisi saattanut olla kuolinpäiväni. Läheltä se piti. Alfords point road ei jäänyt kuolinpaikakseni. 

Poistuin junasta  illansuussa kun oltiin vielä aika ruuhkaisella alueella. Tässä tiessä oli kapeat pientareet ja lisäksi kaiteet.  Eräässä vaiheessa näin edessä kaiteen yli kurkottavan puun oksan. Lähdin kiertämään sitä yrittäen varoa vilkasta autoliikennettä. 

Melkein pääsinkin kiertämään oksaan, mutta viime hetkellä se tönäisi takasivulaukkua niin, että pyöräni lähti kaatumaan kohti tietä. Kaatuminen tapahtui kuin hidastetussa filmissä, kerkisin ajattelemaan miten nyt kaadun ja pääni osuu asfalttiin, sitten tulee takaa auto ja ajaa pääni päältä.  Pääni ei vielä koskettanut katua kun kuulin  jarrujen kirskuntaa. Heti sen jälkeen kuului kova rysäys.  

Noustuani ylös näin naisen nousevan citymaasturista ja sen takana pikkauton törmänneen siihen ja vielä kolmannen auton törmänneen tähän pikkuautoon.  Pikkuautossa matkannut nainen oli järkyttynyt, muttei ilmeisesti loukkaantunut pahoin.  

Jäätiin odottelmaan poliisia. Odotellessanne kolmannessa autossa matkustanut mies kävi siirtämässä tuon onnnettomuuden aiheuttaneen puunoksan kaiteen toiselle puolelle. Hänen siirryttyään kauemmas minä siirsin sent akaisin alkuasentoon ja otin kuvia.  

Poliisit tulivat ja samoin ambulanssi. Kaikki olivat ystävällisiä tai neutraaleja minua kohtaan, vaikka itse tunsin syyllisyyttä. Ambulanssimiehet tarjosivat minulle kyytiä läheiselle rautatieasemalle. He sanoivat minun olleen onnekas, sillä he tiestivät monta menehtynyttä pyöräilijää. 

Yhdestä ohiajavasta autosta minulle huudettiin  "cyclist again!". Se oli aika tavallista, että pyöräilijpitä ei suvaittu liikenteessä. Olin saanut sen kokea viime vuosina. Minua oli heitelty omenanronteilla ja puolityhjillä kaljapulloilla ja kehotettu siirtymään puistoon pyöräilemään tai ajoradalta jalkakäytävälle. 



Ambulanssi jätti minut muutaman kilometrin päähän juna-asemalle. Jäin sinne istuskelemaan ja miettimään, josko palaisin takaisin tuttavani asuntoon ja perun koko pyörämatkan vai jatkanko matkaa. Olin yhteyttä taiwaininkiinalaiseen luottoystävääni, jolla oli mielestäni tällaisten asioiden taju, jopa jonkinlainen ennaltanäkemisen lahja. Hän kehotti minua jatkamaan matkaani, mutta olemaan varovaisempi. Niin tein. Ajoin vähän matkaa eteen päin ja pystytin telttani metsään kun alkoi tulemaan pimeä. 


Jatkossa matka sujuikin ilman isompia kommelluksia. En muista edes yhtään rengasrikkoa tapahtuneen. Ainoastaan makualusta, erittäin mukavalta alla tuntunut Thermarest, puhkesi ainakin kerran, mutta löysin reiän helpolla ja pystyin paikkaamaan sen mukanani seuranneilla paikkaustarpeilla. 


Siitä voin kritisoida itseäni, että kiirehdin liikaa. En polkenut nopeasti, siihen en pysty, mutta pysyttelin valtateillä enkä poikennut esimerkiksi kansallispuistoihin enkä syrjäkylille. 

Sitä kadun, etten pysähtynyt Nowran lähistöllä tapaamaan kaukaista sukulaistani Bill Sippoa.  Olimme käyneet hänen luonaan Nancyn kanssa joulukuussa 2002, tavanneet myös vaimo Annen ja tytär Helenin.  Jälkeen päin sain kuulla, että Bill menehtyi seuraavana vuonna 2014. 



Australiassa oli alkusyksy. Lämpötilat eivät olleet kovin kuumia enää eivätkä vielä kylmiäkään, oikeastaan aika sopivat pyöräilyyn.  Yötkin sujuivat mukavasti teltassa. Yleensä yövyin metsikössä tai pellolla teiden läheisyydessä.  Kahden-kolmen päivän välein maksoin telttapaikasta leirintäalueella, joilla saatoin käydä suihkussa ja välillä jopa lämmittää ruokaa keittiössä. Useimmiten siellä oli kuitenkin vain grillikatos. Minä en ole grillaaja-ihmisiä ja vegaanina minua ällötti grilleihin pinttynyt eläinrasvan haju ja paksu kerros itse rasvaa.   Saatoin leirintäalueella myös ladata akut, jos aurinkopaneeli ei ollut niitä täyttänyt matkatessani.

Pidin puhelinta aina päällä ja annoin Goolgen tallettaa sijaintini.   Postittelin päivittäin kuvia Facebookiin ja loput tallettuivat Googlen kuvapalveluun. 

Useimmiten söin tien poskessa tai rannalla kaupoista ostamiani eväitä ihan kylmiltään. Joskus pysähdyin ravintolassa tai kahvilassa. 


Pyykkiä täytyi tietysti myös pestä välillä. Useimmilla leirintäalueella oli siihen mahdollisuus. 
Leririntämaksut eivät olleet kovin edulliset, sillä useimmiten ei ollut telttailualueita ja -maksuja erikseen vaan kaikki oli mitoitettu asuntovaunuille. Sikei paikalla oli myös sähköt. 

Australiassa monet eläkeläiset kiertävät maata autoillaan ja asuntovaunuillaan ja viipyvät joskus pidempäänkin samalla leirintäalueella. 


Aika harvoin näillä pyöräily- ja myöhemmin kävelyreissuillani ajauduin tai hakeuduin puheisiin ihmisten kanssa. Välillä joku seurallinen aussi kyseli tai tarjoutui auttamaan jossain, esim. tarjoamalla pullon vettä.  Enimmäkseen olin yksikseni kuunnellen äänikirjoja pienellä mp3-soittimella tai puhelimella. Suomen Celiasta saatoin ladata niitä äänikirjoja Zip-paketteina, purkaa ne ja siirtää mp3-tiedostot soittimelle ellen sitten kuunnellut puhelimella. Radiota en ole Suomen aikojen jälkeen juurikaan kuunnellut. Suomen yleisradiotakaan en ole jaksanut kuunnella enää Suomesta lähdön jälkeen. Välillä vain jotain kiinnostavaa olen  YLE Areenasta  löytänyt.



Elämä oli hyvin hidasta ja ulkoisesti aika vähävirikkeistä. Suurin osa maisemista oli sitä samaa metsää ja peltoa.  Vicotrian osavaltiossa on alkuvuodesta hyvin kuivaa ja metsäpalot tavallisia. Aiemmin niitä suomeksi kutsuttiin pensaspaloiksi siksi, että Australiassa metsää kutsutaan nimellä bush. 

Välillä metsäpalot tuhoavat suuriakin alueita. Vielä oli muistissa helmikuun 2009 "musta lauantai", jolloin Vicotrian osavaltion paloissa kuoli liki 200 ihmistä. 

Siksi en edes miettinyt minkäänlaisen kaasu- tai spriikeittimen kuljettamista mukanani vaan päätin syödä ruokani raakana silloin kun ei ollut ravintolaa keittämässä sitä minulle tai mahdollisuutta käyttää jonkun keittiötä. 

Oma keittiö oli noina kulkurivuosinani  (2009-2016) suuri haave ja yksi syy, joka kertoi, ettei kulkurielämä ole minua varten. Se kulkeminen oli minulle aika paljon, ellei ihan kokonaankin, oman kodin ja paikan etsintää. 


Ulladulla, Minnamurra, Lillipilli ... Välillä tuli tienvarsien kylteissä vastaan hauskoja paikannimiä. 


27.3.  oli jo reilut 3 viikkoa matkaa takana ja Melbourne alkoi lähestymään ja tiet suurenemaan, liikenne vilkastumaan. Päätin olla ottamatta riskejä vaan jatkaa junalla. Lisäksi kun Melbrounen sää on tunnetusti hyvin epävakainen: välillä satelee ja lämpötilojen heitto on suurta vuorokauden sisällä. 



Niinpä noin 150 kilometriä ennen Melbournea  Morwellista otin paikallisjunan Pakenhamiin, jossa oli Googlen kartan mukaan leirintäalue. Sieltä oli vielä matkaa kaupungin keskustaan, mutta paikallisjunia meni tiheään ja minulla oli vielä elokuusa 2012 Melbrounessa asuessani hankittu eläkeläisalennuksen sisältänyt matkakortti. 



Eihän siitä ollut kuin puolisen vuotta kun olin lähtenyt Melbournesta takaisin Brisbanen seudulle vain noin kuukauden asumisen jälkeen.  Olin heinäkuun lopulla Suomesta ja Hongkongista palattuani lentänyt Melbourneen ja löytänyt sieltä kivan alivuokralaisasunnon: vanhan talon, jonka olohuoneessa asustelin. Päävuokralainen oli ranskalainen Stefanie, joka teki tieteellistä työtä, pitkää päivää yliopistolla.  Kotiin tullesaan hän tykkäsi keittiöön jättämistäni vegaaniruusita ja joskus kävi kanssani myös joogatunnilla.  Ainakin minulla oli sellainen tunne, että olisimme voineet tulla hyvinkin toimeen ainakin ystävinä pidemmänkin aikaa. Hän kuitenkin oli parisuhteessa ja poikaystävä oli tulossa Pariisista Melbourneen syyskuun alussa.  Hän ei halunnut poikaystävänsä edes tietävän, että minä asuin olohuoneessa. Siksi minun oli määrä poistua ennen pojan tuloa ja löytää itselleni uusi asunto. Sitä etsiskelin, mutta en löytänyt.  Kävin jopa "pääsykokeessa" erään vegaaninaisen arvioitavana. Ensin hän vei minut uimajaööoom nähdäkseen vartaloni puolialasti. Sitten kotiinsa, jossa laittoi minut nukkumaan yksinäni vierashuoneeseen.  Odotetusti sain pakit aamulla. Olinkin jo aiemmin, ensi kertaa tavatessamme ymmärtänyt, että hän etsi jotain muuta kuin vain kämppäkaveria, vegaanista poikaystävää tai ainakin kumppania, jonka kanssa olisi voitu harrastaa aktivismia kaiken vapaa-aikamme.  Hän se minut kutsui noihin pääsykokeisiin. Myös pyörätuolissa istuvan lähes itseni ikäisen vegaaninaisen luona kävin katsomassa asuntoa. Se oli kuitenkin kaukana kaikesta, toista tuntia raitiovaunulla keskustasta, joten tulimme siihen tulokseen, ettei paikka sovi minulle. 

Niinpä aloin kyselemään Brisbanesta ja siellä tuttu vegaanipariskunta lupasi minulle huoneen talostaan Salisburyssa.  Tavarani eivät vielä olleet Melbournessa vaan varastossa Brisbanessa, joten muutta oli aika helppo fyysisesti. Sen sijaan minulla jäi ikävä vuokraemäntääni erityisesti sen jälkeen, kun huomasin hänen "ghostanneen" minut eli jättäneen vastaamatta viesteihini edes lukematta niitä.  

Tuollaista kivan tyypin tekemää välien katkaisua tapahtuu aina välillä. Niin teki myös tuon vuoden 2012 lopulla Taiepissa Sue, jonka kanssa tulimme juttuun todella hyvin. Hän oli parisuhteessa enkä siksi yirttänyt mitään kädestä pitämistä kummempaa, mutta sekin taisi olla  liikaa. Hän ei katakaissut välejä, vaan kertoi, ettei hänellä ole aikaa tavata minua enää kahdestaan vaan pelkästään Couchsurfingin kautta järjestetyissä ryhmätapaamisissa. Emme tavannee enää sen jälkeen eikä hän vastannut enää jäähyviäisviestiini, jossa kerroin lähteväni Taipeista Hsin Chu-provinssin Emeihin, jonne minut oli kutsunut luottoystäväkseni tullut Jiivanii. 

En tullut asuneeksi Brisbanessa kovinkaan pitkää aikaa enää. Lokakuussa kävin Vipassana-meditaatiossa ja sitten marraskuun alussa lensin Japaniin pariksi päiväksi ennen kuin lensin edellä puhuttujen tapahtumien Taiwaniin noin kolmeksi kuukaudeksi ja sieltä sitten Sydneyyn, josta siis lähdin tälle pyörämatkalle. 


Aika edullinen tuo leirintäalue oli  kaupunkimajoitukseksi, joskaan ei kaksinen.  Varsinaista telttapaikkaa kun ei ollut, minulle osoitettiin sellainen nurmikolle parin puun alle.  Minulla ei vielä ollut kunnon Hubba-telttaa. Sen ostin vasta heinäkuussa Saksasta. Tuo halpisteltta ei pitänyt vettä sateella. Sen olin jo kokenut lyhyemmillä pyörämatkoillani. 

Tässä video loppuvuodelta 2013. Siinä minulla on jo Hubba-teltta, mutta makuualusta on sama kuin ennenkin. Therm-a-rest kesti vielä pari vuotta kunnes se alkoi murentua. 



Makuupussikaan ei ollut knnollinen, mutta sen asian korjasin keskustan retkeilykaupassa ostamalla uuden täyssynteettisen pussin, joka ei ollut niin herkkä kastumiselle.  Tuo makuupussi on minulla vieläkin, tosin Erikin käytössä. 

Junamatkat keskustaan sjuivat mukavasti äänikirjoja kuunnellen. Vietin siellä suurimman osan ajastani. Kävin vain nukkumassa leirintäalueella. 




 






Tunnisteet

2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2025 2025 toukokuu 210 211 212 2203 50-vuotispäivä Aamu aamulenkki Aasia Aasialainen kasvisruoka Abba abhayrab Adelaide Adviware Aeroflot Afganistan Ahti Karjalainen Airasia airbnb Airut Ajahn Brahm Alicante alkuasukkaat alkukesä amalgamipaikat Amerikansuomalaiset Ananda marga ankanpojat ankat ankka ankka ja koira ankkalammikko Anne Rintala anoppi anteeksi Antti Heikkinen apinat arkielämä Armas Latvakoski aromipesä asettuminen ashtanga asuinyhteisö asumisoikeusasunto. asumusero asunnon etsintä asunnon vuokraus asunnonvaihtosuunnitelmat asunto asuntojono aurinko aurinkorannikko Auroville Australia Australian kansalaisuus Australian karjakoira Australian suomalaiset Australian vaarat Austrlia Austrralia auton huolto autonromu autot Avantouinti avioituminen avioliitto Bali Balkan bambuhiiliburgeri banaani banaanikasvi banaaninlehtikontti banaanit Bangkok Barcelona Beatles Benton court Bicheno Bill Sippo Birsbane bloggaus blogit Bluey Bogor Boney M Borneo Bornoe Brisbane buddhalaisuus Buddhan syntymäpäivä bulgakov Bulgaria Bura Burdekin Burma Myanmar bussikyyti Cairns Cairnsin ilmasto Camberra Cameron highlands Caravonic Caravonica Cariad farm sancturary Carins cats Celia-kirjasto Changi Cheezly Chernobyl Chicago Christine Milne CIMO Coopers plains couchsurfing covid-19 covid19 cykloni Dalat dating Dio DNA-testi DNA-testit Douglas druianesanssi Dublin Duc Trong durian durio ekologia ekotalo ekotrillerit elokuu elokuu Australia Elvis eläimet eläinlääkäri eläinräääkkäys eläinten oikeudet eläintuotanto eläinuhri energiansäästö englanniksi Englannin kieli ensisynnytys epäonnistuminen Erik Erika Erika Vikman eristys ero Esa Pelkonen esikoulu Espanja Estonia etäsuhde Eurooppa Europe Euroviisut eurytmia Eve Hietamis extrawheel festivaali festivaalit Filippiinit Filippinit Filipppiinit Findon creek Finland Finnair Finnish foxy Freukkarit fruitarismi Gaza gluteeniton pitsa Gokul jooga Greata Thunberg haastattelu haju Hakaniemi Halla-aho Halong bay halvat bussilinjat Halvat lennot hammashoito hammasoito hampputofu Hanoi Hanoi. hantit hapankaali hapankurkut hapanleipä hapatus haploryhmä I-M253 Hare Krishna liike harkova Harri Holkeri Hassisen kone hautajaiset hautajaisrituaalit hedelmät hedelmätarhat hefu Heidi köngäs Heikki Huhtanen heinäkuu Heinätyöt helle helmikuu Helsingin Sanomat Helsingin yliopisto Helsinki Henry Zalkin hiivaviutaleet hiljaisuus hiljaisuusretriitti hipit hippiauto hippijuhlat hippikylä hippimeininki hirmumyrsky hirviöt hme Ho Chi Minh City hoitoala Hong kong hostelli hpit huhtikuu huijaus Huojuva lato huono selkä Hurriganes huumeet hyönteiset hämähäkki hääjuhla hääpäivä Häät häät pyörätuolissa Ich komme ihmissuhteet Iisalmi ikämiehet ikävä ilmastonmuutos Ilosaari Ilovaarirock iltatori in english too In memoriam Indonesia Indonesia. Intia intialaiset Irlanti islam israel isyys Italia itsari itsemurha itsenäisyyspäivä itsetyydytys itäauto Jaakko Teppo Jaava Jakafta Jakarta Jakatta jakkiihedelmä jalkapallokoira jalosavu James Cook James Cook Yliopisto jamssiborssi Jane Palmer Jani Jattinen Japani Jeesus Jeltsin Jetstar Jim Pembroke Joensuu Jokisalo Pentti Jaakko jooga joogaa aloittelijoille joukkoliikenne Joulu jouluaatto joulujuhla joulukoristeet Joulukuu joululahjat joulunaika joulupäivä jouluterveiset journalismi joutsenet Joy Cavill Juha Vikatmaa Juhannus Julia Gillard jumalat juna juna vuorilla junamatkailu juoksu Jussi Halla-aho Jyväskylä jätehuolto jättipitsa jääkaappi kaaos kaasumyrkytys kaatosateet kadotettu sukupolvi kadotus kahvi kahviviljelmät kaihi kaihilasit kaihileikkaus Kaija Mesiäinen Kaivolan koulu Kaivosmies Kajastus kaksikielisyys kaksoiskansalaisuus Kambodzha kamerapuhelin kanahaukka kanakoppi kanat kansalaissota kansalaisuus kapselihotelli karanteeni karjakoira karjalanpiirakat karjatalous kasisruoka kasivsruoka kasvatus kasvimaa kasvispiirakka kasvispruoka kasvisroka kasvisruoka kasvisruoka. kasvisruokafestivaali kasvissyönti kasvisuoka kaverit Kazakhstan keiju keinokastelu keinomykiö keinomyökiö keisari keittiö kengurut keski-ikä kesä kesä jouluna kesäjuhltat kesäkuu kesäleskeys kesäloma Kevin Rudd kevät kidutus kieku kielenopiskelu kielteiset tunteet kielten opiskelu kieltenopiskelu Kiina Kiinalainen juhla Kiinalainen uusi vuosi kiinalainen uusivuosi kiinalaiset kiinalaisuus kiipeilyhyllyt kiipeilyhyllyt kissoille kiipeilytelineet kimppakämppä Kinnalainen uskonto Kiova kirjallisuus kirjat kirpputori kissa kissa-aitaus kissan hormonit kissat kissatalo kisäkuu Kito Kitti Kitti Sippala Kitti-kissa kivivilla koillinen koira koiran korvaleikkaus koiran kuolema koiran syönti koiran turkin parturointi koiranliha koiranpurema koirat koiravarkaat kokkospähkinä kokoomus kolitelämä kolonoskopia kommuuni kommuunit konkurssi kookospähkinät korallisormisammakko korona koronavirus korrputio korvaleikkaus Kota Kinabalu Kota Kinalabu koti kotikoulu kotiruoka kotityöt koulu koulumaksut kouluruoka koulutus Krakova kriisi Kroatia krokotiili Kuala lumpur kuituhamppu kuivapaasto kuivuus kukat kukkatarrat kulkuri kulkurielämä kulkuriromantiikka kulkutauti Kultarannikko kulttuuri kulttuurierot kummilapsi kuntosali Kuolema kuolinilmoitus kuorsaus Kuranda kuristjakäärme kutina kuukakut kuuma vesi kuumuus kuvien katoaminen kylmäkaappi Kyogle kyytöt kävely kävelykärry käärme käärmeet Lada Niva Bushman lahja Lai Vung laiskuus lama Laos lapsen kieli lapset lapsi lapsi sairastaa lapsiperhe lapsuus Larissa Waters lasivilla Latvia lehdistö lehmänkakka lehmät lehtiartikkeli lehtijuttu Leichart leikkikäärme leikkipaikat leikkiraha lemmikit Leningrad lennot lento lentävä sikala lihansyönti lihantuotanto liikenneruuhka linnunlaulu Linux litsit Liverpool Loi Kratong lokakuu Lokakuu Australia Lolita loma lomakeskus lomakohde Lomakohteet Malesiassa lommo autossa luffa lukeminen lukemisesteisyys luomuliha luonnonmukainan rakentaminen luonto luovuus Lviv lähdekritiikki Lähtö kodista lämpöeristys Länsi-Australia löytöeläimet Maailman tila maailmanloppu maalaiselämä Maaliskuu maanviljely maaseutu maaseutumusiikki maastamuutto maastopalot Machans beach Madir maidoton maisemointi maitohappokäymien maitohappokäyminen Maitreya majoitus makakit Makedonia Malesia Malseia Mango Manila mansit Markku Mutanen Marraskuu Marrraskuu Martti Miettunen masennus matkailu matkasuunnitelmat matkat matkustaminen matkustelu Matti Nykänen Maxi Mayakalenteri meditaatio Mekong delta Mekong-joen suisto Melbourne melu menetys meribiologia metabloggaus metallimusiikki metsä metsälampi metsäpalot Michael Klaper Michigan Midsummer mielenosoitus mielenrauha mielenterveys miljonääri minicast miso misotahna Misu monikulttuurinen parisuhde Montenegro Moorooka moottoripyörä mopo mopoilu Moskova mp3 MSR Hubba Mt Isa muistot muistotilaisuus mummola munaton munkit Murha murhe musiikki musiikkitede muutto muutto Australiaan muutto ulkomaille Myanmar naimisiinbmeno naiset naisnäkökulma Naisten mini-maraton naistenpäivä Navalnyi navetta nenetsit nettisuhde Neuvostoliitto Neuvostolitto nevlivuotias New York Nha Trang Nicky Knoff Nightwish Nimbin nomadi Norwegian Nuku pommiin nuoruus nuoruus. näkövamma näkövammaisten kirjasto Näkövammaisten liitto näkövammaisuus nälkäisten henkien kuukausi nälähnätä Odessa odotus oikeutta eläimille olkitalo oluthiiva oma koti oma talo omaisuus omistaminen Onnellisuus Onnibus.com onnittelut opaali Openmobile Openmobilem CIMO opettaja opettaminen opetus Opetusministeriö opetustyö opiskelu oppositio Ortodoksisuus ostjakit otava oti Oulu paasto Pai paikoilleen asettuminen painekeitin painonpudots pakolaiset pakolaispolitiikka paksusuolen tähystys Palembang palloleikki pandemia papaija pappa-Tunturi parisuhde parisuhde. parisuhe passi pato patsas Pattaija Pattaya Pauli Valdemar Sippala Pauligin kahvipurkit paussi Penang pensaspalot Pentti Jokisalo perhe perinne Perth Pertteli Perttelin kirkko Perttelin urheilutalo peräkärry peso Phnom Penh Piehinki pienikasvuiisuus Pietari piha pihakirppis piharemontti piknik pitkä viisumi pitsa podcast poliisikuulustelu poliitikot. politiikka politiikko polkupyörä pomona populäärimusiikki Port Dickson Port Doglas Porvoo posliinipaikat puhdistus pulpetti punaiset punk punkinpurema punkki Puola Puole Purra Pussy riot Putin puutahra puutara puutarha puutarha. Pwrth pyhiinvaellus pyton pyykinkuivaus pyykkikone pyöräily pyöränkorjaus pyöräretkeily pyöräretki Pääsiäinen Qantas Queensland Raahe raakaravinto rabies Radical design Radical Design Wheelie raha rakentaminen Rakkaus rakkaus. rambutan rantakylä raskaus Rastila rauhanmarssit rautatieasem Read peak Reggae ok remontti reppumatkailu retkeily retriitti rikollisuus Riku Keski-Rauska Risto Isomäki rock rokotus Romania roska-auto rotan vuosi ruishiutaleet ruisleipä rullaluistimet ruohonleikkuu Ruotsi rupia Russian ruuansulatus ruuhka ruumiinvalvojaiset ryhävalas ryssä Saaremaa saasteet Sabah sade sadekausi Sadhana Forest Saharov Saigon sairaala sairaus Saksa. Halvat bussimatkat salakuvaus salmiakki Salo Samantha Fox Samford Valley sammakot samojedit Samurai sappikivet Sarawak sauna sauropus androgynos sauvakävely savimaja savuakävely seksiturismi. amerikkalaisuus seksuaalisuus seksuaaliterveys Seppo Heikinheimo Seppuku Serbia serkku serkun kuolema Shani Louk sienet sifoni Siirtolaisuus siitake sika sillmäleikkaus silmäleikkaus silmälääkäri silmät Singapen tulaiset Singapore Singapre airlines Siperia sipsikaljaveganismi sipuli Sisuradio sisäleikkipaikat sisällissota sitoutumiskammo sivuraide Slaavilaiset kielet. Sngapore sodat Sofi Oksanen soija soijanakki soijapapu sokeus. sony-Eircsson sorsat sota Spartacus spesismi Steiner Steinerpäiväkoti Steve Dillon Subaru suhku suikkis suklaa sukuhistoria sukulaisvierailu sukupuolivietti sukupuu sukututkimus Sumi Sunnybank Sunshine coast suolakurkut suomalaiset Australiassa suomalaiset ulkomailla suomalaisuus suomeksi suomen kieli Suomesta muutto Suomi Suomirock suru Sydney sydän sydänsurut sydänvaivat sykloni Sykloni Larry syksy synnyimää synnytys syntymäpäivä syyskuu sähkömopo sähkönkulutus sähköpyörä säteily Sössölandian kultakurkut taapero TAFE taimsed viinerid Taiwan takapiha Talo talous talvi Tammikuu tammikuu. Tanah rata taolaisuus Tapaninpäivä tasapaino Tasmania Tasmanian sää tattari taujko teini-ikä tekomykiö telttailu tempe tempeh temppeli tempperli Terrassa. Zaragoza terveys tet teurastamo Thai Thai-ruoka Thaimaa Thermarest Timo tropiikista Tolstoi. tomaatin tuoksu tontti tonttikaupat Topi Sorsakoski toukokuu Townsille Townsville Townsvillen suomalaiset Toyota trooppiset kasvit Tropiikki tuhkaus tulirokko tulva tulvat tupakoinnin lopettaminen turistijuna Turkki turvallisuus tuuli uimapaikat uiminen ujous Ukraina Ukraina. matkailu ukrainan kieli. ulkoilu ulkosuomalainen ulkosuomalaiset ulkosuomalasiet UNHCR uniapnea Unkari Urho Kekkonen uriah heep urologia USA uskonto Uusi Etelä-Wales uusi työ Uusi Vuosi Uusi Vuosituhat Uusi Vuso uusivusi Uusmedia Uvbuntu vaalit vaalitilaisuus vaellussauvat Vagaaniruoka vaiva vakiintuminen valaat valkoinen Australia valkoinen valas Vanha talo vanhemmuus vanhemmuus. vankila vapaaehtoistyö Vappu Varna vauva vauva-arki vauvauutiset vegaairuoka vegaani vegaanihaaste vegaanijuusto vegaanijuustot vegaanimajoitus vegaanimakkara vegaanin ravitsemus vegaaninen Espanja vegaaninen juusto vegaanirakkaus vegaaniruika vegaaniruoka vegaaniruoka kasvisruoka vegaaniset juustot vegaanit vegaanituotteet vegaanius vegaanyhteisö Vegaia vegan vegan. veganismi vegetarian vegfest veneretki Venäjä venäjän kieli venäläiset verenpaine vesihuolto vesisade Victoria Video video. videoblogi videokamera videokirje videoloki vieraat Vietnam Vietnam. vietnamin kielinen kirjallisuus vihannekset vihis vihreät Viisumi viisuminhaku violife Viro virus Vlog vlogi vloki vogulit Voietnam Voito Pokela Vung Tau vuodatus vuoret Vuorikatu 5 vuoristo Vuosaari vuosi vuosi 2001 vuosipäivä vuotavat hanat väkivalta välikatto Waldorf Wapit wheaty Wheelie Wigwam Wilmersburger Woodstock WWOOF Y2K ydinvoima yhteisöasuminen yhtisöasuminen YK yksin yksinkertaisuus yksityiskoulu yksivuotias ympäristö ymäpristö ystävät äiti äänesys ääniblogi Ääniblogi. äänikirja äänikirjat äänivlogi
Näytä enemmän

Käyttöehdot

Kaikki sisältö, jota ei ole lainattu lähde mainiten, on aina tekijän omaisuutta ja pysyy sellaisena. Tekstit on kivjoitettu ja julkaistu Australiassa, Ukrainassa, Malesiassa ja Vietnamissa Googlen kansainvälisille palvelimille..

Tämän blogin sisältö on jaettavissa noudattaen Creative Commons -lisenssiä CC BY-NC 4.0

. Se tarkoittaa sitä, että kaikkia tämän sivun tekstejä ja kuvia saa käyttää, jakaa ja sovittaa sillä ehdolla, että alkuperäinen lähde mainitaan: Timo Tropiikista ja/tai Tim Sippala sekä tekstin, kuvien että videoiden ja kaiken muun sisällön kohdalla. Tämän lisenssin käytön on oltava ei-kaupallista. Kaupallisesta käytöstä on sovittava erikseen tekijän kanssa.

Lisenssi ei ole voimassa selvästi kuvakaappauksiksi tunnistettavissa kuviss, esim. Google maps tai Google Earth eikä tekstien kohdalla myöskään silloin kun lainataan sanomalehtiä. Lisäksi lainaajan on muistettava, että julkaisumaan lait ajavat tämän lisenssin edelle.



Blogitekstien arkisto



2025 - Matkailua pojan kanssa täällä Vietnamissa, pehmeä lasku kouluun Toukokuu, Huhtikuu Maaliskuu, Helmikuu, Tammikuu
2024 - Uusi elämä vuoristossa. Pari matkaa pojan kanssa. Joulukuu, Marraskuu, Lokakuu, Syyskuu, Elokuu, Heinäkuu, Kesäkuu, Toukokuu, Huhtikuu, Maaliskuu, Helmikuu, Tammikuu
2023 - Pojan huono koulukokemus, loppuvuodesta mykistyi kuukaudeksi. Ennen joulu pyörärekti vuoristossa ja sitten muutta vuoristoalueelle. Täytin 60 vuotta. Joulukuu, Marraskuu, Lokakuu, Syyskuu, Elokuu, Heinäkuu, Kesäkuu, Toukokuu, Huhtikuu, Maaliskuu, Helmikuu, Tammikuu
2022 - Korona-aika jatkuu: sairaana pari kertaa, passin ja oleskeluluvan uusinta. Matka Phnom Penhiin olsekelulupaa odottamaan. Suru Ukrainan puolesta Venäjän hyökättyä 24.2.2022, uniapnea todettiin ja kone hankittiin.  Tammikuussa tuli 20 vuotta Suomesta lähdöstä. 
Joulukuu,   MarraskuuLokakuuSyyskuuElokuuHeinäkuuKesäkuuToukokuuHuhtikuuMaaliskuuHelmikuuTammikuu
2021 - Eloa koronan varjossa, sisäinen verenvuoto, uusi mökki
2020 - Koronapandemia lukitsi elämän maalaiskylään. Matka Hanoihin rekisteröimään avioliitto ja lapsi. Nyt pojasta tuli Suomen kansalainen.
2019 - Ensimmäinen lapseni syntyi. Avioliitto virallistettiin molemmissa maissa.
2018 - Häät Vietnamissa, muutto vuoristoon opettajaksi ja koulun hylkääminen.
2017 - Vietnamista käynti Ukrainassa ja Suomessa. Paluu Vietnamiin ja päätös asettua.
2016 - Parisuhteen loppu. Poistuin Vietnamiin, sieltä Ukrainaan, jossa vietin puolet vuodesta. Välillä oleskelua Suomessa. Loppuvuodesta uusi parisuhde Vietnamissa.
2015 - Parisuhde Malesiassa. Opettajana Myammarin lapsille. Turkin, Bulgarian, Ukrainan ja Puolan kautta Suomeen. Loppuvuodesta takaisin Malesiaan.
2014 - Pois Australiasta: ensin Malesiaan, sitten Vietnamiin, Suomeen ja Espanjaan ja takaisin Vietnamiin ja Malesiaan. Uusi Parisuhde.
2013 - Taiwanista Singaporen kautta Australiaan. Pyöräretki Adelaideen ja sieltä Suomeen, Viron kautta Eurooppaan. Takaisin Australiaan ja päätös lähteä. Pitkä kävelyretki Cairnsista Melbourneen.
2012 - Brisbanesta Suomeen, sieltä Hongkogiin. Loppuvuodesta Japani, Taiwan.
2011 - Perth, Länsi-Australia. Uusi parisuhde Indonesiassa, tekomykilöleikkaus.
2010 - Elämää kommuunissa, Brisbane, avioero. Matka Thaimaahan, Singaporeen, Indonesiaan.
2009 - Opiskelua vanhustenhoitajaksi, lähdin kotoa etsimään uutta elämää. Huhtikuu: Elvis kuoli käärmeen kidassa. Lokakuussa lähdin omille teilleni.
2008 - Erosin työpaikasta ja yritin uutta uraa.
2007 - Australian kansalaisuus. Politiikkaa: vaalit ja vihreät naiset.
2006 - Ostimme oman talon Australiassa. Terveys reistailee.
2005 - Uusi työpaikka, muutto Cairnsiin. Machans beach, vanha hippikylä. Vegaaniksi.
2004 - Maalla Woodstockissa (Queensland, Australia), työharjoittelua, hautajaiset Syyskuu, Marraskuu.
2003 - Townsville, Queensland, Australia. Oleskeluluvan hakua.
2002 - Muutto Singaporeen, uusi parisuhde, avioliitto, joulukuussa muutto Australiaan.
2001 - Uuden edessä: Uusmediakupla puhkeaa, lomautus, painonpudotus, Singaporeen? Pyörilyä, matka Kainuuseen ja Ouluun.
2000
Uranvaihto: Valtiolta yritysmaailmaan: OpenMobile, asunto Meri-Rastilassa, matka Englantiin ja Irlantiin.
1999 - Helsinki, Läksiäiset yliopistolla. Nyt töissä Hakaniemen virastotalossa (CIMO)
1998 - Helsingissä töissä yliopistolla. Matka USA:han ja sieltä tuli mukana ensimmäinen videokamerani.
Ennen sitä elämää Suomessa: Pertteli, Salo, Kälviä, Oulu, Jyväskylä, Espoo, Helsinki. Opiskelua: tietokoneita, venäjän kieltä ja kulttuuria, kotimaista kirjallisuutta, aate- ja oppihistoriaa, filosofiaa.